700 km kaç litre benzin yakar / Yakıt Hesaplama & Araç Yakıt Tüketimi Hesaplama Aracı - Generali

700 Km Kaç Litre Benzin Yakar

700 km kaç litre benzin yakar

Arabam Ne Kadar Yakar Hesaplama

Yakıt hesaplama işlemini doğru şekilde yapman için şunlar gerekli

  1. Öncelikle aracının deposunu tamamen fullemelisin. Bu esnada günlük KM sayacını sıfırla yada KM'yi not et.
  2. Full depoyla en az 100km yol yap.
  3. Deponu yeniden fullemeye git. Bu esnada kaç km yaptığını buraya girmek için not etmen ya da aklında tutman gerekli.
  4. 2. kez yakıt alman kaç TL tuttu ise yukarıdaki TL kutusuna gir.
  5. Deponu 2. kez fullerken not ettiğin km'yi yukarıdaki KM kutusuna gir.
  6. Hesapla'ya basarak net bir şekilde aracın 1km'de kaç kuruş yakıyor görebilirsin.

Örnek hesaplama; Ahmet deposunu tamamen doldurmaya benzin istasyonunda gitti. Deposunu doldurduktan sonra aracına geçti kontağı çevirdi. Günlük km sayacını sıfırladı. Aracıyla uzun bir süre dolaştı. Tekrar deposunu fullemeye gitti ve aldığı yakıt 92tl tuttu. İstasyonda iken aracına bindiğinde günlük km sayacına baktı 348km gösteriyordu. Bu verileri buraya girdiğinde aracının 26 kuruş yaktığını öğrendi.

Arabam kaç yakar sorusuna nasıl cevap veriyorum?

Yakıt hesaplama işlemi yaparken bu sorunun cevabı çok basit matematik hesabına dayalı. Aldığın yakıt tutarını gittiğin mesafeye bölüyorum. Sonuç olarak ta aracının km başına yaktığı değer çıkıyor.

Yakıt Hesaplama Örnekleri

Alınan Yakıt TutarıGidilen KilometreKilometrede Yaktığı Tutar
36 TL153 km0,23 TL
150 TL547 km0,27 TL
200 TL540 km
0,37 TL

Yakıt Hesaplama

Aracımın kaç kuruş yaktığını bilmem gerekiyor mu?

Buna cevap vermek sizi tanımaya bağlı. Eğer aracının bakımıyla ilgilenmiyorsan, maddi durumun iyiyse, sürekli arabanı yeniliyorsan arabanın ne kadar yaktığını bilmene gerek yok. Ama bu sayfaya geldiğine göre aracınla ilgilisin o yüzden okumaya devam et.

Yakıt tüketimi hesaplamanın önemi

Aracınla ilgili önemli detayları takip edersin. Yakıt hesaplama yapması basit bir işlemdir ancak neden aracının kaç kuruş yaktığını bilmen gerektiğini özetleyelim.

Motor yağının durumunu size anlatır

Aracının kaç kuruş yakmaya başladığını başından beri takip ediyorsan, yakıtı çok yakmaya başladığında motor yağının artık etkisinin azaldığını değiştirmen gerektiğini söyler. Bazı benzin istasyonlarında veya hiper marketlerde ücretsiz yağ değişimi yapılıyor. Tabi motor yağını değiştirirken motor yağı filtresini de değiştirmen gerekiyor. Yağ filtresini değiştirmediğin takdirde filtrede kalan eski yağ yeni yağa karışıp ömrünü azaltacaktır. Motor yağı filtresini önceden internetten alabilir veya yedek parçacılardan temin edebilirsin. Pahalı birşey değil ama en ucuzundan da alma derim.

Lastik hava basıncının düştüğünü söyler

Bir arabada en önemli parça ne diye sorsalar lastikler derim. Çünkü araba lastiklerin üzerinde hareket ediyor. Yüksek hızlara dayanıyor, aracın kontrolünü sağlamada en önemli parça. Bu kadar önemli parçanın yakıt tüketimine de etkisi bulunuyor tabii ki. Düşük lastik basıncı yol tutuşunu arttırır, yol tutuşu artan araç ilerlemek için daha çok güce ihtiyaç duyacağından yakıtı çok yakar. Lastik basıncının aracına en uygun olan değerini aracın kendi kullanım kılavuzundan ya da genelde kapıların içinde yazar orada bulabilirsin. Lastik basıncını ayarlamak için lastikçiye gidip para vermene gerek yok, hemen hemen herkes benzin istasyonlarındaki pompalarda lastik basınçlarını ayarlar.

Aracın emisyon değerleri yükselmiştir

Bu durumda egzos muayenesinden de geçemeyebilirsiniz. Emisyon değerlerinde hava filtresi, bujiler, oksijen sensörü ve katalizörün etkisi vardır. Dolayısıyla tamirhane ya da servise aracını götürmen gerekli ki daha başka büyük sorunlar çıkmasın. Tabi bu yakıt sarfiyatın ciddi oranda arttıysa geçerlidir. Yakıt sarfiyatın gelen zamlar hariç %30 oranında artarsa üstteki seçenekler sonrasında emisyon değerleri gündeme gelebilir.

Profesör Hesaplamacının yakıt hesaplamadaki farkı ne?

Arabam ne kadar yakar sorusuna bu şekilde basit hesaplama sayfasıyla, binlerce kişiye arabasının ne yaktığını kolayca öğrenmesini ilk ben sağladım. Çok basit bir işlem olarak görülebilir ama bu işlemi sadeleştirerek sunmak önemliydi. Şu anda da diğer hesaplama sitelerinden farklı olan bir özelliğim var. Bu sayfayı kullanmaya devam ettikçe farkı kendin göreceksin.

Yakıt Hesaplama 2023

Akaryakıt ücretleri, araçların kullanımında en büyük harcama kalemlerinden biridir. Bu nedenle araç alırken veya kullanırken yakıt tüketimi değerlerine dikkat edilir, aracın “kaç yaktığı” hesaplanır. Yakıt ücreti hesaplama konusunda ise 100 kilometre ortalaması veya kilometre başına yakıt ücreti hesaplaması gibi farklı yöntemler izlenebilir. Ancak Türkiye’de yaygın olan KM yakıt hesaplama yöntemidir. Yani kilometre başına aracın kaç kuruş yakıt tükettiğinin hesaplanmasıdır. 

Yazımızda mesafe yakıt hesaplama hakkında örnekleri inceleyebilir, güncel yakıt ücretleri ve aracı kullandığın kilometreye göre kendi yakıt hesaplama sonuçlarına ulaşabilirsin.

Yakıt Hesaplama Nasıl Yapılır?

En basit haliyle araç yakıt tüketimi hesaplama işlemi, depo tamamen doldurulduktan sonra aracın ayarlanabilir kilometre sayacının sıfırlanması ile yapılır. Sıfırlama işlemi yapıldıktan sonra depo boşalana kadar katedilen mesafe kaydedilir. Ardından deponun tam dolum ücreti, araç ile katedilen mesafeye bölünür. Örnek vermek gerekirse 150 TL’lik akaryakıt ile 450 kilometre seyahat etmiş ol. 150’yi 450’ye böldüğün zaman karşına 0,33 sonucu çıkar. Yani aracı kullanırken 1 kilometrede 33 kuruş akaryakıt tükettiğin sonucuna ulaşabilirsin. 

KM yakıt hesaplama için diğer bir yöntem ise 100 kilometrede kaç litre yakıt tüketildiği sonucunu verir. Deponun kapasitesini, katettiğin kilometreye bölüp 100 ile çarptığın zaman 100 kilometrede ortalama yakıt tüketimi verisine ulaşmış olursun. Örneğin aracının 50 litrelik deposu varsa ve depoyu tam doldurup 700 kilometre yol katettiysen aracın 100 kilometrede ortalama 7,1 litre yakıt tüketiyor demektir. 

“Arabam Kaç Yakar?” Diyenler İçin Örnek Hesaplar

“Otomobilin kaç yaktığı” sorulduğunda iki farklı cevap verilebilir. Bunlardan ilki aracın 100 kilometrede kaç litre yakıt tükettiğidir. Örneğin aracının deposu 60 litre olsun. Bir depo ile 800 kilometre yol katettiğini varsayalım. Bu örnekte aracının 100 kilometrede tükettiği yakıt 7.5 litredir. 

İkinci hesaplama yöntemi ise yukarıda da kullandığımız kilometre başına TL cinsinden yakıt hesaplamasıdır. 200 TL’lik yakıt aldığını ve bu yakıt ile 600 kilometre katettiğinizi varsayalım. Bu durumda 200’ü 600’e bölerek 0,33 değerine ulaşacaksın. Bu durumda da aracının ne kadar yaktığını soranlara “kilometrede 33 kuruş” cevabını verebilirsin.

Araç Yakıt Hesaplamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Araç yakıt tüketimini hesaplarken alınan yakıt miktarı ve ücreti ile katedilen mesafenin hatasız olarak hesaplanması gerekir. Buna ek olarak sürüş tarzı değiştirilmemeli veya düzenli olarak araç kullanılan saat ve alanda aracın kullanıldığından emin olunmalıdır. Yani genelde aracı sakin ve çok fazla gaza basmadan kullanıyorsan yakıt tüketimini hesaplarken de agresif şekilde kullanmaman önerilir. 

Ayrıca aracı büyük oranda İstanbul ve İzmir gibi trafiğin yoğun olduğu büyük şehir merkezlerinde kullanıyorsan yakıt tüketimi hesaplamasını yine aynı şartlarda yapman gerekir. Çünkü yoğun trafikte sarf edilen akaryakıt, açık yollarda veya otoyollarda harcanan akaryakıt tüketimine göre daha fazla olabilir. 

Araç Yakıt Tüketimini Etkileyen En Önemli Faktörler Nelerdir?

Aracının yakıt tüketimini hesapladın ve tasarruf etmek istiyorsun. Bunu sağlamak için araç yakıt tüketimini etkileyen faktörleri öğrenip tasarruf edebilirsin. Araç yakıt tüketimini artıran faktörler şunlardır: 

  • Aracın tekerleklerini, ideal basınç değerlerinin altında veya üstünde şişirmek
  • Mevsime uygun lastik tercih etmemek
  • Araca fazla yükleme yapmak
  • Klima açıkken camları açmak
  • Yüksek süratlerde camları açmak
  • Sık sık fren yapmak
  • Sık sık ani bir şekilde hızlanmak veya yavaşlamak
  • Motor yağını düzenli aralıklarla değiştirmemek

Son olarak aracı sürekli tam dolu depo ile kullanmak, araca fazladan ağırlık katar. Bu nedenle depoyu tamamen doldurmak yerine deponun ¾ gibi bir oranını doldurabilir ve aracın ağırlığını azaltabilirsin. 

Yakıt Tüketimi Hesaplama ile Tasarruf Edilebilir mi?

Yakıt tüketimi hesaplama ile tasarruf arasında doğrudan bir ilişki yoktur. Ancak normale göre daha az ani hızlanma veya yavaşlama yaparak yakıt tüketimini azaltmayı deneyebilirsin.

Yakıt tüketimi hesaplamanın en büyük avantajı, normal şartlar altında kaç kilometre gidebileceğini bilmektir. Böylece günlük hayatta hangi sıklıkla benzin, motorin veya LPG alacağını önceden bilir ve buna göre hareket edebilirsin. 

Benzin veya Motorin Hesaplamada Bir Fark Var mı?

Motorin veya benzin gibi yakıt türleri arasında tüketim hesaplama konusunda herhangi bir fark bulunmaz. Aracın katettiği kilometre ve alınan yakıtın miktarı veya tutarı not edilerek yakıt tüketimi hesaplaması kolayca yapılabilir. Bunun dışında ekstra bir not alınmasına gerek yoktur. 

Benzinli araçlar, genellikle dizel araçlara göre daha çok yakıt tüketir. Bu nedenle de aynı marka ve model olmasına rağmen benzinli araçların kilometre başına tükettiği yakıt ücreti, dizel araçlara göre daha yüksek olabilir. Aynı zamanda benzin ve dizel ücretleri de değişkenlik gösterir, bu durum da belirli farklara neden olabilir.

Son olarak az yakıt tüketen araçlar hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsan “En Az Yakan Arabalar Listesi” yazımıza göz atabilirsin.

'Arabam kaç litre/lira yakıyor?' diyenler toplanın! Hesaplıyoruz....

'Arabam kaç litre/lira yakıyor?' diyenler toplanın! Hesaplıyoruz....

ensonhaber.com

Benzin, motorin ve LPG zamları akabinde kilometre hesapları da başladı.

Özellikle yaz aylarında veya bayram tatili planı yapanlar, araçlarıyla yola çıkmadan önce mutlaka bir kafa hesabı yapıyor.

"50 liralık benzinle kaç km gidilir? 1 litre benzin ile kaç km yol gidilir? Kilometre başına arabam ne kadar yakıyor?" soruları, herkesin aklından en az bir kere geçiyor.

Türkiye’de yaygın olan araç yakıt hesaplama yöntemi, kilometre başına aracın kaç kuruş yakıt tükettiğinin hesaplanmasıdır.

İşte arabanız ne kadar yakıyor, böyle hesaplayın...

Yakıt tüketimi hesaplama 2022

En yaygın ve basit hesaplama yöntemi 100 kilometrede kaç litre yakıt tüketildiği sonucunu verir. Deponuzun kapasitesini, katettiğiniz kilometreye bölüp 100 ile çarptığınız zaman 100 kilometrede ortalama yakıt tüketimi verisine ulaşmış olursunuz.

Örneğin aracınızın 50 litrelik deposu varsa ve depoyu tam doldurup 700 kilometre yol katettiyseniz aracınızın 100 kilometrede ortalama 7,1 litre yakıt tüketiyor demektir.

'Arabam kaç litre/lira yakıyor?' diyenler toplanın! Hesaplıyoruz....

Kilometre başına yakıt hesabı 2022

İkinci hesaplama yöntemi ise yukarıda da kullandığımız kilometre başına TL cinsinden yakıt hesaplamasıdır.

500 TL’lik yakıt aldığınızı ve bu yakıt ile 500 kilometre katettiğinizi varsayalım. Bu durumda 500’ü 500’e bölerek 1 değerine ulaşacaksınız. Bu durumda da aracınızın ne kadar yaktığını soranlara “kilometrede 1 lira” cevabını verebilirsiniz.

lpgbenzinmotorinmazot

Google News ile Takip Et

Deponuzun kapasitesini, katettiğiniz kilometreye bölüp 100 ile çarptığınız zaman 100 kilometrede ortalama yakıt tüketimi verisine ulaşmış olursunuz. Örneğin aracınızın 50 litrelik deposu varsa ve depoyu tam doldurup 700 kilometre yol katettiyseniz aracınızın 100 kilometrede ortalama 7,1 litre yakıt tüketiyor demektir.

1 litre benzinle kaç kilometre gidilir?

Aynı model, aynı motor hacimdeki araçlarda yapılan tespitlere göre; -1 litre benzinle ortalama 14.7 km yol kat edilirken, – 1 litre otogaz-LPG ile 11.36 km yol kat edilmektedir. -1 litre mazot yani motorinle ise yaklaşık 22.22 km yol kat edilmektedir.

1 km kaç lira?

1 KM13 TL
3 KM14.3 TL
4 KM17.4 TL
5 KM20.5 TL
6 KM23.6 TL

Km’de kaç tl yakar?

Alınan yakıtı gidilen mesafeye böldüğünüzde kilometre başına kaç TL yakıt tükettiğinizi görebilirsiniz. Bu işlemde oldukça kolay yapılabilir. 100 TL akaryakıt aldığınızda 300 km yol giderseniz, 1 km başına 0.33 TL yakıt harcadığını görmüş olursunuz.

50 liralık benzin kaç km gider?

Benzin litre fiyati 6.13.sehir ici 125 km, sehir disi 185 km 50 tllik benzinle gidiyor.

1 depo benzin ne kadar?

Ortalama fiyatlar üzerinden hesaplandığında ise 60 litre olan bir depo full benzin fiyatı 814 liraya, 1 depo dizel fiyatı 822 liraya, LPG fiyatı ise 543 TL oldu.

Amerika’da 1 tl kaç dolar?

1 Türk Lirası 0,0678 Dolar karşılık gelmektedir.

500 km ne kadar yakar?

Deponuz bittiğinde de sayacınız 500 KM gösteriyor. Burada yakıt hesaplama için yapacağınız şey, tutarı yola bölmek. 200/500= 0.40 TL/KM yani aracınız kilometre başına 40 kuruş yakıyor.

2 km nerenin parası?

Bosna Hersek konvertibl Markı → Türk Lirası

1 litre benzin 1 litre LPG kaç km gider?

-1 litre benzinle 14.7 km yol kat edilirken, – 1 litre otogaz-LPG ile 11.36 km yol kat edilmektedir. Bu hesaba göre 1 litre benzinle, LPG’ye oranla 3.34 kilometre daha fazla yol almak mümkün olabilmektedir. (Hesaplamalarda, benzin için 6.8 lt/100 km, LPG otogaz için 8.8 lt/100 km tüketim kabul edilmiştir.

LPG’li araç 100 km kaç litre yakar 2021?

Ortalama şehir içinde 100 km’de 6,3 lt yakmaktadır. LPG dönüşümü sonrası ise 100 km’yi yaklaşık olarak 35 TL’nin altında bir tutarla yakıt masrafını halledebilirsiniz.

Dizel araç 100 km kaç litre yakar?

Benzinli araç yerine dizel tercih edenlerin dikkat etmesi gerek husus ise aldıkları aracı kullanım süresi olmalı. 1.6 veya 1.2 turbo benzinli bir araç şehir içinde ortalama 8.5 litre yakıyor. 1.6 dizel bir araç da şehir içinde 100 kilometrede yaklaşık 6 litre tüketiyor.

50 tl’ye kaç litre benzin?

Benzine zam geldiğinde ‘ben hep 50 liralık alıyorum’ diyenler de fiyatlardan nasibini aldı. Benzinin litre fiyatı 2000 yılında 0.59 TL idi. Yani 50 TL’ye 85 litre benzin alınabiliyordu. Bugün ise 50 TL ile alabileceğiniz benzin miktarı sadece 8 litre.

50 tl’ye kaç litre benzin alınır?

Sene başında İstanbul’da 50 TL’ye 6,19 litre benzin alınırken bugün uygulanan fiyatla tüketiciler bu fiyata 5,1 litre benzin alabilecek.

50 TL dizel kaç km gider?

50 tl motorin ile şehirdışı yaklaşık 300 km yol yapıyorum. 50 tl motorin ile şehirdışı yaklaşık 300 km yol yapıyorum. Litresi 4.16 TL’den alınan Shell GTL’nin 50 TL’si ile depoyu doldurmayla yaptığım ölçümlere göre yaklaşık 215 km yapmışım. Ortalama hız 45 km/h, klima hemen hemen hep açık.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır