duboisi bemba / Tropheus Bemba, Tropheus Duboisi Maswa Ve Mpanga ?

Duboisi Bemba

duboisi bemba

Tropheus Duboisi

Tropheus duboisi Tanganyika Gölü&#;nün kuzey kısmında, kayalık bölgeleri mesken edinen bir ciklet türüdür. Yavruyken tamamen siyah renkli ve beyaz benekli olur. Büyüdükçe vücudundaki benekler solgunlaşır ve kafası mavi renk alır. Nihayetinde her yaşta göz alıcı güzelliğe sahiptir. Göğüs yüzgeçlerinin hemen arkasında sarı renkli bir çizgi orta çıkar. Tropheus cinsine mensup diğer türlerde olduğu gibi kendi türüne karşı aşırı agresiftir. Bu yüzden akvaryumda 6 ya da daha fazlasının beslenmesi gerekir. En azından litrelik akvaryumda beslenmelidir. Kendi türü haricinde yarı agresif Tanganyika ve Malawi cikletleri ile beraber de beslenebilir. Akvaryumunda taş parçalarıyla mağaralar, yarıklar ve saklanma alanları oluşturulmalıdır. Suyun alkali olması için taban malzemesi olarak aragonit kumu kullanılabilir.

Diğer birçok ciklet gibi tropheus duboisi de kuluçka süresi boyunca yumurtalarını ağzında tutar. Üretimi çoğu ciklet türüne göre daha zordur. Yavaş büyüdüğü için cinsel anlamda erişkinliğe erişmesi birkaç yıl alır. Erişkin erkekler aynı yaştaki dişilere göre daha iri olur. Üreme verimliliğini arttırmak için üretim akvaryumunda dişi ile bir erkek bulundurulmalıdır. Akvaryumda çok sayıda saklanma alanının olması saldırgan tavırları azaltacaktır. Kuluçka süresi yaklaşık 28 gündür. Yavrular ufalanmış yetişkin yemi ile beslenebilir. Birkaç ay sonra onlara marul ve deniz yosunu verilebilir. Ne kadar hepçil bir canlı olsa da, diyeti bitkisel esaslı olmalıdır.

Tropheus Duboisi Maswa

Tropheus Duboisi Maswa

Tropheus duboisi diğer tropheus balıkları kadar agresif olmasa da, her birinin karakteri bir diğerinden farklıdır. Bu yüzden kurulu bir koloninin içine sonradan başka bir balık koyulmamalıdır. Aksi halde yeni balığın stres yaşaması ve ölmesi çok olasıdır. Yavaş yüzen ya da etçil balıklarla aynı akvaryumda bulundurulmaması gerekir. Akvaryum ne kadar büyük olur ve ne kadar çok saklanma alanı barındırırsa, çatışmalar o kadar az olur.

Bakımı diğer tropheus türlerine göre biraz daha kolaydır. Önemli olan beslenmesine dikkat etmek ve kısmi su değişimlerini aksatmamaktır. Bunlara gereken özen gösterilmezse bakımı zorlaşır. Akvaryumun tabanı kumluk olabilir. Güçlü aydınlatma sayesinde yosun gelişimi desteklenmiş olur. Zira diyetinin büyük bölümü ipliksi yosunlardır. Ancak mikrooganizmaları da tüketir. Doğada zamanının çoğunu kayaların üzerindeki yosunları yemekle geçirir.

Tropheus duboisi balığının çeşitli varyasyonları vardır. Bu varyasyonlar arasında ufak farklılıklar olur. Örneğin tropheus duboisi bemba, vücudundaki sarı-beyaz şeridin geniş olmasıyla bilinir. Tropheus duboisi kigoma ise en büyük duboisi grubudur. Tanzanya ile Burundi arasında kalan kıyı kesimlerinde yaşam sürer bu grup. Karilani varyasyonunda balığın vücudundaki şerit dar olur. Maswa ve Malagarazi diğer tropheus duboisi varyasyonlarıdır.

Duboisi Karakteri

Agresif karakterli olduğu ile ilgili kötü bir şöhrete sahiptir tropheus duboisi. Aslına bakılacak olursa diğer türlerle uyumlu, ancak kendi türüne karşı kavgacıdır. Oldukça aktif bir tür olduğundan, çekingen balıklarla aynı akvaryumda beslenmemelidir. Julidochromis, Eretmodus ve Tanganicodus cinslerine mensup balıklarla beraber yaşayabilir. Bu balıkların tropheusler ile benzer diyetle beslenmesi karma akvaryum kurmayı kolaylaştırır.

Balıkların arasında bir hiyerarşi kurulana kadar aralarında çatışma eksik olmaz. Ancak küçük bir grupta, bu hiyerarşi kolay kurulmaz ve ölümüne kavgalar yaşanır. Bu yüzden bölgesel çatışmaları önlemek için çok sayıda () balık ile başlanmasında fayda vardır. Tabii bazı duboisi balıkları daha küçük gruplar halinde yaşayabilir. Ancak bu durum tamamen istisnadır. Böylesi büyük bir koloniyi barındırmak için büyükçe bir akvaryuma ihtiyaç olacaktır. Minimum  x 45 x 45 santimetre ebatlarında akvaryum edinmek gerekir.

Duboisi Cinsiyeti

Erkek dişi ayrımı yapmak kolay değildir. Çünkü aralarında sadece bazı küçük farklılıklar vardır. Büyüme oranı bunlardan birisidir. Erkek balıklar dişilere göre daha hızlı büyür. Erkek duboisilerin üst dudağı daha belirgindir ve burunları yukarı doğru bakar. Dişilerin rengi erkekler kadar canlı değildir. Aslında en iyisi cinsel açıklık kontrolü yapmaktır. Cinsel açıklığın ön kısmı erkeklerde daha sivri uçlu olur.

Tropheus Duboisi Beslenme

Tropheus duboisi hepçil bir canlıdır, ancak daha çok otçul beslenir. Doğada kayaların üzerindeki yosunlarla ve onların üzerindeki mikroorganizmalarla beslenir. Akvaryumda spirulina ağırlıklı yemle beslenmelidir. Günde bir defa ıspanak ya da marul verilebilir. Sadece lifli sebzelerle beslenmelidir. Yemin balığa verilmeden önce ıslatılması, balığın karnında gaz birikmesini önler. Zaman zaman canlı yemler verilebilir. Ancak miktarında aşırıya kaçmamak gerekir.

Aşırı miktarda yem verilmemelidir tropheus duboisi balığına. Çünkü aşırı yem yeme, balığın bloat olmasına neden olur. Bir defada çok miktarda yem vermektense, günde 3 defa ve azar azar yem vermekte fayda vardır.

Tropheus Duboisi Akvaryumu

Tropheus duboisi aktif bir yüzücüdür. Akvaryumun tamamında yüzer ve bölgesi söz konusu olduğunda agresifleşir. Bu yüzden 10 tane yetişkin balığın olduğu koloni için akvaryumun en azından litre olması gerekir. Bu kolonideki erkek balık sayısı ne kadar az olursa, o kadar iyi olacaktır.

Akvaryumda etkili bir filtreye ihtiyaç vardır. Çünkü suyun temiz olması gerekir. Sudaki nitrat miktarı 25 ppm altında olmalı ve pH değeri 7&#;nin altına düşmemelidir. Su sertliği ve karbonat sertliği de dikkatle izlenmesi gereken parametrelerdir.

Akvaryumun tabanında ince taneli kum kullanılabilir. Güçlü bir aydınlatma sayesinde yosun gelişimi artar. Bitki bulundurmak yavru kayıplarını azaltacaktır. Ancak tropheus duboisi akvaryumunda her bitkiyi bulundurmak mümkün değildir. Anubias ve java fern gibi dayanıklı ya da tadı balıklarca beğenilmeyen bitkiler bulundurulabilir.

Bölgesel çatışmaların olmaması için akvaryumda hiç dekor bulundurulmayabilir. Eğer akvaryum dekore edilecekse, taşlarla bilinçli bir şekilde saklanma bölgeleri oluşturulması gerekir. Ayrıca balıkların rahatça yüzebilmesi için açık alanlara da ihtiyaç vardır.

Tropheus Duboisi Üretimi

Üretime çok sayıda, yani tane, genç balık alarak başlanır. Zaman içinde maalesef güçsüz erkekler elenecektir. Bir diğer yöntemde baskın erkek geliştikçe akvaryumdan çıkartılır. Böylece istenen erkek-dişi oranı elde edilmiş olur. Akvaryumda birden fazla erkek bulundurulacaksa, her biri için 60 santimetrelik bölgenin olması gerekir. Akvaryumdaki her erkek balık için tane dişi olmalıdır. Eğer akvaryumda sadece bir taş yığını varsa, burası baskın erkeğin kontrolünde olacak ve baskın erkek tüm dişilerle çiftleşecektir.

Dişi balık genellikle yumurtalarını taşların üzerine bırakır. Daha sonra yumurtalarını ağzında toplar ve döllenmeleri için erkeğin cinsel organına yaklaşır. Böylece ağzında taşıdığı yavrular döllenmiş olur. Yumurtaların sayısı 5 ile 15 arasında değişiklik gösterir. Yaklaşık 4 hafta sonra dişi balık yavrularını ağzından çıkarır. Eğer aşırı stres yaşayacak olursa yavrularını yutabilir ya da onları erkenden ağzından çıkarabilir. Dişi balığın ayrı bir akvaryuma taşınması iyi bir fikir değildir. Çünkü akvaryumuna geri döndüğünde hiyerarşideki yerini kaybedip, yabancı muamelesi görebilir.

Dişi balığın ana akvaryumda kalması da sakıncalıdır. Çünkü diğer balıkların tacizine maruz kalarak yavrularının çoğunu kaybedebilir. Tecrübeli akvaristler ikinci haftadan sonra yavruların sağımını yapar. Yani annenin ağzındaki yavruları çıkartırlar.

Yavru duboisiler artemia yavrusu yiyebilecek kadar büyük olur. Mikro kurtçuklar ve un haline getirilmiş yetişkin yemi ile de beslenebilirler. Bunun için suda serbestçe yüzmeleri beklenmelidir. Eğer anneleri ile bırakılacak olurlarsa, korkan yavruların annelerinin ağzına saklandığı görülecektir.

Cinsin diğer üyeleri gibi, tropheus duboisi de bir bilmecedir. Oldukça popüler olmasına rağmen, yeni başlayan akvaristler için uygun bir tür değildir. Bakımı hakkında değişik görüşlere şahit olabilirsiniz. Biz genel olarak kabul görmüş yöntemleri anlatmaya çalıştık. Aslına bakılacak olursa, bir akvarist için başarılı olan bir yöntem bir diğer için aynı sonucu vermeyebilir. Bunun için en iyisi tecrübe ile öğrenmektir. Tabii su temizliğine dikkat etmek her akvaryumda olmazsa olmazdır.

GERİ DÖN
^ Tropheus Duboisi Karakteri
^ Tropheus Duboisi Cinsiyeti
^ Tropheus Duboisi Beslenme
^ Tropheus Duboisi Akvaryumu
^ Tropheus Duboisi Üretimi

Etiketler:ciklet balığıtanganyikatropik balıklar

Ç&#x;FTLEŞME

Akvaryum Forumları > Akvaryum Balıkları

ARKADAŞLAR BENİM AKVARYUMUMDA TROPHEUS İKOLA, BEMBA, CHİMBA VE DUBOİSİ VAR. MERAK ETTİĞİM KONU ŞU: DUBOİSİ DİĞER TROPHEUSLARLA ÇİFTLEŞİR Mİ ? VE ÖRNEĞİN İKOLA CHİMBAYLE VE DİĞERLERİ FARKLI ALT TÜRLE ÇİFTLEŞİR Mİ ? EĞER ÇİFTLEŞİR İSE YAVRULAR NASIL OLUR? BİRDE ŞUNU SORMAK İSTİYORUM GEÇENLERDE 2 ERKEK İKOLAM KAVGA ETTİ VE BİRİNİN DUDAĞI PARÇseafoodplus.info KAVGALAR ÖLÜMLE SONUÇLANIR MI* ÖNLEM ALMAK GEREKİR Mİ ? DUDAĞI PARÇALANAN İKOLAM İÇİN BİR TEDAVİ UYGULAMAK GEREKİR Mİ ? CEVAPLARINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TŞK EDERİM. SAYGILAR..

arkadaşlar nu yazım alt sıralarda kaldı ve görüyorumki hala yorum yapan yok. tekrar güncelleme ihtiyacı duydum. Saygılar

Falco konuyla ilgili hiçbir bilgim yok. ama kafama başka birşey takıldı. o da balıklar için çiftleşme lafının kullanılması. balıklarda bilinen anlamda bir çiftleşme olmadığına göre, acaba eşleşme veya eş tutma kelimesi mi kullanılmalı. malum erkek yalnızca yumurtaları dölleyen pozisyonunda. :)

sevgili sakarmeke ben kelimeyi yalnış kullanmışıseafoodplus.infon çok doğru.Düzelttiğin için teşekkür ederim. Saygılar..

Falco, gördüğüm kadarıyla soruna pek cevap çıkmadı. Ama melezleşme konusunda şöyle bir mantık yürütebiliriz sanırım. O da aynı familya dan canlıların melezleşebilecekleri gerçeği. Senin sorduğun balıkların aynı familyaya ait olup olmadığına bakmak lazım. Bunu da latince adlarından tespit edebilirsin. Akvaryum doğal bir ortam olmadığı için doğada hiçbir zaman olmayacak şeyler olabiliyor. o yüzden de türleri bilinçli seçmek ve dişi erkek sayısına dikkat etek gerekiyor. çiklitlerde özellikle melezleşme eğilimi çok yüksek. Çünkü üreme yöntemleri aynı. Ben de bir birkaç çeşit Malawi çiklit besledim. Hır gür eksik olmuyordu zaten o yüzden de bıraktım. Öldürme olayları bile çok olmasa da oldu. Bunları önlemek için toplam balık sayısına, tür çeşitliliğine ve cinsiyet oranına dikkat etmek lazım. Ama akvaryumculuğun dayanılmaz şeylerinden biri de güzel bir balığı akvaryumuna katma isteği. Bir süre sonra bi bakıyorsun panayıra dönmüş ortam, benim de başına çok geldi. :)

öncelikle dudağı parçalanan ikolanı akvaryumdan çıkarman gerekecek.çünkü ikolalar o türün en sert balıklarıdır.çiftelşme ile ilgili tek söyleyeceğim kesinlikle aynı cins balıkların çiftleştirilmesi yönüseafoodplus.infoe chimbamın 3 gündür ağzında.

baskın olan ikolan diğerini öldürecektir.

Tropheus Bemba, Tropheus Duboisi Maswa Ve Mpanga ?

Hobici Köşesi

Plaket ve ödüllü Yarışma'ya katılıp canlı veya akvaryumunuzu taçlandırabilir, geçmiş dereceleri ve katılımları görebilirsiniz.

Akvaryum kültürü bölümünde akvaryum hobisi ile ilgili dergilere, belgesellere, kitaplara ve web sitelerine ulaşabilirsiniz.

Sitemizdeki Makaleler ve Üye Bloglarını gezerek istediğiniz konu hakkınca bilgi edinebilir, seafoodplus.info adresine sahip olan kendi bloğunuzu oluşturabilirsiniz.

Canlı Veritabanı'nda bilgi ve canlı edinebilmek için kimde hangi balıkların olduğunu görebilir, kendi canlılarınızı da veritabanına ekleyebilirsiniz..

Üye akvaryumları bölümünden üyelerin akvaryumlarına bakıp yorum bırakabilir, siz de kendi akvaryumlarınızı da görebilirsiniz.

Akvaryumcular bölümünden akvaryumcuların adres telefon ve harita koordinatlarına ulaşabilir, akvaryumcular hakkındaki yorumları okuyup yorum yapabilirsiniz.

Tatlı Su, Bitki, Deniz ve Sürüngenler bölümünden toplam binden fazla türün detaylı bilgilerine, fotoğraflarına ve beseyenlerin yorumlarına ulaşabilir, sizler de yorum bırakabilirsiniz.

Ürünler bölümünde akvaryum piyasasında olan ürünlerin özelliklerine bakıp yorum yapıp, yorumları okuyabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir