Akhisarın meşhur yemekleri

Akhisarın Meşhur Yemekleri

akhisarın meşhur yemekleri

Manisa’nın Neyi Meşhur? Manisa’nın Nesi Meşhur, Hediyelikleri, Yöresel Yemekleri, Tatlıları, İçecekleri, Yiyecekleri Neler?

Manisa, tarihi dokularıyla ve ticari etkinlikleri ile Ege Bölgesi'nin güzel şehirlerinden birisidir. Özellikle Osmanlı Devleti zamanında şehzadelere ev sahipliği yaptığı için Osmanlı Mutfağının güzel lezzetlerini de yansıtmaktadır. Manisa denilince ilk akla gelen mesir macunudur ama bunun yanı sıra çok farklı lezzetleri de barındırıyor.

Manisa'nın Neyi Meşhur?

Manisa şehrimiz, oldukça verimli topraklara sahip olması nedeniyle çeşitli tarım ürünlerinin yetiştirilmesi için gerekli alana sahiptir. Manisa'nın Sultaniye Üzümü ile meşhur olsa da kuru ve yaş üzüm, kiraz, zeytin, tütün, domates, mısır, Kırkağaç kavunu ve karpuz gibi tarım ürünlerinin de üreticiliği yapılmaktadır. Kereviz ve karnabahar ise Türkiye'de en çok Manisa'da yetiştirilmektedir.

Manisa'nın nesi meşhur denilince akla ilk gelenlerden biri Mesir Macunudur. Hatta 400 yıldır süregelen Mesir Macunu festivali her sene Nevruz haftasında yapılmaktadır. Mesir Macunu Kanuni Sultan Süleyman döneminde, Hafsa Sultan'ın rahatsızlığına çare olması amacıyla yapılmıştır. 41 farklı bitki ve baharatın karışımından oluşan Mesir Macunu o günden bu yana şifalı karışım olarak anılmaktadır.

Gezilecek tarihi bölgeleri ile de ön plana çıkan Manisa ilimiz Osmanlı, Lidya, Roma ve Helen dönemlerine ait tarihi eserlere de ev sahipliği yapmaktadır. Manisa'nın Salihli ilçesinde bulunan Artemis Tapınağı, Sardes Antik Kentinde bulunan önemli noktalardan birisidir.

Manisa'nın Nesi Meşhur?

Manisa'ya yolunuz düştüyse, iş gezisine, tatile ya da gezmeye gittiyseniz bu şehirde yapabileceğiniz birçok şey var. Aigai Antik Kenti, Sidas Antik Kenti Manisa Müzesi, Yeni Han, Muradiye Camii, Manisa Kalesi, Adala Kanyonu, Bintepe Tümülüsleri, Philadelphia Kilisesi gibi tarihi kalıntıları ve doğa güzelliklerini gezip görebilirsiniz.

Manisa'nın hangi yemeği meşhur dediğimizde karşımıza çıkan o kadar çok lezzetli seçenek var ki hepsini denemek için Manisa gezinizi uzatmak zorunda kalabilirsiniz. Manisa'nın yöresel yemekleri ise zeytinyağlılar, mezeler, et yemekleri ve tatlılardan oluşan geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu lezzetlerin en meşhurlarından biri Akhisar Köftesidir. Bunun yanı sıra Manisa'nın meşhur et yemekleri ise şunlardır:

Salihli Odun Köftesi, Manisa Kebabı, Alaşehir Kapaması, Kula Güveci, Sura Yemeği, Pideli Paça, Bohça Kebabı, Manisa Kokoreci.

Türk mutfağının vazgeçilmesi olan başlangıçlardan biri olan çorbalar ise Manisa sofralarında önemli bir yere sahip. Yoğurtlu bir çorba olan Kulak Çorbası enteresan ismi ve lezzetiyle adını duyurmuştur. Manisa'nın meşhur tatlıları ise herkesin damak tadına hitap edecek seçeneklere sahip. Şehzade Tatlısı, Şekerli Pide, Mantar Tatlısı, Tahinli Ekmek, Gelin Kız Helvası gibi lezzetli tatlılar Manisa mutfağının öne çıkan lezzetlerindendir. Sultan Çayı, Manisa Maden Suyu, Akhisar Gazozu ve Cilveli Kahve gibi Manisa'ya has içecekler arasında yer almaktadır.

Manisa'dan sevdiklerinize hediyelik eşyalar almak isterseniz; Kula'dan el dokuması halı, Alaşehir'den üzüm, Akhisar'dan zeytinyağı ve Yeni Han2dan antika eşyalar satın alabilirsiniz.

Manisa'ya Yolunuz Düşerse, Durup Denemeniz Gereken 28 Dillere Destan Lezzet

Haberler

Yemek

Manisa'ya Yolunuz Düşerse, Durup Denemeniz Gereken 28 Dillere Destan Lezzet

Kendine has lezzetleriyle zengin bir sofrası olan Ege'nin parçası, Şehzadeler şehri Manisa'nın dillere destan yiyecek ve içeceklerini sizler için derledik. Eğer Manisa'ya gezmek için veya bir iş için yolunuz düşerse bunları yiyip içmeden Manisa'dan ayrılmayın yoksa üzülen siz olursunuz. Ufak bir not düşelim; içeriğimizi okurken şimdiden acıkabilirsiniz.

1. Kırkağaç Kavunu

1. Kırkağaç Kavunu

2. Mesir Macunu

2. Mesir Macunu

3. Sultan Çayı (Mesir Çayı)

3. Sultan Çayı (Mesir Çayı)

4. Sultaniye Üzümü

4. Sultaniye Üzümü

5. Akhisar Köfte

5. Akhisar Köfte

6. Keşkek

6. Keşkek

7. Salihli Odun Köftesi

7. Salihli Odun Köftesi

8. Maden Suyu

8. Maden Suyu

9. Manisa Kebabı

9. Manisa Kebabı

10. Akhisar'ın Gazozu

10. Akhisar'ın Gazozu

11. Zeytin ve Zeytinyağı

11. Zeytin ve Zeytinyağı

12. Alaşehir Kapaması

12. Alaşehir Kapaması

13. Akhisar Katmeri

13. Akhisar Katmeri

14. Kokoreç

14. Kokoreç
harbiyiyorum.com

15. Cilveli Kahve

15. Cilveli Kahve

16. Simit Ekmeği

16. Simit Ekmeği

17. Şehzade Tatlısı

17. Şehzade Tatlısı

18. Kula Güveci

18. Kula Güveci

19. Kulak Çorbası

19. Kulak Çorbası

20. Börülce Taratoru

20. Börülce Taratoru

21. Şekerli Pide

21. Şekerli Pide

22. Sinkonta

22. Sinkonta

23. Mantar Tatlısı

23. Mantar Tatlısı

24. Tahinli Ekmek

24. Tahinli Ekmek

25. Bohça Kebabı

25. Bohça Kebabı

26. Pideli Paça

26. Pideli Paça

27. Gelin Kız Helvası

27. Gelin Kız Helvası

28. Sura

28. Sura

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

İçindekiler

Ege Bölgesi’nin en güzel illerinden biri olan Manisa’nın mutfağı birbirinden lezzetli yemekleriyle karşınızda.

Manisa Yöresel Yemekler yazımızda, yöresel lezzetleriyle kendine hayran bırakan Manisa’nın; kebaplardan tatlılara, salatalardan çorbalara denemeniz gereken en güzel tatlarını sizler için derledik.

# Manisa Yöresel Yemekler

1.Keşkek

keşkek

Kalori bakımından zengin, buğday ve ettenyapılan yemek her yörede farklı bir isimle anılsa da genellikle keşkek olarak biliniyor. Yarma buğday ve etin birlikte iyice dövülerek yapıldığı yemek, Keşkek adını Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’dan almış. Hastalanan kızı için yemek yaptırırken, bir çiftin ikramıyla tadına bakan ve biraz daha isteyen Paşa, yemeğin bittiğini duyunca ”Keşke biraz daha yapsaydınız” sözüyle, yemeğin ismi bundan sonra Keşkek olsun diyerek, ferman verir.

2. Manisa Kebabı

Manisa Kebabı

Uzun uzun yoğurulan etlerin, pide ve yoğurtlaenfes buluşması… Manisa’da yiyebileceğiniz en lezzetli yöresel yemeklerden biri olan Manisa kebabı,doyurucu lezzetiyle denenmesi gereken tatların başında geliyor.

3. Kulak Çorbası

kulak çorbası

Manisa’nın sevilen yemeklerinden biri olan kulak çorbası yiyebileceğiniz en lezzetli yemekler arasında yer alıyor. İçerisine konulan mantılarla yoğunlaştırılan çorba, nane ve tereyağıgezdirilerek sunuluyor. Yoğurtlu çorbaları seviyorsanız, Manisa’nın bu lezzetli yöresel yemeğine bayılacaksınız.

4. Kapama Mantı

kapama mantı

Manisa yöresine özgü yemeklerden bir olan kapama kebabı, diğer mantılardan daha büyükşekilde kapatılıyor. Üzerine isterseniz salça ve yoğurt dökerek yiyebileceğiniz yemek enfes tadı ve görüntüsüyle denenmesi gereken tatlardan biri.

5. Börülce Tarator

börülce tarator

Ayıklanarak hazırlanan börülceler, limonlu ve zeytinyağlı sosla birleştiriliyor. Sağlıklı ve bir o kadar da lezzetli olan börülce tarator, sofraların vazgeçilmez zeytinyağlıları arasında yer alıyor.

6. Şekerli Pide

şekerli pide

İsmini okuyunca eminiz ki tadının nasıl olacağını siz de merak ettiniz. Normal pide hamuru hazırlanarak ortasına tuzsuz peynir konulduktan sonra hamurlar fırına veriliyor. Fırından çıkan pidelerin üzerine bolca şeker serpiliyor ve soğuması beklenip servis ediliyor. Manisa’ya uğrarsanız merak etmeyi bırakıp bu farklı lezzetin tadına bakmanızı öneririz.

7. Sinkonta

sinkonta

Manisa yöresel yemekler yazımızda bahsedeceğimiz diğer ilginç tat ise Sinkonta. Balkabağının yemeğe dönüşmüş hali sinkonta, klişe yemeklerden uzak tadıyla, denemeniz gereken farklı lezzetler arasında. Baharatlarla süslendirilen balkabakları fırınlanıp iyice kızardıktan sonra servis ediliyor. Manisa’ya özgü yapılışıyla, denenmesi gereken yöresel yemeklerden biri.

8. Mantar Tatlısı

mantar tatlısı

Mantarın nasıl bir tatlıya malzeme olacağını bilmiyorsanız, Manisa’nın yaratıcı yöresel yemeklerinden mantar tatlısını denemelisiniz. Hamurun içerisine cevizle beraber mantarlar koyulup, kızgın yağda kızartılıyor. Sonrasında şerbetlebuluşturulan hamurların üzerine tarçın serpilerek servis ediliyor. Mantarların lezzetli bir tatlıya dönüştürüldüğü tarifi, meşhur olduğu Manisa’da denemelisiniz.

9. Tahinli Ekmek

tahinli ekmek

Tahinin ve şekerin harika birleşiminden oluşturulan ekmek, yuvarlak şekil verilip tepsilere diziliyor. Fırından çıktıktan sonra soğumasını bekleyip servis edilen tahinli ekmek, daha önce yediğiniz ekmeklerden oldukça farklı bir lezzete sahip.

10. Kırkağaç Kavunu

kırkağaç kavunu

Türkiye’de yetişen en lezzetli kavunlardan sayılan Kırkağaç kavunu, yalnızca Manisa’da değil Türkiye’nin her yerinde fazlaca tüketiliyor ve seviliyor. Sıcak yaz günlerinde, içinizi serinletecek kavun içi dondurma da, Kırkağaç kavunuyla yapılabilecek en güzel lezzetlerden.

11. Mesir Macunu

mesir macunu

41 çeşit baharattan yapılan macun, hastalığa şifasıyla ve enerji vermesiyle biliniyor. İlk kez Yavuz Sultan Selim’in eşi, Ayşe Hafsa Sultan’ın hastalanmasıyla dönemin önde gelen hekimi Merkez Efendi tarafından yaptırılmış. Manisa’nın simgesi haline gelen macun için her yıl Manisa’da düzenli olarak mesir macunu festivali düzenleniyor.

12. Sultan Çayı

sultan çayı

Manisa’nın sultanlara layık çayı; Sultan çayı. İçerisinde 11 çeşit baharatlayapılan çay, mesir macunun çay halidiyebiliriz. Genellikle balla servisedilen çay, pek çok hastalığa şifa olduğundan, soğuk algınlığı, yorgunlukgibi durumlarda tercih ediliyor.

13. Salihli Odun Köftesi

salihli odun köftesi

Manisa’nın Salihli ilçesinin meşhur köftesi Salihli odun köftesi, şiş üzerinde ve odun ateşiyleyapılıyor. Kuzu etinden yapılan köfte, kokusuyla da sizi büyüleyecek. Manisa’ya gittiğinizde, merkezde bulunan Sevgi Yolu üzerindeki köftecilerde yiyebilirsiniz.

14. Sultaniye Üzümü

sultaniye üzümü

Dünyaca tanınan üzümlerden, Sultaniye üzümü, ‘Sultani çekirdeksiz’ adıyla da biliniyor. Osmanlı Dönemi’nde şehzadelerin yetiştiği yerlerden biri olan Manisa üzümleri  “Sultanların Üzümü – Sultanlara Layık”, denilerek sultaniye adını almış. Çekirdeksiz ve tatlı üzümleri sevenlerdenseniz, bu üzüm tam size göre.

15. Akhisar Köfte

akhisar köfte

Manisa’nın en çok bilinenköftelerinden birisi de Akhisar köftesi. Türkiye’nin her yerinde yaygınlaşan köftenin aslı, 1800’lü yıllarda Makedonya’da sokak satıcılarının yaptığı köfteden gelir. Kullanılan etin lezzetive katılan baharat ve soğanın lezzeti itibariyle,yoğun ve iştah açıcı kokusuyla, muhakkak tatmanız gereken yemeklerden.

16. Bohça Kebabı

bohca kebabi

Zahmetli hazırlanışının sonunda enfes bir lezzetle yiyebileceğiniz harika bir yemek bohça kebabı. Kreplerin içerisinehazırlanan kuşbaşı etkonuluyor. Üzerine beşamel sos gezdirildikten sonra fırınlanan krepler Manisa’nın meşhur bohça kebabını oluşturuyor.

17. Kula Güveci

kula güveci

Manisa Salihli ilçesinde 12 bin yıllıkvolkanik kayalardan yapılan güveçlerde pişirilen et ve sebzeyemekleri Manisa’nın en lezzetli yemeklerinden. Haşlanmış etin, sebze ve tereyağı eklenmesiyle yapılan yemek, tok olsanız dahi kokusuyla iştahınızı açabilir.

18. Pideli Paça

pideli paça

Haşlanan kellenin suyuyla ısıtılan pidenin üzerine, kelle, dilgibi et parçaları konduktan sonra soslanan yemek, Kırkağaç paçasıolarak biliniyor. Kırkağaç yöresinin cemiyet yemeğiolduğu da söylenen yemek, sabah saatlerinde dahi sık sık tüketilen lezzetlerden.

19. Şehzade Tatlısı

şehzade tatlısı

Şehzadelerin kenti Manisa’da yapılan tatlıya pek tabi, şehzade tatlısı denmiş. Bazı bölgelerde Haşhaşlı şekerpare olarak da bilinen tatlı, yanında taze demlenmiş çaylaharika ikili oluyor.

20. Akhisar Katmeri

akhisar katmeri

Manisa yöresel yemekler yazımızda Akhisar katmerinden bahsetmemek olmaz. Diğer adı Muhacir katmeriolan yemek, Balkanlar’dan göçen Türk yurttaşlarımızın getirdiği hamur işi lezzetlerinden. İncecik açılmış yufkaların arasına isteğe göre malzemelerinin yerleştirilmesiyle sac üzerinde pişen katmer, lezzetiyle büyülüyor.

21. Kokoreç

kokoreç

Et severlerin, nereye giderse gitsin muhakkak görmek isteyeceği lezzetlerden biri olan kokoreç, Manisa’da da iyi yapılıyor. İnce ve tazecik etten yapılan kokoreç seviyorsanız, Manisa’da en iyi ve en meşhur kokoreci yapan Karbeyazı Büfe’denyemenizi tavsiye ederiz.

22. Cilveli Kahve

cilveli kahve

Eskiden beri Manisa’da, gelinlik kızlarınevlerine gelen görücülere ikram ettiği kahveye, cilveli kahve denmiş. Bol köpüklü Türk kahvesinin üzerine öğütülmüş ceviz, fındık, bademve iki çeşit baharatın katılmasıyla yapılan cilveli kahveyi, Manisa Yeni Han’daiçebilirsiniz.

23. Simit Ekmeği

simit ekmeği

Nohutun haşlanıp ezilerek mayaolarak kullanılmasıyla yapılan ekmek, un karıştırılarak normal ekmek kıvamında yapılıyor. Fırından sıcacık çıktığındaki kokusunu aldığınızda iştahınızı kabartacak ekmeği, her yemeğin yanında yiyebilir, dilerseniz içine tereyağısürerek tek başına da tüketebilirsiniz.

24. Akhisar Maden Suyu ve Gazozu

akhisar maden suyu ve gazozu

Manisa’da üretilen maden suyu ve gazozlar, hem diğer illere hem de ülkelere satılıyor. Kula ve Sarıkızmarkaları Manisa’nın en bilindik maden sularından. Gazoz üretimi de yapan Manisa’nın Dört Mevsim markasıyla bilinen gazozu da, özellikle Akhisar’lı olanların çocukluk anılarını süsleyen detaylardan.

25. Zeytin ve Zeytinyağı

zeytin zeytinyagi

14 Milyon zeytin ağacıyla, en fazla zeytin ağacına sahip ilçe unvanını taşıyan Akhisar’dan, pek çok ilçesine kadar, zeytin üretimi yapan Manisa, haliyle zeytinyağı konusunda da bilindik illerden. Kendi yetiştirdikleri zeytinleri farklı sıkım teknikleriyle zeytinyağına dönüştüren Manisa’da, pek çok satış noktasında doğal zeytinyağlarından bulabilirsiniz.

 Manisa yöresel yemekler yazımızı beğendiyseniz ve eklemek istediğiniz başka lezzetler var ise, aşağıdaki yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. 🙂

İnsanlar, hayat şartlarından veya farklı sebeplerden dolayı dışarıda yemek yemeyi tercih ediyor. Farklı lezzetleri tatmak ve güzel bir yemek anısı geçirmek isteyen kişiler, Türkiye’nin farklı yerlerindeki lokantaları tercih ediyor. Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Akhisar bölgesinde yaşayan insanlar da dışarıda yemek seçenekleri için alternatifleri değerlendiriyor. İnternet üzerinden yapılan Akhisar’da dışarıda yemek nerede yeniraraştırmaları bulunuyor.

Akhisar, farklı lezzetleriyle ünlü bir ilçe olarak dikkat çekiyor. İzmir ve Manisa gibi önemli şehirlere yakın ilçede ikamet eden vatandaşlar, dışarıda yemek yiyebilecekleri mekanları araştırıyor. Akhisar söz konusu olduğunda birçok kişinin aklına ilk gelen yemek Akhisar köfte olarak öne çıkıyor. Türkiye’nin en ünlü köftelerinden biri olan Akhisar köftesi, farklı köfteciler tarafından Akhisar halkına sunuluyor. Başka şehirlerden de Akhisar köftesini yemek için bölgeye gelen birçok kişi bulunuyor.

Akhisar’da dışarıda köfte yemek için tercih edilebilecek alternatiflerden biri de meşhur Köfteci Demo isimli köftecidir. Akhisar’da ikamet eden vatandaşların evlerine sipariş edebileceği veya gidip yerine tadabileceği köfte lezzeti, sadece bölgenin değil Türkiye’nin en lezzeti köftelerinden biri olarak dikkat çekiyor. Geniş ve ferah mekana giden müşteriler, en güzel köfteleri veya alternatif menüleri uygun fiyatlara yiyebiliyor.

Akhisar’da Yemek Yenecek Yerler

Ege Bölgesi’nin en önemli ilçelerinden biri olan Akhisar, insanların tatil ve ziyaret için gittiği bölgelerden biridir. Nüfusu da oldukça kalabalık olan ilçede ikamet eden vatandaşlar, yemek yiyebilecekleri yerleri araştırıyor. Akhisar’da yemek yerleri araştırması yapan kişilerin karşısına çıkan Köfteci Demo, bölgenin en önemli lezzetlerinden biri olan Akhisar köftesini çok kaliteli bir şekilde yapıyor. Türkiye’nin farklı illerinden de bu lezzeti tatmak için bölgeye gelen ziyaretçiler bulunuyor. Meşhur lezzeti tatmak için şanslı olan Akhisarlılar kendilerine yakın konumda bulunan Köfteci Demo’ya giderek istediği lezzetleri tadabiliyor.

Yemek yenebilecek yerler arasında öne çıkan Köfteci Demo’da köfte haricinde alternatifler yemekler de bulunuyor. Kebap, ızgara ve İskender gibi seçeneklerin bulunduğu köftecinin en önemli lezzeti ise Akhisar’ın meşhur köftesi olarak dikkat çekiyor. Sıcacık bir şekilde servis edilen ve dumanı tüten köfteler, soğuk ayranla birlikte müşterilerin beğenisini kazanıyor.

 Paket servis ve evlere sipariş seçeneği bulunan Köfteci Demo’da modern yöntemler kullanılıyor. Baskı makinesi ve sağlıklı ambalaj gibi yöntemlerin uygulandığı Köfteci Demo’yu İzmir ve Manisa gibi yakın illerden ziyarete gelen birçok kişi bulunuyor. Köfteci Demo, Akhisar’da dışarıda yemek nerede yenir konusunda araştırma yapan kişiler için en güzel seçeneklerden biridir.

Kaliteli ve Lezzetli Akhisar Köftesi Nerede Yenir?

Türkiye’de et köfte söz konusu ise öne çıkan yerlerin başında Akhisar ilçesi bulunuyor. Türkiye’nin en lezzetli köftelerinin yapıldığı Akhisar ilçesinde birçok köfteci vardır. Hem Akhisarlıların hem de bölgeye gelen ziyaretçilerin tercih ettiği köftecilerin başında gelen Köfteci Demo, lezzetli ve kaliteli Akhisar köftelerinin sunumunu yapıyor. Ulaşımı kolay bir bölgede bulunan ve yılın her dönemi kaliteli hizmetler sunan Köfteci Demo, yörenin en meşhur lezzetini müşterilerle buluşturuyor.

Dışarıda yemek alternatifleri için de tercih edilebilecek olan Köfteci Demo, ilçede yaşayan vatandaşların da tercih ettiği bir mekan olarak öne çıkıyor. Bölgedeki en güzel ve enfes tatları müşterilere sunulan Köfteci Demo, senelerdir yüksek hizmet kalitesi ve modern yöntemlerle faaliyet gösteriyor. Uluslararası sağlık standartlarına uygun bir şekilde faaliyet gösteren işletmede en lezzetli köfteler yapılıyor. Evlere servis konusunda da gelişmiş olan işletme, sıcak ve lezzetli siparişleri en kısa sürelerde istenilen adreslere ulaştırılıyor.

Baskı makineleri kullanılarak paketlenme işlemi yapılan ve sağlıklı olan siparişler hiç vakit kaybetmeden yola çıkartılıyor. Akhisar’da dışarıda yemek ve Akhisar köftesini tatmak isteyen Akhisarlıların yanında ilçeye gelen ziyaretçiler de Köfteci Demo’yu tercih ediyor. Dışarıda yemek için lokanta ve köfteci arayan Akhisarlılar, merkezde bulunan köftecinin meşhur lezzetlerini tadabilir.

Akhisar’da Meşhur Köfteci Demo

Farklı öğünleri dışarıda yemek kimileri için bir zorunlulukken kimileri için de bir zevktir. Farklı lezzetleri yerinde tatmak ve güzel tatlardan mahrum kalmamak isteyen kişiler, çeşitli mekan alternatiflerini tercih ediyor. Akhisar’da bulunan lokanta ve yemek mekanı alternatifleri araştıran kişiler için hizmet veren köfteciler bulunuyor. Farklı lezzetlerin de bulunduğu ve kaliteli hizmetlerin verildiği Köfteci Demo, Akhisar’daki yemek alternatiflerinden biri olarak öne çıkıyor.

Akhisar mutfağının en ünlü lezzeti olan köftelerden yemek isteyen kişiler, meşhur Köfteci Demo işletmesini tercih edebiliyor. Güzel bir hafta sonu tatili yapmak isteyen ve Akhisar ilçesini ziyaret eden kişiler, bölgede konakladıkları süre boyunca kaliteli hizmetler sunan işletmeyi tercih edebilir. Türkiye’nin birçok ilinden ziyaretçilerin Akhisar köftesini tatmak için geldiği Köfteci Demo, bölgenin en profesyonel köftecilerinden biri olarak öne çıkıyor.

Özellikle; Akhisar’da dışarıda yemek nerde yenir söz konusu olduğunda önemli lezzetleri ve kaliteli hizmetleriyle dikkat çeken Köfteci Demo, evlere paket servis hizmeti de sunuyor. Akhisar’da ikamet eden veya yakın illerden ziyaret amaçlı ilçeye gelen kişiler, günün her saatinde Köfteci Demo’ya giderek farklı lezzetlerden tadabilir. Paket servis seçeneğinden yararlanmak isteyen müşteriler, internet veya telefon gibi iletişim kanallarından işletmeye ulaşım sağlayabilir.

Manisa'nın Neyi Meşhur? En Meşhur Manisa Yemekleri Ve Yöresel Lezzetleri Nelerdir? (Manisa'da Ne Yenir)

Haberin Devamı

Manisa ili aynı zamanda sultaniye üzümü ile de meşhurdur. Aynı zamanda Kula isimli ilçesinde bulunan Kula peri bacaları da meşhurdur. Kırkağaç Kavunu, Sultan Çayı, Maden Suyu, Akhisar Gazozu, Zeytin, Zeytinyağı, Cilveli Kahve gibi de Manisa ilinde meşhur olan birçok besin maddesi bulunmaktadır.

En Meşhur Manisa Yemekleri ve Yöresel Lezzetleri Nelerdir?
Manisa iline ait olan çok fazla meşhur ve yöresel lezzeti bulunmaktadır. Manisa’ya gidildiğinde yenilmesi gereken ve tadılması gereken birçok lezzet bulunmaktadır. Manisa Kebabı, Alaşehir Kapaması, Nohutlu Mantı, Simit Ekmeği, Odun Köftesi, Kula Güveci, Mantar Tatlısı, Yaprak Sarması, Şevket-i Bostan, Börülce Tarator en meşhur olan gıdalardan biridir. Ekmek Dolması, Kula Şekerli Pidesi, Kabaklı Pide, Höşmerim ve Sinkonta isimli de meşhur olan yöresel yemekler bulunmaktadır. Şehzade tatlısı isimli olan meşhur bir yöresel lezzette bulunmaktadır ve bu tatlı içerisindeki şeker sadece kuru üzümün kullanılmasıyla yapılmaktadır. Her yerde var olan kokorecin daha iri parçalı olanı bol kimyon ile Manisa’da tadabilirsiniz.

Manisa yemekleri yazımızda, Manisa’ya özgü meşhur çorbalar, Manisa’ya ait meşhur yemekler, Manisa salata ve mezeleri, Manisa tatlıları başlıkları altında toplam 26 adet Manisa yemekleri tarifi verilecektir. Yazımıza başlamadan önce Manisa mutfağını kısaca tanımlayalım.

Ege bölgesinde yer alan Manisa ili, hem coğrafi konum hem de iklim koşulları ile gelişmiş zengin bir kültüre sahiptir. Ülkemizde her yörenin kendisine has olan meşhur birçok lezzeti bulunmaktadır. Manisa, yoğun, çeşitli damak zevklerine hitap edecek eşsiz lezzetler sunmaktadır. Meşhur yöresel yemekleri arasında zeytinyağlı yemeklerinden et yemeklerine, kebaplardan köftelere, çorbasından tatlılarına zengin bir mutfak kültürü hakimdir.

Manisa yöresel meşhur yemeklerine sizlerle göz atalım…

Manisa Yemekleri, Yöresel Yemekler

1. Manisa Kebabı

Manisa Kebabı

Yöresel yemeklerin ilk sırasında yapıldığı yöreden adını alan meşhur bir lezzet olan, Manisa kebabı yörenin sevilen et yemeklerinden birisidir. Oldukça doyurucu bir lezzet olan Manisa kebabı ülkemizde pideli kebaplara benzetilebilmektedir. Etlerin ve hazırlanan yoğurtlu sosun doğranan pide üzerine eklenmesi ile enfes bir lezzet ortaya çıkar. Manisa kebapçılarında ve lokantalarında bu yöresel Manisa kebabı deneyimleyebilirsiniz.

Manisa Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram dana eti
  • 250 gram kuzu eti
  • 3 yemek kaşığı galeta unu
  • 2 adet kuru soğan
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 adet sarımsak
  • 4 adet tırnak pide
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 4 adet biber
  • 2 adet domates

Manisa Kebabı Yapılışı

  • Kebap için öncelikle soğanı rondodan geçirin ve sarımsakları havada dövün.
  • Geniş bir kaba kıyma, soğan, sarımsak, galeta unu ve baharatları ekleyip en az 10 dakika yoğurun.
  • Yoğurduğunuz köfteye şekil vermek için elinizle parçalar kopartıp ince, uzun şeritler halinde köfteleri hazırlayın ve bir tepsiye dizin.
  • Hazırlanan köfteleri buzdolabında 30-35 dakika kadar dinlendirin.
  • Dinlenen etleri iyice ısıtılmış olan döküm ızgara tavaya alıp yüksek ısıda pişirin.
  • Dilerseniz biber ve domatesi bu aşamada yanına ekleyebilirsiniz.
  • Domates ve biber salçasını hafif sulandırarak tavaya alın pişirin. Erimiş tereyağını ilave edin ve kaynadığında ocaktan alın.
  • Pideleri hafif tereyağlı tavada ısıtın.
  • Pidelerin üzerine yoğurdu bıçak ile ince bir tabaka halinde sürün.
  • Hazırladığınız salçalı sosu yoğurdun üzerine dökün ve köfteleri de üzerine yerleştirin. Afiyet olsun.

2. Odun Köftesi

Odun Köftesi

Ülkemizde her ilde kendi yöresel tarifi ile hazırlanan enfes köfteleri yapılmaktadır. Manisa yöresinde de odun köftesi meşhur yöresel lezzetlerindendir. Manisa ilinin Salihli ilçesinde, meşhur bir yöresel köfte olarak odun ateşinde hazırlanmaktadır. Hem kokusu hem lezzeti ile damaklarda kalacak bir tada sahiptir. Manisa köftecilerinde bu meşhur odun köftesini deneyimleyebilirsiniz.

Odun Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg koyun ya da kuzu kıyması,
  • 20 gr kadar tuz,
  • 20 gr kadar un,
  • Baharat

Odun Köftesi Yapılışı

  • Öncelikle bir kaba kıyma, un, tuz ve baharat eklenerek iyice karıştırılarak yoğrulur.
  • Hazırlanan kıymalı harç şişlere sarılarak elle düzeltilir.
  • Yakılan ve hazırlanan odun ateşinde hazırlanan köfteleri pişirerek dilimlenmiş domates, kıyılmış soğan ve maydanoz ile servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

3. Kapama

Kapama

Ülkemizde çok sevilen ve her yörede farklı şekillerde yapılmakta olan birçok mantı çeşidi vardır. Manisa’da da kendi tarifleri ile hazırlanan kapama mantısı, mantı sevenlerin hayır diyemeyeceği yöresel bir yemektir. Kapama mantısını Manisa lokanta ve restoranlarında kolaylıkla bulup deneyimleyebilirsiniz.

Kapama Tarifi İçin Malzemeler

İç harcı için:

  • 500 gram kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Tuz

Hamuru için:

Kızartmak için:

  • 150 gram tereyağı
  • 150 gram sıvı yağ
  • 150 gram kuyruk yağı

Servis için:

  • Et suyu
  • Sarımsaklı yoğurt
  • Kıyılmış maydanoz

Kapama Yapılışı

  • İlk olarak geniş bir kaba kıymayı alın, üzerine soğanları ve maydanozları çok ince şekilde kıyın.
  • Önce karabiberini ekleyip yoğurun.
  • Sonra da ayrı bir kapta un ve tuzu karıştırın.
  • Azar azar su ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun.
  • Yoğurulan hamuru da iki bezeye ayırarak bu bezeleri de çok ince açın.
  • Yufkanın üzerine 6-7 santimetre aralıklarla ceviz büyüklüğünde kıymalı hartan ekleyin.
  • Hamurların aralarını keserek üç ucunu bohça biçiminde dördüncü ucu da üzerine gelecek şekilde katlayın.
  • Bir tepsiyi tereyağıyla yağlayıp hazırlanan kapamaları katlı kısımları alta gelecek şekilde tepsiye dizin.
  • Tereyağı, kuyruk yağı ve sıvı yağı birlikte kızdırıp kapamaların üzerine dökün.
  • Ardından da kapamaları pembeleşene kadar kızartıp kapamaları kevgirle alıp kağıt havlunun üzerinde yağını süzdürün.
  • Üzerine et suyu ya da sarımsaklı yoğurt dökün.
  • İnce kıyılmış maydanozu da ekleyip. Afiyet olsun.

4. Kula Güveci

Kula Güveci

Kula güveci uzun bir tarihi geçmişe sahip olan, sebze ve etlerin bir araya getirilerek en lezzetli şekilde güveçte pişirilerek hazırlandığı yöresel bir yemektir. Manisa’nın en sevilen yemeklerinden olan bu yemeği yöre halkıda sıklıkla hazırlamaktadır. Manisa’ya geldiğiniz zaman lokanta ve restoranlarında da deneyimleyebilirsiniz.

Kula Güveci Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 kilo kuzu eti (Böbrek yatağı kısmı, arka veya ön but kısmından)
  • Biber
  • Domates
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Arpacık Soğan
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Tuz

Kula Güveci Yapılışı

  • Kuzu eti yıkanır ve toprak güveç ya da herhangi bir kapta haşlanır.
  • Et haşlanırken suyun yüzüne çıkan kefirini alınarak bir kaba da etin suyunu süzülür.
  • Haşlanan et, toprak güvecin tabanına döşenir.
  • Etin üzerine iki dilim domates, iki adet biber, arpacık soğanı eklenir ve yarım çorba kaşığı da tereyağı ilave edilir.
  • Etin süzülen suyundan yeteri miktarda alınarak güvece eklenir ve önceden ısıtılmış fırına güveçleri sürerek etler pembeleşinceye kadar pişirilir.
  • Afiyet olsun.

5. Bohça Kebabı

Bohça Kebabı

Manisa yöresel yemekleri arasında et yemekleri yoğun olarak hazırlanmaktadır. Enfes et yemekleri içerisinde farklı bir tarif ile hazırlanan bohça kebabı yöresel lezzetler içerisindedir. Hazırlanışı zahmetli fakat lezzeti de bir o kadar enfes olan bohça kebabı, Manisa lokanta ve restoranlarında kolaylıkla deneyimleyebileceğiniz yöresel bir yemektir.

Bohça Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilogram kuşbaşı doğranmış et
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • Tuz, karabiber, kekik
  • Sıcak su

Krep hamuru için:

  • 2,5 su bardağı süt
  • 2 yumurta
  • 250 gram un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu

Üzeri için:

  • Kaşar peyniri
  • Domates
  • Çarliston biber

Bohça Kebabı Yapılışı

  • Kuşbaşı etleri tereyağında etler suyunu bırakıp çekene kadar iyice kavurun.
  • Daha sonra soğanı da piyazlık doğrayıp ete ekleyin ve kavurmaya devam edin.
  • Ardından salçayı da ilave edip karıştırın.
  • Sıcak suyunu ekleyip etler yumuşayana kadar pişirin ve baharatlarını ekleyin.
  • Bu sırada krep için bir kaba süt, yumurta, tuz ve kabartma tozunu alın.
  • Unu da azar azar ekleyip mikser yardımı ile kıvam alana kadar karıştırın.
  • Ardından teflon tavayı ısıtıp yağlayın ve krep hamurundan bir kepçe alıp tavaya dökün.
  • Tavayı sürekli sallayarak hamuru tavaya yayın. Krep hamurunun iki tarafını pişirin.
  • Tüm hamura bu işlemi yapın.
  • Daha sonra kreplerden birini çukur bir kaseye yerleştirin ve kenarlarını dışarı sarkıtın.
  • Hazırlanmış olan kebaptan bir kepçe alarak krebin ortasına ekleyin.
  • Krebi bohça biçiminde toplayıp kapatın ve yağlı kağıt serili borcama kaseyi ters çevirin.
  • Bütün krepler için bu işlemi yapın.
  • Üzerlerine kaşar peyniri dilimleri yerleştirin. Peynirin üzerine biber ve domates yerleştiriip kürdanla tutturun.
  • Tenceredeki etin kalan sosunu borcama dökün.
  • Önceden 200 derecede ısıtılmış olan fırında peynirler eriyip kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.

6. Sura

Sura

Sura, Manisa yöresel yemekleri arasında yer alan özellikle yöre halkının bayramlarda pişirip geniş sofralarda toplanarak yediği yöresel meşhur bir yemektir. Bu etin en güzel hallerinden biri olan sura yemeğini lokanta ve restoranlarda da deneyimleyebilirsiniz.

Sura Tarifi İçin Malzemeler

  • 4-5 kilogram kuzu eti (sağ ön kolu veya kaburga bölümü)
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 yemek kaşığı tuz

Sura Yapılışı

  • İlk olarak 1 tatlı kaşığı tuz ile etin her tarafını iyice ovun.
  • Kaburga kısmını doldurabilecek şekilde, ayırmadan kol altına kadar dikkatlice açın.
  • Daha sonra ılık suda pirinci yıkayın ve karabiber, kimyon, tuz ile karıştırarak iç harcı hazırlayın.
  • Hazırlanan iç pilavı kaburga boşluğuna doldurun ve üzerine 12 su bardağı ılık su dökün.
  • Kaburganın açık kalan kısmı iğne iplikle dikin ve sura tepsisine yerleştirin.
  • Etin üzerine karabiber ve kimyon bastırıp tepsiye de 2 su bardağı su ekleyin.
  • Daha sonra 200 derecede ısıtılan fırına tepsiyi yerleştirin.
  • Piştikten sonra dikilen bölümü açarak pilavı alın ve servis yapın.
  • Kızartmış kuzu etini yanına parçalar halinde ekleyin. Afiyet olsun.

7. Pideli Paça, Manisa Yemekleri

Pideli Paça

Paça ülkemizde birçok yörede çorbası yapılarak sunulmaktadır ve faydalı bir besin olarak tüketilmektedir. Manisa yöresinde de bu faydalı besin doğranan pide üzerine haşlanan kelle ve paçanın eklenip sosunun da dökülmesi ile servis yapılmaktadır. Paçanın farklı bir lezzet olarak sunulduğu şeklini lokanta ve restoranlarda deneyimleyebilirsiniz.

Pideli Paça Tarifi İçin Malzemeler

  • Dana kellesi
  • Kaval kemiği
  • Dana ayağı
  • Su
  • Tırnak pide
  • Tuz
  • Kırmızıbiber

Pideli Paça Yapılışı

  • Uzun bir pişirmesi bulunan dana kellesi, kaval kemiği ve dana ayağı bir kaba alınıp 12 saat boyunca odun fırında pişiriliyor.
  • Bu imkan yoksa kemikleri, uzun saatler ocakta kaynatmanız gerekiyor.
  • Haşlanan etler kemiklerin güzelce ayıklanır ve didiklenir.
  • Ardından servis tabaklarına tırnak pide ince ince doğranır.
  • Haşlama suyu ile bu pideler ıslatılır.
  • Daha sonra didiklenen etler pidenin üzerine yerleştirilir.
  • Haşlama suyundan birkaç kepçe daha tabağa eklenir.
  • Kırmızı biber tereyağında kızdırılıp üzerine dökülür ve servis yapılır.
  • Afiyet olsun.

8. Keşkek, Manisa Yemekleri

Keşkek

Ülkemizde birçok yörede farklı tarifler ve lezzet ile yapılıp sunulan keşkek, Manisa mutfaklarında da enfes bir şekilde sunulmaktadır. Yarma buğday ve etin birlikte pişirilip dövülerek hazırlandığı keşkek oldukça da doyurucu ve besleyici bir yemektir.

Keşkek Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gr aşurelik buğday
  • 2 adet kalçalı tavuk budu
  • Haşlamak ve buğdayları ıslatmak için su
  • Tuz
  • Karabiber

Üzeri için:

  • Kırmızı toz biber
  • Tereyağı ya da sıvıyağ

Keşkek Yapılışı

  • Keşkeğe başlamadan önce buğdayları 3-4 saat önce sıcak su ile ıslatın.
  • Tavuklar bir tencereye alıp bol su ile haşlayın. (Haşlama suyunu kenara ayırın, dökmeyin)
  • Tavuklar piştiğinde derilerini ve kemiklerini ayırıp ince ince didikleyin.
  • Ardından buğdayları geniş bir tencereye alarak üzerini 4 parmak geçecek kadar sıcak su ilave edip kaynayana kadar normal ısıda kaynadıktan sonra da kısık ateşte pişmeye bırakın.
  • Buğday suyunu çektiğinde ayırdığınız tavuğun suyunu üzerine ekleyin.
  • Buğdaylar pişip patlamaya başladığı zaman 10 dakika kadar tahta kaşıkla ezerek karıştırın.
  • Macun kıvamına gelmeye başlayan keşkeği tuz ve biber ekleyerek lezzetlendirin.
  • Didiklediğiniz tavuk etlerini de keşkeğe ekleyip 30 dakika daha arada karıştırılarak pişirin.
  • Kırmızı toz biber ve yağı kızdırıp üzerine dökerek servis yapabilirsiniz.
  • Afiyet olsun.

9. Yaprak Sarması, Manisa Yemekleri

Yaprak Sarması

Yaprak sarması ülkemizin geleneksel yemeklerinden birisidir. Zeytinyağlı, etli farklı şekillerde iç harçları ile hazırlanan sarma Manisa mutfaklarında yöresel bir lezzet olarak sunulmaktadır. Özellikle Ege Bölgesinde yaprak sarması zeytinyağı ile hazırlanıp vazgeçilmez bir lezzet olarak meşhur yöre yemekleri arasında yer almaktadır. Manisa’ya yolunuz düştüğünde lokanta ve restoranlarda bu yöresel lezzeti deneyimleyebilirsiniz.

Yaprak Sarma Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram taze bağ yaprağı
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 orta boy soğan
  • 1 domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım limon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 (yarım) demet maydanoz, dereotu ve nane (mutlaka nane kuru nane de olur)

Yaprak Sarma Yapılışı

  • Yapraklar kaynar suya batırıp çıkarılarak yumuşatılır.  
  • İç harcı için önce soğan ince şekilde doğranır.
  • Geniş bir kaba diğer malzemeler ile birlikte soğanla eklenir ve iyice karıştırılır.
  • İç harca limon suyunun yarısı eklenir.
  • Daha sonra haşlanan yapraklar açılır sap kısımları kesilir.
  • Hazırlanan iç harçtan çay kaşığı kadar alınıp yaprağa eklenir ve ince ince sarılır.
  • Tencere tabanına kalan yapraklar ve küçük sapları yayılır sarılan sarmalarda üzerine dizilir.
  • Ardından sarmaların üzerini örtecek kadar sıcak su biraz zeytinyağı ve kalan limon suyu eklenir.
  • Pişerken sarmalarında daha düzgün pişmesi için ters çevrilmiş porselen tabak kapatılır, tencerenin kapağı da kapatılır. Orta ateşte 35 dakika kadar pişirilir.
  • Pişen sarmalar üzerine zeytinyağı gezdirilerek servis yapılır.
  • Afiyet olsun.

10. Börülce Tarator, Manisa Yemekleri

Börülce Tarator

Ege bölgesinde en sevilen sebzelerden birisi olan börülce, limon ve zeytinyağı ile birlikte kavrularak pişiriliyor. Ege yöresinde birçok mutfakta yapılan börülce Manisa mutfaklarında da sevilerek tüketilen bir lezzettir.

Börülce Tarator Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg taze börülce,
  • 5-6 diş sarımsak,
  • 2 limonun suyu,
  • 1,5-2 fincan zeytinyağı,
  • 1 çorba kaşığı un,
  • Biraz tuz.

Börülce Tarator Yapılışı

  • Öncelikle börülcelerin varsa kılçıkları ayıklanır ve 3-4 cm uzunluğunda doğranır.
  • Daha sonra az tuzlu suda haşlanarak süzülür.
  • Sarımsaklar bir miktar tuz ile birlikte dövülür, çukur bir kap içinde limon suyu, zeytinyağı ve 1 çorba kaşığı un ile iyice karıştırılır.
  • Haşlanıp, süzülmüş ve soğutulmuş olan börülceler kapaklı bir kabın içine eklenir ve hazırlanan sosu üzerine dökülerek en az birkaç saat dinlendirin. Bu şekilde bekletildikten sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

11. Sinkonta, Manisa Yemekleri

Sinkonta

Farklı bir Manisa yöresel lezzeti de balkabağı ile hazırlanan sinkonta yemeğidir. Balkabağı ile sadece tatlı değil enfes yemeklerde hazırlanmaktadır. Buna en lezzeti örnekte sinkonta yemeğidir.  Manisa’ya özgü tarifi ile hazırlanan bu yemeği lokanta ve restoranlarda deneyimleyebilirsiniz.

Sinkonta Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 dilim bal kabağı
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 tatlı kaşığı tereyağı
  • 7 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 6 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tane karabiber
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı nane
  • 3 yemek kaşığı yoğurt

Sinkonta Yapılışı

  • İlk önce kabakları soyun, yıkayın ve orta kalınlıkta doğrayın.
  • Ardından soğan ve sarımsakları soyup bir adet sarımsağı yoğurt için ayırın. Sonra da soğanları piyazlık doğrayın. Sarımsakları da iri iri doğrayın.
  • Cam fırın tepsisinin altına soğanların yarısını ve sarımsakları ekleyin.
  • Ardından doğranan kabakları da ekleyin. Bu işlemi sırası ile malzemeler bitene kadar devam edin. En üste kalan sarımsak ve soğanları ekleyin.
  • Daha sonra 1 kaseye 5 yemek kaşığı zeytinyağını, 1,5 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber ve pul biberi ilave edip karıştırın ve kabakların üstüne dökün.
  • En son unu da kabakların üstüne serperek önceden 180 derecede ısıtılmış olan fırında 20 dakika kadar pişirin.
  • Ayırdığınız 1 diş sarımsağı tuz ile dövün. Yoğurdu sarımsağı ve biraz su ekleyerek iyice çırpın.
  • Ayrı bir tavaya kalan zeytinyağını ve tereyağını da ekleyip, pul biber, nane ve karabiber de ilave ederek kızdırın.
  • Pişen kabakları fırından çıkartıp sade olarak yiyebileceğiniz gibi üzerine yoğurt ve nane sosu da ekleyerek tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.

12. Akhisar Köftesi, Manisa Yemekleri

Akhisar Köftesi

Bu yöresel köfte 1800’lü yıllarda sokaklarda Makedonyalı satıcılarca sunulan yöresel bir yemektir. Manisa’nın en çok bilenen ve sevilen bu meşhur lezzeti deneyenlere eşsiz bir şölen sunmaktadır. Manisa’ya yolunuz düştüğünde lokanta ve restoranlarda bu lezzeti deneyimleyebilirsiniz.

Akhisar Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 700 gr kuzu kıyma (sinirlerden arındırılmış kaburga et kıyması)
  • 300 gr ç yağ
  • Büyükçe bir baş soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Bir fiske karabiber

Akhisar Köftesi Yapılışı

  • Kuzu kaburga etinin sinirleri temizlettikten sonra iç yağı ile birlikte iki kere çektirilir.
  • Büyük bir baş soğanı rendeleyelim ve bir tülbent içine alarak suyunu iyice sıkalım.
  • Daha sonra kıyma, suyunu sıkılan soğan, tuz ve karabiber çukur bir kaba alarak iyice yoğuralım.
  • Üzerini örterek buzdolabına az bir gün dinlendirelim.
  • Dinlenen köfte hamuru süre sonunda sosis kalınlığında ve işaret parmağı uzunluğunda şekil verildikten sonra kömür ateşinde pişirelim.
  • Bu sırada soğan piyazı, fasulye piyazı ve yeşillikler ile birlikte köfteleri servis yapabilirsiniz.
  • Afiyet olsun.

13. Kokoreç, Manisa Yemekleri

Kokoreç

Kokoreç çoğu kişinin hayran kaldığı bir lezzettir. İşkembenin en sevilen hallerinden olan kokoreç özellikle akşam saatlerinde tablacı, seyyar satıcılardan alınan, severek tüketilen bu lezzeti birde Manisa yöresinde yapılan hali ile deneyimlemelisiniz.

Kokoreç Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram kuzu işkembesi
  • 2 adet domates
  • 5 adet sivri biber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı acı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Kokoreç Yapılışı

  • İşkembeyi sıcak suyla iyice yıkayıp temizleyin.
  • Ardından işkembeleri kuşbaşı doğrayarak ya da bütün halde düdüklü tencereye alın.
  • Üzerini geçecek kadar su ekleyerek 45 dakika pişirin.
  • Eğer haşlamadan önce doğramadıysanız haşladıktan sonra kuşbaşı şekilde doğrayarak tavaya alın ve kavurun.
  • Bu sıra domatesleri baharatlarla birlikte robottan geçirin, biberleri ince ince kıyın ve hepsini kavrulmakta olan kokoreçlerin üzerine ilave edin.
  • Suyunu çekene kadar tüm malzemeyi iyice pişirin.
  • Ev yapımı olan bu kokoreçi ekmeğin arasında servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

14. Simit Ekmeği, Manisa Yemekleri

Simit Ekmeği

Hamur işi enfes bir lezzet olan bu yöresel ekmek, Manisa’nın Akhisar ilçesinde, nohut ile yapılan yöresel bir lezzettir. Yöreye gelip de bu yöresel ekmeği denemeden dönmemelisiniz.

Simit Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı nohut
  • 1 su bardağı ılık su
  • Yeteri kadar un
  • 1 adet yumurta
  • Tuz

Simit Ekmeği Yapılışı

  • Öncelikle nohudu havanda ince dövün fakat dikkat edin un kıvamına getirmeyin.
  • Daha sonra bir kaseye dövdüğünüz nohutları ekleyin.
  • Ilık su ve biraz un ile birlikte karıştırın.
  • Ardından üzerini örterek ılık bir yerde 10-12 saat kadar bekleterek mayalandırın.
  • Mayalandıktan sonra un, tuz ve su ekleyerek bir ekmek hamuru yoğurun.
  • Hazırlanan hamuru tekrar ılık bir yerde mayalandırın.
  • Hamuru fırına almadan önce üzerine yumurta sarısı sürün.
  • 200 derecedeki fırında kabarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

15. Tahinli Ekmek

Tahinli Ekmek

Tahin ve şeker ile hazırlanan tahinli ekmek diğer bir ekmek çeşididir. Bu yöresel ekmek yörenin en sevdiği lezzetler arasında yer almaktadır. Daha önce yediğiniz ekmeklerden farklı olarak damaklarda enfes bir lezzet bırakmaktadır.

Tahinli Ekmek Tarifi İçin Malzemeler

  • 360 ml ılık su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı margarin
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 adet yumurta
  • 625 gram un
  • 2 çay kaşığı instant maya
  • 1 çay bardağı tahin

Tahinli Ekmek Yapılışı

  • Geniş bir hamur yoğurma kabına unu, tuzu, tarhunu ve mayayı ekleyip karıştırın.
  • Unun ortasını açarak içine yumurta, şeker ve sana margarini ilave edin, yoğurun.
  • Yoğurduğunuz hamura tahini ekleyerek yoğurma işlemine devam edin.
  • Yoğurulan hamuru 30 dakika üzerini kapatıp dinlendirin.
  • Dinlendirilen hamuru hafifçe yoğurup yuvarlak şekil vererek tepsiye alın.
  • Sıcak bir yerde 20 dakika kadar yine bekletin.
  • Fırını 250C’de ısıtın. Ekmeğinizin üzerine keskin bir bıçakla artı işareti şeklinde kesik atın.
  • 10 dakika pişirip fırının ısısını 200C’ye getirin.
  • Bu şekilde de 25 dakika kadar daha pişirip fırından çıkartın.
  • İlk sıcaklığı gittikten sonra ılık olarak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

16. Akhisar Katmeri

Akhisar Katmeri

Manisa yöresel yemekleri arasında hamur işi enfes bir lezzet olan Akhisar katmeri yer almaktadır. Çoğu kişinin aklına katmer denildiğinde Gaziantep katmeri gelmektedir. Ancak Manisa, Akhisar ilçesinde yapılan katmer de farklı ve meşhur bir lezzete sahiptir. Yöre halkı ve gelen turistler tarafından yoğun ilgi gören Akhisar katmerinin tadı yiyenlerin damaklarında enfes bir tat bırakır. Bu yöresel hamur işi lezzet bir tatlı değildir. Akhisar katmerinin bilinen diğer bir adı da Muhacir katmeridir. Manisa’ya yolunuz düştüğünde Manisa usulü hazırlanan Akhisar katmerini deneyimlemeden dönmemelisiniz.

Akhisar Katmeri Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilogram un
  • 500 gram peynir
  • 250 gram tereyağı
  • 500 mililitre su
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 15 adet yumurta
  • 1 demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı tuz

Akhisar Katmeri Yapılışı

  • İlk olarak un, tuz ve suyu geniş bir kaba alıp karıştırın, kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun.
  • Hamuru üzerini örterek 1 saat dinlendirin.
  • Süre bitiminde hamuru tekrar yoğurup 30 dakika daha dinlenmeye bırakın.
  • Bu sırada peyniri rendeleyin, maydanozu ince ince kıyın.
  • Hazırlanan hamuru 15 parçaya ayırın.
  • Parçaların her birini merdane yardımı ile 1 karış çapında açtıktan ve üzerini zeytinyağı ile yağlayın.
  • Ardından da ellerinizle çekiştirerek 45-50 santimetre çapına kadar hamuru büyütün.
  • Bu yufkaları kızgın bir çukur saca ya da tavaya yerleştirin.
  • Ortasına yumurtayı kırın, rendelenmiş peynir ve maydanozu ilave edin.
  • Kaşığın arka tarafı ile karıştırıp yufkayı şekildeki gibi zarf şeklinde kapatın.
  • Sac da çevirerek iki tarafını da pişirin.
  • Kare kare kestikten sonra üzerine peynir ve maydanoz ekleyerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

17. Şekerli Pide

Şekerli Pide

Şekerli pide hamur işi hazırlanan yöresel bir lezzettir. Özellikle çay sohbetlerinde sunulan şekerli pide normal pide hamuru, eker ve tahin ile hazırlanmaktadır.

Şekerli Pide Tarifi İçin Malzemeler

  • 100 gr çifte kavrulmuş tahin
  • 100 gr toz şeker
  • 125 gr hamur

Şekerli Pide Yapılışı

  • Öncelikle hamur yarım parmak kalınlığında açılır.
  • Ardından üzerine ilk olarak her tarafına gelecek şekilde tahin sürülür sonra da toz şeker tahinin üzerine serpilir.
  • Hamur rulo şeklinde sarılarak yuvarlanır.
  • Daha sonra bir ucundan tutularak daire şekline getirilir.
  • Daire şekline getirilen hamur merdane yardımı ile 1 cm kalınlığında açılır ve üzerine tekrar çifte kavrulmuş tahin sürülür.
  • Hazır olan pide önceden 180 derecede ısıtılmış olan fırında 20- 25 dakika pişirilir.
  • Pişen pide fırından çıkartılır ve 5 dakika bekletilir. En son dilimlenerek servis yapılır.
  • Afiyet olsun.

Manisa Yemekleri, Yöresel Çorbası

18. Kulak Çorbası

Kulak Çorbası

Manisa yöresel yemeklerinin ardından listede yöresel çorbası yer almaktadır. Yemeklerden önce içimizi ısıtacak bir lezzet olarak yöresel lezzetlerden önce tüketilen çorbalardan kulak çorbası Manisa yöresinde sevilen ve sık olarak yapılan bir çorbadır. İçeriğindeki hamurdan dolayı da oldukça doyurucu bir lezzet olan bu çorba Manisa lokanta ve restoranlarının genelinde bulunmaktadır. Yemeklerden önce istemeyi unutmayın.

Kulak Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

Hamur için:

  • 1 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • Aldığı kadar su
  • Yeteri kadar tuz

Köfte için:

  • 100 gram yağsız kıyma
  • 2 çorba kaşığı irmik
  • Yarım rendelenmiş soğan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Bir tutam tuz

Kızartmak için:

Terbiye için:

  • 1 adet yumurta
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 su bardağı yoğurt

Üzeri için:

  • Pul biber
  • 1 çorba kaşığı tereyağı

Kulak Çorbası Yapılışı

  • Çorba hamuru için geniş bir kaba un, yumurta ve tuzu ekleyip karıştırın.
  • Azar azar su ekleyerek, kulak memesinden biraz daha sert kıvamda bir hamur yoğurun.
  • 30 dakika buzdolabında dinlendirerek, mantı hamuru inceliğinde açın.
  • Açılan hamuru da küçük kareler şeklinde kesin. Fırın tepsisine alıp birbirlerine yapışmaması için unlayın.
  • Ardından da, önceden 180 derece ısıtılmış olan fırında hafifçe kuruyana kadar kızartın.
  • Köfte için kıyma, irmik, soğan, karabiber ve tuzu ayrı bir kaba alıp yoğurun.
  • Bu köfte hamurundan nohut büyüklüğünde minik köfteler yaparak az sıvı yağda kızartın.
  • Daha sonra tencereye 5 su bardağı suyu alıp kaynatın.
  • Su kaydığında içine hazırlanan hamuru ekleyin, 6-7 dakika pişirin.
  • Terbiye için kaseye yumurta, un ve yoğurdu ekleyip iyice çırpın.
  • Çorbanın suyundan 3-4 çorba kaşığı terbiyenin içine ilave edin.
  • İyice karıştırıp yeniden tencereye ekleyin.
  • Karıştırarak kaynatın bu sırada tuzunu ayarlayarak ocaktan alın.  
  • Son olarak servis tabaklarına alıp, üzerlerine köfte ekleyin.
  • Üzeri için tereyağında pul biberi yakıp, çorbanın üzerine gezdirin. Servise hazır, afiyet olsun.

Manisa Yemekleri, Yöresel Tatlıları

19. Mantar Tatlısı

Mantar Tatlısı

Manisa yöresel tatlıları, yöresel yemeklerden sonra sunulan meşhur lezzetlerdendir. Manisa yöresel tatlıları arasında ilk sırada mantar tatlısı vardır. İlk kez duyanlar için mantar tatlısı oldukça farklı bir lezzettir. Mantarın yemeğini, kavurmasını birçok lezzetini deneyimlemişizdir. Ancak mantar tatlısı bunlarında dışında ilginç ve farklı bir tatlı olarak kalır. Manisa yöresinde farklı bir tarif ile damaklarda değişik bir lezzet bırakacak olan tatlıyı yöreye geldiğiniz zaman mutlaka deneyimlemelisiniz.

Mantar Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo mantar,
  • 10 cm kadar çapında hazır satılan, yarı pişmiş süngerimsi hamur,
  • 250 gr ceviz,
  • 3 yumurta,
  • Yarım kilo zeytinyağı veya mısırözü yağı,
  • 1 kg toz şeker, 1 kg su.

Mantar Tatlısı Yapılışı

  • İlk önce şerbeti hazırlanır ve kenara alınıp soğutulur.
  • Sonra da hamurun üzerine koyulan mantarın içine dövülmüş cevizden birer kaşık eklenir.
  • Daha sonra hamur ikiye katlanır, kenarları bastırılarak kapatılır.
  • Ardından kaseye yumurta alınıp çırpılır.
  • Tek tek hamurlar çırpılmış yumurtaya batırılır ve kızgın yağda kızartılır.
  • Kızartıldıktan sonra önceden kaynatılmış ve soğutulmuş şurup içine atılır.
  • Üzerine tarçın serpilerek servis yapılır. Afiyet olsun.

20. Mesir Macunu

Mesir Macunu

Mesir macunu, ülkemizde faydalı, besleyici, sağlıklı bir lezzet olarak bilinmekte ve tüketilmektedir. 41 çeşit baharat ile hazırlanan mesir macunu hastalıklara da şifa kaynağı olan, enerji veren bir tatlıdır. Manisa’nın meşhur mesir macununu yörede kolaylıkla bulup deneyimleyebilir, satın alıp yanınızda da götürebilirsiniz.

Mesir Macunu Tarifi İçin Malzemeler

  • Organik çiçek balı
  • Hindistan cevizi
  • Beşbaşe
  • Çivit
  • Çöpçini
  • Çörek otu
  • Darfülfül
  • Hardal tohumu
  • Havlıvan
  • Hıyarşenbe
  • Kakule
  • Karabiber
  • Karanfil
  • Kebabe
  • Kimyon
  • Yenibahar
  • Zencefil
  • Galanya
  • Krem tartar
  • Kişniş
  • Havlıcan
  • Anason
  • Sakız
  • Safran
  • Tarçın
  • Udülkahr
  • Hardal
  • Misrafi
  • İksir
  • Meyan kökü
  • Kalemi barit
  • Tiryak
  • Sarı helile
  • Kara helile
  • Raziyane
  • Zerdecub

Mesir Macunu Yapılışı

  • İlk olarak balı ısıtıyoruz.
  • Tarçın, karanfil, kakule ekleyip biraz kaynatıyoruz.
  • Ardından diğer baharatları da ilave ediyoruz.
  • 105 derecenin üzerinde 45-60 dakika süreyle sürekli karıştırarak kaynatıyoruz.
  • Daha sonra ağzını kapatarak 20-24 saat macun halini alıncaya kadar dinlendiriyoruz.
  • Son olarak da dinlenmiş olan ballı macundan kopartılan parçaları harmanlanmış baharatın içinde iyice yoğuruyoruz ve baharata doyduktan sonra istenilen boyutlarda kesip paketleyip muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun.

21. Şehzade Tatlısı

Şehzade Tatlısı

Manisa yöresel tatlılarından diğeri de şehzade tatlısı, haşhaşlı şekerpare tatlısı olarak da bilinmektedir. Haşhaş ile birlikte enfes bir lezzetin oluşturulduğu bu tatlıyı tatlıcılarda deneyimleyebilirsiniz. Lokanta ve restoranlarda da yemeklerden sonra isteyebilirsiniz.

Şehzade Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gr margarin
  • 1 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 2,5 su bardağı un ( fazla da olabilir )

Üzeri için;

Şerbeti için;

  • 1,5 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 3-4 damla limon

Şehzade Tatlısı Yapılışı

  • İlk olarak tatlının şerbeti hazırlayalım ve kenara alıp soğumaya bırakalım.
  • Ardından hamur malzemelerini bir kapta birleştirerek yoğuralım.
  • Ele yapışmayan kıvamda bir hamur yoğuralım.
  • Yoğrulan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlayalım.
  • Sonra da haşhaşa bulayalım. Tüm hamur bitene kadar bu işleme devam edelim.
  • Daha sonra fındık batırıp, 180 derece fırında 25 dakika kadar pişirelim.
  • Pişince fırından çıkarttığınız tatlının üzerine kaşıkla şerbeti dökelim, üstten dökmek daha iyi olacaktır.
  • 1 – 2 saat dinlendirip servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Manisa Yemekleri, Yöresel İçecekleri

22. Cilveli Kahve

Cilveli Kahve

Kahvenin bizim toplumumuzdaki yeri ve önemi başkadır. Ülkemizde en çok tüketilen içeceklerden birisi olan kahve, Manisa yöresinde farklı bir şekilde hazırlanıp sunulmaktadır. Bu geleneksel içecek Manisa’nın özellikle eski geleneklere göre kız istemeye gelen misafirlere ikram edilen kahve üzerine dövülmüş ceviz, badem gibi kuruyemişlerin eklenmesi ile ikram edilmektedir.  Bu yöresel içeceği Manisa yöresinde bulunan kafelerde içebilirsiniz.

Cilveli Kahve Tarifi için Malzemeler

  • 2 tatlı kaşığı Türk kahvesi
  • 3 adet küp şeker (isteğe bağlı)
  • 2 fincan soğuk su
  • 2 tatlı kaşığı çifte kavrulmuş ve öğütülmüş badem

Cilveli Kahve Yapılışı

  • Bakır cezve içerisine taze çekilmiş Türk kahvesini, suyu ve şekeri ekleyip karıştırın.
  • Ardından cezveyi ocağa alıp yavaş  yavaş karıştırarak pişirin.
  • Oluşan köpüğünden kaşıkla alarak fincanlara dağıtın.
  • Daha sonra cezveyi ocaktan alarak kahveyi yavaş yavaş fincanlara ilave edin.
  • Ardından kahvenin köpüğünün üzerine çifte kavrulmuş ve dövülmüş bademi dökün.
  • Bademimizin kahve içerisine batmaması için çifte kavrulmuş olması gereklidir.
  • Afiyet olsun.

23. Sultan Çayı

Sultan Çayı

Manisa yöresel içeceklerinden bir diğeri de Sultan çayı’dır. Bu çay Manisa yöresinde çeşitli baharatlar ile hazırlanan, şifa kaynağı, hastalıklara deva olan bir çaydır. Bu yöresel çay yöre halkı tarafından sıklıkla içilmektedir. Denemek isteyenler bu lezzetli, faydalı içeceği kafelerde bulabilir.

Sultan Çayı Tarifi İçin Malzemeler

  • Tarçın kabuğu,
  • Zencefil,
  • Havlıcan,
  • Yeni bahar,
  • Karanfil,
  • Karabiber,
  • Ihlamur,
  • Defne yaprağı,
  • Kuşburnu,
  • Papatya,
  • Adaçayı,
  • Yasemin,
  • Kekik,
  • Zerdeçal

Sultan Çayı Yapılışı

  • Sultan çayı’nın yapımında gerekli olan baharatlardan; tarçın kabuğu, zencefil, havlıcan, yeni bahar, karanfil, karabiber, ıhlamur, defne yaprağı, kuşburnu, papatya, adaçayı, yasemin, kekik, zerdeçal malzemeleri bir porselen çaydanlığın içine alınır.
  • Ardından üzerine 2 su bardağı su ilave edip, kömür ateşinde yaklaşık 15 dakika kaynatıyoruz.
  • Tatlandırmak isteyenler için ise şeker yerine bal tavsiye ediyoruz. Afiyet olsun.

24. Akhisar Maden Suyu Ve Gazozu

Akhisar Maden Suyu Ve Gazozu

Manisa maden suyu ve gazozu hem kendi yöresinde hem de ilin sınırları dışında satılan içecektir. Manisa’ya yolunuz düştüğünde serinlemek için maden suyu ve gazozunu tercih edebilirsiniz.

Manisa Yemekleri, Yöresel Ürünleri

25. Sultaniye Üzümü

Sultaniye Üzümü

Manisa yöresinin en güzel meyvelerinden biri olan sultaniye üzümü çekirdeksiz ve tatlı üzüm sevenlerin favori olacaktır. Üzüm rivayete Osmanlı Dönemi’nde şehzadelerin yetiştirildiği yerlerden olan Manisa yöresinde “sultanların ağzına layık” denilerek bu ismi almıştır.

26. Kırkağaç Kavunu

Kırkağaç Kavunu

Kavun, özellikle yaz aylarında soğuk olarak tüketildiğinde damaklardaki tadı ve kokusu hayır denemeyecek olan bir meyvedir. Bu kavun Manisa yöresinde yetiştirilmekte olan hem yöre halkının hem de ülkemizde her yerde sevilerek tüketilen bir kavundur.

Malatya Yemekleri, Malatya’nın En Meşhur 20 Yemeği hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

Akhisar’dan çorba, tandır, köfte yemeden geçilmez

Akhisar’ın köftesi meşhur ancak Gürlüoğlu, sunduğu farklı lezzetlerle özellikle de tandırı ve çorbalarıyla damakları şenlendiriyor

Ege'nin üretim ambarı Akhisar, tarih boyunca birçok kültürün ve medeniyetin önemli merkezlerinden olmuştur. Konumu, zenginliği, verimli toprakları ve iklimiyle stratejik değerini, kurulduğu günden bu yana bir an bile yitirmeyen bir yerleşim yeri Akhisar. Bugün köftesi, tütünü, zeytini ile meşhur Manisa'nın Akhisar ilçesindeyiz. Akhisar, yerli nüfusla birlikte büyük ölçüde Makedonya ve Batı Trakya göçmenlerinden oluşur. Yol üzerindeki lokantalarda yemek yemeden geçmek olmaz. Nerede, ne yeneceğini özenle araştırmak gerekir. Yolculuğunuzu bir lezzet şölenine çevirmek için size çok özel bir önerim olacak bugün.

MUTLAKA NOT EDİLMELİ
Bu hafta lezzet durağımızda İstanbul yolunun Akhisar çıkışında mutlaka not etmeniz gereken Gürlüoğlu Restoran var. Efsane tandırını, anne elinden enfes çorbasını ve Akhisar'ın meşhur köftesini mutlaka tatmanızı tavsiye ediyorum. Gürlüoğlu Restoran'ın en önemli özelliği aile işletmesi olması ve bütünsel bakış açısıyla hem kalite lezzet hem ambiyansı bir arada sunması. Ayrıca bütün bu özelliklere rağmen fiyatlar çok makul. Gönül rahatlığı ile tavsiye ediyorum. Köfteci Gürlüoğlu bugün lezzet durağı olarak bölgede bir yaşam tarzının adı olmuş. Meşhur köftesi, et yemekleri, yöresel lezzetleri, dünya kahveleri, tatlıları, pastaları, atıştırmalıkları ile damak zevki noktasında benzersiz ürünler sunuyor. Akhisar denince akla ilk olarak köfte geliyor. Köfteci olarak başlamışlar. Bölgede alakart yapan yer olmadığı için alakart menüleri kısa sürede büyük ilgi görmüş.

KASAPLIK GELENEĞİ
Gürlüoğlu ailesi, 1940'lı yıllarda Zeytinliova'da kasaplık mesleğine başlamış. Gürlüoğlu Restoran'ı, dededen gelen kasaplık kültürünü yaşatan 3. kuşak temsilciler Cavit ve Bekir Gürlüoğlu kardeşler işletiyor. 1972 yılında Akhisar'a taşınmışlar kendi kasap dükkânlarını açmışlar. Daha sonra kasap, köfteci ve tavukçu dükkanına çevirdikleri restoran şimdiki modern tesise dönüşmüş. Mekanın tüm tasarımını Cavit bey kendisi yapmış. 'Bu işi yapmasaydım mimar olurmuşum' diyor. İki katlı mekanda 600 kişi kapasiteli kafe ve nargile salonu da bulunuyor. Alakart müşterileri yoğun olduğu için rezervasyon yapamıyorlar.
Her kesimden müşterileri var. Bayilik talepleri geliyor şimdilik düşünmüyorlar. Köfteyi dondurmak iyi gelmez diyor Cavit Gürlüoğlu. Büyük kurumsal bir grupla bu işi profesyonel yapan grupla olabilir diyorlar. Eti, kuzuyu Balıkesir bölgesinden alıyorlar. Başka bölgelerden yörelerden almışlar ama aynı lezzeti kaliteyi tutturamamışlar.
İşini kurmuş olduğu modern tesiste onlarca insana iş aş vermekte. Her zaman işinin başında mütevazi, bizim Ege insanının samimi, sıcak temiz yürekli özelliklerini taşıyan güzel bir insan... Marka, işletmenin gerçekleştirmek için çıktığı büyük rüyayı hayali somutlar. Yıllar önce Cavit Bey de bu dükkânın önünden arabayla geçerken bir hayal kurmuş, "Bu dükkânda 24 saat çorba satsam artan çorbalarla ihtiyacı olan insanları doyursam" diye...

EFSANE TANDIR
Tandır; İncikten yapılmakta, şimdi boyundan deniyorlar. Çok iyi mutlaka deneyin. Geçekten sadece tandır yemek için bile Akhisar'a Gürlüoğlu'na gidilir. Sebzeleri köylerden bizzat kendileri alıyorlar. Hem taze doğal oluyor hem de köylü üreticileri destekliyorlar. Dana eti kullanıyorlar. Hayvanların etlerinin iyi olduğu lezzetli zamanlarında stok yaparak yıl içerisinde her zaman aynı kaliteyi ve lezzeti koruyorlar. Antrikotu Günaydın ve Nusret'in alışveriş yaptığı en iyi kasaplardan alıyorlar. Angus eti, çıralı antrikotlar harika. Eğer yolunuz Gürlüoğlu köftecisine düşerse nefis köftenin üzerine kumda pişen sakızlı kahvenin tadına bakmayı da ihmal etmeyin.

ERDOĞAN'A ÇORBA
Son söz; Aristo "Bütün, parçaların toplamından daha büyüktür" demiştir. Kalite, lezzet, ambiyans konfor ve uygun fiyat birleşmiş ortaya bütünsel hizmet, marka çıkmış onun adı Gürlüoğlu olmuş. Bunu kurumsal bir standardizasyon sağlayarak sürdürülebilir kılmışlar. Gastronomimize yemek kültürümüze bölgemize katkıları ve yarattıkları katma değer için Gürlüoğlu ailesini kutluyorum, tebrik ediyorum. Bu lezzet yolculuğunda başarılar diliyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede