ikindi vakti neden uyunmaz hadis / İkindi İle Akşam Vakti Arası Uyumak Sakıncalı Mıdır? İslami Sorular

Ikindi Vakti Neden Uyunmaz Hadis

ikindi vakti neden uyunmaz hadis

“İkindi vakti uyunmaz” sözünün Kur'an da dayanağı var mıdır? İkindi vakti neden uyunmaz?

Bazı adap ve mev’iza kitaplarında, ikindiden sonra uyumanın hoş bir tutum olmadığına dair şu şekilde ifadelere rastlanmaktadır: “Gündüzün ilk kısmında uyumak ahmaklık, ortasında uyumak Peygamberlerin ahlakı, sonunda uyumak ise yıpranmaktır” (Muhammed b. Ebû Bekir, Şir’atü’l-İslâm, ). Ancak bunun ilmî bir değeri yoktur.

Bir hadiste Hz. Peygamber (s.a.s.)’in şöyle buyurduğu rivayet edilmektedir: “Kim ikindiden sonra uyur da aklına bir noksanlık arız olursa, ancak kendini kınasın” (Keşfu’l Hafâ, Aclûnî, II, ; Müsnedü Ebî Ya’la, VIII, ). Ancak bu, rivayet meşhur hadis kaynaklarında yer almamaktadır.

Günümüzde yapılan araştırmalarda, insanların geceleri uyumalarının, gündüz uykularına göre vücudun biyolojik ritmine (ciradien ritm) daha uygun olduğu ifade edilmektedir. Aynı zamanda örfen gündüzün iş ve çalışma zamanı kabul edildiği bilinen bir durumdur.

Durum böyle olmakla birlikte, günümüzde çeşitli sebeplerle (iş, vardiya vb. ) geceleri çalışıp gündüzleri uyuyan kimseler vardır. Bu kişilerin günlük ibadetlerini aksatmadan ve sosyal görevlerini de ihmal etmeden gündüz uyumalarında bir sakınca yoktur.

Haberin Devamı

 

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı

Kerahat Vakti Nedir? Ne Zamandır? Kerahat Vakti Uyumak Günah mıdır? Kerahat Vaktinde Namaz Kılınır mı?

Haberler

Yaşam

Kerahat Vakti Nedir? Ne Zamandır? Kerahat Vakti Uyumak Günah mıdır? Kerahat Vaktinde Namaz Kılınır mı?

Dinimize göre bazı vakitlerde bazı ibadetlerin yapılması yasaklanmıştır. Örneğin namazı uygun olmayan zamanlarda kılmak mekruhtur yani dinen yapılması hoş karşılanmamaktadır. Kerahat vakti bu vakitlere verilen isimdir. Kerahat vakti, güneşin doğuş, batış ve tam tepede bulunduğu vakit olarak ifade edilmektedir.

Kerahat Vakitleri Ne Zamandır?

Kerahat Vakitleri Ne Zamandır?

Kerahat Vaktinde Namaz Kılınır mı?

Namaz kılmak için öncelikle güneşin doğuşunu, gün içinde en tepeye çıkmasını ve son olarak batmasını bekleyip sonrasında namazı kılmak gerekir yani güneş doğarken, güneş en tepedeyken ve batarken namaz kılınmaz. Peygamber efendimiz bu vakitlerde namaz kılınmaması gerektiğini vurgulamıştır.

Kerahat Vaktinde Uyunur mu?

Hadis-i Şerifte:“İkindiden sonra,  uyuyup da aklını kaybeden kimse, yalnız kendini kınasın.”(Kenzu’l-Ummal, h. No. ) buyrulmuştur.

Uykunun üç zamanı var ve üç ayrı hükmü vardır:

Gaylule: Bu uykunun zamanı; sabah namazının girmesiyle başlar, kerahet vaktinin bitiş zamanı olan güneşin doğmasından yaklaşık 45 dakika sonrasına kadar devam eder.

Bu vakit, günlük çalışmanın hazırlığını yapma zamanıdır. Güneş'in doğmasından sonra bir rehavet olup, çalışmanın şevkini azalttığından ve bereketsizliğe sebebiyet verdiğinden, hadiste “hilaf-ı sünnet(sünnete aykırı) olarak değerlendirilmiştir.

Feylule: Bu vakit, ikindi namazından sonra başlar, akşam namazına kadar devam eder. Bu uyku, insanda sersem bir hal oluşturduğundan, adeta insanın ömrünün kısalmasına sebebiyet vermiş olur, aklın kaybolması meselesi, bu sersemliğin şiddetine işarettir. Yapılan işlerin sonucunu görmek genellikle o vakitte olacağı için, o esnada uyuyan kimse, sanki o günü yaşamamış ve o günün manevî neticesini görmemiş gibidir. Bu sebeple, bu uyku da mekruh sayılmaktadır.

Kaylule: Bu uyku sünnettir. Kuşluk vaktinden başlar, öğleden biraz sonraya kadar devam eder. Yarım saat kaylule, iki saat gece uykusuna denktir. Bu uyku, teheccüd namazının rahatlıkla kılınmasına yardımcı olduğu gibi, insana kazandırdığı zindelik sayesinde çalışma enerjisini arttırır.(Nursi, Lem'alar/ Lema).

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Kerahat Vakti Nedir? Kerahat Vaktinde Namaz Kılınır Mı, Uyunur Mu?

Haberin Devamı

Kerahat Vaktinde Namaz Kılınır Mı?

Kerahat vakitleri girdiği zaman namaz kılmak islam dininde mekruh sayılmaktadır. Mekruh kelimesi kerih kelimesinden türeyen kötü görmek anlamına gelmektedir. Kerih kelimesinin Türkçede oldukça kullanılan diğer bir anlamı ise hakir görmek olarak bilinmektedir. Kerahat vakti namaz kılmak da dinen hoş görülmemektedir.

Kerahat Vakti Uyku Uyunur mu?

Kerahat vakti dini olarak işlerin kabul edildiği ve bir düzen içinde belirlendiği bir vakit olduğu için uyumak da mekruh sayılmaktadır. Günün manevi olarak faziletine varabilmek için gün içerisinde özellikle kerahat vakitlerinde uyku uyumak mekruh sayılmaktadır.

Kerahat Vakitleri Neden İbadetler Mekruh Sayılmaktadır?

Kerahat vakitlerinin ibadet yapmak için dinen mekruh sayılmasının sebebi güneşe tapanlara benzetilmemek için olmaktadır. Güneşin doğuş, batış ve tam tepe noktalarında bulunması zamanında geçmiş zamanlarda helak olan birçok topluluğun ateşe ve güneşe tapmalarından kaynaklanmaktadır.

Kerahat Vakitlerinde Ne Yapılmalıdır?

Kerahat vakti ibadetler için hazırlık vakti olarak değerlendirilebileceği gibi ibadet yapmak isteyen kişiler bu vakitlerde zikir çekerek ve tövbe istiğfar ile zamanı değerlendirebilmektedir.

İkindi vakti uyunmaz sözünün dayanağı var mıdır?

İkindi vakti uyunmaz sözünün dayanağı var mıdır?

Fetva Meclisi
İkindi vakti uyunmaz sözünün dayanağı var mıdır?
ikindi vakti uyumak

Kur&#;an-ı Kerim&#;de uykunun bir dinlenme ve istirahat vasıtası olduğu Sizin için geceyi örtü, uykuyu istirahat kılan, gündüzü de dağılıp çalışma (zamanı) yapan O&#;dur. (Furkan, 25/47) Uykunuzu bir dinlenme kıldık (Nebe, 78/9) ayetlerinde ifade edilir. Bazı adap ve mev&#;iza kitaplarında, ikindiden sonra uyumanın hoş bir tutum olmadığına dair şu şekilde ifadelere rastlanmaktadır: Gündüzün ilk kısmında uyumak ahmaklık, ortasında uyumak Peygamberlerin ahlakı, sonunda uyumak ise yıpranmaktır (Muhammed b. Ebû Bekir, Şir&#;atü&#;l-İslâm, ). Ancak bunun ilmî bir değeri yoktur. Bir hadiste Hz. Peygamber (s.a.s.)&#;in şöyle buyurduğu rivayet edilmektedir: Kim ikindiden sonra uyur da aklına bir noksanlık arız olursa, ancak kendini kınasın (Keşfu&#;l Hafâ, Aclûnî, II, ; Müsnedü Ebî Ya&#;la, VIII, ). Ancak bu, rivayet meşhur hadis kaynaklarında yer almamaktadır. Günümüzde yapılan araştırmalarda, insanların geceleri uyumalarının, gündüz uykularına göre vücudun biyolojik ritmine (ciradien ritm) daha uygun olduğu ifade edilmektedir. Aynı zamanda örfen gündüzün iş ve çalışma zamanı kabul edildiği bilinen bir durumdur. Durum böyle olmakla birlikte, günümüzde çeşitli sebeplerle (iş, vardiya vb. ) geceleri çalışıp gündüzleri uyuyan kimseler vardır. Bu kişilerin günlük ibadetlerini aksatmadan ve sosyal görevlerini de ihmal etmeden gündüz uyumalarında bir sakınca yoktur.


kerahat vakti neden uyunmaz, kerahat vaktinde neden uyunmaz, ikindi vakti neden uyunmaz

Bu kategoride yer alan Bir erkeğin bakımını yapan kadının erkeğin mahrem yerlerine bakmasının hükmü nedir başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Benzer Yazılar:

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır