dudak kanserinin belirtileri / Ağız Kanseri - Fildent Ağız ve Diş Polikliniği

Dudak Kanserinin Belirtileri

dudak kanserinin belirtileri

kaynağı değiştir]

Ağız kanseri için sağkalım oranları, tanının kesin yerine ve kanserin evresine bağlıdır. Genel olarak, SEER veritabanından verileri, ilk tanı, tüm cinsiyetler, tüm etnik kökenler, tüm yaş grupları ve tüm tedavi modaliteleri göz önüne alındığında, hayatta kalma oranının&#;% 57 olduğunu göstermektedir. 1. Evre kanserler için sağkalım oranları yaklaşık% 90'dır. Benzer sağkalım oranları Almanya gibi diğer ülkelerden de bildirilmiştir.[13]

Kaynakça[değiştir

Deri Kanserleri Belirtileri ve Tedavileri

Deri kanseri, her kanser türünde olduğu gibi erken teşhisi çok önemli olan bir hastalıktır. Fark edilmesi zor olduğu için özellikle risk altında olan kişilerin çok daha dikkatli olması gerekir. Deri kanseri belirtileri ve tedavileri hakkında Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hakan Ağır ile konuştuk.

Deri Kanseri Nedir?

Deri kanseri, deri hücrelerinin anormal büyümesi ile meydana gelmektedir ve genellikle cildin güneşe maruz kalmasıyla olmaktadır. Deri kanserinin bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve melanoma olmak üzere üç ana türü bulunmaktadır. Ultraviyole ışığa maruz kalmak cilt kanseri riskini arttırmaktadır. Her ne kadar yüz, dudak, kulak, ense, göğüs, kol ya da el gibi güneşe maruz kalan yerlerde meydana gelse de nadir olarak avuç içi, parmak ya da ayak tırnağı altında da deri kanseri görülebilmektedir. Her cilt renginden insanda deri kanseri meydana gelebilmektedir. Ancak koyu tenli insanlarda melanoma genellikle avuç içi gibi güneşe çok maruz kalmayan yerlerde görülmektedir.

Deri Kanseri Belirtileri

Bazal hücreli karsinom genellikle yüz ve ense bölgesinde yani güneş ışığına maruz kalan yerlerde görülmektedir. Ayrıca en sık karşılaşılan deri kanseri türüdür. İnci ya da sedef benzeri mumlu kabarıklık ya da kahverengi lezyon şeklinde görülmektedir. Skuamöz hücreli karsinom ise yüz, kulak ve el bölgesinde sıkça görülmektedir. Koyu ten rengine sahip kişilerde ise güneşe maruz kalmayan yerlerde de oluşabilmektedir.

Skuamöz hücreli karsinom sert ve kırmızı bir nokta ya da yüzeyi pullanmış ya da kabuklanmış bir lezyon olarak görülmektedir. Melanoma ise vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebildiği gibi bir cilt lekesi de zamanla kanserleşebilmektedir. Erkeklerde yüz ya da bel bölgesinde daha sıkça görülürken kadınlardın ayaklarında sık sık görülmektedir. Genellikle kahverengi ya da koyu renkli noktalar şeklindedir. Mevcut lekede renk, boyut ya da his değişikliği de lekenin kanserleştiğinin bir belirtisidir. Ayrıca düzensiz şekle sahip kırmızı, pembe, beyaz, mavi ya da koyu mavi renginde küçük lezyonlar, kaşınan ya da yanan acılı lezyonlar, ağız, burun, vajina ya da anüs çizgisinde meydana gelen mukuslu yapılar da melanoma belirtileri arasında yer almaktadır.

Deri Kanseri Tedavi Yöntemleri

Deri kanserinin farklı türleri olması nedeniyle aynı zamanda farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Ayrıca boyutu, derinliği, lokasyonu ve oluşturduğu lezyonlara göre de tedavi yöntemi değişmektedir. Sadece cildin yüzeyini etkileyen küçük kanserli hücreler bazı durumlarda biyopsi ile tamamen temizlenebilmektedir.

Deri kanserinde kullanılan en yaygın yöntem kesi ile hücrenin alınmasıdır. Yaygın olarak tercih edilmesinin bir diğer nedeni de hemen hemen her cilt kanserinde uygulanmasıdır. Bazı durumlarda tümörü çevreleyen sağlıklı deri de ekstra olarak alınabilmektedir. Ancak büyük alana yayılmış ve tedavisi zor olan ya da tekrarlayan durumlarda Mohs ameliyatı tercih edilmektedir. Bu yöntem genellikle burun gibi olabildiğince az derinin etkilenmesinin gerektiği alanlarda tercih edilmektedir. Ayrıca hem bazal hem de skuamöz hücreli karsinomun görüldüğü durumlarda da Mohs ameliyatı yapılmaktadır.

kaynağı değiştir]

Ağız kanserinin yayılmasından sağ boynun şişmesi.
Sol alt dudakta kanserin neden olduğu ülserasyon

Ağız kanseri belirtileri ve semptomları tümörün konumuna bağlıdır, ancak genellikle ağızda ince, düzensiz, beyaz lekelerdir. Ayrıca kırmızı ve beyaz lekelerin bir karışımı da olabilirler (karışık kırmızı ve beyaz lekelerin biyopsi yapıldığında kanserli olma olasılığı daha yüksektir). Ayrıca beyaz bir kabuklanma, gevşek dişler, kanayan diş etleri, kalıcı kulak ağrısı, dudak ve çenede uyuşma hissi veya şişlik ile de ilişkilendirilebilir.[10]

Kanser boğaza yayıldığında, yutma güçlüğü, ağrılı yutma ve değişmiş bir ses de olabilir.[11] Tipik olarak lezyonlar büyüyene kadar çok az ağrıya sahiptir ve daha sonra yanma hissi ile ilişkilidir.[12] Lezyon boynun lenf düğümlerine yayıldıkça ağrısız, sert bir kitle gelişir. Vücudun başka bir yerine yayılırsa, çoğunlukla kemik metastazı nedeniyle genel ağrılar gelişebilir.[12]

Patofizyoloji[değiştir

Dudak Kanseri Nedir?

Dudak kanseri, kontrolden çıkarak dudaklarda lezyonlar veya tümörler oluşturan anormal hücrelerden gelişir. Dudak kanseri bir tür ağız kanseridir. Aşağıdakileri sıralayan ince, düz hücrelerde gelişir:

  • dudaklar
  • ağız
  • dil
  • yanaklar
  • sinüsler
  • boğaz
  • sert ve yumuşak damaklar

Dudak kanseri ve diğer ağız kanseri türleri, baş boyun kanseri türleridir. Bazı yaşam tarzı seçimleri, dudak kanseri geliştirme riskinizi artırabilir. Bunlar şunları içerir:

  • sigara içmek
  • yoğun alkol kullanımı
  • aşırı güneşe maruz kalma
  • bronzlaşma

Diş hekimleri genellikle rutin bir diş muayenesi sırasında dudak kanseri belirtilerini ilk fark eden kişilerdir. Dudak kanseri erken teşhis edildiğinde yüksek oranda tedavi edilebilir.

Dudak Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Ulusal Diş ve Kraniyofasiyal Araştırma Enstitüsü&#;ne göre, birçok ağız kanseri vakası tütün kullanımı ve aşırı alkol kullanımıyla bağlantılıdır. Güneşe maruz kalma, özellikle açık havada çalışan insanlar için de önemli bir risk faktörüdür. Bunun nedeni, uzun süre güneşe maruz kalma olasılıklarının daha yüksek olmasıdır. Davranışlarınız ve yaşam tarzınız dudak kanseri riskinizi büyük ölçüde etkiler. Her yıl yaklaşık kişiye ağız kanseri teşhisi konuyor. Dudak kanseri riskinizi artırabilecek faktörler şunlardır:

  • Sigara içmek veya tütün ürünleri kullanmak
  • Alkol kullanmak
  • Doğrudan güneş ışığına uzun süre maruz kalmak
  • Açık renkli cilde sahip olmak
  • Erkek olmak
  • Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olan insan papilloma virüsüne (HPV) sahip olmak
  • 40 yaşından büyük olmak

Oral kanserlerin çoğu tütün kullanımıyla bağlantılıdır. Hem tütün hem de alkol kullanan kişilerde risk, ikisinden yalnızca birini kullananlara göre daha da yüksektir.

Dudak Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Dudak kanseri belirtileri ve semptomları şunları içerir:

  • ağızda geçmeyen bir yara, lezyon, kabarcık, ülser veya yumru
  • dudakta kırmızı veya beyaz bir yama
  • dudaklarda kanama veya ağrı
  • çene şişmesi

Dudak kanserinin herhangi bir belirtisi olmayabilir. Diş hekimleri genellikle rutin bir diş muayenesi sırasında dudak kanserini fark eder. Dudaklarınızda bir yara veya yumru varsa, bu mutlaka dudak kanseri olduğunuz anlamına gelmez. Herhangi bir semptomu diş hekiminiz veya doktorunuzla tartışın.

Dudak Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Dudak kanseri belirti veya semptomlarınız varsa, doktorunuza görünün. Anormal bölgeleri aramak ve olası nedenleri belirlemeye çalışmak için dudaklarınızı ve ağzınızın diğer kısımlarını fiziksel olarak muayene edeceklerdir. Doktorunuz dudaklarınızın içini hissetmek için eldivenli bir parmak kullanacak ve ağzınızın içini incelemek için aynalar ve ışıklar kullanacaktır. Ayrıca şişmiş lenf düğümleri için boynunuzu hissedebilirler. Doktorunuz ayrıca size şunları da soracaktır:

  • sağlık geçmişi
  • sigara ve alkol geçmişi
  • geçmiş hastalıklar
  • tıbbi ve diş tedavileri
  • ailede hastalık öyküsü
  • kullandığınız herhangi bir ilaç

Dudak kanserinden şüpheleniliyorsa, biyopsi tanıyı doğrulayabilir. Biyopsi sırasında, etkilenen bölgenin küçük bir örneği alınır. Numune daha sonra bir patoloji laboratuvarında mikroskop altında incelenir. Biyopsi sonuçları dudak kanseri olduğunuzu doğrularsa, doktorunuz kanserin ne kadar ilerlediğini veya vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığını belirlemek için bir dizi başka test seafoodplus.infor şunları içerebilir:

  • CT tarama
  • MRI
  • evcil hayvan taraması
  • göğüs röntgeni
  • tam kan sayımı
  • endoskopi

Dudak Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Cerrahi, radyasyon tedavisi ve kemoterapi, dudak kanseri için mevcut tedavilerden sadece birkaçıdır. Diğer olası seçenekler, hedefe yönelik terapi ve immünoterapi ve gen terapisi gibi araştırma tedavilerini içerir. Diğer kanserlerde olduğu gibi, tedavi kanserin evresine, ne kadar ilerlediğine (tümörün boyutu dahil) ve genel sağlığınıza bağlıdır. Tümör küçükse, genellikle onu çıkarmak için ameliyat yapılır. Bu, kanserle ilgili tüm dokunun çıkarılmasını ve ayrıca dudağın yeniden yapılandırılmasını (kozmetik ve işlevsel olarak) içerir. Tümör daha büyükse veya daha sonraki bir aşamadaysa, nüks riskini azaltmak için ameliyattan önce veya sonra tümörü küçültmek için radyasyon ve kemoterapi kullanılabilir. Kemoterapi tedavileri, ilaçları tüm vücuda dağıtır ve kanserin yayılma veya geri dönme riskini azaltır. Sigara içen kişiler için tedaviden önce sigarayı bırakmak tedavi sonuçlarını iyileştirebilir.

Dudak Kanserinin Komplikasyonları Nelerdir?

Tedavi edilmezse, bir dudak tümörü vücudun uzak bölgelerinin yanı sıra ağzın ve dilin diğer bölgelerine yayılabilir. Kanser yayılırsa, tedavisi çok daha zor hale gelir. Ek olarak, dudak kanseri tedavisinin birçok fonksiyonel ve kozmetik sonucu olabilir. Dudaklarındaki büyük tümörleri almak için ameliyat olan kişiler, ameliyattan sonra konuşma, çiğneme ve yutkunma sorunları yaşayabilir. Ameliyat ayrıca dudak ve yüzün şeklinin bozulmasına neden olabilir. Bununla birlikte, bir konuşma patoloğu ile çalışmak konuşmayı geliştirebilir. Rekonstrüktif veya kozmetik cerrahlar, yüzün kemiklerini ve dokularını yeniden inşa edebilir. Kemoterapi ve radyasyonun bazı yan etkileri şunlardır:

  • saç kaybı
  • zayıflık ve yorgunluk
  • iştahsızlık
  • mide bulantısı
  • kusma
  • el ve ayaklarda uyuşma
  • şiddetli anemi
  • kilo kaybı
  • kuru cilt
  • boğaz ağrısı
  • tat değişikliği
  • enfeksiyon
  • ağızda iltihaplı mukoza zarları

Dudak Kanseri Nasıl Önlenebilir?

Her türlü tütün kullanımından kaçınarak, aşırı alkol kullanımından kaçınarak ve hem doğal hem de yapay güneş ışığına maruz kalmayı, özellikle bronzlaşma yataklarını sınırlayarak dudak kanserini önleyin. Birçok dudak kanseri vakası ilk olarak diş hekimleri tarafından keşfedilir. Bu nedenle, özellikle dudak kanseri riskiniz yüksekse, lisanslı bir profesyonelden düzenli diş randevuları almanız önemlidir.

Özet

Dudak kanseri çok tedavi edilebilir. Bunun nedeni dudakların belirgin ve görünür olması ve lezyonların kolayca görülüp hissedilebilmesidir. Bu erken tanıya olanak sağlar. Texas Üniversitesi McGovern Tıp Fakültesi, tedaviden sonra, beş yılda nüks olmaksızın hayatta kalma şansının yüzde 90&#;dan fazla olduğunu belirtmektedir. Daha önce dudak kanseri geçirdiyseniz, baş, boyun veya ağızda ikinci bir kanser geliştirme şansınız artar. Dudak kanseri tedavisini bitirdikten sonra, sık kontroller ve takip ziyaretleri için doktorunuza görünün.

Kaynak

Healthline, Lip Cancer,

Detecting oral cancer: A guide for health care professionals. ().

Mayo Clinic Staff. Lip cancer.

Lip cancer. (n.d.)

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir