gebelikte son ay karında sertlik / Hamilelikte Karın Sertleşmesi | Tüp Bebek Tedavisi | Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Gebelikte Son Ay Karında Sertlik

gebelikte son ay karında sertlik

 Son Güncelleme:

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Neden Olur Ve Nasıl Ge&#;er? Gebelikte Karın Sertleşmesine Ne İyi Gelir

Hamilelik süreci boyunca anne karnındaki bebek büyümeye ve gelişmeye devam eder. Buna bağlı olarak da anne vücudunda bazı değişimler gözlenebilir. Meydana gelen bu değişikliklerin en belirgini karın bölgesinde olan değişimlerdir. Anne karnı bazı zamanlarda gergin, şiş, bazen gaz dolu veya sert olabilmektedir. Hamilelikte karın sertleşmesi neden olur? Nasıl geçer? Gebelikte karın sertleşmesine ne iyi gelir detayları ile derledik.

Karın bölgesinde görülen sertleşme annelerin bebeklerine bir zarar gelir mi düşüncesi ile endişelenmelerine neden olur. Fakat bu durum hamilelik sırasında ortaya çıkan oldukça normal bir semptomdur. Bu yüzden endişelenmeye veya korkmaya gerek yoktur.

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Neden Olur?

Hamilelik sırasında karın bölgesinde oluşan sertleşme son derece normaldir. Karın sertleşmesi hamileliğin getirdiği normal bir durumdur. Sıklıkla olumsuz bir durumun varlığını göstermeyen karın bölgesinde oluşan sertlik için bazı nedenler vardır. İlk hamile kaldığınız andan itibaren vücudunuz etkileşimi hızla planlamaya başlar. Bebeğin gelişimi için rahim gelişir ve karın bölgenizin sertleştiğini hissetmeye başlayabilirsiniz.

Hamilelik sırasında karın bölgesinin sertleşmesinin arkasındaki ana nedenlerden biri, bebeğinizin gelişmeye başlamasından kaynaklanmaktadır. Sertliği asıl nedeni, elinizi karnınıza koyduğunuzda, gelişen bebeğiniz olduğunu anlayabilirsiniz. Kilo alımı hamilelik sırasında normal olarak gerçekleşir. Bu çok düzenlidir. Hamilelikte kilo alımı ile karın bölgesinde sertleşme ve genişleme hissedilebilir. Hamilelik sırasında, karnında gelişen bebek, karnınızın büyümesinin asıl nedenidir.

Anne veya anne adaylarında, karın sertleşmesi, bebek gelişmeye başlamadan önce gerçekleşebilir. Daha fazla kilolu anneler daha sonra karın bölümün sertleşme hissi ile karşılaşabilir. Birkaç yiyecek çeşidi hamilelik sırasında gaz sorunlarıyla karşılaşmanıza neden olabilir. Hamilelik sırasında, beslenme programınıza odaklanmalı ve düzenli beslenmelisiniz.

Kabızlık ve sağlık sorunları, karın kısmında genişleme ve katılaşma hissini artırarak sizi sıkıntıya sokabilir. Hamilelik sırasında diyet listenize uymanız son derece de önemlidir. Kadın bedeni, hamilelik sırasında karnın sertleşmesi ve geri çekilmesiyle bedeni doğuma hazır hale getirir. Bu daralmalar ikinci ve üçüncü aylık dönemlerde daha normal karşılanabilir.

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Nasıl Geçer?

Karın bölgesinin sertleşmesi hamilelik sırasında her zaman gerçekleşebilirken, gaz, fazla yemek yeme ve kabızlık gibi küçük ve geçici nedenlerle olması durumunda herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymaz. Bu gibi durumlar basit yöntemler ile kendi kendine geçebilir. Bununla birlikte, gevşeme ile kaslara yardımcı olmak için doktor kontrollü olmak şartı ile magnezyum tabletleri kullanılabilir.

Hastalığın erken doğum, başarısız doğum, toksemi veya dış gebelik gibi gerçek bir problemden kaynaklandığını varsayarsak, hemen tedavi edilmelidir. Ciddi karın sertleşmesi nedenine karar verildikten sonra tedavi bu şekilde tamamlanır. Hastalık durumunda antimikrobiyal ilaçların takılması onaylanırken, dış gebelikte tıbbi bir prosedür veya ilaç tedavisi ile gebelik sonlandırılır.

Gebeliğe zarar verenlerin tedavisinde hafif vakalar ilaçlarla tedavi edilebilirken, ciddi gebelik zehirlenmelerinde bebeğin dış ortamda hayata devam edip edemeyeceği belirlenir. Eğer belirtilerde ağırlaşma görülüyorsa biran önce doğuma geçilir.

Gebelikte Karın Sertleşmesine Ne İyi Gelir?

Hamileliğin son aylarında karın sertleşmesi ile birlikte bazı belirtiler de kendini gösterir. Bu belirtiler; doğum suyunun gelmesi, rahim kasılmaları veya düzenli sancılar gibi belirtilerdir. Hamileliğin diğer dönemlerinde meydana gelinmesi ile birlikte bir takım önlemler alınarak rahatlama sağlanabilir. Alınacak önlemler şu şekilde sıralanabilir;

Her zamanki pozisyon değiştirilmelidir.

Eğer hareket halinde ise oturulmalıdır.

Hareketsiz durumdayken hareket edilmelidir.

Su ile birlikte bol sıvılar tüketilmelidir.

Duş sırasında ılık su tercih edilmelidir.

Bir yerden kalkarken veya hareket ederken yavaş ve dikkatli olunmalıdır.

Masaj yapılarak vücut rahatlatılmalıdır.

Nefes egzersizleri rahatlamak için iyi bir alternatif olabilir.

Magnezyum ihtiyacı karşılanmalıdır.

False

Hamilelik süreci, anne adayları için yepyeni bir maceranın başlangıcıdır. Bu macerada fiziksel değişimlerle beraber yeni duygularla da tanışırsınız. Bu sebeple karnınız büyürken bebeğiniz ile ilgili endişeleriniz artabilir. Bu durum, her anne adayının yaşadığı doğal değişimlerdir ve hamilelikte karın sertleşmesi de bu değişimlerden biridir. 

Karında sertleşme anne adayları arasında bazen bebekle ilgili olumsuz düşüncelere sebep olabilir ancak sorun anne adaylarının neredeyse tamamında görülen normal bir semptomdur. Bu sebeple endişelenmenize gerek yoktur. Böyle bir durumda sakinliğinizi korumak ve yaşadığınızı bu döneme özgü endişelerinizi “Karın sertleşmesi nedir? Neden olur? Neler yapılabilir?” gibi soruları yanıtlamak yapacağınız en doğru şey olacaktır.  

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Nedir?

Gebelikle beraber vücutta birçok değişim aynı anda yaşanmaya başlar. Rahim içinde büyüyen bebek rahminizi genişleterek iş organlarınıza baskı yapmaya başlar. Bu durum midenin de etkilenmesine sebep olur. Bunun yanında hormonlarda meydana gelen değişimler kasları da doğrudan etkiler. Karnınızın büyümesiyle birlikte vücudun ağırlık merkezi değişmeye başlar ve sonucunda eklemlerde, tendonlarda, dolaşım ve sindirim sistemlerinde bazı problemlere neden olur. Bu problemler arasında da en çok etkilenen bölgelerin başında da karın bölgeniz gelir. Bebeğiniz büyüdükçe birçok sebebe bağlı olarak karnınız sertleşebilir. 

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Neden Olur?

Gebelik sürecinde anne adaylarının en önemli şikâyet sebeplerinden biri karın sertleşmesidir. Bebeğin büyümesiyle birlikte içinde bulunduğu kese rahim içerisinde büyüdüğü için anneye bir baskı uygular ve özellikle hamileliğin son aylarında bu sertleşme artar. Neredeyse tüm anne adaylarının bu süreçte aklını kurcalayan gebelikte karın neden sertleşir sorusunun cevabı aşağıdakilerden biri olabilir.  

 

 

Hamilelikte Karın Sertleşmesinin Özellikleri Nelerdir ve Ne Kadar Sürer?

hamilelikte-karin-sertlesmesinin-ozellikleri-nelerdir-ve-ne-kadar-surer

Gebelikte karında sertlik neredeyse her annenin yaşadığı bir sorun olup doğum yaklaştıkça belirtilerini daha da artıran bir durumdur. Sık sık doğum sancılarıyla beraber gelen karın sertleşmesi ile karıştırıldığı için yaşanan durumun doğum sancısından ayrılan noktalarını ve süresini bilmek faydalı olacaktır:

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Yaşandığında Neler Yapılabilir?

Böyle bir durum yaşadığınızda öncelikle panik yapmamanız gerekir. Sakin kalıp kendinizi dinlemeli ve yolunda gitmeyen bir şey olduğunu hissettiğinizde zaman kaybetmeden doktorunuza bilgi vermelisiniz. Gebelikte karın sertleşmesi yaşadığınızda yapabilecekleriniz şunlardır:

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Yaşandığında Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?

Karında gerginlik yaşıyor ve evde denediğiniz yöntemler bu sertleşmeyi hafifletmiyorsa beklemek yerine doktorunuzla görüşmeniz faydalı olacaktır. Ayrıca;

Vakit kaybetmeden doktora bilgi verilmeli ve doktorunuzun yönlendirmesine göre hareket etmelisiniz. Belki de sorun hamilelikte karın sertleşmesi değildir ve büyük heyecanla beklediğiniz doğum başlıyordur. 

&#;Gebelikte Kasılmalar Neden Olur? Türleri Nelerdir?&#; Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Gebelikte Kasılmalar Neden Olur? Türleri Nelerdir?: seafoodplus.info

Doğumun Yaklaştığını Gösteren 6 Belirti

Doğumun Yaklaştığını Gösteren 6 Belirti, Rahatlama, Nişan Gelmesi, Su Gelmesi, Doğum Ağrıları, Rahim Ağzında incelme, Rahim Ağzında Genişleme,

1- Rahatlama

Bebeğin karnınızın alt kısmına (pelvis) doğru yer değiştirmesi ile diaframınız üzerindeki basınç azalır ve daha kolay nefes alabilir hale gelirsiniz. Ancak bu kez idrar kesesi üzerindeki basınç artışına bağlı olarak tuvalete gitme ihtiyacı artabilir.

2- Nişan gelmesi

Gebelik boyunca rahim ağzını kapatan kalın mukus tabakası rahim içine bakterilerin girişini engeller. Doğuma yaklaştıkça rahim ağzındaki incelme ve gevşemeye bağlı olarak bu mukus tabakası atılır. Bu olay tüm gebelerde görülmeyebilir; genellikle kanlı koyu kıvamlı bir akıntı şeklindedir ve doğum eyleminin başlamasından dakikalar, saatler ya da günler önce atılabilir.

3- Su gelmesi

Bazı gebelerde amniotik kesenin doğum eyleminden önce yırtılması sonucu genellikle az miktarda su vajenden dışarı doğru akar. On kadından birinde ise yoğun miktarda su boşalabilir. Özellikle gebeliğin son dönemlerinde idrar kaçırmaya sık rastlandığından gelen sıvının amnion sıvısı mı idrar mı olduğunun kesinleştirilmesi için doktorunuza başvurmanız gerekir. Çünkü membranların erken yırtılması halinde rahim içi enfeksiyon gelişme riski artabilir.

4- Doğum ağrıları

Gebeliğin son aylarında görülen düzensiz aralıklarla gelen, alt karın ve kasıkta hissedilen, şiddeti değişken, karında sertleşme ile birlikte olan, pozisyon değişikliği ile azalan ya da kaybolan, kısa süreli kasılmalar yalancı doğum ağrıları olarak bilinir. Doğuma yaklaştıkça yalancı doğum ağrıları yerini gerçek doğum ağrıları denen daha şiddetli, sırtın alt kısmından başlayıp karna yayılan ve karında sertleşmenin eşlik ettiği, daha uzun süren ( saniye), düzenli aralıklarla gelen, dinlenmekle geçmeyen, aralıkları ve şiddeti giderek artan kasılmalara bırakır. Beş dakikada bir gelen ve 1 dakikadan uzun süren kasılmalar ya da su gelmesi halinde doktorunuza başvurmanız önerilir.

5- Rahim ağzında incelme

Gebeliğin son ayında rahim ağzı incelmeye başlar. Doktorunuz bu durumu kontrole gittiğinizde vajinal muayene ile anlayabilir ve yüzde olarak ifade eder. Rahim ağzındaki incelme, rahim ağzının daha kolay genişlemesine olanak tanır. Gebeliğin son iki ayında hissettiğiniz yalancı doğum ağrıları da denen kısa süreli, şiddeti az kasılmalar incelmede rol oynar.

6- Rahim ağzında genişleme

Gebeliğin son aylarında rahim ağzında genişleme başlar. Doktorunuz bu durumu vajinal muayene ile anlar ve cm olarak ifade eder. Doğumun gerçekleşebilmesi için rahim ağzında tam genişleme (10 cm) ve tam incelme (%) olması gerekir. Gebeliğin son zamanlarında bebek hareketlerinin bir miktar azalması normal kabul edilir. Ancak bebek hareketlerinde belirgin azalma varsa (saatte 10’dan az) veya bebek hiç hareket etmiyorsa mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Anne Olmak İçin Geç Kalmayınız

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Neden Olur Ve Nasıl Ge&#;er? Gebelikte Karın Sertleşmesine Ne İyi Gelir

Hamilelikte Sağlık

Haber Giriş: -  

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.