sahibine havlayan köpek / Köpeklerin Havlaması Nasıl Önlenir? Nasıl Durdurulur? | Petlebi

Sahibine Havlayan Köpek

sahibine havlayan köpek

Bilimi Anlatmamıza Yardım Edin!

Her ay milyonlarca bilimsever, Evrim Ağacı olarak karmaşık bilimsel konuları basitçe anlatmamızdan ve ülkemizde bilim anlatıcılığını geliştirmeye yönelik yaptığımız kapsamlı çalışmalarımızdan faydalanıyor. Bütçenize zarar vermeden, aylık veya tek seferlik sadece 20₺ gibi miktarlarda bize destek olarak bu çabalarımızı destekleyebilir, Türkiye'de bilim okuryazarlığını güçlendirmemize katkı sağlayabilirsiniz.

Destek Ol

Neden Destek İstiyoruz? Zaten Destekçiyim

İnsanlar için dil kullanımı oldukça keyfidir. İnsanların hepsinin kullandığı, ortak anlamlar taşıyan kelime kümeleri yoktur. Farklı dillerdeki birçok farklı ses aynı anlama gelebilir. Perro, chien, hund, dog ve köpek kelimeleri ile ilişkili seslerin hepsi aynı anlama gelir ama kelimeleri oluşturan ses düzenleri arasında neredeyse hiçbir ortaklık yoktur.

Bununla birlikte, hayvanların birbirleriyle iletişim kurmak için kullandığı seslerde çok fazla tek düzelik vardır. Bu sesler farklı türler için farklıdır ancak herhangi bir hayvan türü içinde (kuşlar arasında belirli bölgesel "lehçeler" hariç) oldukça ortak görünür ve hayvanlar tarafından kullanılan evrensel bir ses kodu ve dil var gibidir.

Sesin Üç Boyutu İle Havlamaları Anlamak

Ses Perdeleri İle Anlamak

Hırlama gibi düşük perdeli sesler genellikle tehditleri, öfkeyi ve saldırganlık olasılığını gösterir. Bu, "Benden uzak dur!" anlamına gelir. Yüksek perdeli sesler ise tam tersidir; köpek yaklaşılmasına izin verir veya yaklaşmanın güvenli olduğunu anlatmaya çalışır. Soru, köpeklerin ses yasasını nasıl kullandıkları ve anladıklarıdır. Cevap ise büyük şeylerin düşük perdeli ses çıkardığına dair basit bir gözlemle başlar.

Köpek hırlaması genellikle tehditleri, öfkeyi ve saldırganlık olasılığını gösterirQK Dogs

Örneğin, biri büyük diğeri küçük iki boş su bardağı alın ve her birine bir kaşıkla hafifçe vurun. Büyük olandan daha düşük perdeli bir ses çıkar. Açıkçası, bir köpek, ses sinyallerinin perdesini değiştirerek kendi boyutunu değiştiremez. Öyleyse, bu sinyallerin alıcısı, fiziksel gerçekliği temsil etmediği halde neden bu ses perdesi varyasyonlarına cevap veriyor? İşte tam burada evrim ve iletişim gelişimi, sihirli çubuklarını sallar.

Etrafınızdaki hayvanlara sinyal gönderen bir hayvan olduğunuzu varsayalım. Diğer hayvanların sinyallerinizin perdesine dikkat ettiğini bildiğiniz için şimdi bunu kasıtlı olarak bir iletişim aracı olarak kullanabilirsiniz. Başka bir hayvanı uzaklaştırmak veya bölgenize yaklaşmasını istemiyorsanız, hırlamak gibi daha düşük perdeli bir sinyal gönderebilirsiniz. Bu sizin daha büyük ve tehlikeli olduğunuzu gösterir.

Tersine, küçük olduğunuzu önermek için yüksek perdeli bir sinyal kullanabilirsiniz; bu nedenle size yaklaşmak oldukça güvenlidir. Benzer şekilde, büyük olsanız bile başka bir hayvana yaklaştığınızda herhangi bir tehdit veya zarar istemediğinizi belirtmek isterseniz, iniltili sesler çıkararak küçük zararsız bir yaratık gibi davranmayı planladığınızı gösterebilirsiniz.

Ses Süreleri İle Anlamak

Genel olarak konuşursak, ses ne kadar uzun olursa köpeğin sinyalinin doğası ve sonraki davranışları hakkında bilinçli bir karar vermesi o kadar olasıdır. Bu nedenle, her şekilde bölgesini savunmak ve geri adım atmamak niyetinde olan baskın bir köpeğin tehdit edici havlaması, hem düşük perdeli hem de uzun ve sürekli olacaktır. Hırlamaların daha kısa çıkışlarla ve kısa bir süre devam etmesi, mevcut bir korku unsuru olduğunu gösterir ve köpek bir saldırıyla başarılı bir şekilde başa çıkıp çıkamayacağından endişe duyar.

Reklamsız Deneyim

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %% reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır. Kreosus Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık Daha fazla göster

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, % reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Destek Ol

Seslerin Sıklığı İle Anlamak

Sık sık ve hızlı bir şekilde tekrarlanan sesler, heyecan ve aciliyet derecesini gösterir. Aralıklı olan veya tekrarlanmayan sesler genellikle daha düşük bir heyecan seviyesini gösterir. Pencerede beliren ve bir iki defa havlayan bir köpek sadece bir şeye hafif ilgi gösteriyordur. Birden fazla çıkışlarla havlayan ve bunu birkaç kez tekrarlayan bir köpek durumun önemli olduğunu ve hatta potansiyel bir kriz olduğunu hissettiğini gösterir.

Havlamak alarm sesi gibidir. Köpek havlamasına daha düşük perdeli sesler karıştırmadıkça hiçbir saldırganlık tehdidi yoktur.

Uluyan bir köpeğin amacı diğer köpekleri tehlikelere karşı uyarmak olabilir.Dog Health

En Yaygın Havlama Biçimleri ve Anlamları

En yaygın havlamalara bir bakalım;

  • Aralarında duraklama bulunan iki ila dört havlama en yaygın havlamadır ve "Sürüyü çağırın, halledilmesi gereken bir şeyler var." anlamına gelir.
  • Oldukça uzun süren, yavaş ve düşük ses perdeli bir havlama, köpeğin yakında bir problem algıladığını gösterir. Yani, "Saldırgan (veya tehlike) çok yakın. Onun arkadaş canlısı olduğunu düşünmüyorum. Kendinizi savunmaya hazırlıklı olun." anlamına gelir.
  • Yüksek veya orta perdede, bir veya iki keskin kısa havlama en tipik havlamadır ve genellikle köpek ziyaretçiyi dost olarak gördüğünde böyle havlar. Birçok insan kapıdan girerken bu şekilde karşılanır. Gerçekten, "Merhaba!" demektir ve genellikle köpeğin tipik karşılama ritüeli ile devam eder.
  • Her biri arasında kasıtlı duraklamalara sahip uzun havlamalar, yalnız bir köpeğin arkadaşlık isteyen işaretidir.
Oyun oynamak isteyen bir köpek.Pexels
  • "Hırr-haff" gibi bir ses çıkaran kesikli havlamalar, genellikle ön bacakların yere düz tutulmasıyla eşlik eder ve basitçe "Hadi oynayalım!" demektir.
  • Acı dolu olmayan ulumalar "Ben buradayım." demektir ve uzun mesafeli sosyalleşme çağrıları anlamına gelir.
  • Orta perdeli, aralarında kısa duraklamalar olan, adet hızlı havlama "Tetikteyim; ama ilgimi de çekiyor." demektir.
  • Yine orta perdeli ama daha sık olan havlamalar, ilgi düzeyinin daha da yüksek olduğunu; köpeğin endişesinin geçtiğini ama ortada beklemediği bir durum olduğunu bildirir.
  • Genellikle 3'lü diziler halinde ve her biri bir öncekinden biraz daha yavaş ve sessiz olan havlamalar, ortada bir tehdit unsuru olduğunu bildirmekte kullanılır.
  • Yumuşak, düşük perdeli havlama, köpeğin rahatsız olduğunu ve uzak durmanız gerektiğini bildirir.
  • Orta perdenin daha üst kısımlarındaki havlamalar, köpeğin kararsız olduğunu ama eğer sıkıştırılırsa öfkeye başvuracağını bildirir.
  • Uzun ve duraklamalı bir dizi havlama, köpeğin yalnız olduğunu ve sürüsünü çağırdığını/aradığını belirtir.
  • "İç çeke çeke ağlama"ya benzeye, "hıp-hıp-hıp-auuu" şeklindeki ulumalar, yalnızlığı gösterir.

Alıntı Yap

Okundu Olarak İşaretle

Paylaş

Sonra Oku

Notlarım

Yazdır / PDF Olarak Kaydet

Bize Ulaş

Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git

Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?

Kaynaklar ve İleri Okuma

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

monash.pw

Köpeklerin sahiplerini ısırmayacakları kanısı genel olarak yaygındır. Halk arasındaki inanış sahibini ısıran köpekden hayır gelmeyeceği, böyle köpeklerin öldürülmesi gerektiğidir. Halbuki ısırmak köpeğin doğal bir davranışıdır ve bunu yeri geldiğinde sahibi dahil herkese karşı kullanır.

Köpekler kendilerini savunurken, birşeyler taşırken, temizlenirken, yavrularıyla ve diğer köpeklerle iletişim kurarken ve diğer işlerinde ağzlarını insanların kullanmayacağı kadar çeşitli şekillerde kullanmaktadırlar. Köpekler insanların elleriyle yaptıkları işleri ağızlarıyla yapmak zorundadırlar. Nasıl her insan kendini korumak zorunda kaldığı veya çok sinirlendiği zaman karşısındaki insana vurabilirse köpek de aynı eylemi ancak ısırarak yapabilir. Bir baba sinirlendiği anda çocuğuna, bir öğretmen artık sabrı taştığında öğrencisine istemediği halde bir tokat atabilmektedir. Köpeğiniz sizi ısırdığında köpek için de aynı durum söz konusu değilmidir? Sizi ısıran köpeğin de acaba bir tahammül sınırı yokmudur? diye sormanız gerekmektedir.

Bir köpek gösterdiği saldırganlık sebebiyle insanları veya diğer hayvan ve hemcinsi olan köpekleri ısırabilir. Korku, endişe, engellenme, öğrenme, eğitim, hormonal, sosyal, genetik, çaresizlik, nörolojik ve acı gibi etiyolojik faktörler saldırganlığın oluşmasına yol açarlar. Köpek birini veya sahibini ısırdığı zaman mutlaka bu faktörler göz önünde tutulmalı ve ona göre de saldırganlık türü (avcı saldırganlığı, aynı cinsiyet arasındaki saldırganlık, öğrenilmiş saldırganlık ve diğerleri gibi), dolayısı ile ısırma sebebi doğru olarak teşhis edilip uygun yöntem ile giderilmeye çalışılmalıdır. Zevk aldığı için, ya da zarar vermek için, ya da öç almak için, ya da sevmediği için insanı ısıran bir köpek yoktur. Zaten köpek beyni bunları düşünüp planlayacak kadar çalışamaz. Hiçbir köpek insanları sebepsiz yere ısırmaz. Yukarıda saydığım faktörlerden biri veya birkaçı köpeğin saldırganlık göstermesine dolayısı ile de ısırmasına yol açmaktadır. Sebepsiz ısırma olarak bilinen idiopatik saldırganlığın (rage sendromu) sebebi de nörolojikdir.

Köpek gerçekden sadık bir hayvandır fakat yukarıda belirttiğim nedenlerden dolayı saldırganlık gösteren bir köpek durumuna göre ısıracağı kişinin sahibi olup olmamasına bakamayabilir. Bu durumda da sadık olmamakla suçlanabilir. Esasında her köpek potansiyel ısırıcıdır ve cüssesine göre bütün köpeklere temkinli yaklaşılmasında fayda vardır. Köpekler tarafından ısırılan ve hatta öldürülen insanların sayısını istatistiklerini tutan ülke kayıtlarından almak mümkündür. Saldırıya uğrayan insanların belli bir bölümü de kendi köpekleri tarafından saldırıya uğrayanlardır. Bu hiç de göz ardı edilecek bir sayı değildir ve bu yüzden insan hayatını tehdit edebilecek bazı ırklara kısıtlamalar getirilmiştir.

Köpeğinizin herhangi bir saldırganlığı olmayıp normal, sakin bir yaşam sürüyor olsa dahi bir gün onun tarafından ısırılma olasılığınız vardır. Senelerce sahibi ile uyum içersinde yaşamış köpeklerin ilerleyen yaşlarında sahiplerini ısırdıklarına şahit olmuşumdur. Örneğin veteriner muayenesinde köpeğinizi tutarken yapılan işlemden ötürü canı yandığında bir anda dönüp sizi ısırabilir, sokakda karşılaştığı bir köpeğe hırlarken veya onunla kavga etmeye çalışırken ona dokunmanız üzerine sizi ısırabilir. Köpeğiniz bu davranışı isteyerek ve bilerek size karşı yapmamaktadır. Eğer aynı olay bir daha tekrarlanmaz ise sizi de muhtemelen artık hiç ısırmayacaktır. Bu gibi olayların olmasına meydan vermemek için veteriner muayenesinde köpeğinizin ağzı uygun bir biçimde bağlanabilir, diğer köpeklerle kavga etmesine fırsat verilmez veya istenmeden bir kavgaya karıştığında elle müdahele edilmez ise köpek tarafından ısırınılmaz. Tabiki köpeklerin ısırma sebepleri bu iki örnekle sınırlı değildir. Köpeğin saldırganlığının sürekli olduğu hatta gittikce daha da kötüleştiği durumlar vardır. Bu gibi durumlarda mutlaka uzman bir kişiden yardım alınmalıdır. Fakat bazı köpek sahipleri bu iki örnekde olduğu şekilde bir ısırma ile karşılaştıklarında dahi köpeklerine kötü davranmakda köpeğin sahibini ısırmaması gerektiğini söyleyerek köpeklerini evlerinden uzaklaştırmaktadırlar.
Her köpeğin bir ısırma eşiği vardır onu aşınca köpek ısırabilir. Bazı köpekler fazla üzerlerine gidilince, stres halindeyken, heycanlandıkları zaman istemeden de olsa ısırabilirler. Bu tür ısırmalar devamlılık gösteren ısırmalar değillerdir köpek aynı şartlar altına sokulmadıkça tekrar ısırmaz. Bu tür ısırmalar ile diğer saldırganlık türleri bilinmeli ona göre önlemler alınmalıdır.

Köpekler kritik period dediğimiz süreyi gerektiği gibi geçirmedikleri zaman ilerki yaşamlarında ısırmalara kadar gidecek bazı saldırgan davranışlar gösterirler. Bunlar yanlış olarak liderlik diye yorumlanan şu davranışlardır;
- Köpek yemeğini yerken insan ve diğer köpek ve hayvanlar olmak üzere kimseyi yanına sokmaz, yaklaşana saldırır ve ısırır. (yiyecek sahiplenme)
- Köpek ona verilen oyuncakları veya evdeki değişik nesneleri sahiplenip bunların yanına kimseyi yaklaştırmaz almak isteyeni ısırır (obje sahiplenme)
- Köpek sahibini veya evdeki diğer insanları veya evdeki diğer hayvanların hepsini veya bazılarını sahiplenir ve onların yanına yaklaşanları ısırır (obje sahiplenme (canlı))
- Köpek belli bir alanı sahiplenir örneğin yattığı yeri, bir divanı, bir odayı, veya bahçede bir yeri ve buralara girenleri ısırır (alan sahiplenme)
- Köpek vücudunun bazı yerlerini veya tamamını kimseye elletmez, ellemek isteyeni ısırır (obje sahiplenme(kendisi))
Köpeklerin bu tür saldırganlıklarını önlemek için anne yanından ayrıldıktan sonra kritik period içersinde bazı uygulamlar yapılır. Bunlara lider köpek konusunda değinmiştim.

Yanlış olarak lider köpek davranışları diye yukarıda tanımlanan bu saldırgan davranışlar sağlıklı her köpekde olabilir ve olmaması için kritik period içersinde yapılacak uygulamalarla önüne geçilmeye çalışılır. Fakat zaman zaman bazı köpek sahiplerinin bu davranışları olan köpeklerini yanlış kişilere götürdüklerini ya da sağdan soldan duyduklarını uygulamaları yüzünden köpeklerin daha da içinden çıkılmaz hal aldıklarını görmekteyim. "Bize getirin şu kadar zamanda onu muma çeviririz. Ona patronun kim olduğunu öğretiriz." gibi söylemlerde bulunan kişilerden köpeklerinizi uzak tutunuz.

Yanlış olarak lider köpek davranışları diye tanımlanan saldırgan davranışlar dışında diğer saldırganlık türleride vardır. Bazıları genetik olduğu gibi bazıları da nörolojik olabilmektedir. Bazı saldırganlıklarda köpeğe bilinçsizce yapılan davranışlar sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Saldırganlık konusunda ayrı bir konu altında yazacağım için bu konuda fazla detay vermiyorum. Son olarak hatırlatmak istediğim köpek sahiplenilirken köpeğin güvenilir bir yerden alınmasıdır. Örneğin genetik olarak yavrulara geçen davranış bozukluklarından kaçınmanız için evcil hayvan mağazalarından, geçimini yavru satışından sağlayan ve özellikle bir kaç değişik ırkı satan köpek çiftliklerinden köpek almayınız. Bu gibi yerlerde üretim bilinçsiz insanların elinde para kazanmak için yapılmaktadır. İşi bilen güvenilir köpek üreticileri zaten bu işden para kazanılmayacağını bilirler ve kurallara uygun titiz üretim yaparlar.

Sinan AKYIL




Köpeğiniz sizi veya başkasını ısırırsa ceza vermeyiniz. Ceza işlerin daha da kötüye gitmesine sebep olur.



Köpeğiniz sizi veya başkasını ısırırsa ısırmasının sebebinin bulunması için konunun uzmanı bir kişiden yardım alın.



Köpeğiniz ısırıyorsa konun uzmanı olmayan kişilerin önerileriyle veya sağdan soldan okuduğunuz bilgilerle köpeğinize çeşitli uygulamalarda bulunmayın
.



Veteriner hekimler, köpek eğitmenleri eğer eğitimini almamışlarsa hayvan davranış uzmanları değillerdir.



Veteriner hekiminiz veya köpek eğitmeniniz köpeğinizin saldırganlığı konusunda size yapmanız gerekenleri söylüyorsa köpek psikolojisi ile ilgili aldığı eğitimden emin olunuz. Türkiye'de henüz bu konuda eğitim veren bir kurum yoktur.



Saldırgan bir köpeğe patronun kim olduğunu öğretmeye, onu muma çevirmeye kalkarsanız köpek daha da saldırgan hale gelir.
Bu gibi söylemlerde bulunanlar her kim olurlarsa olsunlar köpeğinizi onlardan ve yapacaklarından uzak tutun.







Köpeklerin Havlaması Nasıl Önlenir? Nasıl Durdurulur?

Köpeklerin havlamamasını beklemek doğru bir beklenti değildir. Bir köpeğin havlamamasını beklemek bir insanın konuşmamasını beklemek ile benzer bir durumdur ve bu da beklentinin gerçekçi olmadığı anlamına gelir. Bazı durumlarda özellikle de apartmanda yaşayan köpeklerin normalden fazla havlaması çevresel sorunların oluşmasına neden olabilir. Havlama eğilimi yüksek olan köpekler söz konu olduğunda ise köpek sahipleri havlama sebebiyle stres yaşayabilirler. Köpek nasıl susturulur? sorusunun cevabı kesinlikle köpeğin tamamen sessiz kalmasını sağlamak üzerine kurgulanmaz. Bu köpeğin doğasına aykırı bir durum olacağı için uzak durulması gereken bir beklentidir. Ancak bir köpeğin kontrolsüz bir şekilde havlamasını engellemek mümkündür. Köpekleri susturmanın yolları köpeğin havlama nedenine bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Bu nedenle öncelikle köpeğin havlama nedenini bulmak, köpeği anlamaya çalışmak sonrasında ise havlamayı kontrol altına almaya çalışmak gerekir. Bu yazımızda havlayan ve ağlayan köpek nasıl susturulur? sorusunun cevabını köpeklerde havlama eğilimine neden olan olaylar özelinde ele alacağız.

köpekler neden havlar

Köpekler Neden Havlar?

Köpeklerin havlamasını önleyebilmek için öncelikle neden havladıklarını anlamak gerekir. Köpeklerin farklı nedenlerle havlaması mümkün olduğu ve her havlama davranışının farklı ele alınması gerektiği için doğru gözlem yapmak önemlidir.

Yalnız Kalınca Havlama

Sahibinden ayrı kalan bir köpeğin havlaması mümkündür. Yalnız kalmak istemeyen, terk edildiğini düşünen ve sahibinin onu bulmasını isteyen bir köpek havlayabilir. Köpekler doğaları gereğince sosyal canlılardır bu nedenle yalnız kalmak onlar için zordur. Bir köpeğe erken dönemde yalnız olmanın normal olduğu, sahibinden ayrı kaldığında terk edilmediği öğretilmediği sürece bu durum köpek için oldukça korkutucu olabilir. Köpekler yalnız bırakıldıklarında havlamalarını görmezden gelmek ve kendiliğinden havlamasını bırakmayı beklemek çözüm değildir.

Kötü Olayları Engellemek İçin Havlama

Köpekler korktuklarında ya da kendilerini tehdit altında hissettiklerinde havlayabilirler. Köpek kendisini güvende hissedene kadar havlayabilir. Eğer köpek havladığı zaman onu rahatsız eden olay değişiyorsa bu bir havlama alışkanlığına dönüşebilir. Örnek vermek gerekirse köpek eve gelen bir kargo görevlisini tanımadığı için tehdit olarak algılayabilir. Bunun bir sonucu olarak da havlayabilir. Havlama ile birlikte görevlinin paketini teslim edip evden uzaklaşması söz konusu olduğunda ise bu davranış köpek için kalıcı olacaktır. Havladığı zaman tehdit unsurunu uzaklaştıran köpek kendini her güvende hissetmediğinde havlamaya başlayabilir. Yabancı bir koku, köpeğin alışık olmadığı bir ses koruma içgüdüsü ile birlikte ortaya çıkan güvende hissetme ihtiyacı havlamasını tetikleyebilir.

İstediklerini Elde Etmek İçin Havlama

Köpekler havladıklarında insanların dikkatlerini çok daha kolay çektiklerini farkettikleri zaman her ilgi istediklerinde havlayabilirler. Yemek zamanı gelen ya da yiyeceği hazırlanan bir köpek heyecanlandığı için havlayabilir. Köpek havladığı zaman mamasını alıyorsa bu bir davranış oluşmasına neden olabilir ve mama talebinde sürekli havlama meydana gelebilir. Bazı köpekler oyun istedikleri zaman havlayabilirler. Kısacası bir köpek taleplerinin havladığı zaman gerçekleştiğini fark ettiği anda bunu kolayca bir alışkanlığa dönüştürebilir.

Bölge Koruma İçin Havlama

Köpekler bölgeci canlılardır ve bir köpek bölgesine tanımadığı bir canlının girmesinden rahatsız olur. İnsan, kedi ve özellikle başka bir köpek bölge olarak belirlenen alana girdiğinde köpek bölgesini korumak için tepki vermeye başlar. Tehdit olarak algıladığı canlı yaklaştıkça veya geri adım atmadıkça havlama şiddetlenebilir.

köpekleri susturmanın yolları

Havlayan Köpek Nasıl Susturulur?

Köpek nasıl susturulur sorusunun cevabı karmaşıktır, temelde yapılması gereken bir noktadan sonra rahatsız edici hale gelen havlamayı normalleştirmektir. Çünkü köpeklerin havlaması insanların konuşması kadar normal bir durumdur. Köpeğin neden havladığı öğrenildiği zaman sakin ve sessiz ve davranmasına teşvik etmek ve bunu pozitif pekiştirme ile yapmak önemlidir.

Azarlamaktan Kaçının

Bir köpeğin kesintisiz bir şekilde uzun ve şiddetle havlaması sinir bozucu olabilir. Bu durum genellikle köpek sahibinin köpekten rahatsız olması sonucunda sinir bozucu hale gelmez. Çevredeki diğer insanların verebilecekleri tepkiler sürecin zorlaşmasına neden olur ve bunun sonucu olarak sinirler gerilebilir. Ancak bir köpeğin havlamasını durdurmak için onu azarlamak kesinlikle tercih edilmemesi gereken bir yöntemdir. Köpek susturmanın yolları arasında cezalandırma, negatif pekiştirme kesinlikle yer almamalıdır. Azarlama ve ceza köpeğin kafasının karışmasına ve endişe duymasına neden olur. Bu iki durum köpeğin daha çok havlamasını tetikler.

"Sessiz" Komutunu Öğretin

Köpekler zeki canlılar oldukları için komutları başarılı bir şekilde öğrenirler. Aşırı havlamanın önüne geçmenin etkili bir yolu da köpeğe sessiz komutunu öğretmektir. Bunu yaparken sakin, kendinden emin ama kesinlikle agresif olmayan bir ses tonu kullanmak gerekir. Köpek komuta uyduğu zaman bu davranışı ödüllendirmek ise komutun çok daha işe yarar olmasına yardımcı olur. Köpek eğitiminde kullanabileceğiniz köpek eğitim ürünlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Seslere Alışmasını Sağlayın

Özellikle yavru köpekler için seslere karşı havlama tepkisi yaygındır. Dünyayı yeni keşfeden yavrular için tanımadıkları çok şey vardır ve hepsi korkutucudur. Yavru köpek nasıl susturulur? sorusunun cevabı aslında yavru köpekler nasıl sakinleştirilir? ve nasıl güvende hissettirilir? sorularının cevapları ile benzerdir. Yavrunun yeni çevresine alışmasını sağlamak ve bunu yaparken yanında olmak önemlidir. Ailenin seslerine alışmanın yanı sıra radyo ya da televizyon sesi ile köpeğin dış dünyadan gelebilecek seslere alışması ve bir noktadan sonra sese duyarlılığı sebebiyle havlamasının engellenmesi mümkün olur.

Güvenli Bir Alan Sağlayın

Köpeğin korktuğu durumlara uygun önlemler almak havlamanın önüne geçmeye yardımcı olur. Köpek camdan gördüğü insanlara havlıyorsa perdeleri kapalı tutmak havlamasını engellemeye yardımcı olur. Zil sesine havlayarak tepki veren bir köpeğin, zil sesi duyduğunda dikkatini başka bir yöne çekmek ve havlamasını dikkat dağıtarak önlemek zamanla zil sesine tepki vermesinin önüne geçer.

Davranış Değişimine Teşvik Edin

Ödül maması gördüğü zaman ya da oyun oynamak istediğinde havlamaya başlayan bir köpeğin davranışını değiştirmeye teşvik edebilirsiniz. Köpekler aynı anda hem koklayıp hem de havlayamaz bu nedenle ödül mamasını koklamasını teşvik etmek için mamayı zemine koymak ve bu hareketi tutarlı bir şekilde devam ettirmek havlamanın önüne geçer. Oyun oynamak için havlayan köpeğinize oyuncağını getirdiği zaman oyun oynayabileceğini öğretirseniz isteğini havlayarak değil oyuncak getirerek belli etmeyi öğrenecektir.

Havlamayı Ödüllendirmeyin

Köpeklerde havlamanın alışkanlık haline gelmemesi için havlamanın sonucunda ödül aldıklarını düşünmemeleri gerekir. Yemek zamanı havlayan bir köpeğin mamasını havlamasını susturmak için hemen vermek yerine havlamanın bitmesini ve köpeğin sakinleşmesini bekleyerek vermek gerekir. Aynı davranışı oyun ya da dışarı çıkma talebi söz konusu olduğunda da uygulamak isteklere bağlı havlamanın kontrol altına alınabilmesi açısından önemlidir.

Köpeğin Aktif Olmasına Dikkat Edin

Köpekler sıkıldıkları zaman, zihinsel ya da fiziksel olarak egzersiz yapmadıklarında havlama ihtimalleri daha yüksektir. Köpeğin meşgul olması ve kaliteli bir şekilde aktif zaman geçirmesi havlamanın önlenmesi açısından büyük önem taşır. Köpekle yeterince oyun oynamak, köpeğin tek başına oynayabileceği oyuncaklar sunmak ve gün içerisinde enerjisini atmasını sağlamak önemlidir. Köpeğinizin keyifle oynayacağı ve gün içerisinde meşgul olmasını sağlayacak köpek oyuncaklarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül TunçayTüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle monash.pw blog sayfasında yılından beri blog içeriği yazmaktadır.

nest...

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.