coenzyme q10 zayıflatırmı / Koenzim Q10 nedir? Ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur? - Sağlık Haberleri

Coenzyme Q10 Zayıflatırmı

coenzyme q10 zayıflatırmı

Koenzim Q10 nedir ve ne işe yarar? Koenzim Q10 faydaları, zararları ve kullanımı hakkında bilgi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2020 02:20

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Koenzim Q10 vücutta bulunan bir bileşendir. Özellikle kalp, karaciğer, böbrek ve pankreas organlarında daha çok bulunur. Bu vitamin benzeri bileşeni vücut kendisi üretiyor. Fakat yaş ilerledikçe üretimi azalıyor. Koenzim Q10 bileşeni hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.

Haberin Devamı

Koenzim Q10 temel olarak hücreler içerisinde enerji üretiminde görev alıyor. Vücudun ürettiği bu bileşen hücrelerin enerji üretim mekanizmaları olan mitokondrilerde depolanıyor. Bu bileşenin eksikliği durumlarda dışardan supplementlerden veya yiyeceklerden alabiliyorsunuz.

Koenzim Q10 Nedir ve Ne İşe Yarar?

 Koenzim Q10 (CoQ10), tüm hücrelerde üretilen ve hücrelerin temel enerji yapıtaşı olan ATP senteziyle ilgili vitamin benzeri bir maddedir. Ubikinon ve UbiQgel adlarıyla da bilinir. Güçlü antioksidanlardan biridir.

 Koenzim Q10, vücutta hücreler tarafından doğal olarak üretiliyor. Bu molekül, canlı hücrelerin yakıtı olan adenosin trifosfat (ATP) üretimi için gereklidir. Kalp krizi gibi durumlarda kalp dokusu ve kalp hücresi mitokondri hasarını azalttığı görülmüştür.

Haberin Devamı

 Koenzim Q10, hücrelerde enerji üretim sürecine yardımcı oluyor. Mitokondrilerde depolanarak, enerji sağlamasının yanı sıra hücreleri oksidatif hasardan ve de hastalıklardan da koruyor.

Koenzim Q10 Kullanımı Hakkında Bilgi

 Koenzimler, bir hücrenin oksijen ve besinle enerji üretmesi gibi önemli biyolojik dönüşümlere yardımcı olan kompleks organik moleküllerdir. Koenzim Q10 ise, izopren birimi içeren lipid yapıdaki elektron transport zinciri bileşenidir. İç mitokondri zarında bulunur. Kompleks1 ve kompleks 2'den aldığı elektronları kompleks 3'e aktarıyor.

 KoenzimQ10 vücudumuzda her hücrede doğal olarak bulunuyor, yani vücut bunu kendisi üretiyor. Bu molekül kimyasal reaksiyonların hızını ayarlayıp, besinlerin enerjiye çevrilmesinde rol oynuyor.

 Hücreler büyümek ve sağlıklı kalabilmek, gerekli enerjiyi sağlamak, zararlı kimyasallara karşı korunmak için CoQ10 kullanıyorlar. Kısaca bu molekül hücrelerin sağlıklı yaşlanmasında önemli bir görevleri bulunuyor. Her ne kadar vücut tarafından üretilseler de yaş ilerledikçe üretimleri azalıyor. Vücut enerji dengesini sağlamak için dışarıdan takviye yapılması gerekiyor.

 CoQ10, kırmızı et, karaciğer, yumurta, somon ve ton gibi yağlı balıklarda, tahıllar, yeşil yapraklı sebze ve meyvelerle alınabildiği gibi, besin takviyesi olarak, kapsül, tablet, sprey gibi değişik formlarda da kullanılabiliyor.

Haberin Devamı

Koenzim Q10 Faydaları

 1-Sperm üretimine doğrudan etkisi bulunuyor. İlerleyen yaşlarda dışarıdan takviye olarak alırsanız, yumurta ve sperm sayıları ile kalitelerini artırıyor.

 2-Yaşlanmaya bağlı olarak cildinizde oluşan deformasyonları minimuma indirmeyi sağlıyor. Dış etkenlere karşı koruma sağlarken, cildinizin yenilenmesini de mümkün kılıyor.

 3-Migren ağrılarını azaltmada ve migren tedavisinde etkilidir.

 4-Yüksek enerjiye ihtiyaç duyan spor aktivitelerinde, yüksek performanslı egzersiz imkânı sunuyor. Düzenli şekilde 60 gün boyunca günde 1.200 mg Koenzim Q10 kapsül aldığınızda ciddi anlamda bir performans artışı yaşıyorsunuz. Bununla birlikte oksidatif stresin azaldığını da göreceksiniz.

Haberin Devamı

 5- C-B vitaminleri, folik asit, selenyum, çinko gibi çok sayıda mineral ve faktörlerle birlikte, vücudun antioksidan savunmasını güçlendiriyor.

 6- Diyabetli hastalarda, yüksek kan şekeri ve hemoglobinA1c düzeylerini normale dönüştürmede etkilidir.

 7- Diş eti hastalığı, şişme, ağrı, kanama ve diş eti kızarıklığı gibi rahatsızlıklarda daha hızlı iyileşme ve doku onarımı sağlıyor.

 8- Antioksidan aktivitesiyle bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser gelişimini engellemede yardımcıdır.

Koenzim Q10 Zararları

 Koenzim Q10 takviyesi genel olarak güvenli kabul ediliyor. Ancak yüksek dozlarda almanız halinde; uykusuzluk, sindirim bozukluğu, kurdeşen, mide bulantısı, baş ve karın ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, iştah kaybı, ışık hassasiyeti, sinirlilik gibi yan etkileri görülebiliyor

Haberin Devamı

 *Kan incelticiler, tansiyon ilaçları ve insülin ile etkileşime girip, kan pıhtısı riskini artırabilir.

 *Bazı kanser türleriyle uyumlu olmayabilir. Özellikle kemoterapi ilaçlarını etkileyebilir.

 *Hamilelik ve emzirme döneminde veya çocuklarda güvenliği henüz tespit edilmediğinden doktorunuza mutlaka danışın.

 *Tansiyon düşürücü etkisi olduğundan bitkisel ürünlerle birlikte kullanmayınız.

Koenzim Q10 Faydaları Ve Zararları Nelerdir? Koenzim Q10 Nedir, Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Takviye gıdalar arasında sıklıkla ismini duyduğumuz Koenzim Q10, özellikle kozmetik ve dermokozmetik alanlarında da kullanılmaktadır. Faydaları saymakla bitmeyen Koenzim Q10 tüketiminde etkilerin görülebilmesi için kullanımının uzun soluklu ve düzenli gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

KOENZİM Q10 NEDİR?

Koenzim Q10 hücrelerde gerçekleşecek reaksiyonların hızını arttırmaya yardımcı olan bir protein çeşididir. Kimyasal reaksiyonları hızlandırmaya yarayan koenzimin en önemli özelliği gıdaları enerjiye çevirmektir.

KOENZİM Q10 NE İŞE YARAR?

Koenzim Q10 vücut tarafından doğal olarak da üretilebilen bir moleküldür. Adenosin Trifostat olarak bilinen ATP üretimi için oldukça önemli olan Koenzim Q10 enerji sağlamasının yanında hücrelerin oksidatif hasar ve hastalıklardan da korunmasına fayda sağlamaktadır.

KOENZİM Q10 FAYDALARI NELERDİR?

KOENZİM Q10 HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Koenzim Q10 hem bitkisel hem de hayvansal besinlerde bulunabilmektedir. Koenzim Q10 özellikle et yumurta ve bitkisel yağlarda yoğunlukla bulunmaktadır. Koenzim Q10 bulunan besinlerden bazıları şunlardır:

KOENZİM Q10 CİLDE FAYDALARI NELERDİR?

KOENZİM Q10 EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Koenzim Q10 eksikliği bulunan bir kişide bunun belirlenmesinin en başlıca yöntemi, kişinin kalp rahatsızlıkları yaşayıp yaşamadığıdır. Koenzim Q10 eksikliği durumlarında kişilerde kalp ritimsizliği, tansiyon rahatsızlıkları, kanser çeşitleri, diyabet veya kas hastalıkları belirebilmektedir.

KOENZİM Q10 KİLO ALDIRIR MI?

Koenzim Q10'un doğrudan kilo aldırdığına yönelik herhangi bir araştırma bulunmamaktadır. İçerisinde koenzim Q10 proteini bulunan besinlerin aşırı tüketimi kilo almaya sebep olsa da normal seviyelerdeki kullanımlarda herhangi bir kilo aldırması mümkün değildir.

KOENZİM Q10 NASIL KULLANILIR?

Koenzim Q10 gibi proteinler oldukça küçük moleküllerdir. Tüketimi noktasında bazı efervesan tabletler bulunmaktadır. B1, B2 ve B6 vitaminlerinin içerisinde koenzim Q10 bulunmakla birlikte aşırı tüketilmemelidir. Uzmanlar Koenzim Q10'un 3 kere olacak şekilde ve yemekten yaklaşık yarım saat önce 100 mg dozunda olacak şekilde tüketilmesinin en verimli tüketim şekli olacağını ifade etmektedirler.

KOENZİM Q10'UN ZARARLARI VE YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Aşırı üretiminde veya kullanımında uyku problemleri, baş ağrısı, yorgunluk, sinir ve iştahsızlık problemleri yaratabilen Koenzim Q10, çeşitli tansiyon ve insülin ilaçlarıyla tepkime riski taşımaktadır. Tansiyon dengeleyici özelliği yüzünden bitkisel ürünlerle birlikte tüketilmesi önerilmemektedir.

Koenzim Q10 nedir? Ne işe yarar? Faydaları ve yan etkileri

Koenzim Q10, vücudun doğal olarak ürettiği, vitamin benzeri faydalı bir bileşiktir. Hücrelerin büyümesi, hasardan korunması ve enerji üretiminde kullanılır. Ancak yaşlandıkça üretimi azaldığı için ek takviye olarak alınması önerilmektedir. Antioksidan olarak ta işlev görür ve bağışıklık sistemini korur. Ayrıca cilt hasarına, beyin ve akciğer hastalıklarına yol açan oksidatif stresi azaltır. Kalp hastalıkları, kanser, diyabet, Alzheimer ve hipertansiyon, gibi birçok hastalığı gelişmesini önler. Gıdalardan veya takviye hap olarak alınabilir. Kırmızı et, karaciğer, yumurta, balık, baklagiller, ıspanak, çilek zengin Koenzim Q10 kaynaklarıdır.

Koenzim Q10 nedir?

Koenzim Q10, (CoQ10) sağlıklı için çok faydalı vitamin benzeri bir bileşiktir. CoQ10, ubikinol, ubikinon, vitamin Q olarak da bilinir. Vücuttaki her hücrede doğal olarak bulur. Hücrelerin mitokondrilerinde depolanan bir antioksidandır. Enerji dönüşümü, hücresel solunum ve ATP üretimi için gereklidir. (1)

 

Hücreler büyümek, sağlıklı kalabilmek ve serbest radikallere karşı korunmak için CoQ10 kullanırlar. Karaciğerde sentezlenebilir, çeşitli gıdalardan emilebilir. Kandaki düşük seviyeleri kanser, kalp ve beyin hastalıkları gibi tıbbi durumlarla ilişkilendirilir.

Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?

Koenzim nedir?

Enzim, hücrelerde kimyasal reaksiyonları hızlandırmak için katalizör olarak işlev gören bir proteindir. Koenzim, enzimin etkisini artırarak işini yapmasına yardımcı olan bir kofaktördür. Reaksiyonların hızını ayarlamaya, besinlerin enerjiye çevrilmesine yardım eder. (2)

Koenzim Q10 özellikleri

Koenzim Q10 neye yarar?

Birincil işlevi hücrelerin enerji merkezleri olarak çalışan mitokondrilerde enerji üretimine katkı sağlamaktır; enerji transferinde rol alan adenozin trifosfat (ATP) yapımını destekler. Diğer önemli rolü bir antioksidan olarak hücreleri oksidatif hasardan korumak, yaşlanmayı geciktirmektir; serbest radikal oluşumunu, protein ve DNA hasarını önler.

 Koenzim Q10 kullanım alanları

Anti aging nedir, nasıl yapılır? Cilt sağlığına ve yaşlanmaya etkileri

Kimler koenzim Q10 kullanmalı?

Vücudun doğal CoQ10 üretimi yaşa ve hastalıklara bağlı olarak azalır. 40 yaş üstü kişilerde, kalp yetmezliği olanlarda, kolesterol ilacı (statinler) kullananlarda, diyabet, kanser, Alzheimer ve Parkinson hastalarında, HIV gibi bağışıklık sistemi hastalıklarında CoQ10 miktarı azalır. Bu koşullara sahip kişilere doktor kontrolünde doz ayarlaması yapılarak takviye kullanmaları önerilir.

Koenzim Q10 faydaları

Koenzim Q10 eksikliğinde birçok organda bozulmalar gelişir; hücre yaşlanması ve ölümü hızlanır. C vitaminive B vitamini, folik asit, selenyum, çinko gibi birçok mineral ve faktörle birlikte vücudun antioksidan savunmasını güçlendirerek yaşlanma sürecinde ortaya çıkabilecek hastalıkları azaltır. (4)

Folik asit nedir? Folat vitaminin faydaları ve gebelikte kullanımı

Yaşlanmayı geciktirir

CoQ10 seviyelerinin zamanla azalması yaşlanmaya ve kronik hastalıkların gelişimine neden olur. CoQ10 hücresel enerjinin önemli bir kısmını üreten mitokondrilerde ATP üretimine katkı yaparak hücrelerin genç kalmasına yardımcı olur. Oksidatif stresi önleyerek yaşlanma sırasında hücre aktivitesini geliştirir. (5)

Cildi korur

Cildimiz hücresel hasar, UV ışınları gibi zararlı etkilere geniş ölçüde maruz kalır. Zamanla nemi azalır, katmanlar incelmeye ve sarkmaya başlar. Aynı zamanda düşük CoQ10 seviyeleri cilt kanseri gelişme riskini arttırır. Doğrudan cilde uygulanan Koenzim Q10 kremler veya takviyele, antioksidan korumayı arttırarak cildi nemlendirir. Güneş hasarını, kırışıklıkları, cilt yaşlanmasını ve kanser oluşumunu azaltmaya yardımcı olur.(6)

Kalp-damar sağlığını korur

Kalp yetmezliği genellikle koroner arter hastalığı veya yüksek tansiyon gibi kalp rahatsızlıklarının sonucudur. Bu koşullar oksidatif hasarın artmasına ve damarların iltihaplanmasına yol açabilir. (7) Koenzim Q10 radikalleri baskılayarak enerji üretimini, egzersiz kapasitesini, kalp fonksiyonlarını artırır. Ayrıca iltihaplanmayı azaltır, damarları genişleterek kalp krizi riskini azaltır. (8)

Diyabeti önler

Diyabet insülinin eksikliği veya etkin kullanılamaması sonucu gelişen bir kronik hastalıktır. Sağlıksız beslenme, stres gibi dış faktörler oluşuma katkıda bulunur. CoQ10 insülin duyarlılığının artmasına, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olabilir. Yağ parçalanmasını uyararak obeziteye veya diyabete yol açabilecek yağ hücrelerinin birikimini azaltır. Metabolik sendrom ve tip 2 diyabet tedavisine katkı yapar. (9)

Kolesterol ilaçlarının yan etkilerini azaltır

Kolesterolü düşürmek için alınan statinler Koenzim Q10 üretimini azaltarak kas ağrıları, yorgunluk gibi yan etkilere neden olabilir. Takviyeler enerji üretimini artırarak yan etkileri azaltabilir. Yaşlılarda buna bağlı gelişen kırılganlık ve sarkopeni ilerlemesini yavaşlatabilir; HDL (iyi) kolesterol seviyelerini arttırırken kandaki toplam kolesterol, LDL (kötü) kolesterol, trigliserit ve glikozu önemli ölçüde azaltabilir. (10)

Kolesterolüm yüksek mi, değil mi? Risk altında olup olmadığımı nasıl anlarım?

Beyin sağlığını korur

Beyin yüksek miktarda yağ asidi içerir, oksijen ihtiyacı fazladır, hasarlara karşı duyarlıdır. Beyin hücrelerinin enerji merkezleri olan mitokondriler zamanla tembelleşir ve sayıları azalır. Bu durum hafızayı, bilişsel yetenekleri, fiziksel işlevleri etkileyen zararlı bileşiklerin seviyesini arttırır.(11) CoQ10, enerji üretimini destekleyerek fonksiyon kaybını önler; antioksidan etkisiyle oksidatif hasarı engelleyerek bunama, Huntington, Alzheimer ve Parkinson hastalıklarının ilerlemesini yavaşlatır.(12)

Tansiyonu dengeler

Yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan bazı antihipertansif ilaçların depresyon, kalp ve böbrek fonksiyon bozukluğu gibi olumsuz etkileri olabilir. Araştırmalar Koenzim Q10’nun hipertansiyonu olan hastalarda, büyük ve küçük tansiyon denilen, sistolik ve diastolik kan basınçlarını düşürdüğünü, çoklu ilaç alma ihtiyacını azaltabileceğini göstermektedir.(13)

İltihabı azaltır

Kronik enflamasyon (iltihap) ve oksidatif stres; kardiyovasküler hastalıklar, fibromiyalji, multipl skleroz, diyabet, obezite, böbrek yetmezliği, romatoid artrit, kanser ve periodontal hastalıklarla ilişkilidir. CoQ10 enflamasyonu etkin bir şekilde baskılayan endojen bir antioksidan işlevi görerek daha hızlı iyileşme ve doku onarımı sağlar.

İltihap neden olur? Belirtileri, tedavisi ve kurutan diyetler

Doğurganlığı destekler

Erkek kısırlığı oksidatif stresle ilişkilendirilir ve seminal sıvıdaki CoQ10 seviyeleri sağlıklı spermlerin önemli biyobelirteçleri olarak kabul edilir. Kısırlık tedavisinde antioksidan korumayı artırarak sperm kalitesini geliştirir, yoğunluğunu, aktivitesini ve yapısını iyileştirir. Aynı şekilde kadınlarda yumurta kalitesini arttırır.

Akciğerleri korur

Akciğerler oksijenle en fazla temasta bulunan organlardır, bu onları oksidatif strese karşı hassas hale getirir. Artan oksidatif hasar, düşük Koenzim Q10 seviyeler, zayıf antioksidan koruma; astım ve KOAH gibi akciğer hastalıklarına yol açabilir. Takviyeler oksidatif hasarı ve iltihabı azaltabilir.

Koenzim Q10 kanserden korur mu?

Artan oksidatif stres hücre hasarına neden olarak yapısını ve fonksiyonlarını bozar. Vücut bu hasarla mücadele edemezse; hücrelerin büyüme ve çoğalmasını kontrol eden DNA’da oluşan hasar nedeniyle kanser riski artabilir. Kanser hastalarının Koenzim Q10 seviyeleri sağlıklı bireylere kıyasla daha düşüktür. CoQ10’in antioksidan aktivitesi ile bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser gelişimini engeller. (14)

Araştırmalar, kolon kanserini önlemeye yardımcı olduğunu, melanomun nüksünü azalttığını, meme kanserinde tümöri gelişimini ve metastazları engellediğini göstermektedir. Ancak FDA, kanser için bir tedavi olarak CoQ10’i henüz onaylamamıştır.

Kanser nedir? Neden olur? Türleri, belirtileri ve tedavisi

Koenzim Q10 hangi besinlerde bulunur?

CoQ10 hayvansal ve bitkisel gıdalarda farklı oranlarda bulunmaktadır. En yüksek içerik sakatatlarda, bitkisel yağlarda, kırmızı et ve yumurtadadır.

Koenzim Q10 nasıl kullanılır?

CoQ10 jel kapsül, kabuklu kapsül, oral sprey, tablet gibi çeşitli formlarda mevcuttur. Oral yolla alınabildiği gibi damar içine enjeksiyonla da verilebilir. Yağ veya yağ içeren gıdalarla alındığında daha iyi emilir. Kahvaltıdan sonra tok karnına almak en iyisidir. Faydalarını görmek için sürekli kullanımı önerilir.(15)

Günlük ne kadar koenzim Q10 alınmalıdır?

Gıdalardan alınan günlük miktarın 10mg civarında olduğu düşünülmektedir; bu miktar eksiklik yaşayanlarda seviyeleri arttırmak için yeterli olmayabilir. Standart doz günde 100-200mg arasındadır ancak önerilen doz kişiye göre değişebilir. Güvenlik açısından en yüksek doz, kontrollü insan denemelerine göre günlük 1200mg’dır.(16)

Biotin (H Vitamini) nedir? Ne işe yarar? Faydaları nelerdir?

Koenzim Q10 fiyat

Takviyelerin fiyat aralığı, farklı markaların fiyat politikasına ve tablet içeriklerine göre 50-350TL arasında değişmektedir.

Koenzim Q10 takviyeleri

Koenzim Q10 bir gıda takviyesidir, ilaç değildir. Hem 30-60-100-200mg gibi çeşitli dozlarda tek besin takviyesi olarak, hem de multivitamin-mineral (MVM) ve omega 3 takviyelerinin içeriklerinde bulunur. Reçetesiz olarak temin edilebilir ancak bir sağlık uzmanına danışmak en doğrusudur.

Koenzim Q10’in en iyi formu nedir?

İki farklı formda bulunur ve tamamen farklı işlevleri vardır:

Koenzim Q10 markaları

B12 vitamini nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği

Koenzim Q10 solgar

Her kapsülde 30-60-100-200mg doz seçenekleriyle CoQ10 içeren takviye edici gıdadır. Cam şişelerde bitkisel kapsül veya softjel olarak mevcuttur. İçeriğinde buğday, şeker, tuz, nişasta, maya, glüten, mısır, soya ve süt ürünleri bulunmamaktadır. Sentetik renklendirici, tatlandırıcı, koruyucu içermemektedir; hassasiyeti olanların kullanımına uygundur.

Koenzim Q10 krem nasıl kullanılır?

Cilt yaşlandıkça incelip sarkmaya, kırışmaya, kurumaya başlar, lekeler oluşur. Bunun nedeni kolajen, elastinin ve onları aktifleştiren Koenzim Q10’un zamanla azalması; hücrelerin yaşlandıkça daha az enerji üretmesidir. CoQ10 miktarı arttıkça enerji üretimi artar, yaşlanma yavaşlar. CoQ10 içeren yaşlanma karşıtı kremler cildin dış tabakalarına nüfuz ederek etkili şekilde besler.(17)

Cilt yüzeyindeki lipitlerde antioksidan etkisiyle UV ışınlarından korur, iyileşme sürecini hızlandırır, kırışıklıkları önler, nem kapasitesini arttırarak pürüzsüz ve sağlıklı görünmesini sağlar. Etkisinin fark edilebilmesi için her gün düzenli olarak kullanılması gerekmektedir. Temizlenmiş cilde nazikçe masaj yaparak uygulamalısınız.

K vitamini neye yarar? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği

Koenzim Q10 zararları ve yan etkileri

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır