romanov koyunu doğumu / Koyun Kaç Ayda Doğurur? Koyunların Ortalama Doğum Ayları Ve Hafta Süreleri..

Romanov Koyunu Doğumu

romanov koyunu doğumu

Tez NoİndirmeTez KünyeDurumu
Romanov koyun ırkında döl verimi özellikleri, büyüme, yaşama gücü ve bazı vücut ölçüleri / Reproductive traits, growth, survivability and some body measurements in romanov sheep
Yazar:MEVLÜT ŞEN
Danışman: DOÇ. DR. MUSTAFA UĞURLU
Yer Bilgisi: Ondokuz Mayıs Üniversitesi / Sağlık Bilimleri Enstitüsü / Zootekni (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
Konu:Veteriner Hekimliği = Veterinary Medicine
Dizin:Büyüme = Growth ; Fertilite = Fertility ; Koyunlar = Sheep ; Romanov koyunları = Romanov sheeps ; Vücut ölçüleri = Body measurements ; Yaşama gücü = Vitality Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe

46 s. Amaç: Bu araştırma, Romanov koyun ırkının Karadeniz Bölgesi koşullarında halk elindeki bir sürüde döl verimi özellikleri, büyüme, yaşama gücü ve bazı vücut ölçülerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot:Araştırmanın materyalini, 2 ve 3 yaşındaki 78 baş Romanov koyunu ve bu koyunlardan doğan 52 baş kuzu oluşturmuştur. Döl verimi özellikleri ve kuzuların doğum ağırlığı, sütten kesim yaşına (90 gün) kadar olan yaşama gücü oranı, canlı ağırlık ve vücut ölçüsü verileri tartı ve şerit metre ile tespit edilmiştir. Canlı ağırlıkve vücut ölçülerine ait verilerin ,, , ve gündeki değerleri doğrusal interpolasyon yöntemi ile hesaplanmıştır. Verilerin istatistiksel değerlendirmesinde yaşama gücü için ki-kare testi, canlı ağırlık ve vücut ölçüleri içinise En Küçük Kareler Metodu kullanılmıştır. Bulgular:Romanov ırkı koyunlarda doğum oranı %89,74, bir doğuma düşen kuzu sayısı 1,71 ve sütten kesilen kuzu oranı %,05 olarak belirlenmiştir. Kuzuların doğum ağırlığı, sütten kesim ağırlığı ve yaşama gücü oranı ortalamaları sırasıyla 3,12 kg, 11,42 kg ve %93,60 olarak bulunmuştur. Sütten kesim yaşındaki cidago yüksekliği, göğüs çevresi, incik çevresi, göğüs derinliği, göğüs genişliği ve vücut uzunluğu sırasıyla 44,12 cm, 53,41cm, 7,78cm, 20,61cm,16,49 cm ve 43,14 cm olarak belirlenmiştir. Anayaşı, doğum tipi ve cinsiyet özelliklerininsütten kesim yaşında canlı ağırlık, göğüs çevresi, incik çevresi, göğüs genişliği ve vücut uzunluğu üzerine etkisinin istatistiksel olarak önemli (P Aim: This researh was to determined reproductive traits, growth, survivability and some body measurements characteristics of Romanov lambs in Black Sea Region conditions. Material and Method: The material of study consisted of 78 Romanov sheep, years old and pregnant, and their 52 lambs was born in year. The reproductive traits, lamb birth weight, survivability of weaning age and growth period traits were determined with weight and tape measure. Data of , , , ve days belong to live weight and body measurements were calculated with linear interpolation method. In statistical evaluation of data; khi-square test was used for survivability while least square analyze was used for live weight and body measurements. Results: Birth rate, the number of lambs per one birth and the rate of weaning lambs were determined to be 89,74%, 1,71 and ,05% respectively. Birth weight, weaning weight and survivability for lamb were determined to be 3,12 kg, 11,42 kg and %93,60 respectively. Height at withers, chest circumference, cannon-bone circumference, chest width and body lenght during weaning period (90 days) were 44,12, 53,41, 7,78, 20,61, 16,49 and 43,14 cm. Maternal age, birth type and gender characteristics were found to have an effect (P

Romanov Koyunu, Dünyada ünlü prolific (üretken = çok yavru veren) koyun ırklarından biridir.

Et ve yapağı üretiminde önemli bir ırktır.  Özellikle orijinal siyah yapağısı arzu edilen bir yapağıdır.

Romanov Koyunu &#;Kuzu makinesi&#; olarak bilinir.  Yılda 2 kez kuzulayabilir.  Ortalama kuzu sayısı, her doğumda 2,5 tur.  Genel olarak koyundan kuzu elde edilebilir.  Birçok araştırmacı kuzu sayısının her doğumda 2,12 &#; 2,95 arasında olduğunu bildirmektedir.  Ancak; kuzuların doğum ağırlıkları çok düşüktür.

Kuzular küçük doğarlar.  Ortalama ağırlıkları 2,3 &#; 2,9 kg arasındadır.

Romanov kuzular doğduklarında siyahtırlar. Büyüdükçe baş, ense, boyun kısımları ve ayakların alt kısmı siyah kalıp, vücut gri tüylerle (yün) kaplanır.

Romanov Koyununun anavatanı Rusya &#;dır.  Başkent Moskova &#;nın kuzeyinde kalan yukarı Volga bölgesinden köken alır.  Adını ise Rusya Çarlık ailesinden almıştır.  Soğuk iklime dayanıklıdır.  Kısa kuyruklu olup, dişileri ve erkekleri boynuzlu veya boynuzsuz olabilirler.

Kuzuları erken olgunlaşırlar.  aylıkken olgunlaşan dişi kuzular aylıkken koça verilebilir.

Romanov koyununun gebelik süresi 5 aydan biraz daha kısadır.  Gebelik süresi gün arasındadır.

Romanov ırkı koyunlar kg canlı ağırlıkta, koçlar ise kg canlı ağırlıkta olurlar.

Koyunlar ortalama 7,5 yıl verimlilik ömrüne sahiptirler.

Koyunlar, diğer ırklar arasında annelik vasıfları yüksek olarak bilinirler.

Hatta Romanov Koyunu annelik vasıflarıyla ünlü bir ırktır.

Araştırmacılar bu ırkın soğuk iklime olduğu kadar Fasciola hepatica (Kelebek) istilalarına karşı da diğer ırklardan daha dayanıklı olduğunu bildiriyorlar.

Annelerin sütleri tek seferde yavru beslemeye yeter.  Daha fazla yavru elde edilmişse diğerlerini ayrıca beslemek gerekir.

Kuzu veriminin yüksek olması tek başına önemli değildir.

Sütten kesme zamanında elde kalan kuzu sayısı daha büyük önem taşır.

Bu yüzden kuzulama döneminde temizliğe özel önem verilmelidir.  İç parazitler, kötü barınaklar, gözlem ve ilgi eksikliği zayıf, çelimsiz kuzuların kaybına sebep olur.  Sütten kesme döneminde daha çok kuzuya sahip olabilmek için önerilen diğer tedbirler, göbek temizliği, antiserum yapılması gibi işlemler büyük önem taşır.

Kuzu veriminin yüksek sayıda olması, buna karşın yavruların düşük doğum ağırlığında olmaları yetiştiricileri melezleme yapmaya yönlendirmiştir.

Böylece melezlemenin heterosis ve tamamlayıcılık (complementarity) etkisiyle daha iyi kuzu yetiştirme imkanları elde edilmiştir.

Dünya &#;da Romanov Koyunu, Dorset, Texel, Dorper, Suffolk, Ramboillet (Ramboye) gibi ırklarla melezlenerek daha yüksek doğum ağırlığı, daha az kuzu kaybı hedeflenmiştir.

Romanov Koyun ırkı resimleri için galerimizi ziyaret edebilirsiniz.

Romanov Koyun ırkı Resimleri

Vet. Hek. Tahir Yavuz

Tags:koyun ırklarıRomanovromanov ırk özellikleriRomanov Koyunuromanov koyunun özellikleriromanov sheep

Koyunlarda Doğum Öncesi Ve Sonrası Davranışlar

Doğum Öncesi:

  • Ayakta durma
  • Yere yatma
  • Daire çizerek yürüme
  • Ani hareketler
  • Dudakları yalama
  • Dili dışarı çıkarma
  • Yeri eşeleme
  • Acıyla meleme

Annelik davranışı, kuzuyu yoğun olarak yalama, meleme ve doğumu takip eden ilk 6 saat emmesi için ayakta durma şeklinde karakterize edilebilir ki; emme davranışı, kuzu tarafından tanınma ve koyun-kuzu arasındaki bağı oluşturmayı kolaylaştırır.

Doğumu yaklaşan bir koyun, sürekli olarak gezinir. Daha tedbirli ve ürkektir. Daha az otlar. Sürüden ayrı bir yerde kuzulayabileceği sakin bir yer arar. Genellikle doğum için tozlu alan arayışı vardır.

Gebeliğin son dönemindeki dengeli beslenme, fetal gelişim ve doğumda yaşama gücü açısından çok önemlidir. Gebe koyunların gelişimini, embriyonik ve fetal büyümeyi, metabolik süreçlerin devamını, meme bezi büyümesini, kolostrum ve süt verimini etkileyen enerji ve protein, rasyonda yeterince bulunmalıdır. Besin maddelerinin yeterli miktarda dokulara taşınması; aynı zamanda ovaryum gelişimi, postnatal büyüme, üreme performansı ve metabolizmayı da etkiler. Koyunların beslenmesi; direkt olarak doğum ağırlığını, süt miktarını, ana-yavru bağının kurulmasını, doğum sonrası kuzu büyümesini ve koyun ölümlerini tetiklemektedir.

Doğum Sonrası:

  • Baş kısmından başlayarak kuzuyu yalayarak kurutma ve yavru zarlarını temizleme
  • Yavrusunu tanımak için yalama esnasında meleme
  • Kuzuyu memeye yönlendirme
  • Kuzu ve annesi arasında bağlılık oluşturma (İlk 30 dakika içerisinde oluşur)
  • 12 saat içerisinde kuzunun uzaklaştırması ve annelik isteğinin kaybolması

Yeni doğan kuzular, saatte bir emzirilmeye ihtiyaç duyarlar. Genellikle kuzular, doğumdan sonraki ilk saat içinde öz annesi ile yabancı bir anne arasında ayrım yapabilirler. Ancak, emzirmenin doğumdan sonraki ilk birkaç saat boyunca engellenmesi durumunda kuzuların ayırt etme kabiliyeti, 48 saat arasında kaybolmaktadır.

Doğumdan hemen sonra hem kuzu hem de koyun birbirlerini tanımayı öğrenmek zorundadır. Kuzulama öncesi ve sırasında bölmede kaba ve kesif yem bulunması koyunun doğum sonrası kuzusu ile ilgilenmesini ve emzirmesini kolaylaştırır, böylece koyun ve kuzu arasındaki ilişkiyi güçlendirir. Yeni doğan kuzunun erken gelişimi ve hayatta kalması, tamamen annesinin sağladığı bakıma bağlıdır.

Doğum sonrası ilk saat içerisinde anne ile kuzu arasında güçlü bir bağın kurulması; kuzu ölümlerinin azaltılması açısından önem taşımaktadır. İdeal olarak; koyunlar ve kuzuları arasında kuvvetli bir bağ kurmak ve kuzuların hayatta kalma şanslarını optimize etmek için koyunların doğumdan sonra en az 6 saat boyunca doğum yerinde kalmaları gerekir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir