4 yaş zeka testi nasıl yapılır / Wısc 4 Zeka Testi Nasıl Yapılır ? | Bahçeşehir Psikolog – Bozalp Psikoloji – Psikolog

4 Yaş Zeka Testi Nasıl Yapılır

4 yaş zeka testi nasıl yapılır

En İyi Ölçme Araçları

Zeka Testi Nedir?

Bir takım standartlaştırılmış ölçekler kullanarak, bireyin zihinsel becerilerini, rakamsal değerlerle ifade eden ölçeklere zeka testi denir.

Yukarıdaki zeka testleri ile kendinizin veya çocuğunuzun zihinsel becerilerini 5 farklı alanda ölçümleyebilirsiniz. Bu alanlar; dikkat, hafıza, görsel, sözel ve mantıksal-matematiksel alanlardır.

Testi çözdükten sonra, aşağıdaki açıklamaları mutlaka okumalısınız! Zeka testleri ve sonuçları hakkında önemli bilgiler paylaştık.

EN GÜVENİLİR ZEKA ÖLÇME TESTLERİ

Zekanın çok yönlü ve dinamik bir kavram olduğunu düşünürsek, tek bir sayı ile ifade edilmesi de büyük bir soru işareti olacaktır. Bu nedenle, IQ testi ile elde edilen skorun aslında mantıksal ve sözel zekayı derecelendirdiğini hatırlatmalıyız. Oysaki zekanın tanımında sözel ve mantıksal becerilerden çok daha fazlası gizlidir. Howard Gardner'ın çoklu zeka kuramı da bu düşünceyi desteklemektedir. Mesela, görsel zekanın ölçümlenebilmesi için spesifik bir görsel zeka testi yapmak gerekebilir. Bu nedenle geçmişten günümüze birçok farklı test geliştirilmiş ve bu testlerden faydalanılmıştır.

Stanford-Binet, Wisc-r ve Leiter zeka testleri, dünya genelinde en yaygın kullanılan testlerdir. Bu testlerin tamamı uzman eşliğinde yapılır. Eğer kendi imkanlarınızla, çocuğunuzun zihinsel becerilerini test etmek isterseniz, MentalUP Online IQ Testini kullanın.

HANGİ TEST, NE AMAÇLA KULLANILIYOR?

1- Stanford-Binet Zeka Testi: Hem üstün yetenekli çocukları, hem de zihinsel engeli olan çocukları belirlemek için kullanılabilen bir testtir. yaş arası çocuklara uygulanmaktadır. Alfred Binet ve Theodore Simon tarafından geliştirilen bu ölçek, 4 farklı alanda ölçümlemeyi esas alır. Bunlar;

2- Wisc-r Zeka Testi: Çocukların anlayıp, kavrayabilme, öğrendiklerini uygulayabilme gibi bilişsel becerilerini ölçümleyen bir testtir. 6 – 16 yaş arası çocuklar için uygun olan Wisc-r zeka ölçeği, aşağıdaki iki ana kategoride zeka testi soruları içerir.

3- Leiter Zeka Testi: Bir tür performans testi olan leiter zeka ölçeği yaş arası bireyler için uygundur. Dile dayalı olmayan bir testtir. Görsel beceri, algı ve dikkat gibi zihinsel alanları ölçümler. Alt başlıkları şunlardır:

4- MentalUP Zeka Testi: MentalUP, kategorilere ayrılmış zeka oyunları ile çocukların zihinsel beceri gelişimini destekler. Aynı zamanda çocukların, zeka oyunları/egzersizleri karşısındaki performansını beş farklı alanda yaşıtlarıyla karşılaştırır. Dolayısıyla asıl amacı, çocukların zihinsel beceri gelişimini desteklemek olan MentalUP, aynı zamanda test işlevi de görür. MentalUP’ın performans raporu sunup, gelişime destek sağladığı alanlar şunlardır:

ZEKA TESTİ PUANI NASIL HESAPLANIR?

Zeka testlerinin en önemli özelliği, bir referans noktası belirleyip, testten elde edilen sonucu bu referans noktasına göre yorumlamaktır. Bu anlamda, “gerçek yaş” ve “zeka yaşı” gibi referans noktalarından bahsedebiliriz.

Örnek: Herhangi bir zeka testine 8 yaşında olan toplam çocuğun katıldığını düşünelim. Testten arası farklı farklı puanlar alan çocukların aritmetik ortalamasının 80 puan olduğunu varsayalım. Bu durumda genellikle bireysel puanı 80’in üzerinde olan çocukların, yaşıtlarından daha zeki olduğu öngörülür. Bireysel puanı 80 olanlar normal zeka kabul edilirken, 80’in altında olanlar ise yaşıtlarından geride kabul edilir.

Yukarıdaki online zeka testleri de benzer bir mantıkla ölçümleme yapar. MentalUP zeka testinde yaşıtlarla karşılaştırmalı performans raporu, aynı yaşta olup, aynı sayıda egzersiz çözmüş kişilerin ortalamalarını referans noktası kabul ederek sonuç göstermektedir.

25 Aralık Son Güncelleme Tarihi: 17 Mart
Bünyamin Kapıcıoğlu

featured_image

Wısc 4 Zeka Testi Nasıl Yapılır ?

 

Wısc-IV Çocuklar İçin Zeka Ölçeği

Günümüzde geçerliliği ve güvenirliği kabul gören Wısc-IV Çocuklar İçin Zeka Ölçeği, bireysel olarak uygulanan yaş arasında ki çocukların bilişsel yeteneklerini ölçen klinik ölçme aracıdır.

Wısc-IV uygulanması sonucunda, hazırlanacak olan raporda çocuğun değerlendirilen alanlarda nasıl bir performans sergilediği, hangi alanlarda güçlü hangi becerilerin desteklenmesi gerektiğini detaylı şekilde açıklar.

Wısc- IV Zeka Testi, sözel bilgi, sözel ifade, algısal akıl yürütme, organizasyon, sosyal bilgi, kısa süreli işitsel bellek, dikkat konsantrasyon, zihinsel işlemleme hızı, görsel motor ve ince motor koordinasyon becerilerini ölçer.

Hangi Durumlarda Uygulanması Daha Sağlıklı  ?

Çocuk okula uyum problemi yaşıyorsa, akademik becerilerde zorluk yaşıyorsa, olumlu ya da olumsuz yönde giden yaşıtlarına göre ileri ya da geri olan bir durum tespit edilmiş ise uygulanması daha sağlıklı olacaktır.

Wısc-IV Zeka Testi, Dikkat Eksikliği ve Hiparaktivite, Özel Öğrenme Güçlüğü, Okul Başarısızlığı, Sosyal Kaygılar, İletişim gibi problemlerin değerlendirilmesinde yardımcı olur.

Uygulama Nasıl Yapılır ?

Wısc-IV Testinin değerlendirme süreci 3 görüşmeden meydana gelmektedir. Bunlar ön görüşme, test uygulaması ve geri bildirim görüşmesi şeklindedir. Ön görüşmede aileden çocuğa yönelik bazı bilgiler alınır. Bunlar;  gelişimsel öykü, aile yaşamı, okul durumu ve bu testin neden ihtiyaç duyulduğuna yöneliktir. İkinci görüşmede ise test uygulanır. Testin uygulanması yaklaşık 2 – 3 saat sürmektedir. Ancak her çocuğun motivasyon ve çalışma hızı düzeyine bağlı olarak test süresi farklılıklar gösterebilmektedir. Geri bildirim görüşmesinde, aile ile test değerlendirmesi yapılır. Çocuğun değerlerine göre (yaşıtları arasındaki), güçlü ve geliştirilmeye açık becerileri hakkında daha ayrıntılı konuşulur. Test sonuçları, uzman psikoloğun klinik gözlemleri ve aileden alınan bilgi değerlendirilerek gerek duyulursa özel bir eğitim, akademik destek ya da duygusal destek ihtiyaçlarına yönelik tavsiyelerde bulunulur.

 

Uygulamayla İlgili Çocuğa Nasıl Bilgi Verilmelidir ?

Test, her çocuğa uzman psikolog tarafından bireysel olarak uygulanmaktadır. Çocuk teste gelirken karnı tok, uykusunu almış, motivasyon açısından ise normal bir günde olmalıdır. Kıyafet olarak rahat şeyler tercih edilmesi daha uygun olabilir. Çocuğa uygulama ile ilgili “bu test zeka testi, sınav” gibi cümleler kurulmamalıdır. Ayrıca test öncesi çocuğun kaygısını arttıracak yaklaşımlardan da uzak durulmalıdır. Örneğin, “yaparsın sen aslansın, şöylesin, böylesin” gibi. Test öncesinde çocuklarını Wısc-IV’ün eski versiyonu olan Wıscr testinin sorularına çalıştıran aileler görmekteyiz. Kesinlikle böyle bir yaklaşım sergilenmemelidir. Bu şekilde davranışlar çocukların kaygısını arttırmaktadır. Kaygılı çocuklar test sırasında ağlama, titreme, reddetme gibi davranışları sergileyebiliyorlar. Çocuğunuza “Sen çalışmayı yaparken ben dışarıda seni bekliyor olacağım elinden gelenin en iyisini yapacağına inanıyorum” deyip onu rahatlatabilirsiniz.

Uygulamanın Sonucu Ailelere  Ne Kazandırır ?

İstanbul Wısc-IV Uygulaması, hazırlanan rapor aracılığı ile, çocuğun değerlendirilen alanlarda nasıl bir performans sergilediğini, hangi alanların güçlü yanları olduğu ve hangi becerilerinin desteklenmesinin onu olumlu yönde etkileyeceğini detaylı şekilde açıklar. Bu klinik ölçme aracı, çocuğun kapasitesinin ve yeteneklerinin farkına varılmasına ve yaşıtlarından ne kadar ileri ya da geri olduğunun saptanmasına, çıkarımlarda bulunulmasına yardımcı olacaktır.

Testin değerlendirilmesi sadece test puanlarına bakılmaksızın davranışsal gözlemler, okul ve aileden alınan bilgiler kapsamlı olarak ele alınır. Test sayesinde çocuklar, test değerlendirilmesi esnasında hem normlara göre hem de kendi içlerindeki başarı dağılımına göre kapsamlı bir şekilde değerlendirilmektedir. Test sonuçları aileler, okul rehberlik servisleri, öğretmenler, RAM servisleri, özel eğitim kurumları ile paylaşılabilir.

Wısc 4 Zeka Testi

Psikolog Duygu ÇAVAŞ

 

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir