gss kimler muaf / GSS Muafiyeti Nedir? Nasıl Muaf Olunur? – Sözcü

Gss Kimler Muaf

gss kimler muaf

GSS primi ödemekten kurtulabilirsiniz

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre, ana babası sigortalı olsun veya olmasın, esnaf olan ana babası primlerini ödesin veya ödemesin 18 yaşından küçük çocuklar Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üzerinden sağlık hizmeti alabilirler. Ana veya babası sigortalı çalışmakta olanlar lise ve dengi öğrenim veya aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde mesleki eğitim görmeleri halinde 20 yaşını, yükseköğrenim görmeleri halinde ise 25 yaşını dolduruncaya kadar bakmakla yükümlü olunan sıfatıyla sağlık hizmeti alma hakkına sahipler. (Malûl bekâr çocuklar yaşa bakılmaksızın sağlık hizmeti alırlar.)

Ana veya babası üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişi sayılmayan gençler ise lise ve dengi okulda 20, yükseköğrenimde 25 yaş sınırını aşmamak şartıyla, mezuniyeti izleyen iki yıl süreyle GSS primi ödemeden sağlık hizmeti almaya devam ederler. Yaş sınırını doldurduğu halde mezun olamayanlar ise GSS yükümlüsü sayılır.

GSS PRİM BORCU İLE KARŞILAŞABİLİRSİNİZ

Lise ve dengi okul mezunlarında 20, üniversite mezunlarında 25 yaşını doldurduğu halde iş bulamayan gençler için GSS prim ödeme yükümlülüğü doğuyor. 2022 yılı için aylık GSS prim tutarı 150.12 TL’dir. Gününde ödenmeyen primler için ayrıca gecikme faizi işletilir.

Gençler GSS prim borçları olduğunu da genellikle hastalanıp tedavi için hastaneye gittiklerinde öğreniyorlar.

GSS PRİMİ ÖDEMEKTEN KURTULMAK MÜMKÜN MÜ?

Kanuna göre, hane içinde kişi başına gelirin asgari ücretin 3’te 1’inden az olması halinde GSS primi alınmıyor. 2022 yılı için hane içindeki kişi başına geliri 1.668 TL’nin altında olanlar GSS primi ödemekten kurtuluyorlar.

Prim ödemekten kurtulmak için gelir testine girmek gerekiyor. Gelir testi başvurusu, ikâmet edilen ilçedeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına yapılıyor. Gelir testinde ailenin sahip olduğu ev, araba, dükkân gibi malvarlıkları da dikkate alınıyor. Tüm gelirler hane içinde yaşayan anne baba ve çocuklar ile varsa büyükanne ve büyükbaba sayısına bölünüyor.

GELİR TESTİ BAŞVURUSUNU YAŞI DOLDURMADAN ÖNCE YAPIN

Borçlu duruma düşmemek için gelir testinin, yaşı doldurmadan en az bir ay önce yapılması gerekir.

Borç doğduktan sonra yapılan gelir testinde ödeme güçlüğünün olduğu tespit edilse bile, gelir testi yapıldıktan sonraki dönem için prim ödeme yükümlülüğü ortadan kalkıyor, önceki döneme ait borç silinmiyor.

Bu nedenle gelir testinin, borç yükümlülüğü ortaya çıkmadan yapılması gerekiyor.

İKİ YILLIK SÜRE NE ZAMAN BAŞLAR?

İki yıllık süre, her öğrencinin mezuniyet tarihinden başlar. Öğrencilerin mezuniyet kayıtları Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurumu (YÖK) kayıtlarından elektronik ortamda alınarak GSS tescil işlemleri yapılıyor. İki yıllık süre, her gencin kendi mezuniyet tarihine göre belirleniyor.

Örneğin, 15 Ağustos 2000 doğumlu bir genç 1 Temmuz 2022 tarihinde üniversiteden mezun olursa, herhangi bir işe girmemiş ise 1 Temmuz 2024 tarihine kadar parasız sağlık hizmeti alır. 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren GSS primi ödeme yükümlülüğü doğar.

Aynı genç, mezuniyetten sonra yüksek lisansa kayıt yaptırırsa 15 Ağustos 2025 tarihine, yani 25 yaşını dolduracağı tarihe kadar GSS primi ödemeden sağlık hizmeti almaya devam eder.

Bu kurallar, yurt dışında öğrenim gören Türk vatandaşı gençler için de geçerlidir. Ancak, öğrenim görülen yükseköğrenim kurumunun YÖK tarafından verilen denkliğe sahip olması gerekiyor.

7.7 Milyon Kişi Hariç Herkes GSS Primi Ödeyecek

5510 sayılı Kanun gereğince; "Harcamaları, taşınır ve taşınmaz malları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak Kurumca belirlenecek test yöntemleri ve veriler kullanılarak tespit edilecek aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı, asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşlar," (Bu aile; aynı hane içerisinde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyük anne ve büyükbabadan oluşur.) prim ödemeyecekler, bunların primlerini devlet ödeyecektir. Mefhumu muhalifinden (tersinden) gidersek aylık gelirleri asgari ücretin (1021,50 liranın) üçte birinden (340,50 TL'den) çok olanlar SGK'ya GSS primi ödeyeceklerdir.

5510 sayılı Kanun gereğince; "Harcamaları, taşınır ve taşınmaz malları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak Kurumca belirlenecek test yöntemleri ve veriler kullanılarak tespit edilecek aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı, asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşlar," (Bu aile; aynı hane içerisinde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyük anne ve büyükbabadan oluşur.) prim ödemeyecekler, bunların primlerini devlet ödeyecektir. Mefhumu muhalifinden (tersinden) gidersek aylık gelirleri asgari ücretin (1021,50 liranın) üçte birinden (340,50 TL'den) çok olanlar SGK'ya GSS primi ödeyeceklerdir.

GSS sorgulama ve GSS muafiyet işlemleri

GSS sorgulama ile borcu olduğunu öğrenenler GSS borçlarından muaf tutulmak için belirtilen şartlara sahip olmalıdırlar. GSS’den nasıl muaf olunur?

Yayınlanma: 07:17 - 07 Kasım 2015 Güncellenme:

GSS sorgulama ve GSS muafiyet işlemleri

Genel Sağlık Sigortası, sigortalı olarak bir iş yerinde çalışmayan ve sosyal güvenceden yararlanamayan kişiler için yapılan bir düzenleme olurken, özellikle gelir durumu iyi olmayan kişilerin GSS primlerini ödeme noktasında sorun yaşaması, bu konuda yeni bir düzenlemenin yapılmasını mecburi kılmıştır. GSS için yapılan düzenleme ile birlikte kişilerin gelir testine girmesi ve gelirlerine göre prim ödemelerini yapması amaçlanmaktadır. Bu nedenle GSS sorgulama yaparak, ilgili sigortaya dahil edildiğini gören kişilerin mutlaka en kısa süre içerisinde gelir testini yaptırması gerekmektedir.

Gelir testi işlemlerinde bölgedeki kaymakamlık binasına gidilmesi yeterlidir. Görevli birim tarafından yapılacak gelir testi işlemleri sonrasında kişilerin gelir durumu tespit edilecektir. Gelir seviyelerine göre kişilerin aylık olarak ne kadar prim ödemesi gerektiği bellendiği için gelirin tespit edilmesi ile birlikte bu konudaki prim limiti de belirlenmektedir.

Gelir seviyesi düşük tespit edilen kişiler GSS muafiyet kapsamında alınmaktadır. GSS muafiyet sayesinde kişilerin herhangi bir prim ödemesi yapmasına gerek kalmadığı gibi Genel Sağlık Sigortası'nın haklarından da yararlanması sağlanmaktadır. Bu açıdan GSS muafiyet için kişilerin direk gelir testi sonuçlarına bakılmaktadır. Gelir durumu düşük kişilerin maddi açıdan korunması ve aynı zamanda sağlık hizmetlerinden yararlanması için yapılan düzenleme ile birlikte GSS muafiyet kavramı da ortaya çıkmıştır. GSS muafiyet, kişilerin isteğine göre yararlanabileceği bir hizmet olmayıp, sadece sağlık sigortası mevzuatlarına göre imkandan yararlanacak kişilere sağlanan bir haktır. GSS muafiyet konusunda kesin kararı Sosyal Güvenlik Kurumu vermektedir. Gelir testi yaptıran kişiler yapılandırma ve düzenlemeler için test sonuçları ile birlikte SGK'ya gitmek durumundadır. SGK'da yapılacak işlemler ile birlikte kişilerin ilgili tarihten sonraki dönemlerde ne kadar prim ödeyeceği ya da GSS muafiyet kapsamına alınıp alınmadığı belirlenmiş olacaktır.

Sağlık sigortası için GSS muafiyet imkanından yararlanacak kişilerin herhangi bir işe girmesi ile birlikte sigortasının aktif hale gelmesi gibi durumlar sonrasında tekrar gelir testi yaptırılması gerekir. Fakat kişilerin normal sigortalarının aktif olduğu sürece Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınması söz konusu değildir.

SağlıkSGKsöz

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir