veccehtü duasi / Şafii mezhebine göre Veccehtü duası yerine Subhaneke duası okunabilir mi? | Sorularla İslamiyet

Veccehtü Duasi

veccehtü duasi

SÜNEN İBN-İ MACE

BablarKonularNumaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<<>>

DEVAM: 1- NAMAZA BAŞLAMAK BABI

&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#; &#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;. &#;&#;&#;&#;: &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#;. &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#; &#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#;

- &#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#; &#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#; ((&#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#;. &#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;. &#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;. &#;&#;&#; &#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;)).

Aişe (seafoodplus.info)'den rivayet edildiğine göre şöyle demiştir:

Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) namaza başladığı zaman (taharrüm tekbirinden sonra) şunu söylerdi;

«Sübhaneke Allahumme ve bi hamdike ve tebareke'smuke ve teala cedduke ve la ilahe ğayruke.»

Diğer tahric: Tirmizi, Ebu Davud, Darekutni ve el-Hakim

AÇIKLAMA:

Ebu Davud, hadisin meşhur olmadığını söylemiştir. Darekutni de merfu' olarak rivayet edip, hadisin kuvvetli olmadığını söylemiştir. Ayrıca bir kaç yoldan Ömer (r.a.) üzerine mevkuf olarak rivayet etmiş ve; Doğru olanı budur, demiştir. Müellifimiz (İbn-i Mace)ve Tirmizi, Harise bin Ebi Ricai tarikinden' Amre aracılığıyla Aşşe (seafoodplus.info)'dan rivayet etmişlerdir. EI-Hafız: Harise zayıftır, demiştir. İbn-i Huzeyme de: Harise ilim ehlinin, hadislerini delil gösterdikleri ravilerden değildir. Bu hadisin, Nebi (s.a.v.)'den olan rivAyeti değil Ömer (r.a.)'den olan rivayeti sahihtir demiştir.

EI-Menhel yazarı; ''Sübhaneke'' duasının okunmasına Ait hadislerin rivayetleri üzerinde alimlerin görüşlerini 'Sübhaneke ile başlamak babı'nda naklettikten sonra şöyle der:

'Velhasıl 'Sübhaneke' duasına ait hadis, bir kaç yoldan merfu' olarak rivayet edilmiştir. Bazı senedIeri hakkında itiraz olmuştur.

Bununla beraber senedIeri çok olup, birbirlerini takviye ederler. Ayrıca Ömer (r.a.)'e mevkuf olarak da rivayet edilmiştir. Lakin bu mevkuf rivayet, merfu' hükmündedir. Çünkü bu tür sahabi sözü re'y yoluyla söylenmez. Şu halde, hadis kuvvetlidir ve bununla amel etmek sahihtir.'

İFTİTAH DUASI HAKKINDA ALİMLERİN GÖRÜŞLERİ :

Bu babta geçen Ebu Said-i Hudri (r.a.) ve Aişe (seafoodplus.info)'nın hadislerine göre Peygamber s.a.v., taharrüm tekbirinden sonra ve kıraat'tan önce ''Sübhaneke '' okumuştur. Ebu Hureyre (r.a.)'in hadisine göre ise Nebi (s.a.v.) iftitah duası olarak: ''Allahumme baid'' duasını okumuştur .

Şafii, Ahmed, Müslim, Nesai, Ebu Davud ve Darekutni'nin rivayet ettikleri Ali bin Ebi Talib (r.a.)'in hadisine göre Nebi (s.a.v.) iftitah duası olarak: ''Veccehtu vechiye lillezi feteressemavati ve'l-arda hanifen müslimen vema ene minel müşrikin inne selati ve nusuki ve mehyaye ve memati lillahi rabbil alemin la şerike lehu ve bi zalike umirtu ve ene minel müslimin'' duasını okumuştur,'

EI-Menhel yazarı, İftitah zamanındaki sekte babı'nda bu konuda şu ma'lumatı verir; .

''Şu üç babta mezkur rivayetleri bir araya getirince ortaya çıkan sonuç şudur ki; İftitah duası hakkında bir kaç rivayet mevcuttur. Namaz kılan kişinin, mezkur dualardan istediğini seçebileceği ve kıldığı namazın farz veya nafile oluşu hususunda bir fark olmadığı anlaşılır.

Mezheb alimlerinin iftitah duası hakkındaki ihtiyarları şöyledir:

1- Hanefiler, ''Sübhaneke'' duasını seçmişlerdir. Ebu Bekir, Ömer, İbn-i Mes'ud, Evzai, Sevri, İshak ve Davud (seafoodplus.info)'un mezhebi budur.

Bunlar: ''Ve'c-cehtu..' duası okunmaz. ÇünkÜ bu dua ilkin vardı. Sonra neshedildi, demişlerdir.

İbnü'l-Cevzi: 'Veccehtu.. '' duası ilk zamanlarda vardı. Sonra terk edildi veyahut yalnız nafile namazında okunurdu. Çünkü Nesai'nin Muhammed bin Mesleme'den rivayet ettiğine göre:

Nebi (s.a.v.) nafile namazına kalktığı zaman: ''Veccehtu'' duasını okurdu. Lakin bu rivayet, duanın nafileye mahsus olup farzda okunmamasını gerektirmez. Üstelik İbn-i Hibban'ın rivayetine göre Nebi (s.a.v.), farz namaza kalktığı zaman bu duayı okurdu, Kesin delil olmadıkça nesh yoluna gidilmez. Burada ise, neshe delalet eden hiç bir delil yoktur, demiştir.

2-Şaifiiler, Ali (r.a.) 'nin hadisiyle hükmederek, iftitah duası olarak 'Veccehtu..'' duasını müstahab görmüşlerdir.

Nevevi: Delilimiz şudur ki; Nebi (s.a.v.)'in iftitah duası olarak ''Sübhaneke'' duasını okuduğu subut bulmamış ve ''Veccehtu.. .'' duasını okuduğu subut bulmuştur. Bu yüzden, ''Veccehtu'' duasının okunması belirlenmiş olur. Bununla amel etmek gerekir, demiştir,

Lakin Nebi (s.a.v.)'in ''Sübhaneke'' duasını okuduğu, sahih bir yoldan varid 0lmamışsa da birbirini takviye eden müteaddid yollardan varid olmuştur, Dolayısıyla bununla amel etmek sahihtir.

3- Ebu Yusuf, Ebu İshak, El-Meruzi ve el-Kadi Ebu Hamid, ''Veccehtu'' duası ile ''Sübhfmeke'' duasını toplamayı seçerek; Okuyucu bunlardan istediği ile başlar, arkasından diğerini okur, demişlerdir. Onların delili de, Beyhaki'nin Cabir (r.a.)'den rivayet ettiği:,

'Nebi (s.a.v.) namaza başlarken her iki duayı da okuyormuş' mealindeki bir hadistir.

4- Hanbeliler ''Sübhaneke'' duasını okumayı seçmişler ve: ''Varid olan diğer duaları iftitah duası olarak okumak caizdir, bunda kerahet yoktur, demişlerdir,''

Inni Veccehtü duası nedir?

İçindekiler:

  1. Inni Veccehtü duası nedir?
  2. Şafii mezhebinde namazda sübhaneke okunur mu?
  3. Şafi mezhebinde namazda sübhaneke yerine ne okunur?
  4. Şafilerde namazda hangi sureler okunur?
  5. Sübhaneke Allahümme ne demek?
  6. Şafi mezhebinde kunut duası nerede okunur?
  7. Şafii mezhebine göre namaz kaç rekattır?
  8. Subhaneke&#;nin Türkçesi nedir?
  9. Sabah namazında kunut duası kaçıncı rekatta okunur?
  10. Hanefiler sabah namazında kunût okur mu?

Inni Veccehtü duası nedir?

Veccehtüduasının Türkçe Meal ise şu şekildedir: "Şüphesiz ki; ben yüzümü bir muvahhit olarak o yerleri ve gökleri yaratmış olan Allah'a yönelttim. Ben müşriklerden değilim. Şüphesiz ki; benim namazım, ibadetlerim, hayatım ve ölümüm, hiçbir ortağı olmayan alemlerin Rabbi olan Allahiçindir.

Şafii mezhebinde namazda sübhaneke okunur mu?

Şafiibir kimse namazagiriş tekbiri aldıktan sonra ve fatihaya başlamadan önce veccehtü duasını okumalıdır.(hanefi mezhebinde''sübhaneke'' okunurl). Ayrıca Şafiikimse euzübesmele getirdikten sonra veccehtü okuması icap etmez dolayısyla da veccehtü duası okunduktansonra ''euzü'' okunmalıdır.

Şafi mezhebinde namazda sübhaneke yerine ne okunur?

Veccehtü duası namazailk başlandığı zaman okunur. Tabi ki de Şafii mezhebineinanlar için bu durum geçerlidir. Bunun yerini SubhanekeHanefi mezhebineinanlar için alır. Farklı mezhepte olanlar da genelde Veccehtü duası yerine Subhanekeduasını okur.

Şafilerde namazda hangi sureler okunur?

  • Nas Suresi.
  • Felak Suresi.
  • İhlas Suresi.
  • Kafirun Suresi.
  • İnşirah Suresi.
  • Fetih Suresi.
  • Maun Suresi.

Sübhaneke Allahümme ne demek?

SübhanekeDuası Anlamı (Diyanet Meali) Allah'ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin adın mübarektir.

Şafi mezhebinde kunut duası nerede okunur?

* Kunut duasısabah namazının ikinci rekâtında, rükûdan kalkınca elleri göğüs hizasına kadar kaldırıp yukarı doğru açıp okunur. Kunutbitince elleri aşağı salıp secdeye gidilir. Eller Göğse yada yüze sürülmez. * Kunut duasıRamazan'ın ikinci yarısından itibaren vitir namazının son rekâtında da aynı şekilde okunur.

Şafii mezhebine göre namaz kaç rekattır?

"toplamda 10 rekatdır." (Cuma günü Öğle namazını kılmak da şarttir.) Vitir namazı müekked sünnettir. En azı 1 rekat, en çoğu 11 rekat, efdali ise 3 rekattir.

Subhaneke'nin Türkçesi nedir?

SübhanekeDuası Türkçe Okunuşu Sübhânekellâhümme ve bi hamdik, ve tebârekesmük, ve teâlâ ceddük (ve celle senâük) ve lâ ilâhe ğayrük.

Sabah namazında kunut duası kaçıncı rekatta okunur?

Şâfiî ve Mâlikîlere göre ise, sabah namazınınikinci rekâtında, rükûdan sonra kunûtyapılır. Sabah namazında kunûtyapmak Şâfiîlere göre sünnet, Mâlikîlere göre ise müstehaptır.

Hanefiler sabah namazında kunût okur mu?

Nitekim Hanefîlerile Hanbelîler, vitir dışında kunûtokumanın sünnet olmadığı gibi meşru da olma- dığını söylerler. Sabah namazında kunûtokumak Mâlikîlerin meşhur görüşüne göre müstehâb, Şâfiîlere göre ise müekked sünnettir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir