islâmda evlat edinme âyet / EVLAT EDİNME | Sorularla İslamiyet

Islâmda Evlat Edinme Âyet

islâmda evlat edinme âyet

Kuran'da evlat edinmeyle ilgili bir ayet var mı?

Soru: Üç yıllık evliyiz. Doktorlar doğal yollardan bebek sahibi olamayacağımızı söyledi. İki kez tüp bebek denedik olmadı. Evlatlık almaya karar verdim ama eşim bunu hocalara sormuş. Caiz olmadığını, günah olduğunu söylemişler. Ben de o zaman, "Kuran'ın hangi suresinde, hangi ayetinde yazıyormuş onu söylesinler" dedim. Cevap verememişler. Eğer bu Kuran'da yazıyorsa asla bir şey diyemem. Çünkü ben Cenab-ı Allah'a sığınan, dua ve ibadet eden bir kulum. Böyle bir ayet var mı? H. S.)

Cevap: Evlatlık almak caiz değildir diye bir ayet yok. Ancak evlatlıkların, kendi babalarının isimleriyle çağrılmalarını, bunların gerçekte evlat edinenin oğlu veya kızı değil, din kardeşi olduğunu bildiren ayet vardır. Bu, Ahzab Suresi'nin 4'üncü ayetidir: "Allah, bir adamın (göğüs) boşluğunda iki kalp yaratmadı ve zıhar yaptığınız (sen bana, annemin sırtı gibisin dediğiniz) eşlerinizi, sizin anneleriniz yapmadı, evlatlıklarınızı da sizin öz oğullarınız kılmadı. Bunlar sizin ağızlarınıza gelen sözlerinizdir. Allah gerçeği söyler ve O, doğru yola iletir." Ama yetimhaneden bir çocuğu alıp büyütmek, tahsil ve terbiyesini yaptırmak büyük sevaptır. Peygamberimiz, yetime bakan kişinin, cennette kendisiyle beraber olacağını vurgulamıştır.

Torpille işe girmek kul hakkı yemektir
Soru: Toplumumuzda çok yaygın olan "torpille işe girme" uygulamasına islâm nasıl bakmaktadır? (Murat Kavak)

Cevap: Torpille işe girmek, kul hakkına girer. Çünkü torpille giren kimse, belki de o işe daha layık fakat torpilsiz birinin işini almış olur. Böyle bir durumda bu, kul hakkını gasp etme değil midir? Ayrıca torpille işe giren nice yeteneksiz insanlar, bütün milletin hakkına tecavüz etmiş olurlar. Onlar, görevlerini layıkıyla yapamazlar, yapmazlar. O göreve daha layık olanlara engel olur, böylece millete zaman kaybettirirler. Bu durum, işlerin yeteneksiz kişilerin eline geçmesine neden olur. İşte bu, emanetin zayi olmasıdır. Peygamberimiz, "Emanet zayi olduğu zaman kıyameti gözetleyin" buyurmuş ve işlerin ehil olmayanların eline geçmesinin, emanetin zayi olması anlamına geldiğini belirtmiştir. Yani işler ehil olmayan kişilerin elince geçince o millet gerilemeye, çökmeye başlar. Milletin geleceği karartılmış olur.

Müta, dinen yasaktır
Soru: Kadınla erkeğin birbirleriyle anlaşarak geçici bir süre için evlenmesi yani müta, dinimizce yasak mıdır?

Cevap: Müta nikâhı, bir miktar para karşılığında kadınla geçici evlenmektir. Bunda şahit gerekli değildir. Sadece tarafların karşılıklı rızaları yeterlidir. Anlaştıkları süre bitince nikâh sona erer ama taraflar isterlerse bunu uzatabilirler. Peygamberimizin hayatında, zorunlu durumlarda bu tür birleşmeler vardı. Sadece Şiiler bu evlenmeye cevaz verirler. Diğer mezheplere göre artık bu tür evlenme yani müta caiz değildir. Çünkü bazı rivayetlere göre bunu Peygamberimiz kendisi son zamanlarda yasaklamıştır. Ancak bunun Peygamber tarafından değil de Hz. Ömer tarafından yasaklandığı görüşünde olanlar da vardır. Cabir ibn Abdullah ve Abdullah ibn Abbas bu görüştedir.

Yüce Allah'a bağlanın
Soru: Eşimin attığı iftira yüzünden yuvam yıkıldı. Oğlumun okuması için elimden geleni yapıyorum. Ama okumuyor. Her gün Allah'a dua ediyorum. Ne günah işledim de bunlar başıma geldi, bilmiyorum. Oğlum dahil çevremdeki herkes beni ezmeye çalışıyor. Ne yapabilirim? (M. U.)

Cevap: Hanımefendi, Allah herkesi bir şekilde sınar. Seni de kocanla, evladınla sınıyor. Kadere inanırsanız bu tür sorunların üstesinden gelebilirsiniz. Allah'ı seviniz ve ona bağlanınız, O'nun yaptıklarına teslim olunuz. "Lütfün da hoş kahrın da hoş" deyiniz. O zaman rahat edersiniz. İnsanlarla diyalog kurunuz. Namazlarınızı muntazam olarak kılınız.


Sual: Çocuğu olmayan bir bayanım. Evlatlık almak istiyorum. Nasıl yapayım?
CEVAP
Alınan evlatlık, büyüyünce erkek ise size, kız ise beyinize yabancı olur. Yabancı bir kimse ile beraber kalmak ise caiz değildir. Bu bakımdan evlatlık alırken, kardeşlerinizden birinin oğlunu veya beyinizin kardeşlerinden birinin kızını alırsanız mesele kalmaz.

Yahut, aldığınız erkek bebek, kız kardeşlerinizden birini veya erkek kardeşlerinizden birinin hanımını emerse, sizin yeğeniniz olacağı için yabancı olmaz.

Kız bebek alınca da, beyinizin kız kardeşlerinden biri veya kardeşlerinin hanımlarından biri emzirirse, beyinizin yeğeni olacağı için ona yabancı olmaz.

Sual: Evlatlığa miras düşer mi?
CEVAP
Evlatlık alınan çocuk, dinen mirasçı olamaz. Ancak sağlığınızda, malınızın bir kısmını veya tamamını hediye etmenizde hiçbir mahzur yoktur.
Mal kaçırmak niyetiyle evlatlık olmak doğru değildir. Sağlığında, evlatlığa mal vermek caizdir.

Sual:
Evlatlık alınan çocuğa oğlum veya kızım demek caiz midir?
CEVAP
Bu benim oğlumdur veya bu benim kızımdır demek haram olur. Fakat çağırırken, yahut onlardan bahsederken oğlum, kızım demekte mahzur yoktur.

Evlatlığa (Biz senin öz anan-baban oluruz) demek günah olur. Kur'an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Allah, evlatlıklarınızı öz oğullarınız olarak tanımadı.) [Ahzab 4]

Hadis-i şerifte de buyuruluyor ki:
(Babası olmadığını bildiği halde, kasten birine “Bu benim babam” diyene Cennet haram olur.) [Buhari]

Sual:
Kızını veya oğlunu birine evlatlık verince, o çocuğun hakkı senden gidiyor mu? Yoksa devam ediyor mu?
CEVAP
Gitmez, devam eder.

Sual: Ahirette o çocuk anne babasından hak talep eder mi?
CEVAP
Elbette, kötü bir kimseye verilmişse niye namaz kılmayan içki içen birine verdin diye sorabilir.

Çocuğu birine evlatlık verirken müslüman bir aileye ve dini öğretecek birine vermek lazım. İstenildiği zaman geri alınabilir. Çocuğu iyi terbiye edip etmediği kontrol edilmelidir. Evlatlık verince onların çocuğu olmuş olmaz. Miraslarını almaya dinen hak kazanmaz. Erkek ise evin hanımına yabancı olur, büluğa erince o evde kalamaz. Kız ise evin erkeğine yabancıdır. Baliga olunca o evde kalamaz. Bunun gibi zararları vardır.

Sual:
Evlatlık öz evlat gibi olur mu? Yani yanında başı açık gezebilir mi, nikah düşer mi?
CEVAP
Evlatlık edinmenin dini bir yönü yoktur. Yani o çocuk yabancı olur. Nikah düşer, evlenilir, yanında açık durulamaz.

Sual:
Üstümüze kaydı yapılan evlatlığımın ateist babası şimdi çocuğu istiyor. Vermek zorunda mıyız?
CEVAP
Hayır vermek zorunda değilsiniz. Verip de çocuğun dinsiz yetişmesine sebep olmamak gerekir.

Evlatlık yabancıdır
Sual:
Mutezile kafalı bir yazar, (Evlat edinilen çocuk, evlatlık alan karı kocaya mahrem olur) diyor. Evlatlık yabancı değil mi?
CEVAP
Elbette yabancıdır. Evlatlığı mahrem ve kendi öz evladı gibi bilmek, cahiliye âdetlerindendir. İslamiyet bu âdeti kaldırmıştır. Bir âyet-i kerime meali:
(Allah, evlatlıklarınızı öz oğullarınız kılmadı.) [Ahzab 4]

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır