misafir ikametgahı nedir / İkametgah adresi değişikliği nasıl yapılır? E-devlet ile İkametgah adresi değişikliği

Misafir Ikametgahı Nedir

misafir ikametgahı nedir

İkamet değiştirme işlemlerini  yılı mevzuatlarına göre anlattığımız bu yazımızda adres değişikliği cezasının ne kadar olduğu ve bildirim süresine kadar çok önemli hususları, ayrıca misafir ikametgah işlemlerine dair bütün detayları Uzmanımız Adem SUBAŞI Hocamız en doğru şekilde bu yazımızda cevaplamıştır. 

Adres Değişikliği Bildirim Süresi 

adres değişikliği yasal süresi

Adres değişikliği bildirim süresi 20 iş günüdür (Kaynak : Nüfus Hizmetleri Kanununun maddesi). Bu süreyi hesaplarken hafta sonu tatil günlerini ve resmi tatilleri saymamanız gereklidir. 

Adres Değişikliği Kaç Gün İçinde Bildirilmeli?

Yeni ikametinize taşındıktan sonra 20 iş günü içinde bildirim yapmanız gereklidir. Hafta sonları bu süreye dahil edildiğinde bildirim süresi en az 28 gün olmaktadır. 

Adres Değişikliği Cezası

  • Adres değişikliği cezası geç bildirimler için TL'dir. 
  • Adres değişikliği bildirim süresi yukarıda da ifade ettiğimiz gibi 20 iş günüdür. Bu süreyi aşmanız durumunda TL idari para cezası ödemeniz gerekir. 

Yanlış Adres Beyanı Cezası Ne Kadar?

Sahte bir adrese ikametinizi taşımanız halinde yanlış adres beyanı cezası olarak TL idari para cezası kesilir. Bu işlemi genellikle okul kaydı için yapmaktadırlar ve yasal değildir. 

MİSAFİR İKAMETGAH

Mevzuatlarda direk misafir ikametgah tanımı yoktur. Ancak uygulamada bir kişi yada bir ailenin başka bir kişi yada aile yanına taşınma ve ikametini o kişinin adresi olarak gösterme hakkı vardır. Bu işlemler şu şekilde yapılmaktadır: 

  • Misafir adres taşıma işleminde adresinizi taşımak istediğiniz adreste başka bir kişi yada ailenin oturma durumu söz konusudur. 
  • MERNİS sorgusunda o adres dolu konut yada oturan kaydı bulunan adres olarak tanımlanır. 
  • Bu adrese ikamet taşıma işlemi için adresinizi taşımak istediğiniz kişinin onayı gereklidir. Ve o kişi ile birlikte direk Nüfus Müdürlüğüne başvuru yapmanız gereklidir. O kişi Nüfus Müdürlüğünde adresinizi oraya taşımanıza onay verdiğine dair imza atacaktır. 

Bunun dışında dolu gözüken bir ikamet adresine adres taşıma işleminizde olabilir. Bu adreste normalde kimse oturmamaktadır, ancak sistem üzerinde başka bir kişinin adresi gözükür. 

  • Oturan kaydı bulunan bir adres taşıma işleminde şu belgelerden bir tanesi sizden talep edilebilir:  O adrese tahsis edilmiş elektrik, su, doğalgaz, sabit telefon, sabit internet aboneliklerden birine sözleşme ve o aboneliklere ait fatura talep edilir. 

Misafir İkametgah İle Okul Kaydı

Çocuğunuzu istediğiniz bir okula kaydetmek için ibraz edeceğiniz adreste gerçekten ikamet etmesi gereklidir. Okul kayıt işleminde misafir ikametgah ile okul kaydı yapılabilmektedir. Ancak sizin ve çocuğunuzun gerçekten bu adreste bulunmanız şarttır.

Her ne kadar misafir olarak kaydınız yapılmış olsa da okul yönetimi ve Nüfus Müdürlüğü personeli gerçekten bu adreste bulunup bulunmadığınızı kontrol etmekle mükelleftir.   

İlginizi Çekebilir : seafoodplus.info

İkametgah Nasıl Değiştirilir?

İkametgah nasıl değiştirilir konusunda üç seçeneğiniz bulunmadır.

  • 1- e Devlet şifreniz ile (E- İmza yada Mobil İmza gereklidir.)
  • 2- e Devlet şifreniz ile SMS yöntemini kullanarak
  • 3- Nüfus Müdürlüklerine giderek bu işlemi yapabilirsiniz.  

E Devlet Üzerinden İkametgah Nasıl Değiştirilir?

E-Devlet Adres Değişikliği Yapmak için: seafoodplus.info

adres değişikliği sms

SMS ile ( yani telefonunuza gelecek olan kodu sisteme girmek sureti ile) ikamet değiştirmek için ibraz edeceğiniz adreste daha önceden hiç kimsenin oturmuyor olması gereklidir. Misafir ikamet işlemlerini bunun için SMS ile yapamazsınız. Kısaca e Devlet üzerinden bildireceğiniz adresin tamamen boş olması gereklidir. 

Adres Değişikliği Randevu

Adres değişikliği randevusu almak için seafoodplus.info adresini ziyaret etmeniz gereklidir.  Nüfus Müdürlüğünden alınacak randevu konusunda lütfen seafoodplus.info sayfasını ziyaret ediniz. 

İkametgah Değişikliği İçin Gerekli Belgeler 

İkamet değişikliği için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir: 

  • Boş bir adrese taşınmanız durumunda: herhangi bir belge vermenize gerek yok. Sadece beyanınız yeterlidir. 
  • Taşınacağınız adres sistemde dolu gözüküyorsa eğer: Bu durumda elektrik, doğalgaz yada su gibi fatura ibraz etmeniz gereklidir. Yada abonelik sözleşmesi gereklidir. 
  • Dolu bir adreste ikametgah değişikliği için gerekli belgeler: Taşındığınız adreste oturan bir aile ferdi ile başvuru yapmanız gereklidir. Birlikte oturacağınız ev sahibinin gelememesi durumunda apartman yöneticisi yada muhtarın yazılı beyanını da verebilirsiniz. 

Sonuç: Adres değişikliği bildirim süresi yukarıda da ifade ettiğimiz gibi 20 iş günüdür. Bu süreye tatil günleri dahil değildir. 20 iş gününü geçmeniz halinde adres değişikliği cezası ödemek zorunda kalırsınız. Misafir ikametgah ile okul kaydı yaptırılan değişiklik usulsüz bir değişikliktir. Gerçekten oturulmayan bir adreste oturmuş gibi gösterilmesi usule aykırıdır. İkamet nasıl değiştirilir konusunda sizlere göstereceğim en kolay yol e Devlet şifresi üzerinden SMS ile bu işlemi yapmaktır. Aksi durumda adres değişikliği randevusunu alarak bizzat gitmek zorundasınız.  

ÖĞRENCİ KAYITLARINDA ADRES DEĞİŞİKLİĞİ İLE İLGİLİ DÜZENLEME

18/06/ tarih ve sayılı valilik onayı ile öğrenci kayıtları için gerçek olmayan adres değişikliğinin önüne geçmek amacıyla müdürlüğümüz tarafından önemli bir düzenlemeye gidildi. Bu düzenleme ile son dönemlerde özellikle veliler tarafından başarılı bulunan okullara yönelik aşırı yığılmanın önüne geçilecek.    

ÖĞRENCİ KAYITLARINDA ADRES DEĞİŞİKLİĞİ İLE İLGİLİ DÜZENLEME

İlkokul 1. sınıfa ve ortaokul 5. sınıfa kayıt olacak çocuklarını Bu sorunların önüne geçilmesi ve öğrenci velilerinin çocuklarını istedikleri okula kaydetmek amacıyla özellikle kayıt döneminde yapmış olduğu gerçek olmayan adres değişikliğinin önlenmesi için; Temel Eğitimden sorumlu şube müdürümüzün başkanlığından bir komisyon oluşturulacak.  En az iki ilkokul müdürü, iki ortaokul müdürü ve yeterli sayıda personelden (toplam 7 kişi) oluşan " Adres Değişikliği İzleme ve Müdahale Etme Komisyonu" tarafından kayıtların başlamasından önce e-okul sisteminden eğitim öğretim yılında muhtemel ilkokul 1. sınıfa ve ortaokul 5. sınıfa kayıt olacak öğrencilerin isimleri ile adres bilgilerini gösterir liste alınacak. Daha sonra değiştirilen adresler ile karşılaştırılacağından hiç kimse doğru olmayan beyanlarla adres değişikliği yapamayacak.  

 Normal olarak adreslerini değiştirenler ise yerleşim yeri belgeleriyle birlikte okullarına başvuracak ve okullar aracılığıyla bu başvurular Müdürlüğümüze bildirilecek.  Müdürlüğümüzde oluşturulan Adres Değişikliği İzleme ve Müdahale Etme Komisyonu tarafından adresi uyuşmayan öğrenci velilerinin ibraz ettikleri yerleşim yeri belgesinde belirtilen adres sorgulanacak. Velinin o adreste ikamet edip etmediklerinin tespitinin yapılması için İl/İlçe Nüfus Müdürlüğüne, Müdürlüğümüz Temel Eğitim Şubesi aracılığıyla yazı yazılacak ve Nüfus Müdürlüğünce, emniyet birimlerine yaptırılacak tahkikat sonucuna göre belirtilen öğrencilerin okula kayıt yapılıp yapılmayacağına karar verilecek.

 Bu düzenleme ile hem kalabalık sınıf ortamlarına yönelik çözüm bulunacak hem de normal eğitime geçme noktasında rahatlık sağlanacak.   Diğer taraftan bazı okullara yeterli sayıda öğrenci kaydı olmadığından dolayı tam kapasite ile çalışamamaktadırlar, bu da kaynak israfına neden olmaktadır. Bu düzenleme bu sıkıntılarda giderilmiş olacak.

 

Adres değişikliği cezası ne kadar, kaç TL? Adres değişikliği ve misafir ikametgahı

İkamet değiştirme işlemlerini yılı mevzuatlarına göre adres değişikliği cezasının miktarı belli oldu. Bildirim süresine kadar çok önemli hususları, ayrıca misafir ikametgah işlemlerine dair bütün detayları konunun uzmanı anlattı. 

Adres Değişikliği Bildirim Süresi ne kadar?

Nüfus Hizmetleri Kanununun maddesine göre; adres değişikliği bildirim süresi 20 (yirmi) iş günüdür. Bu süre hesaplanırken hafta sonu tatil günleri ve resmi tatillerin sayılmaması gerekiyor. 

Yeni adrese taşınılmasının ardından 20 iş günü içinde bildirim yapılması gerekiyor. Hafta sonları eklendiğinde bu süre minimum 28 gün olmak zorundadır.

Adres Değişikliği Cezası ne kadar? 

Adres değişikliği cezası geç bildirimler için belirlenen ceza tutarı TL'dir.

Adres değişikliği bildirim süresi 20 iş günü olduğu açıklanmıştır. 20 iş günlük zaman zarfı aşıldığı takdirde TL idari para cezası ile karşı karşıya kalınabiliyor?

Yanlış Adres Beyan Etmenin Cezası Kaç TL?

Sahte bir adrese ikamet kaydınızın taşıması durumunda ceza tutarı ise  TL. Sahte adrese ikamet kaydının alınması genel olarak okul kaydı için yapılıyor.  

Misafir İkametgah nedir?

Misafir ikametgahın resmi olarak bir tanımı bulunmamaktadır.  Kişi ya da kişilerin bir başka ikamete taşınma ve adresini o kişinin ikameti olarak gösterme hakkı bulunmaktadır.

Misafir ikametgah işlemini yapmak için şu adımlar izlenmelidir:

Misafir adres taşıma işleminde ikametinizi nakletmek istediğiniz adreste bir aile bireyinizin kaydının bulunması gerekmektedir.

MERNİS (Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi) sorgusunda o ikametin alınmak istendiği adreste kaydı bulunan adres olarak işlenmektedir.

İkametin taşınmak istendiği adreste bulunan kişilerden en az birinin misafir ikametgah kaydının gerçekleşmesi için yanınızda bulunması ve kaydınızı onaylaması gerekmektedir. 

Oturan kaydı bulunan bir adres taşıma işleminde o ikamete ait doğalgaz faturası, su faturası, elektrik faturası, sabit telefon veya sabit internet faturası aboneliklerinden bir tanesine ait fatura talep ediliyor.

İlgili Haberler

Muhtar dernekleri başkanı uyardı: Herkes e-Devlet'e girip adresini sorgulasın

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir