kuru kayısı faydaları / Gün Kurusu Kayısı Faydaları, Besleyici Özellikleri - Nefis Yemek Tarifleri

Kuru Kayısı Faydaları

kuru kayısı faydaları

Kuru Kayısının Vücuda Yararları Nelerdir? Kuru Kayısının Faydaları ve Zararları

Haberler

Sağlık

Kuru Kayısının Vücuda Yararları Nelerdir? Kuru Kayısının Faydaları ve Zararları

Güneşte kurutuma yöntemi ile elde edilen meyvelerden biri de kuru kayısıdır. Bu meyve, sülfür dioksit ile işlenirse turuncu bir renge sahip olur. Eğer sülfür dioksit ile işlenmez ise daha koyu bir renk ve kaba bir doku haline gelir. Bu besin kurutulmuş olduğu için uzun ömürlüdür ve kolay kolay bozulmaz. Bu nedenle uzak mesafelere kolaylık taşınabilir. Kuru kayısının birçok çeşidi bulunur. Her bir çeşidinin içerisindeki şeker oranı birbirinden farklıdır. Ancak hepsi sağlık açısından oldukça önemlidir. Aşırı tüketildiğinde bazı olumsuz durumlara yol açabilir. Peki kuru kayısının vücuda yararları nelerdir? İşte kuru kayısının faydaları ve zararları

Kuru kayısı, besin değerleri bakımından oldukça önemlidir. İçerisinde A, B, C,  E vitaminleri bulunur. Ayrıca içerisinde demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum da bulunur. Kuru kayısı, lif ve antioksidan deposu olarak da bilinir. Bu nedenle tatlı, reçel, komposto ve hoşaf yapımında kullanılır. Kuru kayısı atıştırmalık olarak tüketilen bir besindir. Özellikle diyetlerde başka meyveler veya kuruyemişlerle beraber ara öğün olarak tüketilebilir. Günde 8 adet kuru kayısı yemenin insan sağlığa önemli faydaları bulunur. Ancak bu 8 adet, öğünlere ikişer- üçer olarak bölünmelidir. Kuru kayısının vücuda faydaları ve zararları hakkında merak edilenleri sizler için derledik

Kuru Kayısının Vücuda Yararları Nelerdir? Kuru Kayısının Faydaları ve Zararları

Kuru Kayısının Vücuda Yararları Nelerdir? Kuru Kayısının Faydaları ve Zararları

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Kuru Kayısının Faydaları

Meyveler, bitkilerin tohum veya çiçek gibi yenilebilen bölümleridir. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin tamamlayıcı besin ögeleri olmalarının yanında önemli vitamin ve mineral kaynaklarıdır. Yeterli miktarlarda alındığında sağlığımız açısından pek çok olumlu etkileri olan meyvelerden biri de kuru kayısıdır. Kuru kayısı, taze kayısıların çeşitli yöntem ve tekniklerle kurutulması ile elde edilen bir üründür. Ayrıca ara öğünler için doyurucu ve sağlıklı atıştırmalıkların başında gelir, süt veya yoğurda katılarak ya da ceviz, badem gibi kuruyemişlerle birlikte tüketilebilir. Kurutma işlemi kayısının her mevsim yenilebilir bir hale gelmesini sağlamıştır. İki çeşit kuru kayısı vardır; sarı (İslim) kayısısı ve gün kurusu. Bu iki çeşit kayısının farkı kurutma yöntemleridir. Gün kurusu, yaş kayısının doğal yöntemlerle yani güneş ışığı yardımıyla, toprak ya da sergi üzerinde kurutulmasıyla elde edilir. Sarı kayısı ise kükürtlenerek (SO2 ile işlenerek) kurutulur ancak sağlık açısından risk oluşturmayacak düzeyde kükürt kullanılmasına izin verilir. Kükürtleme işlemi kayısının uzun süre bozulmadan, herhangi bir zarar görmeden kalmasını sağlayarak dayanıklılığını arttırır ve renginin korunmasını sağlar. Ancak astım hastaları gibi hassasiyeti olan bireyler için kükürtlemede kullanılan SO2 zararlı etkilere sahip olabilmektedir. Bu nedenle gün kurusunun tüketimi daha çok tavsiye edilir. Gün kurusu daha kısa bir sürede bozulabilir, bu nedenle buzdolabında saklanması önerilmektedir. Gün kurusu doğal kahverengi bir renkte iken İslim kayısısı sarı-turuncu renktedir ve SO2 içeriği ne kadar fazla olursa rengi de o kadar açık olur. İki çeşidi karşılaştıracak olursak vitamin ve mineral içeriklerinde önemli bir fark yoktur. Gün kurusunun tatlılık derecesi çok daha fazladır, sarı kayısının görünümünün ise daha hoş olduğu söylenebilir.

Kuru Kayısı Besin Değerleri

gram kuru kayısı ortalama 25 gram su, gram karbonhidrat, 5 gram protein, gram da yağdan oluşur ve yaklaşık kkal enerji sağlar. Diğer meyvelerle kıyaslayacak olursak zengin karbonhidrat, folik asit, potasyum, niasin (B3 vitamini), magnezyum, A ve C vitamini içeriğiyle öne çıkmaktadır, ayrıca demir bakımından en zengin besinlerden birisidir, diyet lif oranı da çok yüksektir. Sodyum içeriği ise diğer meyvelerdeki gibi düşüktür. Taze kayısıya göre su oranı çok daha azdır, hemen hemen diğer bütün besin değerlerinde artış vardır, yalnızca tiamin (B1 vitamini) içeriği biraz daha azdır.

Kuru Kayısının Faydaları Nelerdir?

  • Demir içeriği zengin olduğu için anemi tedavisinde kullanılmaktadır, kırmızı kan hücresi üretimini destekler.
  • C vitamini içeriği demirin vücutta kullanılabilirliğini arttırır.
  • Kalsiyum ve magnezyum içeriği sayesinde kemik ve diş hastalıklarının tedavisinde etkili olabildiği gözlemlenmiştir.
  • Lif oranı yüksek olduğu için sindirim sistemine önemli katkıları vardır, hazmı kolaylaştırarak kabızlık ve şişkinliği giderir. Ancak çok fazla tüketimi ishale neden olabilir, bu nedenle günde 4 ya da 5 adet tüketilmesi önerilmektedir.
  • Çiğneme süresi uzun olduğu için doygunluk hissi oluşumuna katkısı vardır. Düşük kalorili ancak besleyiciliği yüksektir ve kilo kontrolüne yardımcı olur. Bu nedenle ara öğün için iyi bir seçenektir.
  • İçerdiği fitokimyasal bileşimler sayesinde kansere karşı koruyucudur ve önemli bir antioksidandır.
  • Karotenoid içeriği yüksektir, bu karotenoidler ihtiyaç duyulduğunda A vitamini öncüsü olarak vücutta işlev görmektedirler. Özellikle A vitaminine dönüşme oranı en fazla olan beta karoten içerir. A vitamininin görme, üreme ve cilt sağlığı üzerine olumlu etkileri vardır, kaşıntı ve döküntülere iyi gelir. Ayrıca bağışıklık sistemini de destekler.
  • Yüksek magnezyum içeriği sayesinde kan basıncının dengelenmesinde ve yüksek tansiyonun düşürülmesinde etkilidir.
  • Yüksek potasyum içeriği sayesinde kalp ve damar koruyucu etkisi bulunur, kalp kasını besleyerek kalp atış hızının düzenlenmesini sağlar.
  • İçerdiği B6 vitamini bilişsel fonksiyonların ve hafızanın korunmasında önemli bir role sahiptir.
  • Folik asit içeriği kan hücrelerinin yapımı ve hücre çoğalmasında etkili olmasını sağlar.
  • Biyoaktif bileşenleri (karotenoidler, folat, C ve E vitamini, kuarsetin, pridoksin ve selenyum) içermesi nedeniyle bazı kanser türlerine karşı koruyucudur.
*Sitemizde bulunan yazılar yalnızca farkındalık yaratmak amaçlıdır. Tıbbi tavsiye içermez. Yazılardan yola çıkarak herhangi bir hastalık tanısı konulamaz. Yalnızca psikiyatri hekimleri ve doktorlar hastalık tanısı koyabilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir