gözün kenarında ışık çakması / Uçuşan Cisimler ve Noktalar, Belirtileri, Tedavisi | İstanbul Retina Enstitüsü

Gözün Kenarında Işık Çakması

gözün kenarında ışık çakması

Gözdeki Iş&#x;k Çakmalar&#x; Hastal&#x;k Habercisi Olabilir

Retina hastalıklarında erken teşhisin önemine dikkat çeken Dünyagöz Antalya’dan Op. Dr. Semra Hoca, "Retina hücreleri kendini yenileyemeyen nöron hücrelerden oluştuğu için retina hastalıklarında görme kayıpları tedaviyle durdurulabiliyor, ancak görme fonksiyonu tekrar kazandırılamıyor. Bu nedenle; görmenin azalması, algılanan şekillerin bozulması, küçük, büyük ya da çarpık görme gibi şikâyetlerde vakit kaybedilmemeli ve mutlaka uzman bir göz doktoruna başvurulmalıdır" dedi.

Retina hastalıkları tedavi edilmediği takdirde kalıcı körlükle sonuçlanabiliyor. Işık çakması, sinek uçuşması, ani görme kaybı gibi belirtilerin ciddi bir göz hastalığı olan retina dekolmanımn habercisi olabileceğini söyleyen Dünyagöz Antalya’dan Op. Dr. Semra Hoca, "Orta yaş ve üzerinde daha çok olmakla birlikte her yaşta ortaya çıkabilen retina dekolmanı, retinada oluşan yırtık veya delikler nedeniyle gelişebilir. Ayrıca dekolmana göze gelen ani, şiddetli ya da delici darbeler sebep olabileceği gibi diyabet ve bazı dejeneratif hastalıklar da yine hastalığı tetikleyebilir" dedi.

Hastalık Sinsice İlerleyebiliyor!

Sağlıklı bir gözde retinanın gözün içini kaplayan homojen vitreus sıvısıyla temas halinde olduğunu söyleyen Op. Dr. Semra Hoca, "İlerleyen yaş, yüksek miyopi, darbe ya da kaza gibi nedenlerle vitreus sıvısı retinadan ayrılabilir. Bu ayrılma ise gözün önünde " ~ siyah noktaların uçuşmasına ya da ışık çakmalarına neden olabilir. Ancak bazı vakalarda hastalık çok belirti vermeden sadece sinek uçuşması şikâyetiyle ortaya çıkabilir ve sinsice ilerleyerek doğrudan görme kaybıyla ortaya çıkabilir" dedi.

Miyop Hastalarında Risk Artıyor!

Hastalığın en büyük nedenlerinden birinin de kalıtım olduğunu hatırlatan Op. Dr. Semra Hoca, "Retina dekolmanlarınm yarısı miyoplarda ortaya çıkar. Kalıtımsal bir hastalık olan miyop adelosan çağındaki yaşlarındaki çocuklarda gözün ön-arka ekseninin uzamaya başlamasıyla ortaya çıkar. Ancak retina kendisini yenileme kabiliyetine sahip olmadığı için uzayamaz ve buna bağlı yırtılmalar ve yırtılma öncesi bulgular meydana gelebilir. Bu nedenle miyopi hastalarının göz kontrollerini düzenli olarak yaptırması son derece önemlidir" dedi.

Hamileliğin Neden Olduğu Tansiyona Dikkat!

Hastalığa nadiren de olsa bazı enfeksiyon ve tümörlerin de neden olabileceğini söyleyen Op. Dr. Semra Hoca, "Özellikle hamilelikte ortaya çıkan tansiyon krizlerinde hastalık, gözde hiç yırtık olmadan da gelişebilir" dedi. Hastalığın tedavisinde erken teşhis, detaylı muayene, zamanında ve en önemlisi doğru tedavi ile görme kaybına varabilecek sonuçlar engellenebilir. Bu nedenle Retina dekolmanı zaman kaybetmeden retina alanında deneyimli bir hekim ve göz sağlığı alanında tam teşekküllü bir merkezde tedavi edilmelidir" dedi.

Acil Cerrahi Tedavi Şart!

Retina dekolmanı hastalığının acil cerrahi gerektiren göz hastalıklarının başında geldiğini vurgulayan Op. Dr. Semra Hoca, hastada merkezi görme henüz bozulmadan ameliyatın mümkün olan en erken zamanda yapılması gerektiğine dikkat çekti. Op. Dr. Semra Hoca, "Erken cerrahi müdahale önemli, çünkü sarı nokta yerinden kalktığı zaman ne kadar başarılı bir ameliyat yaparsanız yapın, kişinin görmesi yüzde 40’larda kalabilir. Makulası, yani sarı noktası kalkmamış bir hastanın ameliyat edilmesi ve operasyonun başarılı geçmesi halinde ise gözü yüzde kurtarmak mümkündür" dedi.

Uzmanından 'göz içinde ışık çakması' uyarısı

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mahmoud Babaei, göz içinde ışık çakması konusunda bilgiler verdi. Op. Dr. Babaei, genelde gözde ışık çakmasının kısa süreli olarak tekrarlandığını belirterek, “Görme alanında tek veya çok ışık noktaları veya çakmaları, çakmak yakar gibi ışıklardan şikayet eden hastalara derhal damlalı göz muayenesi yapılmalıdır. Parlak çizgiler şeklinde yıldırım gibi görülebilir şekilleri vardır ve kişi görme alanında bu ışıkları hissedebilir. Karanlık ortamlarda ve aydınlık ortamlarda daha çok görülebilir. Ani ve ağır baş, göz hareketlerinde yıldırım çakmaları görülebilir. Göz ve başa gelen darbeler, çarpmalar, kazalar bu olaya sebep olabilir” diye konuştu. 

"KARANLIKTA ARABA VE CEP TELEFONU KULLANMADA RİSK ARTIYOR"

Gözde ışık çakmasının altında birden çok nedenin bulunduğunu ifade eden Op. Dr. Babaei, sözlerine şöyle devam etti: "En başta yaşın ilerlemesi ve birçok faktörün etkisiyle retina tabakası gerginleşir. Bunu yapan vitrenin içindeki ince ipler kalınlaşarak birbirine yapışır ve retinanın çekmesiyle gözde flaş çakması olarak bilinen durum meydana gelir. Vücuda gelen herhangi bir zorlama durumunda, ağır sporla uğraşanlarda, uzun süre gözü yoran çalışmalarda ve karanlıkta araba ve cep telefonu kullananlarda daha sık görülür. Özellikle uzun süre cep telefonu gibi ışıklı ekranlarla uğraşanlar, vücut kuvvetlendirici veya cinsel gücü arttırıcı ilaçlar kullananlarda ışık çakmaları oluşabilir. Kısaca retina baskı altına girerse ışık çakmaları ortaya çıkar. Örneğin ağır üzüntü ve stres çeken insanlarda. Böyle bir durumda derhal göz doktoruna başvurulup damlalı muayene yaptırılmalıdır. Migrenli kişilerde bu dolaşan ışıkları hissederler zira beyne giden damarlara spazm olunca değişik şekillerde noktalar veya çizgiler görme alanında hissederler ve genelde baş ağrısı ile beraber olurlar buna göz migreni de denir. Tek ve iki gözde de aynı anda olabilirler."

"BU DURUMLARDA MUHAKKAK HEKİME BAŞVURUN"

Op. Dr. Babaei, derhal göz doktoruna başvurulması gereken durumları şu şekilde sıraladı: "Uçuşmalarla birlikte görme azalması ve bulanık görme, sisli bulutu ve gözün önünde bir perdeden bahsedenler çok acil başvurmalıdır. Uçuşma ve ışık çakmaları birlikte olunca, ilk defa ve ani bir sinek veya her nevi uçuşma hissedenler, eski uçuşmalar yeniden başlamış veya daha büyümüş, uçuşmalar ve gölgeli görme hissedenler, aniden flaş ve ışık görmüş hatta ani görme kaybı olanlar mutlaka hekime başvurmalıdır.

- Muayene kapsamında önce doktor tarafından görme keskinliği ve muayenesi her iki gözde yapılır. Göz tansiyonu ölçülür. Sonra bu olayları değerlendirmek için retina ve vitreus bölümü incelemek gerekiyor ve bunun için damlalı muayene yapılır. Kişiye 2 defa göz bebeğini büyüten dalma damlatılır. Belli bir süre bekletilir ve OCT testi (ultrason-tomografi) ile göz içi tabakası görüntüleri renkle şekillendirilir ve damarların durumu tespit edilebilir. Test sonuçları uzman doktor tarafından değerlendirilir ve tam bir göz muayenesi ile bir bozukluk olmadığını tespit eder ve sonucuna göre tavsiye ve tedbirleri söyler. Fakat kişi bu damlalı muayenesinde birkaç saat saat yakını bulanık görecek ve yakın çalışması (sınav ödev gibi) olmamalı ve o gün araba kullanmamalı. Tedavi için mutlaka göz hekimine başvurulması gerekiyor.


göz

Gözde Şimşek Çakmasına Dikkat!

Bazen baktığınız yerde küçük tanecikler ve bulutçuklar görebilirsiniz. Bunlara gözdeki uçuşmalar denir. Uçuşmaları özellikle gökyüzüne baktığınız veya düz bir zemine baktığınızda daha fazla fark edersiniz. Bu uçuşan noktalar ağırlıklı olarak, vitreusun (göz içindeki jel kıvamındaki sıvının) içindeki küçük yumaklaşmalardan oluşur. Bu yumaklaşmaların ağ tabaka yani retina üzerinde oluşturduğu gölgeleri algılarsınız. Bunların küçük noktalar, halkalar, çizgiler veya bulutlar gibi şekilleri olabilir. Vitreus ağ tabakadan ayrılırken sanki yüzlerce yıldız varmış gibi ışık çakması benzeri bir his yaratır.


Gözde Işık Çakması Kimlerde Daha Sık Görülür?

Gözde Işık Çakması Kimlerde Daha Sık Görülür?

İnsanlar orta yaşlarına eriştiklerinde, pek çok organımızda olduğu gibi gözümüzde de değişiklikler olur. Orta yaşlarda özellikle gözün içindeki jel kıvamındaki yapıda bazı değişiklikler görülür. Jelin, gözün arka duvarında görme zarında yapışık olduğu yerlerden ayrılması ile bu yapının küçülmesi söz konusu olur ve içinde yumaklaşmalar ortaya çıkar. Bu değişim gözde ışık çakması ya da gözde uçuşmaya neden olabilir. Bu durum bazı kişilerde daha yüksek oranda görülmektedir.

  • Miyoplarda,
  • Katarakt ameliyatı geçiren kişilerde,
  • Göz içi iltihabı sorunu yaşamış olanlarda,
  • YAG laser yapılanlarda göz önünde uçuşmalar daha fazla görülür.

Eğer bu uçuşmalar ve gözde şimşek çakması çok ani bir şekilde oluşmuşsa ve kişi özellikle de 45 yaşın üzerindeyse, ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabileceği için acil olarak doktora başvurulması gerekir.

Göz içerisindeki jel kıvamındaki sıvının gözün arka duvarından ayrılması esnasında ağ tabakada yırtıklar meydana gelebilir. Bu yırtılmalar sırasında küçük miktarlarda da olsa kanamalar olabilir. Bu kanamalar özellikle kurum yağması şeklinde yeni uçuşmalara sebep olabilirler. Ağ tabakada yırtık olması çok ciddi göz problemlerine yol açabilir.

Dolayısıyla,

  • Eğer çok ani uçuşmalar ortaya çıkarsa,
  • Işık çakmaları hissederseniz ve bunun yanında göze perde inmesi gibi bir şikayetiniz olursa acil olarak göz doktoruna başvurun.

Gözde Uçuşan Cisimler İçin Ne Yapılabilir?

Uçuşmalar zaman zaman can sıkıcı olur. Özellikle bir şeyler okurken sorun yaşayan kişiye ciddi rahatsızlıklar verir. Bu durumda gözlerinizi oynatarak, aşağı ya da yukarı bakarak uçuşmaları gözünüzün önünden yok etmeye çalışabilirsiniz. Uçuşmaların pek çoğu zaman içinde tamamen kaybolurken bir kısmı da sebat eder ve uzun yıllar görme alanınızda kalır. Yıllar boyu bazı uçuşmalarınız olsa da eğer yeni uçuşmalar fark ettiyseniz mutlaka göz muayenesi olmalısınız.

Gözde Işık Çakması Retina Yırtılması Belirtisi Olabilir 

Gözlerde uçuşma, ışık çakması ya da şişmek çakması gibi durumların öne çıkan nedenlerinden biri retina yırtılması sorunudur. Retina yırtılması (retina dekolmanı) özellikle miyop kişilerde daha sık rastlanan bir sağlık problemidir çünkü miyopi sorunu yaşayanların retinası normal kişilere oranda çok daha incedir. Katarakt ameliyatı olacak kişiler de ameliyat sonrası retina yırtılması sorunu yaşayabilir. Bu nedenle katarakt ameliyatı olacak kişinin retinal bir sorunu olup olmadığı ameliyat öncesinde mutlaka incelenmelidir.

Yırtılan retina kişide ışık çakmaları şeklinde belirti verir. Aniden ortaya çıkan bu ışık çakmaları ya da şimşek çakmaları hep aynı yerde görülür ve kendi kendilerine düzelmezler. Özellikle bakılan yerden başka konumlara doğru bakmak için gözler hareket ettirildiğinde şimşek çakmaları daha da artar.Yırtılma olayından sonra ise kişi görme alanında farklı hareketlilikler görür. Bu görüntüler daha çok uçuşan sineklere benzetilir. Kişi gözünün önünde çok sayıda sinek ya da böcek uçuşuyormuş gibi görür. Retinadaki yırtılan alan genişledikçe görmede siyah bir alan oluşur ve perdeye benzeyen bu alan giderek büyür.

Retina Yırtığı Tedavisi

Retina yırtılması önemli bir sağlık sorunudur ve hemen her hastalıkta olduğu gibi erken müdahale edilmesi halinde daha hafif atlatılabilir. Erken teşhiste sorun lazer yöntemi kullanılarak tedavi edilebilir. Lazer yöntemi kullanılarak yapılan retina yırtığı tedavisinde yırtığın etrafı kapatılır ve retina parçalarının birbirlerinden ayrılması durdurulur. Erken müdahale edilmemesi durumunda retina parçaları birbirinden ayrılır ve bu ayrılma durumu sonrasında körlük gelişebilir.

Retina yırtılması erken dönemde lazer yöntemi ile tedavi edilmezse göz içerisindeki jelimsi yapının sıvılaşan kısmı retinanın altına doğru ilerler. Bu sıvının etkisiyle göz tabakalarında ayrılma olur ve ayrılmanın görüldüğü bu bölgede görme biter. Oluşan bu körlüğün tedavisi içinse ameliyat gerekir. Bu operasyon sırasında yırtık alan kapatılır ve tabakaların birleşmesi sağlanarak kayıp görmenin geri getirilmesi hedeflenir. Bu noktada en önemli detay ise kayıp görmenin geri getirilebilmesi açısından ameliyatın en hızlı şekilde yapılmasıdır. Gecikilmesi halinde makula yerinden kalkar ve ameliyat sonrası görmenin yüzde oranında kurtarılması mümkün olamaz.

Hafif Belirtileri de Dikkate Alın

Ancak bazı kişilerde retina yırtığı sorunu hafif belirtiler göstererek sinsi şekilde ilerleyebilir. Bu kişilerde gözün önünde sinekler uçuşuyormuş gibi bir belirti görülse başka herhangi bir belirti ya da emareye rastlanmaz. Kişinin uçuşmaları ciddiye almaması halinde ise hastalık belirtisiz bir şekilde ilerler ve görme kaybı oluşabilir. 

Gözde Şimşek Çakması Migrende de Görülür 

Bazı kişiler her iki gözlerinde ateş çizgileri olarak tarif ettikleri, genellikle dakika kadar süren ışık çakmalarından bahsederler. Bu türden ışık çakmaları genellikle beyindeki kan damarlarının spazmlarına bağlı olarak ortaya çıkar ve migren olarak isimlendirilen hastalığın bir belirtisidir.  Görme sırasında çapraşık çizgiler ve dalgalı görüş de migren rahatsızlığına eşlik edebilir. Genellikle bu belirtilerle birlikte baş ağrısı da yaşanır. Baş ağrısı olmaksızın ışık çakmalarıyla seyreden migrenler de görülebilir. Bu durumda ışık çakmalarına göz migreni veya baş ağrısı olmayan migren adı verilir. Migren ataklarında görülen bu belirtiler geçici olarak yaşanır ve bir süre sonra da kendiliğinden düzelir.

Gözde Işık Çakması İçin Nasıl Bir Muayene Yapılır?

Bir göz doktoru gözlerinizi muayene ederken, bazı göz damlalarını kullanarak göz bebeğinizi genişletir. Bu sayede doktor daha rahat bir görme alanı elde eder ve detayları gözden kaçırmaz. Ağrı hissedilmeyen bu muayene sırasında göz doktorunuz gözünüzün ağ tabaka ve vitreus jeli kısımlarını dikkatlice ve etraflıca inceler. Göz bebekleriniz genişlediği için görme uyumu probleminiz geçici bir süre devam edebilir. Bu yüzden bu muayeneden sonra araba kullanmanız sizin ve yanınızdakilerin sağlığını tehlikeye atabilir. Aynı zamanda dikkat gerektiren tehlikeli işlerden de görmeniz düzelene kadar uzak durmalısınız. Uçuşmalar ve ışık çakmaları yaşımız ilerledikçe daha sık karşılaştığınız bir problem olacaktır. Her ne kadar her ışık çakması ve her uçuşma ciddi bir sorun anlamına gelmiyorsa da bu tür deneyimleri yaşayan kişilerin göz doktoruna gitmeyi ihmal etmemesi, ileride gelişebilecek olası ciddi bir problemi önlemek anlamına gelmektedir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Gözde ani ışık parlamaları neyin habercisi?

Retina, göz küresinin arkasında bulunan ve görme hücrelerinden oluşan ağ tabakası. Retinada oluşan hastalıklar doğrudan görme duyusunu tehdit ediyor.

Retina yırtıklarının, genellikle retinanın ince yapıda olmasından kaynaklandığını belirten Memorial Bahçelievler Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Muzaffer Öztürk, retina yırtıklarının daha çok yüksek dereceli miyop gözlerde görüldüğünü söylüyor.

Yırtığın hemen tedavi edilmemesi durumunda ise göz içi sıvısının yırtıktan retinanın altına ilerleyerek retina ayrılması yani tıbbi ifadeyle retina dekolmanı denilen ve körlüğe yol açan bir hastalığa neden olduğunu aktaran Dr. Öztürk, “Bu nedenle de bu sorunda erken teşhis önem taşır. Kişiler eğer ışık çakması, flaş patlaması, şimşek çakması gibi belirtiler fark ederse hemen bir göz hekimine başvurmalıdır. Retina dekolmanında, hastalığın ağırlığına, süresine ve yırtığın yeri ve büyüklüğüne göre farklı cerrahi seçenekler gündeme gelebilir. Bu kapsamda; göz içine gaz verilebilir, dışarıdan göze silikon koyulabilir veya göz içine girilerek vitrektomi uygulanabilir. Bu cerrahilerde başarı oranı yüzde ’in üzerinde olmaktadır. Yırtık aşamasında tanı alınması halinde ise lazer ile tedavi gündeme gelmektedir. Lazer ile çok iyi sonuçlar elde edilmekle birlikte görme duygusu da korunur” diyor.

SARI NOKTA HASTALIĞI GENETİK YATKINLIĞA GÖRE ERKEN DE ÇIKABİLİR

Retinayı etkileyen ve halk arasında sarı nokta hastalığı olarak bilinen yaşa bağlı makula dejenerasyonu hastalığı ise en sık 70’li’li yaşlarda ortaya çıkmasına rağmen genetik yatkınlığı olanlarda yaşından sonra da başlayabiliyor. Sarı nokta hastalığının, kişinin etrafı görebilmesine rağmen orta noktayı, örneğin bir insanın yüzünü bulanık, çarpık, eğri ya da kırık görme gibi şikayetlerle kendini belli ettiğini söyleyen Dr. Öztürk, hastalıkla ilgili şunları söylüyor:

“Yaşa bağlı sarı nokta hastalığında mücadelede; kaliteli yaşam sürmek sağlıklı beslenmek, sigaradan uzak durmak ve ailede bu hastalık varsa kontrolleri ihmal etmemek büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, genetik risk taşıyan kişilerin 45 yaşından sonra düzenli olarak kontrole gitmesi gerekir.

ÜLKEMİZDEKİ KÖRLÜK VAKALARININ BİR NUMARALI NEDENİ

Retinayı etkileyen sistemik hastalıkların başında diyabetin geldiğini ve diyabetin ülkemizdeki körlük vakalarının bir numaralı nedenlerinden olduğunu dile getiren Göz Hastalıkları Uzmanı, diyabetin etkisini şöyle açıklıyor:

“Diyabet damarları dolayısıyla da retinayı bozduğu için, bunun retinaya verdiği hasar bazen kalıcı olabilir. Retinada kan dolaşımı bozukluğu geliştiği anda, vücut kendine yeni damarlar oluşturur ve bu damarlar sağlıksızdır. Diyabete bağlı oluşan yeni damarlar kanamaya da yatkınlığıyla bilinir. Bu hastalık da erken dönemde fark edildiğinde lazer ve göz içi enjeksiyonlarla tedavi edilebilir. Fakat tanıda geç kalınması halinde devreye cerrahi yöntemler girer.”

ANİ GÖRME KAYBI GELİŞEBİLİR

Retina ile ilgili önemli hastalıklardan birinin de damar tıkanıklıkları olduğunu, hipertansiyon ve damar sertliğine yol açan etkenlerin, retinada damar tıkanıklıklarına yol açabildiğini kaydeden Dr. Öztürk, “Bu sorunda erken evrede göz içi ilaç enjeksiyonları ve lazer tedavileri uygulanmaktadır ancak zamana karşı mücadele verildiği de unutulmamalıdır. Özellikle atardamar tıkanıklıkları, ani ve kalıcı görme kaybına yol açabileceğinden vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gereken bir sorundur. Bu nedenle, nedensiz yere bir gözünde büyük oranda görme kaybı oluşan kişilerin aynı gün bir uzmana başvurması büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuşuyor.

VİDEO: GÖZ SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN PRATİK ÖNERİLER

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir