Biontech tek doz mu

Biontech Tek Doz Mu

biontech tek doz mu

Türkiye'de Covid geçirenlere tek doz aşı uygulaması sona erdirildi, ikinci doz randevular açıldı

aşı

Kaynak, Getty Images

Sağlık Bakanlığı, Covid geçirenlere BioNTech aşısının tek doz yapılması kararını değiştirerek, yeniden iki doz yapılacağını açıkladı. Hastalığı geçirenlerin aşı olma süresi de altı aydan üç aya indirildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 7 Temmuz'daki Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, hastalığı geçirenlerin isterlerse iki doz aşı olabileceklerini söyledi. Açıklamanın ardından Covid geçirenler için ikinci doz aşı randevularının sisteme tanımlandığı bildirildi.

HaberTürk yazarı Muharrem Sarıkaya, birkaç gün arayla yapılan karar değişikliğinin Avrupa Birliği'nin (AB) seyahat düzenlemeleriyle ilgili olduğunu yazdı.

Sarıkaya, AB'de aşı olanlarla ilgili giriş düzenlemelerinin ülkelere ait olduğunu hatırlatarak, 11 AB üyesi ülkenin hastalığı geçirmiş olanlara tek doz aşıyla giriş hakkı tanıdığını ancak kalan üyelerin çift doz uygulamasını sürdürdüğünü belirtti.

Dünyadaki uygulamalar nasıl?

Aralarında Fransa, Almanya ve İtalya'nın da olduğu bazı ülkeler, Covid geçirmiş kişilere tek doz aşı yapılmasını tavsiye ediyor.

ABD ve İngiltere'nin tavsiyeleri ise halen Covid geçirenlerin de iki doz aşıyı yaptırmaları yönünde.

Covid atlatanlara tek doz aşı yapılmasına ilişkin kararların arkasında genel olarak aşılamanın daha yaygın bir şekilde yapılabilmesinin yattığı belirtiliyor.

İspanyol hükümetine aşılama programı konusunda tavsiyelerde bulunan New York'taki Mount Sinai Icahn Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hordi Ochando, "Daha önce bu hastalığı geçirmiş kişilere de iki doz aşı yapılması, ilk doz aşısı için bekleyen milyonlarca kişi varken çok da anlamlı değil" dedi.

Ancak bilim insanları, bu gruptaki kişilerde tek doz aşının yeterli korumayı ne kadar süre daha sağlayacağının bilinmediğini belirtiyor.

Bir diğer tespit de bu koruma düzeyinin farklı aşılar için farklılık gösterebileceği yönünde.

İspanya'daki Mar Araştırma Enstitüsü'nden immunolog Giuliana Magri, "Daha önce bu hastalığı geçirdiyseniz, tek doz muhtemelen yeterli olacaktır" diye konuştu.

Bilimsel araştırmalar ne gösteriyor?

Son dönemde yapılan bilimsel araştırmalar, Covid geçirmiş kişilerin tek doz aşıyla yüksek düzeyde bağışıklığa sahip olduğuna ve ikinci dozu yaptırmasalar bile belli bir koruyuculuğa sahip olduğuna işaret ediyor.

Bununla birlikte, hastalıkla birlikte gelişen antikorların ne kadar süre kaldığı ve bu korumanın uzun ömürlü olup olmadığı yanıtı bilinmeyen sorular arasında.

Nature dergisinde 14 Haziran'da yayımlanmış bir araştırma, Covid geçiren kişilere tek doz mRNA aşısının yeterli bir koruma sağladığını ortaya koydu.

ABD'deki Rockefeller Üniversitesi'nden bir grup bilim insanının 26 kişinin katılımıyla yaptığı araştırmada, pandeminin ilk dönemlerinde Covid geçirmiş ve daha sonra mRNA teknolojisiyle geliştirilen Pfizer/BioNTech veya Moderna aşısı olmuş kişilerde yüksek düzeyde antikor tespit edildiği görüldü.

mRNA aşısı nedir?

BioNTech'in geliştirdiği aşı, kullanılan yeni teknoloji nedeniyle geleneksel aşılardan ayrışıyor. BioNTech aşısında mRNA (messenger RNA veya kurye RNA) olarak bilinen teknoloji kullanılıyor.

BioNTech'in geliştirdiği aşı, şu anda mRNA yöntemiyle geliştirilmiş ve dünya genelinde kullanım onayı alan iki farklı aşıdan biri.

ABD'li Moderna şirketinin geliştirdiği diğer aşı şu an Türkiye'de kullanılmıyor.

mRNA tekniği kapsamında, virüsün genetik kodunun bir bölümü alınıyor ve hücrelere nüfuz edilmesi için yağ ile kaplanıyor.

Bu sıvı, insanlara enjekte ediliyor. Böylece virüsten alınan genetik kod insan hücrelerine ulaştırılıyor.

Aşı, hücrelerin koronavirüsün hücreye girmesini sağlayan dikensi proteinin kopyasını üretmesini sağlıyor.

Böylece, bağışıklık sistemi de antikor üretiyor ve T hücreleri de vücudun zararlı olarak algıladığı bu yapılarla mücadele etmeye başlıyor.

Üçüncü Doz ve Hastalığı Geçirenlerde COVID Aşısı Uygulamalarıyla İlgili Sorularınıza Yanıtlar

Üçüncü doz aşı kararını vermek için antikorlarıma baktırmalı mıyım?

Hayır. Mevcut antikor testleri ile belirlenen seviyelerin hangi değerden itibaren ve ne kadar süre koruyucu olduğu bilinememektedir. Ayrıca testlerden kaynaklanan nedenlerle yalancı olarak pozitif sonuç da çıkabilmektedir. Bu nedenle aşı olmak veya olmamak kararı için antikorlarınıza baktırmanıza gerek yoktur.

İki doz BioNTech® aşısı oldum. Ne zaman 3. doz aşıyı olmalıyım?

Şimdiki veriler BioNTech® aşısının oluşturduğu bağışıklık yanıtının güçlü bir şekilde ay devam ettiğini gösterdiğinden 2 doz BioNTech® olan kişilerin ay boyunca ek doz aşı olmalarına gerek yoktur. Bu kişilerde 3. doz aşıya ihtiyaç olup olmayacağı ve ne zaman olacağı bu konuda yapılmakta olan çalışmaların sonuçlarına ve ortaya çıkabilecek yeni varyantlara göre belli olacaktır. Sadece BioNTech® bulunan ülkelerde 2 doz uygulanmaktadır.

İki doz Sinovac® aşısı oldum. Ne zaman 3. doz aşıyı olmalıyım? Hangi aşıyı olmalıyım?

İki doz Sinovac® aşısı olan kişilerde oluşan bağışıklık yanıtının ay içerisinde giderek azaldığı gözlenmektedir. Ayrıca Sinovac® aşısının tüm dünyada birkaç ay içinde hakim hale gelmesi beklenen Delta varyantına karşı etkisi de sınırlı gözükmektedir. Bu nedenlerle iki doz Sinovac® aşısı olanların ikinci dozdan ay sonra 3. doz (hatırlatma veya rapel) aşıyı olması hem kendilerinin korunması hem de Delta varyantının yayılmasının önlenmesi açısından akılcı olacaktır.

Bu kişilerde 3. doz aşı Sinovac® ile uygulanabilir. Ancak Delta varyantına karşı koruyuculuğu sağlamak açısından, özellikle sağlık çalışanları, kalabalık yerlerde çalışanlar gibi virüsle karşılaşma olasılığı yüksek kişilerin, ayrıca daha güçlü bağışıklık oluşturduğu için ileri yaştaki kişiler ve bağışıklık yetmezliği olanların 3. doz aşıyı BioNTech® ile olması tercih edilmelidir.

BioNTech® aşısı ileri yaştaki kişilerde daha çok yan etki yapıyor mu?

BioNTech® aşısının yan etkileri yaş ilerledikçe azalmakta buna karşın koruyuculuğunda ise önemli bir değişiklik olmamaktadır. Sinovac® aşısının koruyuculuğu ileri yaştaki kişilerde azaldığından ileri yaş grubunda ülkemizdeki aşılardan BioNTech® aşısının uygulanması önerilir.

Hastalığı geçirmiş olan kişilerin aşılanması gerekli mi? Ne zaman aşılansınlar?

Bugüne kadarki bilimsel veriler hastalığı belirtili olarak geçiren kişilerde bağışıklığın yaklaşık ay devam ettiğini göstermekle birlikte zamanla koruyuculuğun azalması söz konusu olduğundan hastalığı geçiren kişilerin aydan itibaren aşılanabilecekleri düşünülmektedir.

Hastalığı geçirmiş olanlar hangi aşıyla aşılansınlar?

Hastalığı geçirmiş olan kişilere aydan itibaren tek doz BioNTech® aşısının uygulanması ile yüksek düzeyde bağışıklık yanıtı oluştuğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Daha az sayıda veri olmakla birlikte hastalığı geçirmiş olan kişilere iki doz olmak kaydıyla Sinovac® aşısı uygulamasının da yüksek düzeyde bağışıklık sağladığı gösterilmiştir. Bu konuda kesin öneride bulunmak için hastalığı geçirenlere tek doz BioNTech® veya iki doz Sinovac® uygulamalarından hangisinin daha faydalı olacağını araştıran çalışma sonuçlarına ihtiyaç vardır. Ancak eldeki verilerle Delta varyantının yayılmasının önlenmesi ve yeni varyantların ortaya çıkmasının engellenebilmesi için hastalığı geçirenlere ay sonra BioNTech® aşısının uygulanması daha akılcı görünmektedir.

İki doz aşıdan sonra COVID geçirdim. Üçüncü doz aşımı ne zaman olmalıyım?

Bir veya iki doz sonrasında COVID geçiren kişiler tıpkı aşılanmamış ve COVID geçirmiş kişiler gibi hastalıktan sonra aydan itibaren aşılanabilecekleri düşünülmektedir. Bir doz Sinovac® aşısından sonra COVID geçirmiş olanların aydan itibaren olacakları aşı birinci dozla aynı aşı olabileceği gibi hem kendilerinin korunması hem de Delta varyantının yayılmasının önlenmesi ve yeni varyantların ortaya çıkmasının engellenebilmesi açısından BioNTech® aşısı olmaları doğru olacaktır.

T&#;rkiye'de Tek Doz Aşı Olanların Sayısı 30 Milyonu Ge&#;ti

Türkiye’de son dönemde artan aşılamada toplam yapılan doz sayısı 45 milyona ulaşırken tek doz aşı yaptıran vatandaşların sayısı 30 milyonu geçti.

Sağlık Bakanlığı’nın resmi verilerine göre Türkiye’de bugüne kadar 44 milyon bin doz aşı yapıldı. Bu çerçevede tek doz aşı yaptıran kişilerin sayısı 30 milyon bin kişi oldu. İkinci doz aşısını da yaptıran kişi sayısı da 14 milyon bin 'e ulaştı.

Çin’den Sinovac aşısının da gelmesiyle birlikte Türkiye’de hali hazırda Sinovac ve BioNTech aşıları yapılıyor. Uzmanlar özellikle iki doz Sinovac aşısı yapılan sağlık çalışanları ve 65 yaş üstü kişilere bir doz BioNTech güçlendirici dozunun yapılmasının faydalı olabileceğini savunuyorlar.

Sağlık Bakanlığı, illere göre de yapılan aşı miktarlarını da açıkladı. Buna göre İstanbul’da yapılan aşı sayısı 8 milyon bin , Ankara’da 3 milyon bin , İzmir’de de 3 milyon 20 bin doz olduğu bildirildi.

Türkiye, Eylül ayına kadar milyon doz BioNTech, 50 milyon doz Sinovac aşısı ve Rusya’dan Sputnik aşısı almak üzere anlaşmalar yaptı. Yerli aşı çalışmasında da insanlı denemelere geçildi.

Tek doz koronavirüs aşısı Covid'un varyantlarına karşı ne kadar etkili?

Hangi koronavirüs aşısının ne oranda koruma sağladığı kadar kaç doz yaptırmak gerektiği de gündemden düşmeyen bir soru.

Mevcut uygulamada, AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna, Novavax, Sinovac ve Sputnik V aşıları ortalama 28 gün arayla iki doz yapılırken, Jansen aşısı ise tek doz gerektiriyor. Bazı uzmanlar aşı türüne göre üçüncü dozu bile tavsiye edebiliyor.

Son haftalarda Delta varyantından kaynaklanan vaka sayılarındaki artış ise aşıların koronavirüsün yeni türlerine karşı etkili olmadığı endişesini de doğurdu. Peki bu sorulara hangi yanıtlar veriliyor?

Virüsün varyanlarına karşı ilk ve ikinci doz karşılaştırmaları

Koronavirüsün mutasyona uğramamış türüne göre geliştirilen Covid aşılarının ilk dozdan sonra ortalama düzeyde, ikinci dozdan sonra da yüksek seviyede koruma sağladığı biliniyor. Uzmanlar, eldeki verilerden yola çıkarak iki doz aşının Alpha ve Delta adı verilen yeni varyantlara karşı da etkili olduğunu her fırsatta tekrarlıyor, ancak tek doz aşının etkinliğini teyit eden kapsamlı bir araştırma bulunmuyor.

İngiliz Bilim Kurulunun hazırladığı son rapora göre, ülkede uygulanan Pfizer/BioNTech, Moderna ve AstraZeneca aşılarının ilk dozu Alpha varyantına karşı yüzde 46 ila 52 oranında etkili olurken bu oran Delta varyantına karşı yüzde 32 ila 38'e düşüyor. Raporda verilerin hangi aşılarla bağlantılı olduğu belirtilmeyip ortalama rakamlar yer alıyor.

İki doz aşı yaptıranlar ise Alpha'dan yüzde 87 ila 90 korunurken, Delta'dan dolayı semptomatik hastalık geçirme riski yüzde 78 ila 80 oranında azalıyor.

Tek dozu aşı hastane yatışlarını Alpha için yüzde 78, Delta için yüzde 80 azaltırken, iki doz aşı bu rakamları sırasıyla yüzde 93 ve yüzde 96'ya çıkarıyor.

İngiltere'de 40 yaşın altındakilere AstraZeneca aşısı yapılmıyor. Ülkede, sonbahar aylarında, 50 yaşın üstünde olanlar için üçüncü doz aşılamaya geçilmesi planlanıyor.

Aşılar, virüsün orijinal türüne karşı çok daha etkili.

3'üncü doza gerek var mı?

Türkiye'de Bilim Kurulunun tavsiyesi üzerine üçüncü doz aşı uygulamasına 1 Temmuz'da başlandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca çarşamba günkü basın açıklamasında, 50 yaş üzeri vatandaşlar ve sağlık çalışanlarının, ilk iki dozda hangi aşıyı yaptırmış olurlarsa olsun, farklı bir aşı seçip 3'üncü dozu yaptırabileceklerini duyurdu.

Üçüncü doza gerek olup olmadığı sorusunun yanıtı aşıların etkinlik oranının dışında, ne kadar uzun süre koruma sağladığında yatıyor. Koronavirüsün varyantlarının aşıya karşı direnç seviyesi de diğer bir etken. Küresel çapta toplu aşılama çalışmaları aralık ayında, yani 7 ay önce başladı. Dolayısıyla henüz 2 doz aşının ne kadar süre koruma sağladığı tam netlik kazanmamışken, üçüncü doz için kesin kanıya vardıracak yeterli veri bulunmuyor.

Aşıların varyantlara karşı etkili olduğunun altını çizen Avrupa İlaç Ajansının (EMA) aşı stratejisi sorumlusu Marco Cavaleri, üçüncü doz için en uygun zamanlamayı belirlemek üzere aşı geliştiren firmalarla temas halinde olduklarını belirtmişti.

Bazı uzmanlar 6 ay boyunca yüzde 50'nin üzerine koruma sağlayan aşıların en az bir yıl boyunca etkili olacağından üçüncü doza gerek duyulmadığı görüşünde.

Araştırmalar, Moderna ile Pfizer/BioNTech aşılarının ikinci dozdan altı ay sonra koronavirüse karşı yüzde 90'dan fazla etkili olduğunu gösteriyor.

17 Mayıs'ta, Nature Medicine bilim dergisinde yayınlanan bir makalede, Sinovac gibi daha az antikor ürettiren aşıların ömrünün daha kısa olduğu yazıyor. Sinopharm ile Türkiye'de yaygın olarak kullanılan Sinovac aşılarının etkinlik seviyelerine ilişkin çelişen veriler ve bu aşıların 6 aydan sonra yeterince koruma sağlamadığı yönündeki kaygılar üzerine üçüncü doz için çağrılar arttı.

Sıcak konu

hakkında fazla habere ulaşın

Covid

COVID Geçirene Tek Doz Aşı

Sağlık Bakanlığı Koronavirus Bilim Kurulu’nun kararı doğrultusunda COVID geçiren kişilere iki doz yerine tek doz BioNTech aşısı yapılacak.

AA’nın aktardığına göre Covid geçirenlerden birinci doz BioNTech aşısı olanlara, bakanlık tarafından ikinci doz randevularının iptal edildiğine ilişkin SMS gönderildi.

SMS’te, “Covid hastalığı geçirenler için tek doz BioNTech aşısının yeterli olacağına dair Bilim Kurulu kararı gereğince ikinci doz aşı randevunuz iptal edilmiştir” ifadesi yer aldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında en son 30 Haziran’da toplanan bilim kurulunun önerisiyle hastalığın üzerinden altı ay geçtikten sonra aşı hakkı tanımlanması uygulamasında değişikliğe gidilmiş, hastalığı geçirenlerin üç ay sonra hatırlatma dozu olarak aşı olabileceği belirtilmişti.

Ayrıca iki doz aşısını olmuş 50 yaş ve üstündekiler ve sağlık çalışanlarının üçüncü doz aşıları uygulanmaya başlanmıştı.

Haber İçin Tıklayınız

"Tek Doz Aşı S&#;resi Bilinmese de Bağışıklık Sağlıyor"

WASHINGTON — 

Corona virüsüne karşı daha çok kişiye kısmi koruma sağlamak mı iyi yoksa daha az kişiye tam koruma sağlamak mı?

Dünyanın çeşitli yerlerinde aşılamalar kısıtlı sayıda dozla sürdürülmeye çalışılırken, bazı uzmanlar yetkililere planlanan aşı programını değiştirmeyi öneriyor. Bazı uzmanlar, üç ya da dört hafta arayla iki doz yerine, ikinci dozları daha geç bir tarihe erteleyerek ilk aşamada mümkün olduğunca fazla kişiye aşı yapılmasının, daha iyi bir seçenek olduğunu savunuyor.

Bu görüşü savunan uzmanlara göre, pandeminin önü hala kesilemezken, mümkün olduğunca fazla sayıda kişinin tek doz da olsa aşılanması, hiç olmamalarından daha iyi.

Yeni veriler de iki doz yapılan aşıların, ilk doz sonrasında bile oldukça etkili olduğunu gösteriyor.

Bu görüşe karşı çıkan uzmanlar ise ilk doz aşıdan sonra sağlanan korumanın ne kadar sürdüğünün ve virüsün yeni türlerine karşı etkisinin de hala bilinmediğine vurgu yapıyor.

Uzmanlar bu konuda fikir ayrılığına düşse de nihayetinde herkesin ikinci doz aşıyı da olması gerektiği konusunda aynı görüşte. Ancak ikinci dozun ilk dozdan ne kadar süre sonra yapılabileceği sorusu tartışma konusu. İkinci doz aşı ne kadar uzun süre sonra yapılırsa, ilk doz aşıyı olanların sayısı o kadar fazla olacak.

İlk dozun etkisi umut verici

İlk doz aşının da oldukça etkili olduğu yönünde yeni veriler gündemde.

İngiltere hükümetinin hafta başında rapora göre, Pfizer/BioNTech aşısı aşı ilk dozun ardından virüse karşı yüzde 72 oranında koruma sağlıyor. İlk doz aynı zamanda virüs nedeniyle hastaneye yatma ve ölüm oranını riskini de yüzde 75 oranında düşürüyor. 80 yaşından büyüklerde ise ilk dozun, virüs kaynaklı ölüm riskini yüzde 50 oranında azalttığı da raporda yer alan bulgular arasında.

Geçen hafta İsrail’de yayınlanan Pfizer-BioNTech aşısıyla ilgili incelemenin sonuçları da benzer bulgular içeriyor.

Corona virüsünün yeni türüne geçen yılın sonunda rastlanmasının ardından İngiltere hükümeti ikinci dozların 12 hafta sonrasına kadar ertelenebileceği kararını almıştı. İlk dozun etkisiyle ilgili yeni bulgular bu kararın yerinde olduğuna işaret ediyor.

İngiltere sağlık yetkilileri 30 Aralık’ta yaptıkları açıklamada, “Aşının ilk dozunu, öncelikliler listesinde yer alan mümkün olduğunca fazla kişiye yapılması, kısa vadede en fazla sayıda kişiye koruma sağlayacak. Bu yaklaşımın, ölüm oranını, ağır hastalığı ve hastaneye yatışları düşürmede ve Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) ile benzer tıbbi hizmetleri korumada muazzam bir etkisi olacak” ifadeleri yer aldı.

İngiltere İmmünoloji Topluluğu da hükümetin kararını destekledi ve ilk dozdan sonra daha fazla süre beklendiğinde ikinci dozun etkisinin azalmadığını bildirdi.

Kurumun açıklamasında, “Bağışıklık uzmanlarının çoğu, protein bazlı aşının ikinci dozunu 8 hafta daha ertelemenin olumsuz bir etkisi olmayacağı konusunda aynı görüşte” denildi.

Tez doz aşı ne kadar süre koruma sağlıyor?

Aşının tek doz yapılmasıyla ilgili en önemli soru, aşının korumasının ne kadar süreceği.

ABD’nin bulaşıcı hastalıklar alanındaki en kıdemli uzman ve yetkilisi Dr. Anthony Fauci Cuma günü bir basın toplantısında, “Her ne kadar tek doz aşıyla ilgili veriler kayda değer olsa da etkinlik süresini bilmiyoruz” dedi.

Hem virüs hem de aşılar çok yeni olduğundan, uzmanların elindeki kanıtlar da kısıtlı. Ancak bazı uzmanlar, şu ana kadar elde ettikleri veriler ve geçmişte aşılarla ilgili varılan sonuçların, öngörüde bulunmak için yeterli olduğunu savunuyor.

Kanada’nın İngiliz Kolumbiyası eyaletindeki Hastalık Kontrol Merkezi’nden epidemiyolog Danuta Skowronski’ye göre, “Kişi bir kez korunduğunda bu koruma bir anda yok olmuyor. Zaman içinde azalıyor. İkinci doz konusunda karar vermek için vakit var. “Birçok kişi virüs nedeniyle yaşamını yitirirken ilk dozun kime yapılacağını tartışmak ise vakit kaybı” diyor.

İkinci doz, kişinin virüse karşı bağışıklığının süresini uzatmanın yanı sıra bu bu bağışıklığın kuvvetini de arttırıyor.

Virüsün çeşitli yeni türleri de olduğundan ikinci dozun önemi de artıyor.

Şu an kullanımda olan tüm aşılar virüsün yeni türlerine karşı daha az etkili ancak hastalığın ağırlığını, hastaneye yatışları ve ölümleri azaltma konusunda hala etkili.

Dr. Fauci de koruma oranı azaltılsa bile tamamen ortadan kalkmamasını sağlamak gerektiğini söyledi ancak uzmanlar henüz bunun tam olarak nasıl sağlanabileceğini bilmiyor.

Aşının tek dozuyla kısmi koruma alan kişilerin, aşıların etkinliğini azaltabilecek yeni tür virüslerin yayılmasına neden olma ihtimali de gündemde.

Diğer taraftan bazı uzmanlara göre virüs ne kadar çok yayılırsa o kadar fazla mutasyona uğruyor. Bu nedenle de tek doz aşıyla sağlanan kısmi koruma sayesinde virüsün yayılmasının azaltılması etkili bir yöntem.

Harvard Üniversitesi’nden epidemiyolog William Hanage ise virüsün varyantlarının aşının uygulamaya koyulmasından önce ortaya çıktığına vurgu yapıyor.

Hanage, birçok uzmanın, tek doz aşı olmuş kişilerin varyant üretme riski konusunda fazla endişe duymadığının da altını çizerek, “İkinci dozun ertelenmesinin varyantları arttıracağını düşünmemizi gerektiren kayda değer bir neden yok” diyor.

Aşı randevusu: Covid'a karşı 4. doz aşı uygulaması başladı

Aşı

Kaynak, Getty Images

Sağlık Bakanlığı, son Covid aşısının üzerinden en az 6 ay geçen kişilerin, 4. doz aşılarını; yani 2. doz hatırlatma aşılarını olabileceklerini açıkladı.

Randevular, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden alınabiliyor.

Hatırlatma dozu için TURKOVAC, Sinovac veya BioNTech aşılarından biri tercih edilebilecek.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kurban Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, "Omicron'a bağlı vakalar Türkiye'de de artış gösteriyor" ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye'de Covid vakaları haftalık olarak açıklanıyor.

Haziran ayına kadar koronavirüs tespit edildiği açıklanan kişi sayısı 10 binin altında seyrederken Haziran haftasında sayı 11 bine yaklaşmıştı.

Haziran haftası hızlı bir yükselişle 26 bin 'e yükselen haftalık koronavirüs vaka tespit sayısı; 27 Haziran-3 Temmuz arasında 57 bin 'e yükselmişti.

Sağlık Bakanlığı, özellikle 50 yaş üzerindeki kişilerle risk grubundakilere 4. doz aşılarını olmaları konusunda çağrıda bulunuyor.

KLİMİK'ten güncel aşılanma önerileri

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) de güncel aşılanma önerilerini sıraladı. KLİMİK'in önerileri şöyle:

Hiç aşılanmamış kişiler

1. Hiç aşılanmamış kişilerin bir ay arayla iki doz BioNTech olduktan en erken üç ay sonra üçüncü doz BioNTech aşılarını olmaları önerilir.

2. Hiç aşılanmamış kişilere mRNA aşısı yapıl(a)madığı durumda Sinovac aşısıyla üç doz aşılamanın ardından en erken üç ay sonra hatırlatma dozunu (yapılabiliyorsa BioNTech aşısıyla) olmaları önerilir.

Aşı şeması yarım kalan kişiler

3. Çeşitli nedenlerle primer aşı şeması (Sinovac için 0,1, 4'üncü aylarda üç doz, BioNTech için bir ay arayla iki doz) yarım kalan kişilerin aşılamalarına kaldıkları yerden devam edilmesi, hatırlatma dozlarının primer şemanın tamamlanmasından en erken üç ay sonra yapılması önerilir.

İki doz BioNTech olanlar

4. İki doz BioNTech aşısı olmuş kişilerin ikinci dozdan en erken dört ay sonra hatırlatma dozunu olmaları önerilir.

Üç doz Sinovac olanlar

5. Üç doz Sinovac aşısı olmuş kişilerin son dozdan en erken üç ay sonra hatırlatma dozlarını (tercihen BioNTech aşısıyla) olmaları önerilir.

İki doz Sinovac'ın ardından bir doz BioNTech olanlar

6. İki doz Sinovac ardından bir doz BioNTech aşısı olanların, son aşıdan en erken üç ay sonra ikinci doz BioNTech aşılarını olmaları önerilir.

İki doz Sinovac'ın ardından iki doz BioNTech olanlar

7. İki doz Sinovac ardından iki doz BioNTech aşısı (toplam dört doz aşı) olanlar içerisinde 50 yaşın üzerinde olanlar, hastalık veya ilaca bağlı bağışıklık yetersizliği olanlar, altta yatan ciddi hastalığı (diyaliz uygulananlar, kalp yetmezliği, ileri AC yetmezliği ve siroz) bulunanlar ve yüksek miktarda virüsle karşılaşma riski olan kişiler (sağlık çalışanları) hatırlatma dozunu, son aşıdan en erken üç ay sonradan itibaren olabilirler. Bu gruplar dışında kalan kişilerde aşıların ağır hastalık ve ölümden koruyucu etkisi devam ettiğinden hatırlatma dozunu olmalarına şimdiki bilgilere göre gerek yoktur. Öneriler, yeni veriler ışığında değerlendirilmelidir.

Üç doz BioNTech olanlar

8. Daha önce üç doz BioNTech aşısı olanlar içerisinde 50 yaşın üzerinde olanlar, hastalık veya ilaca bağlı bağışıklık yetersizliği olanlar, altta yatan ciddi hastalığı (diyaliz uygulananlar, kalp yetmezliği, ileri AC yetmezliği ve siroz) bulunanlar ve yüksek miktarda virüsle karşılaşma riski olan kişiler (sağlık çalışanları) hatırlatma dozunu, son aşıdan en erken üç ay sonradan itibaren olabilirler. Bu gruplar dışında kalan kişilerde aşıların ağır hastalık ve ölümden koruyucu etkisi devam ettiğinden hatırlatma dozunu olmalarına şimdiki bilgilere göre gerek yoktur. Öneriler, yeni veriler ışığında değerlendirilmelidir.

Hastalık geçirdikten sonra bir doz BioNTech olanlar

9. Önceki varyantlarla (ülkemiz için 1 Ocak öncesinde) hastalık geçirdikten sonra bir doz BioNTech olmuş kişilere, Omicron'a ve diğer varyantlara karşı uzun süre korundukları için, şimdiki bilgilere göre ek hatırlatma dozuna gerek yoktur. Yeni veriler ışığında değerlendirilmelidir.

Hastalık geçirdikten sonra bir doz Sinovac olanlar

Önceki varyantlarla (ülkemiz için 1 Ocak öncesinde) hastalık geçirdikten sonra bir doz Sinovac olanların, son Sinovac'tan üç ay sonra (tercihen BioNTech'le) bir hatırlatma dozu olmaları önerilir.

İki doz BioNTech olmasına rağmen hastalık geçirenler

İki doz BioNTech olmasına rağmen herhangi bir varyantla hastalık geçirmiş olan kişilerin hastalıktan altı ay sonra bir doz BioNTech aşısı olmaları önerilir. Böylelikle aşı sonrası Omicron varyantına karşı en az altı ay yeterli koruma sağlanacaktır. Bu kişilerin yeni bir varyant çıkmadığı sürece hatırlatma dozu olmalarına şimdiki bilgilere göre gerek yoktur. Altıncı ayın sonunda yeni veriler ışığında değerlendirilmelidir.

Aşıları tamamlanmadan veya hiç aşılanmadan hastalık geçirenler

Aşı şeması tamamlanmadan veya hiç aşılanmadan önceki varyantlarla (ülkemiz için 1 Ocak öncesinde) hastalık geçirmiş olan kişilerin, hastalıktan en erken üç ay sonra (tercihen altıncı Ayda) tek doz BioNTech aşısı olmaları, mRNA aşısı yapıl(a)madığı durumda iki doz Sinovac aşısı ile (0 ve 1. aylarda) aşılanmaları önerilir.

Aşıları tamamlanmadan veya hiç aşılanmadan Omicron'la hastalık geçirenler

Aşı şeması tamamlanmadan veya hiç aşılanmadan Omicron'la (ülkemiz için 1 Ocak sonrasında) hastalık geçirmiş olan kişilerin (Delta varyantına yeterli bağışıklıkları olmayacağı için) hastalıktan üç ay sonra başlamak üzere bir ay arayla iki doz BioNTech aşısı olmaları önerilir. mRNA aşısı yapıl(a)madığı durumda Sinovac aşısıyla üç doz (0, 1 ve 4'üncü aylarda) aşılanmaları önerilir.

Diğerleri

İki doz Sinovac ardından iki doz BioNTech aşısı veya üç doz BioNTech aşısı veya dört doz BioNTech aşısı uygulandıktan sonra Covid geçirmiş kişilere hatırlatma dozu yapılmasına eldeki verilere göre gerek yoktur.

Bağışıklık yetmezliği olan kişilerin inaktif aşı yerine mRNA aşılarıyla aşılanmaları önerilir. Bu kişiler bir ay arayla üç dozdan (BioNTech) oluşan primer aşı şemasını tamamladıktan üç ay sonra birinci ek dozlarını (dördüncü aşılarını), bundan en az dört ay sonra da ikinci ek dozlarını (beşinci aşılarını) olmalıdırlar. Bundan farklı şemalar uygulanmış ise ek dozların sayısı ve zamanlamasının belirlenmesi için İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanlarına başvurmaları önerilir.

Mevcut veriler ışığında, dört doz BioNTech veya İki doz SinoVac sonrasında üç doz BioNTech aşısı olmuş kişilerin bağışıklık yetmezliği olmadığı sürece hatırlatma dozu olmalarına gerek bulunmamaktadır. Bu kişilerde varyantları da içeren polivalan aşılarla ek dozların gerekliliği konusunda çalışmalar devam etmektedir.

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede