lgs katsayıları 2018 / 2018 LGS - Liselere Giriş Sınavı Sayısal Bilgiler

Lgs Katsayıları 2018

lgs katsayıları 2018

2018 LGS puan hesaplama nasıl yapılır? LGS kaç net, kaç puan ediyor?

LGS SORU VE CEVAPLARI AÇIKLANDI MI?

Liseye Geçiş Sınavı (LGS) 2 Haziran 2018 Cumartesi günü ilk kez düzenlenecek. Yüzbinlerce öğrencinin katılacağı LGS sınavıyla ilgili en çok merak edilen konulardan biri de, soruların kolay mı yoksa zor mu olduğu. Merkezi sınavların yapılmasının ardından MEB soruları açıklayacak. LGS sorularının ne zaman açıklanacağı henüz bilinmiyor. LGS soruları açıklandığı anda sayfamızdan görebilirsiniz.

LGS GİRİŞ BELGESİ ÇIKARMA

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2 Haziran'da düzenlenecek olan Liselere Geçiş Sınavı (LGS) belgeleri açıklandı. Sınava girecek ortaokul son sınıf öğrencileri ,okul müdürlüklerine giderek e-okul üzerinden LGS giriş belgelerinin fotoğraflı ve renkli çıktılarını alabilirler. Sınava giriş belgelerini okul müdürlüklerinin mühürleyerek onaylaması gerekiyor.


EN GEÇ SAAT 09.00'DA SINAV BİNASINDA OLMAK GEREKİYOR

Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için öğrencilerin, en geç saat 09.00'da, fotoğraflı sınav giriş belgelerinde belirtilen binada olması gerekiyor. Geçerli kimlik belgesi ve fotoğraflı sınav giriş belgesi yanında olmayan öğrenciler LGS'ye alınmayacak. Peki, LGS nasıl uygulanacak, sınavda uyulması gereken kurallar neler, cevap k,ğıdında öğrenciye ait hangi bilgilerin olması gerekiyor? İşte adaylara son hatırlatmalar...

LGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

LGS sonuçları 22 Haziran'da açıklanacak. Sınavla ve sınavsız öğrenci alan okullara tercih ve yerleştirme ile ilgili iş ve işlemler, 2018 yılı Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu'nda yer alacak.

LGS SINAVI GİRİŞ BELGESİNİ KAYBEDENLER NE YAPACAK?

Sınava giriş belgesinde öğrencinin kimlik bilgileri ile sınava gireceği merkez, bina, salon ve sıra bilgileri yer alacak. Öğrenci, sınav giriş belgesinde yer alan sınav bölgesinde, binada, salonda ve sırada sınava girecek.

Sınav giriş belgesini kaybeden öğrenciler, belgenin yenisini öğrenim gördüğü okul müdürlüklerinden onaylatarak alabilecek.

SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK OLAN LİSE TİPLERİ HANGİLERİ?

Bazı okul türleri için sınava girerek puan edinmek şart olacak. Yönergeye göre, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına yerleştirilmesi amacıyla Bakanlıkça merkezi sınav yapılacak.

LGS SORULARI NASIL OLACAK?

Öğrencilere sözel bölümde, 8'inci sınıf Türkçe, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil, sayısal bölümde ise matematik ve fen bilimlerinden sorular yöneltilecektir.

İlk olarak sözel bölüm 50 soru ve 75 dakika, ikinci olarak sayısal bölüm 40 soru 60 dakika olmak üzere uygulanacaktır.

Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için öğrenciler en geç saat 09.00'da, fotoğraflı sınav giriş belgelerinde belirtilen binada hazır bulunacaktır. Öğrenciler sınava gelirken yanlarında fotoğraflı sınav giriş belgesi, geçerli kimlik belgesi (T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı veya T.C. kimlik kartı veya geçerlik süresi devam eden pasaport, yabancı uyruklu öğrenciler için İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından verilen resimli, mühürlü kimlik belgesi) ile en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulunduracaktır. Geçerli kimlik belgesi ve fotoğraflı sınav giriş belgesi yanında olmayan öğrenciler sınava alınmayacaktır.



LGS SINAVI NASIL YAPILACAK?

* Sınav, iki bölüm h,linde uygulanacak, çoktan seçmeli 90 soru sorulacak ve aynı gün yapılacaktır.

* Birinci bölüm, 50 soruluk sözel alandan oluşacak ve süresi 75 dakika; ikinci bölüm ise 40 soruluk sayısal alandan oluşacak ve süresi 60 dakika olacaktır.

Sözel bölümde, 8'inci sınıf Türkçe, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil, sayısal bölümde ise matematik ve fen bilimlerinden sorular yöneltilecektir.

Merkezî Sınav başvuru ve sonuçlarıyla ilgili iş ve işlemler elektronik ortam üzerinden gerçekleştirilecektir. Öğrencinin herhangi bir sorun ya da zorlukla karşılaşmaması için elektronik ortam üzerinde bilgilerinin kayıtlı ve güncel olması gerekmektedir.

Öğrenciler, elektronik ortam üzerinden başvuru bilgilerini takip edebileceklerdir. Öğrenciler başvuru döneminde 2018 Merkezî Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu'na http://www.meb.gov.tr internet adresinden ulaşabileceklerdir.

SINAV DUALARI NELERDİR?

"Bismillahirrahmanirrahim, Ferdün, Hayyün, Kayyûmun, Hakemun, Adlün, Kuddusün(1). İyy,ke na'büdü ve iyyakenesta'in.(2) İnna fetahna leke fethan mubina."(3) On dokuz defa okunacak.

Sınav Öncesi

"Bismillah her hayrın başıdır" sıırınca sınava başlarken besmele çekmeyi unutmamak gerekir.

Faziletleri itibariyle 3 ihlas suresi ve Fatiha suresi ile birlikte okunabilir.

Saleten Tüncina Duası:

"Allahumme salli ala Seyyidina Muhammedin ve ala ali Seyyidina Muhammedin salaten tüncina biha min-cemi'il-ehvali vel afat. Ve takdi lena biha cemial hacat ve tutahhiruna biha min-cemii's-seyyiat ve terfe'una biha ındeke a'la'd-deracat ve tubelliğuna biha aksa'l-ğayat min cemiil-hayrati fi'l-hayati ve ba'del-memat birahmetike Ya erhame'r-rahimin. Hasbunellahu ve ni'mel vekil, ni'mel mevla ve ni'me'n-nasır. Ğufraneke rabbena ve ileyke'l-masir."

NİHAT HATİPOĞLU SINAVDA BAŞARILI OLABİLMEK İÇİN OKUNACAK DUA

Sınav öncesi okunacak dua

Ey Rabbim, göğsümü aç, genişlet, işimi kolaylaştır. Dilimde bulunan düğümü çöz de sözümü anlasınlar. (Taha 25-28)

Sınav başlayınca okunacak dua

Ya Hayyu Ya Kayyum, bi rahmetike estagisü.

Anlamı: Ey Hayy ve Kayyum olan Allah'ım, senin rahmetine sığınıyorum.

90 SORU ÇOKTAN SEÇMELİ SINAV

Merkezî Sınav 8'inci sınıf öğretim programlarına göre yapılacak. Yani sınavda sadece 8.sınıf müfredatından soru sorulacak. Nitelikli liseler için merkezi sınav 02 Haziran 2018 tarihinde yapılacak olup sınavda öğrencilere iki bölüm h,linde çoktan seçmeli 90 soru sorulacak. Türkiye saatiyle birinci bölüm 09.30'da ve ikinci bölüm 11.30'da başlayacak. Merkezi sınav birinci bölüm, 50 soruluk sözel alandan oluşacak ve süresi 75 dakika; ikinci bölüm ise 40 soruluk sayısal alandan oluşacak ve süresi 60 dakika olacak. Sınavın iki bölümü arasında verilen süre, öğrencilerin ihtiyaçlarını gidermesi ve dinlenmesi için kullanılacak olup bu arada öğrenciler okullarından ayrılamayacaklar. Sözel bölümde, 8'inci sınıf Türkçe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil, sayısal bölümde ise Matematik ve Fen Bilimlerinden sorular sorulacak.

MEB, "2018 LGS raporu" hazırladı

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), bu yıl ilki gerçekleştirilen 2018 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın sonuçlarına göre öğrencilerin performansını içeren değerlendirme raporu hazırlandı. Rapora göre öğrenciler en yüksek ortalama Türkçe ve en düşük ortalama Matematik testinde yapıldı.

Buna göre, okul başarı puanı ile merkezi sınav puanları arasında güçlü ve pozitif bir ilişki saptandı. Bakanlığın, Eğitim Analiz ve Değerlendirme Raporları Serisinin üçüncüsü olan "2018 Liselere Geçiş Sistemi-Merkezi Yerleştirme ile Yerleşen Öğrencilerin Performansı"nda öğrencilerin sınavdaki durumlarına ilişkin detaylı analizler yapıldı. Raporda, verilere dayalı olarak sınav süreçlerinin iyileştirilmesi için atılacak adımlara da yer verildi.

Mezunların yüzde 81'i sınava katıldı

2017-2018 eğitim öğretim yılında 8'inci sınıftan toplam 1 milyon 192 bin 799 öğrenci mezun oldu. 2 Haziran'da LGS kapsamında yapılan merkezi sınava 1 milyon 9 bin 260 öğrenci başvurdu, bu öğrencilerin 971 bin 657'si sınava katıldı.

Mezunların yüzde 81,46'sının sınava katılması, öğrencilerin sınava talebinin yoğun olduğunun göstergesi olarak yorumlandı.

Sınavda öğrencilere sözel bölümde Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Yabancı Dil testlerinde toplam 50 soru soruldu ve 75 dakika cevaplama süresi, sayısal bölümde ise matematik ve fen bilimleri testlerinde toplam 40 soru için toplam 60 dakika süre verildi.

En yüksek ortalama Türkçe ve en düşük ortalama Matematik testinde

Sınav sonucuna göre, merkezi olarak yerleştirilen öğrencilerin farklı testlerdeki performanslarını değerlendirmek için ortalama ham puanları incelendi.

Buna göre 20 soruluk testler arasında öğrencilerin en yüksek başarıyı 16,48 ortalama ile Türkçe'de, en düşük başarıyı ise 6,99 ortalama ile matematik testinde gösterdiği ortaya çıktı.

Sayısal bölümde yer alan fen bilimleri testinde de öğrencilerin görece yüksek başarı gösterdiği görüldü. Bu testte, öğrencilerin ortalaması 13,05 olarak belirlendi.

Soru sayısı 10 olan testlerde hesaplanan ortalama ham puanların T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde 9,26 ortalama, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde 9,72 ortalama olduğu, bu durumun öğrencilerin oldukça başarılı olduklarını gösterdiği belirtildi.

İngilizce, Fransızca, Almanca ve İtalyanca dillerinde uygulanan Yabancı Dil testinde elde edilen 7,78 ortalama ham puanın öğrencilerin bu testte de görece yüksek başarı gösterdiğine işaret ettiği belirtildi.

En çok boş bırakılan sorular

Soruların boş bırakılma düzeylerini belirlemek için her bir sorunun kitapçıktaki sırası dikkate alınarak soruları boş bırakan öğrencilerin oranları hesaplandı.

Öğrenciler en çok yüzde 28,99 oran ile matematik testindeki soruları boş bıraktı. Matematiği yüzde 6,25 oran ile fen bilimleri testi, yüzde 4,42 oran ile yabancı dil testi izledi.

Sözel bölümde yer alan Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testlerinde soruların boş bırakılma oran ortalamaları yüzde 2'nin altında kaldı. Özellikle matematik testinde ortalama ham puan ortalamasının görece düşük olmasının önemli nedenlerinden birisinin bu testte soruların boş bırakma oranlarının yüksekliği olduğu değerlendirildi.

Öğrencilerin testlerdeki ham puan ortalamalarının cinsiyete göre değişimi incelendi ve kız öğrencilerin ortalama puanlarının matematik dışındaki tüm testlerde erkek öğrencilerden daha yüksek olduğu belirlendi.

Kız öğrencilerin erkek öğrencilerle kıyasla en başarılı oldukları testler Türkçe ve yabancı dil oldu.

Ortalama ham puanları arasındaki farkın en düşük olduğu test ise matematik olarak belirlendi.

Anne ve baba eğitimi arttıkça öğrencinin başarısı da artıyor

Raporda, anne ve baba eğitim düzeyi ile öğrencinin sınav puanları arasındaki ilişki de incelendi. Elde edilen sonuçlar, anne ve baba eğitim düzeyleri yükseldikçe ortalama merkezi sınav puanlarının da belirgin şekilde arttığını gösterdi. Anne eğitim düzeyi ilkokul olan öğrenciler ile lisansüstü olan öğrencilerin ortalama merkezi sınav puanları arasında 60 puandan fazla fark bulundu.

Ortalama merkezi sınav puanları arasındaki benzer düzeyde fark, baba eğitim düzeylerinde de gözlendi.

Okul başarı puanlarıyla sınav puanları uyumlu

Öğrencilerin ortaokulda gösterdikleri akademik başarının bir göstergesi olan okul başarı puanları (OBP) ile merkezi sınav puanları arasındaki ilişki de raporda incelendi.

İki puan türü arasındaki ilişkiyi incelemek için korelasyon katsayısı hesaplandı, OBP ile merkezi sınav puanları arasında güçlü ve pozitif bir ilişki bulundu.

OBP'lerin merkezi sınav puanına eklenmesi durumunda öğrencilerin başarı sıralamalarının nasıl değiştiğinin belirlenmesi için başarı sıralamasında ilk 1000, 1001-5000, 5001-10000, 10001-100000, 100001-500000 ve 500001 ve sonrası düzeylerinde bulunan öğrenciler üzerinde simülasyon çalışması gerçekleştirildi.

Çalışma sonucunda, OBP'lerin eklenmesi durumunda ve mevcut durumda öğrencilerin aynı başarı düzeylerinde bulunma oranlarının yüzde 95'in üzerinde olduğu belirlendi.

Bu sonuç, OBP'lerin merkezi sınav puanının hesaplanmasında kullanılmasının başarı sıralarında büyük bir değişiklik oluşturmadığını gösterdi.

Okul türlerine göre sınav puanı ortalaması

Yerleşen öğrencilerin yüzde 83,97'si devlet okullarından, yüzde 16,03'ü ise özel okullardan mezun oldu. Devlet okullarından mezun olup yerleşen öğrencilerin sınav puanı ortalaması 339,94; özel okullardan mezun olup yerleşen öğrencilerin sınav puanı ortalaması ise 380,55 oldu.

Tüm lise türlerine, devlet okullarından merkezi olarak yerleşen öğrencilerin oranı, özel okullardan yerleşen öğrencilerin oranından daha yüksek oldu. Devlet okullarından mezun olan öğrencilerin yerleşme oranının yüzde 90'ın üzerinde olduğu lise türleri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Anadolu İmam Hatip Lisesi, özel okul mezunlarına ait yerleşme oranlarının en yüksek olduğu iki lise türünün Anadolu Lisesi ve Fen Lisesi olduğu belirlendi.

Öneriler

Raporun öneriler bölümünde, boş bırakılma oranlarının düşürülmesi ve benimsenen yeni soru tipi yaklaşımlarının öğrenciler üzerinde zaman baskısı oluşturmaması için sınav süresinin iyileştirilmesinde fayda görüldüğüne dikkati çekildi.

Bu sonuçlar doğrultusunda, MEB'in sürenin arttırılması yönünde karar aldığı hatırlatıldı. Bakanlık, sayısal alan sınav oturumunda 60 dakika olan sürenin 20 dakika uzatılmasını kararlaştırmıştı. Buna göre, sınavın birinci bölümü 50 soruluk sözel alandan oluşacak ve 75 dakika süre verilecek. İkinci bölüm ise 40 soruluk sayısal alan testinden oluşacak ve 80 dakika süre tanınacak.Böylece öğrenciler, 2019'da yapılacak sınavda soru başına sözel bölümde 1,5 dakika ve sayısal bölümde 2 dakika cevaplama süresine sahip olacak.

Raporda ayrıca merkezi sınav puanına OBP'nin dahil edilmediği anımsatılarak, öğrencilerin sınav puanları ile OBP'lerin benzer değişimler gösterdiğinin tespit edildiği belirtildi. Bu nedenlerle öğrencilerin ortaokulda edindikleri becerilerin göstergesi olan OBP'nin sınav puanına dahil edilmesi önerildi.

Yürütücülüğünü Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer'in yaptığı Eğitim Analiz ve Değerlendirme Raporları serisinin üçüncüsü, Dr. Sadri Şensoy, Dr. Hande Tanberkan, Dr. H. Eren Suna, Emine Eroğlu ve Ümare Altun tarafından hazırlandı.

LGS Derslerin Katsayıları 2021 LGS’de her sorunun katsayısı farklı mı?

LGS; ortaokul öğrencilerinin iyi bir lisede okuyabilmesi için girdikleri her yıl yapılan bir sınavdır. Ortalama 1 milyon öğrencinin girdiği bu sınavın neticesinde yaklaşık olarak 1000 tane nitelikli lise tercih edilebilir

Her yıl yapılan bu sınavın puanları hesaplanırken Milli Eğitim Bakanlığının yayınlamış olduğu kılavuzdaki karmaşık bir formül uygulanır. İçerisinde standart sapma, net ortalamaları en yüksek ve en düşük adayın sonuçlarının da hesaba katıldığı bu formüle göre puan hesaplamak pek mümkün değildir

2021 LGS hangi soru kaç puan?

Türkçe dersinden bir net 3,44 puan, İnkılap Tarihi dersinden bir net 1,47 puan, Din Kültürü dersinden bir net 1,59 puan, Yabancı Dil dersinden bir net 1,33 puan, Matematik dersinden bir net 5,78 puan ve Fen dersinden bir net 3,56 puan getirmektedir 3 yanlışın bir doğruyu götürdüğü sınavda standart sapma uygulanıp ve en yüksek 500, en düşük 100 puan olacak.

Lgs Matematik kat sayısı kaç?

2021 LGS de Matematiğin katsayısı 5,78 ile en yüksek ders olmuştur Daha önceki senelerde bu katsayı çok daha yüksek rakamlara ulaşmıştır 2018 senesinde 7,63, 2019 senesinde 4,95 ve 2020 senesinde 5,62 olarak belirlenmiştir

LGS’de her sorunun katsayısı farklı mı?

LGS’de her sorunun katsayısı aynı değildir. Ağırlıklı katsayı noktasında Matematik, Fen ve Türkçe aynı katsayıya sahip olsalar bile, matematik her sınavda en az yapılan ders olduğu için standart sapma ile beraber en çok puanı getiren test olmaktadır Her dersin katsayısı farklıdır ama derslerin içindeki her sorunun katsayısı aynıdır. Matematikteki 20 sorunun puan olarak birbirinden farkı yoktur

Lgs’de hangi ders belirleyici olacak?

Matematik, Türkçe ve Fen Bilimleri dersleri belirleyici olacaktır. Son birkaç sınavda katsayı olarak en yüksek ders matematik olmakla beraber Türkçe ve Fen dersindeki birer net 3,5 puanın üzerinde puan getirmektedir

Lgs’de 1 yanlış kaç puan 2021?

LGS‘de 3 Yanlış 1 doğruyu götürür Dolayısıyla 1 Yanlış 1,33 net kaybına sebep olur. Matematik 1 Yanlış 7,71 puan, Türkçe 1 Yanlış 4,59 puan , Fen 1 Yanlış 4,74 puan , İngilizce 1 Yanlış 1,78 puan , Din 1 Yanlış 2,12 puan , İnkılap 1 Yanlış 1,96 puan yapmaktadır

En Doğru LGS Puan Hesaplama Hangisi?

Her sene sınavdan hemen sonra katsayıları MEB ile birebir aynı olarak güncelleyen kazanabilirsin.com Daha önce sınava girmiş herhangi bir öğrencinin sonucu ile karşılaştırıldığında birebir aynı sonucu veriyor

LGS Yüzdelik Dilim Hesaplama işlemini de aynı sayfadan yaparak birebir aynı sonucu verdiğini görebilirsiniz

LGS derslerin katsayıları 2021

DERSLERKATSAYILAR
TABAN
PUANI
200,004394
TÜRKÇE3,44603333
MATEMATİK5,78783333
FEN3,56228333
İNKILAP1,47508889
DİN1,59244444
YABANCI DİL1,33975278
Özet

Bu araştırmanın amacı, 2018 yılında Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında uygulanan merkezi sınav matematik alt testinin kapsam geçerliğini ve bu alt testte yer alan her bir maddenin, yenilenmiş Bloom taksonomisine göre bilişsel basamağı ile TIMSS ve PISA matematik yeterliklerine göre yeterlik düzeyini belirlemektir. Bu araştırma, betimsel bir araştırma olup tarama modelinde yürütülmüştür. Veri toplama süreci, iki farklı çalışma grubuyla iki basamakta tamamlanmıştır. Bu süreçte veri toplama aracı olarak uzman görüş formları kullanılmıştır. Veri analizinin ilk basamağında, maddelerin hedef kazanımlarının öğrenme ve alt öğrenme alanlarına dağılımları ve temsil etme yüzdelikleri belirlenmiştir. Ayrıca, maddelerin madde-hedef uyum katsayıları ve kapsam geçerlik oranları belirlenmiştir. Veri analizinin ikinci basamağında ise, maddelerin bilişsel basamakları ve matematik yeterlik düzeyleri belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, matematik alt testi maddelerinin hedef kazanımları, matematik öğretim programındaki öğrenme alanlarına göre homojen bir dağılım göstermiştir; alt öğrenme alanlarına göre ise, bazı alt öğrenme alanlarında homojen bir dağılımın göstermemiştir. Ayrıca, matematik alt testi maddelerinin kapsam geçerliği incelendiğinde, madde-hedef uyum katsayısı kritik değeri ile kapsam geçerlik ölçüt (KGÖ) değerini karşılayan ortak beş maddenin olduğu; alt testte yer alan ortak altı maddenin bu iki kritik değerleri karşılamadığı belirlenmiştir. Geriye kalan dokuz maddenin ise madde-hedef uyum katsayısı kritik değerine ya da KGÖ değerine göre kapsam geçerliğini karşıladığı belirlenmiştir. Bu bilgiler doğrultusunda, 2018 LGS matematik alt testinin kapsam geçerliğini kısmen sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Bununla beraber, 2018 LGS matematik alt testinde yer alan maddelerin ağırlıklı olarak yenilenmiş Bloom taksonomisine göre "uygulama" basamağında; TIMSS matematik yeterliklerine göre "orta" düzeyde; PISA matematik yeterliklerine göre "Düzey 2"de yer aldığı belirlenmiştir. Anahtar Sözcükler: Madde-Hedef Uyum Katsayısı, Kapsam Geçerlik Oranı, LGS, Bloom Taksonomisi The aim of this study is to determine the content validity of the mathematics sub-test applied in central exam the high school transition system (LGS) in 2018, to examine each sub-test item in order to determine their cognitive grade according to the restructured Bloom cognitive domain taxonomy, and to determine their level of competence according to TIMSS and PISA mathematics competences. This research was carried out in the descriptive survey model. The data collection process was completed in two steps with two different working groups. In this process, expert opinion forms have been used as a data collection tool. In the first step of the data analysis process, the intended learning objectives of the test items to the learning field and sub-learning field distributions of these items and their representation percentages were determined. In addition, the index of item-objective congruence and content validity ratio of items have been determined. In the second step of the data analysis process, the cognitive domain levels of items and the levels of mathematical complexity of items were determined. According to the findings obtained in the study, the intended objectives of mathematical sub-test items have a homogeneous distribution in learning fields but they do not show a homogeneous distribution in some sub-learning fields. Moreover, when the content validity of mathematics subtest items were examined, it has been determined that there are agreed five items meeting the indexes of item-objective congruence and CVR values and also agreed six items in the mathematics sub-test do not meet both values. The remaining nine items meet content validity according to the indexes of item-objective congruence or CVR values. Based on this information, it has been determined that the 2018 LGS mathematics subtest partially meet content validity. In addition, it was determined that the 2018 LGS mathematical sub-test items meet the "Application" level in restructured Bloom taxonomy; "Intermediate" level in TIMSS mathematics competency levels; and "Level 2" in PISA mathematics competency levels. Key Words: The Indexes of Item-Objective Congruence, Content Validity Ratio, LGS, Bloom Taxonomy

Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12575/73256

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir