Idrar yolu kaşıntısı nasıl geçer

Idrar Yolu Kaşıntısı Nasıl Geçer

idrar yolu kaşıntısı nasıl geçer

Vajina Kaşıntısı, Vajinal Mantar Nasıl Geçer?

Vajina Kaşıntısı Nedir?

Vajina kaşıntı ve akıntısı bir mantar enfeksiyonunun ana belirtileridir! ancak başka belirtileride vardır.

Vajinal Mantar Belirtileri Nelerdir?

Eğer vajinal mantarınız varsa aşağıdaki belirtilerden herhangi biri veya tümünü siz de yaşayabilirsiniz:

  • Vajina iç ve dış bölgesinde rahatsız edecek sıklıkta kaşıntı olması.
  • Vajina ve vulva (organın dış kısmı) yanması, kızarıklığı ve şişmesi.
  • İdrar yaparken ağrı veya yanma.
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı.
  • Süzme peynirine benzer kalın, beyaz, kokusuz bir akıntı var ise.

Bu belirtiler sizde varsa ve buna bağlı olarak mantar enfeksiyonunuz olduğunu düşünüyorsanız, kendinizi tedavi etmeden önce doktorunuza danışın.

Mantar enfeksiyonlarının belirtileri, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve bakteriyel vajinoz (vajinada bakterilerin aşırı artması) dahil olmak üzere diğer daha ciddi durumlara benzerlik gösterebilir. Doğru tanı önemlidir, böylece en iyi tedaviyi alabilirsiniz. Peki neden vajinada mantar enfeksiyonu gelişir? Vajinada mantar enfeksiyonu nedenlerini açıklayalım.

Vajinal Mantar (Kaşıntı) Enfeksiyonlarının Nedenleri

Vajinal mantar enfeksiyonunun birçok nedeni vardır;

  1. Hormonal değişimler,
  2. Diyabet,
  3. Antibiyotikler,
  4. Duş jelleri, sabun ve vajinal spreyler,
  5. Zayıflamış bir bağışıklık sistemi,
  6. Cinsel ilişki,
  7. Vajinayı sık yıkamak,
  8. Genital terlemeyi ve nemi arttıracak sentetik kökenli iç çamaşırları.

1- Hormonlar: Hamilelik, emzirme veya menopoz sırasındaki değişiklikler (veya doğum kontrol hapları alıyorsanız) vajinanızdaki floral dengeyi değiştirebilir.

2- Diyabet: Diyabetiniz iyi kontrol edilmezse, hem bağışıklık sisteminiz etkilenir hem de vajinanızın mukoza zar tabakasındaki (vajina nemli dış yüzeyi) şeker düzeyindeki artış mantarın çoğalması için uygun ortam oluşturabilir.

3- Antibiyotikler: Bu ilaçlar vajinanızda yaşayan mantarın artmasını engelleyen iyi bakterilerin çoğunu öldürebilir.

4- Duş jelleri, sabun ve vajinal spreyler: Bu ürünlerin kullanımı vajinanızdaki asidik dengeyi değiştirebilir. Sadece ph dengeliyici genital temizleme ürünü kullabilirsiniz. What s up hattımızdan bilgi alabilirsiniz.

5- Zayıflamış bir bağışıklık sistemi: HIV pozitifseniz,diyabet varsa veya başka bir bağışıklık sistemi bozukluğunuz varsa, mantar da kontrolsüz büyüyebilir.

6- Cinsel ilişki: Bir mantar enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olarak görülmese de, cinsel temas yoluyla kişiden kişiye bulaşabilir.

Vajina Kaşıntısı Nasıl Geçer? Vajinal Mantarlar İçin Kremler ve İlaçlar

Basit mantar enfeksiyonları (vajina kaşıntısı ilaç ve krem) için, doktorunuz genellikle 1 ila 3 günlük bir antifungal krem, merhem, kapsül ve fitil reçete edecektir.

Genellikle bir fitil ve bir krem reçete edilmektedir. Ağır mantar enfeksiyonlarda ağızdan alınan kapsüllerde tedaviye eklenir. Israrcı mantar enfeksiyonlarda eş tedavisi verilip hijyen koşullarınız gözden geçirilmelidir. Bu ilaçlar reçete ile verilmektedir.

Aşağıda vajinal mantar tedavisinde en sık kullanılan ilaçlar verilmiştir. Aşağıdaki ilaç isimleri etken webgrid.co.ukçların ticari isimlerini etken maddelerinden bulabilirsiniz.

Vajina Kaşıntısına (Mantarına) İyi Gelen İlaçlar

  • Tiokonazol
  • Butokonazol
  • Fentikonazol Nitrat
  • Mikonazol
  • Sertakonazol
  • Fluconazole
  • Klotrimazol
  • İzokonazol nitrat

Basit mantar enfeksiyonu olan kadınlar, ilacın işe yaradığından emin olmak için doktorlarına kontrol olmalıdır.

Tekrarlayan geçmeyen vajina mantarım (akıntım) var, ne yapmalıyım?

Kliniğimize tekrarlayan ve geçmeyen mantar ve akıntı şikayeti olan bir çok hasta gelmekte ve kesin sonuç alınmaktadır.

Kliniğimizde geçmeyen ve sürekli tekrar eden mantar enfeksionlarına yönelik özel tedavi protokolleri uygulanmakta Borik asit uygulaması yaparak en kısa zamanda sizi sağlığınıza kavuşturmaktayız. Eğer sizinde bıktığınız ve devamlı tekrarlayan mantar ve akıntı şikayetiniz varsa en yakın zamanda kliniğimize bekleriz.

Yılda 4 defadan fazla mantar şikayetleriniz oluyorsa tekrarlayan geçmeyen mantar enfeksiyonunuz vardır. Tekrarlayan ve geçmeyen mantar enfeksiyonunun bir çok nedeni vardır. Bunlardan en önemlileri yaşam tazınız, eşinizde de mantar enfeksiyonu olması, tedavilerin uygulanmış olduğu mantar çeşidinin farklı bir tür olması gibi.

Tüm vajinal mantar enfeksiyonlarının %95 inin sorumlusu Candida Albicans iken %5`i Candida Glabrata gibi diğer mantar çeşitleridir. Bu durumda mantar tedavisne direnç gelişebilir. Dirençlide olsa uygun tedavi verildiğinde tüm mantar enfeksiyonlarının tedavisi vardır. Bu gibi durumlarda tedavide öncelikle

  1. Yaşam tarzınız sorgulanır. Eğer mantar olmanızı kolaylaştıracak durumunuz varsa tespit edilir ve yaşam tarzınız düzeltilir.
  2. Gerekli ise eş tedavisi verilir.
  3. Düzenli aralıklarla önlem tedavileri webgrid.co.uk şekilde mantar şikayetiniz oluşmadan biter ve tekrarlamaz.
  4. Özel solusyonlarla vajina yıkaması yapılır.
  5. Vajinaya Borik asit uygulanır.

Bitkisel Vajinal Mantar (Vajina Kaşıntısı) Tedavisi

Bir mantar enfeksiyonunuz olduğunu fark ederseniz, kendiniz evde bitkisel ürünlerden tedavi desteği alabilirsiniz.

İlaç kullanmak istemiyorsanız vajinal mantar enfeksiyonlarını doğal ilaçlarla tedavi etmeye çalışabilirsiniz, ancak bunlar belirtilen ilaçlar kadar etkili veya güvenilir değildir. Vajina içine uygulanan bazı popüler doğal ilaçlar şunlardır:

  • Hindistan cevizi yağı,
  • Hint defnesi yağı,
  • Vajina içine ezilmiş sarımsak sürmek,
  • Sirkeli su ile vajina yıkaması,
  • Vajina içine az bir miktar doğal yoğurt sürmek.

Vajinanıza krem veya yağ uygulamadan önce daima ellerinizin temiz olduğundan emin olun.

Ayrıca doğal ilaçları denemeden önce doktorunuzla görüşmeniz uygun olur. Bu önemlidir, çünkü belirtileriniz basit bir mantar enfeksiyonundan başka bir şeyden kaynaklanıyorsa, doktorunuz durumunuzu teşhis edip ek tedavi verebilir. Bazı bitkiler, kullandığınız ilaçlarla etkileşime girebilir veya diğer istenmeyen yan etkilere neden olabilir.

Güncel ve yeni bilgiler için instagram hesabımızı takip edebilirsiniz: drfatihadanacioglu

  1. Önceki
  2. Sonraki

Vajina Kaşıntısına Ne İyi Gelir? Vajinada Kaşıntı ve Mantar İçin Bitkisel Tedavi ve Çözüm, En Çabuk Ne İyileştirir?

Vajinada kaşıntı sorunu kadınları rahatsız eden bir sağlık problemi olmaktadır. Hemen hemen her kadının yaşadığı bir durumdur. Bu kaşıntı genellikle alerjik ve kimyasal maddeler kullanım sonucunda ortaya çıkan bir sorundur. Ayrıca menapoz nedeniyle de ortaya çıkabilen ağrılı bir semptomdur. Vajina kaşıntısının birçok nedeni bulunmaktadır. Bunlardan bazıları cilt hastalıkları veya cinsel yolla bulaşan hastalıkların bir sonucu olarak da ortaya çıkabilmektedir. Vajina kaşıntısı için ne yapmalı? Merak edilen bu soruyu yanıtlayacağız. Hamilelikte vajina kaşıntısı işte detaylar.

VAJİNA KAŞINTISI NEDEN OLUR?

Vajina kaşıntısına neden olan birçok durum bulunmaktadır. Bunlar genellikle cilt hastalıkları yad a cinsel yolla bulaşan hastalıkların bir sonucu olarak çıkabilir. Çok nadir olarak stres veya vulva kanser nedeniyle vajinal kaşıntı sorununuz olabilir. Bu rahatsızlığın en sık nedeni mantar enfeksiyonlarından kaynaklı olabilir. Mantar dışında ayrıca trikomonas, genital siğiller gibi cinsel temasla bulaşan hastalıklar kaşıntıya neden olabilinen durumlardır. Kadınlarda belli bir yaştan sonra görülen menopoz ile birlikte östrojen hormonu azalmasına bağlı kuruluk veya deriyi etkileyen kontakt dermatit, egzema veya sedef gibi hastalıklar da vajina kaşıntısına neden olabilmektedir.

Vücutta oluşan egzamaya ne iyi gelir? Ciltteki egzama bulaşıcı mı, neden olur? İşte tedavi yöntemleri ve detaylar!

VAJİNA KAŞINTISINA NE İYİ GELİR?

Kadınlarda görülen bir rahatsızlık türü olan vajina kaşıntısına iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri mevcuttur. Bu şekilde hastaneye gitmeden evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler vardır.

Buz Torbası

Bunlardan ilki ve ne bilinen yöntem genellikle buz torbası koymak yöntemidir. Bu rahatsızlık türü özellikle geceleri dayanılmaz hal almaktadır. Bu soruna buz torbası ile kompres yaparak çözüm bulabilirsiniz.

Elma Sirkesi

Bir diğer vajina kaşıntısına doğal çözüm olan yöntem ise; elma sirkesi kullanmaktır. Elma sirkesi antibakteriyel ve antifungal özellikleri bulunana mucizevi bir besindir. Yapmanız gereken tek 2 yemek kaşığı elma sirkesini ılık suyla karıştırınız. Daha sonra bu su ile vajina bölgenizi iki ila üç gün boyunca günde 2 kez yıkayınız. Zamanla bu rahatsızlık veren kaşıntının gittiğini göreceksiniz.

Fesleğen

Mucizevi bir bitki olan fesleğen yaprakları, anti mikrobik, antifungal ve anti bakteriyel özelliklere sahiptir. Su dolu bir kaba fesleğen yaprağı ilave edip daha sonra kaynatın. Ardından 20 dakika suyu demleyin. Demlenen fesleğen suyunun günde iki kez için.

VAJİNA KAŞINTISI NASIL GEÇER?

Vajinadaki kaşıntının geçmesi için ilk önce yapmanız gereken, genital bölge temizliğine önem vermek. Daha sonra vajinal duş yapmaktan kaçınmalı. Pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir. Çok dar kıyafetler giyilmemeli. Çamaşırlarınızı bol su ile durulanmalı ve yıkama sırasında mümkün olduğu kadar az deterjan ve kimyasal ürün kullanılmalıdır. Bunları uyguladığınız takdirde vajina kaşıntınız son bulmaktadır.

HAMİLELİKTE VAJİNA KAŞINTISI

Hamilelik aylarında gebe anne adaylarında meydana gelen vajinal kaşıntılar kesinlikle doktor tarafından kontrol edilmesi gerekiyor. Eğer ki anne adayında vajinal bir kaşıntı var ise bu kaşıntı öncelikli olarak alerjik bir durumdan kaynaklanıyor olabilmektedir. Böyle bir durumda mutlaka doktorunuza danışınız.

Hamilelikte Akıntı Nasıl Ve Neden Olur? Hamilelikte Akıntı Nasıl Geçer ve Sebebi Nedir, Vajinadan Beyaz Akıntı Gelmesi Hamilelik Belirtisi Midir?

VAJİNA KAŞINTISI İÇİN NE YAPMALI?

•Genital bölgenizi ılık su ve nazik bir temizleyici ile dikkatli bir şekilde yıkayınız.

•Duş yaparken kesinlikle, kokulu sabunlar, losyonlar ve köpüklü banyo ürünlerinden kaçınınız.

•Spreyler ve duş jelleri gibi hijyen ürünlerini kullanmayınız.

•Yüzdükten sonra veya egzersizden sonra kirlenen iç çamaşırınızı çıkarınız, yerine temiz iç çamaşırı tercih ediniz.

•Pamuklu iç çamaşırı giyiniz.

•İç çamaşırlarınızı her gün değiştirmeye özen gösteriniz.

•Maya enfeksiyonu gibi rahatsızlığa yakalanmamak için bol bol yoğurt tüketin.

Mantar enfeksiyonu belirtileri nelerdir? Mantar enfeksiyonu nedir, neden olur?

KULLANICILARIN MERAK ETTİĞİ DİĞER SORULAR

Vajina kaşıntısına ne iyi gelir evde çözüm?

Elma sirkesi antibakteriyel ve antifungal özellikleri bulunana mucizevi bir besindir. Yapmanız gereken tek 2 yemek kaşığı elma sirkesini ılık suyla karıştırınız. Daha sonra bu su ile vajina bölgenizi iki ila üç gün boyunca günde 2 kez yıkayınız. Zamanla bu rahatsızlık veren kaşıntının gittiğini göreceksiniz.

Vajinal kaşıntıya hangi krem iyi gelir?

Vajina Kaşıntısına (Mantarına) İyi Gelen İlaçwebgrid.co.ukonazol webgrid.co.ukazol nitrat.

Vajinaya sirke sürülür mü?

Kaşıntının çok yoğun olduğu zamanlarda elma sirkesi kullanın. Asla sirkeyi vajinanıza boca edin demiyoruz. Kaşıntınız varsa, küveti suyla doldurup içine bir kapak elma sirkesi ekleyebilirsiniz. Bu sizi bir miktar rahatlatacaktır.

Vajina kaşıntısı kaç günde iyileşir?

Vajinal mantar enfeksiyonu çoğu zaman vajinal kaşıntı, kızarıklık ve yanma batma hissine sebep olur. Vajinal mantar krem tedavisi çoğu zaman gün içinde bu şikayetleri azaltır.

Vajinal Kaşıntı Neden Olur ve Nasıl Ge&#;er?

Pelvik muayene sırasında doktorunuz vulvayı görsel olarak inceler ve vajinanın içinde görmek için bir spekulum kullanabilir. Vajinaya eldivenli bir parmak sokarken karnına basabilirler. Bu üreme organlarını herhangi bir anormallik açısından kontrol etmelerini sağlar. Doktorunuz ayrıca vulvadan bir cilt dokusu örneği veya analiz için akıntı örneğini de toplayabilir. Ayrıca kan veya idrar testleri yapabilir.

Vajinal kaşıntı için tıbbi tedavi;

Doktorunuz vajinal kaşıntılarınızın altında yatan nedeni bulduğunda, tedavi seçeneklerini önerecektir. Tedavi, soruna neden olan duruma bağlıdır.

Vajinal mantar enfeksiyonları

Doktorunuz vajinal mantar enfeksiyonlarını antifungal ilaçlarla tedavi edebilir. Bunlar kremler, merhemler veya haplar dahil olmak üzere çeşitli formlarda gelir.

Bununla birlikte, doktorunuz size hiçbir zaman bir mantar enfeksiyonu teşhisi koymadıysa, reçetesiz satılan herhangi bir ilaç almadan önce doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.

Bakteryel Vaginozis

Doktorlar genellikle BV'yi antibiyotiklerle tedavi eder. Bunlar ağızdan aldığınız haplar veya vajinaya eklediğiniz kremler olarak gelebilir. Kullandığınız tedavi türünden bağımsız olarak, doktorunuzun talimatlarını izlemeniz ve tüm ilacı tamamlamanız önemlidir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar(CYBH)

CYB Hastalıklar antibiyotikler, antiviraller veya antiparaziterlerle tedavi edebilirsiniz. İlaçlarınızı düzenli olarak almanız ve enfeksiyonunuz veya hastalığınız temizlenene kadar cinsel ilişkiden kaçınmanız gerekir.

Menopozda

Menopoza bağlı kaşıntı östrojen kremi, tabletler veya vajinal halka eki ile tedavi edilebilir.

Diğer nedenler

Diğer vajinal kaşıntı ve tahriş türleri sıklıkla kendi başlarına görülür.

Bu arada, iltihabı azaltmak ve rahatsızlığı azaltmak için steroid kremleri veya losyonları uygulayabilirsiniz. Bununla birlikte, bunları ne kadar kullandığınızı sınırlandırmalısınız çünkü aşırı kullanmanız durumunda kronik tahrişe ve kaşıntıya neden olabilirler.

Vajinal kaşıntı için evde yapılabilecek şeyler:

İyi hijyen ve yaşam tarzı alışkanlıkları ile Vajinal kaşıntı nedenlerinin çoğunu önleyebilirsiniz. Vajinal tahrişi ve enfeksiyonu önlemek için evde atabileceğiniz birkaç adım vardır:

Genital bölgenizi yıkamak için ılık su ve hafif bir temizleyici kullanın.

Kokulu sabunlardan, losyonlardan ve köpük banyolarından kaçının.

Vajinal sprey ve duş gibi ürünleri kullanmaktan kaçının.

Yüzdükten veya egzersiz yaptıktan hemen sonra ıslak veya nemli kıyafetleri çıkarın.

Pamuklu iç çamaşırı giyin ve iç çamaşırınızı her gün değiştirin.

Mantar enfeksiyonlarına yakalanma olasılığını azaltmak için yoğurt yiyin.

Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanın.

Büyük tuvalet sonrası daima önden arkaya silinin.

False
Vajina Kaşıntısı Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?

Vajina kaşıntısı kadınların günlük hayatını da olumsuz etkileyen sıkıntılardan biridir. Çok sayıda kadının hayatının bir döneminde yaşadığı bu kaşıntı problemi gece uykularını da olumsuz yönde etkileyebiliyor. Kimi zaman sadece kaşıntı sorunu gözlemlenirken kimi zaman kaşıntıya yanma hissi de eşlik edebiliyor. Bu problemin nasıl geçtiği, kaşıntıya neyin iyi geldiği gibi merak edilen tüm soruların yanıtlarını aktaracağız. Öncesinde ise vajina bölgesinde meydana gelen kaşıntının nedenlerini inceleyelim.

Vajinada Kaşıntı Neden Olur?

Mantar enfeksiyonu vajina kaşıntısı probleminin en temel nedenidir. Vajinal mantar probleminin nedenleri ise birbirinden farklı unsurları işaret edebiliyor. Nedenler arasında en yaygın görülenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Hormonal Değişimler
  2. Diyabet
  3. Bazı İlaçlar
  4. Kozmetikler
  5. Bağışıklık Sisteminin Zayıflaması
  6. Bulaşma

1. Hormonal Değişimler

Hormonal değişimler vajina florasını da etkileyebiliyor. Vajina florasındaki değişimler ise mantar enfeksiyonuna yol açabiliyor. Doğum kontrol hapları, gebelik, doğum, menopoz, vücudun hormon dengesinde ciddi değişimler olmasına yol açabilen unsurlardır.

2. Diyabet

Şeker hastalığının kontrol altına alınamaması vajina mukozasının da zarar görmesine yol açabiliyor. Bu durum aynı zamanda vücudun bağışıklık sistemini de olumsuz yönde etkiliyor. Bu nedenle mantar enfeksiyonunun ortaya çıkmasına adeta zemin hazırlıyor.

3. Bazı İlaçlar

Özellikle antibiyotik kullanımı vücuttaki iyi bakterilerin de ölmesine yol açabiliyor. Bu bakteriler arasında mantarın artmasını engelleyenler de var. Dolayısıyla mantar enfeksiyonun nedenleri arasında kullanılan bazı ilaçlar da mevcut.

4. Kozmetikler

Kullanılan bazı kozmetik ürünler vajinadaki asidik dengeyi bozabiliyor ve mantar enfeksiyonuna neden olabiliyor. Bu kozmetik ürünlere bazı sabunları, duş jellerini, vajinal deodorantları örnek gösterebiliriz.

5. Bağışıklık Sisteminin Zayıflaması

Herhangi bir hastalığa bağlı olarak vücudun bağışıklık sisteminin zayıflaması da nedenler listesinde yer alıyor. Bağışıklık sisteminin zayıflaması dengesiz ve sağlıksız beslenmenin bir ürünü de olabiliyor.

6. Bulaşma

Mantar enfeksiyonunun cinsel ilişki yoluyla kişiden kişiye bulaşabildiğini de belirtmek gerekiyor. Dolayısıyla bulaşma unsurunun da nedenler arasında yer aldığını söyleyebiliriz.

Vajina Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Elbette vajina kaşıntısı durumunda mutlaka tedavinin yapılması gerekiyor. İnternet ortamında kaşıntı probleminin ortadan kaldırdığı iddia edilen çok sayıda farklı bitki kürü ve benzeri önerilerle karşılaşılabilir. Ancak bu gibi yöntemlerin gelişigüzel uygulanması daha ciddi sonuçlara neden olabilir.

Vajina florasının bozulması, cildin tahriş olması ya da mantar enfeksiyonunun ilerlemesi gibi bir tablo da ortaya çıkabilir. Bu nedenle vajinada kaşıntının olması gibi sorunların giderilmesi için mutlaka tedavi olunması gerekiyor. Bununla birlikte tedavi kapsamında doktorunuzun önerdiği ilaçların kullanımına dikkat edilmesi de önemlidir. Bu sayede kaşıntı sorunundan kurtulmak mümkün olabilir.

Vajina Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Hastaların vajina kaşıntısı probleminden kurtulması için özel olarak formüle edilen vajinal kremler kullanılabilir. Bu kremler mutlaka doktor tarafından önerilmelidir. Aynı zamanda belirtilen periyotlarla kullanılması yani düzenli kullanım da büyük önem taşıyan unsurlar arasında yer alıyor.

Kimi zaman sadece vajinal kremlerin kullanılması yeterli olmaz. Aynı zamanda ilaç tedavisinin de yapılması gerekebiliyor. Bu noktada önemli olan faktör mantar enfeksiyonuna neden olan sorunları tespit edebilmektir. Öncelikle bu sorunların ortadan kaldırılması gerekir. Aynı zamanda tedavinin de uygulanması durumunda vajina bölgesinde oluşan kaşıntının geçmesi de mümkün olabiliyor.

Vajinal Mantar Belirtileri Nelerdir?

Vajinal mantar rahatsızlığının en tipik belirtisi vajina kaşıntısı sorunudur. Çok sayıda kadın vajina bölgesinde meydana gelen kaşıntının giderilmesi amacıyla kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvuruyor. Bu sayede tanı konabiliyor ve gerekli tedaviye de bir an önce başlanabiliyor. Vajinal mantar enfeksiyonunun belirtilerini genel olarak şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Genital bölgede yanma hissi
  • Genital bölgede kaşıntı olması
  • Yoğun kıvamlı ve çoğu zaman beyaz renkte olan vajinal akıntı
  • Sık idrara çıkma isteği
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Cinsel ilişki sonrasında acı hissi

Mantar enfeksiyonunun ne oranda ilerlediği ve genital bölgede nereleri etkisi altına aldığına bağlı olarak belirtiler de değişebiliyor. Bazı kişilerde belirtiler sadece yanma ve kaşıntı olurken bazı kadınlar ağrı şikayetinin olduğunu da dile getirebiliyor. Sonuç olarak belirtilerin herkeste aynı olmayabileceğini söyleyebiliriz.

Vajina Kaşıntısına İyi Gelen İlaçlar Nelerdir?

Genel olarak vajina kaşıntısı ya da vajinada mantar sorunu durumunda kullanılan ilaçlara şu örnekleri verebiliriz:

  • Tiokonazol
  • Butokonazol
  • Fentikonazol Nitrat
  • Mikonazol
  • Sertakonazol
  • Fluconazole
  • Klotrimazol
  • İzokonazol nitrat

Ancak burada son derece önemli bir unsurun da altını çizmek gerekiyor. Bu ilaçlar kesinlikle gelişigüzel kullanılmamalıdır. Sadece doktorunuz tarafından reçete edildiğinde, belirtilen süre boyunca kullanılması gerekiyor.

Vajina Kaşıntısı Mantar Belirtisi Midir?

Elbette vajina kaşıntısı mantar enfeksiyonunun en tipik belirtisidir. Hatta mantar enfeksiyonunun çoğunlukla kendini bu kaşıntı sorunu ile belli ettiğini söyleyebiliriz. Kaşıntıya bağlı olarak ciltte tahriş de meydana gelebilir. Bu durumda cilt renginde kızarıklıklar ya da kararmalar gibi bazı değişimler de meydana gelebilir. Sonuç olarak vajina bölgesinde meydana gelen kaşıntı durumunda akla ilk gelen husus mantar enfeksiyonu olur.

Vajinal Kaşıntı Oluşumunu Hızlandıran Nedenler Nelerdir?

Bazı hususlar vajina kaşıntısı sorununa da yol açan vajinal mantar probleminin meydana gelmesine zemin hazırlıyor. Bunlardan ilki de yanlış iç çamaşırı seçimidir. Naylon iç çamaşırları vajinal bölgede terlemeye neden olabiliyor. Bu da bakteri oluşumunu hızlandırıyor. Bunun yerine pamuklu kumaşlardan üretilen iç çamaşırlarının tercih edilmesi çok daha doğru olacaktır.

Bağışıklık sisteminin zayıflaması da bir diğer neden olarak karşımıza çıkıyor. Farklı nedenlere bağlı olarak bağışıklık sisteminin zayıflaması durumunda son derece hızlı bir şekilde vajinal mantar problemi ortaya çıkabilir. Vajinal duşun çok sık yapılması da bir diğer neden olarak değerlendirilebilir. Aynı zamanda vajinal duş sırasında parfüm içerikli kozmetik ürünlerin kullanımının da benzer bir sonuç doğurabileceğini belirtebiliriz. Zira bu kozmetikler vajina florasının bozulmasına neden olabiliyor.

Son olarak bazı doğum kontrol haplarının da vajinada mantar sorununu hızlandırdığını belirtmek mümkündür. Doğum kontrol hapları hormon içeriklidir. Bu durum vücudun hormon dengesinde bir miktar değişim olmasına yol açar. Hormon değişimi de vajinal mantara sebebiyet verebilir ve mantar oluşumunu hızlandırabilir.

Vajinada Kaşıntıya Neden Olan Kimyasallar Nelerdir?

Bazı kimyasal ürünlerin de vajina kaşıntısı problemine neden olabildiğini söyleyebiliriz. Bu kimyasallar ve kozmetik ürünler listesi bir hayli geniştir. Ancak aralarında en sık kullanılanları sizler için şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Parfümlü ve boyalı sabunlar
  • Vajina spreyleri
  • Vajinal deodorantlar
  • Bazı kremler
  • Bazı merhemler
  • Deterjanlar
  • Kumaş yumuşatıcıları
  • Kokulu tuvalet kağıtları

Vajinal Kaşıntı İçin Ne Zaman Doktora Görünmek Gerekir?

Elbette vajina kaşıntısı sorununu fark ettiğiniz anda doktora başvurmanız gerekiyor. Zira mantar enfeksiyonunun kendi kendine geçmesi mümkün olmaz. Hatta geç kalınması enfeksiyondan etkilenen genital bölgenin büyümesi anlamına da gelebilir.

Kaşıntı sorunu gün içerisinde ağrıya ya da yanma hissine de neden olabileceği için zaman kaybetmeden doktora başvurulması da önemlidir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulması durumunda kısa zamanda tanı konabilir ve uygun tedavi seçenekleri değerlendirilir.

  1. Önceki
  2. Sonraki

Vajinal Kaşıntı Neden Olur?

Vajinal Kaşıntı Neden Olur?

Vajinal Kaşıntı Neden Olur?

Vajinada kaşıntı problemi birçok kadında görülen yaygın bir jinekolojik şikâyettir. Bu problem çoğu zaman doktora gitmeyi gerektirmese de uzun süre devam etmesi mantar enfeksiyonu başta olmak üzere birçok hastalığın habercisi olabilir. Vajinal kaşıntı iç dudaklar, klitoris, idrar kanalı ve vajinada yaşanmış bir tahrişten de kaynaklanabilir. Kaşıntıya ek olarak, yanma ve batma hissi, sık idrara çıkma, kanama, batma hissi  ve kötü kokulu, süt kesiği gibi görünen sarı-yeşil renkte akıntı görülebilir.

Vajinal kaşıntı ve yanma hangi durumların belirtisidir?

Vajina cildinde tahriş

Vajinanın PH dengesini ve sağlıklı kalmasını sağlayan vajinal flora hassas bir yapıya sahiptir. Günlük yaşam içinde yaşanan birçok faktör bu floranın bozulmasına neden olabilir. Hijyenik pedler başta olmak üzere hijyen ürünlerinde  kullanılan kimyasallar, uzun süre hareketsiz kalmak, sentetik ve dar iç çamaşırları kullanmak, uzun süren nem vajina ve dış genital bölgeyi etkileyerek irrite edebilir. Vajinal tahriş, kızarıklık, ağrı, vajinada yanma ve acı ile belirti verir. Bazen vajinada akıntı da eşlik eder.

Organik içerikli tuvalet kağıdı, hijyenik pedler vb. seçilmesi, iç çamaşırları yıkanırken yumuşatıcı kullanılmaması, sabun ve duş jellerinde PH dengesinin gözetilmesi, uygun iç çamaşırların seçilmesi,  havuz sonrası banyo ve duş alınması vajinal irritasyonu azaltır.

Vajina Enfeksiyonu

Vajinal florada sağlıklı bakteriler vardır ve oradaki dengenin korunmasına yardımcı olurlar. Bazı durumlarda bu denge bozulabilir ve bakterilerin sayısında artış görülür. Buna un sonucu olarak beyaz, gri akıntı, kötü koku ve kaşıntı görülür. Tedavisi doktorun vereceği uygun antibiyotik, fitil ve kremlerin kullanımıdır.

Mantar Enfeksiyonu

Vajinal mantar enfeksiyonları oldukça yaygındır. Vajinal mantarın en sık nedeni Candida albicans’tır. Mantara bağlı vajinit kaşıntı başta olmak üzere yanma, akıntı ve ağrı gibi şikayetlere yol açar. Vajinal mantar enfeksiyonlarının tedavisinde genital bölge hijyen ve temizliği, çeşitli antifungal ilaç ve kremler bulunur. Karbonhidrat ve şeker ağırlıklı beslenmek, sigara kullanımı, fazla kilo,uzun süreli ızlak mayo vb. giyilmesi mantar enfeksiyonlarını tetikleyen faktörlerdir.

Üretrit

Kadınlarda idrar kanalının kısa olması nedeniyle üretrit yani idrar yolu enfeksiyonu erkekler oranla çok daha sık görülür. Vajinal enfeksiyonlar kimi zaman idrar yolu enfeksiyonların ayol açabilir ya da yeterli hijyenin sağlanmadığı durumlarda hem idrar yollarında hem de vajina da aynı anda enfeksiyonlar görülebilir. Doktorun vereceği tedavinin bol su içilerek desteklenmesi iyileşme sürecini hızlandırır.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirti verme süresi ve ortaya çıkan belirtiler bulaş türü, bulaş süresi, mikroorganizmanın türü, maruz kalınan etkenin yoğunluğu ve kişinin bağışıklık durumu gibi pek çok etkene bağlı olarak değişiklik gösterse de vajinada yanma, kaşıntı, akıntı, sevişme esnasında acı ve kanama aynı zamanda idrar yaparken zorlanma hissi gibi belirtilerle kendisini göwebgrid.co.uk belirtilerle kendisini gösteren bulaşıcı hastalıkları ise bel soğukluğu, frengi, klamidya, üreaplazma siğil ve trikomonasdır.

Liken skleroz

deride incelme ve yara oluşumu ile seyreden, Liken skleroz kadınlara erkeklere oranla 6 kat daha sık görülür. Vücudun her yerinde görülebileceği gibi, en sık genital bölge tutulumuna rastlanır. LS görülen 4 hastadan birinde tiroit hastalığı, vitiligo veya pernisiyoz anemi gibi otoimmün bir hastalık daha mevcuttur.

Liken skleroz toplumda yaygındır. Kesin bir tedavisi yoktur Liken skleroz hastalığındaki en önemli belirti genital bölgede kaşıntıdır. Her ne kadar kişilerin cinsel hayatına yansısa da aslında cinsel olarak bulaşan bir hastalık değildir.

Benzer Yazılar

Yalancı Gebelik Nasıl Anlaşılır?
Yalancı Gebelik Nasıl Anlaşılır?

Bazı durumlarda kadınlar hamile olmamalarına rağmen kendilerini hamile gibi hissetmektedir. Bu durumda gebelik belirtileri aynı şekilde yaşanmaktadır. Çok ilginç bir hastalık olan yalancı gebelik yaşayanlar gebelik belirtilerini aynı şekilde hissetmektedir.

Devamı

NST (Nonstress Testi) Nedir?
NST (Nonstress Testi) Nedir?

Gebelik takibinde çok sık kullanılan bir testtir. Bebeğin anne karnındaki iyilik halini değerlendirmede kullanılan teste nonstress test denir.

Devamı

Vajinal Kaşıntı ve Yanmaya Karşı Doğal Yöntemler 

Vajinal kaşıntı, çeşitli sağlık sorunları ile ortaya çıkabilen bir belirtidir. Bunlar, kuruluk ve tahriş gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkabileceği gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar, bakteriyel vajinoz ve mantar enfeksiyonu gibi nedenlerle de görülebilmektedir.

Vajinal yanma da kaşıntıyla benzer şekilde tahrişten, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve menopoz gibi nedenlerden dolayı meydana gelebilmektedir. Vajinal yanma ve kaşıntı bir arada görülebildiği gibi ayrı ayrı da görülebilmekte ve bu sorunlar bazen doğal yöntemlerle tedavi edilebilirken bazense ilaç kullanımı gerekebilmektedir.

Vajinal kaşıntı ve yanmanın nedenlerini ve mutlaka ilaç tedavisi gerektirmeyen sorunlarda kullanabileceğiniz doğal yöntemleri bu yazıda öğrenebilirsiniz.

Vajinal Kaşıntı ve Yanma Neden Olur?

Vajinal kaşıntı ve yanma dendiğinde genelde labia, klitoris ve vajinal açıklık kastedilmektedir. Bu bölgelerde ortaya çıkan kaşıntı ve yanma, aniden ortaya çıkabileceği gibi zamanla yoğunlaşan şekilde de görülebilir. Belirtiler idrar yapma ve cinsel ilişki gibi durumlarda kötüleşebilir ya da sürekli devam edebilir.

Vajinal kaşıntı ve yanma nedenleri arasında şunlar bulunmaktadır:

Vajinanın tahriş olması

Vajinanın tahriş olması, günlük olarak kullanılan kimyasal ürünlerin vajinanın hassas derisine zarar vermesinden ortaya çıkabilmekte ve kaşıntı ve yanmaya neden olabilmektedir. Vajinada tahrişe neden olabilecek ürünler arasında çamaşır deterjanı, sabun, kokulu tuvalet kağıdı, banyoda kullanılan ürünler ve hijyenik pedler bulunabilmektedir. Bununla birlikte çok sıkı iç çamaşırlar ve pantolonlar giymek de tahrişe yol açabilmektedir.

Vajinal kaşıntı ve yanmanın nedeni kullanılan ürünlerin neden olduğu tahriş ise bu ürünleri kullanmayı bırakmanız gerekir. Bununla birlikte yüzme havuzu ve sauna gibi ortamlardan çıktıktan sonra tüm bakterileri ve kimyasalları vajinal dokudan uzaklaştırmak için duşta suyla iyice yıkandığınızdan emin olmalısınız.

Vajinal tahriş bazense tampon, kondom, vajinal duş ve krem gibi vajinaya ya da çevresine doğrudan temas eden ürünlerden kaynaklanmaktadır. Tahriş nedeniyle vajinal yanma ve kaşıntı görülebilmektedir.

Bu durumda ilk yapmanız gereken şey, tahrişe neden olduğunu düşündüğünüz ürünleri bırakmak olacaktır. Örneğin, tahrişe neden olan kondom ise diğer doğum kontrol yöntemleri hakkında doktorunuzla konuşabilirsiniz.

Mantar enfeksiyonu

Kadınların çoğu hayatlarının bir döneminde mantar enfeksiyonuyla karşılaşmaktadır. Mantar enfeksiyonunda kaşıntı ve yanmanın yanı sıra vulvada şişkinlik, kızarıklık, cinsel ilişki sırasında ağrı, yoğun kıvamlı akıntı ve vajinanın dışında kırmızı döküntüler gibi belirtiler görülebilmektedir.

Mantar enfeksiyonu genelde doğal yöntemlerle ya da reçetesiz ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Mantarın tedavisinde kullanılan doğal yöntemler arasında şunlar bulunmaktadır:

Yoğurt: Sade yoğurt, içerisindeki canlı bakteriler nedeniyle probiyotik olarak kabul edilmekte ve mantar enfeksiyonunda faydalı olabilmektedir. Yoğurdu yiyerek tüketebilir ve vulvaya ya da vajina çevresine uygulayabilirsiniz.

Borik asit: Borik asit, güçlü bir antiseptiktir. Bu nedenle vajina etrafına az miktarda sürülerek uygulanabilmektedir. Ancak hamileyseniz ya da cildiniz hassassa borik asit kullanmaktan kaçınmalısınız.

Kekik uçucu yağı: Mantar enfeksiyonu tedavisinde kekik uçucu yağını (origanum vulgare olması gerekir) kullanmak isterseniz, yağı yaklaşık 30 ml’lik taşıyıcı bir yağa damla ekleyip tamponu birkaç dakika karışıma batırabilir ve saat vajina içinde tutabilirsiniz. Ancak bu yağa alerjiniz olup olmadığını görmek için öncelikle vücudunuzun başka bir yerine sürüp denemelisiniz.

Probiyotik takviyeler ve fitiller: Probiyotik takviyeler mantar enfeksiyonunda işe yarayabilmekle birlikte etki göstermeleri zaman alabilmektedir. Bu durumda daha hızlı etki görmek için probiyotik fitiller deneyebilirsiniz.

Hindistan cevizi yağı: Bu yağı mantar tedavisinde kullanmak istiyorsanız, saf ve organik bir yağ aldığınızdan emin olmalısınız. Yağı kaşınan ve yanan bölgeye uygulayabilirsiniz.

Çay ağacı yağı: Çay ağacı yağını kullanmadan önce taşıyıcı bir yağda seyreltmelisiniz. Bu yağı, kekik yağı ile aynı şekilde kullanabilirsiniz.

Elma sirkesi: Elma sirkesini seyrelterek mantardan etkilenen bölgeye uygulayabilirsiniz. Elma sirkesinin sağlık üzerindeki faydalarından yararlanmak için beslenme düzeninize eklemeyi düşünebilirsiniz.

Sarımsak: Sarımsak, mantar enfeksiyonun tedavisinde sindirim yoluyla tüketildiğinde işe yarayabilmektedir. Vajinaya sarımsak koymanız daha fazla yanmaya yol açabileceği için bu yöntem genelde önerilmemektedir.

Hidrojen peroksit: Hidrojen peroksiti, yarısı su ve yarısı hidrojen peroksit olacak şekilde hazırlayabilir ve vajina çevresine sürebilirsiniz. Ancak bu karışımı uzun süre boyunca kullanmaktan kaçınmalısınız.

C vitamini: C vitamini, bağışıklığı destekleyici olduğu için C vitamini takviyeleriyle vücudunuzun mantarı yenmesine yardımcı olabilirsiniz.

E vitamini: E vitamini yağı, vajina ve vulvayı rahatlatmak için günde birkaç kez iki haftaya kadar kullanabilmektedir.

Bakteriyel vajinozis

Bakteriyel vajinozis, vajinada iyi bakterilerin yeteri kadar olmamasından kaynaklanır. İyi ve kötü bakteriler arasındaki dengesizlik, bakteriyel vajinozisi tetikleyebilir. Bu hastalıkta vajinal kaşıntı, akıntı, kötü koku ve idrar yaparken yanma gibi sorunlar görülebilir.

Bakteriyel vajinoziste genelde ilaç kullanımı gerekiyor olsa da belirtilerinizi azaltmak için evde yapabileceğiniz bazı şeyler bulunmaktadır:

Ham bal: Balın antibakteriyel özellikleri, vajinal kaşıntının azaltılmasında faydalı olabilmektedir.

İçme sodası ya da kolloidal yulaf ezmesi (toz haline getirilmiş yulaf) banyosu: Banyo suyuna içme sodası ya da kolloidal yulaf ezmesi koymak, vajinal kaşıntının azalmasına yardımcı olabilmektedir.

Yoğurt: Yoğurt, vajinada iyi bakterilerin çoğalmasına yardımcı olabilir. Sade yoğurdu tek başına ya da bal ile karıştırarak sürebilirsiniz.

Sarımsak: Sarımsağı yemek ya da takviye olarak almak, bakteriyel vajinozis tedavisinde faydalı olabilmektedir.

Vajinal Kaşıntıya Doğal Çözüm

Vajinal kaşıntı bazen yanma olmadan da ortaya çıkabilmektedir. Vajinal kaşıntı için evde yapabileceğiniz çeşitli şeyler olsa da burada önemli olan kaşıntıya neden olan faktörü bulmaktır. Bunun için doktora gitmeniz önemli olmakla birlikte vajinal kaşıntı için evde yapabileceğiniz şeyler şu şekildedir:

Beslenme düzeninde değişiklikler

Vajinal kaşıntı, yediğiniz yiyecekler ile tetikleniyor olabilir. Beslenme düzeninizde yapacağınız değişikliklerle yaşadığınız belirtilerin azalmasını sağlayabilir ve enfeksiyonla savaşabilirsiniz:

  • Şekerden uzak durmak
  • Ekmek gibi mayalı yiyeceklerden uzak durmak
  • Peynir yememek
  • Meyve tüketmemek
  • Alkol içmemek
  • Daha fazla sebze ve yeşillik tüketmek
  • Pirinç ve buğday tüketimini arttırmak
  • Probiyotik almak için yoğurt yemek

Bununla birlikte beslenme alışkanlıklarınızda değişiklik yapmadan önce doktorunuzla görüşmeniz ve belirtilerinizi takip etmeniz önemlidir.

Pamuk iç çamaşırı giymek

Pamuk iç çamaşırları, vajinada ya da vulvada meydana gelen rahatsızlıkları geçirme ve önleme konusunda faydalıdır. Pamuk, nefes alabilen bir yapıda olduğu için kaşıntının azalmasında faydalı olabilir. Ayrıca yüzde pamuk iç çamaşırlar hava aldığı için mantar enfeksiyonlarının önlenmesi konusunda da faydalı olacaktır.

İyi hijyen alışkanlıklarına sahip olmak

Vajinal kaşıntıyı engelleme ve rahatlatma söz konusu olduğunda iyi hijyen alışkanlıkları çok önemlidir. Vajina kendini temizleyebilen bir yapıda olduğu için vajinal duş gibi vajinayı yıkayacak alışkanlıklardan uzak durmanız gerekecektir. Temizlik için yapmanız gereken tek şey, ılık suyla vajinanın dış kısmı olan vulvayı yıkamak olacaktır. Bunu yaparken kokulu sabunlar ve jeller kullanmanız gerekmez. Hatta bu tür ürünlerle vajinayı ve vulvayı çok fazla temizlemekle uğraşırsanız, vajinada tahrişe neden olabilir ve kaşıntının artmasına yol açabilirsiniz.

Özet Olarak

Vajinal kaşıntı ve yanma, çeşitli hastalıklar sonucu ortaya çıkmış olabilir. Bu hastalıklardan bazıları ilaç tedavisi gerektirebileceği için vajinal kaşıntı ya da yanma yaşamanız halinde doktora gitmeniz önemlidir.

Evde yapacağınız tedaviler, tedavi sırasında ya da belirtilerin kendi kendine geçmesini beklediğiniz esnada uygulayabileceğiniz şeylerdir. Vajinal kaşıntı ve yanma, doğal yöntemleri uyguladığınız halde geçmiyor ve şiddetleniyorsa mutlaka doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekir.

Doktorunuz, belirtilerinize neden olan sorunu anlayarak buna göre ilaç reçete edecektir. Sorununuzu uzun süreli olarak çözmek için doktora gitmekten çekinmemeli ve tıbbi tedavi almayı ertelememelisiniz.

 

Kaynaklar

webgrid.co.uk

webgrid.co.uk

webgrid.co.uk

webgrid.co.uk

webgrid.co.uk

 

 

 

 

Vajina kaşıntısına ne iyi gelir? Vajinada kaşıntı ve yanma i&#;in ne yapılması gerekir?

Vajina kaşıntısı genellikle alerjik ve kimyasal maddeler kullanım sonucunda veya menapoz nedeniyle ortaya çıkabilen ağrılı semptomlardır. Vajina kaşıntısının bir çok nedeni bulunmaktadır. Bazı cilt hastalıkları veya cinsel yolla bulaşan hastalıkların bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir . Nadir durumlarda, stres veya vulva kanser nedeniyle vajinal kaşıntı gelişebilir. Vajina çoğu vajinal kaşıntı endişe kaynağı değildir. Bununla birlikte, kaşıntı şiddetli veya altta yatan bir durumunuz olduğundan şüpheleniyorsanız doktorunuza veya jinekoloğunuza başvurmalısınız. Doktorunuz muayene ve test yoluyla vajinal kaşınma nedeninizi belirleyebilir. Ayrıca bu rahatsızlık verici semptom için uygun tedavileri önerebileceklerdir.

Vajina kaşıntısı neden olur?

İşte vajina kaşıntısına neden olan etkenlerden bazıları…

Vajinanın tahriş edici kimyasallara maruz bırakılması vajinal kaşıntıya neden olabilir. Bu tahriş ediciler, vajinayı da içeren vücudun çeşitli yerlerinde kaşıntılı bir döküntü oluşturan bir alerjik reaksiyonu tetikleyebilir.

Genel olarak vajinada kaşıntıya neden olan kimyasallar şu şekildedir?

- Sabun
- Vajina spreyleri
- Kremler
- Merhemler
- Deterjanlar
- Kumaş yumuşatıcıları
- Kokulu tuvalet kâğıdı
- Diyabetiniz veya üreme yolları ile alakalı bir hastalığınız varsa idrarınız ayrıca vajinal tahriş ve kaşıntıya neden olabilir.

Cilt hastalıkları

Egzama ve sedef hastalığı gibi bazı deri hastalıkları, genital bölgede kızarıklık ve kaşıntıya neden olabilir. Atopik dermatit olarak da bilinen egzama, esasen astımlı veya alerjisi olan insanlarda görülen bir döküntüdür. Döküntü kızarık ve kıvrımlı, pürüzlü bir doku ile egzamalı bazı kadınlarda vajinaya yayılabilir. Genellikle kafa derisi ve derzlerinde oluşan pullu, kaşıntılı, kırmızı lekelere neden olan yaygın bir deri durumudur. Bazen bu semptomların ortaya çıkması vajinada da görülür.

Mantar enfeksiyonu

Candida mantarı normalde vajinada bulunan doğal olarak oluşan bir mantardır. Genellikle problemlere neden olmaz ancak büyümesi kontrol edilmediğinde rahatsız edici bir enfeksiyon ortaya çıkartabilir. Bu enfeksiyon maya mantar enfeksiyonu olarak bilinir . Mayo Clinic'e göre bu, hayatının belli bir noktasında 4 kadından 3'ü etkileyen çok yaygın bir durumdur . Enfeksiyon, genellikle bir dizi antibiyotik aldıktan sonra ortaya çıkar; çünkü bu tür ilaçlar iyi bakterileri kötü bakterilerle birlikte yok edebilir. Mayaların büyümesini kontrol altında tutmak için iyi bakterilere ihtiyaç vardır. Vajinalarda mayanın aşırı büyümesi, kaşıntı, yanma ve topaküstü taburculuk gibi rahatsız edici semptomlara neden olabilir.

Bakteriyel vajinoz

Bakteriyel vajinoz (BV) vajinal kaşıntı için diğer bir yaygın nedenidir. Bir vajinal mantar enfeksiyonu gibi, BV doğal olarak oluşan vajinadaki iyi ve kötü bakteri arasındaki dengesizlik nedeniyle tetiklenir. Durum her zaman semptomlara neden olmaz. Belirtiler göründüğünde, tipik olarak vajinal kaşıntı ve anormal, kötü kokulu akıntı içerir. Bu mantar türü bazen gri beyaz ve köpük bir kıvam şeklinde olabilir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar

Korunmasız cinsel ilişki sırasında çok sayıda CYBE bulaşabilir ve vajinada kaşıntıya neden olabilir.

Bunlar arasında şunlar bulunur:

1- Genital siğiller
2- Bel soğukluğu
3- Genital Herpes
4- Trikomonas Vajiniti
Bu hastalıklar, yeşil veya sarı vajinal akıntılar ve idrar yaparken görülen ağrı da dâhil olmak üzere ek semptomlara neden olabilir.

Menopoz

Geçmekte olan kadınlar menopoz bunu yaptığı zaten ya vajinal kaşıntı için risk daha fazladır. Bu, vajinal atrofi yol açan menopoz sırasında oluşan östrojen seviyelerinin azaltılmasına bağlıdır. Bu aşırı kuruluğa neden olabilen mukozanın inceltilmesidir. Kuruluk, tedavi almamanız durumunda kaşıntı ve tahrişe neden olabilir.

Stres

Fiziksel ve duygusal stres vajinal kaşıntıya ve tahrişe neden olabilir, ancak bu çok yaygın değildir. Stres, bağışıklık sisteminizi zayıfladığında ortaya çıkabilir; bu da sizi kaşıntıya neden olan enfeksiyonlara daha yatkın hale getirir.

Vulva kanseri

Nadir durumlarda vajinal kaşıntı, vulva kanser semptomu olabilir. Bu, kadın genitallerinin dış kısmı olan vulvada gelişen bir kanser türüdür. Vajinanın iç ve dış dudaklarını, klitorisini ve vajinanın açılımını içerir. Vulva kanseri her zaman semptomlara neden olmayabilir. Bununla birlikte, semptomlar ortaya çıktığı zaman, vulva bölgede kaşıntı, anormal kanama veya ağrı olabilir. Vulva kanseri doktorunuz erken safhalarda teşhis ederse başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Ancak vulva kanserinin erken teşhis edilebilmesi için 1 yıllık jinekolojik muayne şarttır.

Vajinal kaşıntı için ne zaman doktora görünmek gerekir?

Kaşıntı günlük yaşamınızı veya uykunuzu bozacak kadar şiddetli ise, vajinal kaşıntı için doktorunuzu görmeniz gerekebilir. Çoğu vajinal kaşıntılar ciddi değildir ancak doktorların uygulayacağı bazı tedaviler vajinal kaşıntı rahatsızlığını azaltacaktır.

Vajinal kaşıntı bir haftadan uzun sürerse veya kaşıntı aşağıdaki belirtilerle birlikte ortaya çıkarsa doktorunuza danışmalısınız:

- Vulva üzerinde ülserler veya kabarcıklar
- Genital bölgede ağrı veya hassasiyet
- Cinsel kızarıklık veya şişme
- İdrar yaparken zorlanma
- Vajinal akıntı

Cinsel ilişki sırasında acı hissi

Vajina kaşıntısı için doktora gittiğinizde sizleri neler bekliyor?

Doktorunuz vajina kaşıntısının ne kadar sürdüğünü ve ne derece şiddetli olduğunu soracaktır. Aynı zamanda pelvik muayene yapacak pelvik muayene sırasında ise vajina ve vulva bölgesini inceleyecektir.

Pelvik muayene sırasında doktorunuz vulvayı görsel olarak inceler ve vajinanın içinde görmek için bir spekulum kullanabilir. Vajinanıza eldivenli bir parmak takarken karınıza bastırırlar. Bu, üreme organlarını herhangi bir anormallik olup olmadığını kontrol etmelerini sağlar.

Doktorunuz ayrıca vulvanızdan bir cilt dokusu örneği veya tahlil için bir numune alabilir. Aynı zamanda Doktorunuz kan veya idrar tetkikleri yapabilir.

Vajinal kaşıntı için tıbbi tedavi nasıl olur?

Doktorunuz vajinal kaşıntınızın altında yatan nedeni bulduktan sonra, tedavi seçeneklerini tavsiye edecektir. Gerekli tedavinin spesifik seyri soruna neden olan özel duruma bağlı olacaktır:

Doktorunuz vajinal maya enfeksiyonlarını antifungal ilaçlarla tedavi edebilir. Bunlar, kremler, merhemler veya haplar da dahil olmak üzere çeşitli biçimlerde olabilir.

Doktorlar genellikle BV'yi antibiyotiklerle tedavi etmektedirler. Bunlar, oral yoldan aldığınız haplar veya vajinanıza koyduğunuz kremler şeklinde olabilir. Kullandığınız tedavi türüne bakılmaksızın, doktorunuzun talimatlarını takip etmek ve ilaçların tümünü tamamlamak önemlidir.

STD'leri antibiyotikler, antiviraller veya antiparazitiklerle tedavi edebilirsiniz. İlaçlarınızı düzenli olarak almanız ve enfeksiyonunuz veya hastalığınız temizlenene kadar cinsel ilişki önlemeniz gerekir.

Menopozla ilişkili kaşıntı, östrojen kremi, tabletler veya vajinal halka parçası ile tedavi edilebilir.

Diğer vajinal kaşıntı ve iritasyon türleri genellikle kendi başına berraktır. Bu arada, iltihabı azaltmak ve rahatsızlığı hafifletmek için steroid kremleri veya losyonları uygulayabilirsiniz. Bununla birlikte, bu kremleri kullanırken bunları ne kadar kullandığınızı da sınırlamalısınız çünkü onları aşırı kullanırsanız kronik iritasyona ve kaşıntıya yol açabilir.

Vaginal kaşıntıyı evde nasıl geçer?

İyi hijyen ve yaşam tarzı alışkanlıkları ile vajinal kaşıntı nedenlerinin çoğunu önleyebilirsiniz.

Vajinal tahrişi ve enfeksiyonu önlemek için evde atabileceğiniz birkaç adım vardır:

1-
Genital bölgenizi yıkamak için ılık su ve nazik bir temizleyici kullanın.
2- Kokulu sabunlar, losyonlar ve köpüklü banyolardan kaçının.
3- Spreyler ve duş jelleri gibi kadınsı hijyen ürünlerini kullanmaktan kaçının.
4- Yüzdükten sonra veya egzersizden sonra iç çamaşırı değiştirmeye özen gösterin.
5- Pamuklu iç çamaşırı giyin ve iç çamaşırlarınızı her gün değiştirin.
6- Maya enfeksiyonlarına yakalanma olasılığını azaltmak için bol bol yoğurt tüketin.
7- Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanın.

Vajina Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Vajinal Kaşıntı Nedir?

Vajinal kaşıntı, genital bölge cildinin dışarıdan gelen zararlı maddeler, böcek ısırıkları, kimyasallar, radyasyon, allerjenler, enfeksiyon ya da otoimmün hastalıklar sonucu tahrişinden kaynaklanan rahatsız edici bir histir. Fazla olması halinde ağrı da eşlik edebilir. Yazımızda vajina kaşısıntasına ne iyi gelir? konusuna ele alcağız.

Vajinal kaşıntıların çoğu endişe verici değildir. Hafif kaşıntılar genellikle kendiliğinden geçer. Ancak yoğun ve rahatsız edici bir kaşıntı altta yatan rahatsızlığın araştırılmasını gerektirir.

Vajina Kaşıntısı Nedenleri

Vajina kaşıntısı genital bölgedeki rahatsız edici şikayetlerden biridir. Kaşıntının vajinal mantar dahil birçok nedeni vardır. Vajina kaşıntısına yol açan durumlar şunlardır;

  1. Kimyasallar: Genital bölge cildi ve vajina hassas bir yapıya sahiptir. Günlük hayatta kullanılan sabunlar, parfümler, duş jelleri, kremler, kokulu tuvalet kağıtları içerdikleri bazı kimyasallar nedeniyle vajinal tahriş, alerji ve kaşıntı yapabilir.
  2. Mantar enfeksiyonları: Normalde vajinal florada mantarlar vardır. Ancak vajinal pH’ın değişmesi, vajinanın nemli kalması ve kimyasallara bağlı floradaki mayalar aşırı çoğalarak vajinit ve kaşıntı yapar. Kaşıntı vajinal mantarların en önemli semptomudur. Bazen vajinal mantarlar sadece kaşıntı ile belirti verir.
  3. Bakteriyel enfeksiyonlar: Vajinanın mantar enfeksiyonları kadar bakteriyel enfeksiyonları da sık görülür. Bakteriyel enfeksiyonlarda vajina kaşıntısı daha geri planda olan bir belirtidir. Öne çıkan şikayet ve semptomlar, kötü kokulu vajinal akıntı, alt batın ağrısı, vajinal yanma ve ateştir. Akıntı gri, sarı ve yeşil renkli olabilir.
  4. Cinsel yol enfeksiyonları: Korunmasız cinsel ilişkilerde klamidya, siğil virüsleri, neisseria gonorrhoeae, trichomonas vajinalis gibi enfeksiyonların geçişi kolaylaşır. Bu mikroorganizmalar ciltte karnabahar benzeri lezyonlar, akıntı, ağrı ve kaşıntı gibi semptomlara neden olur.
  5. Cilt Hastalıkları: Atopik dermatit (aşırı IgE yanıtı, egzama) ve sedef hastalığı kaşıntı ile seyreden cilt rahatsızlıklarına sebep olur. Egzama daha çok alerji ve astımı olan kişilerde görülür. Sedef hastalığı ve egzamada ciltte kaşıntılı, kırmızı, pullu döküntüler oluşur. Hastalık bazen vajinayı tutarak yayılabilir.
  6. Diyabet: Şeker hasatlığı eğer kontrol altında değilse bazı cilt sorunlarına denen olur. Bu sorunlar hafif kızarıklık ve kaşıntıdan ciltte derin yaraya kadar değişebilir. Şeker hastalığı ayrıca mantar enfeksiyonlarına yatkınlık yaratarak vajina kaşıntısı yapar.
  7. İdrar kaçırma: İdrar kaçırma mesanenin nörolojik bozuklukları, sistit, idrar kesesi sarkması gibi nedenlere bağlı görülen bir şikayettir. İdrar kaçırma kronik süreçte, vajinal bölgede tahriş ve genital bölgenin nemli kalması gibi sorunlara yol açar. Bu da vajina kaşıntısına neden olur.
  8. Stres: Stres günümüzün önemli bir sağlık sorunudur. Altta yatan bir çok hastalığı tetiklediği gibi kendi başlı başına bir sorun olmaktadır. Stres bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu da alerjen ve enfeksiyonlara yatkınlık yaratır. Böylece kaşıntıyı dolaylı veya doğrudan tetikler.
  9. Vulva kanseri: Vulva genital bölgede iç, dış dudaklar, klitoris ve vajinal girişi temsil eder. Vulva kanseri nadir görülen bir kanser türüdür. Belirtilerinden biri de kaşıntıdır. Kaşıntı olan bölgede genellikle cilt lezyonları görülür. Cillte ülser, kanama, kaşıntı ve ağrı önemli bulgulardır.

Vajina Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Vajina kaşısıntasına ne iyi gelir? kadınlar tarafından oldukça sık araştırılan konulardan biridir. Vajinal kaşıntı yoğun ve günlük hayatı etkiliyorsa doktor kontrolü ertelenmemelidir. Vajinal kaşıntının çoğu nedeni önemli olmasa da tedaviye erken başlanması olası ciddi durumların önüne geçer. Kaşıntı ile birlikte, vulvada ülser, şişlik, kızarıklık, hassasiyet, kanama, vajinal akıntı ve ağrı varsa mutlak doktor muayenesi gerekir.

Vajina kaşıntısı için doktor nedene yönelik bir tedavi planı başlatır. Kaşıntıya sebep olan etken bulunduktan sonra tedavi süreci başlar. Doktorunuz tedavide mantar ilaçları, antibiyotikler, antiviral ilaçlar, kimyasallardan kaçınma, idrar kaçırma sorununun düzeltilmesi, menopoza bağlı kaşıntılarda hormonlu kremler gibi yöntemleri kullanabilir.

Vajina Kaşıntısına Evde Çözüm, Ne İyi Gelir?

Genital bölge temizliğinin evde iyi yapılması, banyo ve tuvalet sonrası vajinanın nemli bırakılmaması ve hijyen kurallarına uyulması halinde çoğu vajinal kaşıntı nedenleri için korunmuş olursunuz. Vajinal kaşıntıdan korunmak için evde uygulamanız gereken adımlar şunlardır;

  • Genital bölgenizi temiz tutun.
  • Genital bölgenizi nemli ve ıslak bırakmayın.
  • Tuvalet ve banyo sonrası nazikçe kurulayın.
  • Çok soğuk ve çok sıcak su kullanmaktan kaçının.
  • Büyük tuvalet sonrası temizliği önden arkaya doğru yapın.
  • Sık vajinal duş, vajinal deodorant ve spreyden uzak durun.
  • Pamuklu iç çamaşırları kullanın.
  • İç çamaşırlarınızı günlük değiştirin.
  • Cinsel ilişki sırasında partnerin prezervatif kullanmasını isteyin.
  • Sağlıklı beslenin ve yoğurt tüketin.
  1. Önceki
  2. Sonraki

Vajinal kaşıntı ve yanma, kadınlarda özellikle üreme dönemindekilerde sıklıkla görülen durumlardır. Elbette pekçok nedeni olmakla birlikte genellikle vajinal mantara bağlıdır. Bunun yanında bazı enfeksiyonlarda kaşıntı yapabilmektedir. Kaşıntıya iyi gelen pek çok ilaç varken aynı zamanda halk arasında sıklıkla kullanılan doğal çözümler de kullanılmaktadır. Öncelikle mutlaka bir jinekoloğa muayene olunmalıdır. Çünkü kaşıntı basit bir mantar enfeksiyonundan kaynaklanabileceği gibi kanser gibi tehlikeli bir durumdan da kaynaklanabilir. Bu nedenle evde doğal çözümlerle tedavi yerine öncelikle bir uzmana muayene olunmalı ve nedeni belirlenmelidir.

Vajinal Kaşıntı Nedenleri Nelerdir?

Vajinal kaşıntıya neden olabilecek pek çok neden mevcuttur. Bu nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Vajinal kullanılan her türlü kimyasal ve kozmetikler
  • Liken sklerozis ve kontakt dermatit gibi deriye spesifik hastalıklar
  • Vajinal mantar
  • Bakteriyel Vajinozis
  • Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar (CYBH)
  • Menopozal Dönem
  • Vulva ve vajen kanserleri
  • Kasık Bitleri ve kıl kurdu
  • Uyuz Hastalığı

Vulva veya Vajina Kaşıntı Olanlarda Hangi Testler Yapılır?

Vajinal kaşıntı ve yanma olanlarda öncelikle jinekolojik muayenedegöze çarpan bir bozukluk varlığı araştırılır. Enfeksiyon belirtisi olanlarda kültür antibiyogram testi yapılmalıdır. Ciltle ilgili alerjik hastalıkların varlığı incelenmelidir. Yine hiçbir sebep bulunamayanlarda özellikle vulvada anormal hücresel gelişim olup olmadığının araştırılması için kolposkopi işlemi yapılabilir. Kaşıntı olan bölgelerden biyopsi alınarak patolojik değerlerdirme de gerekebilir.

Vajinal Kaşıntı, Yanma ve Tahriş Nasıl Tedavi Edilir?

Kaşıntı ve yanma olan hastaların pek çoğunda herhangi bir neden bulunamaz. Çoğunluğunda da zaman içerisinde kendiliğinden düzelme olur. Ancak kendiliğinden geçmesini beklemeden önce mutlaka bir jinekoloğa muayene olmalı ve ciddi bir anormalliğin olup olmadığı araştırılmalıdır. Tedavi elbette bulunan sebeplere göre değişecektir.

Enfeksiyon tesbit edilenlerde antibiyotik tedavisi, mantar tesbit edilenlerde ise mantar tedavisi verilmesi gerekecektir. Menopozal östrojen eksikliği ve kuruluğa bağlı kaşıntılarda östrojen tedavisi şikayetleri azaltacaktır. Hiçbir neden bulanamayanlarda steroidli kremler kısa süreli olarak kullanılırsa rahatlama sağlayacaktır. Özellikle çocuklarda parazit açısından da hastanın değerlendirilmesi faydalı olacaktır.

Vajinal Kaşıntı, Yanmayı Azaltan Tedbirler Nelerdir?

  • Kozmetik ya da temizlik amacıyla kullandığınız tüm krem, köpük, sprey veya solüsyonlardan uzak durunuz.
  • Genital temizliğin doğru bir şekilde yapılması öğretilmelidir. Temizlik mutlaka önden arkaya doğru yapılmalıdır. Aksi halde vajinal enfeksiyonlar artacaktır.
  • Sentetik iç çamaşırları yerine pamuklu iç çamaşırları kullanınız.
  • Bizim toplumda vajinal duş oldukça sık başvurulan bir yöntemdir. Ancak bu durumda vajinal flora bozulmakta ve vajinal enfeksiyonlara zemin hazırlamaktadır. Vajinal duştan mümkün olduğu kadar kaçınınız.
  • Cinsel ilişki sırasında cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korunmak için güvenli partner ve ilişki sırasında kondom kullanılması oldukça önemlidir.
  • Özellikle menopozdaki kadınlarda nemlendirici kremler vajinal kuruluğu azaltacaktır.
  • Günlük pet kullanmayın, kaşıntı olan bölgeleri kaşımayın, şikayetleriniz azalana kadar tüy dökücülere ve ilişkiye ara verin.
  • dakikalık soğuk kompresler veya buz paketleri
  • Topikal anestezikler ve kaşıntı önleyici mendiller kullanabilirsiniz.
  • Mentol içeren topikal tedaviler faydalı olabilir.
  • Bölgeyi sadece suyla veya hafif sabunla yıkayın (sert sabunlar pH dengesini bozabilir).
  • Büyük ve küçük dudaklar (iç ve dış dudaklar) arasını temizleyin.
  • Alanı mümkün olduğunca serin ve kuru tutmaya çalışın.
  • Islak mayo veya terli egzersiz kıyafetlerinde gereğinden fazla kalmayın.
  • Pedleri ve tamponları sık sık değiştirin.
  • Günlük duş alabilirsiniz.
  • Penetran seks sırasında sürtünmeyi azaltmak için vajinal kayganlaştırıcılar kullanmayı düşünün.

Özel Bölge Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Özel bölge kaşıntı için öncelikle mutlaka bir jinekolog doktora görünmelisiniz. Doktorunuz size kaşıntı tedavisi ile beraber bazı davranışsal önerilerde bulunacaktır. Bu önerileri tedaviyle beraber kullanacak olursanız özel bölge kaşıntısı daha kısa sürede geçer. Önerileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Temizlik oldukça önemlidir. Genital bölgenizin temizliğine özen gösteriniz.
  • Islak ve nemli bölgelerde kaşıntı ve enfeksiyon daha fazla oluşur. Genital bölgenin ıslak ve nemli kalmamasına dikkat ediniz.
  • Tuvalet ve banyodan çıkınca özel bölgelerinizi kurulamayı nazikçe yapınız. Yumuşak bir havlu kullanarak bu bölgelerin tahriş olmasını önleyiniz.
  • Çok soğuk ve çok sıcak su kaşıntınızı arttırabilir. Bu nedenle çok sıcak ya da soğuk su kullanmaktan kaçının.
  • Büyük tuvalet sonrası genital bölge temizliğini mutlaka önden arkaya doğru yapın. Arkadan öne doğru yapılan temizliklerde vajinal enfeksiyon riskiniz artacaktır.
  • Vajinal duş, deodorant veya sprey gibi vajinal florasını bozacak davranışlardan ve uygulamalardan uzak durunuz.
  • Mümkün olduğu kadar naylon iç çamaşırları yerine pamuklu iç çamaşırları kullanınız.
  • İç çamaşırlarınızı günlük değiştirmeniz kaşıntı oluşmasını önleyeceği gibi mevcut kaşıntılarınızı da hafifletecektir.
  • Cinsel birliktelik sırasında eşinizin prezervetif kullanması enfeksiyon riskini azaltacaktır. Ancak çok sık cinsel birliktelik de vajinanın tahriş olmasına ve kaşıntının artmasına neden olabilir.
  • Mümkün olduğu kadar sağlıklı beslenmeye gayret edin. Probiyotiklerden zengin yoğurt ve turşu gibi yiyecekleri sağlığınız uygunsa bol miktarda tüketebilirsiniz.

Vajina Kaşıntı Kaç Günde Geçer?

Vajinal mantar enfeksiyonu olan kadınların bazıları şiddetli kaşıntıve yanmadan dolayı duramaz. Acil tedavi verilmesi gerekebilir. Bu durumlarda mantar tedavisi ile beraber kaşıntı giderici kremler veya fitiller oldukça etkilidir. gün içerisinde tedaviyle kaşıntı dramatik bir şekilde azalacaktır.

Vajina Kaşıntısı ve Yanma Kendi Kendine Geçer Mi?

Vajinada kaşıntı ve yanma genellikle hastaların çoğunda oldukça hafif olup bu nedenle tedavilerini geciktirebilirler. Çok hafif kaşıntılar bazen kendiliğinden geçebilir. Ancak sosyal hayatı etkileyecek kadar şiddetli olan kaşıntılar genellikle kendiliğinden geçmez. Bu durumlarda mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız. Öncelikle neden araştırılmalı ve ona göre tedavi planlanmalıdır.

Vajinamda Çok Kaşıntı ve Yanma Var, Vajinal Kaşıntıdan Uyuyamıyorum, Ne Yapmalıyım?

Vajinada çok kaşıntısı olan kadınlardan bazıları kaşıntıdan dolayı uyuyamaz. Bu durumlarda çok kaşıntısı olan kadınlarda neden araştırılırken bir taraftan kaşıntıyı azaltıcı veya giderici kremler veya fitiller kullanılmalıdır. Çünkü nedenin tesbit edilmesi bazen günler sürebilir. Öncelikle hastanın maduriyetinin azaltılması önemlidir. Uykunuzun kaçmasını istemiyorsanız bu durumlarda kendiniz evde tedavi yoluna gitmeyiniz. Şikayetlerinizi daha da arttırabilir ve tedavinizi zorlaştırabilirsiniz.

Vajinal Kaşıntı ve Yanma İçin Hangi Krem Kullanılır?

Vajinal kaşıntı için kullanabileceğiniz pek çok krem vardır. Hangi kremin kullanılacağına doktorunuz kaşıntının nedenine göre karar verecektir. Enfeksiyonu olanlarda farklı kremler kullanılırken, vajnal mantarı olanlarda farklı krem, sadece kaşıntısı olanlarda farklı kremler kullanılacaktır. Hangi kremin sizin için daha faydalı olacağına sizin muayenenize göre kadın doğum uzmanı karar verecektir.

Vajina Kaşıntısına İyi Gelen İlaçlar arasında Tiokonazol, Butokonazol, Fentikonazol Nitrat, Mikonazol, Fluconazol ve benzeri pek çok ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlar arasında doktorunuz size en iyi gelecek ilacı size reçete edecektir.

Vajinal Kaşıntı ve Yanma Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Öncelikle vajinal kaşıntıya neden olan problem net olarak ortaya konmalı ve tedavisi ona göre planlanmalıdır. Vajinal kaşıntı tedavi edilmezse hastada enfeksiyon mevcut ise enfeksiyonu ve kaşıntısı ilerleyecek ve rahatsızlıkları daha da artacaktır. Enfeksiyon olmadan kaşıntı olanlarda ise hücresel anormallikler mevcut olabilir. Bu nedenle mutlaka neden ortaya konmalı ve tedavi edilmelidir.

Vajinal Kaşıntı ve Yanma Kanser Belirtisi Midir?

Vajinal kaşıntı ve yanma bazen kanser belirtisiolabilir. Ancak vajinamda kaşıntı var kanser miyim gibi düşüncelere hemen kapılmayınız. Çünkü kaşıntı olan kadınların çok küçük bir kısmında kanser hücresi ya da kanser tesbit edilmektedir. Bu nedenle kanser mi oldum acaba diye tedirgin olmayınız ancak muayene olmayı da ihmal etmeyiniz.

Vajina Kaşıntısı Tehlikeli Mi? Vajinal Kaşıntı Ne Zaman Tehlikelidir?

Vajinal kaşıntı genellikle tehlikeli değildir. Ancak bazen bu bölgere de kaşıntıya neden olabilecek kronik hastalıkların veya kanserin bir habercisi olabilir. Tehlikeli olmamakla birlikte kaşıntının hafife alınarak önemsenmemesi ve ihmal edilmesi daha sonra başınıza daha büyük problemler açabilir. Bu nedenle bu durumlarda 1 saat sürenizi kendinize ayırıp bir jinekolojik muayene olmanız oldukça önemlidir.

Geçmeyen Vajina Kaşıntısı ve Yanma Neden Olur?

Geçmeyen vajinal kaşıntı ve yanmanın en önemli nedeni sık tekrarlayan ve artık kronikleşen mantar enfeksiyonlarıdır. Bunun yanında tedaviye dirençli kaşıntılarda mutlaka bu bölgelerin özel yöntemlerle değerlendirilmesi ve gerekirse biyopsi alınarak nedeninin saptanması gerekebilir. Bu duruma neden olan bazı prekanseröz lezyonlar ve cilt hastalıkları olabilir. Yine sık kullanılan temizlik sprey ve deodorantları, naylon iç çamaşırları ve menopoz bile geçmeyen vajina kaşıntısına neden olabilir.

Vajinal Kaşıntı ve Yanma İçin Evde Ne Yapılabilir? Vajinal Kaşıntı Evde Nasıl Geçer?

Vajinal kaşıntı ve yanma için elbette doğal yöntemler de tercih edilebilir. Ancak bunların hiçbiri bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemler değildir. Bu nedenle evde kaşıntı giderici tedaviler hazırlarken dikkatli olunmalı ve aşırıya kaçılmamalıdır. Her türlü karışımı deneme yanılma metoduyla vajen içinde kullanmak fayda yerine zarar verebilir. Vajinada kullanılan ve evde hazırlanan, yapılan tedaviler vajen florasını bozarak kaşıntı ve enfeksiyon riskinin artmasına yol açabilir. Bu nedenle bu tür tedaviler yerine bilimsel olarak kanıtlanmış tedaviler daha çabuk sonuç almanızı ve daha kısa sürede rahatlamanızı sağlayacaktır.

Vajina Kaşıntısına Ne İyi Gelir? Vajinal Kaşıntıya Doğal Çözüm Var Mıdır?

Vajinal kaşıntıya iyi geldiği söylenen bazı doğal çözümler vardır. Ancak bunları doktorunuzun önerileri olmadan kontrolsüz bir şekilde kullanmanız faydadan ziyade zarar verecektir. Bu nedenle ilk önce bir jinekolog muayenesi olmalı, ilaç tedavisi başlamalıdır. Doğal çözümler asıl tedaviye destek olarak doktorunuzun önerileri doğrultusunda kullanılabilir.

  • Vajinal Kaşıntıya Kolonya İyi Gelir Mi?

Vajinal kaşıntıya kolonya genellikle iyi gelmez. Vajen iç bölgesinde kaşıntınızı ve yanmanızı arttırabilirsiniz. Sadece vulva adı verilen bölgede kaşıntınızı bir miktar hafifletse de bu oldukça kısa sürer ve geçici bir çözümdür. Kolonya ve benzeri alkol veya asit içeren solüsyonlar bazen şikayetlerinizi daha da arttırabilir.

  • Sirkeli Su Vajinaya Zarar Verir Mi?

Sirke vajenin asidik yapısının tekrar kazanılması için halk arasında sıklıkla kullanılmaktadır. Az miktarda kullanıldığında zararı olmamakla birlikte çok miktarda ve kontrolsüz kullanıldığında vajinal tahriş ve yanmalarınızın artmasına neden olabilir. Yine geçici olarak kaşıntıyı bu yöntemlerle gidermek ve muayeneyi ertelemek sizde mevcut olan bir hastalığın daha geç tanı konmasına ve tedavinizin gecikmesine neden olabilir.

  • Vazelin Vajinaya İyi Gelir Mi? Vajina Kaşıntısına Vazelin İyi Gelir Mi?

Vazelin kayganlaştırıcı olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak vajinal yanma yapabilir. Özellikle sık kullanılanlarda enfeksiyon riskinizi arttırabilir. Bu nedenle sık sık kayganlaştırıcı amaçlı vazelin kullanılması önerilmez.

  • Vajinal Kaşıntıya Bal, Tuzlu Su, Zeytinyağı, Üzüm Sirkesi, Kantaron Yağı İyi Gelir Mi?

Bal oldukça şifalı bir yiyecektir. Ancak her amaçla balı kullanmak oldukça mantıksız bir yaklaşım olacaktır. Vajinal kaşıntıda bal kullanmak da bu çerçevede düşünülmelidir. Vajen oldukça hassas dengeleri olan bir bölgedir. Yararlı ve zararlı mikropların oldukça önemli bir dengesi vardır. Bu bölgede kullanacağınız her madde floranın bu dengesini bozacaktır. Tuzlu su vajinal bölgeyi tahriş edebilir. Zeytin yağı ve kantaron yağının onarıcı etkileri vardır. Sirke ise vajenin asidik yapısını düzeltmek için kullanılabilir. Ancak bu doğal yöntemler hem şikayetlerinizin artmasına hem de tedavinizin gecikmesine neden olabilir. Bu nedenle doktora muayene olmadan evde kendi başınıza bu tür tedaviler kullanmanızı önermiyoruz.

Kırmızı kantaron yağı mantara iyi gelir miKırmızı kantaron yağı vajinal mantara iyi gelirmiÖzel Bölge Kaşıntısı Nasıl GeçerSabahları vajinada kaşıntıTuzlu su vajinal mantara iyi gelirmiVajina içine zeytinyağı sürülür müVajina Kaşıntı Kaç Günde GeçerVajina Kaşıntısı Tehlikeli MiVajina Kaşıntısı Ve Yanma Kendi Kendine Geçer MiVajina kaşıntısına ne iyi gelirVajinal kaşıntı evde nasıl GeçerVajinal Kaşıntı Ve Yanma İçin Hangi KremVajinal Kaşıntı Ve Yanma Kanser Belirtisi MiVajinal Kaşıntıdan UyuyamıyorumVajinal kaşıntıya doğal çözümVajinal mantara kantaron yağı sürülür müVajinamda Çok Kaşıntı Ve Yanma VarZeytinyağı vajinal mantara iyi gelirmi

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede