balık avı çeşitleri / Balık Av Yöntemleri ve Balık Av Disiplinleri

Balık Avı Çeşitleri

balık avı çeşitleri

Balık yemeyi seviyor musunuz? O zaman kendi pişirdiğiniz balıkları yemenin tadı daha bir başka olacaktır. Balık tutmak, beslenme ihtiyacını karşılamak için yapılırken günümüzde birçok kişi tarafından hobi olarak da yapılmakta. Özellikle yoğun ve gürültülü şehirlerde yaşayanlar, kafa dinlemek ve biraz kendiyle baş başa kalmak için balık tutmayı tercih ediyor. Doğayla baş başa kalmak ve ciğerleri tertemiz hava ile şımartmak için balık tutma oldukça ideal bir aktivite

Siz de kendinize vakit ayırmak istiyor ve ne yapacağınıza bir türlü karar veremiyorsanız balık tutmayı deneyebilirsiniz. Balık tutmaya yeni başlayanlar için hazırladığımız bu yazımızda balık av malzemelerini ve balık tutma yöntemlerini bulabilirsiniz. Ülkemizin dört bir yanı denizlerle çevrili olduğu için balık avının gerçekleştirebilecek alan bulmak oldukça kolay. Balık ne zaman tutulur diye soracak olursanız, en verimli balık tutma zamanının gün doğarken ya da güneş batarken olduğunu söyleyebiliriz.

1. Olta İle Balık Tutma

Olta ile Balık Avlama

Olta ilebalık avı genellikle kıyıdan yapılmaktadır. Kıyıdan balık avlamak, diğer balık tutma türlerine göre daha pratiktir. Birçok kişi kendine avlanma yeri belirleyerek kıyıdan balık tutmayı deneyebilir.

Olta ile balık avında suni yem ve canlı yem kullanılmakta. Canlı yemlerin temin edilmesi ve muhafaza edilmesi biraz zor olsa da daha etkili sonuç verdiklerini unutmamak gerekir.

Balık Avı Malzemeleri:

Amatör balıkçıların en çok tercih ettiği avlanma aletlerinin başında olta takımları gelir. Genellikle olta ve takımları bir bütünmüş gibi anılsa da takımlar oltadan farklıdır. Olta; tahta, mantar ya da makaraya sarılmış balık tutmak için misina ya da ipten yapılan düzenektir. Olta fiyatlarını ve diğer balık malzemelerini merak ediyorsanız tıklayın!

Olta ekipmanları: misina, iğne, fırdöndü, kamış, makine, ağırlık (kurşun) ve yüzdürücü (şamandıra) şeklinde sıralanabilir. Balıkçılığın ilk zamanlarında günümüzde kullandığımız malzemeler yoktu. Misina yerine at kuyruklarından alınan tüyler uç uça eklenip örülerek olta ipi oluşturuluyordu. Günümüzde bunların yerini plastik ve naylondan yapılmış misinalar kullanılmaktadır. Misinalar uygun fiyatlı oldukları için eskimiş, katlanmış ve düğüm olan misinaları kullanılmamalıdır. Olta iğnesi soru işareti şeklinde ucu çengelli basit bir malzemedir fakat oltanın önemli noktalarından bir tanesidir. Balığın yakalanması sırasında rolü büyüktür. Yakalamak istediğiniz balık türüne ve boyuna göre uygun iğne kullanmak balık tutma oranınızı arttıracaktır.

Olta çeşitleri: zoka, yünlü, yeğirtme (sıyırtma), kaşık oltası, sırtı, çarpma ve çapari olarak sayılabilir. Tekne ile balık avına çıkanlar genellikle çapari kullanmayı tercih etmektedir. Çapari çeşitleri arasında ince olanları ve kalın olanları bulunmaktadır. Çapari seçimi yaparken suyun derinliğini göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Derin sularda balık tutacaksanız kalın çapari, sığ sularda balık tutacaksanız ince çapari kullanmanız uygun olacaktır.

2. Zıpkın İle Balık Tutma

Zıpkın ile Balık Avı

Zıpkınla balık avlamak, sazan balığı büyük balıkları avlamak için kullanılmaktadır. Zıpkınla balık avlamak için su altına inmek gerekir. Bu nedenle genellikle dalış yapan kişiler, zıpkın ile balık avlamayı tercih etmekte. Sazan avı, genellikle zıpkın ile yapılır. Sizin de su sporlarına ilginiz varsa, zıpkın ile balık avlamayı deneyebilirsiniz. Zıpkın çeşitleri arasında başlangıç ve orta seviyeye uygun olanlar bulunmaktadır. Bu nedenle zıpkın alırken seviyenizi göz önünde bulundurmayı unutmayın.

3. Ağ İle Balık Tutma

Ağ ile Balık Avı

Ağ ile balık avlamak için balıkçı teknesi ile denize açılmak gerekmekte. Ağ ile balık avlamak biraz detaylı olduğu için oldukça emeğe ihtiyaç vardır. Balık türlerini avlamak için farklı ağ çeşitleri geliştirilmiştir. Siz de ağ ile balık avlamak isterseniz, hangi ağ çeşidini hangi balık avında kullanmanız gerektiğini araştırmalısınız.

Ağlar, balıkçılık için kritik bir noktadır. Ağları tanıma noktasında ise biz size yardımcı olabiliriz. En bilindik ağ tipleri; trol ağları, gırgır ağları, serpme ağları ve misina ağlarıdır. Trol ağları ülkemizin %95’inde yasaklı olduğundan dolayı (Marmara Bölgesi ve çevresi dahil) gırgır ağları daha yoğunlukta görürüz. Gırgır ağları balıkları her yönden çevrelediğinden dolayı gayet verimli bir araç olarak adlandırılabilir. Gırgır ağları; hamsi, palamut ve ton balığı avcılığında kullanılabilir. Serpme ağlar değişik numara iplerle bir tarafı el örgüsü ile bir tarafı makine ile hazırlanır. Bu ağ türü ile sazan ve alabalık avlayabilirsiniz. Yalnız dikkat edilmesi gereken bir nokta ise serpme ağların iç sularda yasak olduğudur. Misina ağları istavrit, kefal, barbunya gibi balıkları avlamak için ideal ağ türüdür. Ağ yapmak için balık ağı makineleri olsa da siz amatör balık ağları da dikebilirsiniz.

Balık avlamaya gitmeden önce tatlı suda mı yoksa denizde mi balık tutmak istediğinizi; sonrasında ise hangi balığı avlamak istediğinizi belirlemelisiniz. Sonraki aşamalarda ise gerekli malzemeleri satın alarak hemen balık tutmaya gidebilirsiniz. Daha rahat ve konforlu balık tutmak için balıkçı kıyafetleri giymeyi tercih edebilirsiniz.

Av Balıkçılık Malzemeleri

Portatif Av Balıkçılık Malzemeleri ile Zenginleşen Av Süreci

Balık avlama süreci doğru malzemeler kullanarak daha keyifli bir spor haline gelebilmektedir. Balıkçılıkta kullanılan malzemeler balık tutacağınız bölgeye göre değişiklik gösteriyor. Dinlendirici, rahatlatıcı ve stresten uzaklaşabileceğiniz bir aktivite olarak balık tutabilmek önemli bir hazırlık sürecini de beraberinde getirmektedir. Doğru balıkçılık malzemeleri içerisindeki temel malzemelerden birisi olta çeşitleri ve diğer av ekipmanları olmaktadır. Balık avlayabilmek için doğru oltalar kullandığınızda avlanma sürecinde daha çok balık tutulabilmektedir. Tutmuş olduğunuz balıktaki artışla gerçekleştirdiğiniz aktiviteden daha fazla keyif alabilirsiniz. Bu süreçte olta seçimlerinizde amatör ve profesyonel oltalar içerisinden kendiniz için en uygun olanları tercih etmelisiniz. Eğer balık tutma konusunda henüz amatörseniz kullanımı daha kolay başlangıç olta makineleri, olta kamışları ve taşıma kılıfları başlangıç etabında sizin için yeterli olacaktır. Bu üçlüyle olta kullanmaya alışıp akabinde misina, iğne, metal zil ve suni yem gibi ürünler balık tutabilme sürecinde daha üstün sonuçlar almanıza katkı sağlamaktadır. Tekne balık avı malzemeleri için tekne olta takımı çeşitleri balık tutma sürecini kolaylaştırmaktadır. Olta makineleri, kamış, misina ve iğnelerde oluşan balık malzeme setleriyle hem denize hem de göle açılarak balık tutma sürecini daha profesyonel bir hale getirebilirsiniz. Portatif yapılarda olan balık malzeme çantası ile balıkçılık malzemelerinizi daha rahat bir şekilde yanınızda bulundurabilirsiniz. Kullanım ihtiyacınıza bağlı olarak farklı ebatlardaki olta kamışları içerisinden tercihlerde bulunurken boy uzunluğunuzu da daima göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin eğer 1.85 cm veya daha uzunsanız 420 santimetreden daha uzun olta kamışlarına yönelmeniz gerekiyor.

Av Balıkçılık Malzemeleri Çeşitleri

Balıkçılık süreci farklı şekillerde gerçekleştirildiğinden tasnif de önemli ayrıntılara sahiptir. Avlanma yöntemleri amatör veya profesyonel olarak ikiye ayrılıyor. Profesyonel balıkçılık beslenmenin yanı sıra yem ve ilaç sanayiinde de önemli faydalar sağlamaktadır. Amatör balıkçılık ise genellikle günlük gıda gereksinimlerinin karşılanabilmesini sağlamaktadır. Amatör ve profesyonel balıkçılıkta tercih edilen olta balıkçılık malzemeleri içerisinde olta kamışı, misina, ip, şamandıra, mantar, kurşun, yem ve mantar gibi temel malzemeler bulunabilmektedir. Eğer balıkçılığı hobi olarak yapıyorsanız, nehir ya da deniz gibi noktalarda avlanabilmek için avlayacağınız balığa özgü olta çeşitleri bulunmaktadır. Olta değiştiğiniz sırada bağlı ipin de değişmesi gerekebilmektedir. Misinanın yerine ipekler ya da naylon iplik gibi değişkenler de yer almaktadır. Balık dokunuşlarını ileten şamandıra ya da mantar seçimlerinde avlayacağınız balığa uygun tercihlerde bulunmanız balığın oltaya takıldığını daha kolay bir şekilde anlayabilmenize yardımcı olacaktır. Balık oltası malzemeleri içerisinde teleskopik, surf, parçalı, porselensiz ve çıkrık kamışlar olmak üzere 5 farklı çeşit bulunmaktadır. Teleskopik oltalar genellikle bütün balık avlarında kullanılabilen modellerdir. Bu kamışlar iç içe geçmeli pek çok parçadan oluşmakta olan porselen misina kılavuzlu oltalar olarak da bilinmektedir. Surf kamış çeşitleri ise kıyıdan çok daha uzağa atış yapabilmek için tasarlanmaktadırlar. Genel itibariyle boyutu 360 – 450 cm arasındaki uzun sap ve yüksek ağırlıkta kurşunları atabilen surf kamışlar, özel seri çeşitlerdir. Atış sürecinde misinanın sürtünmesini azaltabilmek için misina kılavuzları azaltılmış ve surf kamışlar kullanımı önerilen yüksek performanslı kamışlar kullanılıyor. Parçalı çeşitleri ise birbirlerinden bağımsız iki ya da üç parçadan oluşup birbirine takılarak makineyle birlikte kullanılabilmektedir. Bu yönüyle balık malzemeleri çantası içerisinde rahatlıkla taşıyabileceğiniz parçalı kamışlar bot ve teknelerde kısa boylarıyla kullanılabilmektedir. Kıyıdan surf tipi atışlar yapabilmek için ise uzun, hassas ve yaylanır olarak kullanabilen parçalı kamışlar işlevsel çözümler vadetmektedir. Porselensiz kamış çeşitleri ise genel itibariyle tatlı sudaki mantarlı balık avlarında kullanılabilmektedir. Teleskopik kamışlara benzer şekilde iç içe geçen çoklu parçalara sahip bu kamış çeşidinin misina kılavuzları bulunmaz ve makinesiz olarak kullanılabilmektedir. Son olarak çıkrık kamışlar ise teknede büyük balık avlarında makinelerle kullanılabilmek için tasarlanan yüksek dayanıklılıklara sahiplerdir. Bu süreçte balık malzemeleri fiyatları zengin çeşitlilik sayesinde farklı bütçelere hitap etmektedir.

Av Balıkçılık Malzemeleri ile Keyifli Hobiler

Maket balık - suni yemler balıkların ilgi gösterdiği canlı av hareketliliği ile özellikleri taklit edebilmek için kullanılır. Canlı avlarla aynı renk ve şekillerde tasarlanmakta olan suni yemler balık malzemeleri seti içerisindeki en önemli yapı taşları içerisinde bulunuyor. Yansıma, renk, ışık oyunu ve olta hareketleri ile gerçek yemler gibi hareket edebilen suni yemler içerisinden tercihlerde bulunurken balıkçılık bölgesinin özelliklerini taşıyan yemleri kullanmanız gerekmektedir. Yüzeylerde, diplerde ya da yer altı su şartlarına bağlı olarak tasarlanmakta olan suni yemler sayesinde canlı yemler kullanmadan dilediğiniz noktalarda balığınızı tutabilirsiniz. Yapay yemler çeşitli balık türlerini hedef alacak koşullarda tasarlanmaktadır. Çeşitli ağırlık ve boyutlarda sert rüzgar şartlarına karşı son derece dayanıklı olan yemler içerisinden sert yemler daha çok büyük balıkların ilgisini çekiyor. Sert yem çeşitleri su içerisinde daha çok gürültü yapıp tıpkı av gibi hareket edebilmektedir. Bu özelliğiyle de yapay yeminiz su altındaki avınızın dikkatini daha çok çeker ve avlanma sürecini daha kolay hale getirir. Avlayacağınız balıklara bağlı olarak kullanabileceğiniz crankbait yemler küçük balıklara benzeyen yapılarda kullanımınıza sunulmaktadır. Balık yakalama malzemeleri içerisinde yer alan yapay yemlerden spinnerbait, hareket ve flaşlara ilgi duyan balıkları çekebilmek için muhteşem bir çözüm yöntemi oluşturuyor. Olta balıkçılığı sürecine henüz adım atıyorsanız balıklara daha da çekici görünebilmeyi sağlamak için su içerisinde dönüp suda yansıma yapan metal şaftlara yer verilmektedir. Oltanızı çekerek bıçakları döndürebileceğiniz yapay yemler ile su altında titreşim ve ses oluşturarak avınızın dikkatini çekebilirsiniz. Özellikle de kirli ya da bulanık sularda avlanacağınızda spinner yem çeşitleri etkili sonuçlar alabilmenizi sağlayacaktır. Jig yemler ise çok sayıda balığın ilgisini artırabilmek için tercih ediliyorlar. Balıkların hemen hemen tamamı jig yemlere yanıt verecek potansiyele sahiplerdir. Su altında dikey bir şekilde hareket eden jig yemler diğer yemlere göre kafa ve gövdeleri ile kıyaslandığında daha ağır olarak tasarlanmaktadır. Jig yemlerin saçları, tüyleri, plastik toprakları ve balıkların dikkatini çekecek tasarım özellikleri ile öne çıkmaktadır. İşlevsel çözümler sağlayan av ve balık malzemeleri içerisinde yer alan jig yemlerle balık avlarken hareket ettirmeniz gerekmektedir. Minnow balık çeşitleri ise genel itibariyle küçük balıkları taklit ediyor. Tasarım özellikleri doğrultusunda yemler suda yüzen, dalan veya sıçrama gibi hareketlerde bulunarak balıkların beslenme dürtüsünü harekete geçirmektedir. Kalem balık yemleri genel itibariyle büyük avcıların yakalanabilmesi için kullanılmakta olan suni yemler arasında bulunuyor. Popperlar, su yüzeylerindeki böcek şekillerini taklit eden küçük ve sert yem çeşitleri içerisinde bulunmaktadır. Yeminiz her bir sarsılma hareketi gösterdiğinde avınızın ilgisini çekecek sesler çıkarmaktadır. Popper özellikle de sakin göl sularında en sık tercih edilen yemler arasında bulunmaktadır. Spoon maketleriyse en geleneksel yapay yemler içerisinde öne çıkıyor. Görüntüleri itibariyle sade ve basit tasarımlara sahip spoon yemler, sakat ya da yaralı avları taklit ederek büyük – küçük avları daha hızlı bir şekilde avlayabilmenize yardımcı oluyor.

Ergonomik Av Balıkçılık Malzemeleri ile Yakalayabileceğiniz Farklı Balık Türleri

Misinanızı daha uzağa ya da daha derine atabilmenize katkıda bulunan oltalar, esnek ve dayanıklı tasarımlarla üretilmektedir. Duyarlılık, hareket, güç ve koniklik faktörlerine bağlı olarak çeşitli faktörlerde ele alınabilen oltalar içerisinden yapacağınız tercihlerde avlanma türünüze karar vermelisiniz. Henüz başlıyorsanız çeşitli balık türlerini yakalayıp avınızın yemi ısırdığını çok daha kolay bir şekilde hissedebilmek için orta düzeydeki oltaları kullanabilirsiniz. İdeal oltayı tercih edebilmek içinse boyunuzdan ortalama olarak 30 cm daha uzun oltalar kullanabilirsiniz. Oltanızın makaraları misinanızın sarılmasına ve avınızı hızlı bir şekilde çekebilmenize katkı sağlıyor. Hafifliği ve kullanım pratikliği ile mutlaka yanınızda bulundurmanız gereken olta makaraları; tekne, iskele veya kıyı balıkçılığı için uygun yapılar taşımaktadır. Bu süreçte avlanma sürecinize bağlı olarak çok sayıda ürün içerisinden tercihte bulunabileceğiniz balık av malzemeleri fiyatları da ekonomik çözümler vadediyor. Misina adı verilen olta ipleri, yanınızda yedekleriyle birlikte bulundurmanız gereken temel balıkçılık gereçleri arasında bulunuyor. Çevre şartlarının sert olduğu hallerde avlanma sürecini yapabilmek için ağır misinalar kullanmanız gerekebilir. Temiz sularda uygun misina tipleriyle balıkların kaçması önlenebildiğinden ince ve şeffaf tasarımlar tercih ediliyor. Misina ile birlikte farklı büyüklüklerdeki balıkların yakalanabilmesi için çok sayıda balık iğnesi kullanmanız gerekir. Canlı yem kullanmayı planlıyorsanız balık malzemeleri satışı içerisinde mutlaka çeşitli balık iğnelerini de gündeminize almanız gerekiyor. Balığın ağzına rahatlıkla takılabilecek küçük iğneler ideal bir seçim olabiliyor. Çember iğne türleri ise özellikle de balıkçılığa henüz başlayacaksanız üstün sonuçlar almanıza yardımcı oluyor. Kolay ayarlanabilen, pratik bir şekilde çıkarılabilen ve balığın midesine kadar ilerlemeyen çember iğneler avlanma sürecini kolaylaştırmaktadır. Taşlama yapmadan balık ağzına hızlı bir şekilde oturan çember iğneler av potansiyelinin yüksek olduğu yerlerde kullanılabilmektedir. İğne çeşitleri içerisinde genellikle tek, daire, çift veya üçlü gibi birbirlerinden farklı özelliklere sahip iğneler bulunmaktadır. Balıkçılığa henüz başlayacaksanız tekli iğnelerle başlangıç yapmanız aktiviteyi daha eğlenceli hale getirecektir. İğne ebatları içerisindeyse en küçük 32, en büyük 19/0 arasında değişkenlik gösteren iğneleri kullanabilirsiniz. Çapraz iğneler balıkların ağzına saplanma potansiyeli bakımından öne çıkmaktadır. Yemi tutan balık iğneyi hissedip tükürmeye çalışsa dahi çapraz iğnedeki sivri uç ağızdan çıkmayacağından avlanma sürecinde kolay yoldan başarıya ulaşmanızı sağlıyor.

Av Balıkçılık Malzemeleri Kolaylaşan Balık Avcılığı

Gündelik hayatınızın yoğunluğuna küçük bir mola verip kendinize keyifli bir aktivite oluşturmak istiyorsanız balıkçılık bu eylemler arasında bulunabilir. Balıkçılık performansınızı artırabilmek için tercih ettiğiniz malzemelerin balık tutacağınız lokasyonun mevsim şartları ve avlamak istediğiniz balıklara uygun yapılarda olması gerekmektedir. Balık avlama sürecine henüz adım atacaksanız online balık malzemeleri ile temel materyallere sahip olarak sürece adım atabilirsiniz. Olta kamışı ve makinesi avlanma sürecinde en fazla gereksinim duyacağınız gereçler arasında bulunmaktadır. Makine ve kamışları set olarak kullanabileceğiniz gibi teker teker de alabilirsiniz. Avlamayı planladığınız balıkların büyüklüklerini de göz önünde bulundurarak olta kancaları kullanmalısınız. Avlanacak balıkların büyüklüğü için uygun özellikler taşıyan numaralardaki kancalar ile avlanma sürecini kolaylaştırabilirsiniz. Balık avlama sürecini pratikleştiren materyallerden birisi de şamandıralar olmaktadır. Olta mantarları olarak da bilinen şamandıralar, yemlerinizin yüzeye daha yakın noktalarda olmasını sağlıyor. Şamandıranızın battığınız veya sallandığını görmeniz avınızın yemi ısırdığına işaret eder. Yuvarlak tasarımlara sahip kırmızı veya beyaz şamandıralar balığın yemi yemesiyle birlikte batarlar. Minimal tasarımlara sahip ve yüksek duyarlılıklarıyla öne çıkan şamandıralar etkili sonuçlar almanıza katkı sağlıyor. Olta kurşunlarıysa yeminizi hedeflediğiniz bölgeye indirgemenizi mümkün hale getiriyor. Kurşun çeşitleri balık türleri, makine ve avlanılan noktalara göre değişiklik göstermektedir. Avlanma teknikleri içerisinde; spin, surf, jig veya beklemeli gibi çeşitli tekniklerde farklı malzemeler tercih ediliyor. Olta makineleri de hem amatör hem de profesyonel balıkçılık materyalleri içerisinde bulunuyor. Uzun süreli balık avlamalarında büyük bir sabır ve hassasiyet gösterilerek geçen vaktin kıymetini artıran olta makineleri uzun vadeli olarak kullanılabilmektedir. Balık avlanma sürecini çek – at tarzında yapmayı planlıyorsanız spin makine kullanmanız gerekecektir. Muhteşem denge özelliklerine sahip olta makineleri rahat misina salınımına sahip tasarımlar bulunduruyor. Avlanma metodunuza bağlı olarak rahat kavramayı sağlayan balık tutma malzemeleri fiyatları noktasında da pratik çözümler vadediyor. Hassas eliptik dişli sistemleriyle atış sırasında sürtünmeyi azaltarak atış mesafenizi artıracak balıkçılık makineleri daha az sürtünmelerle misina ömrünün de uzamasına katkıda bulunuyor. Çekiş sırasında yalpalamayı önleyen muhteşem balans ayarına sahip olta makineleri taslamanın gerektirdiği hallerde muhteşem sonuçlar veriyor. Misinadaki kıvrılmaların önlenebilmesi için sarım bilyasında rahat hareket edip sürtünmeyi azaltan makineler yalpalama meydana getirmeden kolay çekiş olanağı tanıyor. Silindirik hava akışlı rotorları bulunan olta makineleri hava akışı sağlayıp basıncı dengeler. Makine ıslandığında hava akışıyla paslanma tehlikesini en asgari düzeye indiren olta makineleri güçlü çekişi ile yalpalama probleminin meydana gelmesini önlüyor.

Av Balıkçılık Malzemeleri Modelleri, Özellikleri ve Fiyatları

Balıkçılık aktiviteleri 7’den 70’e herkesin en büyük zevkleri arasında bulunabiliyor. Leziz balıkları taze halleriyle tutabilmenin keyfi ve vaktinizi ayırabileceğiniz bir aktivite olması bir hayli önemlidir. Olta balıkçılığının yanı sıra zıpkınlarla avlanmak adrenalini de hat safhaya çıkarıyor. Zıpkınla avlanma konusunda bilinmesi gereken temel noktalardan birisi tehlikeli olmasıdır. Zıpkınların yanlış kişilerin eline geçmesi hayati problemlere neden olabildiğinden zıpkın kullanımında son derece dikkatli olunması gerekir. Basit tasarımlara sahip olmasına karşın avlanma sürecinde etkili sonuçlar alabileceğiniz av balıkçılık malzemeleri içerisinde bulunan zıpkınlar görüntüleri itibariyle mızrağı andırmaktadır. Zıpkında bulunan tetik sayesinde çentikli şiş balığa fırlatılarak avlanma gerçekleşiyor. Mızrağın su altındaki hali olarak da tanımlanabilen zıpkınların ucunda metal alaşımları tercih edilerek avlanmayı kolaylaştırmaktadır. Gövde tasarımlarındaki yeni nesil teknolojik özellikler ve sistemlerle çeşitlilik kazanan zıpkınların gövdeleri ise alüminyum veya ahşaplarla üretilmektedir. 40 santimetreden 100 santimetreye kadar ulaşabilen zıpkınlar farklı işlevlerle öne çıkıyorlar. Alüminyum gövde tasarımlarına sahip balık av malzemeleri zıpkın pratik bir şekilde kullanılabilmektedir. Kullanım öncesi veya sonrasında bakıma ihtiyaç duymayan alüminyum gövdeli zıpkın çeşitleri genel itibariyle başlangıç düzeyindeki kişilere önerilir. Mekanizması noktasında da kolaylıklar tanıyan zıpkınların uçları için de farklı bir özene gerek duyulmuyor. Ahşap gövde tasarımları bulunan zıpkınlar genel itibariyle profesyonel balıkçılar tarafından tercih ediliyor. Alüminyum zıpkın çeşitlerine nazaran çok daha ağır olan ahşap gövdeli zıpkınlar, su altında çok daha rahat bir şekilde hareket edebilmenizi mümkün hale getiriyor. Ahşap zıpkınların öne çıktığı bir diğer özellik ise atış esnasındaki tepkimenin az olmasıdır. Atış sırasında tepme gibi sorunların yaşanmasını önleyen ahşap zıpkınların bakımları ise alüminyumlara göre daha zahmetli olabiliyor. Ok ve yaya benzeyen zıpkınlarda ilk etapta şişi zıpkın mekanizmasına yerleştirmeniz gerekmektedir. Akabinde nişan alarak balığa denk getirdiğiniz an atış yaparak avınızı alabilirsiniz. Kısa mesafelerde 45 – 75 cm arası zıpkınlar ideal olabilirken daha büyük balıklarda 75 – 125 cm arası zıpkınlar balık av malzemeleri online satış ile elde edilebiliyor. Balıkçılık sporu için ihtiyaç duyabileceğiniz bütün av balıkçılık malzemeleri ile balık avlanma sürecini çok daha keyifli bir hobi haline getirebilirsiniz.

Suni Yem Balık

Farkınızı Ortaya Koyacağınız Suni Yem Balık Çeşitleri

Maket balıklar ile suni yemler canlı av hareket ve özelliklerini taklit edebilmek için kullanılan temel malzemeler içerisinde bulunmaktadır. Canlı avlarla aynı renk ve şekillerde tasarlanmakta olan sahte balık çeşitleri yansıma, renk, ışık oyunu ve çeşitli olta hareketleriyle gerçek balık gibi hareket ediyor. Balıkçılık bölgesindeki özelliklere bağlı olarak yüzey, dip ve yer altı su şartlarına uygun olarak tasarlanarak kullanımınıza sunulan suni yem balık modelleri içerisinde bütün bölgelere uygun maket balık ve sahte yem çeşitlerine sahip olarak balık tutabilirsiniz. Suni yemlerin önemli bir bölümü özellikle de hedeflediğiniz balıkları tutabilecek potansiyeller taşıyorlar. Birbirinden farklı ebatlar ve ağırlıklarda olan suni yemler zorlu hava şartlarında ve güçlü akıntılar karşısında son derece dayanıklıdırlar. Balık avlandığı sırada en fazla gereksinim duyulan materyaller arasında suni yemler bulunmaktadır. Taşıma kolaylıklarıyla öne çıkmakta olan av ve balıkçılık ürünleri gerçek yemleri taklit eden malzemeler olmaktadır. Açık renkleri ve parlak görüntüleriyle dikkatleri çeken gereçler arasında bulunan balıkçılık materyalleri doğal yemlere farklı olarak belirli sıcaklıklarda saklanmak zorunda değildir. Özellikle de tecrübeli balıkçılar avlanma sürecinde suni yemler kullanmayı tercih ediyor. Yalnızca tek bir yem çeşidine bağlı olmayıp çeşitli yerlerde farklı suni yemler ve balıkları kullanarak avlanma sürecini çok daha keyifli ve pratik bir hale getirebilirsiniz.

Suni Yem ile Denize Açılın

Balık yakalamak istediğinizde ilk etapta hangi balıkların hangi yemlere geldiği ile ilgili bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Balıkların büyüklükleri veya cinslerine uygun özellikler taşıyan sahte balık yemi içerisinden ihtiyacınız olanlara yönelebilirsiniz. Silikon balık yem çeşitleri, jig yemler, olta kaşıklar, fly yem ve LRF sahteleri balıkçıların da en çok tercih ettiği çeşitler arasında bulunuyor. Silikon malzemelerle üretilmekte olan balık yemleri esnek hareket kabiliyetlerine sahiplerdir ve dikkat çekici görünümleriyle de öne çıkarlar. Silikon suni yem çeşitleri genel itibariyle sığ sularda balıkların avlanabilmesi için ideal bir tercih olmaktadır. Parlak yüzeyleri bulunan silikon suni yemler fırdöndü ile birlikte kullanılan suni yem modelleri arasında bulunmaktadır. Işık yansımaları meydana getiren parlak renklerdeki yemler ise derin sularda kullanılabilmektedir. Fly sahte yem ile balık avı tüylü görüntüleri sayesinde sineğe benzer yapılarda süreci kolaylaştırıyor. Portatif özelliği sayesinde dilediğiniz noktalara rahatlıkla taşıyabileceğiniz suni yemler tüylü görüntüsüyle de sineğe benzemektedir. Renkleri balıklar için bir hayli cezbedici olan yemler ile LRF tekniğiyle balık tutabilirsiniz. Bu teknikle avlanabilmek için LRF yemleri kullanılabilmektedir. Balık avlarına çıkarken ilk etapta avlayacağınız su ürünlerini belirlemeniz etkili sonuçlar alabilmenize yardımcı oluyor. Tatlı ve tuzlu sularda farklı suni yemler ve farklı teknikler uygulanabilmektedir. Yeri geldiğinde clinch düğümü yapıp ellerinizdeki suni yemleri olta ipi veya fırdöndüye son derece pratik bir şekilde yerleştirerek sürece adım atabilirsiniz. Geliştirilen clinch düğümleriyle avlanma sırasında kopma ve sökülme riskini en asgari düzeye indirebileceğiniz sahte yem seti su yüzeyinde kalacak düzeyde tasarlanmaktayken bir bölümü su dibine batacak şekilde üretiliyor. Yemlerin bir bölümü su yüzeyinde kalacak şekilde olurken, bir bölümü ise su dibine batar. Yem tercihinde bulunmadan önce avlamayı hedeflediğiniz balığı nerede gördüğünüze dikkat etmelisiniz. Yeminizi seçmeden önce avlayacağınız balığı nerede gördüğünüzü göz önünde bulundurmalısınız. Bu süreçte profesyonel çözümler elde edebilmek için suni yem setleriyle avlanma sürecini daha da kolaylaştırabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz malzemelerin tamamına set halinde sahip olabilmek için yem setleri ile farklı şartlarda değişiklik türdeki balıkları avlayabilirsiniz. Suni yem ile balık avı gerçekleştirirken son derece özenli olmanız ve hangi balık için hangi yemi kullanmanız gerektiğini bilmeniz gerekir. Crankbait, spinnerbait, jig, minnow, kalem, popper ve diğer yem çeşitleri küçük – büyük balıkları avlayabileceğiniz alternatifler sunar. Etkili sonuçlar alabilmek için hem suda hem de karada yaşayabilen suni sinek yem koleksiyonu da tercihleriniz içerisinde bulunabilir. Set halinde sahip olabileceğiniz suni yem balık çeşitleri duruma bağlı olarak avlanma sürecini başarıyla tamamlamanızı sağlıyor. Avınızın iştahını kabartabilmek için yaralı balık taklidi yapan suni balık yemi seti ile su altında hedefinizin dikkatini doğrudan çekebilirsiniz. Balığa daha da çekici görünebilmek için etrafına dönüp, suda yansıma yapabilen yemlerde döner bıçağı tetikleyebilmek için oltayı çekmeniz yeterli olacaktır. Dönme hareketi sonucunda ortaya çıkan ses dalgalarını avınız hızlı bir şekilde fark edecektir. Bulanık ya da kirli sularda dahi üstün sonuçlar alabileceğiniz suni yem balık ürünleri ile avınızın ilgisini çekebilirsiniz.

Suni Balık ile Kusursuz Sonuçlar

Ağırlık ve çeşitleri itibariyle değişiklik gösteren sahte balık fiyatları noktasında da bütçenize uygun satın alımlar yapmanızı kolaylaştırıyor. Beklentilerinizi karşılayacak ve etkili bir av deneyimi yaşayabilmenize katkıda bulunacak suni yemler sahip olduğu zengin çeşitlilik sayesinde farklı bütçelere hitap ediyor. Yeminizin büyüklüğü, malzemesi ve daha pek çok faktör sahte balıklarda belirleyici unsurlar arasında bulunuyor. Tatlı veya tuzlu su balıkları içerisinden küçük veya büyük balık avlarına uygun balık yemleriyle avlanma sürecini hem daha pratik hem de daha üstün sonuçlarla tamamlayabilirsiniz. Balıkları avlayarak beslenen büyük balık türleri genellikle sert yemlerle avlanmaya daha eğilimli olmaktadır. Yumuşak yemlere nazaran çok daha dayanıklı olan sahte balık seti büyük avcı balıkların avladığı balıklara daha benzer nitelikler taşımaktadır. Öte yandan sert yemler yumuşak yemlere oranla su içerisinde daha çok gürültü yapıp av gibi hareket edebilmektedir. Bu da yemlerin su içerisinde canlı balıkların daha çok dikkatini çekeceği anlamına geliyor. Suni balık yemleri genel itibariyle balık ve deniz canlılarını taklit edecek yapılarda oluyor. Avlayacağınız balıkların türlerine bağlı olarak crankbait, minnow ve kalem tipi maket çeşitleri genellikle sinek, kurbağa ve yengeç gibi çeşitli renk ve şekillerde tasarlanıyorlar. Crankbait suni balık yemi genellikle küçük balıklara benzer yapılar taşır ve orta derinlikteki sularda avlanıyorsanız etkili sonuçlar almanıza yardımcı olur. Spinnerbait suni yemler ise hareket ve flaşı seven balıkların ilgisini çekebilmek için muhteşem bir çözüm elde etmenize yardımcı oluyor. Spinner yem modelleri olta balıkçılığına henüz başlayan kişilerin etkili sonuçlar almasını mümkün hale getiriyor. Kullanım kolaylığıyla öne çıkan spinner çeşitleri balığa daha çekici görünebilmek için balıkların etrafında döner ve suda yansıma yapmayı sağlayacak döner bıçaklı metal şafta sahiptir. Bıçakların hızlı bir şekilde dönebilmesini sağlayabilmek için yalnızca oltayı çekmeniz yeterli olacaktır. Dönme hareketi sonucunda sudaki titreşim ile deniz içerisindeki balıkların dikkatini çeken spinner yemler özellikle kirli ya da bulanık sularda balık avlıyorsanız işlevsel seçimler arasında bulunmaktadır.

Suni Yem ile Kısa Sürede Çok Sayıda Balıklar

Jig çeşitleri pek çok farklı balık türlerinin ilgisini çekebilecek çok yönlü yem alternatiflerini içeriğinde bulunduruyor. Balık çeşitlerinin önemli bir bölümü jig sahte yem balık çeşitlerine büyük bir ilgi duymaktadır. Suda yatay bir biçimde hareket eden spinnerbait çeşitlerinin yanı sıra sarsıntılı ve dikey hareketler yapabilmek için kullanılan suni yem balıkları dikey hareketleri sağlayabilmek için daha da ağır olabilecek bir biçimde tasarlanmaktadır. Gövdeleri, saçı, tüyü ve plastik toprağı ile balıkların dikkatini çekebilecek tasarım özelliklerine sahip jiglerin en zor noktalarından bir tanesi balıkları yakalayabilmek için hareket ettirme zorunluluğu olmasıdır. Minnow sahte balık çeşitleri özellikle de çok küçük balıkları taklit ediyor. Minnow balıklar tasarımlarına bağlı olarak yüzerek, dalarak veya sıçrayarak ilerleyen ve avcı balıkların beslenmeyi sevdiği yapılardadır. Minnow maketleriyle aynı anda pek çok balık türü yakalanabildiğinden, yakalamayı hedeflediğiniz balıkları avlamak için son derece dikkatli bir şekilde kullanmanız kritik bir önem taşıyor. Kalem balıklar ise büyük avcıların yakalanabilmesi için kullanılabilen suni yem çeşitleri içerisinde bulunmaktadır. Yatay veya dikey olmak üzere iki farklı tasarım özelliklerine sahip kalem balık maketleriyle kısa süre içerisinde çok sayıda balık tutabilirsiniz. Popper çeşitleriyse su yüzeyinde böcek hareket ve şekillerini taklit edebilme potansiyeline sahip küçük ve sert yemler olmaktadır. Yemleriniz her bir sarsılma hareketi gösterdiğinde avın dikkatini çekecek düzeyde sesler çıkarıyor. Popper yemler ise en fazla sakin göl sularında muhteşem sonuçlar almanıza yardımcı oluyor. Spoon yem maketleri ise en geleneksel yapay yem çeşitleri içerisinde bulunmaktadır. Şekilleri ve renkleri itibariyle basit tasarımları olan sahte yem kutusu suda sakat ve yaralı avları taklit edebilmek için tasarlanmaktadır. Çok sayıda balıkçının yanı başında bulundurduğu, sucul ve karasal böcekleri taklit eden suni sinek yem koleksiyonları avcılıkta kullanılabilmektedir. Akarsu kenarlarındaki alabalıkların yakalanabilmesi için ideal bir tercih olabilen suni sinek yemleri hafif yapılarda olduğundan çeşitli teknik ve ekipmanlar gerektiriyor. Yapay sinek yemleri birkaç gram ağırlıkta olmakla birlikte genel itibariyle iplik ve köpüklerle üretilerek kullanımınıza sunuluyorlar. Su altlarında gerçekçi görünümleriyle balıkları cezbedecek nitelikler taşıyan sahte yem takımı cezbedici kokular yayarak avlanma içgüdüsünü harekete geçirmektedir. Yeni başlayanların ve deneyimli balıkçıların etkili sonuçlar alabilmek için kullandığı sahte yemlerin bağlanma yöntemleri de ürün malzemelerine göre farklılıklar gösterebilmektedir. Genel itibariyle silikon malzemelerle üretilmekte olan sahte yemler farklı balıkları yakalayabilecek nitelikler taşıyorlar. Kullanıcılar için farklı çeşitlerdeki yemleri bir araya getirmekte olan çeşitler hem sahte silikon balık hem de sahte jig balık türlerini bir arada kullanarak etkili sonuçlar almanızı mümkün hale getiriyor.

Suni Yem ile Kolayca Yakalanan Balıklar

Sahte balık çeşitleriyle avlanma sürecini ister kıyıda isterseniz denize açılarak yapabiliyorsunuz. Sahte silikon yemler yumuşak doku özellikleriyle öne çıktıklarından çaparilere doğrudan geçirilerek kullanılabilmektedir. Daha dayanıklı özelliklere sahip sahte silikon balık yemleri genellikle klips veya delikli formlarda üretilmektedir. Bu noktaları pratik bir şekilde çapariye bağlayarak balık tutma sürecine başlayabileceğiniz sahte yemleri uç bölümlerde bulunan kancalarla çapari ve olta iğnelerine geçirilebilmektedir. Dilerseniz farklı türlerdeki yemleri bir araya getirebileceğiniz sahte yem fiyatları noktasında da zengin bir seçenek olanağı vadediyor. Kıyı kesimlerinde balık avına çıktığınızda suni yemlerinizi daha uzağa fırlatmak gerekebilmektedir. Sahte balıkları daha uzağa fırlatmak istediğinizde genellikle metal alaşımlarla üretilen balık türlerine eğilim göstermeniz gerekebilir. Metal balık modellerini kullanmıyorsanız, olta takımlarınıza ağırlık bağlayarak yeminizi daha uzağa atabilirsiniz. Olta kurşunu misinanızın daha ağır olmasını mümkün hale getirir ve böylelikle ipleri daha ileriye fırlatmanız halinde uzak noktalara ulaşabilirsiniz. Böylelikle silikondan üretilen balık çeşitleriyle deniz açıklarında bulunan balıkları daha pratik bir şekilde yakalayabilirsiniz. Çeşitli balık türlerini kolaylıkla yakalayabilmeniz amacıyla üretilmekte olan sahte yem seçimi konusunda mutlaka doğru tercihlerde bulunmanız gerekmektedir. İstavrit, levrek, karides veya daha farklı balık türlerinin yakalanabilmesi için özel yapılarda olan sahte yemler tekli ya da setli olarak tercihinize sunulmaktadır. Çeşitli balık türlerini yakalayabilmenizi mümkün hale getiren takımlı modellerle çeşitli balık türlerini yakalayabilirsiniz. Yüksek performans ve av çeşitliliğini mümkün kılan sahte balıklar olta kamışı ve olta makinelerinin en önemli tamamlayıcıları içerisinde yer alıyor. Avınızın iştahını kabartacak gerçeklikte yapay yem ile balık avı süreci bir hayli kolaylaştırmaktadır. Gerçek balıkları andırmakta olan suni yemler balıkların kandırılabilmesi için hazırlanan sahte yemlerdir. Balıklara benzeyen özellikler taşıyan, parlak maddelerle yapılan ve su altında ses çıkarabilen yapay yemlerin şekilleri balık hareket ve davranışları esas alınarak kullanımınıza sunuluyor. Suni yem çeşitlerinde taklit becerisi yükseldikçe avınızı oltaya alabilme ihtimaliniz de o seviyede yükselecektir. Buna göre suni yeminizle balık avlarında dikkate almanız gereken temel nokta yeminizin balıklara ne kadar benzer ve ne kadar yaralı taklidi yaptığıdır. Sahte balık yemleri kullanım alanlarına bağlı olarak yüzey ve dip rapalaları olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Avlayacağınız balığın çeşidi ve balığınızı tutma metoduna göre makek yem, silikon, jig, fly, kaşık ve diğer yem çeşitlerini kullanabilirsiniz. Suni yem çeşitlerinde yemin gagasını kontrol ederek ne kadar derinlikte kullanmanız gerektiğini anlayabilirsiniz.

Suni Balık Yemi Modelleri, Özellikleri ve Fiyatları

Aynı anda pek çok farklı balık türünü yakalayabilmenize yardımcı olan suni yemler bulunuyor. Sahte karides, levrek, istavrit veya diğer balık türlerine özel olarak üretilen suni yem kutusu yem kullanımını büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Sahte balık kutu çeşitleri farklı boyutlarda tasarlanabilmektedir. Küçük ebatlardaki kutuları çantalarınızda çok daha rahat bir şekilde taşınabilmektedir. Portatif yapılardaki bu kutular çantaya rahatça sığdığından gideceğiniz noktalarda da rahatlıkla yanınızda bulundurulabiliyor. Çekmeceli tasarımları ile de yemlerinizi gideceğiniz noktalara bağlı olarak pratik bir şekilde gruplandırabilmenize yardımcı olan yem kutuları benzersiz bir balık tutma deneyimi yaşatıyor. Daha fazla balığı daha kısa sürelerde yakalayabilmenizi sağlayacak yapay yemler, oltanızın ucuna bağlanarak su altında canlı bir görünüm ile hedeflerinizi daha pratik bir şekilde yakalayabilmenize yardımcı oluyor. Sahte yeminizi yiyebilmek için misinanızın yakınlarına yaklaşan balıklar iğnelere kolaylıkla takılıyor. Kurşun veya alüminyum alaşımlarla tasarlanmakta olan suni yemler ağır yapılarda olarak suda derin noktalara kadar ulaşabilmektedir. Suni yem seti ile gizli noktalarda bekleyen balıkların dahi ilgisini çekebilir ve farklı yöntemlerle yakalayamayacağınız balık sürüleri içerisinden kolaylıkla avlanabilirsiniz. Avlamayı planladığınız balık tarzlarına göre farklı özellikler taşıyan suni yemler farklı beklentilere hitap ediyor. Kefal, alabalık, kızılkanat gibi çeşitli tatlı su balıkları ile birlikte istavrit veya izmarit gibi orta boylardaki balıkların avlanabilmesi için genellikle 4.5 cm uzunluğundaki küçük balıklar kullanılıyor. Vahşi avcı balıkların ilgisini çekebilmek için ise ortalama olarak 8 ila 10 cm uzunluğunda turna tipi sahte balıklar ile etkili sonuçlar almanız mümkün hale geliyor. Çeşitli olta takımlarıyla rahatlıkla kullanabileceğiniz sahte yem çeşitleri tek parça halinde kullanımınıza sunulduğu gibi setlerle de zengin bir şekilde kullanılabiliyor. Balıkçıların sıklıkla tercih ettiği suni balık yemleri yüksek performans ve av çeşitliliğini mümkün hale getiriyor. Sahte kurt ve balık kokulu tüy çeşitleri de deniz içerisinde kokusunu yayarak avcı balıkların ilk hedefi haline gelebiliyor. Yayın balığı veya levrek gibi balık türlerinin yakalanabilmesi için beslenme tercihlerini yansıtan kurt şeklindeki sahte yemler de avcılık performansınızı yükseltiyor.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır