üte sınav soruları / 15 14 wiu at 6 . . . 3. 5 isto 3 2 ute Şe - Lise Matematik

Üte Sınav Soruları

üte sınav soruları

ÜDY Sınav Soruları (Geçmiş Dönemde Çıkmış)



Üst Düzey Yönetici Belgesi Çıkmış Sınav Soruları

ÜDY Geçmiş Dönem Sınav Soruları

  • Eğitim Takvimi

    SRC Belgesi Eğitimi, ÜDY Belgesi Eğitimi, TMGD Eğitimi, GMS, GMYS Eğitim Takvimi
  • Sınav Takvimi

    ÜDY / ODY, GMS / GMYS, SRC, SRC5 (ADR), ADR Tanker, TMGD Sınav ve Başvuru Tarihleri
  • Sınav Sonuçları

    ÜDY / ODY, GMS / GMYS, SRC1, 2, 3, 4, SRC5 (ADR), ADR Tanker, TMGD Sınav Sonuçları
  • Çıkmış Sınav Soruları

    ÜDY, ODY, GMS, GMYS, SRC, TMGD Çıkmış Sınav Soruları
  • Online Test ve Kitaplar

    Online Test ve Kitaplara buradan ulaşabilirsiniz

Mobil Uygulamalarımız

Android UygulamaiPhone Uygulama

Haber Bültenimize Üye Olun!

E-Posta adresinizi listemize ekleyin. Herkesden önce sizin haberiniz olsun!

T.C. ULAŞTIRMA ve ALTYAPI BAKANLIĞIT.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Hizmet verdiğimiz il ve ilçeler

İstanbul

Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçeliever, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sarıyer, Sancaktepe, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar, Zeytinburnu

İzmir

Aliağa, Balçova, Bayındır, Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karşıyaka, Kemalpaşa, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Seferihisar, Selçuk, Torbalı, Urla, Bergama, Beydağ, Çeşme, Dikili, Karaburun, Kınık, Kiraz, Ödemiş, Tire

Mümessillere eğitim zorunluluğu

Hekim, diş hekimi ve eczacıya doğrudan ziyaret yoluyla tıbbi ürün tanıtımı yapan ve yapmak isteyenlere uzaktan eğitim yöntemi ile eğitim verilecek.

Mümessillere eğitim zorunluluğu

Abone Ol:

Medimagazin google abone ol

 Akılcı ilaç kullanımı kapsamında yürütülen çalışmalar kapsamında, hekim, diş hekimi ve eczacıya doğrudan ziyaret yoluyla tıbbi ürün tanıtımı yapan ve yapmak isteyenlere, uzaktan eğitim yöntemi ile eğitim verilecek, eğitim sonrasında adaylar yeterlilik sınavına girerek başarılı olmaları halinde yeterlilik belgesi alacaklar.

Üniversitelerin "Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama Program"larından mezun olan ve ürün tanıtım elemanı olarak çalışmak isteyenler, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna başvurmaları durumunda doğrudan "Yeterlilik Belgesi" alabilecekler. Ürün tanıtım elemanı olmak isteyen adaylar, 3 ay sürecek yeterlilik eğitimi ve sınav ücreti olarak bin TL ve yüzde 8 KDV tutarındaki parayı, üniversitenin belirleyeceği döner sermaye hesabına yatıracaklar. 1 Ocak 'ten itibaren yeterlilik belgesi olmayan ürün tanıtım elemanları, bu alanda çalışamayacaklar.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (YBÜ) Rektörlüğü arasında, Beşeri Tıbbi Ürün Tanıtım Elemanlarına (ÜTE) yeterlilik verilmesi ve ürün tanıtım elemanı veri tabanı kurulmasına dair protokol yapıldı. Protokolle, 'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Beşeri Tıbbi Ürünlerin Tanıtım Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik" kapsamında  ürün tanıtım elemanlarına yeterlilik belgesi verilmesi ve ürün tanıtım elemanı veri tabanı kurulması amaçlanıyor.

Protokol, ÜTE'lere yönelik eğitimlerin planlanması, eğitim içeriğinin hazırlanması ve Kurum adına telif haklarının üniversite tarafından alınması, eğitimin uzaktan eğitim şeklinde bilgisayar ortamında ve internet üzerinden verilmesi, eğitim öncesi ve sonrasında testlerin yapılması, eğitimini tamamlayan ÜTE'lere yeterlilik sınavı yapılması ve sınavda başarılı olan ÜTE'lerin Kuruma yazılı ve elektronik ortamda bildirilmesi, ÜTE yeterlilik belgesine sahip kişilerin elektronik ortamda gerekli bilgilerinin tutulacağı ÜTE bilgi bankasının oluşturulması ve güncellenmesi ile bunlarla ilgili olarak gerekli her türlü iş ve işlemleri içeriyor.

Protokole göre Yıldırım Beyazıt Üniversitesi,  konusunda uzman  öğretim elemanlarına ders notlarını hazırlatacak ve hazırlanan ders notlarının, bilimsel kurallara uygun, uzaktan eğitim ile verilebilecek eğitim materyalleri haline getirilmesini sağlayacak.

Uzaktan eğitim sisteminde eğitim alan her ÜTE'ye, alacağı her bir ders öncesinde ders içeriğinin, eğitim öncesinde ne oranda bilindiğine yönelik olarak hazırlanan veya soru bankasından seçilen yeteri kadar soru sorulacak. Ön testlerde başarı ya da başarısızlık olmayacak. Ön test ile eğitim öncesinde katılımcıların bilgi düzeyi belirlenecek.

ÜTE'ler, uzaktan eğitim ile aldıkları dersten sonra ders konuları ile ilgili yeteri kadar sorudan oluşan son test uygulamasına girmek zorunda kalacak. Ön ve son testlerde her bir ÜTE'ye, soru bankasından bilgisayar tarafından rastgele seçilen sorular sorulacak. Sorular ve cevap seçenekleri her seferinde bilgisayar tarafından rastgele belirlenecek.

-Eğitime devam zorunlu tutulacak

ÜTE'lere yönelik yeterlilik eğitimi, üniversite tarafından konu ile ilgili uluslararası bilinen, etkinliği ve işleyişi kanıtlanmış bir yazılım ile uzaktan eğitim platformu üzerinden verilecek. Üniversite, yılında en az 4, sonraki yıllarda ise en az 2 dönem eğitim açacak.

Adayların uzaktan eğitimleri takip etmeleri zorunlu olacak, zorunlu hallerde eğitimin en çok yüzde 10'una kadar devamsızlık yapabilecek. Bir eğitim döneminde yeterlilik sınavı öncesinde gerekli devam şartlarını sağlayamayan ÜTE adayları yeterlilik sınavına giremeyecek ve yeterlilik sınavı hakkını kullanmış sayılacak. Gerekli şartları sağlayamayan ya da mazeretli veya mazeretsiz olarak sınavlara girmeyen ÜTE adayı, sınav hakkını kullanmış sayılacak.

-Eğitimini başarı ile tamamlayan yeterlilik sınavına girecek

Üniversite, eğitimini başarı ile tamamlayan ÜTE'lere belirlenen tarihte yeteri kadar çoktan seçmeli sorudan oluşan yeterlilik sınavı yapacak. Üniversite tarafından, yılında en az 4, sonraki yıllarda ise en az 2 yeterlilik sınavı yapılacak. Yeterlilik sınavı, eğitimden en çok 30 gün sonra yapılacak.

Yeterlilik sınavı soruları uzaktan eğitim ile işlenen derslerin özelliğine, ağırlığına ve zorluk derecesine göre soru bankasından bilgisayar ortamında rastgele seçilecek. Yeterlilik sınavının yeri, uygulama şekli ve değerlendirmesine yönelik hususlar üniversite tarafından kendi web sayfasında ilan edilecek. Sınav sonuçları, sınavın yapıldığı tarihten itibaren en geç on beş gün içerisinde belli olacak.

Yeterlilik sınavında başarısız olan ÜTE adayları için her yeterlilik sınavından en geç 30 gün sonra yeterlilik sınavı bütünlemesi yapılacak. Yeterlilik sınavı bütünlemesinde de başarısız olan adaylar, bir sonraki eğitim döneminde, o yıl için belirlenen eğitim ücretini yüzde 30 indirimli ödeyecek.

-Adaylar, eğitim ve sınav ücreti için bin TL ve yüzde 18 KDV tutarı kadar ödeme yapacak

ÜTE adayları, yeterlilik eğitimi ve sınavı için üniversiteye doğrudan başvuracak, eğitim ve sınav ücreti olarak bin TL ve yüzde 18 KDV tutarındaki ücreti üniversitenin belirleyeceği döner sermaye hesabına yatıracak. Yatırılan ücret, eğitim ve yeterlilik sınavı ücreti olup, yeterlilik sınavında başarısız olunması durumunda ayrıca TL ve yüzde 18 KDV tutarında yeterlilik sınavı bütünlemesi ücreti yatırılması gerekecek. Yeterlilik sınavı ve yapılacak yeterlilik sınavı bütünlemesinde başarısız olan ÜTE adayı yenileme eğitimi almak zorunda kalacak. Yenileme eğitimi ücreti yeterlilik eğitim ücretinin yüzde 70'i olacak ve eğitim sonrası yeterlilik sınavına giriş hakkı sağlayacak.

Bu ücretler, yılı için geçerli olup, sonraki her yıl için mali yılbaşında açıklanan resmi yeniden değerlendirme oranlarına göre güncellenecek.

-"Bilimsel kanıtlara uygun şekilde ürün tanıtımı yapılmasını sağlamayı hedefliyoruz"

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı, İlaç Tedarik Yönetimi ve Tanıtım Daire Başkanı Ali Alkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaklaşık 22 bin tıbbi ürün tanıtım elemanının çalıştığının tahmin edildiğini belirterek, bunların bir kısmının üniversitelerinin ilgili bölümlerinden mezun olduklarını söyledi.

Tıbbi ürün tanıtım elemanlarının eğitimleri arasında belli bir standardizasyonu sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Alkan, "Bu bağlamda ÜTE'lerin hizmet içi eğitimlere tabi tutulması ve Bakanlığımız tarafından verilen yeterlilik belgesini almaları zorunlu hale getirildi" dedi. Alkan, protokol ile ÜTE'lere yönelik Akılcı İlaç Kullanımını da içeren yeterlilik eğitimi verileceğini dile getirerek, "Bu eğitimlerle ÜTE'lerde Akılcı İlaç Kullanımı ile ilgili farkındalığın oluşturulmasını, bilgi ve bilinç düzeylerinin artırılmasını amaçlamaktayız. Akılcı İlaç Kullanımı ilkeleri doğrultusunda etik değerleri gözeterek, bilimsel kanıtlara uygun bir şekilde ürün tanıtımı yapılmasını sağlamayı hedefliyoruz. Ayrıca oluşturacağımız ürün tanıtım elemanı bilgi bankası ile bu alanda çalışanlara doğrudan ulaşabileceğiz" diye konuştu.

mümessillere

eğitim

zorunluluğu

Bu haberler de ilginizi çekebilir

1 B KİTAPÇIĞI BEŞERİ VE TIBBİ ÜRÜN TANITIM ELEMANLARI YETERLİLİK EĞİTİMİ SINAVI (24 MAYIS ) SINAVA GIREN KURSIYERLERIN DIKKATINE 1. Bu sınavda sıfır tolerans kuralı uygulanacaktır. Herhangi bir şekilde kopya çekmeniz ya da çekmeye çalışmanız veya gözetmenlerin kopya çektiğinizden kuşkulanması sınavınızın iptali için yeterlidir. Sınavı iptal edilen kursiyerin eğitim ile ilişiği kesilir, kendisine yeniden sınava girme veya eğitim alma hakkı tanınmaz. 2. Soru kitapçığınızı hızlı bir şekilde kontrol ediniz. Tüm sayfaların eksiksiz, baskı hatasız ve tam okunabilir olduğundan emin olun. Eksik, hatalı basılan veya okunamayan bir kısım varsa salon görevlilerine bildirerek yedek soru kitapçığı talep edin. 3. Soru kitapçığı kapağındaki alanları doldurun ve imzalayın. Soru kitapçığı türünü (A veya B) optik form üzerinde işaretlemeyi unutmayın. 4. Sınavda toplam 80 adet çoktan seçmeli soru bulunmaktadır. Sınav süreniz dakikadır. Her sorunun sadece bir doğru cevabı vardır. 5. İstediğiniz sorudan başlayabilirsiniz, cevabınızı optik form üzerinde doğru yere kodladığınızdan emin olunuz. 6. Cevaplarınızı, doğrudan optik form üzerine işaretleyin, işaretleme için size ayrıca zaman tanınmayacaktır. 7. Sınav sırasında size ayrıca bir boş kağıt verilmeyecektir. Soru kitapçığındaki boş alanları kullanabilirsiniz. 8. Değerlendirme cezasız olarak yapılacaktır. Yanlış cevaplarınızın doğru cevaplarınıza bir etkisi olmayacaktır. 9. Tüm sorulara aynı değerdedir. Her soru puandır. Soruların veya cevapların kağıda veya ele vs yazılarak dışarı çıkarılması yasaktır. Bu şekilde davranan kişiler hakkında kopya işlemi uygulanacaktır. Sınavın ilk ve son 15 dakikalık bölümlerinde sınavdan çıkamazsınız. Diğer zamanlarda istediniz zaman soru ve cevap kartınızı teslim ederek, diğer kursiyerleri rahatsız etmeden sessizce sınavdan çıkabilirsiniz. Her ne sebeple olursa olsun (ihtiyaç, rahatsızlık, unutma vb dahil) sınav salonundan çıkan hiç kimse sınav bitmeden salona dönemez. Unuttuğunuz eşyalarınız için sınavın bitmesini bekleyin. SINAVA GIREN KURSIYERIN Adı ve Soyadı TC Kimlik No İmzası

2 Bu Testte 80 Adet çoktan seçmeli soru bulunmaktadır. Her sorunun sadece bir doğru cevabı vardır. Değerlendirmede yanlış cevaplar, doğru cevapları etkilemeyecektir. Sınav Süresi dakikadır. 1. Kişisel (K) tedavi ve K-ilaç kavramlarının akılcı ilaç kullanımı ile ilişkisini ilgilendiren aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? a. K-tedavi, çoğu kez K-ilacın bir alt bileşenidir. b. İlaç kullanımında söz sahibi tüm tarafların, hekimin K-ilaç seçimine saygılı olması gerekir. c. Hekimin belirlemiş olduğu K-tedavi ve K-ilaçlarını başkalarının dışarıdan değiştirme girişimi, ürün tanıtımı açısından sergilenen yanlış bir davranıştır. d. Ürün tanıtım elemanları sunacakları doğru bilgiler ve yapacakları objektif tanıtımlarla K-ilaç seçiminde ürünlerini hatırlatma bakımından hekimlere katkı sağlayabilir. e. Reçetesiz satışına izin verilen ilaç/ürün kullanımı söz konusu olduğunda, ürün tanıtım elemanlarının, eczacıların K-ilaç seçimine saygılı olmaları beklenir. 2. Sağlık mesleği mensuplarına yapılan geri bildirimlerin akılcı ilaç kullanımına katkıları konusunda aşağıda geçen ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur? I- Kaliteli sağlık hizmeti ve bunun içerisinde kaliteli tedavi hizmeti sağlanması için sağlık mesleği mensuplarının gözetimi gereklidir. II- Gözetimin etkili olmasının şartlarından birisi muhataplarına geri bildirimlerde bulunmaktır. III- İlaç kullanımı ile ilgili verilen hizmete dair geri bildirimlerin daha çok reçete denetlemesini ve bununla ilgili olarak hekimlere geri bildirimde bulunmayı kapsadığı söylenebilir. a. Sadece I b. I ve II c. I ve III d. II ve III e. I, II ve III 3. İlaç kullanımının akılcılığını ortaya koymaya yönelik bilgiler sunan veri tabanları, aşağıdaki işlemlerden hangisiyle ilgili bilgi vermez? a. İlaç giderleri b. Maliyet c. Geri ödeme işlemleri d. Tek kişiye ait verilere erişme işlemleri e. Hatalı uygulamalar yapan tarafların tespiti 4. Akılcı ilaç kullanımı ile ilişkili aşağıda yer alan Türkiye deki düzenlemelerden hangisinin yürütücülüğünü Sağlık Bakanlığı yapmaz? a. Akılcı İlaç Kullanımı Oturumları Hakkında Kılavuz b. Sağlık Uygulama Tebliği c. Beşeri Tıbbi Ürünlerin Tanıtım Faaliyetleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik d. Beşeri Tıbbi Ürünlerin Tanıtım Faaliyetleri Kapsamında Ürün Tanıtım Elemanlarının Eğitimine İlişkin Usul ve Esaslar İle Uygulama Takvimi Kılavuzu e. Hastane Hizmet Kalite Standartları; Akılcı İlaç Kullanımı ile İlgili Kılavuz 5. İlaçlarla ilgili aşağıdaki bilgi kaynaklarından hangisinin objektif olma özelliği göreceli olarak diğerlerinden daha düşüktür? a. Bilimsel makaleler b. Referans niteliğindeki kitaplar c. Tanı ve tedavi rehberleri d. İlaç rehberleri e. İlaç endüstrisinin bilgi kaynakları 2 Diğer sayfaya geçiniz

3 6. Akılcı ilaç kullanımı (AİK) perspektifinden bakıldığında ürün tanıtım elemanlarının (ÜTE) yaptığı faaliyetleri ilgilendiren aşağıdaki ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur? I. AİK konusunda ÜTE lerden günümüzde asıl beklenti, onların tanıtımdaki rollerini icra ederken hiçbir biçimde akılcı olmayan ilaç kullanımı sorununa yol açmamalarıdır. II. Ürünün kullanımının doğal seyrini değiştirmeden o ürünü tanıtmaya odaklı hizmet sunan bir ÜTE, AİK bakımından rolünü önemli ölçüde yerine getirmiş olur. III. ÜTE ler çalıştıkları şirketlerin kota uygulama yönündeki direktiflerini karşılama doğrultusunda azami çaba sarf etmelidir. a. Sadece I b. I ve II c. I ve III d. II ve III e. I, II ve III 8. Akılcı ilaç kullanımının yaygınlaştırılmasında ilaç endüstrisini ilgilendiren aşağıdaki ifadelerden hangi/hangileri yanlıştır? a. Bilimsel toplantılara sponsor olurken Akılcı İlaç Kullanımı Oturumları Hakkında Kılavuz da geçen hükümlere uyulmalıdır. b. Tanıtım Yönetmeliği gereği, tanıtım malzemelerinin parasal değeri yürürlükteki aylık brüt asgari ücretin %2,5 ini aşmayan hatırlatıcı ziyaret malzemelerinin dışına taşmaması gerekir. c. Dünya Sağlık Örgütü nün Akılcı İlaç Kullanımını yaygınlaştırmaya yönelik girişimlerinden biri olan Etik olmayan mali teşviklerden kaçınma ilkesine uyulmalıdır. d. Kısa ürün bilgisi (KÜB) ilaç endüstrisinin halka yönelik ilaç tanıtım broşürü olduğundan halkın anlayacağı dilde hazırlanır. e. İlaç endüstrisi, bilgi kaynaklarını hekimlere ulaştırırken sıklıkla ürün tanıtım elemanlarından yararlanır. 7. Sağlık Bakanlığı tarafından da hekim ve eczacılara önerilen Türkiye İlaç Kılavuzu, aşağıdaki ilaç bilgi kaynaklarından hangisine örnek olarak gösterilebilecek bir kaynaktır? a. Bilimsel Derleme b. Tanı ve Tedavi Rehberi c. İlaç Rehberi d. Geri Ödeme Tebliği e. İlaç Kullanımı Raporu 9. Akılcı ilaç kullanımı penceresinden bakıldığında ürün tanıtımı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur? I. Başarılı faaliyet yürüten bir ürün tanıtım elemanı, muhatap olduğu hekimin K-ilaç listesini her koşulda değiştirmeyi başaran kişidir. II. Tanıtım faaliyetleri, ürün tanıtım elemanı ile birlikte ruhsat/izin sahibinin müşterek sorumluluğu altındadır. III. Ürün tanıtımı faaliyetleri kapsamında defter, kalem, vb. tanıtım materyalleri asla kullanılmamalıdır. a. Sadece I b. Sadece II c. I ve III d. II ve III e. I, II ve III 3 Diğer sayfaya geçiniz

4 Akılcı ilaç kullanımı ile ilgili süreçlerden hangisi ürün tanıtım elemanlarının en fazla ilgisini çeken aşamadır? a. Reçeteleme öncesi süreç b. Tedavi düzenleme ve reçete yazma süreci c. İlacın temin edilme süreci d. İlacın kullanım süreci e. İlaç atığının imha süreci Akılcı ilaç kullanımı ile ilgili aşağıda geçen ifadelerden hangisi doğru değildir? a. İlaç atığı, tehlikeli atık olarak kabul edilir. b. Akılcı olmayan ilaç kullanımı, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin sorunudur. c. Akılcı ilaç kullanımı, ilacın üretimiyle başlayan, kullanılıp atığının imha edilmesiyle sona eren sürecin her aşamasındaki doğru ları içerir. d. Hekimlerin yeni ruhsat almış ilaçların kullanımına öncelik vermesi, akılcı ilaç seçimlerinin gereğidir. e. Türkiye de sağlık otoritesinin Akılcı İlaç Kullanımı Birimi Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu bünyesinde hizmet sunmaktadır. Akılcı ilaç kullanımının ilaç endüstrisini ilgilendiren yönleriyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir? a. Firmalar, tanıtım yaptırırken ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde ve buna ek olarak bağlı bulunduğu meslek örgütünün koymuş olduğu kurallar çerçevesinde hareket edilmelidir. b. Tanıtım faaliyetlerinde doğru, yeterli, objektif ve bilimsel yöntemlerle kanıtlanabilir bilgilerden yararlanılmalıdır. c. İlaçların kısa ürün bilgisi ve kullanma talimatı içerikleri standartlaştırılmalı ve akılcı ilaç kullanımına katkı sağlayacak yönde hazırlanmasına özen gösterilmelidir. d. Bedelsiz numunelerin dağıtımında ulusal otoritenin koyduğu kurallara titizlikle uyulmalıdır. e. Hastalık tarama faaliyetleri adı altında ilaç/ürün tanıtımı yapılması, tüm muhatapları bir arada bilgilendirmeye elverişli ortam sağladığı için çok yararlıdır. Aşağıdakilerden hangisi Dünya Sağlık Örgütü nün yapmış olduğu akılcı ilaç kullanımının tanımı içerisinde yer almaz? a. İlaçlar hastanın klinik ihtiyaçlarına uygun şekilde alınmalıdır. b. İlaçlar hastanın bireysel gereksinimlerini karşılayacak dozlarda alınmalıdır. c. İlaçlar en az süreyi kapsayan zaman diliminde alınmalıdır. d. İlaçlar hastaya en düşük maliyette sağlanmalıdır. e. İlaçlar topluma en düşük maliyette sağlanmalıdır. İlaçlarla tedavi neticesinde hastalık tamamen ortadan kaldırılıyor ise bu tedavi şekli aşağıdakilerden hangisi ile adlandırılır? a. Radikal tedavi b. Profilaksi c. Palyatif tedavi d. Diagnostik tedavi e. Rezistans tedavi 4 Diğer sayfaya geçiniz

5 Kişisel (K) tedavi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? a. Hastalığın tedavisine özgü önceden hazırlıkla, objektif değerlendirmeler yaparak hekimin edindiği tedaviye K-tedavi denir. b. K-tedavi, ilaçların akılcı kullanımında son derece önemlidir. c. Öz tedavi durumunda, ürün tanıtım elemanları, K-tedaviye destek olacak bilgilendirme ve tanıtımlarını daha çok hekime yaparlar. d. Ürün tanıtım elemanları, alanlarıyla ilgili bilgi iletme ve tanıtma işlemlerini kurallara uygun yapmaları halinde K-tedaviye katkı sağlarlar. e. Hekimler K-tedavilerin hazırlığında kanıt değeri yüksek bilgilerden faydalanırlar. Aşağıdakilerden hangisi akılcı ilaç kullanımı ilkelerine göre ilaç seçim ölçütlerinden biri değildir? a. Etkililik b. Maliyet c. Uygunluk d. Güvenlilik e. Seçicilik Aşağıdaki durumların hangisinde halka ilaç adı verilerek tanıtım yapılabilir? a. Ürünün KÜB bilgisi dahilinde kalmak koşulu ile b. Ürünün Kullanma Talimatı kapsamında olmak koşulu ile c. Hekimin gözetiminde, hekimle beraber olmak koşulu ile d. Bakanlığın izniyle ve aşılama, salgın hastalıklarla mücadele gibi durumlarda e. Hiçbir durumda halka doğrudan tanıtım yapılamaz Ürün Tanıtım Elemanlarını (ÜTE) diğer satış, pazarlama ve tanıtım sektörleri elemanlarından ayıran özellik aşağıdakilerden hangisi değildir? a. ÜTE, akılcı ilaç kullanım ilkesini gözeterek tanıtım faaliyeti yapar. b. ÜTE nin ana görevi satış faaliyetidir. c. ÜTE, ürünlerinin benzer ürünlerden üstünlüğünü mevzuat çerçevesinde vurgular. d. ÜTE, sadece tanıtımını yaptığı ürünü değil, ürünü tanıttığı alandaki temel ve güncel tıbbi bilgiyi de bilir. e. ÜTE, tanıttığı ürünün yan etkilerini, kullanılmaması gereken alanları ve durumları ürünü kullanmadan önce ve kullanım sırasında yapılması gerekenleri bilir. Aşağıdaki sağlık meslek mensuplarından hangisine sadece ürünlerin uygulanması ve yan etkileri hakkında, gerekli izin ile birlikte tanıtım yapılabilir? a. Hekimlere b. Eczacılara c. Diş hekimlerine d. Hemşirelere e. Hastalara Kamu görevlisinin tarafsızlığını, performansını, kararını veya görevini yapmasını etkileyen veya etkileme ihtimali bulunan, ekonomik değeri olan ya da olmayan, doğrudan ya da dolaylı olarak kabul edilen her türlü eşya ve menfaat hediye kapsamındadır. ifadesi aşağıdakilerden en iyi hangisi/hangileri ile açıklanabilir? I. Hediye alma ve menfaat sağlama yasağı II. Çıkar çatışması III. Çıkar çatışmasından kaçınma a. Yalnız I b. Yalnız II c. Yalnız III d. I ve II e. II ve III 5 Diğer sayfaya geçiniz

6 Aşağıdakilerden hangisi hediye alma yasağı kapsamındadır? a. Kitap, dergi, makale, kaset, takvim, CD veya buna benzer nitelikte olanlar b. Tanıtım amacına yönelik, herkese dağıtılan ve sembolik değeri bulunan reklam ve el sanatları ürünleri c. Hizmetten yararlananların vereceği her türlü eşya, giysi, takı veya gıda türü hediyeler d. Finans kurumlarından piyasa koşullarına göre alınan krediler e. Halka açık yarışmalarda, kampanyalarda veya etkinliklerde kazanılan ödül veya hediyeler Aşağıdakilerden hangisi sağlıkta dönüşüm programının amaçlarındandır? I. Anne-bebek ölümlerinin azaltılması II. Koruyucu hekimlik yaklaşımını ön plana çıkarılması III. Bireylerin kendi sağlık durumlarını kontrol edebilme yetilerinin geliştirilmesi a. Yalnız I b. Yalnız II c. Yalnız III d. I ve II e. I, II ve III Kamu görevlilerinin görevlerini tarafsız ve objektif şekilde icra etmelerini etkileyen ya da etkiliyormuş gibi gözüken ve kendilerine, yakınlarına ya da ilişkide bulunduğu kişi ya da kuruluşlara sağlanan her türlü menfaati ve onlarla ilgili mali ya da diğer yükümlülükleri ve benzeri şahsi çıkarlara sahip olmaları hali aşağıdakilerden hangisidir? a. Çıkar çatışması b. Rüşvet c. Menfaat d. Yolsuzluk e. Zimmet Aşağıdakilerden hangisi kişinin yaptığı işi önemsemesi ve en iyi şekilde yapmaya çalışması ilkesidir? a. Doğruluk ilkesi b. Yasallık ilkesi c. Yeterlik ilkesi d. Güvenilirlik ilkesi e. Mesleğe bağlılık ilkesi Aşağıdakilerden hangisi ülkemizdeki birinci basamak tedavi hizmetleri arasında değildir? a. Ayakta teşhis ve tedavi b. Aile sağlık merkezlerindeki tedavi c. Sağlık ocakları, özel poliklinikler ve muayenehanelerde yapılan tedavi d. Dispanserlerde yapılan tedavi e. Tam teşekküllü hastanelerde yapılan tedavi Kişinin yalnızca hasta ya da sakat olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam bir iyilik durumunda olmasıdır. Aşağıdakilerden hangisi yukardaki tanıma uygun ifadedir? a. Hastalık b. Sağlık c. Sağlık Hizmetleri d. Önleyici ve koruyucu hizmetler e. Tedavi edici hizmetler 6 Diğer sayfaya geçiniz

7 Aşağıdakilerden hangisi insanların dinlememe nedenlerinden biri değildir? a. Konuşmacı tarafından beden dili doğru kullanmaz. b. Konuşmacı, dinleyicilerin tanımadıkları biridir. c. Konu dinleyenlerin ilgisini çekmez. d. Konuşmacının göz teması eksiktir. e. Dinleyenlerin sinir sistemi yorulduğu için dikkatlerini konuşmaya veremezler. Bir insanın, kendisini karşısındaki insanın yerine koyarak onun duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlaması ifadesi aşağıdaki kavramlardan hangisini tanımlar? a. Sempati b. Empati c. Konuşma d. Dinleme e. Sağduyu Aşağıdaki şıklardan hangisinde etkili yazılı iletişimin gerçekleşmesinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bir arada verilmiştir? a. Kısa-inandırıcı-anlaşılır-güncel b. Uzun-anlaşılır-kısa-yoruma açık c. Açıklayıcı-kısa-inandırıcı-güncel d. Anlaşılır-kısa-eksiksiz-inandırıcı e. Güncel-anlaşılır-eksiksiz-inandırıcı Resimde görülen kişinin yaptığı hareketle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez? a. Adaptör jesttir. b. Konuşmacı için, gösterdiği delillerin altını çizmesi açısından gereklidir. c. Konuşmanın içeriğini daha iyi açıklamaya yardımcı olur. d. Emin olunmayan düşünceleri aşmak için kullanılır. e. Dil ile bağlantılı bir harekettir. Aşağıdaki kişilerden hangisinin daha az savunucu iletişim kullandığı söylenebilir? a. Cezalandırıcı bir ortamda yetişmiş olanlar b. Kendisi hakkındaki beğenisi tehdit edilenler c. Endişeli kişiler d. Güvenliği tehdit edilenler e. Kendine güveni olanlar Aşağıdakilerden hangisi sözsüz iletişimin özelliklerinden biri değildir? a. Sözsüz iletişim etkilidir. b. Sözsüz iletişim sadece jest ve mimikleri kapsar. c. Sözsüz iletişim çift anlamlıdır. d. Sözsüz iletişim belirsizdir. e. Sözsüz iletişim duyguları belirtir. 7 Diğer sayfaya geçiniz

8 bilgi, düşünce ve davranışların aktarılması sürecidir. Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? a. Yorumlama b. Gösterge c. Kodlama d. Kod Açımsama e. İletişim Bir vaka kontrol çalışmasında 40 hasta alınıyor. Bunun için alınacak kontrol sayısı aşağıdakilerden hangisi olamaz? a. 60 b. 54 c. 48 d. 40 e Aşağıdakilerden hangisinde bir araştırma yazısının bölümleri doğru olarak sıralanmıştır? a. Giriş ve Amaçlar, Bulgular, Tartışma ve Sonuç, Yöntem, Teşekkür, Kaynaklar b. Giriş ve Amaçlar, Yöntem, Bulgular, Tartışma ve Sonuç, Kaynaklar, Teşekkür c. Giriş ve Amaçlar, Yöntem, Bulgular, Tartışma ve Sonuç, Teşekkür, Kaynaklar d. Giriş ve Amaçlar, Bulgular, Yöntem, Tartışma ve Sonuç, Kaynaklar, Teşekkür e. Giriş ve Amaçlar, Yöntem, Bulgular, Teşekkür, Tartışma ve Sonuç, Kaynaklar Aşağıdaki nedensel ilişkilerden hangisinde ilişki birebirdir (doğrudandır)? a. Obezite - kalp hastalığı b. Sigara - kanser c. Bakteri - enfeksiyon hastalığı d. Hareketsizlik - kalp hastalığı e. Beslenme bozukluğu - obezite Temel Sağlık Hizmeti sunumunda hastaneden önce ilk başvurunun kişinin evine en yakın birime yapılması aşağıdakilerden hangisini ifade eder? a. Koruyucu ve tedavi edici hizmetlerin birleştirilmesi b. Kademeli sevk zinciri oluşturulması c. Birinci basamak sağlık kuruluşlarının oluşturulması d. Sağlık hizmetlerindeki eşitsizliklerin giderilmesi e. Alt yapı hizmetlerinin yapılması Soğuk zincir için güvenli sıcaklık aralığı aşağıdakilerden hangisidir? a. 0 C ile +4 C b. +4 C ile +8 C c. +2 C ile +4 C d. +2 C ile +8 C e. 0 C ile +8 C Bir aile hekimi en fazla kaç kişiye sağlık hizmeti sunabilir? a b c d e Diğer sayfaya geçiniz

9 Aşağıdakilerden hangisi birinci basamak sağlık hizmeti sunan bir birim değildir? a. Diyaliz Merkezi b. Çocuk Ergen ve Kadın Sağlığı Merkezi c. Aile Sağlığı Merkezi d. Toplum Sağlığı Merkezi e. Verem Savaş Dispanseri Aşağıdakilerden hangisi bir oran ı ifade eder? a. Sınıftaki kız öğrenciler b. Popülasyondaki 5 yaş çocuklar c. Kadın nüfusuna göre erkek nüfusu d. Tüm hastalar içindeki kalp hastaları e. Kan hücreleri içinde akyuvarlar Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde hatırlatıcı malzeme grubu ve bir örneği doğru olarak verilmiştir? a. Sağlık meslek mensuplarının ve eczacıların hastalara iletebileceği malzemeler: kalem b. Sağlık meslek mensuplarının ve eczacıların hastalara iletebileceği malzemeler: çocuk hastalar için hazırlanan oyun materyalleri c. Hekimin hasta için kullanacağı sarf malzemeler: ilaç kutuları d. Hekimin muayenehanesinde veya eczacının eczanede kullanabileceği malzemeler: disposable (tek kullanımlık) materyaller e. Masa üstü kalıcı materyal olarak da adlandırılan malzemeler: ıslak mendil Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde hastalar için hazırlanan el broşürleri ile ilgili bilgiler yanlıştır? a. Şeker hastalığında ayak bakımı, yüksek/düşük tansiyonda dikkat edilmesi gerekenler, vb. konularda hastayı bilgilendirme amaçlı hazırlanan materyallerdir. b. Daha çok hastaya yönelik olarak hazırlandığından görsel açıdan zengin, içerik açısından sade ve anlaşılır niteliktedirler. c. Bu materyaller; hekim muayenehaneleri, özel hastaneler, eczaneler, aile sağlığı merkezi, kamu hastanesi gibi hastaların yoğun olarak bulunduğu yerlere ÜTE ler aracılığıyla bırakılabilmektedir. d. İlaç firmasının bakanlıktan izin alması durumunda; ÜTE ler bu materyalleri doğrudan hastaya verebilirler. e. Bu materyaller, sorumlu sağlık profesyonelleri olan hekim, diş hekimi, eczacılara verilerek dolaylı yoldan hastaya iletilmelidir. Aşağıda kongre katılımına bilimsel destek ile ilgili verilen yönetmelik bilgilerinden hangisi/hangileri doğrudur? I. Bir sağlık meslek mensubu katılımcı olarak aynı takvim yılı içerisinde toplam iki kez firma desteklerinden yararlanabilir. II. Toplantılara sağlık meslek mensupları dışındaki kişiler davet edilemez ve masrafları karşılanamaz, protokol davetlileri bu hükmün dışındadır. III. Her defasında başka bir ülkede düzenlenen uluslararası toplantılar hariç olmak üzere; deniz kenarlarındaki tatil beldelerinde ve kayak merkezlerinde aktif sezon döneminde ruhsat/izin sahipleri tarafından toplantı organizasyonları düzenlenemez ve desteklenemez. Aktif sezon dönemleri Bakanlık internet sayfasından duyurulur. a. I ve II b. Yalnız II c. II ve III d. Yalnız III e. I, II ve III 9 Diğer sayfaya geçiniz

10 Aşağıda ilaç reklâmlarının özellikleri ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? a. Reklâmın hedef kitlesi tüketiciler olmayıp, çoğunlukla eczacılar, hekimler ve diş hekimleridir. b. Reklâmlar medikal dergilerde ve süreli bilimsel yayınlarda verilebilir. c. İlaç reklâmlarının bilgilendirici ve eğitici yönü bulunmaktadır. d. Bu reklâmlar sayesinde hekimlerin, diş hekimlerinin ve eczacıların yeni ürünlerden haberdar olması sağlanır. e. İlaç reklamları ÜTE ler aracılığıyla her koşulda bütün sağlık meslek mensuplarına yapılabilinmektedir. Aşağıdakilerden hangisi ilaç sektörünün özelliklerinden birisidir? a. Kimyasal ürünler grubunda yer almaktadır. b. Her aşama ve süreçte ulusal sağlık otoritelerinin denetimi altında faaliyet göstermektedir. c. Yoğun Ar-Ge yatırımı gerektirmektedir. d. Kalifiye işgücüne sahip bir sektördür. e. Hepsi Beşeri Tıbbi Ürünlerin Tanıtım Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik e göre ÜTE lerin bedelsiz numunelerini hekim,diş hekimi ve eczacı dağıtılması ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Tanıtım numunesi ile birlikte varsa KT ve KÜB ün bir örneğinin sunulması b. Numunelerin hasta tedavisi amacıyla dağıtılması c. Kongre stantlarında reçeteli ürün numunesi dağıtılması d. Numuneler bir ilacın satışını, teminini, kullanımını, tavsiye edilmesini artırmak amacıyla dağıtılması e. Bedelsiz beşerî tıbbi ürün numunelerinin yıllık dağıtılan miktarı, ilgili ürünün bir önceki yıla ait satış miktarının % 20 sini geçemez. Bu hükmün uygulanmasına her bir beşerî tıbbi ürün için satış izni alındığı tarihten bir yıl sonra başlanır. Ülkemizde hastaların ilaca güvenle erişiminin sağlanması amacıyla kurulmuş ve karekod yardımıyla her bir ilaç biriminin izlenmesine olanak tanıyan alt yapı aşağıdakilerden hangisidir? a. İlaç Takip Sistemi b. Kısa Ürün Bilgisi c. İlaç İdari Otoritesi d. Karekod e. Randomizasyon Türkiye nin en fazla ithal ettiği ilaçlar aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir? I. Yeni ve yüksek teknoloji gerektiren, biyoteknolojik olarak üretilen ilaçlar II. Değiştirilmiş salım özelliği gösteren ilaçlar III. Kanser ilaçları a. Yalnız I b. Yalnız II c. II ve III d. I ve II e. I, II ve III Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? a. Farmakovijilans, ilaç güvenliğini izleyen bir yapıdır. b. Farmakovijilans, hasta ve halk sağlığı ile doğrudan ilgilidir. c. Farmakovijilans etkinlikleri, dünyada ve ülkemizde, yasal bir zemine sahiptir. d. Ülkemizde Farmakovijilans yönetmeliği te Sağlık Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulmuştur. e. Farmakovijilans etkinlikleri, ilaç piyasaya çıkmadan önce tamamlanmak zorundadır. 10 Diğer sayfaya geçiniz

11 Yetkili sağlık mesleği mensubunun görevlerini yaparken doğal olarak gözlemlediği şüpheli advers etkileri bildirmesi şeklinde tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir? a. Sürveyans Çalışması b. Farmakoepidemiyolojik Çalışmalar c. Ciddi Advers Etki d. Spontan Bildirim e. Advers Olay Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Preklinik denemelerde elde edilen veriler advers etkileri için yeterlidir. b. İlaçların, piyasaya çıktıktan sonra yakından izlenmesi zorunludur. c. Klinik denemelerde elde edilen veriler advers etkileri için yeterli olamamaktadır. d. Yeni bir İlaç piyasaya çıktığında tüm dünya tarafından kullanılması istenilen bir durumdur. e. İlaçlar piyasaya çıktığında da advers etkilerin belirlenmesi daha da zorlaşmaktadır. Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Klinik denemeler güvenlik ile ilgili veriler açısından yeterlidir. b. Hiçbir ilacın ruhsatı tamamen güvenli olarak onaylanamaz. c. Farmakovijilans kavramı spontan bildirim ile eş anlamlıdır. d. Advers etkiler değişken olmayan bir yapıya sahiptir. e. Farmakovijilans çalışmaları Faz IV çalışmaları ile başlar. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? a. Geri ödeme ve sağlık sigortası kuruluşları en ucuz ilacı değil, yarar-risk oranı en yüksek ilacı geri ödeme listelerine dahil etmektedirler. b. Farmakoepidemiyolojik çalışmalar ilaca olan terapötik cevapları optimize etmeye yardımcı olarak ilaçlar piyasaya çıktıktan sonra önemli bilgiler elde etmek amacıyla yapılırlar. c. Farmakoepidemiyoloji, sağlık ekonomisi yöntemlerini kullanarak bir ilacın maliyeti ile yararlarının karşılaştırılmasını değerlendiren bir disiplindir. d. İlaca bağlı zarar görme ve ölümün başlıca sağlık problemleri arasında yer alması farmakovijilans çalışmalarına daha fazla önem verilmesini gerektirir. e. Akılcı ilaç kullanımı ile advers ilaç reaksiyonları engellenebilir. Aşağıdakilerden hangisi bir spontan bildirimde bulunmak için asgari raporlanabilirlik kriterleri arasında yer almaz? a. Kimliği tespit edilebilir bir hasta b. En az bir şüpheli advers etki c. En az bir şüpheli madde / tıbbi ürün d. Raporlamayı yapan kimliği tespit edilebilir bir sağlık mesleği mensubu e. Şüpheli advers etkinin süresi Aşağıdakilerden hangisi farmakovijilansın temel amacıdır? a. İlaç kaynaklı zarar verme olaylarını en aza indirmek b. Hastalık semptomlarını düzeltmek c. Mortaliteyi azaltmak d. Hastaların ilaca ulaşmalarını kolaylaştırmak e. İlaç maliyetlerini düşürmek 11 Diğer sayfaya geçiniz

12 Aşağıdaki ifadelerden hangisi ilaç güvenliği ile ilgili yanlıştır? I. Güvenli ilaç kavramı % güvenli ilaç anlamını taşımaz. II. İlaç güvenliği çalışmalarında advers etkiler oldukça önemlidir. III. Güvenli kabul edilen bir tedavi her dönemde güvenlidir. Advers ilaç reaksiyonu ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? a. İlaca ait beklenilmeyen bir etki olması b. İlaca ait amaçlanmamış bir etki olması c. Sadece aşırı dozlarda ortaya çıkması d. İlaca ait cevabın istenmeyen olması e. İlaca ait cevabın zararlı olması a. Yalnız I b. Yalnız II c. Yalnız III d. I ve II e. I, II ve III Aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi yanlıştır? a. Yan etki - beta blokörler kullanımı sonucu görülen hipotansiyon b. Toksisite - yüksek doz parasetamol kullanımı sonucu ortaya çıkan karaciğer hasarı c. Eksipiyan - ilaç ürününün etken madde dışındaki bileşeni d. Ciddi advers etki - niteliği ya da şiddeti ve sonlanımı kısa ürün bilgisi ile uyumlu olmayan advers etki e. Biyolojik aşılar, kan ürünleri, rekombinant proteinler Adolesan nedir? a. Büyüme hormonu eksikliğini ifade eden terimdir. b. Çocukta insülin hormonu eksikliğini ifade eden terimdir. c. Aldosteron yetmezliğini ifade eden terimdir. d. Prematüre bebeklere özgü tabloyu ifade eden terimdir. e. İlk ergenlik belirtileri ile başlayıp, büyümenin durmasına kadar devam eden, çocuklukla erişkinlik arasındaki geçiş dönemindeki çocuklar için kullanılan terimdir. Aşağıdaki ifadelerden hangisi advers ilaç etkilerinin ülkemizdeki durumu ile ilgili olarak yanlıştır? a. Advers etkiler ile ilgili oldukça sınırlı bilgi bulunmaktadır. b. Ülkemizdeki durumun gelişmiş ülkelere göre daha iyi olmasını beklemek oldukça güçtür. c. Advers etkilerin bildirilme oranı oldukça düşüktür. d. İlaçların akılcı kullanımına yeteri kadar önem verildiği söylenemez. e. Gelişmiş ülkelere oranla daha az ilaç kullanılıyor olması advers etkilerin de az olduğu anlamına gelmektedir. Kemik ve dişlerin normal gelişiminde ve gastrointestinal kanaldan kalsiyum ve fosforun emilmesinde rol oynayan vitamin aşağıdakilerden hangisidir? a. A vitamini b. D vitamini c. E vitamini d. C vitamini e. B12 vitamini 12 Diğer sayfaya geçiniz

13 Aspirin aşağıdaki tıbbi durumlardan hangisinde endike değildir? a. Hipotansiyon b. Ateş c. Romatoid artrit d. Koroner tromboz riski e. Ağrı Antasit ilaçlar mide asidini nötralize ederek etki gösteren ilaç grubudur. Antasit ilaçlar aşağıdaki tıbbi durumların hangisinde kullanılırlar? a. Diyare b. Konstipasyon c. Bulantı ve kusma d. Obezite e. Mide yanması ve peptik ülser Aşağıdakilerden hangisi oral antidiyabetik bir ilaç değildir? a. Glimepirid b. İnsülin c. Akarboz d. Nateglinid e. Metformin Görülme sıklığı ileri yaş ile artan; bellek, öğrenme, konuşma, akıl yürütme, yargılama, iletişim ve günlük yaşam etkinliklerini sürdürme yetilerinde kademeli olarak bozulmaya ve davranış değişikliklerine yol açan ilerleyici nörodejeneratif bir beyin hastalığıdır. tanımına uyan hastalık aşağıdakilerden hangisidir? a. Parkinson hastalığı b. Romatoid artrit c. Anemi d. Alzheimer hastalığı e. Hiperlipidemi Uyku bozukluklarının tedavisinde kullanılan ilaç grubu için doğru olan seçeneği işaretleyiniz. a. Anksiyolitikler b. Antikonvülzanlar c. Antiemetikler d. Hiçbiri e. Hipnotikler Aşağıdakilerden hangisi genel anestezinin dönemlerinden biri değildir? a. Analjezi dönemi b. Eksitasyon ya da deliryum dönemi c. Cerrahi anetestezi dönemi d. Solunum depresyonu dönemi e. Bulber paralizi dönemi Antipsikotik ilaçlar esas olarak hangi hastalığın tedavisinde kullanılırlar? a. Şizofreni b. Anksiyete c. Depresyon d. Uyku bozuklukları e. Yeme bozuklukları 13 Diğer sayfaya geçiniz

14 Santral sinir sisteminde bulunan temel inhibitör nörotransmitter aşağıdakilerden hangisidir? a. Asetilkolin b. Dopamin c. GABA d. Noradrenalin e. Hiçbiri Antiepileptik ilaçların istenmeyen etkileri ile ilgili aşağıdaki cümlelerden hangisi yanlıştır? a. Antiepileptiklerin çoğu belirgin düzeyde sedasyon ve kognitif bozukluk oluşturur. b. Antiepileptiklerin hepsi gebelikte güvenle kullanılabilir, fetus üzerine zararlı hiçbir etkileri yoktur. c. Antiepileptiklerin bazılarının ölümle sonuçlanabilen ciddi advers etkileri bulunur. d. Benzodiazepinler (oral yoldan ve düşük dozda kullanıldıklarında) antiepileptik ilaçlar içinde en güvenilir ve ciddi yan etkileri en az olan ilaçlardır. e. Fenitoinin neden olduğu istenmeyen etkilerin bazıları doza bağımlı bazıları ise dozdan bağımsızdır. Aşağıdaki antidepresanlardan hangisi diğerlerine göre daha hafif advers etkiler oluşturur ve piyasaya daha sonradan çıkmıştır? a. Monoamin oksidaz inhibitörleri b. Selektif serotonin reuptake inhibitörleri c. Trisiklik antidepresanlar d. Lityum e. Tiramin Antipsikotik ilaçlar ile ilgili aşağıdaki ifadelerden doğru olan hangisidir? a. Antipsikotik ilaçların diğer adı analeptik ilaçlardır. b. Antipsikotik ilaçlar epinefrin ve gama amino butirik asit (GABA) reseptörlerini bloke ederek etki gösterirler. c. Parkinson hastalarında kullanılmaları güvenlidir. d. Şizofreni antipsikotik ilaçların temel endikasyonudur. e. Alkol ile birlikte kullanılmaları sinir sisteminde aditif depresyona neden olmaz. Alzheimer hastalığının tedavisinde kullanılan asetilkolinesteraz inhibitörleri etkilerini nasıl gösterirler? a. Beyinde asetilkolin seviyelerinin artmasını sağlayarak hafıza üzerinde olumlu etkiler yaparlar. b. Vücutta vitaminlerin depolanmasını kolaylaştırarak beyin hücresi ölümünü engellerler. c. Kan-beyin engelinin geçirgenliğini arttırarak beyne daha fazla oksijen gitmesini sağlarlar. d. Damarları büzücü etkileri sayesinde beyne giden kan akımını artırırlar. e. Sinir hücrelerinin ana enerji kaynağı olan yağların öncü maddelerini içerdiklerinden sinir hücrelerinin metabolizmasını hızlandırırlar. 14 Diğer sayfaya geçiniz

15 Anestezinin başlamasını (indüksiyonu) kolaylaştırmak, hastanın operasyon öncesinde ağrısını ve anksiyetesini azaltmak, genel anestezinin yan tesirlerini (ör: öksürük, bulantı, kusma) hafifletmek, mide içeriğinin solunum yoluna girmesini önlemek için anestezi öncesi ilaç verilmesi nasıl tanımlanır? a. Lokal anestezi b. Preanestezik medikasyon c. Genel anestezi d. Kemoterapi e. Geçici anestezi Hastanın kendini sürekli bir şekilde belli duygulara kaptırdığı, belli davranışları yinelemekten bir türlü vazgeçemediği bir nevroz türüdür. Yukarıdaki ifadeye uyan anksiyete bozukluğu aşağıdakilerden hangisidir? a. Panik bozukluk b. Kompulsiyon c. Obsesif-Kompulsif Bozukluk d. Sosyal anksiyete bozukluğu e. Genel anksiyete bozukluğu Reseptör kavramı için aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? a. İlaçlar genelde faydalı ve zararlı etkilerini dokulardaki hedef hücrelerde bulunan reseptör (almaç) adı verilen özel yerlere veya bölgelere bağlanarak gösterirler. b. Reseptör molekülleri hücre zarı, sitoplazma, hücre çekirdeği gibi hücrenin değişik yerlerinde bulunabilirler. c. Reseptörler endojen etkin maddeleri veya ilaç moleküllerini seçici olarak bağlayıp hücrede biyolojik bir etkinin başlamasına aracılık ederler. d. İlaç-doku veya ilaç-reseptör arasında bağ oluşmasına neden olan çekime veya ilgiye afinite denir. e. Reseptörler sadece ilaç moleküllerinin biyolojik etkilerine aracılık ederler. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi ilaç bilimini tanımlamak için kullanılır? a. Patoloji b. Toksikoloji c. Fizyoloji d. Farmakoloji e. Eczacılık Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Bazı ilaçlar eş zamanlı uygulanmadıklarında bile birbirlerinin etkilerini değiştirebilirler. b. Aynı etkiye sahip ilaçların birlikte kullanılması ilaç etkileşmelerine neden olmaz. c. Aynı etkin maddeyi içeren ilaçlar birlikte kullanıldığında yan etkiler daha az görülür. d. Vitamin destekleri ilaçların etkilerinde değişmeye neden olmaz. e. Birbirine zıt etkili iki ilacın kullanılması, ilaçlardan en az birinin etkisinin artmasına neden olabilir. Aşağıdaki eşdeğerlik tiplerinden hangisi yanlıştır? a. Terapötik eşdeğerlik b. Farmakolojik eşdeğerlik c. Farmasötik eşdeğerlik d. Kimyasal eşdeğerlik e. Biyoeşdeğerlik SINAV BİTTİ. CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ. 15 Diğer sayfaya geçiniz

16 SINAV SÜRESİNCE UYGULANACAK KURALLAR 1. Sınav süresince size bildirilen kurallara ve sınav gözetmenlerinin uyarılarına uymaz zorundasınız. 2. Sınav başladı uyarısından sonra sınava giren kursiyerlerin kendi aralarında veya gözetmenlerle konuşması yasaktır. 3. Sınav başladıktan sonra, sınava giren kursiyerlerin her türlü alış verişi (kalem, silgi, kalemtıraş vb) yasaktır. 4. Sınav evraklarının tamamını teslim etmeyen kursiyerler hakkında kopya işlemi uygulanacaktır. Bu sınav kitapçığının her türlü hakları YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ ne aittir. Üniversitenin yazılı izni olmadan herhangi bir şekilde kopyalanması, çoğaltılması tamamının veya bir kısmının alıkonulması yasaktır. Aksine davrananlar sınavın hazırlanması ve uygulanması ile ilgili tüm masrafları yasal faizleri ile birlikte ödemeyi peşinen kabullenmiş sayılırlar.

1. Uzaktan Eğitim Sistemine nereden eriim sağlayabilirim?

Uzaktan eğitim sistemine seafoodplus.info adresinden kullancı bilgilerinizi girerek erişim sağlayabilirsiniz.

2. İçeriği görüntüleyemiyorum, ne yapmalıyım?

İnternet Tarayıcınızı (nternet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox) değiştirip tekrar içerikleri görüntülemeyi deneyiniz. İçerikleri görüntüleyemiyorsanız Flash Player eklentisinin yüklü ve güncel olduğundan, tarayıcınızda Pop-up engelleyicisine izin verildiğinden emin olmalsınız.

3. Şifremi Unuttum ne yapmalıyım?

Giriş ekranında Şifrenizi mi unuttunuz? butonuna tıklanarak gelen ekrana sisteme kayıt olurken verdiğiniz e-posta adresinizi yada TC kimlik numaranızı yazarak parola güncelle butonunu tıklamanız durumunda mail adresinize parolanızı sıfırlama linki gönderilecektir.

4. Eğitimlere devam zorunluluğu var mıdır?

Eğitim Uzaktan Eğitim Sistemi aracılııyla verildiğinden eğitim bitiş tarihine kadar istediğiniz zaman diliminde erişim sağlayabilirsiniz.

5. Snava girebilmem için eitim içeriklerini tamamlamam gerekiyor mu?

Sınava girme hakkı kazanılmas için, eğitim bitiş tarihine kadar, tüm derslere ait bütün sınav ve içeriklerin minimum %90 oranında tamamlanmş olması gerekmektedir. Eğitim içerisinde yer alan derslere yönelik tamamlama durumu "Derslerim" listesinden görüntülenebilir.

6. Bilgilendirme mailleri bana ulaşmıyor?

Bilgilendirme mailleri ve diğer duyurular sisteme kullanıcı kaydı oluşturduğunuzda vermiş olduunuz e-posta adresine gönderilmektedir. E-mailleri aldığınızdan emin olmak için lütfen [email protected] adresini güvenilir kişilerinize ekleyiniz.

7. Diğer teknik problemler ve sorular için ne yapmalıyım?

Çevrimiçi(online) sistem, ders içerikleri veya farklı konularda sorularınız için [email protected] adresine veya sistem içerisinde yer alan İletişim Araçları -> Mesaj menüsünden Ticaret Eğitmen ne mail gönderebilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir