Kpss önlisans nedir kimler girebilir

Kpss Önlisans Nedir Kimler Girebilir

kpss önlisans nedir kimler girebilir

KPSS'YE KİMLER GİREBİLİR?

Ortaöğretim okullarından, ön lisans programlarından mezun olanlar ile sınava başvuru sırasında mezun durumda olmayan ancak sınavın geçerlik süresi (iki yıl) içinde ortaöğretim / ön lisans düzeyinde mezun olabilecek durumda olan adaylar KPSS'ye girebilirler.

MEMUR OLMAK İÇİN YAŞ SINIRI KAÇTIR?

Devlet memuru olmak için KPSS sınavına girmek yeterli değildir. Memur olmak için koyulmuş olan şartlara uygunlukta söz konusu olarak göz önüne alınmalıdır. Devlet memuru alımı için aranan şartlar arasında bazı kurumlar tarafından memurlukta yaş sınırı da yer almaktadır. Memur olma yaş sınırı ise yasa tarafından konulmaktadır.

Devlet memurluğu için birçok alımda otuz beş yaşını doldurmamış veya da kırk yaşını doldurmamış olmaları istenmektedir. Tabi bu durum kurumdan kuruma göre farklılık gösterebilir hatta bazı kurumlar memur alımında yaş sınırı aramamaktadır. Devlet memuru olmak isteyenler için 657 sayılı kanunun 40. Maddesinde "18 yaşını tamamlayanlar ve herhangi bir meslek okulunu veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olma ve mahkeme kararı ile ergin olmak (yargısal erginlik) şartıyla atanabilirler." yazmaktadır. KPSS A grubu için yasa gereğince belirlenmiş olan yaş sınırı 35 yaşını doldurmamış olan ve alt yaş sınırı olarak da 18 yaşını doldurmuş olanlar için geçerlidir.

KPSS B GRUBU KADROLARDA YAŞ SINIRI VAR MI?

ÖSYM tarafından yapılmakta olan KPSS B Grubu için sınavın ardından alınan puana göre atama için başvuruda bulunacak olan kişiler için yaş sınırı koyulmamıştır.

SAĞLIK BAKANLIĞI ATAMALARINDA YAŞ SINIRI VAR MI?

Sağlık kurumlarında görev almak için atama başvurusunda bulunan adaylara yönelik olarak adayların 18 yaşını doldurup 35 yaşını doldurmamış olması istenmektedir.

ÖĞRETMENLİKTE YAŞ SINIRI KAÇ?

Birçok kişi mezun olmalarının ardından alanı üzerine öğretmenlik görevini yapmak istemektedir. Geçtiğimiz yıllarda öğretmenlik için 40 yaş sınırı vardı ve bu kaldırıldı. Şuan öğretmenlik yapmak isteyen kişiler için yaş sınırı yoktur. 40 yaşında olan mezunlarda istekleri ve atamalar üzerine öğretmenlik görevlerine başlayabilirler.

DEVLET MEMURLUĞUNDA ARANAN GENEL ŞARTLAR NELERDİR?

  • T.C. vatandaşı olması,
  • İstenilen yaş sınırına uygun olmak,
  • 18 yaşını tamamlamış olması
  • Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
  • Askerliğini bitirmiş olması veya tecil ettirmesi,
  • Akıl hastalığının olmaması

DEVLET MEMURLUĞUNDA ARANAN ÖZEL ŞARTLAR NELERDİR?

  • Diploma almış olması,
  • Kanunlarda veya da mevzuatta yer alan şartlara uygunluk.

KPSS sınavına kimler girebilir? 2022 KPSS Ortaöğretim/Ön Lisansa kimler girebilir?

KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) sınavı hakkında internette en çok araştırılan konuların başında bu sınava kimlerin girebileceği ve giremeyeceği... Bizde sizler için bu konuyu araştırdık ve KPSS'ye kimler girebilir? Ortaöğretim / Ön Lisans sınavına kimler girebilir? sorularının cevaplarını araştırdık. İşte tüm merak edilenler...

KPSS SINAVINA KİMLER GİREBİLİR?

Sınava, lisans programlarından mezun olanlar ile sınava başvuru sırasında mezun durumda olmayan ancak, sınavın geçerlik süresi (iki yıl) içinde lisans düzeyinde mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabilirler. Koşullardan herhangi birine durumunun uymadığı tespit edilen adaylar, KPSS’ye alınmış olsalar bile bu sınav sonucu ile elde ettikleri hiçbir haktan yararlandırılmazlar.
 
Sadece öğretmenliğe başvuracakların lisans öğrenimlerinin son sınıfında olmaları şart koşulmaktadır.

KPSS sınavına kimler girebilir? 2022 KPSS Ortaöğretim/Ön Lisansa kimler girebilir?

KPSS ORTAÖĞRETİM/ÖN LİSANS SINAVINA KİMLER GİREBİLİR?

KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans, ortaöğretim okullarından veya ön lisans programlarından (lise, meslek lisesi, iki yıllık meslek yüksekokulları ve dengi açıköğretim) mezun olanlar ile sınavın geçerlilik süresi içerisinde (iki yıl) mezun olabilecek durumda bulunanlar içindir.

Sınava, ortaöğretim okullarından, ön lisans programlarından mezun olanlar ile sınava başvuru sırasında mezun durumda olmayan ancak sınavın geçerlik süresi (iki yıl) içinde ortaöğretim / ön lisans düzeyinde mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabilecektir.

Haberin Devamı

KPSS (Ortaöğretim / Önlisans) iki ayrı oturumda Lefkoşa ile birlikte yaklaşık 150 sınav merkezinde yapılmaktadır. Sınav, ortaöğretim düzeyinde girecek adaylar için sabah, önlisans düzeyinde girecek adaylar için de öğleden sonra başlatılmaktadır.

Önlisans ve Ortaöğretim (Lise) KPSS sınavları sadece çift yıllarda yapılır örneğin : 2016,2018,2020, 2022 gibi. Sınav sonuçları ise sınav tarihinden itibaren iki yıl geçerlidir.

KPSS sınavına kimler girebilir? 2022 KPSS Ortaöğretim/Ön Lisansa kimler girebilir?​​​​​​​

KPSS Ortaöğretim

KPSS Ortaöğretim sınavına, liselerden mezun olanlar ve sınava başvuru sırasında henüz mezun olamayan ancak sınavın iki yıllık geçerlilik süresi içerisinde mezun durumda olabilecek adaylar başvuru yapabilirler. Ön lisanstan mezun olan adaylar ortaöğretim KPSS'ye giremez.

KPSS Ön Lisans

Ön lisans 2. sınıf okuyanlar ile ön lisans mezunları çiftli yıllarda yapılan KPSS'ye girebilirler. Ön lisans mezunu olup şu an lisans okuyan öğrenciler (mezun olmamış), isterlerse ön lisans KPSS’ye, isterlerse de lisans KPSS’ye girebilirler. Ön lisanstan mezun olan adaylar ortaöğretim KPSS'ye giremez. Lisans mezunu olan bir aday ön lisans/ortaöğretim sınavına giremez.

KPSS'YE GİRMEK İÇİN MEZUN OLMAK ŞART MI?

Sınav puanı 2 yıl geçerli olduğu için, sınava girecek adayda mezuniyet şartı aranmaz. Ancak tercih işlemlerinin yapılacağı son tarih itibariyle mezun olmak gerekir.

KPSS SINAV GİRİŞ TARİHLERİ NE ZAMAN?

2020 KPSS Lisans (GENEL YETENEK-GENEL KÜLTÜR, EĞİTİM BİLİMLERİ) Sınavı tarihi: 6 Eylül 2020
2020 KPSS Lisans (ALAN BİLGİSİ) 1. gün: 12 Eylül 2020
2020 KPSS Lisans (ALAN BİLGİSİ) 2. gün: 13 Eylül 2020
2020 KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT): 20 Eylül 2020
2020 EKPSS: 11 Ekim 2020
2020 KPSS Ön Lisans: 25 Ekim 2020
2020 KPSS Ortaöğretim: 22 Kasım 2020
2020 KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT): 27 Aralık 2020

KPSS SINAV GİRİŞ BELGESİ NASIL ALINIR?

Adaylar, Sınava Giriş Belgelerini, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden edinebilirler.

KPSS SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

2020-KPSS Lisans (GENEL YETENEK-GENEL KÜLTÜR, EĞİTİM BİLİMLERİ),  sınav sonuçları 22 Ekim 2020 tarihinde açıklanacak.

2020-KPSS Ön Lisans sınav sonuçları 26 Kasım 2020 tarihinde açıklanacak.

2020-KPSS Ortaöğretim sınav sonuçları 24 Aralık 2020 tarihinde açıklanacak.

2020-KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT) sınav sonuçları 27 Ocak 2021 tarihinde açıklanacak.

KPSS sınavına kimler girebilir? 2022 KPSS Ortaöğretim/Ön Lisansa kimler girebilir?​​​​​​​

KPSS NEDİR?

KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) ÖSYM tarafından kamu kurum ve kuruluşlarında görev alacak personelin belirlenmesi amacıyla yapılan sınavların tümüdür. KPSS içerisindeki sınavlar ise adayların mezun olduğu bölüm ve atanacağı kadrolara göre değişiklik göstermektedir. KPSS ile alım yapılan kadrolar A ve B gurubu olmak üzere ikiye ayrılır.

KPSS’YE KİMLER KATILABİLİR?

Sınavın türüne göre lise, ön lisans veya lisans mezunları girebilmektedir. Sınava sınavın geçerliliği süresi içinde mezun olacak öğrenciler de katılabilmektedir.

KPSS A VE KPSS B NEDİR?

– A Grubu Kadrolar; Başbakanlık, Bakanlıklar, bunların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları ile bağlı ortaklıklarındaki, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler ile il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarına,

– B Grubu Kadrolar; kadroları 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin eki listelerde yer alan, genel ve özel bütçeli kurumlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlar ile kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, il özel idareleri ve belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında yukarıda (a) bendinde belirtilmiş olan meslekler dışında, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atama yapılacak kadro ve görevlere atanacaklar içindir.

KPSS SINAVLARI VE TESTLERİ NELERDİR?

    Genel Yetenek:

    KPSS’de tüm adayların girdiği ortak sınavdır. 30 Türkçe ve 30 Matematikten oluşan toplam 60 soruluk bir testtir.
    Genel Kültür:

    KPSS’de tüm adayların girdiği ortak sınavdır. Toplam 60 sorudur. Tarih, coğrafya ve vatandaşlık alanlarından oluşur, Bu iki sınav (60+60=120 soru, 120 dakika) cumartesi sabah (CS) tek oturum şeklinde yapılır.
    Eğitim Bilimleri:

    Sadece öğretmen adaylarının girdiği sınavdır. Cumartesi öğleden sonra (CÖS) tek oturumda yapılır. 80 soru 100 dakikadır.
    Alan Bilgisi (CS) Testi (hukuk-iktisat-işletme-maliye-muhasebe):

    Pazar sabahı (PS) yapılır. Her bir alandan 30 soru sorulur. Sınav 150 sorudan oluşur ve 160 dakikadır.
    Alan Bilgisi (PÖS) Testi (çeko-ekonometri-istatistik-kamu yönetimi-uluslararası ilişkiler):

    Pazar öğleden sonra (PÖS) yapılır. Her bir alandan 30 soru sorulur. Sınav 150 sorudan oluşur ve 160 dakikadır.
    Öğretmenlik Alan Bilgisi Sınav (ÖABT):

    Öğretmen adayları için yapılan sınavdır. ÖSYM’nin belirlediği öğretmenlik alanlarında yapılır. 50 soru için 75 dakika cevaplama süresi verilir.
    Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT):

    Diyanet işleri başkanlı kadrolarına yapılacak atamalar için kullanılır.

Not: Bu tarz KPSS’lerin yapısı uygulanışı ve soru sayısında değişiklikler sık olmaktadır. Adayların ÖSYM’yi takip etmeleri tavsiye olunur.

KPSS sınavına kimler girebilir? KPSS Ortaöğretim/Ön Lisansa kimler girebilir?

KPSS ATAMALARI

    A-Grubu Atamaları:

    İlgili bakanlıklar ya da devlet kurumları tarafından yapılır.
    Öğretmenlik Atamaları:

    MEB tarafından merkezi yerleştirme ile yapılır. Her yıl Ağustos-Eylül aylarında ve son yıllarda Şubat ayında alım yapılır. Aşağıda 2015 eylül atamasına ilişkin bilgiler verilmiştir.
    ÖSYM tarafından yapılan KPSS Atamaları (2015 KPSS/1, 2015 KPSS/2):

    Her yıl ÖSYM tarafından yapılan memur alımlardır. Genel memur alımları olduğu gibi sade belli bakanlık ya da kurumlar (sağlık bakanlığı, diyanet işleri başkanlığı vb.) içinde yapılabilmektedir. Gerekli şartları taşıyan adaylar arasında KPSS puanına göre merkezi yerleştirme ile yapılır. Ortaöğretim, önlisans ve lisans düzeyinde yerleştirme yapılır.

KPSS TARİHÇESİ

İlk kez 1999 yılında uygulanan sınav türü 1999 ve 2000 yıllarında DMS (Devlet Memurluğu Sınavı), 2001 yılında KMS (Kurumlar için Merkezi Eleme Sınavı) oldu. 2002 yılında itibaren KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) ismiyle düzenleniyor.

KPSS sınavına kimler girebilir? 2022 KPSS Ortaöğretim/Ön Lisansa kimler girebilir?

KPSS P3 PUANIYLA NERELERE BAŞVURULUR?

• Gümrük Müsteşarlığı
• Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü
• Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
• Maliye Bakanlığı
• Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü
• T.C. Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü
• Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü
• Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
• Petrol İşleri Genel Müdürlüğü
• Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu
• Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü
• Orman Genel Müdürlüğü
• Gençlik Spor Genel Müdürlüğü
• Makina Kimya Endüstrisi
• Adalet Bakanlığı Adliyeler (Kâtiplik, Mübaşir, İnfaz koruma…)
• Polislik (POMEM)
• TSK (Sözleşmeli subay, astsubay, uzman çavuş)

KPSS sınavına kimler girebilir? KPSS Önlisans sınavına kimler girebilir? (Kamu Personeli Seçme Sınavı) KPSS‘ye girmek isteyen milyonlarca adayın aklına takılan KPSS Ön Lisans sınavına kimler girebilir? sorusunun cevabını Öğrenci Gündemi olarak sizler için araştırdık. İşte KPSS Ön Lisans için tüm merak edilenler… Öncelikle KPSS Önlisans sınavı 2 yıllık üniversite mezunlarının memur kadrolarına atanmak için girmesi gereken sınavdır. KPSS Önlisans sınavı sadece çift yıllarda yapılır 2022-2024-2026 gibi sınav sonuçlarının geçerlilik süresi 2 yıldır.

KPSS Ön Lisans Sınavına Kimler Girebilir?

KPSSÖnlisans sınavına Önlisans 2. sınıf okuyanlar ile ön lisans mezunları girebilirler. Önlisans 1. sınıf öğrencileri Önlisans KPSS’ye giremez. Ön lisans mezunu olup şu an lisans okuyan öğrenciler (mezun olmamış), isterlerse ön lisans KPSS’ye, isterlerse de lisans KPSS’ye girebilirler. Ön lisanstan mezun olan adaylar ortaöğretim KPSS’ye giremez. Lisans mezunu olan bir aday ön lisans/ortaöğretim sınavına giremez.

Hem önlisans hem de lisans bölümü mezunuysanız ÖSYM en üst düzey eğitim durumunu dikkate aldığı için önlisans sınavına giremezsiniz.

Dikey Geçiş ile intibak sınıfı okuyanlar Önlisans KPSS’ye girebilir.

KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans, ortaöğretim okullarından veya ön lisans programlarından (lise, meslek lisesi, iki yıllık meslek yüksekokulları ve dengi açıköğretim) mezun olanlar ile sınavın geçerlilik süresi içerisinde (iki yıl) mezun olabilecek durumda bulunanlar içindir.


KPSS Önlisans Soru Dağılımı

KPSS Önlisans sınavında 60 genel kültür, 60 genel yetenek sorusu olmak üzere 120 soru vardır. KPSS Ön lisans soru dağılımı şu şekildedir:

Matematik ve Geometri: 30

Türkçe: 30

Tarih: 28

Coğrafya: 18

Vatandaşlık: 8

Güncel Bilgiler: 6


KPSS Önlisans Konuları

KPSS Önlisans sınavına hazırlanırken nokta hedefli çalışmak için sınav konularını bilmek önemlidir. Bu nedenle KPSS Önlisans konularını öğrenerek düzenli bir şekilde çalışmalısınız. KPSS Önlisans sınavına girecek adaylar aşağıdaki konulardan sorumludur.

KPSS Önlisans Türkçe Konuları
  • Sözcükte Anlam
  • Cümlede Anlam
  • Paragrafta Anlam
  • Noktalama İşaretleri
  • Yapı Bilgisi
  • Ses Bilgisi
  • Sözcük Bilgisi
  • Cümle Bilgisi
  • Yazım Kuralları
  • Anlatım Bozuklukları
  • Sözel Mantık ve Akıl Yürütme

KPSS Önlisans Matematik Konuları 
  • Temel Kavramlar
  • Sayılar
  • Bölme ve Bölünebilme Kuralları
  • Asal Çarpanlara Ayırma
  • EBOB-EKOK
  • Birinci Dereceden Denklemler
  • Rasyonel Sayılar
  • Eşitsizlik
  • Mutlak Değer
  • Üslü Sayılar
  • Köklü Sayılar
  • Çarpanlara Ayırma
  • Oran-Orantı
  • Problemler
  • Kümeler
  • İşlem ve Modüler Aritmetik
  • Permütasyon, Kombinasyon ve Olasılık
  • Tablo ve Grafikler

KPSS Önlisans Geometri Konuları 
  • Geometrik Kavramlar
  • Doğruda Açılar
  • Üçgende Açılar
  • Üçgende Alan
  • Üçgende Benzerlik
  • Açı Kenar Bağıntıları
  • Özel Üçgenler
  • Açıortay
  • Kenarortay
  • Çokgenler
  • Dörtgenler
  • Çember ve Daire
  • Analitik Geometri
  • Katı Cisimler

KPSS Önlisans Tarih Konuları 
  • İslamiyet Öncesi Türk Tarihi
  • Türk-İslam Tarihi
  • İlk Müslüman Türk Devletleri
  • Anadolu Selçuklu Devleti Siyasi Tarihi
  • Osmanlı Devleti Kültür ve Medeniyeti
  • Osmanlı Devleti Kuruluş, Yükselme, Duraklama Dönemleri
  • Osmanlı Devleti Gerileme ve Dağılma Dönemleri
  • Trablusgarp Savaşı (1911-1912)
  • I. ve II. Balkan Savaşları
  • I. Dünya Savaşı
  • Kurtuluş Savaşına Hazırlık Dönemi
  • Kurtuluş Savaşı Muharebeler ve Antlaşmalar Dönemi
  • Atatürk İlke ve İnkılapları
  • Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası
  • Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi
  • KPSS Ön lisans Coğrafya Konuları 2021
  • Türkiye’nin Coğrafi Konumu ve Yer Şekilleri
  • Türkiye’nin İklimi ve Bitki Örtüsü
  • Türkiye’de Nüfus, Yerleşme ve Göç
  • Türkiye’nin Ekonomik Coğrafyası
  • Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri

KPSS Önlisans Vatandaşlık Konuları 
  • Hukukun Temel Kavramları
  • Genel Esaslar
  • Temel Haklar
  • Yasama
  • Yürütme
  • Yargı
  • Anayasal Gelişmeler
  • İdare Hukuku
  • Uluslararası Örgütler
  • Güncel Bilgiler

İlginizi Çekebilir  👇

👉 2022 KPSS Önlisans Kaç Net Kaç Puan Eder?

👉 KPSS Son 10 Yılın Çıkmış Soruları PDF İndir

👉Öğrenci Gündemi’ ni İnstagram’dan Takip Etmek İçin Tıklayınız

KPSS Memurluk Kursları

KPSS-B Grubu Hakkında

KPSS-B Grubu Hakkında

Tüm lisans mezunları ya da mezun olabilecek durumda olan tüm adaylar KPSS B Lisans sınavına girebilir. KPSS-B kadrolarına alımlar çift yıllarda yapılır. Bu nedenle; A Grubu Kadrolar ile Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Kadrolarına başvurmayacak adayların 2019 KPSS'ye girmeleri gerekmemektedir. Çift yıl puanları A grubu, B grubu ve öğretmenlik atamalarında kullanılmaktadır.

Tek yıllarda yapılan KPSS'ye sadece lisans (4 yıllık) mezunları katılabilirken, çift yıllarda yapılan KPSS'ye lise, ön lisans ve lisans mezunları katılabilmektedir.

B Grubu (Lisans) Memurluk atamaları “merkezi atamalar” ve “kurumsal atamalar” olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. KPSS sonuç belgesinde bulunan P3 puan türü kullanılarak 2 yıl boyunca yılda iki kere merkezi atamalar yapılır. Kurumsal atamalar da dediğimiz ara atamalar ise kurumların belirleyeceği tarihlerde yapılmaktadır.

B Grubu Lisans kadrolarına P3, B Grubu Ön Lisans kadrolarına P93, ortaöğretim mezunlarına ayrılan B grubu kadrolara ise P94 puan türü ile atama yapılmaktadır. Bu puanlar 2 yıl geçerlidir. Örneğin, 2016 KPSS B (Lisans) puanı 2018 KPSS sonuçları açıklanana kadar geçerlidir. 2018 KPSS-Lisans sonuçlarıyla geçerliliğini yitirmiştir.

B grubu mesleklerinden birine atanmak isteyen tüm adaylar KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür sınavına girmek zorundadırlar.

KPSS Ortaöğretim

KPSS Ortaöğretim sınavına, liselerden mezun olanlar ve sınava başvuru sırasında henüz mezun olamayan ancak sınavın iki yıllık geçerlilik süresi içerisinde mezun durumda olabilecek adaylar başvuru yapabilirler. Ön lisanstan mezun olan adaylar ortaöğretim KPSS’ye giremez.

KPSS Ön Lisans

Ön lisans 2. sınıf okuyanlar ile ön lisans mezunları çiftli yıllarda yapılan KPSS’ye girebilirler. Ön lisans mezunu olup şu an lisans okuyan öğrenciler (mezun olmamış), isterlerse ön lisans KPSS'ye, isterlerse de lisans KPSS'ye girebilirler. Ön lisanstan mezun olan adaylar ortaöğretim KPSS’ye giremez. Lisans mezunu olan bir aday ön lisans/ortaöğretim sınavına giremez.

KPSS Lisans

KPSS Lisans sınavına, herhangi bir bölümde lisans programı okuyan 3 ve 4. sınıf öğrencileri ve lisans mezunları girebilir.

Sınava Girmek İçin Mezun Olmak Şart Mı?

Sınav puanı 2 yıl geçerli olduğu için, sınava girecek adayda mezuniyet şartı aranmaz. Ancak tercih işlemlerinin yapılacağı son tarih itibariyle mezun olmak gerekir.

2023 KPSS Ne Zaman?

ÖSYM 2022 Sınav Takvimine göre

2023-KPSS Lisans (GENEL YETENEK-GENEL KÜLTÜR, EĞİTİM BİLİMLERİ) 23 Temmuz 2023,

2023-KPSS Alan Bilgisi oturumlarının 29-30 Temmuz 2023,

2023-KPSS ÖABT’nin 6 Ağustos 2023,

tarihlerinde yapılacaktır.

KPSS B Memurluk (Lisans) Kadroları

A Grubu kadrolarından farklı olarak tüm lisans bölümleri B Grubu kadroları oluşturur. Mühendis, mimar, veteriner, psikolog, sosyolog, hemşire, ebe vb. tüm lisans kadrolarıdır.

Genel Yetenek Genel Kültür soru sayıları ve testlerin cevaplama süreleri aşağıdaki şekilde olacaktır:

 

Sınavda Uygulanacak Testler

Soru Sayısı

Sınav Süresi

Genel Yetenek (60) ve Genel Kültür (60)

120

130 dakika

 

KPSS P3 Puanıyla Başvuru Yapabileceğiniz Bazı kurum ve Kadroları

• Gümrük Müsteşarlığı
• Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü
• Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
• Maliye Bakanlığı
• Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü
• T.C. Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü
• Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü
• Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
• Petrol İşleri Genel Müdürlüğü
• Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu
• Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü
• Orman Genel Müdürlüğü
• Gençlik Spor Genel Müdürlüğü
• Makina Kimya Endüstrisi
• Adalet Bakanlığı Adliyeler (Kâtiplik, Mübaşir, İnfaz koruma…)
• Polislik (POMEM)
• TSK (Sözleşmeli subay, astsubay, uzman çavuş)

 

KPSS Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Kamu Personeli Seçme Sınavı, ÖSYM tarafından kamu kurum ve kuruluşlarına personel ataması yapmak için uygulanan bir sınavdır. Son mezun olunan eğitim seviyesine göre ortaöğretim, ön lisans veya lisans mezunları KPSS sınavına girebilmektedir. Lisans KPSS her yıl yapılırken, ön lisans ve ortaöğretim KPSS ise çift yıllarda olmak üzere 2 yılda bir (2020,2022,2024..) yapılmaktadır. Ayrıca bu sınavlara istediğin kadar başvuru yapabilirsin ve sınava başvurman için mezuniyet olma şartı da aranmaz. Önemli olan mezun olduğunda sınav sonucu geçerlilik tarihinin geçmiş olmamasıdır. Aynı zamanda öğretmenlik atamalarının geçerlilik süresi 1 yılken diğer tüm bölümlerin KPSS puanları iki yıl geçerlidir! Sonuç olarak KPSS’de iyi bir puan alman başvurularında daha avantajlı olmanı sağlayacaktır.

Şimdi hep birlikte KPSS hakkındaki detaylara bakalım.


KPSS İçeriği Nasıl Olur?

KPSS, yoğun çalışma sistemi gerektiren bir sınavdır. Aynı zamanda ezber konuların yanı sıra mantıksal düşünce gerektiren bir sınavdır. Genel yetenek ve genel kültür olmak üzere ikiye ayrılan sınavda sayısal mantık ve sözel mantık soruları çok fazla zamanını alabilir. Ancak endişelenme! Diğer sorular bilgi gerektirdiği için düzenli çalıştığın sürece zamanın yetecektir. 

KPSS’de Hangi Dersten Kaç Soru Var?

  •             Türkçe: 30 Soru (4 Soru Sözel Mantık)
  •             Matematik: 30 (4-6 soru Sayısal Mantık Soruları)
  •             Tarih: 27 Soru
  •             Coğrafya: 18 Soru
  •             Vatandaşlık: 9 Soru
  •             Güncel Bilgiler: 6 Soru

olmak üzere genel yetenek bölümünde 60 soru, genel kültür bölümünde 60 soru, toplam 120 soru bulunmaktadır. Ayrıca sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.

kpss sınavına çalışan kişinin elini ve masasını gösteren görsel

KPSS Konuları

Matematik

  • Temel Kavramlar
  •             Sayılar
  •             Bölme-Bölünebilme Kuralları
  •             Asal Çarpanlara Ayırma
  •             EBOB-EKOK
  •             Birinci Dereceden Denklemler
  •             Rasyonel Sayılar
  •             Eşitsizlikler
  •             Mutlak Değer
  •             Üslü Sayılar
  •             Köklü Sayılar
  •             Çarpanlara Ayırma
  •             Oran – Orantı
  •             Problemler
  •             Kümeler
  •             Fonksiyon İşlem
  •             Modüler Aritmetik
  •             Permütasyon – Kombinasyon – Olasılık
  •             Tablo ve Grafikler
  •             Sayısal Mantık

Geometri

  • Geometrik Kavramlar
  •             Doğruda Açılar
  •             Üçgende Açılar-Alan-Benzerlik
  •             Açı Kenar Bağıntıları
  •             Özel Üçgenler
  •             Açıortay
  •             Kenarortay
  •             Çokgenler
  •             Dörtgenler
  •             Çember ve Daire
  •             Analitik Geometri
  •             Katı Cisimler

Türkçe

  • Sözcükte Anlam
  •             Cümlede Anlam
  •             Paragrafta Anlam
  •             Ses Bilgisi
  •             Yapı Bilgisi
  •             Sözcük Türleri
  •             Cümle Bilgisi
  •             Yazım Kuralları
  •             Noktalama İşaretleri
  •             Anlatım Bozuklukları
  •             Sözel Mantık

Tarih

  • İslamiyet Öncesi Türk Tarihi
  •             Türk-İslam Tarihi
  •             Osmanlı Tarihi
  •             Osmanlı Yenileşme ve Demokratikleşme Hareketleri
  •             Avrupa’da Yaşanan Gelişmeler ve Türk-İslam Dünyasına Etkileri
  •             XX.Yüzyılda Osmanlı Devleti
  •             Kurtuluş Savaşı Hazırlık Dönemi
  •             Kurtuluş Savaşı Muharebeler ve Antlaşmalar Dönemi
  •             Cumhuriyet Dönemi
  •             Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası
  •             Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi

Coğrafya

  • Türkiye’nin;
    • Coğrafi Konumu
    • Yer Şekilleri ve Özellikleri
    • İklimi ve Bitki Örtüsü
    • Bölgesel Coğrafyası
  •  Türkiye’de;
    • Nüfus ve Yerleşme
    • Tarım, Hayvancılık ve Ormancılık
    • Madenler, Enerji Kaynakları ve Sanayi
    • Ulaşım, Turizm ve Ticaret

Vatandaşlık 

  • Hukukun Temel Kavramları
  •             Devlet Biçimleri Demokrasi ve Kuvvetler Ayrılığı
  •             Anayasa Hukukuna Giriş, Temel Kavramlar ve Türk Anayasa Tarihi
  •             1982 Anayasası’nın Temel İlkeleri
  •             Temel Hak ve Hürriyetler
  •             Yasama
  •             Yürütme
  •             Yargı
  •             İdare Hukuku

KPSS Sınav Türleri

KPSS A Grubu: KPSS A Grubu kadrolar, kamu kurum ve kuruluşlarındaki müfettiş, uzman, kaymakam gibi kariyer odaklı meslekler için açılan kadrolardır. Bu kadrolar için yapılan sınav türüne de KPSS A denilir. Ayrıca bu sınav için yaş şartı ‘’30 yaşından gün almamış olmak’’ iken devlet memuru olmak için ise ön şart ‘’18 yaşını doldurmuş olmak’’tır.

KPSS B Grubu: Bu kadro ise mühendislikten teknikerliğe, memurluktan avuktalığa kadar atama yapılacak tüm kadroları içermektedir. Bu kadrolar için yapılan sınav türüne de KPSS B grubu denilir.

KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı: Bu sınav Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında sözleşmeli ya da kadrolu olarak çalışmak isteyen kişileri kapsamaktadır. Eğitim ve Fen Edebiyat Fakültesinden mezun olanlar Genel Kültür ve Genel Yetenek sınavına ek olarak bu sınava girmek zorundadır.

KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Sınavı: Eğitim Fakültesinden mezun olanların yanı sıra diğer lisans bölümlerinden mezun olup da pedagojik formasyon alanların gireceği sınavdır. Ayrıca pedagojik formasyon hakkında daha detaylı bilgi almak istersen Pedagojik Formasyon Hakkında Her Şey 2020 yazımıza göz atabilirsin.


KPSS Puan Türleri

Gireceğin sınava göre çeşitli puanlar elde edeceksin. İlk olarak KPSS’de toplam 121 puan çeşidi bulunmaktadır. Bu puanların hangi alanlarda kullanıldığına aşağıdaki tablodan bakabilirsin:

PuanKullanım Alanı
P3Lisans- A ve B Grubu
P10-P121Eğitim Mezunları: Öğretmenlik ve A Grubu
P124Lisans- İmam Alımları

Ayrıca ÖSYM tarafından daha önce hazırlanan KPSS Puan Türleri ve Test Ağırlıkları adlı tabloyu incelemeni tavsiye ederiz. Böylelikle daha detaylı bilgiler elde etmiş olursun!


KPSS’de Süre Ne Kadar?

Genel Kültür ve Genel Yetenek Sınavındaki 120 soru için toplam 130 dakika verilmektedir. Fakat Eğitim Bilimleri oturumunda 80 soru için 100 dakika süre vardır.


KPSS Ne Zaman? (2023)

Adaylar Genel Kültür ve Genel Yetenek oturumlarına 23 Temmuz 2023 tarihinde girecek. KPSS Alan Bilgisi sınavlarını oturumları ise 29-30 Temmuz 2023 tarihinde yapılacak. ÖABT ise 6 Ağustos 2023 tarihinde gerçekleştirilecek.

Bu oturumların yanı sıra ÖABT 14 Ağustos’ta yapılacak.


KPSS’ ye Nasıl Başvuru Yapılır?

ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde geçerli fotoğrafın (son 50 ayda çekilmiş olmalı) varsa başvuru tarihleri içinde gerekli bilgilerini girerek başvurunu yapabilirsin. Başvuru yaptıktan sonra bankaya belirlenen miktarda para yatırman gerekli! Paranı yatırdıktan sonra başvurun tamamlanmış olacaktır. 2022 yılı için yatırman gereken ücret şu şekildedir:

  •             KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür Oturumu: 115 TL
  •             Eğitim Bilimleri Oturumu (Her Bir Oturum İçin) : 115 TL
  •             KPSS Alan Bilgisi Sınavları (Her Bir Oturum İçin) : 80 TL
  •             ÖABT (Her Bir ÖABT Alanı İçin) : 115 TL

KPSS’ ye Hazırlık 

KPSS’ ye çalışman gerekiyor ve nasıl başlayacağını, ne yapman gerektiğini tam olarak bilmiyor musun? Hadi birlikte ne yapman gerektiğine göz atalım:

Öncelikle bu sürecin sizler için büyük bir özveri, düzenli ve programlı bir çalışma gerektirdiğinin farkına varmalısın. Bunları düşünerek özellikle psikolojik olarak bu sürece kendini hazırlamalısın. 

Evet hazırsan hemen başlıyoruz! İlk olarak kendi çalışma metodunu (yazarak, okuyarak, kavram ağı yöntemi, video takip, soru çözümü) keşfet. Ancak bu sürecin de çok uzun zamanını almamasına dikkat et. 

Şimdi sıra program oluşturma zamanı! İlk olarak programını günlük, haftalık ve aylık olarak yapabilirsin ve programı oluştururken esneklik payı bırakmanda da fayda var. Yani kendi çalışabileceğin düzeyde programlar oluştur. ‘’Bunu da yazayım, zorlarsam bunu da hallederim ya’’ gibi düşüncelerle kendini kandırma. Çünkü o konulara çalışamadığın durumlarda büyük bir motivasyon kaybı yaşayabilirsin, hatta çalışmayı bile bırakabilirsin. Bu noktada kendini tanıyor olman önemli!  

Her gün bir öncekinden daha fazla çalışmaya çalış. Özellikle minik minik yapacağın bu artışlar senin için de büyük bir motivasyon kaynağı olacaktır.  

Bol konu tekrarı ve bol soru çözümleri yapmalısın. Bu yüzden tekrarlarını günlük, haftalık ve aylık şeklinde düzenleyebilirsin. Aynı zamanda soru çözerken konu eksiklerini belirleyip tekrar o konuya çalışmalısın. 

Belirli aralıklarla denemeler çözüp bir yandan ise kendini zaman yönetimi konusunda test etmelisin. 

Her gece uyumadan önce ‘’Bugün ne öğrendim?’’ diye kendini test et. Bu soruya vereceğin cevaplar ışığında çalışma yöntemini devam ettirebilir veya yeni bir yöntem geliştirebilirsin. Son olarak kendine güven, erteleme, düzenli çalış!!


Yazımızın sonuna doğru gelirken umarız senin için faydalı bir yazı olmuştur. Sen de bu süreçte yaşadığın tecrübelerini ve önerilerini bizlerle paylaşabilirsin. Eğitim hayatında pırıl pırıl parlayacağın başarılar elde etmen dileğiyle..

Sınava çalışma süresince senin için faydalı olacak diğer yazılarımızı da paylaşmak isteriz: Haftanın 8. Gününü Yaşamak: Uyku Düzeni, Ajanda Kullanma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır? Senin için faydalı diğer yazılarımızı okumak için E Bursum Blog’ u takipte kal! Kendine iyi bak.


burs ara görseli

Ortaöğretim – Ön Lisans KPSS Nedir

Devlette memur ya da sözleşmeli görevlerde çalışabilmeniz için KPSS’ye (Kamu Personeli Seçme Sınavı) girmeniz gerekmekte. Bu yazımızda sıkça sorulan soruların başında yer alan Ortaöğretim (Lise) KPSS – Ön lisans KPSS hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağız.

B grubu memurluk kadroları nelerdir? B grubu memurluk için hangi sınava girmek gerekir?

B grubu memurlukları için Lise KPSS’sine girmek gerekir. Peki B grubu memurluk nedir? A grubu meslekleri olarak kabul edilen kariyer meslekleri kadroları dışında kalan memurluk tipidir: psikolog, avukat, hizmetli, Kaloriferci, şoför, sekreter gibi…

Ortaöğretim KPSS –  Ön Lisans KPSS hangi yıllarda yapılır?

Her yıl Ortaöğretim KPSS’nin kalkacağıyla ilgili söylentiler dolaşmaktadır. Bu söylentilerin nasıl çıktığını bilmiyoruz fakat bunun kesinlikle doğru olmadığını söyleyebiliriz. Ortaöğretim-On lisans KPSS çift rakamlı yıllarda yapılmaya devam etmektedir. Örneğin 2016, 2018, 2020 yılında Ortaöğretim KPSS’nin yapılması planlanmaktadır.

2016 yılında ise  Lise KPSS 23.10. 2016 tarihinde yapılacaktır.

Lise düzeyi sınavına kimler başvurabilir?

B grubu kadrolar için yapılan sınava, ÖSYM’ce kadroya son yerleştirme işlemlerine kadar liseden mezun olmuş öğrenciler katılabilir. Dolayısıyla lise KPSS’sine

-Lise 2, 3 ve 4. Sınıflarda okuyan öğrenciler,

-Üniversitelerin lisans (4 yıllık) bölümlerinde okuyan fakat mezun olmayanlar,

-Ön lisans okuyanlar ve mezunlar,

– Lise mezunu olup da üniversiteye yerleşemeyenler Ortaöğretim – Ön Lisans KPSS’ye girebilir.

Lise düzeyi KPSS konu dağılımı nedir?

Sınavda toplamda 120 soru sorulmaktadır. Sınav genel yetenek ve genel kültür olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Genel yetenek bölümü Türkçe ve matematikten, Genel kültür ise coğrafya, tarih ve vatandaşlık sorularından oluşmaktadır. Türkçeden 30, Matematikten 30, tarihten 30, coğrafyadan 18 ve vatandaşlık- güncel konular 12 olmak üzere toplamda 120 soru sorulmaktadır.

Lise düzeyi KPSS’nin geçerlilik nedir?

Lise düzeyinde yapılan sınavın bir sonraki sınava kadar geçerliliği bulunmaktadır. Yani lise düzeyi kpss bir sonraki lise düzeyi kpss’ye kadar geçerlidir. Bu da sınavın 2 yıl geçerli olduğunu gösterir.

Ortaöğretim – Ön Lisans KPSS memur atamaları nasıl yapılır?

Ortaöğretim KPSS sınavına giren öğrenciler memurluk başvurularını ÖSYM üzerinden merkezi yerleştirme sistemiyle yapmaktadırlar. Merkezi yerleştirmeler “kasım ve haziran”  aylarında olmak üzere her KPSS döneminde 4 kere yapılır. Memurluk atamaları puan üstünlüğüne göre yapılır. Bu nedenle herhangi bir torpilin olması söz konusu değildir.

Ortaöğretim KPSS / Ön Lisans KPSS’den Hangisine Girebilirim?

KPSS başvurularında en önemli şartlardan biri mezun olduğunuz en yüksek öğrenim derecesinden başvurma zorunluluğudur. Yani lisans mezunu biri ön lisansa ya da ortaöğretim KPSS’ye giremez. Aynı şekilde ön lisans mezunu biri ortaöğretim KPSS’ye giremez. Ancak ön lisans okuyan ve henüz mezun olmamış biri ortaöğretim KPSS’ye başvurabilir. Bu KPSS’nin geçerlilik süresi 2 yıldır. Ön lisans mezunu ortaöğretim KPSS’ye girerse ön lisanstan mezun olduğu gün bu ortaöğretim puanı geçersiz olur. Bu nedenle hesaplamanızı buna göre yapmanız şart.

Ortaöğretim KPSS / Ön Lisans KPSS’den Hangisine Girmek Memurluk İçin Daha Avantajlıdır?

Öncelikle şunu söylemek lazım ki ortaöğretim KPSS’den memurluk atamalarından masa başı pek kadro yoktur. Genellikle kaloriferci, şoför, teknisyen gibi kadrolar açılır. Ön lisans KPSS’de daha çok masa başı kadrolar açılır.  Ayrıca yıllara göre inceleme yaptığımızda ön lisans KPSS’den ortaöğretim KPSS’ye göre daha çok memur alımı yapılmıştır. Tüm bunları göz önüne alarak, alanınızla ilgili araştırma yaparak karar vermeniz daha doğru olacaktır. Şunu hatırlatmakta da fayda var; ön lisanstan mezunsanız ortaöğretim KPSS’ye girmeniz yasaktır. Ön lisanstan mezun olduğunuz gün, ortaöğretim puanınız geçersiz olacaktır.

☞ Sitemizi telefonunuz ve tabletiniz üzerinden takip etmek için uygulamamızı indirebilirsinizGooglePlay

KPSS nedir? Sorusu kısaca, ‘Kamu Personeli Seçme Sınavı’ olarak cevaplanır. ÖSYM’nin gerçekleştirdiği bu sınav, kamu kuruluşlarında ve kurumlarında vazife yapacak kişilerin belirlenmesini amaçlar. Sınavda yeterli başarıyı elde eden kişiler devlet memuru olarak atanma, kamu alanlarında personel olarak çalışma hakkı kazanır.

KPSS sınavıyla alım yapılan kadrolar ise A ve B olarak iki gruba ayrılır. A sınıfı kadrolarda; müfettiş-denetmen,uzman, kaymakamlık vb. kadroları yer alır. Bu kadrolar merkezî yerleştirme gerektirmez. Söz konusu kadrolara genellikle Hukuk Fakültesi, Siyasal Bilimler Fakültesi ve İİBF mezunları başvurur. Bu konuda  İlerlet Online Eğitim Platformu rehberlik almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

B-grubu kadrolarına gelince; bunlar A sınıfı dışındaki tüm kadroları kapsar. Örneğin; tekniker, mühendis, memur, teknisyen, mimar, psikolog, hemşire, veteriner vb. Bunlar ÖSYM tarafından merkezî yerleştirmeyle atama yapılan kadrolardır. Ortaöğretim, lisans ve önlisans mezunu adaylara hitap eder. B grubuna yönelik sınavlar 2 yılda bir yapılır.

KPSS Nedir? KPSS Ne Demek?

KPSS ne demek? Yukarıda da açıkladığımız üzere, kamu kurumlarına ve kuruuluşlarına personel ataması yapabilmek için gerçekleştirilen sınav ‘KPSS’ olarak adlandırılır. Lisans KPSS her sene uygulanmakta iken, ortaöğretim ve ön lisans KPSS sınavları ise 2 sene arayla –çift yıllarda- yapılır. (Örneğin; 2022, 2024 gibi.)

Sınava başvuruda bulunmak için mezuniyet şart koşulmamıştır. Bu sınavlara dilediğiniz kadar başvuru yapmanız mümkündür. Mezun olduğunuz zaman sınav sonucu geçerlilik tarihi henüz geçmemiş ise problem yok demektir.

Fakat KPSS nedir? Sorusunun cevabında şu önemli detayı unutmamak gerekir: Öğretmenlik atamalarında geçerlilik müddeti bir yıldır. Ancak diğer bütün bölümlerin KPSS puanı ise 2 yıl geçerliliğe sahiptir.

KPSS Nedir Ne İşe Yarar?

KPSS nedir ne işe yarar? KPSS, Kamu Personel Seçme Sınavı'nın kısaltmasıdır. Türkiye'de kamu kurumlarına memur alımlarında kullanılan bir sınavdır. KPSS, adayların genel yetenek, genel kültür, mesleki bilgi ve becerilerini ölçerek, kamu sektöründe istihdam edilecek kişilerin seçimini yapmayı amaçlar.

KPSS'nin amacı, kamu kurumlarında görev alacak personelin niteliklerini değerlendirmek ve adayların liyakat esasına göre yerleştirilmesini sağlamaktır. Sınav, farklı düzeylerde gerçekleştirilir: lisans, önlisans ve ortaöğretim KPSS. Bu düzeylere göre mezun olan adaylar, sınavda yer alarak kamu kurumlarında çeşitli kadrolarda görev alabilme şansı elde ederler.

KPSS sınavında adaylara genel yetenek, genel kültür, Türkçe, matematik, sosyal bilgiler, fen bilgisi ve mesleki alan bilgisi gibi konulardan sorular yöneltilir. Sınav sonucunda elde edilen puanlar, adayların yerleştirme sürecinde dikkate alınır. Kamu kurumlarının ihtiyaçları doğrultusunda, puan sıralamasına göre adaylar belirlenen kontenjanlara yerleştirilir.

KPSS, kamu sektöründe istihdam edilmek isteyen adaylar için önemli bir basamaktır. Sınavı başarıyla tamamlayan adaylar, çeşitli kamu kurumlarına atanma fırsatı elde ederler. KPSS puanı, adayların kariyer planlaması ve ilerlemesi açısından da önemli bir referans olabilir.

Ayrıca KPSS, bazı özel sektör kurumları tarafından da dikkate alınabilir ve istihdam süreçlerinde değerlendirme kriteri olarak kullanılabilir. Ancak KPSS'nin temel amacı, kamu sektöründe memur alımlarında adayların niteliklerini ölçmek ve seçim yapmaktır.

KPSS Nedir Kimler Girebilir?

KPSS nedir kimler girebilir? KPSS, Kamu Personel Seçme Sınavı'nın kısaltmasıdır. KPSS, Türkiye'de kamu sektöründe görev almak isteyen adayların girmesi gereken bir sınavdır. Sınav, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenir.

KPSS'ye genellikle üniversite mezunları katılır. Sınav, farklı düzeylerde uygulanır:

  1. KPSS Lisans (KPSS A): Lisans düzeyindeki adaylar, KPSS Lisans sınavına girebilir. Bu sınav, çeşitli kamu kurumlarında görev alacak adaylar için uygulanır.

  2. KPSS Önlisans (KPSS B): Önlisans düzeyindeki adaylar, KPSS Önlisans sınavına girebilir. Bu sınav, önlisans programlarını tamamlamış adayların kamu kurumlarında görev almak için kullanılan bir sınavdır.

  3. KPSS Ortaöğretim (KPSS B): Ortaöğretim düzeyindeki adaylar, KPSS Ortaöğretim sınavına girebilir. Bu sınav, ortaöğretim mezunlarının bazı özel kadrolara atanmak için kullanılan bir sınavdır.

KPSS'ye girebilmek için bazı genel şartlar bulunmaktadır. Bunlar arasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, 18 yaşını doldurmuş olmak, lise, önlisans veya lisans programlarını tamamlamış olmak gibi koşullar yer alır. Ayrıca, bazı kadrolar için belirli alanlarda lisans veya önlisans derecesine sahip olma şartı da bulunabilir.

KPSS, kamu sektöründe çeşitli mesleklerde görev almak isteyen adayların liyakat esasına göre seçilmesini sağlayan bir sınavdır. Sınav sonuçları, adayların atanacakları kadrolar için bir değerlendirme ve tercih yapma sürecinde kullanılır.

KPSS, Kamu Personel Seçme Sınavı'nın kısaltmasıdır. KPSS, Türkiye'de kamu sektöründe görev almak isteyen adayların girmesi gereken bir sınavdır. Sınav, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenir.

KPSS'ye genellikle üniversite mezunları katılır. Sınav, farklı düzeylerde uygulanır:

  1. KPSS Lisans (KPSS A): Lisans düzeyindeki adaylar, KPSS Lisans sınavına girebilir. Bu sınav, çeşitli kamu kurumlarında görev alacak adaylar için uygulanır.

  2. KPSS Önlisans (KPSS B): Önlisans düzeyindeki adaylar, KPSS Önlisans sınavına girebilir. Bu sınav, önlisans programlarını tamamlamış adayların kamu kurumlarında görev almak için kullanılan bir sınavdır.

  3. KPSS Ortaöğretim (KPSS B): Ortaöğretim düzeyindeki adaylar, KPSS Ortaöğretim sınavına girebilir. Bu sınav, ortaöğretim mezunlarının bazı özel kadrolara atanmak için kullanılan bir sınavdır.

KPSS'ye girebilmek için bazı genel şartlar bulunmaktadır. Bunlar arasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, 18 yaşını doldurmuş olmak, lise, önlisans veya lisans programlarını tamamlamış olmak gibi koşullar yer alır. Ayrıca, bazı kadrolar için belirli alanlarda lisans veya önlisans derecesine sahip olma şartı da bulunabilir.

KPSS, kamu sektöründe çeşitli mesleklerde görev almak isteyen adayların liyakat esasına göre seçilmesini sağlayan bir sınavdır. Sınav sonuçları, adayların atanacakları kadrolar için bir değerlendirme ve tercih yapma sürecinde kullanılır.

KPSS Önlisans Nedir?

KPSS Önlisans nedir? Kamu Personel Seçme Sınavı'nın (KPSS) önlisans düzeyinde yapılan bir bölümüdür. KPSS, Türkiye'de kamu kurumlarına memur alımlarında kullanılan ve adayların genel yetenek, genel kültür, mesleki bilgi ve becerilerini ölçen bir sınavdır. KPSS, lisans, önlisans ve ortaöğretim düzeyleri olmak üzere farklı seviyelerde gerçekleştirilir.

KPSS Önlisans, önlisans mezunu adayların katıldığı bir sınavdır. Önlisans, yüksekokul veya meslek yüksekokulu gibi 2 yıllık eğitim veren kurumlardan mezun olan kişilerin aldığı bir diploma derecesidir. KPSS Önlisans sınavı, adayların genel yetenek ve genel kültür alanlarında bilgi ve becerilerini ölçmeyi amaçlar. Sınavda sorulan sorular, Türkçe, matematik, geometri, tarih, coğrafya, vatandaşlık gibi genel yetenek ve genel kültür konularını kapsar.

KPSS Önlisans sınavı, kamu kurumlarına önlisans mezunu personel alımlarında kullanılır. Sınav sonuçlarına göre yapılan yerleştirme ile adaylar, kamu kurumlarında çeşitli kadrolarda görev alabilirler. KPSS Önlisans sınavına başvurular, ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından belirlenen tarihlerde ve yönergeler doğrultusunda yapılır.

KPSS Önlisans sınavı, adayların kamu sektöründe istihdam edilebilme imkanı elde etmelerini sağlar ve kariyerlerini bu alanda ilerletmelerine olanak tanır.

Ortaöğretim KPSS Nedir?

Ortaöğretim KPSS nedir? Kamu Personel Seçme Sınavı'nın (KPSS) ortaöğretim düzeyinde yapılan bir bölümüdür. KPSS, Türkiye'de kamu kurumlarına memur alımlarında kullanılan ve adayların genel yetenek, genel kültür, mesleki bilgi ve becerilerini ölçen bir sınavdır. KPSS, lisans, önlisans ve ortaöğretim düzeyleri olmak üzere farklı seviyelerde gerçekleştirilir.

Ortaöğretim KPSS, ortaöğretim mezunu adayların katıldığı bir sınavdır. Ortaöğretim, Türkiye'de lise veya dengi okullardan mezun olan kişilerin aldığı bir eğitim düzeyidir. Ortaöğretim KPSS sınavı, adayların genel yetenek ve genel kültür alanlarında bilgi ve becerilerini ölçmeyi amaçlar. Sınavda sorulan sorular, Türkçe, matematik, sosyal bilgiler, fen bilgisi gibi genel yetenek ve genel kültür konularını kapsar.

Ortaöğretim KPSS sınavı, kamu kurumlarına ortaöğretim mezunu personel alımlarında kullanılır. Sınav sonuçlarına göre yapılan yerleştirme ile adaylar, kamu kurumlarında çeşitli kadrolarda görev alabilirler. KPSS Önlisans sınavına başvurular, ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından belirlenen tarihlerde ve yönergeler doğrultusunda yapılır.

Ortaöğretim KPSS sınavı, adaylara kamu sektöründe istihdam edilebilme imkanı sağlar. Kamu kurumlarına giriş yapmak ve kariyerlerini bu alanda ilerletmek isteyen ortaöğretim mezunu adaylar, Ortaöğretim KPSS sınavına katılarak başarılı olmaya çalışırlar.

KPSS A Nedir?

KPSS A nedir? Kamu Personel Seçme Sınavı'nın (KPSS) genel yetenek ve genel kültür alanlarını kapsayan bir bölümüdür. KPSS A, lisans düzeyindeki adaylar için uygulanan bir sınavdır. KPSS A, diğer KPSS sınavlarından farklı olarak öğretmenlik mesleği için başvuran adaylar tarafından tercih edilir.

KPSS A sınavında, genel yetenek ve genel kültür konularında sorular yer alır. Genel yetenek bölümünde Türkçe, matematik, mantık gibi konulara yönelik sorular yer alırken, genel kültür bölümünde ise tarih, coğrafya, vatandaşlık, güncel bilgiler gibi konulara ağırlık verilir.

KPSS A sınavı, öğretmenlik mesleğine başvuran adayların genel yetenek ve genel kültür seviyelerini ölçerek, öğretmenlik alanında görev alacak kişilerin seçimini yapmayı amaçlar. Sınav sonuçlarına göre öğretmen adayları, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan atama sürecinde tercih ettikleri alanlarda görev alabilirler.

KPSS A sınavına başvurular, ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından belirlenen tarihlerde ve yönergeler doğrultusunda yapılır. Sınav, belirlenen merkezlerde uygulanır ve adayların genel yetenek ve genel kültür düzeylerini ölçmek amacıyla hazırlanan soruları içerir.

KPSS A sınavı, öğretmenlik mesleğine ilgi duyan ve bu alanda kariyer yapmak isteyen adaylar için önemlidir. Sınavı başarıyla tamamlayan adaylar, öğretmenlik mesleğine adım atma ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan atamalarda tercih ettikleri alanlarda görev alma fırsatı elde ederler.

KPSS B Nedir?

KPSS B nedir? Kamu Personel Seçme Sınavı'nın (KPSS) alan bilgisi testlerini kapsayan bir bölümüdür. KPSS B, lisans düzeyindeki adaylar için uygulanan bir sınavdır. KPSS B sınavı, adayların mesleki bilgi ve becerilerini ölçerek, çeşitli alanlarda kamu sektöründe görev alacak kişilerin seçimini yapmayı hedefler.

KPSS B sınavı, farklı alanlara yönelik olarak farklı alt başlıklarda uygulanır. Örneğin, KPSS B/M lisans düzeyindeki adaylar için mühendislik, KPSS B/İİB lisans düzeyindeki adaylar için iktisat, KPSS B/TİB lisans düzeyindeki adaylar için ticaret bilimleri alanlarında yapılan sınavlardır. Her bir sınav, ilgili alanın öğrenim programına ve mesleki bilgilere dayalı olarak sorular içerir.

KPSS B sınavında, adayların alan bilgisi seviyelerini ölçmek amacıyla konuyla ilgili sorular yer alır. Sorular, ilgili alana ait teorik bilgileri, kavramları, uygulama becerilerini ve problem çözme yeteneklerini değerlendirmeyi amaçlar. Sınav sonuçlarına göre adaylar, tercih ettikleri alanlarda kamu kurumlarında çeşitli kadrolarda görev alabilirler.

KPSS B sınavına başvurular, ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından belirlenen tarihlerde ve yönergeler doğrultusunda yapılır. Sınav, belirlenen merkezlerde uygulanır ve adayların mesleki bilgi ve becerilerini ölçmek amacıyla hazırlanan soruları içerir.

KPSS B sınavı, çeşitli alanlarda mesleki kariyer yapmak isteyen adaylar için önemlidir. Sınavı başarıyla tamamlayan adaylar, tercih ettikleri alanda kamu kurumlarında çeşitli kadrolarda görev alma fırsatı elde ederler. KPSS B sınavı, adayların mesleki bilgi ve becerilerini ölçerek, kamu sektöründe liyakat esasına dayalı bir seçim yapılmasını sağlar.

KPSS DHBT Nedir?

KPSS DHBT nedir? Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi'nin kısaltmasıdır. KPSS DHBT, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen ve özellikle imam-hatip ve müezzin-kayyım kadrolarına atanacak adayların din hizmetleri alanındaki bilgilerini ölçmeyi amaçlayan bir sınavdır.

KPSS DHBT, KPSS'nin bir parçası olarak uygulanan bir sınavdır. Sınav, İmam-Hatip Lisesi, İlahiyat Fakültesi ve İlahiyat ön lisans mezunu adaylara yöneliktir. DHBT sınavı, adayların Kur'an-ı Kerim, hadis, temel dini bilgiler, İslam tarihi ve kültürü gibi konulardaki bilgilerini ölçer.

KPSS DHBT sınavında, İmam-Hatip Lisesi mezunlarına yönelik 80 soru, İlahiyat Fakültesi mezunlarına yönelik ise 100 soru yer alır. Sınavda, din hizmetleri alanında öğrenilen bilgilerin yanı sıra mantık, genel kültür, tarih ve Türkçe gibi genel yetenek konularına da yer verilebilir.

DHBT sınavı, genel yetenek ve genel kültür puanlarına ek olarak hesaplanır ve adayların Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan atama sürecinde değerlendirilmesinde kullanılır. Sınav sonuçlarına göre adaylar, imam-hatip ve müezzin-kayyım kadrolarında görev almak için tercih yapabilirler.

DHBT sınavı, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın din hizmetleri alanında nitelikli personel seçimi ve atama yapmasını sağlar. Adayların dini bilgilerini, Kur'an-ı Kerim ve hadislerdeki anlayışlarını, İslam tarihini ve kültürünü iyi bir şekilde özümsemiş olmalarını ölçer. Bu sayede nitelikli ve yetkin din görevlilerinin atanmasına katkı sağlar.

KPSS P94 Nedir?

KPSS p94 nedir? KPSS P94, Kamu Personel Seçme Sınavı'nın (KPSS) bir puan türüdür. KPSS, genellikle Türkiye'de kamu sektöründe görev almak isteyen adayların girdiği bir sınavdır. KPSS'nin farklı puan türleri vardır ve bu puan türleri, adayların sınavda elde ettikleri başarıyı ölçmek ve değerlendirmek için kullanılır.

Ancak, KPSS puan türlerinin kodlamaları zaman zaman değişebilir. Siz "KPSS P94" olarak belirttiğiniz puan türüne ilişkin kesin bir bilgiye ulaşamadım, çünkü belirli bir puan türü olan "P94" ile ilgili bilgiye sahip değilim. Güncel ve kesin bilgileri öğrenmek için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) veya KPSS'nin resmi internet sitesini kontrol etmeniz önerilir. Bu kaynaklar, puan türlerinin detayları, kodlamaları ve hangi sınavlarla ilişkili oldukları hakkında size daha doğru bilgi sağlayacaktır.

KPSS ÖABT Nedir?

KPSS ÖABT nedir? KPSS ÖABT, Kamu Personel Seçme Sınavı'nın Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi'nin kısaltmasıdır. KPSS ÖABT, öğretmenlik mesleğine girmek isteyen adayların alan bilgisini ölçmek amacıyla düzenlenen bir sınavdır.

KPSS ÖABT, ÖSYM tarafından yapılan KPSS'nin bir parçasıdır. Sınav, öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği pedagojik formasyon dışında adayların alan bilgilerini ölçer. Öğretmen adayları, kendi alanlarına göre belirlenen testlerde sorulara cevap verir ve başarılarını ölçülür.

KPSS ÖABT'ye başvurmak ve sınava girmek için öncelikle öğretmenlik mezunu olmak gerekmektedir. Öğretmenlik mezuniyetine sahip olan adaylar, kendi alanlarına (Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, İngilizce, vb.) göre sınava başvurabilirler.

KPSS ÖABT sınavı, adayların alan bilgilerini, pedagojik formasyon eğitimi dışında öğretmenlik mesleği için gerekli olan bilgileri ölçer. Sınav, alanda uzmanlık, bilgi düzeyi, analitik düşünme ve problem çözme becerilerini değerlendirir.

KPSS ÖABT sınavı sonuçları, öğretmen adaylarının atanma sürecinde değerlendirilir. Bu sonuçlar, öğretmen adaylarının tercihlerini belirlemelerinde ve atanacakları kadrolar için sıralama yapmalarında kullanılır.

KPSS ÖABT, öğretmenlik mesleğine giriş için önemli bir adımdır ve adayların alan bilgilerini ve pedagojik yetkinliklerini ölçerek nitelikli öğretmenlerin seçilmesine katkı sağlar.

KPSS Sınav Konuları Nelerdir? KPSS Sınavında Hangi Konular Çıkar?

Bu, yoğun çalışma gerektiren bir sınavdır. Sınava hazırlanırken hem mantıksal düşünceye hem ezber konularına ağırlık vermek gerekir.

Öte yandan KPSS, genel kültür ve genel yetenek şeklinde ikiye ayrılır. Sözel mantık ve sayısal mantık soruları ise fazlasıyla zamanınızı alabilir. Fakat öteki sorular bilgi gerektirdiğinden dolayı, düzenli çalışırsanız sizin için endişelenecek bir şey yoktur.

KPSS’de Hangi Dersten Kaç Soru Var?

Yukarıda KPSS nedir? Sorusuna cevap verdikten sonra maddeler hâlinde sıralayacak olursak, KPSS soru dağılımı şu şekildedir:

  1. Güncel Bilgiler: 6,
  2. Vatandaşlık: 9,
  3. Coğrafya: 18,
  4. Tarih: 27,
  5. Matematik: 30,
  6. Türkçe: 30.

Buradan anlaşılıyor ki, genel kültür bölümündede, genel yetenek kısmında da 60 soru vardır. Sınavda 4 yanlışın 1 doğruyu götürdüğünü de unutmamak gerekir.

KPSS Sınav Süresi Ne Kadar?

120 soru için toplamda 130 dk’lık bir süre verilir. Ancak Eğitim Bilimleri oturumunda 80 soruya 100 dakika süre tanınır.

KPSS’ye Nasıl Çalışılır?

Herkes KPSS sınavı nedir? Ne işe yarar? Bilgi sahibi olsa da, bu sınava hazırlanmak için nasıl bir süreç izlenmesi gerektiğini, kullanılabilecek etkili ve pratik yöntemleri bilenler az. Öncelikle; düzenli, planlı, istikrarlı bir çalışmaya ihtiyacınız olduğunun farkına varmalısınız.

Kendi çalışma metodunuzun hangisi olduğunu keşfetmelisiniz. Örneğin;

  1. Kavram ağı yöntemi,
  2. Yazmak,
  3. Okumak,
  4. Soru çözümü,
  5. Video takip vb.

Ardından; günlük, haftalık, aylık programınızı oluşturmalısınız. Tabii ki bunu yaparken esneklik payı bırakmayı unutmayın ve kendinize vakit ayırmayı ihmâl etmeyin. Gerçekten çalışabileceğiniz kadar dersi programınıza yazın ki kaldıramayacağınız yükün altına girmek sizde motivasyon kaybına yol açmasın.

Başlangıçta az az çalışırken, ilerleyen süreçte çalışma yoğunluğunuzu artırmalısınız. Bol konu tekrarı yapmaya ve bolca test çözmeye de yeterince zaman ayırdığınızdan emin olmalısınız.

Sonuç: KPSS Nedir? Genel Değerlendirme

Özetle; KPSS, devlet güvencesine girmek, özel yerine kamu sektöründe çalışmak isteyenlerin girmesi gereken bir sınavdır. Bu sınavdan iyi bir puan almak kariyer hedeflerinize ulaşmanızda kilit rol üstlenecektir.

‘Ben KPSS sınavı nedir? Zaten biliyorum. Fakat en iyi şekilde nasıl hazırlık yapacağımı bilmiyorum.’ Diyorsanız, aradığınız yanıtı İlerlet.com platformunda bulabilirsiniz. Dijital kurslar ve eğitim kaynakları ile büyük bir boşluğu dolduran İlerlet.com, KPSS sınavına tam donanımlı hazırlanmak isteyenlerin çözüm noktasıdır.

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye dayanılarak, 2002 yılında yürürlüğe giren Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atanacakların seçimi ile kamu kurum ve kuruluşlarında özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen mesleklere atanacakların ön elemesi amacıyla yapılacak sınavların genel ilkeleri ile usul ve esaslarını tespit etmek maksadıyla yürürlüğe girmiştir. Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ilk olarak 1999 yılında Devlet Memurluğu Sınavı (DMS),  2001 yılında Kurumlar İçin Merkezi Eleme Sınavı (KMS) olarak yapılmakta iken, 2002 yılında yürürlüğe giren Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) adıyla yapılmaya başlanmıştır.
Kamu Personeli Seçme Sınavları;*KPSS – A Lisans mezunları için A grubu meslekler sınavı KPSS- P10, P93, P94, P120, P121,P122,P123,P124 puan türleri haricinde kalan puan türleri
*KPSS – B  Lisans mezunları için B grubu meslekler sınavı KPSS- P3 puan türü.
*KPSS – B Önlisans ve Ortaöğretim mezunları için B grubu meslekler sınavı KPSS- P93 – 94 puan türü.
*KPSS – Din Hizmetleri ( Lisans, Önlisans ve Ortaöğretim mezunları için B grubu meslekler sınavı KPSS- P122, P123, P124 puan türü)
*KPSS – Öğretmenlik ( Lisans mezunları için B grubu meslekler sınavı KPSS- P10, P120,P121 puan türü ) olmak üzere temelde beşe ayrılmaktadır.
KPSS sisteminde 55 tane puan bulunmaktadır. KPSS puan türleri aşağıdaki gibidir:

B Grubu Puanlar (Sadece Çift Yıl)Öğretmenlik Puanı (Her yıl )A Grubu Puanlar ( Her yıl)
LisansÖnlisansLiseP10, P120,P121P10, P93, P94, P120, P121, P122, P123, P124 puan türleri haricinde kalan puan türler.
P3P93P94

KPSS: Kamu Personel Seçme Sınavı, Kamu kurum ve kuruluşlarının bazı kadro ve pozisyonlarına, “Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik” hükümleri uyarınca ÖSYM tarafından yerleştirme yapılmaktadır. Yukarıda sözü edilen Yönetmeliğin 2. maddesinde, kamu görevlerine ilk defa atama yapılacak kadrolar A Grubu Kadrolar ve B Grubu Kadrolar olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
a) A Grubu Kadrolar;
Başbakanlık, Bakanlıklar, bunların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları ile bağlı ortaklıklarındaki, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler ile il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarına, lisans mezunu adayların kamu kurumlarındaki kariyer meslekler olarak adlandırılan; Uzmanlık, Müfettişlik, Denetmenlik, Denetçilik, Hukuk Uzmanlığı, Uzman Hukukçu,  Hukuk Müşavirliği, Aday Meslek Memurluğu, olarak sayabileceğimiz mesleklerdir.
b) B Grubu Kadrolar;
Kadroları 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin eki listelerde yer alan, genel ve özel bütçeli kurumlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlar ile kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, il özel idareleri ve belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında yukarıda (a) bendinde belirtilmiş olan meslekler dışında, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atama yapılacak kadro ve görevlere atanacaklar içindir.  B kadro meslekler lisans, önlisans, ortaöğretim mezunlarının katıldığı düz memurluk, kurum avukatlığı, mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolar KPSS-B kadrolardır.
LİSANS MEZUNLARI İÇİNKAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI (KPSS –A )A GRUBU PUAN NEDİR?
KPSS sisteminde 55 ayrı puan türü bulunmaktadır, testlerin değişik puan ağırlıkları ile oluşturulan ve kurumların personel ihtiyacına göre belirlenmiş bu puanların, 47 tanesi A grubu kadrolara atanmada kullanılacak puan türlerini, 1 tanesi de ( P 3 ) B grubu kadrolara atama için, geri kalan kısım ise öğretmenlik, lise ve önlisans, din hizmetleri kadroları için kullanılan puanlardır. Kurumların 48 puan türünün seçimindeki ana kriter,  kurumun alacağı personel ve kadro ihtiyacına uygun olan eğitim ve yeterliliği ölçecek Kpss puanını belirleyerek bu puan türlerinden bir veya daha fazlasını giriş sınavı ilanlarında duyurarak personel alımı yapmaktır. Örneğin bir kurumun hukuk, bilgisi fazla olan personele ihtiyacı varsa bu puan türlerinden, hukuk ağırlıklı puanı, iktisat, muhasebe veya maliye bilgisi fazla personel ihtiyacını yine bu puan türlerinden ihtiyacını karşılayacak ve bu testlerde ağırlığı fazla olan puanı seçerek ilanlarında belirtirler.

*KPSS-A GRUBU KADROLAR
Başbakanlık, bakanlıklar, bunların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları ile bağlı ortaklıklarındaki, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler ile il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarına, atanacak adayların ön elemesi için,  müfettiş, uzman, denetmen yardımcılıkları ile kontrolör kadrolarına A grubu kadrolar, bu kadrolara atanabilmek için yapılan sınava da KPSS-A denmektedir.
Bu kadrolara genel olarak SBF, Hukuk, İktisat, İİBF ve İşletme Fakültesi mezunları başvurabilmekte olup, nadiren de olsa bazı kurumlar mühendislik veya diğer dört yıllık bölüm mezunlarının da müfettiş, denetmen, uzman yardımcılığı ve kontrolör kadrolarına başvurabilmelerine imkân tanımaktadır. Ancak şunu belirtmek gerekir ki; KPSS-A kadroları temel olarak İİBF, Hukuk, SBF, İktisat ve İşletme Fakültesi mezunlarına yöneliktir.  Sadece çok az sayıda kurum, bu fakülteler dışındaki fakülte mezunlarının da başvurularını kabul etmektedir.
Örneğin kimi kamu kurumları mühendislik fakültesi mezunlarının (AB Genel Sekreterliği) kimileri Fen/Fen-Edebiyat Fakültesi mezunlarının (DİE) kimileri de Tabip, Diş Tabibi, Eczacı, Kimyager veya Kimya Mühendislerinin (sağlık Bakanlığı) başvurularını kabul etmeye başlamıştır. Mühendislik, mimarlık, fen/fen edebiyat, tıp gibi fakülte ve bölümlerden de başvuru alınmasına rağmen, bunlar oldukça sınırlıdır. Kamu kurum ve kuruluşları, (A) grubu olarak nitelenen kadrolarına personel seçimini, esas olarak kendi mevzuatına göre yapacakları giriş sınavı ile gerçekleştirir. Ancak, kendi mevzuatında hüküm bulunmak kaydıyla KPSS puanları, giriş sınavı yapılmadan da ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca, doğrudan (A) grubu kadrolara atama için kullanılabilir.
Adayların öncelikle KPSS’ye girmeleri ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının belirleyeceği bir taban puanın üzerinde KPSS puanı almış olmaları şarttır. Giriş sınavına, KPSS sonuçlarına göre belirlenen adaylardan, açıktan atama izni alınmış kadro ve pozisyon kontenjanının 20 katından fazla olmamak üzere kamu kurum ve kuruluşları tarafından belirlenen sayıda aday çağrılır. KPSS-A kadrolarına başvuracak adaylar başvuru yapmak istediği Kamu kurum ve kuruluşlarının A grubu kadrolarında belirtilen görevlere ilişkin giriş sınavı şartlarında belirtilen KPSS puan türü ve asgari puanı almak zorundadır. KPSS-A’ da Kamu kurum ve kuruluşlarının A grubu kadrolarına başvuru için açacağı giriş sınavı şartlarında belirtilen KPSS puan türü ve istenilen asgari puanın en az 10 puan üzerinde puan almak giriş sınavına katılma şansını artıracağından, başvurulacak kadroların puan türleri ve kapsamlarını iyi değerlendirilmelidir. Kurumların kendi sınav yönetmeliklerinde başvuru şartı olarak istediği KPSS puan türü ve talep ettiği en az puan genellikle 70 ve üzeridir.
Ancak her dönem belirli sayıda kişi giriş sınavlarına katılma hakkına sahip olacağından, asgari başvurma puanı 70 veya 75 ise de, giriş sınavına alınanların puanı başvurular dikkate alındığında 80 hatta 85 puan civarında olabilmektedir. KPSS sonuçları 2 yıl süreyle geçerlidir. KPSS’ ye, lisans programlarından (dört ve daha fazla yıllık yükseköğretim) mezun olanlar ile mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabileceklerdir.
Adayların, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48 inci maddesinde belirtilen koşullar ile kamu kurum ve kuruluşlarının kendi mevzuatındaki diğer adaylık koşullarını da taşımaları zorunludur.

*KPSS KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

KPSS Lisans (GENEL YETENEK GENEL KÜLTÜR )Lisans Dört ve daha fazla yıllık yükseköğretim programlarıGenel Yetenek (60) ve Genel Kültür (60)Zorunlu
KPSS Lisans (ALAN BİLGİSİ) Lisans Dört ve daha fazla yıllık yükseköğretim programlarıHukuk   : 40 İktisat    : 40 İşletme   :40 Maliye     :40 Muhasebe:40 ÇEKO      :40 İstatistik : 40 Kamu Yn:  40 U.İlişkiler :40İsteğe bağlı KPSS- A kadrolarına atanmak isteyen lisans mezunları için zorunlu.

Hukuk fakültesi ve İİBF mezunlarının genel kültür, genel yetenek, hukuk, iktisat, maliye, muhasebe, işletme derslerine hazırlanmaları, kurumların açacağı sınavlarda kullanılan puanlar açısından önemli olduğu için bu testlere önem vermeleri gerekir, ancak diğer testlere hazırlanmamış dahi olsa adaylar bu testlerden en az bir net yaparak puanlarının hesaplanmasını sağlaması uygun olmaktadır.

*KPSS’DE UYGULANACAK TESTLERİN KAPSAMI KPSS SINAV İÇERİKLERİ VE SORU SAYILARI
*KPSS Lisans (GENEL YETENEK-GENEL KÜLTÜR, EĞİTİM BİLİMLERİ)
*KPSS Lisans (ALAN BİLGİSİ)KPSS Lisans (GENEL YETENEK-GENEL KÜLTÜR,)
Sınavı Alan sınavlarından 1 hafta önce ayrı bir sınav şeklinde yapılmaktadır, GK – GY sınavı bütün adaylar için zorunlu olarak girilmesi gereken tek sınavdır. Lisans mezunları A kadro mesleklere de girmek için puanlarının hesaplanmasını isterse, GK – GY sınavı dışında alan sınavlarında katılmak zorundadır. Genel Yetenek (60) – Genel Kültür (60) sınavı toplam 120 sorudan oluşmaktadır ve süre olarak 130 dakika verilmektedir.
Genel Yetenek – Genel Kültür dersleri ve çıkacak soru sayıları aşağıda verilmiştir:

Türkçe30 Soru
Matematik   30 Soru
                          Tarih                            27 Soru
Coğrafya  18 Soru
Temel Yurttaşlık Bilgisi9 Soru
Türkiye ve Dünya İle İlgili Genel ve Güncel Sosyoekonomik olaylar3 Soru
  • KPSS Lisans (ALAN BİLGİSİ)

 *A Grubu Kadrolar için yapılan alan sınavından Ekonometri testinin çıkarılması
2016 KPSS ve öncesinde Ekonometri Testinin dikkate alındığı altı farklı puan türü bulunmakta ve bu puan türlerinde Ekonometri testi 0.05 ile 0.15 arasında ağırlıklandırılmakta idi.
KPSS sayısal verilerine göre Ekonometrinin sırasıyla 0,471 ve 0,404 net ortalamasıyla oldukça gerilerde olduğu ve bahsi geçen puan türlerinin adaylarca ve kurumlarca tercih edilmediği için işlevsel olmayan Ekonometri testinin KPSS alan sınavından çıkarılması kararlaştırılmıştır.

*A Grubu Kadrolar için hesaplanan puan türlerinden YDS ağırlıklarının çıkarılması
2016 KPSS ve öncesinde, hesaplanan 120 puan türünün 91’inin hesabında Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı’ndan (YDS) elde edilen puan %10 ila %60 oranlarında etkili olmakta; ancak, YDS Yönetmeliğinde bu sınav sonucunun geçerlilik süresine ilişkin bir hüküm bulunmamakta, bu da KPSS’de hangi tarihten itibaren YDS’nin kullanılacağı hususunda karmaşaya neden olmakta idi. Adayların pek çoğunun, yabancı dil ile ilgili çalışma yapmamasına rağmen bahsi geçen 91 puanın hesaplanabilmesi için YDS’ye de girmek zorunda kalmasının önüne geçebilmek için YDS puanının KPSS puanlarının hesabında dikkate alınmayıp, kamu kurum ve kuruluşlarınca istenilmesi ve mevzuatlarında konu ile ilgili hüküm bulunması halinde sınav ilanlarında yer verilmek suretiyle ayrıca dikkate alınması kararlaştırılmıştır.

*A Grubu puan türleri ile test ağırlıklarının yeniden belirlenmesi
Ekonometri testinin ve YDS ağırlıklarının çıkarılması sonrasında, A Grubu Kadrolar için daha önce hesaplanan 120 puan türünün ağırlıklarının yeniden belirlenmesi ihtiyacı hasıl olmuş; bu doğrultuda kamu kurum ve kuruluşlarınca sıklıkla kullanılan ve hiç kullanılmayan puan türleri de dikkate alınarak, hesaplanacak puan türleri ve test ağırlıkları yeniden belirlenmiştir. Bu kapsamda, alan sınavında yer alan testlerin ilgili puan türlerine katkısında asgari düzey 0.15 olarak belirlenmiş ve puan türleri alan testi ağırlıklarına göre sistemli hale getirilmiştir.

Hukuk Ağırlıklı Puan türleri:İktisat Ağırlıklı Puan Türleri:İşletme Ağırlıklı Puan Türleri:Maliye Ağırlıklı Puan Türleri:Muhasebe Ağırlıklı Puan Türleri
P4(%60) P5(%50) P6(%40) P7(%40) P8(%35) P9 (%35)P14(%60) P15(%50) P16(%40) P17(%30) P13(%30)P24(%60) P25(%50) P26(%40)  P19(%60) P20(%50) P21(%40)  P44(%60) P45(%50) P46(%40)
Kamu Yönetimi Ağırlıklı Puan Türleri:İstatistik adayları için önemli puanlar:Uluslararası İlişkiler adayları için önemli puanlar:Çalışma Ekonomisi adayları için önemli puanlar
P29(%60) P30(%50) P31(%40)P12(%60) P13(%40)P34 %60 P35 %50 P36 %40 P37 %30P39 %,50 P41 %40 P42 %30

 *KPSS alan testlerinde puanın hesaplanması için en az bir net yapmış olma koşulunun getirilmesi 2016 KPSS ve öncesinde, KPSS A Grubuna yönelik puan türlerinin hesaplanmasında adayın ilgili test grubundan doğru veya yanlış en az bir işaretleme yapması şartı bulunmakta iken; alan testleri ile ilgili daha doğru bir değerlendirme yapılabilmesini temin etmek üzere, 2017 KPSS’den itibaren puan türlerinin hesaplanmasında, adayın ilgili testlerden en az 1 ham puanının bulunması şartının getirilmesi kararlaştırılmıştır.

3.1 SINAVDA UYGULANACAK TESTLER
Sınavda çoktan seçmeli sorulardan oluşacak testler uygulanacaktır. Sınavda uygulanacak testler aşağıda
gösterilmiştir.
Sınavda adaylar cevaplarını, cevap kâğıdında ilgili alanlara işaretleyeceklerdir. Cevap kâğıtları ÖSYM’de optik
okuyucularla okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Cevap kâğıdı yerine soru kitapçığına
yapılan işaretlemeler kesinlikle değerlendirilmeyecektir.

Sınavda Uygulanacak Testler                                   Soru Sayısı                                                  Sınav Süresi
Genel Yetenek (60) ve Genel Kültür (60)                      120                                                           130 dakika

İşletme                                                                                  40                                                            50 dakika
Muhasebe                                                                            40                                                            50 dakika
İstatistik                                                                                40                                                            60 dakika


Hukuk                                                                                   40                                                            50 dakika
Kamu Yönetimi                                                                   40                                                            50 dakika
İktisat                                                                                   40                                                            50 dakika


Maliye                                                                                 40                                                            50 dakika
Uluslararası İlişkiler                                                          40                                                            50 dakika
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri                       40                                                            50 dakika


*KPSS’lerde alan testlerinin uygulanması
Lisans düzeyinde yapılan KPSS’lerde alan testlerinin (İşletme, Muhasebe, Hukuk, Kamu Yönetimi, İktisat, Maliye, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İstatistik) Cumartesi ve Pazar günlerinde sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki veya üç test olarak uygulanması kararlaştırılmıştır. KPSS Alan Bilgisi Sınavları 3 oturumlu bir sınav olarak yapılmaktadır

1. Oturum Cumartesi Sabah2. Oturum Cumartesi Öğleden Sonra3. Oturum Pazar Sabah
(Kamu YönetimiHukukİşletme,
Uluslararası İlişkilerİktisatMuhasebe,
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileriMaliyeİstatistik

Sadece KPSS  A Grubu adaylarının  gireceği Alan sınavlarındaki testler ve soru sayıları aşağıda verilmiştir:

KPSS PUAN TÜRLERİNİ ENFAZLA ETKİLEYEN TESTLER,SORU DAĞILIMLARI VE SÜRELERİ
HUKUKGRUBUİKTİSATGRUBUMALİYEGRUBUMUHASEBEGRUBU
Anayasa Hukuku4 SoruMakro İktisat12 SoruMaliye Teorisi4 SoruGenel Muhasebe26 Soru
İdare Hukuku6 SoruMikro İktisat10 SoruKamu Gelirleri6 SoruMali Tab. Analizi6 Soru
Medeni Hukuk6 SoruTürkiye Ekonomisi 4 SoruKamu Giderleri6 SoruTicari Aritmetik4 Soru
Borçlar Hukuku6 SoruUluslararası İktisat 4 SoruKamu Borçları6 Soruİhtisas Muh.4 Soru
Ticaret Hukuku6 SoruBüyüme- Kalkınma 4 SoruBütçe6 Soru
Ceza Hukuku6 Soruİktisat Okulları 2 SoruVergi Hukuku6 Soru
İcra Ve İflas Huk.6 SoruPara – Banka 4 SoruMaliye Politikası6 Soru
TOPLAM40 SORUTOPLAM40 SORUTOPLAM40 SORUTOPLAM40 SORU
SÜRE50 DK.SÜRE50 DK.SÜRE50 DK.SÜRE50 DK.

KPSS ÇIKMIŞ SORULAR YAZIMIZ

*KPSS A GRUBU MESLEKLERE ATAMA SÜRECİ
Kpss – A kadroları olan Uzmanlık, Müfettişlik, gibi kadrolara atanma süreci 3 aşamada yapılmaktadır.

1.AşamaKpss Aşaması
2. AşamaKurum Giriş Sınavları
Kurumlar giriş sınavlarını sadece yazılı, sadece sözlü ya da yazılı ve sözlü sınav olarak yapma yetkisine sahiptir. Giriş sınavlarına katılmanın ilk şartı, Kurumların personel alım ilanlarında belirtilen Kpss puanlarını almak ve bu puanlarla da alım yapılacak kadro sayısının ilanlarda belirtilen sıralamasına girebilmektir. Kurum ilanında herhangi bir Kpss puanından 70 ve üzeri almış olma şartını koymuşsa da, başvurular arasındaki sıralamada alım yapılacak kadronun, belirtilen miktardaki sıralamaya girmeye puanı yetmezse giriş sınavına katılmaya hak kazanamayacaktır. İlanda belirtilen puan sadece bu sınava başvuru hakkı verecektir. Bu sebeple Kpss puanı ne kadar yüksek olursa adayların giriş sınavına katılmalarındaki şansı da o kadar büyük olacaktır. Kurum giriş sınavlarında adaylara, klasik ya da test şeklinde olabileceği gibi, sadece sözlü mülakat şeklinde de yapılmaktadır. Sınav konuları genellikle Kpss sınav konularından oluşmakta olup, Hukuk, İktisat, Maliye, Muhasebe ile Gnel Kültür, Yetenek konularını içermektedir. Kurumun faaliyet alanları da bazı sınavlarda soru olarak çıkabilmektedir. Bu sebeple de iyi bir Kpss hazırlığı Giriş sınavlarında büyük başarı sağlayacaktır.

3. AşamaKurum Mülakat Aşaması
Kpss , Giriş sınavı aşamasını başarıyla geçen adaylar, ilanlarda belirtilmişse eğer kurum tarafından mülakat sınavlarına tabi tutulurlar. Mülakatlarda adaylara giriş sınavları konularından ve kurumun özel mevzuatından  sorular yöneltilerek. Bilgileri ölçülür. Mülakatta adayların; Bilgi düzeyi İfade, kavrayış ve muhakeme yeteneği Zekâ seviyesi ve intikâl sürati Genel kültür düzeyi Kılık ve kıyafet Temsil yeteneği Genel davranış, tavır ve tepki gibi kişisel özellikleri puanlandırılarak bir değerlendirmeye tabi tutulur. Mülakat aşamasını da başarı ile geçen adayın belirtilen kadroya ataması yapılır.
Bu bölüm kariyerinizin 2. aşaması olan A grubu kadrolar ve görevler için kurum ve kuruluşların açacağı giriş sınavları aşamasıdır.

*KARİYER MESLEK NEDİR?
Kariyer meslek, yarışma ve yeterlik sınavı ile girilen mesleklere denir. Yarışma sınavını kazananlar önce yardımcı olarak atanırlar. Genellikle 3 yıl süren yardımcılık dönemi sonunda yapılan yeterlik sınavında başarılı olanlar kariyer mesleğe girmeye hak kazanırlar. Yardımcılık dönemi, yetiştirilme dönemidir. Bu dönemde, yoğun bir şekilde eğitim görülür ve meslek için gerekli ve zorunlu olan bilgiler alınır.

*HANGİ MESLEKLER KARİYER MESLEKTİR?
Uzmanlık, Müfettişlik, Denetmenlik, Denetçilik, Hukuk Uzmanlığı, Uzman Hukukçu, Hukuk Müşavirliği,  Murakıp, Aday Meslek Memurluğu

*KARİYER MESLEKLERİN AVANTAJLARI:
Yüksek Ücret (Görevde / Emeklilikte) Yükselme İmkânı (Üst Düzey İdari Görevler) Yurtdışı İmkânı (Toplantılara Katılma, Staj, Bilgi Görgü Artırma, Araştırma, Master / Doktora) Özel sektöre geçiş için basamak (malî müşavirlik, gümrük müşavirliği, vb.

KARİYER MESLEK SINAVLARI  ( YARIŞMA SINAVLARI )KPSS VE GİRİŞ SINAVLARI ARASINDA NE FARK VARDIR ?

Kurum Giriş sınavı:
Kurumlar alım yapacakları unvan için bir puan belirlerler ve ilanda belirtilen belli sayıda kişiyi kurumsal sınava çağırarak tekrardan eleme yaparlar.

Kurum sınav ilanı:
Kurumlar alım yapacakları A kadro personel alımı için Resmi gazetede ve kendi internet sayfalarında personel alım ilan verirler. Bu ilanda alacağı personelin unvanı, alım yapılacak sayılar, kadro için istenen Kpss puan türü ve en az kaç puana sahip adayın başvurabileceği, sınav konuları, başvuru koşulları ve hangi bölüm mezunlarından başvuru kabul edileceği gibi bilgiler adaylara duyurulur. Kurumlar alım yapacakları unvan için bir puan belirlerler ve ilanda belirtilen belli sayıda kişiyi kurumsal sınava çağırarak tekrardan eleme yaparlar. ( Kurumlar yazılı, sözlü veya yazılı ve sözlü sınav yapabilirler)

III– a Yazılı Giriş Sınavı
III-  b Sözlü Sınav Kurumlar Giriş sınavlarını klasik veya test biçiminde yapabilirler, sınavlarda hukuk, iktisat, maliye, muhasebe, sorularından oluşan sınavlar yapılır. Sözlü sınavlarda da yine yazılı sınavı konuları ile adayların genel görünüm, kendini ifade yetenekleri, mesleğe uygunluğu ve mesleki bilgileri ölçülür

* SÖZLÜ SINAVINDA DİKKAT EDİLEN HUSUSLAR
Bilgi düzeyi İfade, kavrayış ve muhakeme yeteneği Zekâ seviyesi ve intikâl sürati Genel kültür düzeyi Kılık ve kıyafet Temsil yeteneği Genel davranış, tavır ve tepki gibi kişisel özellikler

*MESLEK SINAVLARINA BAŞVURU ŞARTLARI:
Yaş (35 yaşından büyük olmamak) Sağlık (Sağlık durumu itibariyle yurdun her yerinde görev ve yolculuk yapmaya elverişli olmak) Güvenilirlik (Sabıka kaydı bulunmamak) Giriş sınavı ilanlarında belirtilen Kpss puanlarını alarak, alım yapılacak kadronun belirtilen katlarda ki sözlü sınava girme sıralamasına kalmak. Ve kurumların belirleyeceği özel şartları taşımak.

*KPSS- B*KPSS-B GRUBU KADROLAR
B grubu kadroları 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki listelerde yer alan, genel ve katma bütçeli kurumlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlar ile kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, il özel idareleri ve belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında, KPSS-A Kadrolarında belirtilen meslekler dışındaki meslek ve kurumlar için, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atama yapılacak kadroları kapsamaktadır. Müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı kadroları dışındaki her kadro KPSS-B kadrosudur. Bu çerçevede, düz memurluk, kurum avukatlığı, mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolar KPSS-B kadrolardır. Bu kadrolara yapılacak atamalar için müracaat edecekler KPSS-B’ye girmektedir. Buna göre düz memurluk kadrolarına atanmak isteyenler sadece genel kültür ve genel yetenek sınavına katılacaklardır. Bu kadrolar için adayların Alan sınavına katılmalarına gerek yoktur. Diğer taraftan, alım yapılan ve KPSS-A olarak adlandırılan bazı müfettiş, uzman, kontrolör, denetmen yardımcılıklarına mühendislik fakültesi mezunlarının da başvurusu kabul edilmektedir. KPSS-A türü müfettiş, uzman, kontrolör, denetmen yardımcılıklarına girmek isteyen lisans mezunu adayların Cumartesi sabah oturumuna ek olarak yabancı dil ve pazar günü yapılacak Alan Bilgisi (Maliye, İktisat, Muhasebe, Hukuk vb.) oturumlarına da katılmaları gerekmektedir. Bu gruptaki kadrolar için yerleştirme, KPSS puanlarının kullanılması ve adayların kadrolara ilişkin tercihlerinin alınması suretiyle ÖSYM tarafından yapılacaktır. KPSS-B Kadrolarına atama KPSS’de  Genel Kültür ve Genel Yetenek sorularından alınan puanlara göre yapılır. KPSS-B Kadrolarına atanmak için fakülte mezunları, fakülte mezunlarının katıldığı KPSS’ de almış olduğu Genel Yetenek ve Genel Kültür puanlarına göre müracaat ederek tercihte bulunurlar.

KPSSP3 Puan Türü Nedir Nasıl Hesaplanır? 
KPSSP3 puan türü aşağıdaki puanlardan oluşmaktadır:
Genel Yetenek (60) – Genel Kültür (60) sınavı toplam 120 sorudan oluşmaktadır ve süre olarak 130 dakika verilmektedir.

% 50Genel Yetenek
% 50Genel Kültür

Genel Yetenek – Genel Kültür dersleri ve çıkacak soru sayıları aşağıda verilmiştir:

Türkçe30 Soru
Matematik   30 Soru
                           Tarih                            27 Soru
Coğrafya  18 Soru
Temel Yurttaşlık Bilgisi9 Soru
Türkiye ve Dünya İle İlgili Genel ve Güncel Sosyoekonomik olaylar3 Soru

*Yerleştirme 

Adaylar, ÖSYM tarafından B grubu kadrolara; KPSS puanları, tercihleri, kadro sayıları ve koşulları göz önünde tutulmak suretiyle yerleştirilir. Yerleştirme işlemlerinde, diğer koşullar saklı kalmak kaydıyla, yerleştirmenin yapıldığı tarihte aynı adaya ait geçerlilik süresi bitmeyen sınavlardan alınan en yüksek KPSS puanı dikkate alınır ve aynı puanı alan adaylar arasından diploma tarihi itibariyle önce mezun olmuş olana, bunun aynı olması halinde yaşı büyük olana, her ikisinin de aynı olması durumunda ise sınav sonucu yeni açıklanan adaya öncelik tanınır. Yerleştirmede adayların Başvurma Belgesi’nde ve Tercih Formu’nda yazıp kodladıkları beyanları esas alınır.

*YABANCI DİL BİLGİSİ SEVİYE TESPİT SINAVI-YDS
Yabancı Dil Sınavı (YDS) 2017 Kpss değişiklikleri ile Kpss puanlarının hesaplanmasından çıkarılmıştır. Adaylar Kpss puanlarına hiçbir etkisi olmayan YDS ye girmeleri zorunlu değildir. 2016 KPSS ve öncesinde, hesaplanan 120 puan türünün 91’inin hesabında Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı’ndan (YDS) elde edilen puan %10 ila %60 oranlarında etkili olmakta; ancak, YDS Yönetmeliğinde bu sınav sonucunun geçerlilik süresine ilişkin bir hüküm bulunmamakta, bu da KPSS’de hangi tarihten itibaren YDS’nin kullanılacağı hususunda karmaşaya neden olmakta idi. Adayların pek çoğunun, yabancı dil ile ilgili çalışma yapmamasına rağmen bahsi geçen 91 puanın hesaplanabilmesi için YDS’ye de girmek zorunda kalmasının önüne geçebilmek için YDS puanının KPSS puanlarının hesabında dikkate alınmayıp, kamu kurum ve kuruluşlarınca istenilmesi ve mevzuatlarında konu ile ilgili hüküm bulunması halinde sınav ilanlarında yer verilmek suretiyle ayrıca dikkate alınması kararlaştırılmıştır.

Ancak;
YDS puanları, KPSS puanlarının hesaplanmasında etkisiz hale gelmiş olsa da, daha önce yapılan Kpss sonrası, kurum giriş sınavlarında bazı kurumlar alım yapacağı meslekler ve kadrolar için, kurumlar belli bir YDS puanını giriş sınavları şartlarında belirtmiştir.

Örneğin; BDDK alım yapacağı uzman kadrosu için herhangi bir KPSS puan türünden enaz 75 puan almak yanında YDS’den de 70 ve üzeri puan almış olma şartı getirebilir.
Bu durumda adayın KPSS puanı 100 dahi olsa Uzman yardımcılığı sınavına başvuru yapamayacak, ancak;
KPSS puanı 75 ve YDS puanı 70 olan başka bir aday bu sınava girmeye hak kazanacaktır.
Kurumları giriş sınavlarında genellikle son 2 yılda alınmış YDS puanlarını kabul ettiğinden geçerli bir puanın olması adaylar için büyük bir avantaj olacaktır.

KPSS-A hakkında yaptığımız açıklamalarda da değindiğimiz gibi, adaylar KPSS’de hangi oturumuna gireceklerine ve YDS sınavına girip girmeyeceğine karar verirken, sınavda alacakları puanlarla hangi kurum ve kuruluşun sınavlarına başvurmak istediklerini bilerek, hangi testlere ağırlık vereceklerini göz önüne almalıdır.

2022 KPSS’ye Kimler Girebilir ?

2022 KPSS’ye Kimler Girebilir ?

2022 KPSS girebilenler ve aldıkları puanı kullanabilecek olan adaylar sadece A grubu için hazırlanan ve Öğretmenlik mezunları olmaktadır. Bunun dışında tüm lisans mezunları bu sınava başvuru yapabiliyor olsa da alınan puan merkezi atamalarda kullanılamamaktadır. ( B grubu P3 puanı isteyenler için.)

Önlisans mezunları ise; tek seneli yıllarda yapılan sınavlara hiçbir şekilde başvuru yapamamakta ve girememektedir. Önlisans mezunları, sadece çift seneli yıllarda yapılan ( 2018,2020,2022.. ) KPSS’lere girebilmektedir. Bu nedenle önlisans memur adayları, memur olma hayallerine kavuşmak için 2022 yılında yapılacak KPSS’yi beklemek zorundadır.

Ortaöğretim mezunları da, aynı Önlisans mezunlarında olduğu gibi İki senede bir yapılan KPSS’lere başvuru yapabildikleri için bu adaylarda 2022 KPSS’ye başvuru yapamamaktadırlar.

KPSS Sınavına Girecek Tüm Adaylarımıza Başarılar Dileriz.

ÖSYM’nin yayınladığı 2022 sınav takvimi ile “KPSS ne zaman” sorusu yanıt
bulurken, başvuru ve sonuç tarihleri de belli oldu.
KPSS 2022 NE ZAMAN?
– KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür-Eğitim Bilimleri oturumları 31
Temmuz’da yapılacak.
– KPSS Alan Bilgisi oturumu 6-7 Ağustos’ta yapılacak.
– KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) 14 Ağustos’ta yapılacak.
– EKPSS 24 Nisan’da yapılacak.
– KPSS Önlisans 2 Ekim’de yapılacak.
– KPSS Ortaöğretim 6 Kasım’da yapılacak.
– KPSS DHBT 27 Kasım’da yapılacak.

KPSS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
KPSS LİSANS: KPSS Alan Bilgisi, KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür-Eğitim
Bilimleri, KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi sınav sonuçları 2 Eylül’de
açıklanacak.
KPSS ORTAÖĞRETİM: KPSS Ortaöğretim sınav sonuçları 1 Aralık’ta
açıklanacak.
KPSS ÖNLİSANS: KPSS önlisans sonuçları 27 Ekim tarihinde açıklanacak.
KPSS SINAV BAŞVURUSU NE ZAMAN?
KPSS LİSANS: KPSS Alan Bilgisi, KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür-Eğitim
Bilimleri, KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi sınav başvurusu 24.05.2022 ile
06.06.2022 tarihileri arasında yapılacak.
KPSS ORTAÖĞRETİM: KPSS Ortaöğretim başvurusu 01.09.2022 ile 13.09.2022
tarihleri arasında yapılacak.
KPSS ÖNLİSANS: KPSS önlisans başvurusu 03.08.2022 ile 15.08.2022 arasında
yapılacak.

KPSS-A ve KPSS-B Kursu Kayıtlarımız Devam Ediyor.

Yeni Gururumuz Siz Olun!

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede