polyester sentetik midir / Sağlığınıza Zararlı 6 Kumaş Türü - Sağlık

Polyester Sentetik Midir

polyester sentetik midir

kaynağı değiştir]

Sentetik poliester ailesi[1]

⁠* Alifatik lineer düşük molar kütleli (Mn < 10,) hidroksi sonlu poliesterler, poliüretan üretimi için makromonomer olarak kullanılır.

Ayrıca termoplastik poliester elastomerler (ester TPE'ler) olarak adlandırılan kauçuk-benzeri poliesterler de vardır. Doymamış poliesterler (UPR) ısıyla sertleşen reçinelerdir. Sıvı halde döküm malzemeleri, levha kalıplama bileşiklerilerinde, fiberglas laminasyon reçineleri ve metalik olmayan oto gövde dolgu maddelerinde kullanılırlar. Ayrıca pre-preglerde termoset polimer matrisi olarak da kullanılır. Camelyaf takviyeli doymamış poliester, yat gövdelerinde ve otomobil gövde parçaları olarak geniş uygulama alanı bulur.

Kimyasal yapısına bağlı olarak, poliester termoplastik veya termoset olabilir. Sertleştiricilerle kürlenen poliester reçineler de vardır; ancak en yaygın poliesterler termoplastiklerdir.[11]

OH grubu, isteğe bağlı olarak pigmentli olabilen kaplamalar üreten 2 bileşenli bir sistemde bir İzosiyanat fonksiyonel bileşiği ile reaksiyona sokulur. Termoplastik olarak poliesterler ısı uygulandıktan sonra şekil değiştirebilirler. Yüksek sıcaklıklarda yanıcı olmalarına rağmen, poliesterler alevlerden büzülme ve tutuşma üzerine kendiliğinden sönme eğilimindedir. Poliester elyaflar, diğer endüstriyel elyaflara kıyasla yüksek dayanıklılık ve E-modülü ve ayrıca az su emme ve minimum büzülmesi vardır.

Poliesterlerin aromatik kısımlarının arttırılması onların cam geçiş sıcaklığı, erime sıcaklığı, ısıl değişmezlik, kimyasal değişmezlik ve solvent direncini arttırır.

Poliesterler ayrıca polikaprolakton diol (PCL) ve polietilen adipat diol (PEA) gibi telekelik oligomerler de olabilir. Daha sonra prepolimerler olarak kullanılırlar.

Uygulamaları[değiştir

Pes Kumaş Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Pes(Polyester) Nedir? 

Pes kumaş nedir,; Pes polyester iplik kısaltılmış halidir. Polyester kumaş, giyim sektöründe sıkça kullanılan kumaş türüdür.

Lif türünün yapay hali olarak bilinmektedir. İpek,yün,pamuk gibi doğal olmayıp, işçilik gerektiren fabrika üretimidir.

Kimyasal sentez yoluyla elde edilen sentetik lif şeklinde kullanımı yaygındır. Türkiye’de kullanımı yaygınlaşmış pes (polyester) kumaş, Türkiye’nin yanı sıra tekstil sektöründe öncü gelen ülkelerde de yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. 

Pes Kumaş Özellikleri Nelerdir?

Polimer kategorisinde olan polyesterin işlem görmesiyle oluşturulan pes kumaş, sentetik özelliğiyle avantajı geniş olan kumaş türüdür.

Genellikle doğal ipliklerle (pamuk, yün,ipek) karıştırılarak kullanılmaktadır.

Polyester kumaş sağlam yapısıyla beraber parlak, esnek ve kaygan yapıya sahiptir.

Diğer kumaş türlerine nazaran hızlı ve en kısa sürede kuruma özelliğine sahip olduğundan özellikle dış giyimlerin üretiminde sıkça kullanılmaktadır.

Hızlı kuruma özelliği gibi kırışmayan yapısıyla da ilgi gören pes kumaş, düşük ısı ayarında ütü yardımıyla kırışma olması durumunda kolayca ütülenebilir ve ütülediğiniz şekli uzun soluklu kullanabilirsiniz.

Polyester kumaş bulunan ürünlerinizi evinizde kolayca yıkatabilirken solma dezavantajıyla karşılaşmazsınız.

Bununla birlikte polyester (pes) kumaşlarının leke tutmama özelliği de bulunmaktadır.

Dokusu ipeksi ve yumuşaktır.

Maliyeti ve satışı ucuz olan kumaş türüdür.

Depoda, kesim hanenizde beklettiğiniz pes kumaşların içeriğinde zamanla küflenme, mantarlaşma,böceklenme gibi ürünün özünü bozacak herhangi bir zarar oluşmamaktadır. 

Pes Kumaş Hangi Ürünlerde Kullanılır?

Pes kumaş türü ev ve giyim tekstili sektörlerinde sıkça görülmektedir. Ev tekstili olarak; halı,perde,masa örtüsü, yatak, çanta ve bavul yapımlarında kullanılırken, giyim sektöründe; sporcu kıyafetlerde, tesettür giyimlerinde özellikle şal üretiminde, dış giyim olan; mont, ceket, takım elbise ve iç giyimlerde kullanılmaktadır. 

Pes Kumaşını Dikerken Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Pes kumaşının özellikle kış ürünlerinin üretiminde kullanılmasından anlaşılacağı üzere pes kumaş türü hava geçirmeme özelliğine sahiptir. Hava geçirmediğinden bu kumaş türü çekme yapmaz.

Dikim esnasında kullanılacak kumaş tamamen polyesterden ise dikerken de çekme yapmayacağından kesim sonrasında yıkama yapmadan dikime uygundur. Ancak içerisinde doğal iplik buluna polyester kumaşların yıkama yapıldıktan sonra dikim yapılması gerekmektedir. 

Sıkça Sorulan Sorular

-Ürünü yıkadığımızda solma yapar mı?

+Polyester içeriğe sahip kumaş 30 illa 40 derecelerde yıkatıldığında solma yapmaz. 

-Dokusu nasıldır?

+Dokusunun ipeksi ve yumuşak oluşunda pes kumaş olduğunu anlayabilirsiniz. 

+Pes kumaş ütü gerektirir mi?

-Pes kumaş kırışmayan ve ütü gerektirmeyen kumaş türüdür. Aksi halde ürününüz ütü gerektirdiğinde, ütünüzü düşük ayara getirerek ütülemenizi tavsiye ederiz.

+Pes kumaş kırışır mı?

-Kırışmayan yapıya sahiptir. Kırışma gibi durumlarda düşük ayarlı ütü ısısıyla kolay ütülenebilmektedir.

+Pes kumaş terletir mi?

-Hava geçirgenliği özelliği pek olmadığından terletme yapabilir. Ancak kumaşı ter emilimi yaptığı için farkedilmemektedir.

Tavsiye Yazı: Polar Kumaş
Tavsiye Yazı: File Kumaş
Tavsiye Yazı: İnterlok Kumaş

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir