ses kirliliğinin nedenleri 4 sınıf / 4.Sınıf Ses Kirliliği Test Pdf İndir

Ses Kirliliğinin Nedenleri 4 Sınıf

ses kirliliğinin nedenleri 4 sınıf

4. Sınıf Fen Bilimleri Ses Kirliliği konu anlatımı

Haberin Devamı

 En önemlisi hızlı büyüyen şehirleşme, konutlar ve sanayileşme ciddi oranda gürültü kirliliği yapmaktadır. Aynı zamanda mekanik aletlerin günlük yaşam içerisindeki yarattığı gürültü ve trafik yoğunluğu da yine görüntü olarak öne çıkıyor. Hadi şimdi ses kirliliğine neden olan sorunları maddeler halinde inceleyelim.

 - Düzensiz ve plansız şekilde kentleşme

 - Hızlı şekilde artan nüfus yoğunluğu

 - Teknolojinin gelişimi ile beraber sanayileşme

 - Motorlu araçların çıkardığı sesler

 - Denizyolu, karayolu, havayolu ve denizyolu ve tren yolunun çıkardığı görüntü

 - Değişik faaliyetler ile gün içerisinde araç ve gereçlerin yarattığı ses

 - Yol ve yapım işlemleri sırasında kullanılan makinelerin gürültüsü

 - Spor yaparken ya da müzik dinlemek ve bu gibi insanların yaptığı görüntü

 - Eğlence yerleri, açık hava konserleri ve açık hava sineması gibi ticari amaçlı organizasyonlarda yapılan gürültüler

 - Ev aletlerinin görüntüleri

 Tüm bu unsurlar gün içerisinde yaşanan gürültü temel sebepleridir. Bu gürültü bazen çok daha şiddetli olurken bazen daha az yaşanır. Aynı zamanda evimizin ya da okulumuzun bulunduğu yerlere göre gürültü değişir.

İnsan Sağlığı ve Ses Kirliliği

 Ses kirliliği insan sağlığı açısından tehdit edici bir unsurdur. Özellikle yüksek sesli ortamlarda çok fazla durmak işitme sorunu yaşatabilir. Hatta ses kirliliğinin insan sağlığı konusunda hem fizyolojik hem de psikolojik yanlarının olduğunu bilmeliyiz.

Haberin Devamı

 Özellikle ses kirliliği ile beraber işitme açısından geçici veya kalıcı bazı etkiler söz konusu olabilir. Eğer farklı sebeplerden dolayı yaşanan gürültü kirliliğinde çok fazla maruz kalınırsa, işitme konusunda alt ya da çok bazı kalıcı etkiler yaşanabilir.

 Özellikle ses kirliliğini fizyolojik açıdan getir diye belli başlı problemler söz konusudur.

 - Stres

 - Kas gerilmeleri

 - Kan basıncında artış

 - Kalp atışı ve dolaşımda değişiklik yaşanması

 - Solunumun hızlanması

 - Göz bebeklerinin büyümesi

 - Ani refleks durumları

 Yaşanan bu fiziksel problemleri yanı sıra aynı zamanda ses kirliliği psikolojik sorunlar da getirmektedir.

 - Korku

 - Rahatsızlık

 - Sinir bozukluğu

 - Tedirginlik

 - Yorgunluk

 - Zihinsel açıdan yavaşlama

Haberin Devamı

Ses kirliliği için çözümler nelerdir?

 Belli başlı bazı durumları ele alarak ses kirliliğini çözebiliriz. Peki, bunlar nelerdir?

 - Topluluk içerisinde alçak sesle konuşmalıyız.

 - Televizyon seyrederken ya da radyo dinlerken sesini kısmalıyız.

 - Seyyar satıcıların yüksek sesle bağırmalarının engellenmesi gerekir.

 - Fabrika ve sanayi siteleri ile iş yerleri şehrin dışında olmalıdır.

 - Araç sürücüleri boş yere korna çalınması için bilinçlendirilmelidir.

 - Ses kirliliğinin yoğun olduğu alanlarda ağaçlandırma yapılmalıdır.

 - Evde kullandığımız elektrikli ev aletlerini çok erken ya da çok geç saatlerde kullanmamalıyız.

 Bu gibi çözüm yöntemleri üzerinden hem evimizin içindeki hem de dışarıdaki gürültü kirliliğini önleyebiliriz.

Okulda Gürültü Kirliliği: Nedenleri, Etkileri ve Kontrol Edilmesi

Öz:

Okulda gürültü kirliliği farkında olmadığımız ancak uzun vadede sağlığımızı ve öğrencilerin öğrenme ortamlarını olumsuz etkileyen çok boyutlu bir problemdir. Ses izolasyonu yönetmeliğine göre en düşük C sınıfı akustik performansa sahip okulun boşken gürültü düzeyi 39dB; eğitim öğretim sırasında ise 54dB civarında olmalıdır. Ancak okullarımızda özellikle teneffüsteki gürültü bu sınırların ortalama iki katıdır. Araştırma eğitim, mühendislik ve Tıp Fakültesi'nden akademisyenler ile disiplinlerarası bir yaklaşım içerisinde gerçekleştirilmiştir. Karma yöntem ve yakınsayan paralel desen kullanılmıştır. Nicel verileri gürültü ve çınlanım verileri ile anketler, nitel verileri ise gözlem, görüşme ve doküman analizleri oluşturmaktadır. Bir okulun yeni binasına akustik iyileştirme yapılmasına rehberlik edilmiştir. Sonuçlar bu okuldaki gürültü ve çınlanım değerlerinin diğer okullardan daha düşük olduğu yönündedir. Bu okuldaki ses düzeyleri ders esnasında sınıfın içinde 63 dB, koridorda 47dB; teneffüste sınıf içi 68dB, koridorda ise 69dB'dir. Çınlanım değerleri 1,,4 saniye seviyesinde olup, yönetmelikteki (0,,2s) değerlere yakındır. Arka plan gürültüsü de B-C aralığına karşılık gelmektedir. İzolasyonsuz okulların gürültü düzeylerinin derste ortalama dB, teneffüste ise 80dB'i aştığı bulunmuştur. Sonuçlar yönetmelikte belirlenen gürültü üst sınırına en yakın okulun izolasyonu olan okul olduğunu, asma tavan ve yerdeki plastik PVC kaplamanın dikkat çekici fark yarattığını göstermektedir. Bazı okullarda gürültü düzeyinde azalma, bazılarında azalma ve artmalar görülmüş olup, hiç bir okulda yeni yönetmelikte belirlenen sınır değerlerine ulaşılamamıştır. Gürültünün en yüksek olduğu zamanlar, teneffüs, okula giriş çıkış ve yemek araları olarak belirlenmiş olup, 80 dB civarındadır. ?Gürültüden çok rahatsız olurum? diyen öğretmen ve öğrencilerdeki artış farkındalık eğitiminin etkili olduğunu ve paydaşların maruz kaldıkları aynı miktardaki gürültüden artık daha fazla rahatsızlık duyduklarını göstermektedir. Ancak gürültünün hala sınır değerlerinin üzerinde olması eğitimin tek başına yeterli olmadığını, yürürlüğe giren ses izolasyonu yönetmeliğinin biran evvel uygulanmaya başlanmasının gerekliliğini göstermektedir. Akustik iyileştirme yapılmış okullarda gürültüye karşı farkındalık eğitimi verilmeye başlandığında, diğer paydaşların da desteği ile toplumsal hayatın her alanında daha sessiz ve sükûnetli bir yaşam kalitesine ulaşılabileceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelime:


Konular:

Ses Kirliliği 4.Sınıf Fen Bilimleri

SES KİRLİLİĞİ

İnsanlar üzerinde ruhsal ve bedensel olarak olumsuz etki yaratan seslere gürültüdenir.

İnsanlara rahatsızlık verici bu gürültü ses kirliliği olarak da bilinir.

Ses kirliliğinin insan sağlığı ve çevre üzerinde olumsuz etkileri vardır.

Ses Kirliliğine Neden Olan Faktörler:

Ses Kirliliğinin Zararları:

Ses Kirliliğini Azaltmak için Yapılması Gerekenler:

4.Sınıf 5.Ünite 4.Bölüm Ses Kirliliği Konu Anlatımı

Ses kirliliği diğer adıyla gürültü, insanların ve hayvanların başta işitme sağlığı olmak üzere ruh ve beden sağlığını olumsuz etkiler. Rahatsız edici, şiddeti yüksek ve kulağa hoş gelmeyen her türlü insan, hayvan ya da makine kaynaklı düzensiz seslerin yaptığı etkiye ses kirliliği denir.

Özellikle hızlı büyüyen şehirlerde konut ve sanayi alanlarının yakınlaşması, trafik yoğunluğunun artması, mekanik aletlerin günlük hayatımıza daha çok girmesi ses kirliliğini arttırmıştır.

Ses kirliliği herkesi etkileyen bir sorundur. Gürültülü ortamlarda uzun süre bulunan kişilerde kalıcı işitme sorunu olduğu birçok araştırmacı tarafından saptanmıştır. Ses kirliliğinin insan sağlığı ve psikolojisi üzerindeki olumsuz etkileri belirlenmiştir.

Ses kirliliği, işitme duyusunda geçici veya kalıcı etkiler bırakabilir. Geçici etki, işitme duyarlılığındaki geçici kayıptır. Etkilenmenin çok fazla olduğu durumlarda tekrar gürültüye maruz kalınırsa kalıcı işitme kayıpları ortaya çıkabilir.

Ses kirliliğinin insan vücudunda neden olduğu başlıca fizyolojik etkiler, kas gerilmeleri, stres, kan basıncında artış, kalp atışlarının ve kan dolaşımının değişmesi, göz bebeği büyümesi, solunum hızlanması, dolaşım bozuklukları ve ani reflekslerdir.

Ses kirliliğinin psikolojik etkilerinin başında ise sinir bozukluğu, korku, rahatsızlık, tedirginlik, yorgunluk ve zihinsel etkilerde yavaşlama gelir. Ani olarak yükselen gürültü düzeyi, insanlarda korku oluşturabilir

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır