iktisat bölümü mezunu / İktisat Mezunları Ne İş Yapar? Maaşları Ne Kadar? Son Dakika Haberler

Iktisat Bölümü Mezunu

iktisat bölümü mezunu

İktisadi İdari Bilimler Bölümü

İktisadi ve İdari Bilimler Nedir?

İktisadi İdari Bilimler, iktisadi bilgileri analiz edip yönetebilen, sayısal verileri kullanabilen, yönetim ve idari alanda yetkin bireyler yetiştiren bölümleri kapsar. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde yer alan bölümlere dair araştırma yapılırken ilk olarak İktisadi ve İdari Bilimler nedir sorusu ile karşılaşılabilir. İktisadi ve İdari Bilimler temel amacı, istatistiksel ve ekonometrik analizler gerçekleştirerek verileri inceleyen donanımlı finans uzmanları ve idareciler yetiştirmektir. Bu programlarda eğitim gören bireyler; matematik, istatistik ve bilgisayar kullanımından faydalanarak kaynakları verimli kullanabilecek ve genel ölçümleri analiz edecek seviyeye ulaşır. İktisadi ve İdari Bilimler arasında şu bölümler yer alır; İşletme, İktisat, Ekonometri, Maliye, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri. Bu bölümlerde öğrenim gören öğrencilerin genel nitelikleri ise şunlardır; sayısal olarak düşünebilmeye yatkın, insan ilişkilerinde etkili, nicel verileri analiz edebilen, araştırma ve inceleme ile ilgilenen kişilerdir. İktisadi ve İdari Bilimler Bölümü öğrencileri; sayısal verileri ölçümlemeyi öğrenmenin yanı sıra yönetici ve idareci vasıfları da edinecekleri kapsamlı ve çok yönlü bir eğitim alırlar.

İktisadi ve İdari Bilimler Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

İktisadi ve İdari Bilimler eğitim süreci 4 yıldır. İktisadi ve İdari Bilimler sıralama bilgisi ve İktisadi ve İdari Bilimler taban puanları her yıl değişim göstermektedir. Bu bölümlerde eğitim gören öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS gerekliliğini başarı ile tamamlamaları gerekir. Mezuniyet şartları yerine getirildiğinde “İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Lisans Programı Diploması” almaya hak kazanılır. Ayrıca İktisadi ve İdari Bilimler başarı ile tamamlayan mezunlar; İktisat, Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi gibi programlarda yüksek lisans yapabilir.

İktisadi ve İdari Bilimler Bölümü Dersleri Nelerdir?


İktisadi ve İdari Bilimler eğitim gören öğrenciler, toplamda 8 yarıyıldan oluşan eğitim hayatları boyunca başta iktisat ve istatistik olmak üzere genel muhasebe, sermaye piyasaları, ekonometrik analiz ve uluslararası iktisatın işleyişi ile ilgili bir eğitim alırlar. İktisadi ve İdari Bilimler ne demek sorusunun yanıtı için fakültede verilen dersler incelenebilir. İktisadi ve İdari Bilimler eğitim gören öğrencilerin sorumlu olduğu bazı dersler şunlardır:

  • İktisada Giriş
  • İşletme
  • Genel Muhasebe
  • Mikro İktisat
  • Makro İktisat
  • Matematiksel İktisat
  • İstatistik
  • Kamu Maliyesi
  • İktisat Tarihi
  • İktisat Politikası
  • Para Teorisi
  • Para Politikası
  • Ekonometri
  • Türk Vergi Sistemi
  • İktisadi Düşünceler Tarihi
  • İktisat Tarihi
  • Uluslararası İktisat
  • Türkiye Ekonomisi

İktisadi ve İdari Bilimler Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?


İktisadi ve İdari Bilimler mezun olan kişiler muhasebe ofisleri, sigorta şirketleri gibi birçok kurum ve kuruluşta çalışabilirler. Bu programlarda eğitim gören kişiler yönetim ve idare üzerine de temel eğitimler alır. Mezunlar; idari hakimlik, vergi müfettişi ve otel işletmeciliği gibi pozisyonlarda da çalışır. Aynı zamanda bu programlardan mezun olan kişiler; Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndan yeterli puanı alarak Maliye Bakanlığı, PTT ve Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü gibi kamu kurum ve kuruluşlarında da çalışabilirler. 

İktisadi ve İdari BilimlerBölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

İktisadi ve İdari Bilimler mezunu ne iş yapar sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; bu bölümleri başarıyla tamamlayan mezunlar, ekonomi ve idari işler ile ilgili faaliyet gösteren birçok alanda iş imkanı bulabilirler. Bu alandan mezun kişilerin çalışabilecekleri yerler ise şunlardır;

  • Bankalar
  • Merkez Bankası
  • Vergi Dairesi
  • Mali Müşavirlik Ofisleri
  • TBMM
  • İMKB (İstanbul Menkul Kıymetler Borsası)
  • Kaymakamlık
  • SPK (Sermaye Piyasası Kurulu)
  • Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu
  • Aracı Firmalar
  • Muhasebe Ofisleri

Bu alanda çalışmak isteyen adaylar, Kariyer.net üzerinden ilgili iş ilanlarına ulaşabilirler.

İktisat Mezunları Ne İş Yapar? Maaşları Ne Kadar?

Son yıllarda üniversitelerin en popüler bölümlerinden biri olan iktisat, ekonomi alanında nitelikli kişiler yetiştirmek için kurulmuş bölümlerden biridir. İktisat mezunları ne iş yapar? Maaşları ne kadar sorusuna, bu bölümü okumak isteyen kişiler cevap aramaktadır.


İktisat bölümünden mezun olan kişiler, iktisatçı olarak anılsa da kendilerini ekonomi ağırlıklı geliştirmeleri halinde ekonomist unvanı ile de anılırlar. 
İktisat bölümünden mezun olan kişiler özel ve kamu bankaları başta olmak üzere, ekonomi ve finans alanında çeşitli sektörlerde iş bulabilirler. Ancak üniversitelerin iktisat bölümleri son yıllarda fazla sayıda mezun verdiği için, bu bölümden mezun olan kişilerin iş bulma potansiyelleri de gittikçe azalmaktadır.

İktisat Mezunları Ne İş Yapar?

Fakültelerinin iktisat bölümünde okuyan kişiler istatistik, ekonomi ve benzeri alanlarda teorik bilgiler içeren dersler görürler. Uluslararası iktisat, iktisat politikası, iktisat teorisi ve iktisat tarihi gibi dallarda eğitim alan bölüm öğrencileri, mezun olduktan sonra birçok iş kolunda istihdam edilebilir.

Devlete ait iktisat birimlerinin tamamında iş bulma potansiyeli bulunan bölüm mezunları vergi daireleri, devlet bankaları ve Maliye Bakanlığı gibi çok geniş alanlarda iş imkânına sahiptirler. Geçmişte bölümden mezun olan kişiler çok rahat bir şekilde iş bulabilirken, günümüzde ise iş bulmada net bir sıkıntı yaşanmasa da olanaklar daha kısıtlı hala gelmeye başlamıştır.
İktisat bölümünden mezun olan kişiler kamu kurumlarının dışında özel sektörde başta bankalar olmak üzere, ekonomi ile alakalı şirketlerde iş bulabilirler. Bölümden mezun olduktan sonra ekstra eğitimler alıp çalışmalar yapmak, daha iyi bir kariyer elde etmek için kolaylık sağlar.
Bölümden mezun olduktan sonra yüksek lisans ve doktora eğitimi alınarak, akademik anlamda kariyer oluşturmak mümkündür. Bu alanda akademik eğitimini tamamlayan kişilerin devletin önemli kurumlarında ve özel şirketlerde, danışman ve eğitici olarak hizmet vermeleri mümkün hale gelir. Özellikle ekonomik strateji danışmanlığı gibi alanlarda, akademik kariyere sahip olan kişilerin hizmet verdikleri bilinmektedir.

İktisat mezunlarının geliştirmeye devam etmek için, özel eğitim kurumlarında ekonomi bölümleri ile dolaylı yoldan alakalı olan çeşitli sertifika programlarına katılmaları iş bulma imkânı artırır. Bu alanda daha donanımlı olmak, daha yüksek maaş almanızı sağlayabilir.
İktisat mezunu kişiler, genellikle şu alanlarda istihdam edilirler:

•    Bankaların müfettişlik kadroları
•    Ekonomik analiz gerektiren pozisyonlarda
•    Mali müşavirlik özel ve kamu bankalarında değerlendirme uzmanlığı
•    TBMM çatısı altında çeşitli görevler
•    Ekonomi ile ilgili bakanlıklarda danışmanlık ve memurluk
•    Vergi müfettişliği
•    Merkez bankası memurluğu
•    Sayıştay denetçiliği

•    Kaymakamlıkların çeşitli birimleri
•    İdari hâkimlik gibi

Birçok alanda iktisat mezunları istihdam edilir. Özellikle özel ve kamu bankalarında, bu bölümden mezun olan kişiler öncelikli olarak tercih edilmektedir.

Kimler İktisat Bölümünde Okumalıdır?

Şartları sağlayan herkes bu bölümde okuyabilirken, özellikle geometri, temel matematik ve grafik okuma gibi çeşitli alanlarda kendini başarılı hisseden kişilerin, iktisat bölümünde daha başarılı oldukları bilinmektedir.

İktisat tüm sosyal bilimlerin temelinde olan ayrı bir bilim olarak ele alındığında, özellikle ekonomi ile alakalı konulara meraklı olan kişilerin iktisat bölümünde okumaları tavsiye edilir.

İktisat Bölümünden Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?

Bu bölümden mezun olan kişilerin maaşları, çalışmış oldukları özel veya kamu şirketine göre farklılık göstereceği gibi şirket bünyesindeki pozisyonu da maaşlar da belirleyici rol oynar.

Mesleğe yeni başlayan kişiler ortalama 3 bin TL maaş alırken, tecrübe kazanıp doğrudan bölüm ile alakalı sektörlerde iş bulan kişilerin maaşları ise, 5000 TL civarındadır. Kişinin kendini geliştirerek çalışmış olduğu kurumda yönetici olması halinde, alacağı maaş da doğal olarak daha yüksek olacaktır.

Pozisyonlara Göre İktisat Maaşları (2019)
Mali Müşavir: 4.930 tl.
Finansal Danışman : 3.950 tl.
Denetçi : 4.220 tl.
Denetim Yardımcısı : 2.860 tl.
Denetim Müdürü : 8.890 tl.
Denetim Uzmanı : 3.980 tl.
Muhasebe Elemanı : 2.570 tl.
Muhasebe Uzmanı : 3.700 tl.

Son Güncelleme:09.02.2021 23:12

İktisat Mezunu Ne İş Yapar?

En çok tercih edilen bölümlerden biri de iktisat bölümüdür. Peki tercih edilen bu bölüm hakkında neler biliyoruz? İşte size iktisat mezunu ne iş yapar, bölüm dersleri nelerdir, hangi mesleklerde çalışabilir gibi pek çok sorunun cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Tercihiniyap Forum Tekrar Aktif Tıklayın

İktisat bölümü İktisadi ve İdari Bilimler, İktisat, İşletme ve Siyasal Bilgiler Fakültelerinde okutulan bölümlerden bir tanesidir. Ülkemizde bulunan üniversitelerin büyük bölümünde iktisat bölümü yer almaktadır. Son yıllarda yapılan üniversite yerleştirme sonuçlarına göre iktisat bölümüne ait kontenjanların yıldan yıla arttığı görülmektedir. Kontenjanların artmasıyla birlikte eski önemini çok fazla korumayan iktisat bölümünü tercih etmeyi düşünen arkadaşlarımız için mezuniyet sonrası ne iş yapacakları konusunda bilgi vermek istiyoruz.

İktisat Bölümü Dersleri Nelerdir?

İktisat bölümüne ait en temel dersler: Mikro iktisat, makro iktisat ve para politikası olarak bilinir. Bu derslerle birlikte iktisat bölümünde: Matematik, istatistik, işletme, uluslararası iktisat, maliye ve ekonometri gibi temel derslerde okutulmaktadır. Özüne bakıldığında bu derslerin her biri üniversiteler için ayrı birer bölüm değeri taşımaktadır. Bu nedenle iktisat bölümü, mezunlarına çok geniş bir iş yelpazesi sunmaktadır. İktisat bölümünde, bu derslerin içeriği çok kapsamlı öğretilmese de dersleri gören mezunlar meslek tercihleri konusunda kendilerine bir yol haritası çizmektedir.

İktisat Bölümü Mezunları Kamuda Hangi Mesleklerde Çalışabilir?

İktisat bölümü mezunlarının kamuda çalışabilecekleri en uygun kurumlar: Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’dır. Bu bakanlıklarda da meslek olarak, Hazine Uzman Yardımcılığı, Hazine Kontrolörlüğü ve Dış Ticaret Uzman Yardımcılığı meslekleri iktisat mezunları için mesleki tatmin açısında en uygun yerlerdir. Bu meslekler dışında iktisat mezunları: Kaymakam, İdari Hakim ve Sayıştay Denetçisi olabilirler. Kamu kurum ve kuruluşlarında uzman, denetçi, denetmen ve müfettiş olabilirler. Bir iktisat mezunu, Gümrük müfettişi olabileceği gibi, TBMM yasama uzmanı da olabilir. Bu mesleklere atanmak isteyen iktisat mezunlarının KPSS a kadro puanlarının iyi olması ve kurumlar tarafından açılacak olan kurum sınavlarını kazanması gerekmektedir.

İktisat Bölümü Mezunları Memur Olabilir Mi?

İktisat bölümü mezunları için bir diğer alternatifte kamu personeli seçme sınavından aldıkları KPSS P3 puanı ile memur olmaktır. Çift yıllarda yapılan KPSS P3 puanının geçerlilik süresi 2 yıldır ve bu puan ile dört merkezi atamada tercih yapılabilmektedir İktisat mezunları da bazı kamu kurum ve kuruluşların iktisat bölümü için açtıkları kadrolara başvuru yapma hakkını elde etmektedir. İktisat mezunları o yıla ait merkezi atama sonuçlarına göre: Memur, vhki, bilgisayar işletmeni, DHMİ apron görevlisi gibi mesleklere atanabilmektedir. Bununla birlikte iktisat mezunları çift yılda aldıkları P3 puanını kamu kurum ve kuruluşların açıktan personel alım ilanları içinde kullanabilmektedir.

İktisat Bölümü Mezunları Özel Sektörde Ne İş Yapabilir?

Üniversitelerin iktisat bölümleri kapsamlı bir ders programına sahip olduğundan, bölüm mezunlarının özel sektör yelpazesi oldukça geniştir. Bankacılık, ekonomistlik, borsa uzmanlığı, finans direktörü, dış ticaret sorumlusu, istatistikçi, işletme yöneticisi gibi bir çok mesleği icra eden iktisat mezunu mevcuttur. Bununla birlikte, kendi işletmesini açan, uluslararası finans ve ticaret sektöründe çalışan, gümrük müşavirliklerinde ve serbest mali müşavirlikte çalışan iktisat mezunlarına da rastlayabilirsiniz. 

Özetlemek gerekirse, iktisat bölümünü hakkıyla okuyan kişiler için gerek kamu da gerekse de özel sektörde yapabilecek bir çok meslek vardır. Özellikle, iktisat bölümünde kendi markasını yaratan üniversitelerden mezun olanlar için her iki sektörde de kapılar ardına kadar açıktır.

İktisat Bölümünün Meslek Bulma Konusunda Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

İktisat bölümünün en büyük dezavantajı: Bu bölümün her yıl çok sayıda mezun vermesidir. Doğadaki kıt kaynakların sınırsız insan isteklerini karşılaması için çözüm arayan iktisat bölümü, kendi mezunlarına meslek bulma konusunda yeterince çözüm bulamamaktadır. Bölümün en büyük avantajı ise: Bölüm ders içeriklerinin gerek kpss/kurum sınavı formatına gerekse de özel sektör çalışma alanlarına çok uygun şekilde belirlenmiş olmasıdır. İİBF ve SBF bölümleri içerisinde ders içeriği açısından en avantajlı bölümlerden biri iktisat bölümüdür. Üniversite Rehberi

Üniversite Tercihlerinde Bize Sormak İstedikleriniz İçin TIKLAYINIZ. 

Bizi Sürekli Takip Edebilmek İçin TIKLAYINIZ.

Yazımızı Puanlamak İster misin?

İngilizce İktisat Bölümü Nedir?

İktisat bilimi üretici, tüketici ve devletlerin kısıtlar altındaki karar verme davranışlarını teorik ve analitik yöntemlerle inceleyen bir sosyal bilim dalıdır.  Bu bağlamda, mikro iktisadın temel konuları arasında bireyler ve firmaların ekonomik kararlar oluşturması, fiyatlar, gelir ve kaynak dağılımı ve üretimin belirlenmesi yer alır. Makro iktisat ise, ekonomiyi bir bütün olarak ele alır ve para, milli gelir, enflasyon, büyüme ve kalkınma gibi konularla ilgilenir.

İktisat, teorik modeller oluşturarak güncel konuları analiz edip geleceğe yönelik tahmin yapılabilmesini mümkün kılar.

İktisat İngilizce Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

İktisat İngilizce Bölümü, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin İşletme Fakültesinde bulunan ve 4 yıllık %100 İngilizce eğitim veren lisans programıdır. Bunun yanında 1 yıl süreli zorunlu İngilizce hazırlık programı uygulanmaktadır. İngilizce yeterlik sınavını geçen öğrenciler doğrudan lisans birinci sınıfa başlarlar.

İngilizce İktisat Bölümü Dersleri Nelerdir?

İktisat İngilizce Bölümünde;

  • Microeconomics
  • Macroeconomics
  • Economic Policy
  • Economic Theory
  • Economic History
  • International Economics
  • Turkish Economy
  • Econometrics
  • History of Economic Thought
  • Financial Markets and Institutions
  • Introduction to Business
  • Financial Accounting
  • Mathematics
  • Introduction to Statistics
  • Cost and Managerıal Accounting
  • Marketing Management
  • Computational Methods in Social Sciences
  • Growth and Development
  • Public Finance
  • Business Law
  • Money and Banking

gibi zorunlu derslerin yanı sıra öğrencilerin kendilerine daha uygun olanı seçip eğitim alabileceği seçmeli dersler de bulunmaktadır. Bunlardan bazıları;

  • Industrial Economics
  • Labor Economics
  • Managerial Economics
  • Research in Selected Topics in Economics
  • Seminar
  • European Economic Integration
  • Public Finance: Special Topics
  • Applied Econometrics

 

İktisat İngilizce Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Mezunlar, öğrendikleri araçları iş hayatlarında etkin ve verimli bir şekilde kullanabilirler. İlgili kurum ve kuruluşlarda etkinliği artırıcı işlevler üstlenebilir, düzenlemeler yapabilir ve karar verici konumlarda çalışabilirler.  Mezunlar, teorik ve pratik bilgi, dil ve bilgi-teknolojik yetiler içeren iktisat formasyonlarıyla, piyasa analizi, politika yapımı ve kurumsal yönetim süreçlerine etkin bir şekilde katkıda bulunabilirler. Mezunların üstlenebildiği görevler, yöneticilikten, uzmanlık/müfettişlik/denetmenliğe kadar uzanan zengin bir yelpaze oluşturmaktadır.

 

İktisat İngilizce Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

İktisat Bölümü mezunları, özel sektörde özel bankalar, özel şirketler, borsa ve danışmanlık şirketlerinde; kamu sektöründe ekonomi yönetimi ile ilgili bakanlıklar, Merkez Bankası, kamu bankaları ve Türkiye İstatistik Kurumu’nda; sivil sektörde vakıflar, sivil araştırma merkezleri ve diğer sivil toplum kuruluşlarında; uluslararası alanda Dünya Bankası, IMF ve benzeri kuruluşlarda çalışma imkânı bulabilirler. Bölüm mezunları, belirtilen kurumlarda yönetici, araştırmacı, müfettiş veya uzman unvanlarıyla iş imkânı elde edebilirler ya da akademik bir kariyer çizgisi seçebilirler.

 

 

 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır