Kaçak yapıya elektrik aboneliği 2022

Kaçak Yapıya Elektrik Aboneliği 2022

kaçak yapıya elektrik aboneliği 2022

Kaçak yapılara su ve elektrik aboneliği!

05 Temmuz 2022 tarihli ve 31887 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan 7417 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la, Ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olan ya da hiç ruhsat alınmamış yapılara, yol, elektrik, su, telefon, kanalizasyon, doğal gaz gibi alt yapı hizmetlerinden birinin veya bir kaçının götürüldüğünün belgelenmesi halinde elektrik ve su aboneliği yapılabilmesine imkân tanındı.
Bu kanuna göre “01.07.2022 tarihine kadar yapı (inşaat) ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olup, kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılara; yol, elektrik, su, telefon, kanalizasyon, doğal gaz gibi alt yapı hizmetlerinden birinin veya birkaçının götürüldüğünün belgelenmesi halinde, ilgili yönetmelikler doğrultusunda fenni gereklerin yerine getirilmiş olması ve bu maddenin yayımı tarihinden itibaren başvurulması üzerine, kullanma izni alınıncaya kadar ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su ve/veya elektrik bağlanabilir” denildi.
"İmar affı değil ama affın önünü açar"
Düzenlemeyi değerlendiren kaynaklar, bunun doğrudan bir imar affı olmadığını, ancak imar affının önünü açabilecek bir uygulama olduğunu kaydettiler. Düzenlemenin aynen kanunlaşması halinde, yaptıkları konutlar için iskan almamış müteahhitlerin daha kolay satış yapmasının önünün açıldığını kaydeden kaynaklar, "Günümüzde müteahhitler konutu satıyorlar fakat iskan olmadığı için elektrik ve su aboneliği şantiyeden kullanılıyordu. Ev alanlar da sürekli müteahhidi sıkıştırıyorlardı. Bundan sonra imar başvuruları da düşebilir" değerlendirmesinde bulundular.


Danıştay’dan mera ve orman alanlarında 'aboneliğe engel' karar

Orman ve mera gibi yapılaşma yasağı bulunan alanlardaki kaçak yapılara artık elektrik, su ve doğalgaz bağlanamayacak.

Fotoğraf: Silivri Belediyesi

Danıştay Onüçüncü Daire; orman ve mera gibi yapılaşma yasağı bulunan alanlarda yer alan yapı kayıt belgesi almış yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlanması yönündeki işlemler için ‘hukuka aykırı’ dedi. Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı`nın ‘olur kararını’ durdurdu.

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) 31 Mayıs 2022 tarihli işlemi ile bu işlemin dayanağı olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kararıyla orman ve mera alanlarında yapı kayıt belgeleriyle elektrik ve doğalgaz bağlatma işlemi yapılabiliyordu.

Bu durumun meraların amaç dışı olarak işgaline yol açtığını savunan TMMOB’a bağlı Ziraat Mühendisleri Odası işlemlerin yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açtı.

Ziraat Mühendisleri Odası davada Mera Kanunu kapsamında kalan alanlarda yapı kayıt belgesi düzenlenmemesi gerektiğini ifade etti. Bu alanlarda yapılan yapıların işgal ve tecavüz olarak değerlendirilerek ilgili mevzuat uyarında suç oluşturacağını belirtti.

Kanun uyarınca mera tahsis değişikliği yapılmadan mera alanının kullanımının mümkün olmadığı savunan Ziraat Mühendisleri Odası kaçak yapı sahiplerine imar affı getirildiğini savundu.

Bakanlıkların karar ve talimatlarının hukuka aykırı olduğu ifade ederek kararın iptalini istedi.

Bakanlık afet riski diyerek gerekçelendirdi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı dosyaya yaptığı savunmada kararın afet risklerine hazırlık gerekçesiyle alındığını belirtti. Ruhsatsız veya ruhsata aykırı yapıların kayıt altına alınmasının hedeflendiğini savundu.

“Böylece yapıların yıktırılıp yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar malikler ile idareler arasında imar mevzuatından kaynaklanan problemlerin ortadan kaldırılması, bir nevi imar barışının sağlanması amacıyla yürürlüğe kondu” dedi.

TEDAŞ da dava konusu işlemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ‘oluruyla’ yapıldığını yönünde savunma yaptı.

3194 sayılı İmar Kanunu'nun geçici 16. maddesinde yapı kayıt belgesi alınamayacak alanlar ve yapılar sayılmasına rağmen bunlar arasında "orman, yayla ve mera" alanlarının sayılmadığını ifade etti.  

Kanun maddesi uyarınca yapı kayıt belgesi alabilecek orman, yayla ve mera alanlarındaki yapılara talep hâlinde su, elektrik ve doğalgaz bağlanmasında hukuka aykırılık bulunmadığını belirtti.

Danıştay ‘dur’ dedi

Dosyayı görüşen Danıştay Onüçüncü Daire, Anayasa’nın "Toprak mülkiyeti" başlıklı 44. maddesi, "Tarım, hayvancılık ve bu üretim dallarında çalışanların korunması" başlıklı 45. maddesi ile "Ormanların korunması ve geliştirilmesi" başlıklı 169. maddelerine atıf yaptı.

“Anayasa uyarınca, devlet, toprağın verimli olarak işletilmesini korumak ve geliştirmek, erozyonla kaybedilmesini önlemek amacıyla gerekli tedbirleri almak, tarım arazileri ile çayır ve meraların amaç dışı kullanılmasını ve tahribini önlemek, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koymak ve tedbirleri almak, ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade etmemek ve belirli istisnalar dışında orman sınırlarında daraltma yapmamakla yükümlüdür” dedi.

Daire, Orman Kanunu uyarınca ormanlarda belirli istisnalar dışında her çeşit bina, ağıl ve hayvanların barınmasına mahsus yerler yapılması, tarla açılması, işlenmesi, ekilmesi ve yerleşilmesinin yasak olduğunu belirtti.

Mera Kanunu uyarınca da mera, yaylak ve kışlakların özel mülkiyete geçirilemeyeceğini, amacı dışında kullanılamayacağını ifade etti.

Buradan yola çıkan Onüçüncü Daire yapılaşma yasağı bulunan orman ve mera alanlarındaki yapılar için yapı kayıt belgesi düzenlenemeyeceğine, düzenlenmiş olsa bile ilgili yapıların bu belgenin sağladığı haklardan yararlandırılamayacağına karar verdi.

“Hukuka uygunluk yok” diyen Onüçüncü Daire “Kararın uygulanması hâlinde giderilmesi güç zararların doğmasına yol açacağı sonucuna varılmıştır” diyerek dava konusu işlemlerin yürütmesinin durdurulmasına hükmetti.

Ne olmuştu?

18 Mayıs 2018’te Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikle 3194 sayılı İmar Kanunu’na geçici 16. madde eklendi. Böylelikle halk arasında “imar barışı” olarak adlandırılan kısmen imar affı dinilen uygulama yürürlüğe girdi.

Bundan bir ay sonra da yine Resmi Gazete’de “Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar” yayımlandı. Kayıt belgesi düzenlenemeyecek alanlar arasında sayılmayan orman ve mera alanlarında bulunan yapılar için alınan belgelere su, elektrik ve doğalgaz bağlatma talepleri söz konusu oldu.

Elektrik dağıtım şirketlerinin bağlantı başvurularını reddetmesi üzerine yurttaşlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na şikâyet dilekçeleri vermeye başladı.

Bakanlık imar barışıyla yapı kayıt belgesi alınan yapılara su, elektrik ve doğalgaz hizmetlerinin bağlanması için hak tanındığını belirterek enerji dağıtım kuruluşlarına talimat gönderdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü de tüm elektrik dağıtım şirketleri ile EPDK ve TEDAŞ’da karara uyulması yönünde yazı gönderdi.

TEDAŞ ise 31 Mayıs 2022’de yapı kayıt belgesi alan ve özel kanunlar uyarınca yıkım kararı alınıp yıktırılmayan yapılara elektrik verilmesine ilişkin gerekli iş ve işlemlerin yürütülmesi hususunda 81 il valiliğine ve dağıtım şirketlerine yazı yazdı.

(HA)


İstanbul - BİA Haber Merkezi

Hikmet Adal


kaçak yapıya elektrik aboneliği

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda "torba kanun" tasarısının 7 maddesi daha kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun uyarınca riskli alan, kentsel dönüşüm ve gelişim alanı, yenileme alanı olarak belirlenen alanlarda bulunan yapılardan, yapı ruhsatiyesi veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılara, dönüşüm ve yenileme uygulamalarına muvafakat verilmesi koşuluyla geçici olarak elektrik, su ve doğal gaz bağlantısı ve aboneliği yapılacak. Ancak bu, herhangi bir kazanılmış hak teşkil etmeyecek. Geçici abonelik süresi 5 yılı geçemeyecek.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca belirlenen sosyal yardımlardan yararlanan kişileri istihdam eden işverenlere sigorta primi desteği verilecek.

Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsizler arasında olması kaydıyla; Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu Kurulu tarafından belirlenen nakdi düzenli sosyal yardım alanların özel sektörde işe girmeleri...

Kaçak yapı elektrik aboneliği

Kaçak yapı elektrik aboneliği

Kaçak yapı elektrik aboneliği

16-01-2015 10:37:16

Yapı kullanma izni olmayan yapılarda, kullanma izni alınıncaya kadar geçici olarak bazı abonelikler veriliyor. Peki, kaçak yapıya elektrik aboneliği olur mu? İşte, kaçak yapıya elektrik bağlanması 2015!

Kaçak yapılara doğalgaz bağlanacak mı 2016?

Kaçak yapılara doğalgaz bağlanacak mı 2016?

25-03-2016 16:12:46

Torba Yasa kapsamında kaçak yapıların elektrik, su ve doğalgaz abonelikleri ile ilgili bazı düzenlemeler yer alıyor. Bu düzenlemeye göre, "Kaçak yapılara doğalgaz bağlanacak mı 2016?" diye soruyorsanız işte yanıtı..

Kaçak yapılara elektrik bağlanacak mı 2016?

Kaçak yapılara elektrik bağlanacak mı 2016?

23-03-2016 16:09:24

Hükümetin seçim vaatleri kapsamında hazırlanan yeni Torba Yasa, 23 Mart'ta Meclis'e sevkedildi. Peki, yasa tasarısı ile kaçak yapılara elektrik bağlanacak mı 2016? İşte Torba Yasa 2016 kapsamı..

Kaçak yapılarda oturanların mağduriyeti son buluyor!

Kaçak yapılarda oturanların mağduriyeti son buluyor!

23-03-2016 05:17:00

Gecekondu sahipleri 10 yıl içinde kentsel dönüşüme katılma taahhüdü verecek. Buna karşılık 1 Kasım 2015’ten önce inşa edilen kaçak yapılara elektrik, su, doğalgaz bağlanmasına izin verilecek

Kaçak evlere elektrik verilecek mi 2015?

Kaçak evlere elektrik verilecek mi 2015?

07-08-2015 16:13:52

Ruhsatı olmayan ve ruhsatına aykırı bir şekilde inşa edilen yapılar kaçak oluyor. Kaçak yapılar elektrik gibi bazı aboneliklerden mahrum tutuluyor. Peki, kaçak evlere elektrik verilecek mi 2015?

Kaçak yapı nasıl durdurulur?

Kaçak yapı nasıl durdurulur?

16-01-2015 17:17:21

Bir yapının inşaat çalışmalarına başlanabilmesi belli başlı prosedürleri ve gereklilikleri yerine getirmesi gerekiyor. Kaçak yapı yaptırımları neler? Kaçak yapı nasıl durdurulur?

Fırat Anlı: Kaçak yapılaşmaya geçit yok!

Fırat Anlı: Kaçak yapılaşmaya geçit yok!

16-01-2015 17:00:00

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş başkanı Fırat Anlı, Gazi Köşkü Sosyal Tesislerinde yapılan ziyarette yaptığı konuşmada tarihi, kütürel doğal alanlarda kaçak yapılaşmaya izin vermeyeceklerini dile getirdi.

Kaçak yapıya ruhsat alma süresi!

Kaçak yapıya ruhsat alma süresi!

16-01-2015 16:37:33

Kaçak yapı olarak tespit edilen yapının, tespit tarihinden itibaren belediye ve valilik tarafından belirlenen süre içerisinde yapıya ruhsat alınması gerekiyor. İşte, kaçak yapıya ruhsat alma süresi!

Kaçak yapının cezası!

Kaçak yapının cezası!

16-01-2015 15:57:51

Kaçak olarak tespiti yapılmış olan yapıların sahiplerine ve müteahhitlerine ilişkin bir çok yaptırım söz konusu oluyor. Peki, kaçak yapının yaptırımları neler? İşte, kaçak yapının cezası!

Kaçak yapı ruhsatlandırma dilekçesi!

Kaçak yapı ruhsatlandırma dilekçesi!

16-01-2015 15:46:37

Kaçak yapının tespit edilmesi halinde bu aykırılığın giderilmesi için tespit tarihinden itibaren 30 gün veriliyor. Bu süre içerisinde yapıya ruhsat alınması gerekiyor. İşte, kaçak yapı ruhsatlandırma dilekçesi!

Kocaeli'de 2014 yılında 52 kaçak yapı yıkıldı!

Kocaeli'de 2014 yılında 52 kaçak yapı yıkıldı!

16-01-2015 15:42:44

İbrahim Karaosmanoğlu, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Tolga Ok ve yönetimini makamında ağırladı. Karaosmanoğlu ziyarette, kaçak yapılaşmaya müsaade etmediklerini belirterek, “2014 yılında 52 kaçak yapı yıktık” dedi.

Kaçak yapı nasıl ruhsatlandırılır?

Kaçak yapı nasıl ruhsatlandırılır?

16-01-2015 15:08:09

Kaçak yapının tespit edilmesi halinde, tespit tarihinden itibaren en çok bir ay içinde, yapı sahibi, yapısını yapı ruhsatına uygun duruma getirmesi ya da yapı ruhsatı alması gerekiyor. Peki, kaçak yapı nasıl ruhsatlandırılır?

Kaçak yapılaşma nereye şikayet edilir?

Kaçak yapılaşma nereye şikayet edilir?

16-01-2015 14:41:23

İnşaat çalışmaları için belli başlı prosedürleri ve gereklilikleri yerine getirilmesi gerekiyor, aksi takdirde yapı kaçak yapı oluyor. Peki, kaçak yapılaşma nereye şikayet edilir?

Kaçak yapı para cezasına itiraz 2015!

Kaçak yapı para cezasına itiraz 2015!

16-01-2015 14:31:02

Kaçak yapı para cezasına itiraz cezanın tebliğinden itibaren yedi gün içinde sulh ceza mahkemesine yapılabiliyor. İşte, kaçak yapı para cezasına itiraz 2015!

Kaçak yapı elektrik aboneliği Haberi

Kaçak yapı elektrik aboneliği

Kaçak yapıya elektrik bağlanması 2015!

Kaçak yapı ya da imar mevzuatına aykırı yapı, yetkili idarelerin bilgisi dışında (ruhsatsız) yapılan ya da imar mevzuatında yer alan uyulması zorunlu kurallara uyulmayarak ruhsat ve eklerine aykırı yapılan yapılar olarak karşımıza çıkıyor.

Yasadaki tanıma göre; "İmar mevzuatına aykırı yapı", "ruhsatsız yapılar," "ruhsat ve eklerine" fen ve sağlık kurallarına, kat nizamına, taban alanına, komşu mesafelerine, imar yoluna, ön cephe hattına, bina derinliğine, imar planı bölgeleme esaslarına aykırı olan, komşu parsele veya imar planlarında yol, yeşil alan, otopark gibi kamu hizmet ve tesisleri için ayrılmış alanlara tecavüz eden, kesin inşaat yasağı olan yerlere inşa edilen yapılar olarak biliniyor.

Ruhsat alınmadan başlanılan veya ruhsat ve eklerine aykırı olan yapılar İmar Kanunu gereğince yıkılması gereken yapılar olarak belirtiliyor. Kaçak yapının...

Copyright © 2023 Emlakkulisi.Com

 
BAZI TEDAŞ MÜESSESE MÜDÜRLÜKLERİ İNŞAAT RUHSATI OLMAYAN BİNALARA ELEKTRİK BAĞLAYARAK İMAR AFFI UYGULUYOR

TEDAŞ birimleri tarafından Bütçe Kanunu gerekçe gösterilerek alt yapı hizmetlerinden faydalandığı belgelenen ruhsat almamış ya da alamamış yapılara geçici olarak elektrik bağlandığı bilinmektedir. İnşaat ruhsatı almamış yasa dışı yapılara elektrik, su veya telefon abonelik işlemlerinin yapılmamasına yönelik olarak yeni bir düzenleme getiren Türk Ceza Kanunu'nun 184. maddesi 25611 sayılı Resmi Gazete'de yayınlandığı 12.10.2004 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiştir.

 

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun "İmar Kirliliğine Neden Olma" başlıklı 184. maddesi'nde aşağıdaki hükümler yer almaktadır.

MADDE 184.- (1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
(3) Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(4) Üçüncü fıkra hariç, bu madde hükümleri ancak belediye sınırları içinde veya özel imar rejimine tabi yerlerde uygulanır.
(5) Kişinin, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yaptığı veya yaptırdığı binayı imar planına ve ruhsatına uygun hale getirmesi halinde, bir ve ikinci fıkra hükümleri gereğince kamu davası açılmaz, açılmış olan kamu davası düşer, mahkum olunan ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar.

3194 sayılı İmar Kanunu'nun da da kullanma izni almayan veya verilmeyen yapıların elektrik, su, kanalizasyon gibi alt yapı hizmetlerinden faydalanamayacağı da hüküm altına alınmıştır. Bu kanun maddesi ile kullanma izni alınmamış olan yapıların alt yapı hizmetlerinden yararlanmaları engellenerek, bina tamamlanmış olsa dahi kalıcı olarak yararlanılması engel olunmaya çalışılmıştır.

Bugüne kadar çıkarılan tüm imar aflarında da İmar Kanunu'nun bu hükmü esas alınarak yapılan düzenlemelerde hep kullanma izni esas alınmıştır. Bilindiği gibi imar mevzuatında yapı ruhsatı ile yapı kullanma izni farklı kavramlar olup yapı ruhsatı inşaata başlamadan önce ilgili idarece (belediye ya da bayındırlık il müdürlükleri tarafından) verilen inşaat izni yerine geçen ruhsat olup, yapı kullanma izni ise; yapının ruhsat ve eklerine uygun olduğu ve kullanılmasında fen bakımından bir sakınca görülmediğinin tespiti sonrasında verilen izindir.

TEDAŞ birimleri tarafından her fırsatta enerjilendirmek için çaba harcanan kaçak yapıların esas tanımı ise kullanma izni olmayan yapı değil, ruhsatı olmayan, yani inşaat izni almamış olan ve doğal olarak da yapı ruhsatı alamayacak olan yapıdır.

24 Aralık 2003 tarihinde kabul edilen 2004 yılı Bütçe Kanununun 49/j maddesinde "Kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılara; yol, su, telefon, kanalizasyon, doğalgaz gibi alt yapı hizmetlerinin birinin veya birkaçının götürüldüğünün belgelenmesi halinde, ilgili yönetmelikler doğrultusunda fenni gereklerin yerine getirilmiş olması ve bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren başvurulması üzerine kullanma izni alınıncaya kadar geçici olarak elektrik ve/veya su bağlanabilir. Bu kapsamda elektrik ve/veya su bağlanması herhangi bir kazanılmış hak teşkil etmez." hükmü yer almıştır.

TEDAŞ birimleri suç işliyor
Bütçe Kanunu'nu gerekçe göstererek TEDAŞ EDM'leri tarafından kaçak yapılar yoğun olarak enerjilendirilmektedir. Ceza Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ile birlikte bazı TEDAŞ Elektrik Dağıtım Müesseseleri iki yasa hükmünün çeliştiği görüşü ile 2004 yılı Bütçe Kanunu ile getirilen "dolaylı imar affının" da uygulamasını bir süre durdurmuş ancak daha sonra kaçak yapıların enerjilendirilmesine devam edilmiştir.

2004 yılı Bütçe Kanununun ilgili madde hükmünün de bu esasa göre yorumlanması gerekmektedir. 49. maddede ruhsat sahibi olmayan yapılar için hiçbir düzenleme getirilmemiş, düzenleme "kullanma izni almayan veya verilmeyen" yapılar için getirilmiştir.

Yasa hükmünü açarak yorumladığımız takdirde de yapı ruhsatı sahibi olan ancak kullanma izni almayan ya da verilmeyen yapılarda yol, kanalizasyon, gaz, telefon gibi altyapılarından herhangi birinin verilmiş olması halinde geçici olarak elektrik ve/veya su hizmetinden de faydalandırılır hükmünün anlaşılması gerekmektedir. Nitekim son Türk Ceza Yasası hükmünde de bu durum açıkça göz önünde bulundurulmuş ve kaçak yapılara ilişkin düzenlemede "kullanma izni" faktörü geri plana itilerek "ruhsat" faktörü ön şart haline getirilmiştir.

184/1 maddesinde düzenlenen suçun faili ruhsatsız olarak veya ruhsata aykırı olarak bina yapan kişidir. 184/2 maddede düzenlenen suçun faili ise Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi olarak tanımlanmıştır.

Yukarıda açıklanan tespitler ışığında, Türk Ceza Kanunu'nun anılan maddesinin yürürlülüğe girdiği tarihten önce ya da sonra, ruhsatı olmayan binalara, Bütçe Kanunun 49. madde hükmünü dayanak yaparak elektrik bağlanması yasal değildir.

Bu nedenle TEDAŞ Müesseseleri tarafından yürütülen bu tür tüm işlemler yasa dışıdır ve derhal durdurulmalıdır. Sürekli deprem tehlikesi altında olan ülkemizde belediyelerin de görevi kaçak yapılaşmaya yol açmak değil, vatandaş için daha sağlam ve sağlıklı konut alanları oluşturmaktır. TEDAŞ birimleri belediyelerin başlattığı bu usulsüzlüğe devam etmemelidir. Bundan sonra kaçak yapılaşmaya izin verecek uygulamalardan derhal vazgeçilmelidir.

Elektrik Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu
29 Aralık 2004

İmar affının önünü açacak düzenleme geliyor

DUVAR - AK Parti’nin Meclis’e sunduğu teklif ile imar affı niteliğinde bir hüküm de getiriliyor. 31 Aralık 2021 tarihinden önce yapılmış inşaatlarda, elektrik ve su aboneliği için ruhsat alma ve ruhsata göre yapma şartı kaldırılıyor. Toplam 57 maddeden oluşan teklifin Meclis tatile girmeden kanunlaşması bekleniyor.

Dünya gazetesinin haberine göre, kanun teklifinin 37’nci maddesi ile 3194 sayılı İmar Kanunu’nda önemli bir değişiklik yapılıyor. Madde gerekçesinde yazdığı şekliyle; kaçak kullanımın azaltılması amacıyla inşaat ruhsatı almış ancak kullanma izni verilmeyen yapılara geçici olarak elektrik ve su aboneliği verilmesiyle ilgili süre uzatılıyor. 1 Temmuz 2022’ye kadar bu kapsamda olan yapılara abonelik verilebilecek.

Madde ile getirilen asıl önemli düzenleme ise elektrik ve su aboneliği verilebilmesi için yapı (inşaat) ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olma şartı 31 Aralık 2021 tarihine kadar yapılmış binalar için aranmayacak. Elektrik ve su aboneliği alabilmek için yapı ruhsatı almış olma şartı kaldırılarak, bu durumdaki binalara bir çeşit af getirilmiş oluyor.

Düzenlemeyi değerlendiren kaynaklar, bunun doğrudan bir imar affı olmadığını, ancak imar affının önünü açabilecek bir uygulama olduğunu kaydettiler.

Düzenlemenin aynen kanunlaşması halinde, yaptıkları konutlar için iskan almamış müteahhitlerin daha kolay satış yapmasının önünün açıldığını kaydeden kaynaklar, “Günümüzde müteahhitler konutu satıyorlar fakat iskan olmadığı için elektrik ve su aboneliği şantiyeden kullanılıyordu. Ev alanlar da sürekli müteahhidi sıkıştırıyorlardı. Bundan sonra imar başvuruları da düşebilir” değerlendirmesinde bulundular.

(HABER MERKEZİ)

A.  Giriş

Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“Kanun Değişikliği”), 05.07.2022 tarih ve 31887 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.

Kanun Değişikliği ile yapılan düzenlemelerden biri de 03.05.1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanunu’nun (“Kanun”); yapı ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olup, kullanma izni verilmeyen yapılara ve belirli bir tarihten önce yapılmış olmak kaydıyla ruhsat alınmamış olan yapılara, geçici olarak su ve/veya elektrik bağlatılabileceğini düzenleyen maddesine[1] ilişkindir. İşbu bilgi bültenimizde Kanun Değişikliği ile getirilen yeni düzenlemenin detaylı incelemesine yer verilecektir.

B.  Kanun Değişikliği ile Getirilen Düzenleme

Kanun Değişikliği uyarınca 01.07.2022 tarihine kadar yapılmış olmak kaydıyla; inşaat ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olup, kullanım izni verilmeyen yapılara su ve/veya elektrik aboneliği bağlatılabilecektir. Ancak söz konusu abonelik geçici nitelikte olup, belediyenin ilgili dağıtım şirketlerine aboneliğin iptal edildiğini bildirme haklı saklıdır. Dolayısıyla belirtmek gerekir ki; Kanun Değişikliği ile getirilen düzenleme, herhangi bir kazanılmış hak teşkil etmemektedir.

Kanun Değişikliği ile, yapı ruhsatı alınmış fakat kullanım izni alınamamış yapıların yanında; 31.12.2021 tarihinden önce yapılmış olmak kaydıyla, yapı ruhsatı alınmadan inşa edilen yapılara da geçici abonelik sağlanacağı düzenlenmektedir.

Kanun uyarınca bahsi geçen yapılara ilişkin geçici su ve/veya elektrik aboneliğinin sağlanabilmesi için gerekli koşullar şunlardır:

  • 01/07/2022 tarihine kadar, yapı/inşaat ruhsatı alınmış ve yapının buna göre yapılmış olup, kullanım izni verilmemiş olması veya yapının 31.12.2021 tarihine kadar yapılmış ruhsatsız bir yapı olması,
  • Yol, elektrik, su, telefon, kanalizasyon, doğal gaz gibi alt yapı hizmetlerinden birinin veya birkaçının yapıya götürüldüğünün belgelenebiliyor olması,
  • İlgili yönetmelikler doğrultusunda fenni gereklerin yerine getirilmiş olması,
  • Başvurunun, Kanun Değişikliği’nin Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten[2] sonra yapılmış olması

C.  Genel Değerlendirme ve Sonuç

Kanun Değişikliği uyarınca; 01/07/2022 tarihine kadar alınmış bir yapı ruhsatı doğrultusunda başlanmış ve buna göre yapılmış ancak kullanım izni alınamamış yapılar ile 31.12.2021 tarihine kadar hiç ruhsat alınmadan tamamlanan yapılara, ilgili belediyelere başvurularak geçici olmak kaydıyla su ve elektrik bağlanması mümkündür.

Bilgi ve değerlendirmelerinize sunulur. Konuya ilişkin herhangi bir soru veya talebiniz olması halinde bizlerle her zaman iletişime geçebilirsiniz.

 

Saygılarımızla,

Gülaç Hukuk Bürosu

 

[1]03.05.1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanunu’nun Geçici 11. Maddesi

[2]05.07.2022

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede