aç karnına meyve yemek kilo aldırır mı / One moment, please...

Aç Karnına Meyve Yemek Kilo Aldırır Mı

aç karnına meyve yemek kilo aldırır mı

Elma kilo aldırır mı? Elmanın kalorisi ve besin değerleri

Tüm dünyada en çok tüketilen meyve olan elma, çeşitli türlerde ve boyutlarda yetiştirilebiliyor. Düşük kalorisi ve içeriğindeki mineral ve vitaminlerin bolluğu nedeniyle diyetisyenler tarafından sıklıkla tüketilmesi tavsiye edilen elma, tok tutan iyi bir diyet gıdasıdır. Elmanın dünya üzerinde yaklaşık 6 bin çeşidi bulunuyor. Elma genellikle çip olarak tüketilse de hem Türk mutfağında hem de dünya mutfağında tatlı ve yemeklerde kullanılıyor. Elma lif bakımından zengin olduğu için tok kalmayı sağlar ve zayıflamak isteyenlere yardımcı olur. Ayrıca sindirim sorunu yaşayanlar ya da diyabet hastaları için de sağlıklı bir meyvedir.

ELMANIN KALORİSİ VE BESİN DEĞERLERİ

1 orta boy elma, ortalama olarak 52 kaloridir. Elma yüzde 95 karbonhidrat, yüzde 2 protein ve yüzde 3 yağ içerir. 1 orta boy elmanın besin değerleri kısaca şöyle:

  • Karbonhidrat (g) 13.81
  • Protein (g) 0.26
  • Yağ (g) 0.17
  • Lif (g) 2.4
  • Sodyum (mg) 1
  • Potasyum (mg) 107
  • Kalsiyum (mg) 6
  • Vitamin A (iu) 54
  • Vitamin C (mg) 4.6
  • Demir 0.12

Karbonhidrat ve sudan oluşan elma, bir tür meyve şekeri olan fruktoz içermesinin yanı sıra sakaroz ve glukoz gibi şeker türlerini de barındırır. Her ne kadar şeker oranı yüksek olsa da glisemik indeksi düşüktür.

Elmada C, A, E, B6 ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum da bulunur.

Elma kilo aldırır mı Elmanın kalorisi ve besin değerleri

ELMA KİLO ALDIRIR MI?

Yüksek oranda lif içeren elma, bağırsaklardaki iyi bakterileri besler, kan şekeri seviyelerini düşürür ve tok tutarak zayıflamaya yardımcı olur. Yüksek lif içermenin yanı sıra kalorisi de düşüktür. Öğün öncesinde veya öğün sırasında tüketilmesi kilo vermeye katkı sağlayabilir.

Her ne kadar yüksek oranda şeker içerse de elmanın kilo aldırdığına dair bir kanıt yok. Yine de şeker hastalığından şikayetçiyseniz doktorun önerdiği miktarda tüketmeye özen göstermelisiniz.

Nutrition dergisinin 2003 yılında yayınladığı bir makalede, günde 3 kez elma yemenin zayıflamaya katkıda bulunduğunu ortaya çıkardı. 2008 yılında Nutrition Research'te yayınlanan bir araştırmada ise günlük diyetinize 100 gram meyve eklemenin kilo vermeye katkıda bulunabileceğini öne sürdü. Bu süreçte meyve olarak elmayı tercih etmeniz, lif ve C vitamini bakımından da zengin beslenmenizi sağlayacaktır.

Ancak unutmayın ki kilo vermek istiyorsanız, günlük tükettiğiniz kalori miktarının daha fazlasını vermelisiniz.

Elma kilo aldırır mı Elmanın kalorisi ve besin değerleri

ELMANIN SAĞLIĞA FAYDALARI

Elmanın sağlığa faydaları kısaca şu şekilde:

Cilt, kalp ve damar sağlığı ile bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.

Beyin fonksiyonlarını, ağız ve diş sağlığını korur. Dişleri beyazlatır ve bakterilerden arındırır.

Sabahları aç karnına tüketildiğinde kabızlık ve ishali giderir.

Düzenli tüketildiğinde karaciğer sağlığını iyileştirir.

Ödemin atılmasını sağlar.

ELMANIN BU ETKİSİNE DİKKAT!

Elma her ne kadar zayıflatsa ve sağlığa yararlı olsa da şişkinlik yaratabilir veya şişkinlik sorunu yaşayan kişilerin yaşadığı semptomlarını kötüleştirebilir. Bunun nedeni ise içindeki fruktoz ve lifin sindiriminin uzun sürmesi.

Meyve kilo aldırır mı

Haberin Devamı

BİR NOT
Nar suyu kolesterolü azaltır mı

Taze sıkılmış nar suyunun düzenli içilmesinin kolesterolde dikkat çekici bir düşme sağlayabileceği anlaşılıyor. Ama bu konuda uzun süreli ve geniş hasta gruplarında yapılmış araştırmalara ihtiyacımız var. Sağlık yararı için günde 30-50 ml taze nar suyu içmek yetiyor.
Bu miktarda nar suyu, ihtiyacınız olan antioksidanları size fazlasıyla sağlıyor.
Ancak eğer kolesterol yüksekliğiniz var ve doktorunuz tıbbi tedavi düzenlemişse nar suyuna güvenip ilaçlarınızı bırakmamalısınız. Hem ilacınızı kullanıp hem de nar suyu içebilirsiniz.
Ayrıca nar suyunun kan basıncını düşürme konusunda da destek sağlayabileceğini gösteren bazı bulgular var.

BİR BİLGİ
Guatr hastaları nasıl beslenmeli

Tiroid bezi hastalığı olanların yeteri kadar sebze, meyve ve kaliteli proteinlerden (süt ürünleri, et ve balık) faydalanması gerekiyor.
İyot eksikliği olanların soya ürünlerini fazla yememesi de önemli. Kafein ve alkol, tiroid bezi fonksiyonlarını olumsuz yönde etkiliyor. Selenyumdan zengin besinler ise tiroid hastalarına özellikle tavsiye ediliyor.
Selenyum düşüklüğü varsa ceviz, balık, et, kepekli ekmek, kabuklu deniz ürünleri, süt ürünleri ve yumurta sık yenmesi gereken besinler.
Çinkodan zengin besinleri de daha sık tüketmekte fayda var. Süt ürünleri, tam tahıllar, bakliyat grubu besinler, ayçiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği, sığır ve kuzu eti çinkodan zengin yiyecekler.
İyotlu tuz kullanmak, suyu ve besinlerinde iyodu az olan ülkemiz için guatr hastalığını önlemede önemli bir tedbir ama bazı tiroid hastalarının iyottan zengin tuz kullanmaları hipertiroidiye yol açabiliyor.
Özellikle tiroid bezi az çalışan kişilerin, Haşimoto hastalarının iyotlu tuz tüketirken dikkatli olmaları gerekiyor.
Prensip olarak nodüler guatr, hipotiroidi, hipertiroidi gibi sağlık sorunlarınız varsa, iyotlu-iyotsuz tuz tüketme konusunu doktorunuzla mutlaka konuşun.

Haberin Devamı

Şişmanlatan egzersiz

Hiçbir egzersiz kilo almanıza yol açmaz ama her egzersiz mutlaka yağlarınızı eritmez.
Düzenli egzersiz yaparak günde 300-400 kalori harcamak kilo vermenize bir ölçüde yardımcı olur. Eğer aerobik egzersizler yerine anaerobik egzersizler yaparsanız -yani egzersiz yaparken tık nefes kalır soluk almakta bile güçlük çekerseniz- yağ yerine kaslarınızı yakabilirsiniz.
Ayrıca “nasıl olsa egzersiz yapıyorum kilo almam” diye düşünür ve beslenmenize dikkat etmezseniz egzersiz yaparken de kilo almaya devam edebilirsiniz.
Son bir nokta; eğer yağ yakmak istiyorsanız aerobik egzersizlerin 20’nci dakikadan sonra etkili olmaya başladığını unutmayın.
Sık sık tempolu yürüyüş yapmanın en etkin yağ eritici egzersiz olduğunu hatırlayın.

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Meyve Kilo Aldırır Mı? Fazla Ve Gece Meyve Yemek Kilo Yapar Mı?

Meyve, diyet yapan yapmayan herkesin her gün tüketmesi gereken bir besin grubudur. Bu besin grubunda pek çok meyve çeşidi bulunur ve hepsinin insan vücuduna sağladığı yarar farklı farklıdır. Meyve tüketenler de kilo aldırıp aldırmayacağını merak etmektedir. Meyveyi dengeli, düzenli ve zamanlı bir şekilde tüketmek insan vücuduna kilo aldırmayacaktır.

MEYVE KİLO ALDIRIR MI?

Meyve yaz kış oldukça fazla tüketilen besin çeşitlerinden bir tanesidir. Meyvelerin içerisinde bulunan mineral ve vitaminler sayesinde insan vücudu için oldukça faydalıdır. Her meyvenin insan vücuduna sağladığı faydalar farklı farklıdır. Meyvelerin de fazla tüketilmesi insanlar için yararlı olmayabilir. Meyve şekeri olarak bilinen früktozun normal şekere yani glukoza göre kalorisi %20-30 daha fazladır. Aşırı früktoz tüketmek de insülini arttırabiliyor, kilo aldırabiliyor. Normal bir insanın günlük tüketmesi gereken früktoz miktarı 15-20 gram olarak belirtilir. Bu miktarın 30-40 gramı bulması hatta bunu geçmesi de insanlara kilo aldırabiliyor.

GECE MEYVE YEMEK KİLO YAPAR MI?

Meyvelerin faydaları saymak ile bitmiyor fakat meyvelerin tüketiminin de bir sınırının olması meyvelerin bilinçli bir şekilde tüketilmesi gerekiyor. Meyveleri aşırı ve zamansız olarak tüketmek meyvelerin vücuda yarardan çok zarar verdiği bazı uzmanlar tarafından savunulan bir görüştür. Meyvelerin gün içerisinde yenilip ardından aktiviteler yardımı ile yakılması öneriliyor. Fakat meyve yenilir ardından hemen yatılır ise bu olayda yenilen meyvenin içeriği yakılmadığı için vücutta hemen yağ olarak depolanmasına sebep oluyor. Gece meyve yiyip ardından hareket edilmez ve direkt yatılır ise yenilen meyvenin kilo yapacağı söylenmektedir.

DİYETTE HANGİ MEYVELER YENİR?

Meyveler diyet listelerinin olmazsa olmazlarından bir tanesidir. Meyve ve sebze diyet listelerinde ortalama 5 porsiyon olarak belirtilir. Meyve ve sebze toplam 5 porsiyondur ve bu 5 porsiyonun 2- 3 porsiyonu meyve olmalıdır. Meyvelerden de kış aylarında portakal, mandalina, limon, greyfurt gibi turunçgiller diyet listelerine eşlik etmektedir. Genelde turunçgil olmasının nedeni turunçgillerin içerisinde bulunan antioksidanlar sebebi ile insanı hastalıklardan korumasıdır. Yaz aylarında çilek, kiraz, kayısı gibi meyveler tercih edilmektedir. Fakat her mevsimde farklı çeşitte meyve tüketilmesi önemlidir. Farklı meyveler farklı besin içeriklerine sahip oldukları için farklı yararlar sağlamaktadır. Diyet yaparken meyve tüketiminde önemli olan bir husus ise glisemik indeksin yüksek olduğu meyvelerin fazla tüketilmemesidir.

1 PORSİYON MEYVE TABAĞI KAÇ KALORİ?

Meyve tabağı gün içerisinde tüketmemiz gereken besinlerden bir tanesidir. Meyve tabaklarında farklı çeşitlerde meyve bulunduğu için farklı meyvelerden farklı vitaminler ve mineraller almamızı sağlar ve bu da insan vücudu için oldukça önemlidir. Fakat bir öğünde fazla bir şekilde meyve tüketimine neden olabileceğinden tüketilmesine dikkat edilmelidir. Bir porsiyon meyve tabağı ortalama 300 gramdır. Ortalama 300 gramlık bir meyve tabağı 170 kaloridir. 300 gram meyve tabağı içerisinde ortalama 37 gram karbonhidrat, 5,5 gram lif, 1,5 gram protein, 1 gram kadar yağ bulunmaktadır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır