magnezyum un zararları / One moment, please...

Magnezyum Un Zararları

magnezyum un zararları

Magnezyum Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Sağlıklı beslenen çoğu insanın magnezyum eksikliği yaşadığı tahmin edilmekle birlikte, yapılan çalışmalar bireylerin %75'inin önerilen alım miktarlarını karşılayamadıklarını gösterir. Çoğu zaman magnezyum eksikliği, vücuttaki magnezyum seviyeleri oldukça düşük olana kadar kendini göstermediği için çok zor teşhis edilebilir. 

Magnezyum eksikliğinin nedenleri değişebilir. Yetersiz ve dengesiz beslenmek önemli bir unsur olmakla birlikte bazı hastalıklar nedeni ile de vücuttan magnezyum atımı ve magnezyum kaybı gerçekleşebilir. Magnezyum kaybıyla ilişkili sağlık sorunları arasında diyabet, zayıf emilim, kronik ishal, çölyak hastalığı ve kemik sendromu bulunur. Alkolik olan insanlar da artmış risk altındadır.

Magnezyum eksikliğinin bazı önemli belirtileri aşağıda listelenmiştir.

Kas Ağrıları ve Kramplar

Ağrı, titreme veya kas krampları magnezyum eksikliğinin önemli belirtilerinden bazılarıdır. En kötü senaryoda eksiklik, nöbetlere veya konvülsiyonlara neden olabilir. Bilim adamları, bu semptomların kas hücrelerine aşırı heyecan veren veya hiperstimüle eden sinir hücrelerine daha fazla kalsiyum akışından kaynaklandığını bildirmektedir.

Kullanılan magnezyum takviyeleri, yetersiz bireylerde kas seğirmelerini ve krampları hafifletebilirken, magnezyum takviyelerinin yaşlı erişkinlerde kas krampları için daha az etkili bir tedavi olabileceği bildirilmektedir.

İstemsiz kas seğirmelerinin başka birçok nedeni olabileceğini unutmayın. Örneğin, stres veya çok fazla kafein tüketmek neden olabilir. Ayrıca bazı ilaçların yan etkisi, nöromiyotoni veya motor nöron hastalığı gibi nörolojik hastalıklar belirti olarak baş gösterebilir. 

Ara sıra seğirmeler normal olsa da, belirtileriniz devam ederse doktorunuza görünebilirsiniz.

Ruhsal Bozukluklar

Zihinsel bozukluklar magnezyum eksikliğinin bir başka olası sonucudur. Bunlar zihinsel uyuşma veya duygu eksikliği ile karakterize olan ilgisizliği de içerir. Buna ek olarak, yapılan bazı çalışmalar düşük magnezyum düzeylerinin artmış depresyon riski ile ilişkili olduğunu kanıtlamıştır.

Bilim adamları ayrıca magnezyum eksikliğinin kaygıyı artırabileceğini düşünmektedirler. Yapılan çalışmalarda, magnezyum takviyelerinin anksiyete bozuklukları olan kişilerde etkili olduğu bildirilmektedir.

Özet olarak, magnezyum eksikliğinin bazı bireylerde sinir fonksiyonlarında bozukluğa ve zihinsel sorunlara sebebiyet verebileceği düşünülmektedir.

Osteoporoz

Osteoporoz, zayıf kemikler ve artmış kemik kırığı riski ile karakterize bir hastalıktır. Osteoporoz olma riski çeşitli faktörlerden etkilenir. Bunlar yaşlılık, egzersiz eksikliği ve D ve K vitaminlerinden eksiklik olarak sıralanabilir.

Magnezyum eksikliği osteoporoz için bir risk faktörüdür. Eksiklik kemikleri doğrudan zayıflatabilir, ancak aynı zamanda kemiklerin ana yapı taşı olan kalsiyumunun da kan seviyelerini düşürür.

Sıçanlarda yapılan çalışmalar, diyetteki magnezyum eksikliğinin kemik kütlesinde azalmaya neden olduğunu doğrulamaktadır. İnsanlarda böyle bir deney yapılmamasına rağmen, çalışmalar zayıf magnezyum alımını daha düşük kemik mineral yoğunluğu ile ilişkilendirmiştir.

Yorgunluk ve Kas Zayıflığı

Fiziksel veya zihinsel yorgunluk ya da halsizlik ile karakterize edilen bir durum olan yorgunluk, magnezyum eksikliğinin bir başka belirtisidir.

Herkes zaman zaman yorulabilir. Bu tipik olarak, sadece dinlenmeniz gerektiği anlamına gelir. Bununla birlikte, şiddetli veya kalıcı yorgunluk bir sağlık sorununun işareti olabilir.

Yorgunluk spesifik olmayan bir semptom olduğu için, başka semptomlar eşlik etmedikçe sebebini tanımlamak imkansızdır.

Magnezyum eksikliğinin başka bir önemli işareti de, miyastenia ismiyle de bilinen kas zayıflığıdır. Bilim insanları, zayıflığın, magnezyum eksikliğiyle ilişkili bir durum olan kas hücrelerindeki potasyum kaybından kaynaklandığına inanıyorlar.

Bu nedenle, magnezyum eksikliği yorgunluğun veya zayıflığın olası nedenlerinden biridir.

Yüksek Tansiyon

Yapılan çalışmalar, magnezyum eksikliğinin kan basıncını artırabileceğini ve kalp hastalığı için güçlü bir risk faktörü olan yüksek tansiyonu artırabildiğini göstermektedir. Araştırmalarda düşük magnezyum seviyelerinin veya magnezyumdan yetersiz ve dengesiz beslenmenin kan basıncını artırabileceğini düşündürmektedir.

Bazı incelemeler, magnezyum takviyelerinin, özellikle yüksek tansiyonu olan yetişkinlerde kan basıncını düşürebileceği sonucuna varmıştır.

Basitçe söylemek gerekirse, magnezyum eksikliği kan basıncını artırabilir. Bu da kalp hastalığı riskini artırabilir.

Astım

Magnezyum eksikliği bazen ciddi astımı olan hastalarda görülür. Ek olarak, astımı olan bireylerde magnezyum seviyeleri sağlıklı insanlardan daha düşük olma eğilimindedir.

Bilim insanları, magnezyum eksikliği olduğu durumlarda akciğerlerin solunum yollarını kaplayan kaslarında kalsiyum birikmesine neden olabileceğini öne sürmektedirler. Bu, solunum yollarını daraltır ve nefes almayı zorlaştırır.

Hava yollarının gevşemesine ve genişlemesine yardımcı olmak için bazen şiddetli astımı olan kişilere magnezyum sülfatlı bir inhaler verilir. Hayatı tehdit eden semptomları olanlar için, enjeksiyonlar tercih edilen doğum yoludur. 

Özet olarak, bilim insanları astım hastalığının bazı hastalarda magnezyum eksikliğinin bir semptomu olabileceğine inanır, ancak nasıl bir rolü olduğunu araştırmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu bildirilmektedir.

Düzensiz Kalp Atışı

Magnezyum eksikliğinin en ciddi belirtileri arasında kalp aritmisi veya düzensiz kalp atışı bulunur.

Aritmi semptomları çoğu durumda hafiftir. Genellikle hiçbir semptomu yoktur. Bununla birlikte, bazı insanlarda, kalp atışları arasında duraklamalar olan kalp çarpıntısına neden olabilir.

Aritminin başka olası belirtileri arasında baş dönmesi, nefes darlığı, göğüs ağrısı yada bayılma bulunabilir. En ciddi vakalarda, aritmi inme veya kalp yetmezliği riskini artırabilir.

Araştırmacılar, kalp kas hücrelerinin içinde ve dışında potasyum seviyeleri dengesiz olursa, bu durumun da magnezyum seviyeleri ile ilişkili olabileceğini düşünmektedirler. 

Konjestif kalp yetmezliği ve aritmi olan bazı hastaların sağlıklı insanlardan daha düşük magnezyum düzeylerine sahip olduğu gösterilmiştir. Bu hastaların magnezyum enjeksiyonları ile tedavi edilmesi kalp fonksiyonlarını önemli ölçüde iyileştirebildiği gözlemlenmiştir.

Magnezyum takviyeleri bazı aritmi hastalarında semptomları azaltabilir.

Yeterli Magnezyum Nasıl Alınır?

Aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda magnezyum açısından zengin yiyecek vardır. Bitkisel besinlerde bolca bulunabildiği gibi aynı zamanda hayvansal kaynaklı gıdalarda da yaygın olarak bulunur. En zengin kaynaklar tohumlar ve fındıklardır ancak tam tahıllar, fasulye ve yeşil yapraklı sebzeler de nispeten zengin kaynaklardır.

Aşağıda, en iyi kaynaklarından bazılarının 100 gramındaki magnezyum miktarı bulunmaktadır:

  • Badem: 270 mg
  • Kabak çekirdeği: 262 mg
  • Bitter çikolata: 176 mg
  • Yer fıstığı: 168 mg
  • Patlamış mısır: 151 mg

Örneğin, sadece bir avuç (28.4 gram) badem, magnezyum için günlük alım miktarının %18'ini sağlar.

Diğer büyük kaynaklar arasında keten tohumu, ayçiçeği tohumu, chia tohumu, kakao, kahve, kaju fıstığı, fındık ve yulaf bulunur. Magnezyum ayrıca birçok kahvaltılık tahıllara ve diğer işlenmiş gıdalara eklenir.

Diyabet gibi vücuttan magnezyum kaybına neden olan bir sağlık bozukluğunuz varsa, bol miktarda magnezyum bakımından zengin yiyecekler yediğinizden veya takviyeler aldığınızdan emin olmalısınız.

Magnezyum eksikliği durumunda oluşan semptomlar, eksiklik seviyeniz ciddi derecede düşük olmadıkça genellikle hafif olarak görülür. Magnezyum eksikliği, yorgunluk, kas krampları, zihinsel bazı problemler, düzensiz kalp atışı ve osteoporoza sebep olabilir.

Magnezyum eksikliğiniz olabileceğini düşünüyorsanız, şüpheleriniz basit bir kan testi ile doğrulanabilir. Diğer olası sağlık sorunlarını tespit etmek için doktorunuzla konuşmalısınız.

Sonuç ne olursa olsun düzenli olarak fındık, tohum, tahıl veya fasulye gibi bol miktarda magnezyum açısından zengin bütün yiyecekler yemeye çalışın.

Bu gıdalar diğer sağlıklı besin maddelerinden de yüksektir. Bu besinleri diyetinize eklemek yalnızca magnezyum eksikliği riskinizi azaltmakla kalmaz, öte yandan genel sağlığınızı da artırabilir.

Eğer sizde de yukarıdaki bahsedilen şikayetlerden bir veya birkaçı varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak sağlık kontrollerinizi yaptırabilirsiniz. 

Magnezyumun yan etkileri var

"Bacak kramplarım için üç aydır magnezyum alıyorum. Uzun süre kullanabilir miyim?" Ö.Ç./Mersin
Daha çok kabızlık tedavisinde kullanılan magnezyumun; medikal olarak izin verilen kullanımı dışında son zamanlarda bacak kramplarının giderilmesinde de etkin olduğu görülmektedir. Ancak uzun süreli kullanımlarda böbrek yetersizliği görülebileceği gibi tendon reflekslerinde azalma, hipotansiyon, şuur bulanıklığı, yüksek dozlarda solunum felci, aritmi, hatta çok ender olarak kalp durmasına yol açabileceğinden; magnezyum doktor kontrolünde alınmalıdır. Bunların dışında en çok görülen istenmeyen yan etkileri; ishal, bulanık görme, ışıkta gözün rahatsız olması, hipotansiyon ve kanamaya eğilimin artmasıdır.

ZEHİRLEYEBİLİR

Tedavi sırasında zaman zaman kan magnezyum düzeylerine bakılmalıdır. Bu, magnezyum zehirlenmesinin önüne geçilmesi bakımından son derece önemlidir. Bu ilaç hekim kontrolünde kullanılmalıdır.

DEPRESYONUN DOĞAL İLACI YÜZME
"Yataktan zor kalkıyorum. İlaçlar da ağrılarımı geçirmiyor. Depresyona mı girdim?" S.F./Konya
Yaşadığınız durum, 'Kronik yorgunluk sendromu' olarak adlandırılıyor. Özellikle de mevsim geçişlerinde bu duruma daha sık rastlıyoruz. Havaların bir gün güneşli, bir gün yağmurlu olması sizi depresyona sokabilir. Stresin daha fazla olduğu ve sürekli ayakta durmak zorunda kalan kadınlarda, bu durum daha belirgindir. Depresyon durumu kadınlarda sık görülmektedir. Kilo alımından kaçınmanızı; yürüyüş ve yüzme gibi sporlar yapmanızı öneririm.

VİTAMİN KOLESTEROLÜ DÜŞÜREBİLİR
"Kolesterolüm kan tahlilinde 300 çıktı. İlaç kullanıyorum. Vitamin alabilir miyim?" K.S./Manisa
Özellikle B3 vitamini olarak da bilinen niasin, nikotinik asit, B12 vitamini folik asit ve günde 3 gram gibi yüksek doz C vitamininin; karaciğerde kolesterol metabolizması ile ilgili enzimleri karşılayarak kolesterol kullanımını düşürmede yardımcı olabildiğini gösteren çalışmalar vardır. Portakal, mandalina gibi turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler, elma, armut, üzüm gibi meyveler, süt, yumurta, peynir, balık gibi hayvansal ürünlerde bu vitaminlerden fazlaca miktarda bulunmaktadır. Bu nedenle bu besinlerin bol miktarda tüketilmesinde yarar vardır. Vitamin kullanacaksanız bunu doktorunuza bildirin.

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ VE MAGNEZYUM FORMLARI


Magnezyum çoğu sağlık sorunu için önerilir. Çünkü vücudumuzda birçok farklı kritik işlemlerde rol alır. Vücutta görev aldığı biyolojik reaksiyon sayısının 300 den fazla olduğu bilinmektedir. Özellikle ilerleyen yaşla magnezyum eksikliği artmaktadır. Kadınlarda eksiklik erkeklere göre daha yaygındır.

Düşük magnezyum seviyesi ile osteoprozis, yüksek tansiyon, damar tıkanıklığı, kalp hastalıkları, diyabet, felç arasında bağlantı bulunmaktadır. Magnezyum eksikliği oldukça yaygındır.

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ NEDENLERİ:

 1-Günümüzde çoğu insan besinlerden yeterli magnezyum alamamaktadır. Temelde bu kişinin tükettiği besinlerin kaliteli besin kaynakları yerine daha çok paket gıdalara doğru kaymasından kaynaklanmaktadır.

2- Yediğimiz gıdaların da bozulmasından dolayı (Yediğimiz besinlerin içerdikleri magnezyum topraktan gelmektedir. Artık topraklarımızda uygulanan yanlış tarım yötemlerinden dolayı gıdalar eski besinsel zenginliğini koruyamamaktadır. ) bunlarla beslendiğimizde magnezyum eksikliği görülmektedir.

3- Alkol kullanımı

4- Asitli gıdaların tüketimi (kola,soda vs magnezyumun emilmesini engeller.), kahve ve çay tüketimi (magnezyumun emilmesini engeller.) Kafein kullanımı da ayrıca magnezyum eksikliğine neden olmaktadır.

5- Bazı hastalıklarda; Bağırsak hastalıklarınız var ise chron ,ülseratif kolit vb. (emilim bozuk olduğundan), diyabet hastasıysanız (kullanım fazla olduğundan) magnezyumunuzun düşük olma ihtimali yüksektir.

6- Bazı ilaçlar; Mide ilaçları kullanımı, antibiyotikler, kortkikosteroidler, diüretikler

7- Ayrıca artık toksisiteden, çevresel, fiziksel, kimyasal ve ruhsal streslerden ötürü magnezyum ihtiyacımız da giderek artmaktadır.

SONUÇ; Bir yandan ihtiyacımız artarken diğer yandan besin yoluyla aldığımız magnezyum giderek azalmaktadır.

MAGNEZYUMUN  VÜCUTTAKİ GÖREVLERİ VE KULLANILABİLECEĞİ HASTALIKLAR

  • Hücresel enerji üretiminde (ATP üretiminde) önemlidir. Belkide magnezyumun en önemli görevi budur.
  • Kan şekerini dengeler, diyabet riskini azaltır ve insülin direncini önler.
  • Kan dolaşımı ve kan basıncının optimal iyilik seviyesinde seyretmesinde faydalıdır.
  • Kalp hastalıkları riskini azaltır.
  • Düzensiz kalp ritimleri tedavisinde kullanılır.
  • Tiroid fonksiyonlarında önemlidir.
  • Östrojenin zararlı metabolitlerinin temizlenmesinde önemlidir.
  • Adrenalin ve kortizol seviyelerinin düzenlenmesinde önemlidir.
  • Testesteron üretiminde önemlidir.
  • Seratonini arttırır.
  • Sinir sistemini sakinleştirir.
  • Ağrıları rahatlatır ve sinir ağrılarında etkili olabilir.
  • Kasları gevşetir, kas performansını arttırır.
  • Astım tedavisinde faydalı olabilir.
  • Spor performansını arttırabilir ve spor sonrası vücudun iyileşme süresini kısaltabilir.
  • İmmun sistemini güçlendirir.
  • Felç riskini azaltır.
  • Migren tedavisinde kullanılabilir, migren ağrılarının sıklığını ve şiddetini azaltmaktadır. Migren hastalarımda özellikle kullandığım bir takviyedir.
  • Premenstural semptom şikayetlerini, ağrılarını azaltabilir.
  • Metabolik sendroma karşı savaşır.
  • Nörolojik fonksiyonları destekler,birçok enzimatik reaksiyonda kofaktör olarak görev alır.
  • Anksiyete, depresyon ve dikkat dağınıklığı tedavisinde etkinliği birçok çalışma ile öne çıkarılmıştır.
  • Kronik inflamasyon tedavisinde önemlidir. Tüm hastalarımda belirli bir süre kullanmamdaki nedenlerden biridir.
  • Gebelik sırasında oluşabilecek bazı semptomatik problemleri engelleyebilir.
  • Eklampsi tedavisinde önemlidir.
  • Kabızlıkta rahatlama sağlar.
  • Cilt alerjilerinin tedavisinde önemlidir. Detoksifikasyondaki görevleri aracılığı ile bu duruma faydası bulunmaktadır. 
  • Optimal böbrek fonksiyonlarını destekler.
  • Uyku sağlığında ve derin uykuya dalmada önemlidir. Uyku bozukluklarının tedavisinde göz önünde mutlaka bulundurulmalıdır.
  • İşitme kaybı tedavisinde kullanılabilir.
  • Kafa travması ve kanamalarda kullanılabilir.
  • Kemik dansititesini ve kalsiyum dengesini sağlar.
  • Ligamentlere katılır, esnekliği sağlar.
  • Sodyum ve potasyum regülasyonunda önemlidir.
  • Fibromilayji tedavisinde,
  • Kistik fibrosiz tedavisinde,
  • Osteoprozis tedavisinde,
  • Alkolizim tedavisinde,
  • Kronik yorgunluk sendromu tedavisinde,
  • Böbrek taşı tedavisinde,
  • Üriner inkontinans tedavisinde,
  • Huzursuz bacak sendormu tedavisinde,
  • Multiple sklerozis tedavisinde,
  • Kanser tedavisinde,
  • Kemoterapi yan etkilerini azaltmak için,
  • Kronik ağrı tedavisinde,
  • Ameliyatlar sonrası iyileşme için,
  • Saman nezlesi tedavisinde,
  • Yüksek rakıma bağlı oluşan rahatsızlıkların tedavisinde,
  • Kilo verme tedavisinde,
  • Enfektif cilt lezyonlarında (özellikle streptekok),
  • Kızarıklıklar, cilt tahrişleri, cilt ülserleri tedavisinde,
  • Koah tedavisinde,
  • Yüksek kolesterol tedavisinde kullanılabilir.

Magnezyumla alakalı güzel bir şey de fitoterapik adaptojenler gibi vücudumuzun yeni stresli hayata adaptasyonunu sağlamada oldukça önemlidir. Yani magnezyum yeni gelişen çevre koşullarına karşı adaptasyonumuzu arttırmaktadır.

1-Bilişsel semptomların zayıflaması

2-Baş ağrıları, kronik migren ağrıları

3-Kabızlık ve başka bağırsak sorunları (IBS, SIBO vb.)

4-Uykusuzluk, insomnia

5-Kas spazmları ve krampları

6-Kronik ağrı

7-Yorgunluk (fiziksel, ruhsal, duygusal)

8-Fibromiyalji

9-Kalp aritmileri

10-Hissizlik ve karıncalanma

11-Duygudurum bozuklukları (anksiyete, depresyon vb.)

12-Davranış bozuklukları

-Bulantı

-İştah kaybı

-Kusma

-Güçsüzlük

-Kramplar

-Hissizlik

-Koroner spazm

-Kalp ritim bozuklukları

-Nöbetler

-Potasyum düşüklüğü

-Kalsiyum düşüklüğü yaşayabilirsiniz.

Magnezyum eksikliği olduğunda hücre içindeki kalsiyum seviyesi artar.

Magnezyum düşüklüğünüz orta seviyedeyse ya hiç semptom yaşayamayabilir ya da yaşasanız da bu semptomları saptamak zor olabilir. Yaşadığınız semptomların magnezyum eksikliğine bağlı olduğunu belirlemek de zordur.

Magnezyum eksikliğinizin olduğunu düşündüğünüzde hemen kan testi yaptırmak isteyeceksiniz ama şöyle bir sorun bulunmaktadır ki vücudunuzdaki magnezyumun sadece yüzde 1-2'lik bir kısmı kanda bukunmaktadır. Vücudunuzdaki magnezyumun %60'lık kısmı kemik hücrelerinde %40'lık kısmı ise intrasellüler (hücre içi) alanda %1'lik kısmı ise extracellüler alanda yani kanda  bulunmaktadır. Kemik magnezyumunun 3'te 1'i ekstracellüler magnezyum ile iletişim halindedir. Yani kemik dokusu içindeki bu 3'te 1'lik alan kanın deposunu oluşturur.

MAGNEZYUM İÇİN TESTLER

1-Total serum magnezyum testi

2-İdrar magnezyum seviyesi

3-Kırmızı kan hücrelerindeki (RBC ) magnezyum seviyesi

4-Hücrelerdeki magnezyum seviyesi (EXA Test); Ağız içi hücrelerden örnek alınır ve oldukça pahalıdır.

5-Magnezyum kullanımı sonrası vücudumuzdan idrar yolu ile atılan magnezyum seviyesi

Sonuç olarak, doktorunuz sadece kan testlerine bakarak değil aslında temelde şikayetlerinize, semptomlarınıza bakarak tablonun tamamını değerlendirip magnezyum takviyesi düşünmelidir.

Mesela kan testleriniz sınırda ya da normal ama magnezyum eksikliği semptomları gösteriyorsanız buna göre değerlendirilmelidir. Bir kez daha belirtiyorum, eğer kan testinde magnezyumunuz düşük ise bu eksikliğin işaretidir ama normal seviyelerde ise bu eksik olmadığını ispatlamaz.

 Normal sağlıklı bireylerde diyetle alınan magnezyumun ise %30-50si bağırsaklardan emilir.

Burada en çok sorulan sorulardan biri peki gereğinden fazla magnezyum alınırsa ne olur? Üst sınır nedir? Çünkü kan tahlilleri ya da herhangi bir tahlil bana ne kadar magnezyum eksik olduğumu göstermiyorsa ve semptomlarıma göre hareket edeceksem maksimum ne kadar magenzyum alabilirim?

Burada üst sınırdan bahsetmeden önce şunu da belirtmek istiyorum! Gıdalardan aldığınız magnezyum ile takviye olarak aldığınız magnezyum arasında fark var yani bu bahsettiğimiz üst limit daha çok takviye olarak aldığınız için geçerlidir.

Gıdalarla aldığınız magnezyumun fazlası böbrekler aracılığı ile atılıyor, yani gıdayla aldığınız magnezyum fazlasının zararı yok çünkü gereğinden fazlasını vücudunuz atıyor ama takviyelerle aldığınız için bu geçerli değil.

Takviye ile aldığınız magnezyum gıdalardakinden farklı olarak sadece magnezyum formları şeklinde geldiğinden vücudunuz buna gıdalardakine verdiği yanıt gibi bir yanıt vermiyor. Fazla magnezyumun vücutta yan etkileri olabiliyor. En sık görülen yan etkimiz bulantı ve ishaldir. Ayrıca eksikliğinde olduğu gibi fazlalığında da kramplar görülebilir.

Bazı tip magnezyumlarda bu yan etkilerin görülme olasılığı çok daha yüksektir. Özellikle magnezyum oksit, glukonat, karbonat ve kloritte daha çoktur.

Temelde ishal olana kadar magnezyum takviyesi kullanılabilir, ishal olduğunuzda dozu düşürmek gerekebilir.

Burada dikkat etmeniz gereken sizin için uygun olan form magnezyumda muhtemelen ishal yapmayacaktır yani ishal hem doğru formu seçerken hem de dozun miktarını seçerken önemlidir.

Yalnız bilinmesi gereken şey çok yüksek dozlarda magnezyum alırsanız ciddi yan etkilerle de karşılaşabilirsiniz.

Günlük 5.000 mg'dan fazla magnezyum alırsanız muhtemelen magnezyum toksisitesi yaşayabilirsiniz.

Magnezyum toksisitesi belirtileri; kas zayıflığı, idrar kaçırma, nefes almada zorluk, kızarıklık, depresyon, bulantı, kusma, hipotansiyon ve hatta kardiyak arrest riski bile mevcut.

PEKİ BESLENME DISINDA MAGNEZYUM SEVİYEMİZİ YÜKSELTMEK İÇİN BİR TAKVİYE TERCİH EDECEK OLURSAK NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Vücutta her bir magnezyum formunun metabolize olması ve etkileri farklıdır.

MAGNEZYUM FORMLARI

EN İYİ FORMLAR

1-MALAT= Enerji ile bağlantılı sorunlar, depresyon, fibromiyalji, kronik yorgunluk, kas ağrısını azaltır.

2-GLİSİNAT= Bağırsaklardan emilimi yüksektir. Sinirsel ağrılarda sakinleştirir, uyku sorunları, pms, fibrokist, kramp, aşermede etkilidir.

3-KLORÜR= Detoksifikasyon, böbrek fonksiyonları, mide asidi, sinir sisteminde etkilidir.

4-TAURAT= Biyoyararlanımı yüksek, kardiyovasküler sistem, diyabet, metabolik sendromda etkilidir.

5-OROTAT= Kardiyovasküler sistemde etkilidir.

6-SİTRAT= Böbrek taşları, bağırsak hareketleri (kabızlık), kas spazmlarında etkilidir.

7-L-TREONAT= Treonat kan beyin bariyerini geçer. Böylelikle stresi azaltmakta, öğrenme kabiliyetinin artmasında, hafıza ve uyku kalitesinde oldukça önemlidir. Alzheimer hastalarında ön plana çıkabilir. Ayrıca anksiyete, depresyon ve kronik yorgunlukta da tercih edilebilir.

***Bu formların emilimleri daha yüksektir. Hücresel enerji üretimindeki etkinlikleri daha yüksektir.

DAHA AZ ETKİN FORMLAR

Bu formların biyoyararlanımı daha düşüktür. Daha ucuzlardır. Bağırsaklarda ishal yapma etkileri yüksektir.

1-OKSİT= Biyoyararlanımı düşüktür. İshal yapma olasılığı yüksektir. Kabızlık tedavisinde kullanılabilir.

2-HİDROKSİT= (Magnezyum sütü) Bu form daha çok mide yanması daha çok mide yanması ve ağrıları için kullanılmaktadır. Magnezyum hidroksitin suda çözünmesi ile oluşan süspansiyondur.

3-SÜLFAT= Ciltte kullanım için uygundur ve ciltten emilimi yüksektir (epsom tuzu, banyoda etkin ama içmek için uygun değildir.) Epsom tuzları detoksifikasyon için de ciltten uyarımda olduğu için sıklıkla hastalarıma önerdiğim bir yöntemdir. Kendinize epsom banyosu yaparken aromaterapik yağları da bu suya katmayı düşünebilirsiniz. (mesela lavanta yağı)
4-ASPARTAT= İnsan kullanımı için sağlıklı olup olmadığı konusunda farklı görüşler vardır. Bazı çalışmalar toksik etki gösterebileceğini belirtmiştir. Bu formdan uzak durulmasını önermekteyim.
5-KARBONAT= Çok tercih edilmemektedir.
6-PİDOLAT= Üzerinde henüz yeterli çalışma yoktur.

NOT: Eğer ciddi bağırsak ve mide sorunlarınız var ise topikal magnezyum kullanabilirsiniz. Özellikle topikal kullanımlar kas spazmları ve spor sonrası ağrıları azaltmak ve rahatlamaya yardımcı olmak amaçlı kullanılabilir. Fibromiyalji ağrılarında ya da genel kas ağrılarında semptomatik olarak ağrılı bölgeye topikal magnezyum kremleri uygulanabilir. Kasların gevşemesine yardımcı olacağı için ağrıyı da rahatlatacaktır. Magnezyum, MSM  (methylsulfonylmethane )  karışımları topikal uygulamalar için en uygun olanıdır.

AYRINTILI ŞEKİLDE;
Malik aside bağlı magnezyum formudur. Malik asit birçok gıdada bulunur özellikle de meyvelerde bulunmaktadır. Bu magnezyum formunun enerjiyle alakalı tüm sorunlarda en iyi form olduğu düşünülmektedir. Malik asit krebs siklusundeki anahtar bileşenlerden biridir. Krebs siklusu enerji (ATP) üretiminin biyolojik bir işleyişidir. Bu yüzden de malat formu kronik yorgunluk ve depresyon vakalarında faydalı olabilir. Ayrıca fibromilayji için en uygun form olduğu düşünülmektedir. Bazı kişilerde magnezyum malat fazla uyarıcı olabilir ve akşamları alındığında uykuyu engelleyebilir.
Amino asit glisin ile magnezyumun birleşmiş halidir. Glisinin ayrıca sakinleştirici etkisi vardır. Biyoyararlanımı en yüksek olan magnezyum formudur, aynı zamanda bağırsaklar için en uygun magnezyum formu olarak düşünülebilir. İshal gibi yan etkilerden korkuyorsanız ilk akla gelen formlardan biri olabilir. Kaliteli ve düzgün bir uyku için glisinat formu en uygunu olabilir. Pms, fibrokistlerde ,uyku sorunlarında ,anksiyetede, kramplarda, aşermelerde kullanılabilir.

Magnezyumun yeni formudur. Mental sistem sağlığı için en etkili form olduğu düşünülmektedir. bazı çalışmalar bilişsel yetenekleri geliştirmede ve hafıza sorunlarında faydalı olabileceğini ortaya koymuştur. Özellikle faydaları alzheimer hastalığında ön plana çıkmaktadır. Bu formun en önemli özelliği hayvan deneylerinde kan beyin bariyerini geçtiği gösterilen tek form olmasıdır. Aynı zamanda hücre içinde mitokondriyal membranı da geçebilmektedir. Magnezyum treonatın aynı zamanda hem kısa hem de uzun zamanlı hafızayı geliştirdiği ve öğrenmeyi arttırdığı çalışmalarla ortaya konmuştur. Kan beyin bariyerini geçtiği için depresyon, kronik yorgunluk, anksiyete gibi durumlarda diğer magnezyum formlarından üstün olabilir.
Magnezyum treonatda önerilen doz günlük 2.000 mg’dır.
En sık kullanılan magnezyum formudur. Çünkü maliyeti en düşük ve bu maliyete göre biyoyararlanımı en yüksek olan formdur. (Dikkat! Fiyat-performanstan bahsediyorum.)
Sitrat formunun diğer bir özelliği de kendiliğinden asidik olan tek magnezyum formudur. Bunun nedeni ise magnezyumun burada sitrik aside bağlı olmasıdır.
Magenzyum sitrat formunun en önemli iki özelliğinden biri bağırsak hareketlerine etkisidir; kabızlığın tedavisinde tercih edilebilir. Diğeri de oksalat metabolizmasına yardımcı olmasıdır. Böbreklerde oksalat taslaı olan hastalar sitrat formundan ayrıca fayda saglayabilirler.
Magnezyum klorür, magnezyum formları arasında en stabil olan formudur. Detoksifikasyon ve böbrek fonksiyonları için en önemli form sayılabilir. Magnezyum klorit vücut içinde magnezyuma ve klorüre ayrıştığında bu ikisinin de vücut içindeki ayrı ayrı etkileri sayesinde fayda sağlarlar. Yani bu form da magnezyum kadar klorürden de kaynaklı fayda sağlar. klorür vücutta sinir sisteminde, kasların kasılmasında, tansiyonun dengelenmesinde, sağlıklı beyin fonksiyonları, mide asidinin salgılanması (HCL) için önemlidir. Bu form tabletten ziyade daha çok yağ olarak piyasada bulunur, ya da iyonize form olarak likit olarak bulunur. Topikal olarak kullanıldığında cilt alerjilerinde ve iritasyonlarına iyi gelebilir. Aynı zamanda yara iyileşmesini de kısaltabilir. Ciltten de magnezyum emilimi klorit seklinde olduğunda oldukça iyidir. Topikal magnezyumlar klorür gibi emilim bağırsaklarda sorunlu olduğu zamanlarda, daha iyi bir seçenek gibi düşünülebilir. Çünkü adrenal yorgunlukta ve mide asidi azlığında magnezyumun emilimi azalacaktır.

Oratik asit ile magnezyumun kombin formudur. Kardiyovasküler hastalıklarda özellikle etkinliği ortaya konulmuştur. Çalışmada gösterilmiştir ki konjesif kalp yetmezliği vakalarında hayat kalitesini arttırmış, semptomlarını azaltmış, yaşam şanslarını yükseltmiştir
Bu form magnezyumun taurin ile kombin halidir. Damarlar için koruyucu etkisi araştırılmıştır. Kardiyovasküler hastalıklarda tercih edilebilir. Ayrıca başka bir çalışmada da insülin direncinde faydalı olduğu ortaya konmuştur ve bu metabolik sendromda ve diyabette kullanımını düşündürmektedir.

Sukrozomal magnezyum= Magnezyumun en yeni formlarından biridir. Dünyada bazı markalar supplement olarak piyasaya sürmüştür (pure encapsulatıons) bu magnezyum tipinde magnezyum iyonları şekerden membranlar içine hapsedilmiştir. Bu şekerden membranlar bağırsaklara girdiğinde bağırsak geçirgenliğini arttırarak magnezyumun emilimini daha çok arttırmaktadır. Yapılan bir çalışmada bu formun glisinat, sitrat, oksit formundan daha iyi emilim sağladığı ve kan seviyelerini daha iyi yükselttiği ortaya konmuştur. 
Magnezyumun vücut için en önemli minerallerden biri olmasının nedenleri çoktur ama en önemli nedeni ise ATP üretimindeki (hücresel enerji üretimi; yaşamın devamı buna bağlıdır) görevidir. Magnezyum ATPye bağlanır ve hücrelerimizin bu ATPyi daha efektif kullanabilmesini sağlar.

Eğer magnezyum supplementi sende çarpıntı oluşturuyorsa ya da anksiyeteyi arttırıyorsa başka minerallerinde dengesizlik olabilir. (Ör. sodyum ve potasyum gibi) Ayrıca vücutta magnezyum emiliminin normal olması için yeterli B vitamini ve borona ihtiyacın vardır. Ama boron takviyesi kullandığında da yüksek dozlarda alırsan bu da magnezyumun hücre içinde kullanılmasını engelleyebilir. Yani dengede olması için takviyeden önce her zaman ilk besin yolunu seçmeliyiz. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi vücut besinlerle aldıgınızın dengesini kurabiliyor. Gıdalarla aldığınızın fazlasını vücut atabiliyor.

***Sporcularda magnezyum ihtiyacı normal insanlara göre daha artmaktadır. Bunun nedenlerinden biri hem magnezyumun kullanımının artması vücutta hem de terleme ile magnezyum atılımının artmasıdır.
Hafif sporlarda günlük önerilen magnezyumun %20-40 civarı fazlasının alınması
Ağır ve profesyonel sporlarda %100 oranında daha fazla magnezyum alınması önerilebilir. Yani bir sporcunun alması gereken magnezyum miktarı 500-800 mg arası değişmektedir.
Magnezyum kasların kasılması, enerji üretimi, vücutta laktik asit üretiminin azaltmasında görev almaktadır.
Vücudun spor sonrası toparlanması için magnezyumla beraber çinko takviyesi alınması düşünülebilir, çünkü bu iki mineral kasların toparlanmasında beraber çalışır. Çinko ve magnezyum kas kasılmasında ve çalışan kaslara oksijen iletilmesinde görev alır. Yoğun antrenmanlarda çinko takviyesinin de beraber alınması düşünülmelidir.

MAGNEZYUM VE İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Aşağıda yazılan ilaçları kullanan kişilerin magnezyum supplementleri kullanırken doktora danışması önerilir.
1-Antiasitler
2-Antibiyotikler (Özellikle aminoglikozidler, kinolonlar ve tetrasiklinler); Aminoglikozidler ve magnezyum kaslara etki ederler, ikisini aynı anda almak kas sorunları oluşturabilir.
Magnezyum vücutta kinolonların emilme kapasitesini azaltabilir. Bu yüzden iki ilaç arasında en az 2-4 saat olması uygundur
Magnezyum midede tetrasiklinlere bağlanır ve bu da tetrasiklinlerin emilme kapasitesini azaltır. Yüzden tetrasiklin türevi bir antibiyotik kullanırken arasında en az 2-4 saat olması gerekmektedir.

3-Antikoagülan ilaçlar
4-Bifosfonats (Kemik dansititesi tedavisinde kullanılır) magnezyum bifosfonatların emilme kapasitesini azaltır. İlaçlar arasında en az 2-4 saat olması uygundur.
5-Digoxin
6-Gabapentin
7-Diyabet ilaçları
8-Kas gevşeticiler. Magnezyum da kas gevşetici etki gösterir. Aynı anda ikisini almak kas gevşeticilerin yan etkisini arttırabilir.
9-Hipertansiyon ilaçları; Magnezyum tansiyonu düşürücü etki gösterir. Magnezyum ve hipertansiyon ilaçlarını aynı anda kullanmak tansiyonun çok düşük olmasına sebep olabilir. Özellikle kalsiyum kanal blokörleri ile aynı anda magnezyum kullanmaya dikkat edilmesi gerekmektedir.
10- Diüretikler; Magnezyumun vücuttan atılmasına neden olabilirler. Fazla doz kullanımı ciddi magnezyum kaybı oluşturabilir.
Diğer Takviyelerle Etkileşimi;
Boron= Magnezyumun vücut içinde kullanımını yavaşlatabilir ve kandaki magnezyum seviyesini arttırabilir.
Kalsiyum= Magnezyum ve kalsiyumun genelde beraber alınması önerilir ama çok yüksek doz kalsiyum da vücudun magnezyumun emilme kapasitesini azaltır. Çok ciddi magnezyum eksikliği olanlar kalsiyum ve magnezyumu beraber almayı düşünebilir ama birçok çalışma kalsiyumun takviye olarak alınmasından ziyade besinlerle alınmasının daha uygun bir yol olduğunu belirtmektedir.
D vitamini= D vitamini magnezyumun vücutta emilme kapasitesini arttırabilir.
Çinko= Çok yüksek doz çinko, magnezyumun emilme kapasitesini azaltabilir. Bir çalışmada da gösterilmiştir ki yüksek doz çinko kullanımları postmenapozal kadınlardaki magnezyum atılımını arttırmaktadır.

MAGNEZYUM KULLANIMI VE DOZLAR

  • Günlük 350 mg ve altı elemental magnezyum kullanımı güvenilir kabul edilmiştir. Daha yüksek dozlarda kullanımların mutlaka doktor kontrolünde olması önerilmektedir.
  • Gebelerde ve emziren annelerde magnezyum kullanımı 350 mg ve altı güvenilirdir. Doğum sırasında iv magnezyum doğumu kolaylaştırmak adına kullanılabilir.
  • 1-3 yas arası çocuklarda 65 mg ve altı magnezyum güvenilirdir.
  • 4-8 yaş arası çocuklarda 110 mg a kadar, 8 yas üstü çocuklarda da 350 mg a kadar güvenlidir.

MAGNEZYUM VE MİGREN

  • Çalışmalar gösteriyor ki migren hastalarının %50’sinde magnezyum eksikliği mevcut
  • Hatta bir çalışmada gösterilmiştir ki magnezyum supplemantasyonu ağrı kesicilerden daha etkili sonuç vermektedir.
  • Migren tetikleyici bir uyarı geldiğinde beyin hücrelerinden nöratransmitter salgılanır. (CGRP = Calcitonin Gene Related Peptid) ve (Substance P )
  • Bu nörotransmitterler beyinde kan akışını arttırır, şişmeyi arttırır, inflamasyonu arttırır.
  • Sinir hücreleri beynin diğer bölümlerine bu uyarıyı aktarır ve ağrı hissedilir.
  • İnsan ve hayvan deneyleri göstermiştir ki magnezyum kullanımı CGRP’yi azaltmaktadır ve ağrı reseptörlerini bloke edebilmektedir.
  • Ayrıca magnezyum eksikliği de migreni tetikleyecek inflamasyona neden olabildiği için eksik magnezyumu tamamlamak migreni önleyebilir.

Migren İçin Kullanılabilecek Magnezyum Formları;
1-Magnezyum Sitrat***
2-Magnezyum Glisinat***
3-Magnezyum Laktat 
4-Magnezyum L Treonat
5-Magnezyum Malat
6-Magnezyum Taurat***
7-Magnezyum Klorür***
***Migrende en etkili olduğu düşünülen ve bilimsel çalışmalarla ortaya net faydası konan magnezyum çeşitleri


1-Badem
2-Avakado
3-Kaju
4-Ispanak
5-Fıstık
6-Patates
7-Fasulye
8-Pirinç (siyah)
9-Brezilya cevizi
10-Kabak çekirdeği
11-Susam
12-Kelp (bir tür deniz yosunu)
13-Ananas
14-Kereviz sapı
15-Muz
16-Elma
17-Şeftali
18-Börülce
19-Fasulye
20-Mercimek
21-Uskumru
22-Ispanak
23-Pırasa
24-Patlıcan
25-Alfa alfa
26-Kuru meyveler
27-Nohut
28-Lahana
29-Hardal
30-Turp


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2352244
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3269605/
https://www.jle.com/fr/revues/mrh/e-docs/update_on_the_relationship_between_magnesium_and_exercise_272229/article.phtml
https://www.jle.com/fr/revues/mrh/e-docs/exercise_magnesium_and_immune_function_278044/article.phtml

https://academic.oup.com/bja/article/89/5/711/250795
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306987796900079
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2407766
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14596323
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22671714
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16548135
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/71587201#section=Top
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29630135

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7290308
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25916335/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5637834/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29679349

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5652077/

https://academic.oup.com/bja/article/89/5/711/250795
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21676674

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC295901/
https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.CIR.98.12.1198
http://circ.ahajournals.org/content/102/19/2353.short
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7820978
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2859558
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306987796900079
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306987796900079

https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCULATIONAHA.105.588327
https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/412391?alert=1
https://www.internationaljournalofcardiology.com/article/S0167-5273(09)00100-4/abstract

http://wly-reg.onecount.net/onecount/redirects/index.php?action=get-tokens&js=1&sid=&return=https%3A%2F%2Fonlinelibrary.wiley.com%2Fdoi%2Fabs%2F10.1111%2Fj.1526-4610.1991.hed3105298.x&sid=74fuf1iv65m3e3elu31kgb8cf2
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2067759
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4419474/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3683817/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29679349
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5652077/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1751-7176.2011.00538.x
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21609904
http://www.altmedrev.com/archive/publications/5/2/93.pdf
http://www.altmedrev.com/archive/publications/5/2/93.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3198864/
http://www.jabfm.org/content/28/2/249.long
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4170184/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17928798
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-998/magnesium

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3884513/
https://academic.oup.com/ajcn/article/85/4/1068/4648943
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2790427/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11983816/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26554653
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22771225
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4439441/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4441318/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24277728
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2584000
https://www.isotrope.com/magnesium-malate/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12005285
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21983373
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12786918
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29679349

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25916335/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8792038
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25278139

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3029516
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3126699
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3732091

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10803454
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21226679
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4172865/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20152124
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22016520

Etiketlermagnezyummagnezyumeksikligimagnezyumformlarimagnezyumeksikliginedenlerisupplementlerkansekeridiyabetkalphastaliklaritiroidtestesteronseratoninsinirsistemiastimimmunsistemfelcmigrenmetaboliksendromgebelikeklampsikabizlikbobrekisit

Magnezyum Eksikliği

Magnezyum eksikliği, kas ve kemikler için çok önemlidir ve eksikliğinde birçok soruna yol açmaktadır. Magnezyum eksikliği hipomagnezemidir.

Vücudumuz magnezyum mineralini kas ve sinir sisteminin düzenlenmesi dışında enerji üretmek ve yağ-protein sentezlemek için de kullanır.

Magnezyum minerali insan vücudunda en çok bulunan minerallerden bir tanesidir. Magnezyum eksikliğinin nedenleri değişiklik gösterebilmektedir.

Magnezyum eksikliği insan vücudunda kas krampları, kronik ağrı gibi belirtilerle kendini gösterir. Magnezyum eksikliği daha çok kronik diyare, çölyak hastalığı ve diyabet gibi hastalığı bulunan bireylerde daha çok görülmektedir.

Magnezyum Eksikliği Belirtileri

  • Huzursuz bacak sendromu
  • Saç dökülmesi yaşıyorsanız
  • Kendinizi halsiz hissediyorsanız
  • İştahınızda azaldığını düşünüyorsanız
  • Kabızlık sorunu yaşıyorsanız
  • Baş ağrısı, baş dönmesi oluyorsa
  • Çarpıntı ve ritim bozukluğu hissediyorsanız
  • Uyku problemi yaşıyorsanız
  • Tırnakların uzamaması ve kırılması gibi sorunlarınız varsa
  • Hafızanızın zayıfladığını hissediyorsanız
  • Tansiyonunuz sık sık yükseliyorsa
  • Tuzlu gıdalar tüketme isteği duyuyorsanız
  • Mide bulantısı oluyorsa
  • Kalsiyum eksikliğiniz varsa
  • Zihin bulanıklığı 
  • Depresyon

Gibi durumlar magnezyum eksikliğinizin olduğunu işaret etmektedir.

Magnezyum İçeren Besinler

Magnezyum eksikliğinin giderilmesi için tüketilmesi gereken gıdalar;

  • Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı..)
  • Kuruyemiş, tohumlar (kaju, susam, kabak- ay çekirdeği..)
  • Baklagiller (nohut, mercimek, barbunya, kuru fasulye..)
  • Sebzeler (brokoli, taze fasulye, enginar, pırasa..) 
  • Deniz ürünleri (somon, uskumru, karides..)
  • Bitter çikolata
  • Hindistan cevizi
  • Meyveler (muz, çilek, incir..)
  • Bazı baharatlar (kimyon, karanfil)
  • Domates
  • Rezene

Magnezyum Eksikliği Neden Oluşur?

Magnezyum eksikliği;

  • Yeterli oranda magnezyum minerali içeren besinler tüketilmemesinden
  • Sindirim sistemi ve bağırsak sistemi gibi magnezyum mineralinin emilimini engelleyen sorunlar
  • Kullanılan ilaçların yan etkileri
  • Kafein içeren içeceklerin aşırı tüketimi (çay, kahve)
  • Aşırı stres
  • Sigara, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı
  • Sürekli potasyum ve kalsiyum eksikliği görülen kişilerde
  • Yanlış beslenme alışkanlıklarından
  • Çok işlenmiş topraktan
  • Organik besinleri üretirken kullanılan kimyasal gübrelerden
  • İşlenmiş gıdaların (beyaz un, rafine şeker) tüketiminden

Gibi durumlarda ortaya çıkabilmektedir.

Magnezyum Eksikliği Tedavisi

Magnezyum eksikliğinin belirtilerini kendinizde gözlemliyorsanız ilk olarak bir uzmana başvurmanız gerekir. Magnezyum eksikliğini tedavi edebilmek için ilaç kullanımı önerilmektedir. Magnezyum içeren ilaçlar ve multivitaminler magnezyum eksikliği ilaç tedavisinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda magnezyum eksikliği tedavisinde magnezyum içeren besinlerin tüketilmesi de çok önemlidir. Magnezyum içeren gıdaların tüketilmesinde dikkat edilmesi gereken noktalar ise çikolata gibi paketli satılan gıdaların içeriğinin doğal ve katkısız olması ve fermente yöntemiyle üretilmiş gıdaların tüketimi tercih edilmelidir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır