dişi kedi azması / Kısırlaştırılmış kedilerde kızgınlık | Sebepleri ve tedavisi » Petibom

Dişi Kedi Azması

dişi kedi azması

Patili dostlarımızın kızgınlık davranışları gösterdiği bu döneme biz östrus diyoruz. Dişi kedilerde bu süre ortalama yedi gündür. Aslında geniş bir süre alanı vardır, bu süre sağlıklı kedilerde 1 günden 21 güne kadar bir aralığı kapsar. Koital temas (erkek kedi ile çiftleşen) yaşayan dişi kedilerdeki ortalama ise 8,5 gündür. Koital temas yaşamayan dişilerde ise ortalama 6 gün sürer. Yani erkek kedi ile düzenli olarak çiftleşen kedilerde gebelik daha garanti altına alınsın diye bu süre biraz daha uzayabilmektedir.

dişi kedi

Dişi kedilerde östrus bittikten sonraki ara döneme interöstrus diyoruz. İnteröstrus dönemi kedinin davranışlarının eski normal haline döndüğü, kızgınlık belirtileri göstermediği, erkek kediyi çiftleşme için kabul etmediği dönemdir. İnteröstrus dönemi de kedilerde ortalama 8 gün sürmekle beraber 2 ile 19 gün arasında değişmektedir. Kedi bu dönemi bitirdikten sonra tekrar östrusa (kızgınlığa) girer ve çiftleşme sezonu boyunca östrus – interöstrus – östrus – interöstrus… şeklinde düzenli olarak kızgınlığa girip girip çıkacaktır. 

Kızgınlık dönemi üç şekilde sonlanır; erkek kedi ile çiftleşme, Ovarioshistorektomi (kısırlaştırma operasyonu), anöstrus’un (kızgınlık sezonu dışı dönem)gelmesi.

Eğer kediniz kızgınlık dönemi sırasında bir erkek kedi ile çiftleşir ve gebe kalırsa östrus dönemi bittikten sonra tekrar kızgınlık dönemine girmeyecektir. Dişi kedi için ideal anne olma yaş aralığı link’te mevcuttur. 

ana kedi

Kısırlaştırma operasyonu’nun kediniz östrus’ta iken yapılması doğru değildir. Kediniz’in ya interöstrus ya da anötrus döneminde opere edilmesi sağlığı açısından daha uygundur.

Kısırlaştırılmış kedilerde kızgınlık

Yetişkinlik dönemine ulaşmış olan her kedi, kızgınlık dönemine girmektedir. Mevsimsel dönemler içerisinde yaşanan bu döngü kedileri üremesi için önemli bir dönemdir. Kediler bu dönem içerisinde normalden farklı hareketler ve davranışlar sergileyebilir. Bununla beraber, farklı sesler de çıkartacaktır. Kedinin bu dönem içerisinde tek isteği çiftleşmek olacağı için mümkünse çiftleştirilmelidir. Eğer böyle bir durum mümkün değilse kısırlaştırma operasyonu en iyi çıkış yolu olacaktır. Bu yazımızın içerisinde kedilerde kızgınlık dönemi hakkında bilmeniz gerekenleri bulabilirsiniz.

Kedilerde Kızgınlık Dönemi

kedilerde-kizginlik-donemi

Kediler kızgınlık dönemi içerisindeyken normalden daha fazla bakıma ihtiyaç duymaktadır. Eğer kediniz bu dönem içerisinde çiftleşmeyecekse oldukça zorlu bir süreç olabilir. Bu yüzden ilk düşünmeniz gereken yöntem kedinizi çiftleştirmek olacaktır. Buradaki önemli nokta ise çiftleşme dönemi sonrasında doğacak olan kedilere bakabilecek imkana sahip olmaktır.

Kediler tek bir doğumda birden fazla yavruya sahip olduğu için, yavrulara bakmak zor olabilir. Bununla beraber bir kedinin yılda 2 kere doğum yapabildiğini düşünürsek yavru sayısı giderek artacaktır.

Diğer bir yöntem ise kedileri kısırlaştırmak olacaktır. Eğer bu yönteme başvurmak istemiyorsanız, kedinizi sakinleştirmek ve bu süreci kolaylaştırmak için birkaç yöntem deneyebilirsiniz. Tüm bunları aşağıdaki bilgiler arasında bulabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:Kediler İnsanlarla Konuşur mu?

Kediler Ne Zaman Kızgınlık Dönemine Girer?

Normal şartlar altında kediler 6 aylık olduktan sonra erişkinliğe ulaşırlar ve bu yaştan sonra belirli aralıklarda kızgınlık dönemi yaşamaya başlarlar. Bazı kediler ise daha erkan yaşta kızgınlık dönemine girebilir. Örneğin, henüz 4 aylık bir kedinin kızgınlık dönemi belirtilerine sahip olması normaldir.

Kediler ilk kez kızgınlıkdönemi içerisinde bulunduktan sonra kısırlaştırma operasyonu yapılmazsa, tüm hayatı boyunca kızgınlık dönemi yaşayacaktır. Bu yüzden kısırlaştırma işlemi kedinin sağlığı için en doğru seçenek olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Kedilerin Daha Uzun ve Sağlıklı Yaşaması İçin 18 Öneri

Kedilerde Kızgınlık Dönemi Ne Kadar Sürer?

kedilerde-kizginlik-donemi

Kedilerde görülen kızgınlık döneminin uzunluğu kediden kediye farklılık göstermektedir. Bazı kediler birkaç gün kızgınlık dönemi yaşarken, bazı kediler birkaç hafta boyunca bu dönem içerisinde kalabilir.

Kedilerde görülen ortalama kızgınlık süresi ise 4 ile 7 gün arasında olmaktadır. Burada önemli noktalardan bir tanesi kedinizin ırkıdır. Örneğin, Van kedilerinin kızgınlık dönemleri sadece 4 gün sürmektedir.

İlginizi Çekebilir:Van Kedisi Özellikleri Nelerdir? Kişiliği ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Kızgınlık Dönemindeki Kedi Nasıl Sakinleştirilir?

kedilerde-kizginlik-donemi

Kızgınlık dönemindeki kedilerin daha sakin olmasını sağlamak için bazı önlemler alabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki tavsiyelerimize uyabilirsiniz.

1- Oyun Oynamak

kedi

Kızgınlık dönemindeki kedilerin daha fazla enerji harcaması sakinleşmeleri için önemlidir. bunun için beraber oyun oynamak en iyi çözüm olacaktır. Bu oyunlar kedinizi fiziksel olarak yoracak ve avlanma içgüdüsünü tetikleyebilecek nitelikte olmalıdır. Bunun için kedinizin en sevdiği oyuncağı kullanabilirsiniz.

Kedinizle oyun oynarken oyuncak fareler kullanmak, iple oynatmak, lazerle oynatmak, koşmasını sağlamak en iyi seçenekler arasında yer almaktadır. Eğer kediniz için uygun bir oyuncağınız yoksa aşağıdaki bağlantıya tıklayarak oyuncak modellerini inceleyebilirsiniz.

Kedi Oyuncağı Satın AL 


2- Catnip Kullanmak

kedi

Catnip (kedi nanaesi) kediler için en değerli şeylerden bir tanesidir. Neredeyse bütün kediler catnip karşısında sakinleşir ve mutlu bir ruh haline bürünürler. Bunun için, kızgınık döneminde catnip kullanmak en iyi seçeneklerden bir tanesidir. Bunun yanı sıra, kedi yatağına, bulunduğu ortamlara bir miktar catnip sıkmak sakinleşmesine ve mutlu olmasına yardımcı olacaktır.

Catnip Satın AL ü


3- Kedi Sakinleştirici Tasma Kullanmak

kedi

Sakinleştirici tasmalar, stres altındaki kediler için en iyi seçenekler arasında yer almaktadır. Kedinin boynuna takılan bu tasma valerian bitki özü içermektedir. Valerian ise tıpkı kedi otu gibi kedileri sakinleştiren ve mutluluk veren bir bitkidir. Tamamen bitkisel ürünlerden elde edilmiş olan bu tasma kesinlikle zararsızdır.

Kedinize tasmayı taktıktan yaklaşık bir saat sonra etkisini göstermeye başlayacaktır. Kedinizin sakinleşmesini istediğiniz zamanlarda kullanabilirsiniz. Ürünün etki süresi ise 6 hafta boyunca sürmektedir.

Kedi Sakinleştirici Tasma Satın AL 


4- Sakinleştirici İlaç Kullanmak

kedi

Listemizde yer alan yöntemler arasındaki en zor olanı ise kedinize sakinleştirici ilaç içirebilmek olacaktır. Beaphar markası tarafından üretilmiş olan bu tablet, tamamen bitkisel ürünlerle formüle edilmiştir. İçeriğinde; melisa, biberiye, ıhlamur gibi bitkiler yer almaktadır. Tamamen kedilerin sakinleşmesi için üretilmiş olan bu tablet en etkili ürünlerden bir tanesidir. Ayrıca bu ürün hem kediler için hem de köpekler için uygundur.

Kedi Sakinleştirici İlaç Satın AL 

Sık Sorulan Sorular

Kızgınlık Döneminde Dişi Kedi Kısırlaştırılır mı?

Kızgınlık döneminde dişi kedilere kısırlaştırma işlemi yapılması son derece yanlıştır.

Kediler Kaç Gün Çiftleşmeli?

Kedilerde çiftleşme süreci ortalama ise 8,5 gündür.

Erkek Kedi Kızgınlık Dönemi Ne Kadar Sürer?

Erkek kedi cinslerinde 6 ile 12 ay arasında kızgınlık dönemi vardır.

Dişi Kediler Ne Zaman Kızgınlığa Girer?

Dişi kediler ilkbahar ve sonbahar mevsiminde kızgınlık dönemine girer.

Bu Video İlginizi Çekebilir

Kedilerde Kızgınlık Dönemi Nasıl Atlatılır? Kızışan Kedi Nasıl Sakinleştirilir?

Merhaba kedisi kızışgangiller 🙂 Geçen haftalarda bizim de Suzi’miz kızıştığı için, yana yakıla çare aramak nedir bilirim. Günlerim, Google’a kedim kızıştı ne yapabilirim, kedimi nasıl sakinleştirebilirim, kedilerde kızgınlık dönemi nasıl atlatılır, nolur yardım edin ”kedim sabahlara kadar susmuyor” yazmakla geçti 🙂 Kedilerin kızgınlık dönemi, hem kedinize, hem size hatta bütün mahalleye işkence olabilir ama çözümü var merak etmeyin 🙂

Kedim Kızıştı!

Ben evdekileri Suzi’nin kalmasına ikna etmeye çalışırken, tam da yol almışken kedim kızıştı! Bu dönemde onunla aynı evde yaşamak o kadar zordu ki, neredeyse bütün emeklerim çöpe gidecekti. O yüzden veterinere ”yardım, bana yardım edin!” diye koşa koşa giderken topuklarım popoma çarpıyordu.( Bu arada ailenizi kedi almaya ikna etmeye çabalıyorsanız ilgili yazıma bakabilirsiniz.)

Kızgınlık Dönemi

Suzi dişi bir kedi olduğu için bu yazı, ”dişi kedilerde kızgınlık dönemi nasıl atlatılır?” sorusuna birebir cevap olacaktır. Kediniz erkek ise yine de söyleyeceğim yöntemlerin hepsini siz de kullanabilirsiniz. Kedinizi sakinleştirmenize yardımcı olacaktır.

kızgınlık dönemi

Ben kedimi sakinleştirmek için önce kendi kendime bazı yöntemler denedim, kısmen de olsa sakinleşti. Yeterli olmayınca veterinerden yardım aldım. Size, hem kendi yöntemlerimi hem de son olarak, veterinerin müdahalelerini anlatacağım. Ancak unutmayın ki kızgınlık dönemini atlatmanın tek çözümü kedinizi kısırlaştırmaktır. Kızgınlık dönemini atlattıktan sonra ilk iş kısırlaştırma randevunuzu alın. Siz de rahatlayın Kedinizde rahatlasın:) Eğer kısırlaştırma ile ilgili aklınızda sorular varsa, buradan  A’dan Z’ye kısırlaştırma ile ilgili her şeyi anlattığım yazıma bakabilirsiniz. Şimdi kızgınlık döneminde kediyi sakinleştirme yöntemlerine geçelim!

  • Kedinizle Oyunlar Oynayın ve Onu Yorun

Suzi sabaha kadar uyumuyor ve miyavlıyordu. Akşam uyuyor, gece bizi uyutmuyor ve miyavlıyordu. Ben de iş çıkışı eve gelince onu uyutmamaya başladım. Sürekli oyunlar oynattım. Bir oyuncaktan sıkılınca diğer oyuncağa geçtim. Uyumaya başladığında ise asla hayır diyemediği lazerle oynatarak uyandırdım. Onu oynatarak yorduğum ilk gece 2 saat uyuyabildik. Öncesinde hiç uyuyamıyorduk. 2 saat bizim için güzel bir gelişmeydi.

Kedinizi Yorun

Akşam eve gelince mamasını önünden alın ve gece yatana kadar mama vermeyin. Ona oyunlar oynattıktan sonra zaten fazlasıyla acıkacaktır. Yatmadan önce ona güzel bir mama verin ve yemeğini yedikten sonra bırakın baygın gibi uyusun 🙂 Bizim 2 saat uyuyabilmemize yardımcı olan diğer yöntem buydu.

disi kedilerde kızgınlık dönemi kac gün sürer

Gece Besleyin

  • Kedi Sakinleştirme Müzikleri

O kadar çaresizdim ki, dişi kedilerde kızgınlık dönemi nasıl atlatılır arama çabalarımı bir de ingilizce gerçekleştirdim. Fark ettim ki bir çok insan kedi sakinleştirme müziklerinden faydalanıyor. Youtube’da bir çok kedi sakinleştirme müziği var. Bu müzikleri ben de Suzi de keyifle dinledik. O dönemde bizi de sakinleştirdi vallahi 🙂 Bir kaç tanesinin linkini aşağıya bırakıyorum. Size sakin dinlemeler diliyorum.

Kedi rahatlatıcı müzikler

Kediler ve köpekleri için uyku müziği

Kediler için müzik

Bırakın Dinlesin 🙂

Yukarıdaki yöntemler kızgınlık belirtilerini hafifletti ama kesin sonuç olmadı. Biz de veterinerin yolunu tuttuk. Suzi’nin evde kalmasını sağlamak için bu işi çözmek zorundaydım. Kısırlaştırılınca bir daha böyle bir derdimiz olmayacaktı biliyordum, ama önümüzdeki 1 hafta boyunca evdekiler illallah derse bizim için çok geç olacaktı. Veterinerimize durumu anlattım ve yaptıklarımı söyledim. Doğru şeyler denediğimi onayladı. Ancak çözüm için başka şeyler yapabileceğimizi söyledi.

Veterinerimiz kızgınlık dönemi çok ağır geçtiği ve evde kalması bu dönemi atlamamıza bağlı olduğu için atlarda, kedilerde ve köpeklerde kullanılabilen sakinleştirici daha doğrusu uyuşturucu Sedapet isimli bir ilaç verdi bize. Veteriner kontrolünde olmadan lütfen böyle bir ilaca başvurmayın. Az önce söylediğim gibi atlarda bile kullanılabilen bir ilaç dolayısıyla yanlış doz ile çok kötü sonuçlar doğabilir zaten veteriner hekim muayenehaneleri dışında temin edilmesi mümkün değil. Biz veterinerimizin önerdiği kadar ”çok çok küçük bir doz” kullandık ve bizimki biraz sersemledi ve uykulu bir hal aldı. Sabahlara kadar uyumazdı ama sakinleştirici sayesinde o da biz de rahat bir uyku yüzü gördük. Sadece bir kere ve çok az bir doz kullandık.

Böyle bir ürün yerine daha doğal bir kedi sakinleştirici de tercih edilebilir. Online olarak da erişebilirsiniz. (kedi sakinleştirici yazısına tıklayarak ulaşabilirsiniz.)

Sonunda Sakinleşti

Sonradan gelen güncelleme:  Ben bu yazıyı yazalı yaklaşık 1 sene olmuş 🙂 Yeni bir bilgi daha öğrendim ve sizlerle paylaşmak isterim. Zamanında böyle bir seçenek olduğunu bilseydim veterinerimizden bu yönde destek talep ederdim çünkü öğrendiğim şey bitkisel içerikli VE İLAÇ DEĞİL. Yine sadece veteriner hekimlerden temin edebileceğiniz kediler ve köpekler için üretilmiş bitkisel kaynaklı bir tablet. VEDAVET’in bir ürünü, biz daha önce Veda’nın yine bitkisel içerikli ağız bakım solüsyonunu kullanmıştık. Ondan da ”Kedilerde ağız kokusu” yazısında bahsetmiştim. Okumak isterseniz buraya.

Bu tabletin adı KOT BAYOUN. Strese bağlı problemler ve davranış bozukluklarında öneriliyor.

İçeriği: Motherwort, Kediotu, Melisa, Nane, Yaban Sümbülü, Kekik, Tatlı Yonca, Alıç, Şerbetçiotu, Sarı Kantaron, Isırgan, Şakayık kökü

Önerildiği durumlar arasında cinsel güdü kaynaklı davranış problemleri de var;

·         Cinsel saldırı,

·         Çiftleşme stresi

·         Kedilerde kızışma dönemindeki Östrus çığlıkları

·         Eve idrar ve dışkı bırakma, Aşırı endişe

Bu bitkisel tabletle ilgili daha fazla bilgiye buradan, kendi resmi sitelerinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca temin edebileceğiniz veteriner hekim klinik listeleri de burada mevcut.

Yani kedim evde bas bas bağırıyor ya da evin her yerine işiyor diyorsanız veteriner hekiminize bu tableti danışabilirsiniz.

  • Hormon Hapı veya Hormon İğnesi

Veterinerimiz, kısırlaştırma randevumuz bir sonraki hafta olduğundan ve kızgınlık döneminde kedilerin kısırlaştırılması uygun olmadığı için bir kereye mahsus hormon hapı kullanmamız gerektiğini söyledi. Bu hem operasyonun sağlıklı olmasını hem de kızgınlık dönemini atlatmamızı sağlayacaktı. Size hapın adını söylemeyeceğim çünkü veteriner kontrolünde verilmemesi kediniz için tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Lütfen veterinerinize danışın. Hormon hapı, hormon iğnesine nazaran daha hafif olduğu için veterinerimiz hormon hapını kullandı zaten şu anda piyasada hormon iğnesi sıkıntısı varmış. Kullanmak isteseniz bile veterineriniz bulamayabilir.

Biz hapı aldık ve ezip yaş mamanın içine karıştırdık. Yaş mamayı yerken afiyetle hapı da yutmuş oldu. Hormon hapı 24-48 saat içinde etki gösteriyormuş. Bizde de 2. günde etkisini gösterdi ve kızgınlık dönemi sonlandı.

Kızgınlık dönemini atlattıktan sonra da bir daha bu durumu yaşamamak için kesin çözüm olan kısırlaştırma operasyonunu gerçekleştirdik. Bizim kısırlaştırma sürecimizi ve yaşadıklarımızı buradan okuyabilirsiniz. Kısırlaştırma operasyonunu yaptırdıktan da sonra da kısırlaştırılmış kedi maması kullanmaya başlamalısınız, unutmayın. <3

Siz de bu dönemi atlatmak için faydalandığınız farklı bir yöntem varsa yorum olarak paylaşabilir misiniz?

Not: Ben arama yaparken bir çok sitede karşıma ”Dişi kedi kızgınlık dönemi kulak çubuğu” önerisi geldi. Lütfen bu tarz yöntemleri kullanmayın. Kendi çözümleriniz yeterli gelmiyorsa bir veterinerden yardım alın.

2019 yılı aylık kedi maliyeti için buraya!

121

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır