osmanlı devletinin 1 dünya savaşında savaştığı yardım cepheleri / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI - TDV İslâm Ansiklopedisi

Osmanlı Devletinin 1 Dünya Savaşında Savaştığı Yardım Cepheleri

osmanlı devletinin 1 dünya savaşında savaştığı yardım cepheleri

kaynağı değiştir]

Ana madde: Suriye-Filistin Cephesi

Ayrıca bakınız: Birinci Kanal Harekâtı, İkinci Kanal Harekâtı, Arap İhtilali, T. E. Lawrence, Birinci Gazze Savaşı, İkinci Gazze Savaşı ve Üçüncü Gazze Savaşı

Cemal Paşa komutasındaki Osmanlı Ordusu, İngiliz idaresinde olan Mısır'ı fethetmek amacıyla 28 Ocak 'te Süveyş Kanalı'na saldırdı. Saldırı hezimetle sonuçlandı.

27 Temmuz 'da Albay von Kress kumandasında 4. Ordu'nun giriştiği İkinci Kanal Seferi de yenilgiyle sona erdi. Bu olay üzerine İngiliz ordusunun generali Edmund Allenby Mısır'a gönderilerek, bir karşı saldırı için hazırlıklara başladı. Allenby'nin hazırlıkları çerçevesinde, daha önce Suriye ve Filistin'de kazılara katılmış olan Oxford'lu arkeolog ve sanat tarihçisi T. E. Lawrence, Osmanlı idaresine karşı bir Arap İsyanı örgütlemekle görevlendirildi.

27 Haziran 'da Mekke Şerifi Hüseyin Osmanlılara karşı isyan ederek Hicaz Krallığı'nı ilan etti. Ürdün, Suriye ve Filistin Araplarının büyük bir kısmı açık veya gizli şekilde Hüseyin ve oğulları Faysal ve Abdullah'ın isyanına katıldı.

Yıldırım Orduları Kumandanı Alman Mareşal Otto Liman von Sanders yılının Mart ayında Osmanlı 7. ve 8. ordularının durumunu anılarında anlatır. Orduda Cephane, ayakkabı, yazlık giysi yoktu. Topçu bataryaları atacak mermi bile bulamıyordu. Askerler, kışlık yün giysiler ile derece sıcakta ayakkabısız olarak savaşıyordu. Cephe gerisinde ihtiyat birlikleri yoktu onun yerine &#;km uzunluğunda bir boşluk vardı. Atlar ve yük taşıyan hayvanlara bile birkaç aydan beri ne yeterli yiyecek ne de su veriliyordu.[3] 8 Mart 'de İngiliz kuvvetleri Gazze'de saldırıya geçerek stratejik Han Yunus mevkiini işgal etti. 6 Kasım 'deki Üçüncü Gazze savaşı'nda kesin bir üstünlük elde eden İngilizler, 17 Kasım'da Yafa'yı (bugünkü Tel-Aviv), 9 Aralık'ta da Kudüs'ü ele geçirdiler. 21 Şubat 'de Eriha düştü. Bunu izleyen aylar, Şeria cephesinde sonuçsuz çarpışmalarla geçti.

I. Dünya Savaşı'nın Osmanlı bozgunuyla sonuçlanmasına ve Suriye'nin elden çıkmasına yol açan son karşılaşma 19 Eylül 'de başladı. Bu tarihte Nablus yakınında aniden saldırıya geçen İngiliz kuvvetleri, Mecidiye/Megiddo Meydan Muharebesi'nde Mareşal Liman von Sanders komutasındaki Türk ordular grubunu kesin bir yenilgiye uğrattı. Muharebede, 5 İngiliz ve 1 Fransız tümeninde toplam kişiden oluşan düşman kuvvetleri iki Osmanlı ordusunu tümüyle dağıtarak büyük bir kısmını esir aldı. 21 Eylül'de düşman eline geçen Nasıra'da asker esir düştü. 22 Eylül'de yerli halkın ayaklanarak Türk karargâhına saldırdığı Şam, 1 Ekim'da İngiliz işgaline girdi. 23 Eylül 'de istifa eden Liman von Sanders'in yerine, Yaver-i Fahri Hazret-i Şehriyari unvanı da verilen MirlivaMustafa Kemal Paşa atandı. 6 Ekim'de Humus, 27 Ekim'de Halep şehirleri de İngiliz kuvvetleri tarafından işgal edildi.

Hicaz-Yemen Cephesi[değiştir kaynağı değiştir]

Ana madde: Kafkasya Cephesi

Ayrıca bakınız: Ardahan Harekâtı, Sarıkamış Harekâtı, Malazgirt Muharebesi (), Van Muharebesi ve Brest-Litovsk Antlaşması

Enver Paşa kumandasındaki Türk ordusu 21 Aralık'ta girişilen Sarıkamış Harekâtı ile (o zamanki Rus sınırı olan) Köprüköy - Eleşkirt hattında hücuma geçti. Sarıkamış yakınında Allahüekber Dağlarına ulaşan ordu burada Ocağının ilk haftasında ağır bir yenilgiye uğradı. kişilik asker mevcudunun 'i çarpışmalarda veya soğuktan donarak hayatını kaybetti. Geri kalanlar esir düştü.

Grandük Nikola kumandasındaki Rus ordusu bir yıllık bir bekleyişten sonra 13 Ocak 'da Erzurum cephesinde harekete geçti. 16 Şubat 'da Erzurum, 3 Mart'ta Bitlis ve Muş, 18 Nisan'da Trabzon, 24 Temmuz'da Erzincan düştü. Ancak Ağustos ayında Bitlis ve Muş geri alındı.

Rusya'da Mart ayında Çarlık rejimine karşı başlayan ayaklanma Kasım ayında Bolşevik rejimin kurulması ve Ocak ayında Rus ordusunun dağılması ile sonuçlandı. Rus ordusunun çekilmesi üzerine, onların boşalttığı alanlarda Antranik komutasındaki Ermeni birlikleri "Batı Ermenistan Geçici Hükümeti" ilan ettiler. Ancak hücuma geçen Türk ordusu karşısında tutunamayarak dağıldılar. 26 Şubat 'de Erzincan, 27 Şubat'ta Trabzon, 12 Mart'ta Erzurum, 2 Nisan'da Van kurtarıldı.

3 Mart 'de imzalanan Brest Litovsk Antlaşması ile Rusya savaşta kazandığı toprakları terk ederek öncesi sınırlara dönmeyi kabul etti. Bu sırada Tiflis'te kurulan Transkafkasya Cumhuriyeti'nin direnmesi üzerine Halil Paşa kumandasında ileri harekete geçen Türk ordusu 25 Mart'ta Oltu, 3 Nisan'da Ardahan, 5 Nisan'da Batum, 15 Mayıs'ta Gümrü, 20 Temmuz'da Nahcivan'ı aldı ve nihayet 15 Eylül'de Nuri Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordusu Bakü Muharebesi'ni kazanarak Bakü'ye girdi. Ekim başında da bir Türk müfrezesi Dağıstan'da kontrolü ele aldı.

Ancak 30 Ekim'de imzalanan Mondros Mütarekesi uyarınca Türk ordusu işgal ettiği Kafkasya topraklarını bırakarak sınırına geri çekildi. Türk ordusunun boşalttığı Batum, Ardahan ve Kars'ta kurulan Milli Şura Hükümetleri ilkbaharında Kafkasya'daki İngiliz kuvvetleri tarafından tasfiye edildi.

Galiçya Cephesi ve Kolordu Rozet Madalyaları

Çanakkale Cephesi[değiştir kaynağı değiştir]

I. Dünya Savaşı boyunca Osmanlı İmparatorluğu 4 Tümenlik bir kuvvetle Arabistan'daki kutsal İslam şehirlerini korumaya çalıştı. 7. Kolordu'nun birer tümeni Hicaz, Asir, San'a ve Hudeybe'de konuşlandırılmıştı. Uzaklık sebebiyle bu tümenlere yeni asker, malzeme ve silah desteği sağlanamıyordu. yılında İngilizlerin kışkırtmasıyla, Araplar Osmanlı Kuvvetlerine karşı ayaklandı. Mekke Emiri Şerif Hüseyin, bağımsızlığını ilan etti. Yemen'de İmam Yahya Osmanlılara bağlı kalırken Asir'de Seyyid İdris de ayaklanmaya katıldı. Şubatında Hicaz Seferi Kuvvetler Komutanlığı'na atanmak üzere, Şam'a gelen Mustafa Kemal Paşa, Hicaz'ın boşuna savunulmayıp boşaltılmasını istedi. Manevi sebeplerden dolayı bu istek Fahrettin Pasa tarafından uygulanmadı. Komutanlık ataması da yapılmadı. Bin bir güçlükle Medine'yi, Yemen'i, Asir'in kuzeyini I. Dünya Savaşı sonuna kadar savunan 7. Kolordu Mondros Mütarekesi'nden bir müddet sonra, 23 Ocak 'da teslim oldu.

Osmanlı Devleti'nin savaştan çekilmesi[değiştir

I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı cepheleri

Osmanlı Cephesi
I. Dünya Savaşı
Taraflar
Osmanlı İmparatorluğuOsmanlı İmparatorluğu
Alman İmparatorluğuAlman İmparatorluğu
Flag of the Democratic Republic of Azerbaijan ().svgAzerbaycan
Flag of the Mountain monash.pwK. Kafkasya
Flag of monash.pwSenussi
Flag of the Emirate of Ha'monash.pwCebel Şammar
State Flag of Iran ().svgKaçar Hanedanı
Flag of the Republic of the monash.pw Faslı isyancılar

Birleşik KrallıkBritanya İmparatorluğu

Rus İmparatorluğuRus İmparatorluğu()

FransaFransa

Flag of Armenia (–).svgErmenistan()
İtalya Krallığıİtalya
Flag of Hejaz svgHicaz Krallığı
Flag of Upper monash.pwAsir Emirliği
Flag of the Third Saudi StatesvgNecid ve Ahsa Emirliği
Flag of Kuwait ().svgKuveyt
Komutanlar ve liderler
Osmanlı İmparatorluğuEnver Paşa
Osmanlı İmparatorluğuAhmet Cemal Paşa
Osmanlı İmparatorluğuEsat Paşa
Osmanlı İmparatorluğuAhmet İzzet Paşa
Osmanlı İmparatorluğuCevat Paşa
Osmanlı İmparatorluğuHasan İzzet Paşa
Osmanlı İmparatorluğuMahmut Kamil Paşa
Osmanlı İmparatorluğuVehip Paşa
Osmanlı İmparatorluğuFevzi Paşa
Osmanlı İmparatorluğuMustafa Kemal Paşa
Osmanlı İmparatorluğuAli Fuat Paşa
Osmanlı İmparatorluğuSakallı Nurettin Paşa
Osmanlı İmparatorluğuMersinli Cemal Paşa
Osmanlı İmparatorluğuYakup Şevki Paşa
Osmanlı İmparatorluğuHafız Hakkı Paşa
Osmanlı İmparatorluğuHalil Paşa
Osmanlı İmparatorluğuNuri Paşa
Osmanlı İmparatorluğuAli İhsan Paşa
Alman İmparatorluğuColmar von der Goltz
Alman İmparatorluğuErich von Falkenhayn
Alman İmparatorluğuOtto Liman von Sanders
Alman İmparatorluğuKress von Kressenstein
Birleşik Krallık Sir Ian Hamilton
Birleşik KrallıkEdmund Allenby
Birleşik Krallık General Nixon
Birleşik Krallık General Maude
Birleşik KrallıkGeneral Townshend
Rus İmparatorluğuNikolay Yudeniç
Rus İmparatorluğuİllarion Vorontsov-Daşkov
Güçler
Osmanlı İmparatorluğu: [1]
Alman İmparatorluğu: (Ağustos ), toplam ()
Flag of the Emirate of Ha'monash.pw: ()
Mondros Mütarekesi gününde Osmanlı ordusunun askeri vardı
askerin tamamı cephedeydi
Birleşik Krallık:
Rus İmparatorluğu:
Fransa: Birkaç yüz bin
Flag of Armenia (–).svg: Birkaç yüz bin
İtalya Krallığı:
Toplam: +
Kayıplar
Osmanlı muharebe dış edilen kişi sayısı: [1]
Osmanlı esir sayısı: [2]
Toplamda ölü, yaralı, esir veya kayıp (muharebelerde ölen kişi dahil)
ölü, yaralı, esir veya kayıp

Osmanlı cepheleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'nda çarpıştığı cephelerdir.

Cepheler[değiştir

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.