kemotaktik nedir / kemotaktik - Nedir Ne Demek

Kemotaktik Nedir

kemotaktik nedir

kaynağı değiştir]

  1. ^"Arşivlenmiş kopya". 27 Temmuz tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan &#;
  2. ^"Neutrophil migration in infection and wound repair: going forward in reverse". Nature Reviews. Immunology. 16 (6). Mayıs ss.&#;&#;
  3. ^"Cell motility in cancer invasion and metastasis: insights from simple model organisms". Nature Reviews. Cancer. 18 (5). Mayıs ss.&#;&#;
  4. ^"Lymphocyte migration into atherosclerotic plaque". Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. 35 (1). Ocak ss.&#;&#;
  5. ^"Importance of the leukotriene B4-BLT1 and LTB4-BLT2 pathways in asthma". Seminars in Immunology. Cilt&#; Ekim ss.&#;&#;
  6. ^"Combined anti CXC receptors 1 and 2 therapy is a promising anti-inflammatory treatment for respiratory diseases by reducing neutrophil migration and activation". Pulmonary Pharmacology & Therapeutics. Cilt&#; Ekim ss.&#;&#;
  7. ^"Monocytes in rheumatoid arthritis: Circulating precursors of macrophages and osteoclasts and, their heterogeneity and plasticity role in RA pathogenesis". International Immunopharmacology. Cilt&#; Aralık ss.&#;&#;
xx

 INFECTIOUS DISEASE

BAKTERIYOLOJ&#;&#;MMÜNOLOJ&#;MYCOLOGYPARASITOLOGYVIROLOGY

 

&#;MMÜNOLOJ&#; –BÖLÜM &#;K&#;
KOMPLEMAN


Gene Mayer, Ph.D
Emertius Professor of Pathology, Microbiology and Immunology
University of South Carolina


Çeviri:
Doç. Dr. Erkan Yula

&#;zmir, Katip Çelebi Üniversitesi, T&#;p Fakültesi, T&#;bbi Mikrobiyoloji Anabilim Dal&#;
 

ENGLISH

FRANCAIS

SHQIP

ESPANOL

PORTUGUES

Let us know what you think
FEEDBACK

SEARCH

  

Logo image © Jeffrey Nelson, Rush University, Chicago, Illinois  and The MicrobeLibrary


 

Ö&#;REN&#;M HEDEFLER&#;
Kompleman aktivasyonun farkl&#; yollar&#;n&#;n anla&#;&#;lmas&#;

Kompleman aktivasyonunun enzimatik ve non-enzimatik mekanizmalar&#;

Kompleman aktivasyon ürünlerinin biyolojik özellikleri

Kompleman sisteminin konak direnci, enflamasyon ve zedelenmedeki önemi

Kompleman aktivasyonunu ve ürünlerini düzenleyen mekanizmalar&#;n anla&#;&#;lmas&#;


seafoodplus.info ( bytes)  Jules Bordet  (), discoverer of complement   National Library of Medicine

&#;ekil 1
Komplena aktivasyon yollar&#;
 


 

KOMPLEMAN VE FONKS&#;YONLARI

Geçmi&#;te kompleman terimi (C), bakteriyi parçalayabilen &#;s&#;ya duayarl&#; (serum 56 C’de 30 dk bekletilildi&#;inde aktivitesi yok/inaktive olmaktad&#;r) serum bile&#;enini adland&#;rmak için kullan&#;lm&#;&#;t&#;r. Bununla birlikte kompleman&#;n &#;imdi konak immün sistemine ba&#;ka yollarlada katk&#;da bulundu&#;u bilinmektedir. Kompleman, fagositozu güçlendirmek için bakteriyi opsonize edebilir, polimorfonükleer hücreler (PMN) ve makrofajlar&#;nda içinde bulundu&#;u çok çe&#;itli hücreyi toplay&#;p aktive edebilir, antikor cevab&#;n&#;n düzenlenmesine kat&#;labilir ve immün komplekslerin ve apoptotik hücrelerin temizlenmesine destek olabilirler. Kompleman&#;n ayn&#; zamanda kona&#;a zararl&#; etkileride bulunmaktad&#;r; enflamasyonu ve doku zedelenmesine katk&#;da bulununabilir ve anaflaksiyi tetikleyebilir.

Kompleman sistemi, serumda aralar&#;nda hepatosit, makrofaj ve ba&#;&#;rsak epitel hücrelerininde bulundu&#;u çok çe&#;itli hücreler taraf&#;ndan üretilen 20’nin üzerinde proteinden olu&#;maktad&#;r (Tablo 1). Bir k&#;s&#;m kompleman proteini immüngloblulinleri veya hücre membran bile&#;enlerine ba&#;lanmaktad&#;r. Di&#;erleri proenzim tabiat&#;ndad&#;r ve aktive edildiklerinde bir veya daha fazla kompleman proteinlerini olu&#;turmak üzere parçalanmaktad&#;rlar. Birtak&#;m kompleman proteinleri parçaland&#;klar&#;nda hücreleri aktive eden, vasküler permiabiliteyi art&#;ran veya bakteriyi opsonize eden kompleman parçalar&#;n&#; olu&#;turmaktad&#;r.

 

 

Tablo 1. Kompleman sistemi proteinleri

Klasik Yol

Lektin Yolu

Alternatif Yol

Litik Yol

Aktivasyon Proteinleri:

C1qrs, C2, C3, C4

 

Kontrol Proteinleri:C1-INH, C4-BP

 

Mannan ba&#;layan protein (MBP), mannan-ili&#;kili serin proteaz (MASP, MASP2)

 

C3, B & D* faktörleri, Properdin (P)

 

 

I* ve H faktörleri, decay accelerating factor-bozulma h&#;zland&#;r&#;c&#; faktör (DAF), Kompleman reseptör 1(CR1),vb.

 

C5, C6, C7, C8, C9

 

 

Protein S

Alt&#; çizili kompleman bile&#;enleri aktive edildiklerinde enzimatik aktivite kazan&#;rlar.

Y&#;ld&#;zla i&#;aretli bile&#;enlerin do&#;al formlar&#; enzimatik aktiviteye sahiptir.
 

 

 

KOMPLEMAN AKT&#;VASYON YOLLARI



Kompleman aktivasyon dört yolla olu&#;abilmektedir (&#;ekil 1): klasik yol, lektin yolu, alternatif yol ve membran atak yolu (litik yol). Klasik ve alternatif yollar&#;n her ikisi de C5 konvertaz enziminin aktivasyonuna yol açarlar ve membran atak yolunun aktivasyonu için zorunlu olan C5b üretiminini gerçekle&#;tirirler.

 

MOVIE
Complement Activation and Biological Functions 
High Resolution Quicktime 
Low Resolution Quicktime
© Scott R. Barnum, University of Alabama, Birmingham, Ala., USA and The MicrobeLibrary

CGAP
More  detailed complement pathways from CGAP/Biocarta

Klasik Yol (&#;ekil 2)

C1 aktivasyonu
C1, çoklu alt birimi olan bir proteindir ve üç farkl&#; protein (C1q, C1r ve C1s) içermektedir, antijen ile etkile&#;ime geçmi&#; olan IgG ve IgM’in Fc bölgesine ba&#;lan&#;rlar. C1, antijen ile kompleks olu&#;turmam&#;&#; bir antikora ba&#;lanmaz ve ba&#;lanma i&#;lemi kalsiyum ve magnezyum iyonlar&#; gerektirir. (Not: baz&#; durumlarda C1 agrege olmu&#; immünglobüline (örne&#;in agrege IgG) veya antikor yoklu&#;unda dahi belirli patojenlerin yüzeyine ba&#;lanabilir). C1’in antikora C1q ile ba&#;lanmas&#;da s&#;k&#;ca sabitlenmesinden önce C1q en az iki antikor molekülü aras&#;nda çapraz ba&#;lant&#; kurmal&#;d&#;r. C1q’nun ba&#;lanmas&#; C1r’nin aktivasyonuna yol açar ve bu s&#;rayla C1s’i aktive eder. Sonuçta aktive edilmi&#; “C1qrs”olu&#;ur ve bu enzim C4’ü, C4a veC4b olmak üzere iki parçaya ay&#;r&#;r.

C4 ve C2 aktivasyonu (C3 konvertaz üretimi)
C4b parças&#; membrana ba&#;lan&#;r ve C4a parças&#; ise mikroçevreye serbest b&#;rak&#;l&#;r. Aktive edilmi&#; “C1qrs” ayn&#; zamanda C2’yi C2a ve C2b parçalar&#;na bölmektedir. C2a, C4b ile birlikte olan membrana ba&#;lan&#;r ve C2b mikroçevreye serbest b&#;rak&#;l&#;r. Sonuçta olu&#;an C4bC2a kompleksi bir C3 konvertaz enzimidir ve C3’ü, C3a ve C3b fragmanlar&#;na ay&#;racakt&#;r.

C3 aktivasyonu (C5 konvertaz üretimi)
C3b molekülü, C4b ve C2a ile ili&#;kili mebrana ba&#;lan&#;r ve C3a mikroçevreye sal&#;n&#;r. Olu&#;an C4bC2aC3b kompleksi bir C5 konvertaz enzimidir. C5 konvertaz&#;n olu&#;umu ile klasik yol sonlanm&#;&#; olmaktad&#;r.

Klasik yolun birçok ürününün, konak defans&#;na katk&#;larda bulunan kuvvetli biyolojik aktiviteleri vard&#;r. Ancak bu ürünlerin baz&#;lar&#;, e&#;er kontrolsüz bir &#;ekilde üretilmi&#;se kona&#;a zaral&#; etkileri de bulunabilmektedir. Tablo 2’de klasik yoldaki komponentlerin biyolojik aktiviteleri özetlenmi&#;tir.
 

 

Tablo 2. Klasik yol ürünlerinin biyolojik aktivitieleri

Bile&#;enBiyolojik aktivitie
C2bProkinin; Ödeme neden olan kinin olu&#;turmak üzere plazmin taraf&#;ndan bölünmektedir.
 
C3aAnafilotoksin; bazofil ve mast hücrelerini aktive ederek degranülasyona neden olur ve anaflaksiye yol açabilen vasküler permiabilete art&#;&#;&#;na ve düz kaz hücrelerinin kontraksiyonuna yol açar.
 
C3b

Opsonin; kompleman reseptörlerine ba&#;lanarak fagositozu güçlendirir.

Fagositik hücreleri aktive eder.
 

C4a
 
Anafilotoksin (C3a’dan daha zay&#;f etki)
 
C4bOpsonin; kompleman reseptörlerine ba&#;lanarak fagositozu güçlendirir.

        
Klasik yol düzenlenmemesi durumunda sürekli devam eden bir C2b, C3a ve C4a üretimi olacakt&#;r. Bu nedenle klasik yolun aktivitesinin kontrol edildi&#;ii baz&#; yollar mevcuttur. Tablo 3’te bu düzenlenme yollar&#; özetlenmi&#;tir.  
 

Table 3. Klasik yolun kontrolü

Bile&#;enDüzenleme
HepsiC1-INH; C1q’dan C1r ve C1s’i ay&#;r&#;r.
C3aC3a inaktivatör (C3a-INA; Karboksipeptidaz B); C3a’y&#; inaktive eder.
C3bH ve I Faktörleri; Factor H, Factor I ile C3b’nin y&#;k&#;lmas&#;n&#; kolayla&#;t&#;r&#;r.
C4aC3-INA
C4bC4 ba&#;layan protein(C4-BP) ve Faktör I; C4-BP, Factor I ile C4b’nin y&#;k&#;lmas&#;n&#; kolayla&#;t&#;r&#;r. C4-BP ayn&#; zamanda C2a’n&#;n C4b ile ili&#;kisini korur ve böylece C3 konvertaz olu&#;umunu engeller.

 

 Klasik yolun düzenlenmesinde C1-INH’in önemi, bu inhibitörün eksik oldu&#;u ki&#;ilerde gösterilmi&#;tir. C1-INH eksikli&#;i herediter anjioödem geli&#;imi ile ili&#;kilidir.

 

 

A
Klasik yolda C3 konvertaz üretimi
 


Klasik yolda C5 konvertaz üretimi

C
Klasik yol ile C3’ün aktivasyonu

&#;ekil 2

&#;ekil 3 Lektin-ba&#;lang&#;çl&#; yol

Lektin Yolu

Lektin yolu (&#;ekil 3) klasik yol ile çok yak&#;ndan ili&#;kilidir. Bu yol, mannoz-ba&#;layan lektin (MBL)’nin mannoz içeren polisakkarit (mannan) ta&#;&#;yan bakteriyel yüzeylere ba&#;lanmas&#; ile ba&#;lat&#;lmaktad&#;r. MBL’nin patojene ba&#;lanmas&#; iki serin proteaz&#; olan MASP-1 ve MASP-2’nin (MBL-associated serine proteases) etkile&#;ime girme&#;ine yol açmaktad&#;r. MASP-1 ve MASP-2 s&#;ras&#;yla C1r ve C1s’e benzemektedir, MBL ise C1q’ya benzemektedir. MBL/MASP-1/MASP-2, üçlü-moleküler kompleksin olu&#;umu, MASP’lar&#;n aktivasyonuna ve C4’ün C4a ve C4b’e olan sonraki k&#;r&#;lmalar&#;na neden olmaktad&#;r. C4b membrana ba&#;lan&#;rken C4a mikroçevreye serbest b&#;rak&#;lmaktad&#;r. Aktive MASP’lar ayn&#; zamanda C2’yi C2a ve C2b’ye bölmektedir. C2a, C4b ile ili&#;kili membrana ba&#;lan&#;r ve C2b mikroçevreye sal&#;n&#;r. Olu&#;an C4bC2a’ kompleksi bir C3 konvertazd&#;r ve bu C3’ü C3a ve C3b’ye y&#;kar. C3b, C4b ile ili&#;kili membrana ba&#;lan&#;rken C3a mikro çevreye sal&#;n&#;r. Bu sefer olu&#;an ürün olan C4bC2aC3b, bir C5 konvertazd&#;r. C5’in olu&#;umu ile lektin yolu tamamlanm&#;&#; olur.

Lektin yolunun biyolojik aktivitesi ve düzenleyici protinleri klasik yol ile ayn&#;d&#;r.
 

 

 &#;ekil 4 C3’ün spontan aktivasyonu

Alternatif Yol

Alternatif yol, C3’ün aktivasyonu ile ba&#;lamaktad&#;r ve normal bir serumda bulunan B ve D Faktörleri ve Mg++ katyonuna gereksinim duymaktad&#;r.

C3b ilmik olu&#;umunun büyütülmesi (&#;ekil 4)
Serumda C3i üretmek için C3’ün spontan hidrolizi dü&#;ük düzeydedir. Faktör B, C3i’ye ba&#;lan&#;r ve Faktör B’yi Bb’ ye parçalayacak olan Faktör D için duyarl&#; hale gelir. C3iBb kompleksi C3 konvertaz olarak i&#;lev görür ve C3’ü C3a ve C3b’ye parçalar. C3b birkez olu&#;tu&#;unda Faktör B onu ba&#;lar ve Faktör D taraf&#;ndan parçalanmaya yatk&#;n hale gelir. Olu&#;an C3bBb kompleksi de bir C3 konvertazd&#;r ve daha fazla C3b üretmeye devam edecektir. E&#;er bu i&#;lem kontrol edilmezse serumdaki tüm C3’ler tükenecektir. Bu nedenle C3b’nin spontan üretimi s&#;k&#; bir &#;eklide kontrol edilmektedir.
 


&#;ekil 5
DAF ile aktif C3’ün düzenlenmesi
 


 

 &#;ekil 6 Cr1 ile aktif C3’ün düzenlenmesi

 

 &#;ekil 7 C3 konvertaz&#;n dengelenmesi

&#;ekil 8
Alternatif yolun stabilize edilmi&#; C5 konvertaz&#;
 

Amplifikasyon ilmi&#;inin kontrolu (&#;ekil 5 ve 6)
Spontan olarak üretilen C3b otolog konak membranlar&#;na ba&#;lan&#;r, DAF (decay accelerating factor) ile etkile&#;ime girer ve DAF, Faktör B ile C3b ili&#;kisini engellemektedir bu sebeple ek C3 konvertaz olu&#;umu engellenir. Ek olarak DAF zaten olu&#;mu&#; olan C3 konvertazdaki Bb’nin C3b’den ayr&#;lmas&#;n&#; h&#;zland&#;r&#;r doalay&#;s&#;yla ek C3b üretimi durur. Baz&#; hücreler kompleman reseptör 1 (CR1)’e sahiptir. C3b’nin CR1’e ba&#;lanmas&#; Faktör I taraf&#;ndan C3b’nin enzimatik parçalanmas&#;n&#; kolayla&#;t&#;r&#;r. Ek olarak C3 konvertaz&#;n (C3bBb) CR1’e ba&#;lanmas&#; kompleksten Bb’yi ay&#;r&#;r. Bu nedenle, kompleman reseptörüne sahip hücrelerde CR1 ayn&#; zamanda amplifikasyon ilmi&#;inin kontrolünde rol oynar. Sonuç olarak Faktör H hücredeki veya s&#;v&#; fazdaki C3b’ye ba&#;lanabilir ve Faktör I taraf&#;ndan C3b’nin enzimatik parçalanmas&#;n&#; kolayla&#;t&#;r&#;r. Böylece amplifikasyon ilmi&#;i, C3 konvertaz olu&#;umunun engellenmesi, C3 konvertaz&#;n ayr&#;lmas&#; veya C3b’nin enzimatik y&#;k&#;m&#; ile kontrol edilir. Amplifikasyon ilmi&#;inin kontrölünün önemi genetik olarak Faktör H veya I eksikli&#;i olan hastalarda gösterilmi&#;tir. Bu hastalarda C3 yetmezli&#;i bulunmaktad&#;r ve baz&#; enfeksiyonlara kar&#;&#; artm&#;&#; duyarl&#;l&#;klar&#; vard&#;r.
 


C konvertaz&#;n aktivatör yüzeyler taraf&#;ndan stabilizasyonu (&#;ekil 7)
Alternatif yolun uygun bir aktivatörü ba&#;land&#;&#;&#;nda C3b, C3 konvertaz (C3bBb) üretmek için Faktör D taraf&#;ndan enzimatik olarak parçalanan Faktör B’yi ba&#;lar. Fakat, C3b Faktör I taraf&#;ndan parçalanmaya dirençlidir ve C3 h&#;zl&#;ca degrade olmaz çünkü aktivatör yüzeyi ile stabilize edilmi&#;tir. Kompleks ilaveten C3bBb ba&#;layan properdin ile stabilize edilmi&#;tir. Alternatif yolun aktivatörleri patojenlerin yüzey bile&#;enleridir ve Gram negatif bakterinin lipopolisakkariti ve baz&#; bakteri ve mantarlar&#;n hücre duvar&#;n&#; içerir. Böylece C3b aktivatör bir yüzeye ba&#;land&#;&#;&#;nda C3 konvertaz stabil &#;ekilde kal&#;r ve C3’ün parçalanmas&#;yla ek C3a ve C3b üretmeye devam eder.

C5 konvertaz olu&#;umu (&#;ekil 10)
Aktivatör yüzeydeki stabilize C3 konvertaz taraf&#;ndan üretilen baz&#; C3b’ler C3bBbC3b kompleksi olu&#;turmak üzere C3bBb ile ili&#;kiye girer. Bu alternatif yolun C5 konvertaz&#;d&#;r. C5 konvertaz&#;n olu&#;umu alternatif yolun sonudur. Alternatif yol birçok gram negatif (önemli derecede Neisseria meningitidis ve N. gonorrhoea), baz&#; Gram pozitif bakteri ve virüs ve parazitler ile aktive edilebilir ve organizman&#;n lizisi ile sonuçlan&#;r. Böylece antikor cevab&#; olu&#;madan önce kompleman&#;n alternatif yolunun aktivasyonu ile baz&#; patojenlere kar&#;&#; korunma sa&#;lanm&#;&#; olmaktad&#;r. C3 yetmezli&#;i bu organizmalara kar&#;&#; artm&#;&#; duyarl&#;l&#;kla sonuçlanmaktad&#;r. Alternatif yol daha ilkel bir yol gibi görünmekte ve klasik ve lektin yollar&#; muhtamelen alternatif yoldan geli&#;mi&#;tir.
 

    

Alternatif yolun enfeksiyona kar&#;&#; antikor kat&#;l&#;m&#; olmaks&#;z&#;n non-spesifik bir direnç yolu oldu&#;unu unutmay&#;n&#;z ve böylece bir çok enfeksiyöz etkene kar&#;&#; birinci savunma hatt&#; içerisinde yer almaktad&#;r.

Birçok gram negatif ve baz&#; gram pozitif bakteriler, baz&#; virüsler, parazitler, heterolog k&#;rm&#;z&#; kan hücreleri, agrege olmu&#; immünoglobülinler (özellikle IgA) ve baz&#; di&#;er proteinler (örne&#;in proteazlar, p&#;ht&#;la&#;ma yolu ürünleri) alternatif yolu aktive edebilir. Bir protein olan kobra venom faktörü (CVF)’nün bu yolu aktive eti&#;i geni&#;çe ara&#;t&#;r&#;lm&#;&#;t&#;r.
 

 

 &#;ekil 9
Litik yol

Membran Atak (Litik) Yola&#;&#; (&#;ekil 9)

Klasik (C4b2a3b), lektin (C4b2a3b) veya alternatif (C3bBb3b) yolun C5 konvertaz&#; C5’i C5a ve C5b’ye parçalar. C5a s&#;v&#; fazda kalmaya devam eder ve C5b h&#;zl&#;ca C6 ve C7 ile ili&#;kiye girer ve membrana eklenir. Sonra C8 ba&#;lan&#;r ve birçok C9 molekülü üzerine ba&#;lan&#;r. C9 moleküller membranda bir delik olu&#;turur ve hücresel içerik s&#;zar ve lizis meydana gelir. Lizis enzimatik yolla olu&#;mamakta memebran&#;n fiziksel zedelnmesi sonucu olu&#;maktad&#;r. C5bC6C7C8C9 kompleksi membran atak kompleksi (MAC) olarak adland&#;r&#;lmaktad&#;r.

Litik yolda olu&#;an C5a’n&#;n birçok potent biyolojik aktivitesi bulunmaktad&#;r. En potent anaflotoksindir. Ek olarak nötrofilleri için kemotaktik faktördür ve solunumsal patlamay&#; uyar&#;r ve makrofajlar taraf&#;ndan inflomatuvar sitokin yap&#;m&#;n&#; uyar&#;r. Aktivitesi karboksipeptidaz B (C3-INA) ile inaktive edilerek kontrol edilir.

Baz&#; C5b67 kompleksi membrandan ayr&#;labilir ve s&#;v&#; faza geçer. E&#;er bu gerçekle&#;irse yak&#;ndaki hücreye ba&#;lanarak onlar&#;n da lizisine neden olur. Olaya kat&#;lmayan hücrenin zedelenmeden korunmas&#; Protein S (vitronektin) ile olmaktad&#;r. Protein S çözünür haldeki C5b67’yi ba&#;lar ve di&#;er hücrelere ba&#;lanmas&#;n&#; önler.

 

 

 &#;ekil 10
C1-INH ile C1rs (C4 konvertaz)’in düzenlenmesi

 

KOMPLEMAN AKT&#;VASYONUNUN B&#;YOLOJ&#;K AKT&#;F ÜRÜNLER&#;

Kompleman&#;n aktivasyonu direnç, anaflaksi ve enflamasyona katk&#; sa&#;layan birçok biyolojik aktif molekülün üretimine yol açmaktad&#;r.

Kinin üretimi

Klasik kompleman yolunun aktivasyonu ile üretilen C2b bir prokinindir ve plazmin ile enzimatik olarak dei&#;i&#;kli&#;e u&#;rayarak biyolojik olarak aktif hale geçer. A&#;&#;r&#; C2b üretimi C1 inhibitör (C1-INH) ile C2’nin aktivasyonu k&#;s&#;tlanarak sa&#;lan&#;r. C1 inhibitör ayn&#; zamanda serpin olarak da bilinir ve C1qrs kompleksinden C1rs’in yerini de&#;i&#;tirir. (&#;ekil 10). C1-INH’de genetik bir yetmezlik a&#;&#;r&#; C2b üretimi ile sonuçlan&#;r ve herediter anjionörotik ödeme neden olur. Bu durum C1-INH üretimini kolayla&#;t&#;ran Danozol ile tedavi edilebilir veya &#;-amino kaproik asit ile plazmin aktivitesi azalt&#;labilir.
 

&#;ekil 11
Kompleman proteinleri mikroorganizman&#;n yüzeyine ba&#;lan&#;r ve kompleman reseptörleri vas&#;tas&#;yla fagositozu kolayla&#;t&#;r&#;r.
 

&#;ekil 12
C5a’n&#;n biyolojik etkileri
 

Anaflotoksinler

C4a, C3a ve C5a (s&#;ras&#; ile artan aktiviteleri ile) hepsi anaflotoksindir ve bazofil/mast hücre degradasyonuna ve düz kas kas&#;lmalar&#;na neden olurlar. Bu peptitlerin istenilmeyen etkileri karboksipepdidaz B B (C3a-INA) ile kontrol edilir.

Kemotaktik Faktörler

C5a ve MAC (C5b67) her ikiside kemotaktiktir. C5a ayn&#; zamanda nötrofil, bazofil ve makrofajlar&#;n potent bir aktivatörüdür ve vasküler endotelyal hücrelerdeki adhezyon moleküllerinin uyar&#;lmas&#;na neden olurlar (&#;ekil 12).

Opsoninler

Mikroorganizma yüzeyindeki C3b ve C4b fagositik hücrenin üzerindeki kompleman reseptörüne (CR1) ba&#;lan&#;r ve fagositozu kolayla&#;t&#;r&#;r (&#;ekil 11).

Di&#;er biyolojik aktif ürünler

C3’ün y&#;k&#;m ürünleri (iC3b, C3d ve C3e) ayn&#; zamanda farkl&#; hücrelerin farkl&#; reseptörlerine ba&#;lan&#;rlar ve fonksiyonlar&#;n&#; ayarlarlar.

Özetle, kompleman sistemi hem özgül hemde do&#;al direncin bir parças&#;d&#;r ve birçok biyolojik ve patofiztolojik etkilere yol açan ürünlerdir (Tablo 4).

Birçok kompleman kompenentinin genetik eksikli&#;i oldu&#;u bilinmektedir, fakat C3 eksikli&#;i en ciddi ve ölümcül olan&#;d&#;r. Kompleman eksiklikleri ayn&#; zamanda immün kompleks hastal&#;klar&#;nda (örne&#;in SLE) ve akut ve kronik bakteiyel, viral ve parazitik enfeksiyonlarda da meydana gelebilir.
 

 

    

Tablo 4. Kompleman aktivasyoun ürünlerinin etkileri ve kontrol faktörleri

ParçaAktiviteEtkiKontrol Faktörü(s)
C2aProkinin, s&#;v&#; birikimiÖdemC1-INH
C3aBazofil ve mast hücre degranülasyonu; vasküler geçirgenlik art&#;&#;&#;, düz kas kas&#;lmas&#; AnaflaksiC3a-INA
C3bOpsonin, fagosit aktivasyonuFagositozFaktör H ve I
C4aBazofil ve mast hücre degranülasyonu; vasküler geçirgenlik art&#;&#;&#;, düz kas kas&#;lmas&#;

Anaflaksi

(len az potent)
 

C3a-INA
C4bOpsoninFagositozC4-BP ve Faktör I
C5aBazofil ve mast hücre degranülasyonu; vasküler geçirgenlik art&#;&#;&#;, düz kas kas&#;lmas&#; Anaflaksi

(en çok potent)

C3a-INA
Kemotaksis, solunumsal patlaman&#;n uyar&#;lmas&#;, fagosit aktivasyonu, inflamatuvar sitokinlerin uyar&#;lmas&#; Enflamasyon
C5bC6C7KemotaksisEnflamasyonProtein S (vitronektin)
Di&#;er membranlara ba&#;lanmaDoku hasar&#;

 

Ö&#;renilenler

Kompleman sisteminin proteinleri

C3 aktivasyonunda fakl&#; yollar&#;n benzerleikleri ve darkl&#;ll&#;klar&#;

Özgül ve do&#;al immünitede farkl&#; yollar&#;n önemi

Özgül ve do&#;al ba&#;&#;&#;&#;kl&#;&#;&#;n güçlendirilmesinde farkl&#; kompleman aktivasyon ürünlerinin rolleri
 

 

 

Tablo 5. Komplman yetmezlikleri ve hastal&#;klar&#;

Yol/Bile&#;enHastal&#;kMekanizma
Klasik yol 
   C1INHHerediter anjiyoödemC2b (prokinin)’nin a&#;&#;r&#; üretimi
  C1, C2, C4 SLE’ yatk&#;nl&#;k&#;mmün komplekslerin opsonizasyonu soluble kalmalar&#;n&#; kolayla&#;t&#;r&#;r, eksikli&#;i dokuda presipitasyonlar&#;nda art&#;&#;s ve enflamasyona neden olur.
Lektin yolu 
MBL&#;nfant ve immünosüpreselerde bakteriyel enfeksiyonlara duyarl&#;l&#;kLektin yolunu ba&#;latmada yetersizlik
Alternatif yol 
Faktör B veya DPiyojenik bakteriyel enfeksiyonlara duyarl&#;l&#;k Etkin bakteri opsonizasyon eksikli&#;i
C3Bakteriyel enfeksiyonlara duyarl&#;l&#;kOpsonizasyon eksikli&#;i ve membran atak yolunun kullanma yetersizli&#;i
C5, C6, C7 C8, ve C9Gram negatif bakteriyel enfeksiyonlara duyarl&#;l&#;kGram negatif bakterinin d&#;&#; membran&#;na sald&#;&#;da yetersizlik
Properdin (X’e ba&#;l&#;)Meningokokal menejite duyarl&#;l&#;kBakteri opsoznizasyon eksikli&#;i
 Faktör H veya IC3 ekskli&#;i ve bakteriyel enfeksiyonlara duyarl&#;l&#;k C3’ün alternatif yol ile kontrolsüz aktivasyonu C3’ün tükenmesi ile sonuçlan&#;r

 

  

 

 

 

Mikrobiyoloji ve &#;mmünoloji On-line, &#;MMÜNOLOJ&#; Bölümüne Dönünüz

 


This page last changed on Monday, March 21,
Page maintained byRichard Hunt

 

 

 

 

Kemotaksi

Kemotaksi için kılcal tüp analizi. Hareketli prokaryotlar çevrelerindeki kimyasalları algılar ve hareketliliklerini buna göre değiştirir. Kimyasal yokken hareket tamamen rastgeledir. Bir cezbedici veya kovucu mevcut olduğunda, yayılma süresi uzar ve bulunduğu konumdan hareket etme sıklığı azalır. Sonuç, kimyasal maddeye doğru veya kimyasaldan uzaklaşarak net harekettir (yani kimyasal eğime yukarı veya aşağı). Net hareket, bakterilerin cezbedicinin etrafında ve kovucunun dışında biriktiği beherde görülebilir.

Kemotaksi, bir organizmanın kimyasal bir uyarana tepki olarak hareketidir.[1]Somatik hücreler, bakteriler ve diğer tek hücreli veya çok hücreli organizmalar hareketlerini ortamlarındaki belirli kimyasallara göre yönlendirir. Bu, bakterilerin gıda moleküllerinin en yüksek konsantrasyonuna doğru hareket ederek veya zehirlerden (örn. Fenol ) kaçarak yiyecekleri (ör. Glikoz ) bulmaları için önemlidir. Çok hücreli organizmalarda kemotaksi, erken gelişim (örneğin spermindöllenme sırasında yumurtaya doğru hareketi) ve müteakip gelişim aşamaları (örn., Nöronların veya lenfositlerin migrasyonu) ve normal işlev ve sağlık (örn. Lökositlerin migrasyonu) için yaralanma ve enfeksiyon sırasında kritik öneme sahiptir).[2] Ek olarak, hayvanlarda kemotaksise izin veren mekanizmaların kansermetastazı sırasında alt edilebileceği kabul edilmiştir.[3] Lökositlerin ve lenfositlerin anormal kemotaksisi de ateroskleroz, astım ve artrit gibi enflamatuar hastalıklara sebep olur.[4][5][6][7]

Hareket maddenin konsantrasyonunun yüksek olduğu bölgeye doğruysa buna pozitif kemotaksi, zıt yöne doğru ise buna negatif kemotaksi denir. Kimyasala cevap olarak verilen hareket ise kemokinezi olarak adlandırılabilir.

Kaynakça[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir