2023 6 aylık enflasyon tahmini / Merkez Bankası yılı enflasyon tahminini açıkladı - Son Dakika Haberleri

2023 6 Aylık Enflasyon Tahmini

2023 6 aylık enflasyon tahmini

TEMMUZ EMEKLİ ZAMMI SON DURUM GELİŞMELERİ: 6 aylık enflasyon beklentisine g&#;re SSK Bağkur emekli maaş zammı ne kadar olacak, ne zaman a&#;ıklanır?

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:

Emekli zammı son dakika gelişmeleri özellikle asgari ücret zammı sonrası yakından takip edilmeye başlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın açıklamasına göre, asgari ücrete yüzde 34 zam yapıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre zamlı tutar, Temmuz-Aralık döneminde ödenecek. Öte yandan Temmuz ayında TÜİK tarafından açıklanacak Haziran verisi ile refah payı hariç emekli zammı belli olacak. Temmuz maaş zammı ile kendi aylıklarının ne kadar olacağını merak eden milyonlarca emekli ise Emekli Sandığı, SSK, Bağkur en düşük emekli maaşı ne kadar olacak, kaç TL sorularına yanıt arıyor. Peki; Emekli zammı ne zaman açıklanacak, ne kadar olacak, kaç TL? İşte, 6 aylık enflasyon beklentisine göre emekli zammı hesaplama tablosu ve tüm detaylar

ABONE OL

Emekli zammı son dakika temmuz: 6 aylık enflasyon beklentisine göre SSK Bağkur emekli maaş zammı ne kadar olacak kaç TL, ne zaman açıklanacak?
Emekli zammı son dakika temmuz: 6 aylık enflasyon beklentisine göre SSK Bağkur emekli maaş zammı ne kadar olacak kaç TL, ne zaman açıklanacak?
Emekli zammı son dakika temmuz: 6 aylık enflasyon beklentisine göre SSK Bağkur emekli maaş zammı ne kadar olacak kaç TL, ne zaman açıklanacak?

Merkez Bankası yılı enflasyon tahminini açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, banka faaliyetlerine ilişkin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yaptı.

Covid salgınının, küresel ekonominin tedarik zincirlerinde kalıcı hasar bıraktığına işaret eden Kavcıoğlu, salgının olumsuz etkileri bitmeden Rusya-Ukrayna Savaşı'nın, enerji ve emtia fiyatlarının tarihi yüksek düzeylere çıkmasına yol açtığını söyledi.

Kavcıoğlu, OECD'ye üye ülkelerin enerji harcamalarının milli gelirlerinin yüzde 18'ine ulaşarak 'lerde yaşanan OPEC krizinden bu yana kaydedilen en yüksek seviyelere ulaştığını vurgulayarak şöyle konuştu:

"Bu gelişmeler, küresel büyüme ve enflasyon rakamlarına çok olumsuz yansımıştır. Örneğin, en büyük ticari ortağımız olan Avrupa Birliği'nde rekor nitelikte dış ticaret açığı oluşurken, enflasyon da tarihi ortalamaları aşmıştır. Etkisi sürmekte olan pandemi nedeniyle yükselen küresel enflasyon, savaşın yıkıcı etkisiyle artış eğilimini hala sürdürmektedir. Küresel enflasyon artışlarının temelinde arz şokları kaynaklı maliyet enflasyonu bulunmaktadır. Dünya genelinde üretici ve tüketici fiyatları enflasyonu arasındaki fark artmaktadır. Rusya-Ukrayna Savaşı'yla birlikte yükselen enerji fiyatları, özellikle net emtia ve enerji ithalatçısı ülkelerde üretici ve tüketici fiyatları enflasyonu arasında belirgin bir ayrışmaya yol açmıştır. Halen, İspanya, Fransa ve Almanya'da üretici fiyatları tüketici fiyatlarının 5 katı, Avro Bölgesi'nde ise 4 katı artış göstermiştir."

Öncü göstergelerin, küresel ekonomik görünümde ikinci çeyrekte başlayan yavaşlama eğiliminin daha da belirginleşerek devam ettiğine işaret ettiğini aktaran Kavcıoğlu, küresel ölçekte sıkılaşan finansal koşulların da etkisiyle başta Avrupa ekonomisi için olmak üzere yılına ilişkin küresel büyüme tahminlerinin önemli ölçüde aşağı yönlü güncellendiğine dikkati çekti.

Küresel gelişmelerin Türkiye ekonomisine yansımalarına ilişkin de bilgi veren Kavcıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Küresel arz şoklarına ve bölgemizde yaşanan savaşa rağmen, Türkiye ekonomisi sürdürülebilir düzeyde ve kesintisiz olarak büyümeye devam etmektedir. Pandemi döneminin olağanüstü olumsuz koşullarında bile hızla toparlanarak sağlam ve dayanıklı görünümünü sürdüren ülkemizin başarılı büyüme performansı çeşitli ülke gruplarıyla yapılan karşılaştırmalarla da teyit edilmektedir. Türkiye'nin küresel ekonomi içerisindeki payı, satın alma gücü paritesine göre, hesaplanan milli gelir bazında yıllar itibarıyla ikiye katlanarak yüzde 2'ye ulaşmıştır. Bu artış, yılında dünya sıralamasında sırada bulunan ülkemizin, yılı itibarıyla sıraya çıkmasını sağlamıştır. Ülkemiz, değişen küresel şartlara uyum sağlayarak ve bu şartların sunduğu fırsatlardan azami ölçüde yararlanarak yakın tarihteki ekonomik başarılarını güçlendirmek amacıyla Türkiye Ekonomi Modeli'ni hayata geçirmiştir. Uygulanmakta olan Türkiye Ekonomi Modeliyle birlikte ülkemizin küresel ekonomideki payı artmaya devam etmektedir."

Kavcıoğlu, Türkiye'nin arz kapasitesini geliştirme ve sanayileşme yolunda attığı sağlam ve güçlü adımların, sürdürülebilir büyüme performansı üzerindeki olumlu etkilerinin görülmeye başlandığını bildirerek "Büyümenin alt bileşenlerini incelediğimizde, temel sürükleyicilerin net ihracat ile makine ve teçhizat yatırımları olduğu görülmektedir. Güçlü ve sağlıklı büyüme görünümü sanayi üretimi rakamlarıyla da desteklenmektedir. Net ihracatın milli gelire olan yapısal katkısı sanayi üretimine yansımıştır. İmalat sanayi kapasite kullanım oranları tarihi ortalamalarına yakın seyretmektedir. Yatırım iştahı yüksek olan firmalardaki kapasite artışı sektör genelinin ve tarihsel ortalamaların üzerinde kalarak yukarı yönlü bir seyir izlemektedir. Bu durum, küresel ekonomideki belirsizliklere rağmen potansiyel büyümeyi de destekleyecek ilave kapasite ihtiyacı kaynaklı yatırım talebinin gücünü koruduğunu göstermektedir." ifadesini kullandı.

İktisadi faaliyette sürdürülebilir bileşenlerin payının artmasının istihdamı da olumlu etkilediğini belirten Kavcıoğlu, eylül ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış işgücü 34,3 milyon kişiye ulaşırken işsizlik oranının yüzde 10,1 seviyesinde gerçekleştiğini söyledi.

Kavcıoğlu, yılının üçüncü çeyreğinde istihdam edilen kişi sayısının, yılının ikinci çeyreğine kıyasla hizmetler sektöründe yüzde 21,4 büyümeyle 3,1 milyon ve sanayi sektöründe yüzde 25 büyümeyle 1,3 milyon olmak üzere toplamda 4,9 milyon kişi arttığını dile getirerek "Aynı dönemde, pek çok ülkede istihdam sınırlı düzeyde yükselirken, Türkiye OECD ülkeleri arasında toplam istihdamını en fazla artıran ülkelerden biri olmuştur." dedi.

"Ülkemiz sürdürülebilir cari fazla hedefine ulaşacaktır"

Küresel enerji ve emtia fiyatlarındaki olağanüstü yükselişle birlikte enerji ithalatının milli gelir içerisindeki payının yüzde 3,8'den tarihi rekor niteliğindeki yüzde 10,9'a çıktığını aktaran Kavcıoğlu "Bu artışın etkisiyle yılında cari açığımız yükselmiştir. Yatırım, istihdam ve ihracatın artırılması ile cari fazla vermeyi hedefleyen Türkiye Ekonomi Modeli'nin cari denge üzerindeki olumlu yansımaları, enerji fiyatları tarafından gölgelenmesine rağmen giderek daha somut hale gelmektedir. Fiyat ve çevrimsel etkilerden arındırıldığında cari dengemiz üst üste dört çeyrek fazla vermiştir. Ülkemiz, enerji ve emtia fiyatlarındaki normalleşme ile birlikte sürdürülebilir cari fazla hedefine ulaşacaktır." diye konuştu.

Kavcıoğlu, ihracatın ürün ve pazar çeşitliliğinin hızlanarak arttığını ve yılı itibarıyla ülke ve ürün çeşitliliğinin yılına göre iki katına çıktığını anlatarak döneminde ihracat büyümesinin yaklaşık yüzde 28'inin yeni pazar girişleriyle sağlandığını söyledi.

İhracatçı firmaların ülke ve ürün çeşitliliğini artırmadaki göreli avantajının, ekonomiyi dışsal şoklara karşı koruyan en önemli unsurlar arasında yer aldığını belirten Kavcıoğlu, firmaların yeni ürünler ve pazarlar bulmak suretiyle sergilediği bu esnek ve dinamik yapının, küresel ölçekte yaşanan tüm olumsuz koşullarda olası kayıpların telafi edilmesine imkan sağladığını ifade etti.

Kavcıoğlu, Türkiye ekonomisinin büyüme yapısındaki dönüşümün temel sürükleyicisi olan ihracatın önemli oranda arttığını aktararak "Pandemi öncesi istikrarlı büyüyen ihracat, sonraki dönemde keskin bir yükseliş göstermiş ve yılında güçlü eğilimini koruyarak toplam milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. yılının ilk 10 ayında ise toplam ihracat milyar doları aşmıştır. Böylece, ihracatımız geçtiğimiz yıl yakaladığı ivmeyi bu yılın ilk 10 ayında da sürdürerek her ay en yüksek toplam ihracat değerine ulaşmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Kavcıoğlu, Liralaşma Stratejisi çerçevesinde yaptıkları düzenlemelerle ihracatçılara üretimlerini artırmaya yönelik Türk lirası cinsinden uzun ve düşük vadeli finansman imkanları sağladıklarını da anlattı.

Kavcıoğlu, son dönemde ana ihracat pazarlarının iktisadi faaliyetlerinde öngördükleri zayıflamanın ihracat rakamlarına da yansıdığına işaret ederken "Ağustos ayı Para Politikası Kurulu metnimizde de belirttiğimiz üzere, küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin arttığı bir dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış eğiliminin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olması gerekmektedir. Bu doğrultuda, para politikamızın çerçevesini ihracatımız üzerindeki dış talep kaynaklı aşağı yönlü riskleri en aza indirecek yönde şekillendirmeye devam ediyoruz." dedi.

"Turizm sektörü dış dengeye olumlu yansıdı"

Turizm sektörünün ilk dokuz aydaki performansının da dış dengeye olumlu yönde katkı sağladığını belirten Kavcıoğlu, "Aylık bazda bakıldığında, seyahat gelirlerinin yılı boyunca ciddi bir yükseliş göstererek önceki yılları aştığı görülmektedir." diye konuştu.

Kavcıoğlu, enflasyondaki artışın önemli bir kısmının dışsal şoklara duyarlı gıda, enerji ve temel mal gruplarındaki yükselişten kaynaklandığına işaret ederek şunları kaydetti:

"Mevcut yıllık enflasyon oranında önümüzdeki aylarda hızla ortadan kalkacak baz etkileri bulunmaktadır. Dolayısıyla enflasyonun gerçek eğilimini anlamak için aylık gelişimlere odaklanmak daha sağlıklı bir yaklaşımdır. Aylık bazda bakıldığında, tüketici fiyatlarındaki artışlar yılı başındaki hızlı gerilemeyi takiben, savaşın etkileriyle dalgalı bir seyir izleyerek yıl genelinde kademeli olarak yavaşlamıştır. Buna ek olarak, birinci, ikinci ve üçüncü çeyrekler itibarıyla ortalama enflasyon oranları sırasıyla yüzde 7,1, yüzde 5,1 ve yüzde 2,3 olarak gerçekleşerek düşüş eğilimini desteklemiştir. TÜFE'den işlenmemiş gıda, enerji, alkollü içecekler, tütün ve altının hariç tutulmasıyla elde edilen B endeksi ve B endeksinden işlenmiş gıda ve alkolsüz içeceklerin dışlanmasıyla elde edilen C endeksi tüketici fiyatlarına göre daha olumlu bir görünüm sunarak istikrarlı bir azalış eğilimi sergilemektedir. Enflasyonun dağılımına yönelik hesapladığımız alternatif eğilim göstergesi olan medyan aylık artış oranı enflasyonda ılımlı yavaşlamaya işaret etmektedir."

"Enflasyonun yılında tek haneye gerileyeceğini öngörüyoruz"

Aylık enflasyonun kademeli şekilde tarihsel ortalamaları yakınsamakta olduğunu gözlemlediklerini bildiren Kavcıoğlu, "Bu gelişmeyle birlikte enflasyonun gerileyişini sürdüreceğini ve ekim ayı Enflasyon Raporu'ndaki tahmin patikamızla uyumlu bir seyir izleyeceğini öngörüyoruz. Orta vadeli enflasyon tahminlerimiz çerçevesinde yılında enflasyon oranının yüzde 22,3'e düşeceğini, yılında ise tek haneye gerileyerek yüzde 8,8 oranında gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Merkez Bankası olarak, fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek temel amacımız doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elimizdeki tüm araçları Liralaşma Stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu. 

Enflasyon farkı ne kadar? Memur ve emekli maaşı zammı ne kadar?

Ocak, şubat, mart, nisan, mayıs ve haziran aylarının enflasyon oranları ile ilk 6 aylık enflasyon farklı belirleniyor, buna göre memur ve emekli maaş zammı veriliyor. Mayıs ayında yıllık tüketici enflasyonunun yükselmesi nedeniyle şimdiden yüzde 6,72 enflasyon farkı oluştu. Toplu sözleşmeye göre yılının ikinci altıncı ayında yüzde 6'lık zam ile mevcut durumdaki toplam zam oranı yüzde 13,12 oldu. Enflasyon farkı Haziran ayı için açıklanacak olan rakamların ardından kesinleşecek.

Yayınlanma:

Enflasyon farkı ne kadar? Memur ve emekli maaşı zammı ne kadar?

Enflasyon oranı TÜİK tarafından açıklandı, memurların ve memur emeklilerin alacağı enflasyon farkı arttı. Memur ve memur emeklilerine toplu sözleşmede aldıkları zam oranı 6 aylık enflasyonun altında kalması halinde fark kadar enflasyon farkı ödeniyor.

ENFLASYON FARKI NE KADAR?

Yükselişini sürdüren enflasyon, memur ve emekliye yılın ilk 6 ayı için verilen yüzde 8’lık toplu sözleşme zammını buhar etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak ayında enflasyonu 6,65, Şubat ayında 3,15, Mart ayında 2,29 ve son olarak Nisan ayında 2,39 olarak açıkladı. TÜİK’e göre mayısta tüketici enflasyonu aylık yüzde 0,04 belirlendi.

5 aylık enflasyon toplamda 15,26 oldu.

Yüzde 6,72 enflasyon farkı oluştu. Toplu sözleşmeye göre yılının ikinci altıncı ayında yüzde 6’lık zam ile mevcut durumdaki toplam zam oranı yüzde 13,12 oldu.

Haziran ayında enflasyon oranının da açıklanmasıyla birlikte alınacak enflasyon farkı netlik kazanacak.

ENFLASYON ARTIŞI SÜRÜYOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayı tüketici enflasyonu verilerini açıkladı.

Buna göre, tüketici fiyatları yılı mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,04, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 15,26, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 39,59 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 63,72 olarak gerçekleşti.

TÜİK nisan ayında aylık enflasyonu yüzde 2,39, yıllık enflasyonu yüzde 43,68 olarak açıklamıştı.

Mayıs ayı enflasyon beklentisi AA anketinde aylık yüzde 0,07, yıllık yüzde 39,6, Reuters anketinde ise aylık yüzde -0,2, yıllık yüzde 39,2 olmuştu.

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) açıkladığı İstanbul enflasyonu nisanda aylık yüzde 1,66, yıllık yüzde 56,05 düzeyinde gerçekleşmişti.

emeklienflasyonHaziran ayıistanbulmaaş zammıMayıs ayıReutersTürkiyezam

Emekli ve memur maaşı enflasyon farkı toplamı belli oldu mu?
Memur ve memur emeklisi enflasyon farkı ne kadar oldu sorusu araştırma konusu olmaya devam ediyor. Maaşlarına 6 aylık periyotlar halinde zam alan memur ve memur emeklileri toplu sözleşme zammına ilave olarak enflasyon farkı tutarında maaşlarına zam alıyor. Ocak ayında maaşlarına % 30 zam alan memur ve memur emeklisi 3 Mart tarihinde açıklanacak olan enflasyon verilerine gözünü dikti. Peki Memur ve memur emeklisi iki aylık enflasyon farkı yüzde kaç olacak?
4 AYLIK MEMUR ENFLASYON FARKI ORANI NE KADAR

Memur ve emekliler Ocak ve Şubat ayı için açıklanan enflasyon rakamlarına göre maaş zammının yanında fark da alacaklar. Ocak % , Şubat % artış sonucu 2 aylık veriler kapsamında % enflasyon oluştu. Temmuz ayında kesinleşecek bu enflasyon farkı zammı öncesi ilk 2 aylık verilere göre memur ve emekliler için fark % olarak gerçekleşmiş durumda.
Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

"Bizden önce işçilerimizin en önemli sorunu 1 Mayıs'tı. Hemen her 1 Mayıs'ta bir olay olurdu. Önce 1 Mayıs'ı Emek ve Dayanışma günü ilan ettik ardından da Resmi tatil ilan ettik.

İşçi sağlığı sendika hakları alanında çok önemli adımlar attık. Biz göreve geldiğimizde asgari ücret liraydı. Dolar olarak dolara tekabül ediyordu. Bugün lira oldu. Dolar bazında dolar ediyor. Sadece bu örnek bile iktidarımızın işçisine, memuruna, emeklisine verdiği önemi göstermektedir. yola çıkarken çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz demiştik. Hamdolsun son 21 yıldır bu sözümüze hep sadık kaldık. Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik.

Dünya yüksek faiz derken biz faizi yüzde 8,5'a indirdik neden? Gelsinler yatırım yapsınlar dedik. Çünkü yatırım olunca istihdam olur. İstihdam olunca işsizlik azalır. Bugün geriye baktığımızda ne kadar doğru bir karar aldığımızı görüyoruz. Nitekim ABD'de yaşanan bankacılık iflasları yüksek faizin politikasının nelere yol açtığını görüyoruz.

Şimdi temmuz ayında bir adım daha atıyoruz. En düşük memur maaşı 22 bin lirayı bulacak.

NİSAN ENFLASYONU NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından, nisan ayı enflasyon verileri açıklandı


Buna göre; Nisanda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 2,39 arttı, yıllık bazda TÜFE yüzde 43,68 oldu.

ENFLASYON BEKLENTİSİ NE YÖNDEYDİ?

Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, nisan ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 2,65 artmasını bekliyor.

AA Finans'ın, TÜİK tarafından bugün açıklanacak nisan ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 16 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Ankete göre, ekonomistlerin nisan ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 2,65 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin nisan ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 1,9 ve en yüksek yüzde 3,5 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin nisan ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 2,65) göre bir önceki ay yüzde 50,51 olan yıllık enflasyonun yüzde 44,06'ya gerileyeceği hesaplanıyor.

3 AYLIK MEMUR ENFLASYON FARKI KAÇ OLACAK?

Mart enflasyon rakamları ile beraber 3 aylık enflasyon farkı ortaya çıkacak. En son şubat ayı enflasyon rakamları açıklandı. Şubat ayı enflasyon rakamlarına göre aylık bazda enflasyon % 3,15'lik artış gösterdi. Bu hesaplamalar doğrultusunda memur ve memur emeklisinin alacağı iki aylık enflasyon farkı oldu.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI NE KADAR?

Ocak ayında memurlara yapılan zam sonrasında en düşük memur maaşı 11 bin TL oldu.

yılı memur zam oranları

Memur ve emekli maaş zammı ne zaman kesinleşecek?

Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için oluşacak enflasyon rakamının % 8'i geçen kısmı memur ve emekliler için Temmuz ayında maaşlara direkt olarak yansıyacak. Temmuz ayı için ise önümüzdeki "Mart, Nisan, Mayıs, Haziran" aylarında oluşacak rakamlar ile 6 aylık toplam rakamda yüzde 8'i geçen kısım enflasyon farkı olarak verilecek.

3 Temmuz tarihinde de 6. Ay enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından net maaş belli olacak. Bu kapsamda Temmuz ayı % 6 + enflasyon farkı NET olarak kesinleşecek

MART AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI MI?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından, mart ayı enflasyon verilerinin açıklanacağı tarih sorgulanıyor. Her ay başında açıklanan enflasyon verileri için tarih belli oldu.

Buna göre; Mart ayı enflasyon verileri 3 Nisan Pazartesi günü saat 'da açıklanacak.

ENFLASYON BEKLENTİSİ NE YÖNDE?

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, mart ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 2,86 artmasını bekliyor.

AA Finans'ın, TÜİK tarafından 3 Nisan Pazartesi günü açıklanacak mart ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 12 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Ankete göre, ekonomistlerin mart ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 2,86 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin mart ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 1,93 ve en yüksek yüzde 3,65 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin mart ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 2,86) göre bir önceki ay yüzde 55,18 olan yıllık enflasyonun yüzde 51,35'e gerileyeceği hesaplanıyor.

Öte yandan, ekonomistlerin sonu enflasyon beklentisi yüzde 51,57'den yüzde 49,56'ya geriledi.

Tüketici Fiyat Endeksi, şubatta bir önceki aya göre yüzde 3,15 artış göstermişti.

ŞUBAT AYI MEMUR ENFLASYON FARKI NE KADAR?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜFE'deki (=) değişim yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 3,15, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 10,00, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 55,18 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 71,83 olarak gerçekleşti.

Şubatta aylık enflasyonun AA anketine göre yüzde 3,5, Reuters anketine göre yüzde 3,4 gelmesi bekleniyordu.

TÜİK ocakta aylık enflasyonu yüzde 6,65, yıllık enflasyonu yüzde 57,68 açıklamıştı.

Şubatta gıda enflasyonu yüzde 69,33 oldu.

FİYAT ARTIŞINDA LOKANTA VE OTELLER BİRİNCİ

Şubatta bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 21,69 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 74,34 ile lokanta ve oteller oldu.

Ana harcama grupları itibarıyla yılı Şubat ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde -1,76 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, yılı Şubat ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 7,36 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.

yılı Şubat ayında, endekste kapsanan temel başlıktan, 23 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 3 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,62, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 9,87, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 55,16 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 64,10 olarak gerçekleşti.

DEPREM BÖLGESİNDE SAHA FİYATLARI DERLENEMEDİ

6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremler, TÜİK'in veri toplamasını da etkiledi.

TÜİK'ten yapılan açıklamada "Ülkemizin yaşamış olduğu deprem felaketi nedeniyle, yılı Şubat ayında Gaziantep, Malatya ve Hatay Bölge Müdürlüklerimize bağlı olan illerde 'alan (saha) fiyatları' derlenememiştir. Öte yandan, bu üç Bölge Müdürlüğümüze bağlı illerde 'işyeri barkod tarama verileri' ve veri kazıma yöntemi ile 'internetten derlenen fiyat verilerinin' kullanımına ise devam edilmiştir" denildi.

ZAM ŞAMPİYONU SEBZE

Şubat ayında bir önceki aya göre en fazla fiyat artışı, yüzde 24,56 ile sebzede (patates ve bazı yumru bitkiler hariç) oldu.

Şubatta sebzeyi yüzde 14,47'lik fiyat artışı ile şarap, yüzde 10,47 fiyat artışı ile meyve izledi.

OCAK'TA 6,65 ARTIŞ YAŞANMIŞTI

Ocak ayında Tüketici Fiyat Endeksi, yüzde 6,65 oranında artmıştı. Aylık bazda 9 ayın en yüksek enflasyon artışı gerçekleşmişti.

Verilere göre, ocak ayında 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 72,45, yurt içi üretici fiyatları yüzde ,53 artmıştı.

Aylık bazda TÜFE yüzde 6,65, Yİ-ÜFE yüzde 4,15 artış göstermişti.

Yıllık enflasyon, tüketici fiyatlarında yüzde 57,68, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 86,46 olmuştu.

Haber ile daha fazlasına ulaşın:

Memur

Gündem

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir