Selatin tüneli uzunluğu

Selatin Tüneli Uzunluğu

selatin tüneli uzunluğu

İZMİR

Bornova Belkahve Tüneli:

İzmir’de hizmete alınan üçüncü tünel ise İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında hayata geçirilen Kemalpaşa-Bornova-Otogar Kavşağı ve Belkahve tünelleri oldu.Başbakan Binali Yıldırımı’ın 2013 yılında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı döneminde ilk kazma vurulan herbiri bin 671 metre uzunluğundaki 2 tünel, geçtiğimiz martta düzenlenen törenle hizmete alındı.

Tünelin yanı sıra İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu’nun İzmir kesiminde 26 kilometre uzunluğundaki karayolu da hizmete açıldı.Tünellerin açılmasıyla sanayisi ve istihdama katkısıyla dikkati çeken Kemalpaşa ilçesinden İzmir’e ulaşım süresi neredeyse 5 dakikaya kadar düştü.

Konak Tüneli

Başbakan Binali Yıldırım’ın İzmir’den milletvekili adayı olduğu 2011 seçimleri öncesi yapmayı vadettiği projeler arasında bulunan Konak Tüneli ise 24 Mayıs 2015’te vatandaşların hizmetine sunuldu.Konak ve Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nı Yeşildere ile Buca’ya bağlayan herbir tüpü bin 674 metre olan tünellerin bağlantı yollarıyla toplam 310 milyon liraya maloldu.Kent trafiğindeki akış, tünellerin hizmete girmesiyle hızlandı.

Sabuncubeli tünelleri

İzmir ile Manisa arasındaki yolculuğu 15 dakikaya indiren Sabuncubeli Tüneli’ne yapım çalışmalarına 2011 yılı Eylül ayında başlanmıştı.2018 yılında kullanıma açılan tünelin uzunluğu ise 6 bin 600 metre.

Tünelin açılışını yapan Yıldırım; Sabuncubeli Tünelleri çalışmaları kapsamında yüzde 5 eğimli 14 virajı düzelterek Manisa ve İzmir arasını adeta birleştirdiklerini ve toplam seyahat süresini 15 dakikanın altına indirdiklerini vurgulayarak, üreticilerin tüneli kullanarak Bursa’ya, İstanbul’a hatta Avrupa’ya kadar rahatlıkla gidebileceğini ifade etmişti.

Bayraklı Tünelleri

Eski adıyla Karşıyaka Tüneller İzmir ilinin Bayraklı ve Bornova ilçeleri arasında inşa edilen karayolu tünelleridir. Otoyol 30 üzerinde yer alan tüneller, 19 Ocak 2007’de trafiğe açılmıştı.

320 m ve 317 m uzunluğundaki Bayraklı-1 ile 1.865 m ve 1.876 m uzunluğundaki Bayraklı-2 tünelleri, tehlikeli madde taşıyan araçlar tarafından kullanılamamaktadır.

AYDIN

75.YIL Selatin Tüneli

İzmir-Aydın Otoyolu üzerinde Belevi mevkiinde bulunan, 3’er şeritli 3.043 ve 3.048 metrelik iki tüpten oluşan bir tüneldir. Tünel yapıldığında Türkiye’nin en uzun tüneliydi.

AFYON

Karahisar Tüneli

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından  Afyonkarahisar’da, Antalya, İzmir, Denizli ve Uşak bağlantı yolu üzerine yapılan Karahisar Tüneli, Afyonkarahisar-İzmir karayolu üzerindeki bölgeye geliş-gidiş çift yönlü olarak yapıldı. Tünelin uzunluğu 365 metre.

DENİZLİ

Honaz Tüneli

Denizli’yi İzmir,Aydın,Muğla ve Antalya’ya bağlayacak olan tünelin 2020 yılında bitmesi bekleniyor.

Honaz Dağı için 180 metrelik alt bölümde başlayan tünel biri gidiş biri geliş olmak üzere 2 tüp geçitten oluşacak. 

MUĞLA

Göcek tüneli

Türkiye’nin ilk özel tüneli olma niteliğine sahip tünel,Dalaman ile Fethiye’yi birbirine bağlıyor.Tünelin uzunluğu ise 960 metre uzunluğunda.

FacebookTwitterLinkedInWhatsApp

Selatin Tüneli açılıyor

Haberin Devamı

İZMİR - Aydın Otoyolu projesi kapsamında inşa edilen 75'nci Yıl (Selatin) Tüneli, tüm elektronik kontrol sistemleri tamamlanarak bugün saat 10.30'da Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın'ın da katılacağı törenle hizmete açılacak.

149 kilometresi otoyol, 16 kilometresi bağlantı yolu olmak üzere toplam 165 kilometre uzunluğundaki İzmir - Aydın Otoyolu'nun, Belevi - Germencik kavşakları arasındaki 75'nci Yıl (Selatin) Tüneli, 3 bin 43 metre uzunluğunda.

GELİŞ ve gidiş olarak üçer şeritli iki tüpten oluşan tünelin, iki tüp arasındaki her 400 metrede bir acil yaya ve taşıt geçişi bağlantılı projelendirildirildiği belirtildi. 12 metre genişliğindeki tünel, en son teknoloji olan Avusturya Tünel Açma Metodu (NATM) ile inşaa edildi.

TÜNELİN, elektrik, elektromekanik, acil haberleşme, yangın söndürme, aydınlatma, havalandırma, otomatik trafik kontrol, video kamera, radyo ve telsiz iletişimi sistemlerini tek noktadan yönlendiren SCADA sistemini de, İzmir - Aydın Otoyolu'nun ana müteahhidi Kutlutaş-Dillingham Ortak Girişimi'nin taşeronu Simko-Siemens-Howden Konsorsiyumu tesis etti. İZMİR (DHA)

Ana Sayfa1 milyon Türkiye fotoğrafı

Giriş Yap

İzmir - Aydın Otoyolu 75. Yıl Selatin Tüneli
123 ... 151617   sonraki »

ANA SAYFA -> İZMİR
cevap yaz

sayfa 1
CEMALİ
15 yıl önce - Pts 07 Nis 2008, 00:07

İZM » İzmir - Aydın Otoyolu 75. Yıl Selatin Tüneli




Ülkemisin en güzel otoyollarından olan 75. yıl Selattin Tüneli gerçekten çok modern bir görünüme sahip ve ülke ekonomisine çok büyük bir katkıdada bulunmakta. İzmir'i Muğla'ya bağlayan hatta bulunan 75. yıl Selattin Tüneli işçilik harikası görünümüyle ve çok modern komuta kontrol sistemleriyle donatılmış en modern otoyol tünellerimizden biridir. Bu tünel hakkında yapmış olduğum araştırmaları sizlerle paylaşmak istiyorum saygılarıma.

Aydın-İzmir otoyolunda bulunan 75. ci yıl Selattin Tünelinin kesiti.

ÖZET BİLGİ:

75. YIL TÜNELİ TRAFİK KONTROL SİSTEMİ: Tünel dışında tüp girişlerinde önce üç ayrı noktada (1200 - 950 - 700 m) trafiği yönlendirmek için baş üstü panolarına her bir şerit için matris tipi şerit kontrol işaretleri ve hız limit işaret levhaları konmuştur. bu işaretlerin verdiği ışık miktarının sürücülerin gözlerini rahatsız etmemesi ve gündüz zamanında bile fark edilmesi için dışarıdaki aydınlık fotosel ile algılanmakta ve ledlerin gündüz parlak, gece daha sönük yanması sağlanmaktadır.

Tünel içinde yedi ayrı noktada her şerit için matris tipi şerit kontrol işaretleri bulunmaktadır. bunlar tüp giriş ağzında ve ondan sonraki her 500 m de bir acil geçiş kapılarının olduğu bölgelerdedir. Tünel içinde trafik ışığı olan bölgelerde sadece orta şeritte hız limit işareti bulunmaktadır.

Tünel içinde kullanılan matris tipi şerit kontrol işaretleri ve hız limit işaretleri Tünel dışında kullanılanlar ile aynı fonksiyonlara sahip olmasına rağmen mekanik büyüklükleri ve led sayıları farklıdır. Tünel içinde kullanılan işaretler 73x73 cm boyutundadır, tünel dışında kullanılan işaretler 120x120 cm boyutundadır.

Tünel trafik düzenini sağlamak için tünel içinde ve dışında konan matris tipi şerit kontrol işaretleri ve hız limit işaretlerine ilaveten tüp giriş ağızlarına trafik ışıkları, tünel dışındaki trafik işaretlerinin altına flaşörler, Tünel öncesi kavşaklara değişken ve sabit mesaj işaretleri ile tüp girişleri öncesi değişken mesaj işaretleri panoları konmuştur. bu cihazların hepsi LED ile çalışmaktadır, Led lerin çalışma süreleri yaklaşık 100000 saattir. tünel girişinde gerektiğinde tüpü kapatmak üzere otomatik bariyer konmuştur. tünel trafik sistemine ait bütün cihazlar kontrol merkezinden operatör tarafından izlenmektedir ve gerektiğinde trafik bilgisayarından çalışma modları teker teker, gruplar halinde veya topluca değiştirilebilmektedir.



MATRİS TİPİ ŞERİT KONTROL İŞARETLERİ: Tünel içinde her tüpte yedi ayrı noktada ve tünel dışında tüp girişlerinden önce üç ayrı noktada her şerit için o şeridin durumunu göstermesi için konan matris tipi şerit kontrol işaretlerinin beş değişik çalışma konumları mevcuttur, bunlar yeşil ok, flaş yapan sarı sağ ok, flaş yapan sarı sol ok, kırmızı çarpı (X) şeklinde ve karanlık yani ışıksız çalışma modlarıdır. yeşil ok o şeridin trafiğe açık olduğunu gösterir, flaş yapan sarı sağ ok o şeritte giden araçları sağ taraftaki şeride geçmesi için uyarır, flaş yapan sarı sol ok o şeritte giden araçları sol taraftaki şeride geçmesi için uyarır, kırmızı çarpı (X) işareti o şeridin trafiğe kapalı olduğunu göstermektedir.

ışıkların hangi konumda çalışmakta oldukları trafik bilgisayarından ve scada bilgisayarından izlenebilmektedir. bütün işaretler veya belirli bir bölgedeki işaretlerin çalışma konumları trafik bilgisayarından topluca değiştirilebildiği gibi gerektiğinde teker teker de konum değişikliği yapılabilmektedir.





TRAFİK LAMBALARI: Tünel tüplerinin girişinde her şerit için kırmızı, sarı ve yeşil trafik lambası mevcuttur. şeridin durumuna göre bu lambalardan bir tanesi devrededir. ayrıca tünel yaklaşımındaki üç ayrı notada her şerit için sarı flaş yapan trafik lambası vardır. normal şartlarda bu lambalar sönük durumdadır ancak tünelde sürücülerin dikkat etmesi gereken bir durum var ise bu lambalar çalıştırılır. bütün lambaların konumu trafik bilgisayarından değiştirilir ve hangi konumda oldukları trafik ve scada bilgisayarından izlenebilir.



HIZ LİMİT İŞARETLERİ: Tünel içinde her tüpte yedi ayrı noktada orta şerit üzeride ve tünel dışında tüp girişlerinden önce üç ayrı noktada her şerit için o şeritteki hız sınırını gösteren ledli trafik ışıkları vardır. bu ışıklar ile hız sınırı 80 ,60 veya 40 km/saat olarak belirlenmekte gerektiğinde uyarı (dikkat) işareti konumuna alınabilmektedir. bütün hız ikaz levhalarının konumu trafik bilgisayarından değiştirilir ve hangi konumda oldukları trafik ve scada bilgisayarından izlenebilir.






DEĞİŞKEN MESAJ İŞARETLERİ (UYARI PANOLARI): Tünel öncesi Belevi kavşağında (otoyol İzmir yönünden gelişte) 2 adet, Germencik kavşağında (otoyol aydın yönünden gelişte ) 2 adet ve tünel giriş ağızlarının İzmir ve aydın tarafında 1 er adet olmak üzere toplam altı adet değişken mesajlı uyarı panosu vardır. Bu panolara her bir satırı 18 karakter olmak üzere 3 satırda toplam 54 karakter yazı yazdırılabilmektedir.

panolar trafik bilgisayarı ile sürekli bağlı haldedir trafik bilgisayarında her pano için 8 adet mesaj deposu vardır depodaki yazılar istenildiğinde trafik bilgisayarından değiştirilebilmektedir. depodaki mesajlardan biri seçilip gönderilerek panonun yazısı değiştirilir. Tünel giriş ağzından 1700m önceki konan gabari algılayıcı cihazın çalışması durumunda tünelin o tüpe ait girişindeki panoya depodaki 8 numaralı mesaj otomatik olarak gitmektedir bu sebeple 8 numaralı mesajın içeriği araç yüksekliği ile ilgili olması gerekmektedir. bu mesaj araç sürücüsü tarafından görülerek aracın tünele girişi engellenerek ve araç servis yolundan geri dönmektedir. operatör yüksek araç sinyalini onayladıktan sonra pano otomatik olarak önceki mesajına dönmektedir.

Tünel yangın sisteminden sinyal gelmesi veya tünel ağzındaki trafik lambalarının her üç şeridinin kırmızı olası durumunda depodaki 7 numaralı mesaj tünelin o tüpüne ait tünel ağzındaki ve kavşaktaki panolara otomatik olarak gitmektedir.

bütün bütün panolarda yazılan mesaj trafik bilgisayarından değiştirilir ve hangi konumda oldukları trafik ve scada bilgisayarından izlenebilir.


SABİT MESAJLI UYARI PANOLARI: Tünelin İzmir tarafında Belevi ve Aydın tarafında Germencik kavşağında devlet yolundan otoyola girişte tek satırlı 12 karakterli sabit mesajı uyarı panoları vardır.

normal şartlarda bu panolarda mesaj yoktur. sabit mesaj uyarı panolarının otomatik ve manuel çalışma modları vardır manuel moda alınan cihaza trafik bilgisayarından tünel kapalı yazısı yazdırılabilir veya bu mesaj silinebilir, otomatik modda Tünel yangın sisteminden sinyal gelmesi veya tünel ağzındaki trafik lambalarının her üç şeridinin kırmızı olması durumunda tünelin o tüpüne gelecek sürücüleri uyarmak için sabit mesaj levhasına tünel kapalı yazısı otomatik olarak gitmektedir. mesajın yazılmasına neden olan olay ortadan kalkınca yazı otomatik olarak silinir. Bu panolara ait bir mesaj deposu yoktur ve sadece tünel kapalı mesajı yazabilir. panoların hangi konumda oldukları trafik ve scada bilgisayarından izlenebilir.

OTOMATİK BARİYERLER: Tünel tüplerinin giriş ağızlarından 200m öncesine gerektiğinde araç geçişini engellemek üzere her biri yolun yarısını kapatacak şekilde iki adet bariyer yapılmıştır. Elektrik motoru ile çalışan bariyerin kolları üzerinde ve beriyer üzeride bariyer kolu kapandığında çalışan ledli flaşörler vardır. Bariyerin kapatılıp açılması trafik bilgisayarından yapılabildiği gibi gerektiğinde cihaz üzerindeki mekanik bir kol ile kapatıp açmak mümkündür. Trafik bilgisayarı ile bariyerlere ayrı ayrı müdahale edilemez, her iki bariyer aynı anda hareket ederek tüpü trafiğe açar veya kapatır. mekanik kol ile açıp kapamada her bariyer diğerinden bağımsız çalışır.

PARK ALANLARI: Tehlikeli madde taşıyan araçların tünelden geçişlerinin kontrol altında tutulması için, tünel giriş ağızlarından önce park alanları yapılmıştır. Tehlikeli madde taşıyan araçlar burada toplanıp karayollarının eskordu eşliğinde tünelden geçiş yapabilecektir.


TRAFİK BİLGİSAYARI İLE SİSTEMİNİN KONTROLU: Trafik bilgisayarı scada bilgisayarların ekrandan gösterdiği bütün fonksiyonları gösterir fakat operatörün müdahalesine izin vermez. aynı şekil de scada bilgisayarlarından da trafik ışıklarının durumları ve değişken mesajlı panoların durumları izlenebilir fakat operatör işlem yapamaz. Trafik bilgisayarı ile trafik işaretleri, hız limit işaretleri, flaşörler, değişken mesaj panoları, sabit mesaj panoları, Gabari sistemi ve otomatik bariyerin çalışması izlenir ve çalışma konumlarına müdahale edilir.

Tünelde 20 değişik bölgede toplam 60 adet trafik işareti vardır her bir tüpün trafik işaretlerinin çalışma konumları teker teker belirlenebildiği gibi trafik bilgisayarına yüklü hazır senaryo ile belirli bir bölgenin trafik işaretlerinin çalışma konumları topluca yeşil, kırmızı, sağa ok, sola ok olarak değiştirilebilir.

Tünelde 20 değişik bölgede toplam 32 adet hız Limit işareti vardır, her bir tüpün bu işaretleri teker teker 40, 60, 80 ,!(uyarı) veya kapalı konuma alınabildiği gibi topluca !(uyarı) moduna alınabilir.

Tünelde 6 değişik bölgede toplam 18 adet flaşör lambalar vardır her bir tüpteki flaşörler teker teker devreye alınıp çıkarılabildiği gibi bilgisayara yüklü uyarı senaryosu ile topluca devreye alınabilir.

Tünel tüp girişlerinden 1700 m öncesine 4,80 m den yüksek araçları tespit eden cihazlar konmuştur. Gabarisi yüksek araç geldiğinde Trafik bilgisayarında sesli ve ışıklı uyarı mesajı oluşur. ve tüp ağzındaki VMS e uyarı mesajı (8 numaralı mesaj) otomatik olarak gider. istenirse trafik bilgisayarındaki bir parametre ile gabari sinyali geldiğinde tünel dışındaki trafik işaretleri ve tünel ağzındaki trafik lambalarının otomatik olarak uyarı konumuna geçmesi sağlanabilir.

Tüp girişlerinden 200 m öncesine otomatik bariyer konmuştur. istenildiğinde operatör bu trafik bilgisayardan tünel girişindeki bariyerleri kapatıp açabilir.

Tüneldeki trafik işaretleri ve ışıklarının çalışma modu operatör tarafından birer birer değiştirilmiş ise bu cihazların ekrandaki sembollerinin çevresinde pembe bir çerçeve oluşur cihazlar arızalı ise sembollerin çevresinde sarı bir çerçeve oluşur.

Belevi kavşağında 2 adet, Germencik kavşağında 2 adet, İzmir tarafında tüp girişinden 450 m önünde 1 adet ve Aydın tarafında tüp girişinden 450 m önünde 1 adet olmak üzere toplam 6 adet değişken mesaj panosu (VMS) vardır. Trafik bilgisayarı ile Değişken mesajlı panolara (VMS) istenen yazının yazılması sağlanır. Her VMS için istenildiğinde gönderilmek üzere 8 adet mesaj deposu vardır. Trafik bilgisayarından VMS in deposundaki bir mesaj numarası seçilip gönderilir gönderme işlemi başarılı ise geri dönüş bilgisi oluşur ve herhangi bir zamanda hangi VMS ne yazdığı trafik menusünden görülebilir. mesaj depolarındaki 8 numaralı mesaj gabari sisteminden sinyal geldiğinde tünel ağzındaki VMS e otomatik olarak gider, operatörün gabari alarmını almasıyla VMS bir önceki alarma döner. Mesaj deposundaki 7 numaralı mesaj tünelin kapanması durumunda kavşaktaki VMS lere ve tünel ağzındaki VMS e otomatik olarak yüklenir.

Trafik bilgisayarı VMS ile data haberleşmesinin varlığını her saat başında otomatik olarak kontrol eder ve haberleşme sorunu var ise sesli ve ışıklı bir alarm ile operatörü uyarır.

Tünelin kapanması trafik bilgisayarındaki senaryonun çalıştırılması ile olduğu gibi tünel içinden yangın ihbarı gelmesi veya tüp girişlerindeki üç şeridin trafik lambalarının hepsinin kırmızı konuma alınmasıyla tünelin trafiğe kapanması ve bütün VMS lere 7 numaralı mesajın gitmesi sağlanır

Belevi ve Germencik deki devlet yolundan otoyola giriş kolu üzerinde sabit VMS ler vardır. Tünelin kapalı konumuna geçmesiyle bu VMS lere Tünel kapalı yazısı otomatik olarak yüklenir. sabit VMS lerin mesaj depoları yoktur ve sadece tünel kapalı yazısı yazabilir. Sabit VMS in otomatik ve manuel çalışma modları vardır istenildiğinde trafik bilgisayarından manuel moda alınan VMS tünel kapalı yazısı gönderilip kaldırılabilir.



75. YIL TÜNELİ GABARİ KONTROLU: Tünel tavanına yerleştirilmiş trafik ışıkları aydınlatma lambaları ve jetfanların yere olan mesafeleri 505cm dir dolayısıyla yüksekliği bu mesafeden daha fazla olan araçların sorun yaratmaması için araçların tünele girmemesi gerekmektedir.

Tünel tüplerinin giriş ağızlarından 1700 m öncesine 4,80m den yüksek araçları tespit eden cihazlar kurulmuştur.

Cihaz yüksek aracı algılayınca kontrol merkezine sesli ve görsel sinyal gönderir ve trafik bilgisayarı otomatik olarak tünel ağzındaki degişken mesajlı uyarı panosuna mesaj deposundaki 8 numaralı mesajı yazar bu mesajda yüksek aracın tünele girmemesi için uyarı vardır, yüksek araç servis yolundan geri gönderilir.

istenildiğinde yüksek araç sinyali geldiğinde trafik ışıklarının otomatik olarak tünel kapalı moduna geçmesi trafik bilgisayarından seçilebilmektedir. operatörün gelen gabari sinyalini onaylaması ile değişken mesajlı uyarı panosu önceki mesajı görüntüler, trafik ışıkları tünel kapalı moduna geçmiş ise operatörün müdahalesi ile normal moda dönülür.

Gabari algılayıcı sistemde yolun iki tarafında 4,80m yüksekliğinde direklere bağlanmış ve birbirine karşılıklı gören optik gözler vardır bulardan birisi diğerine sürekli sinyal gönderir, sinyalin kesintiye uğraması durumunda cihaz kontrol merkezine sinyal gönderir.

kuş vb. ucan hayvanların sinyali kesecek yükseklikten uçarak cihazın yüksek araç sinyali göndermemesi için yolun her iki tarafına konan optik gözler 37 cm aralıkla iki şer tane kullanılmıştır. kontrol merkezine sinyal gitmesi için her iki optik sinyalin aynı zamanda kesintiye uğraması gerekir.





Kaynakça:http://tunel75.com/tunel75/tunel_sistemleri/trafik_t.htm

CEM HOŞGÖR...

 mesajı beğendiniz mi?: ★+8

arif solak

14 yıl önce - Çrş 15 Nis 2009, 00:48

AYDIN - 75. YIL SELATİN TÜNELİ





(+)

75. YIL SELATİN TÜNELİ

Türkiye’nin karayolu taşımacılığında ilklerin yaşandığı tünel 75.yıl tünelidir. Türkiye de hizmete giren ilk en uzun tünel olmasının yanında, tünelden güvenli geçişi sağlayacak Elektrik, Elektronik ve mekanik sistemlerin kullanıldığı ilk tünel 75.yıl tünelidir
75.yıl (selatin) tüneli İzmir Aydın Otoyolu üzerinde Belevi mevkisindedir. Tünelin ismi bundan böyle 75.yıl tüneli olarak anılacaktır. (Çünkü selatin adı, tünelin eski yani işletmeye açılmadan önceki adıydı ve bu adı bulunduğu yerdeki köyden almıştı. Cumhuriyetin 75.yılında (1998) tünelin yapımı büyük ölçüde tamamlanmıştı ve tünelin ismi 75.yıl tüneli olarak değiştirilmiştir.)

Tünel 2 tüpten oluşmaktadır bunlar İzmir yönünden gelip Aydına gidiş tüpü (güney tüp) bu tüpün çıkışına en yakın kavşak Germencik kavşağıdır. Diğer tüp Aydın yönünden gelip İzmir’e gidiş tüpüdür (kuzey tüp) bu tüpün çıkışına en yakın kavşak Belevi - Selçuk kavşağıdır.

Tünelin İzmir’e (konak merkez) olan uzaklığı 80 km; Aydına olan uzaklığı 35 km olup yeri tam olarak İzmir Aydın il sınırındadır.

Tünelde Aydın yönüne doğru +%2,6 lık bir eğim olup İzmir tarafının rakımı 164 m, Aydın tarafının rakımı ise 243 m dir.

Tünelin üzerinde 370m yüksekliğinde dağ vardır.

Tünel içinde viraj vardır bu sebeple tüp uzunlukları eşit değildir. Kuzey tüp 3018 m, Güney tüp 3043 m dir.

Her tüp üç şerittir ve tüp 12 m genişliğindedir.

Tünelde araç maksimum hızı 80km/saat minimum hızı 30 km/saat olup tünelin araç kapasitesi 30692 araç/gün - çift yön dür.

Tünel gabarisi 4,80 m dir.

 mesajı beğendiniz mi?: ★+3

Erol Gündüz

 mesajı beğendiniz mi?: ★+4

realtuncakin
13 yıl önce - Pzr 29 Ksm 2009, 01:43

İzmir - Aydın Otoyolu 75. Yıl Selatin Tüneli, 25 Temmuz 2006, Aydın yönü:

Bu da filmi:



 mesajı beğendiniz mi?

tamrock

13 yıl önce - Cum 19 Mar 2010, 16:39

Bu tünelin yapımaına katkıda bulunduğum için çok gururluyum. Gerçekten tüneli delme sırasında çok değişik teknikler uygulandı. Çok uzun zamanda bitirilebildiği için eleştiriler olsa da aslında bu zorluk derecesindeki tünelin parasızlık nedeniyle durduğu bölümler çıkarılısa çok başarılı bir çalışma olduğu görülecektir.

Hala tünelden geçerken tüylerim ürperiyor.



 mesajı beğendiniz mi?

sayfa 1

cevap yaz

123 ... 151617   sonraki »

ANA SAYFA -> İZMİR
 

Erdemli-Silifke-Taşucu 13. Bl. Hd. Yolu K : 125+050-153+560 (Yeşilovacik - Aydincik) Kesiminin Tünel  İnşaati

İş Sahibi: Özaltın İnşaat A.Ş.

Yapıldığı Yer: İçel, Türkiye

Başlangıç Tarihi: Kasım 2017

Bitiş Tarihi: İnşaat halinde

Yapı Tipi: Tünel İnşaatı

Proje Özellikleri:

  • Tünel Uzunluğu: 2 x 6575,00 m, 2 x 1325,00m

İş Sahibi: HGG İnşaat A.Ş.

Yapıldığı Yer: Kastamonu, Türkiye

Başlangıç Tarihi: Ağustos 2017

Bitiş Tarihi: İnşaat halinde

Yapı Tipi: Tünel İnşaatı

Proje Özellikleri:

  • Tünel Uzunluğu: 1 x 7000,00 m

İş Sahibi: HGG İnşaat A.Ş

Yapıldığı Yer: Alanya, Türkiye

Başlangıç Tarihi: Ağustos 2016

Bitiş Tarihi: İnşaat halinde

Yapı Tipi: Tünel İnşaatı

Proje Özellikleri:

  • Tünel Uzunluğu: 2 x 1400,00 m, 1 x 270,00m

Selatin Tuneli Aydin arası kaç km?

İçindekiler:

  1. Selatin Tuneli Aydin arası kaç km?
  2. Izmir otoban tüneli kaç km?
  3. Kemalpaşa tüneli kaç km?
  4. Bornova tüneli kaç km?
  5. Türkiye'nin en uzun tüneli olan Ovit Tüneli kaç metredir?
  6. Ovit Tüneli kim yaptı?
  7. Ovit Dağı nereye bağlı?
  8. Trabzon Ovit tüneli kaç km?
  9. Rize Ovit Yaylası arası kaç km?
  10. Erzurum Rize arası kaç km Ovit?
  11. Kırık tüneli kaç km?
  12. Kırık Tüneli nerede?
  13. Salarha Tüneli kaç km?
  14. Bolu Dağı Tüneli istanbul arası kaç km?
  15. Istanbul bolu dağı kaç kilometre?

Selatin Tuneli Aydin arası kaç km?

Aydın 75.yıl Selatin Tüneli Aydın arası mesafe : 43 kilometre.

Izmir otoban tüneli kaç km?

149 kilometresi otoyol, 16 kilometresi bağlantı yolu olmak üzere toplam 165 kilometre uzunluğundaki İzmir - Aydın Otoyolu'nun, Belevi - Germencik kavşakları arasındaki 75'nci Yıl (Selatin) Tüneli, 3 bin 43 metre uzunluğunda.

Kemalpaşa tüneli kaç km?

Tünelin yanı sıra İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu'nun İzmir kesiminde 26 kilometre uzunluğundaki karayolu da hizmete açıldı.Tünellerin açılmasıyla sanayisi ve istihdama katkısıyla dikkati çeken Kemalpaşa ilçesinden İzmir'e ulaşım süresi neredeyse 5 dakikaya kadar düştü.

Bornova tüneli kaç km?

4 Şubat 2007'de açılan Bornova-Örnekköy arasındaki 11 kilometrelik bölümü birbirine bağlayan tünel, Balıkesir ve Çanakkale istikametine giden yolculara ulaşımda önemli ölçüde rahatlık sağladı. Bayraklı tünellerinin uzunluğu ise gidiş geliş olmak üzere biri bin 860 diğeri 360 metre.

Türkiye'nin en uzun tüneli olan Ovit Tüneli kaç metredir?

TÜRKİYE'NİN EN UZUN İKİNCİ TÜNELİ Kazı ve kaplama betonu imalatı tamamlanan Ovit'in bin 710 metre uzunluğunda yaklaşım tüneli ve bin 369 metre uzunluğunda çığ tüneli bulunuyor. Tünelin hizmete girmesiyle 250 kilometre olan Rize-Erzurum karayolunun uzunluğu, 200 kilometreye düşüyor.

Ovit Tüneli kim yaptı?

Osmanlı İmparatorluğu'nun 1880 Kalkınma Planı'nda yer alan Ovit Tüneli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla hizmete açıldı.

Ovit Dağı nereye bağlı?

Rize'nin İkizdere ilçesindeki Ovit Dağı geçidinde yapımı süren ve 14,3 kilometre ile Türkiye'nin en uzun karayolu tüneli olan Ovit'te kazı çalışmalarının yüzde 98'i tamamlandı.

Trabzon Ovit tüneli kaç km?

Trabzon Rize Ovit tuneli arası mesafe : 158 kilometre.

Rize Ovit Yaylası arası kaç km?

Rize ayder yaylasi Rize Ovit Yaylasi arası mesafe : 139 kilometre.

Erzurum Rize arası kaç km Ovit?

Rize Ovit Erzurum Yakutiye arası mesafe, Rize Ovit Erzurum Yakutiye yol haritası, Rize Ovit Erzurum Yakutiye kaç saat kaç km. Rize ovit Erzurum Yakutiye arası mesafe : 257 kilometre. Rize ovit Erzurum Yakutiye arası süre : 3 saat 45 dakika.

Kırık tüneli kaç km?

Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesini birbirine bağlayacak olan Ovit Tüneli'nin devamı niteliğinde 7,2 kilometre uzunluğunda olan Kırık Tüneli'nde ki çalışmaları gözlemleyen Mustafa Ilıcalı, Erzurum-İspir arasındaki Dallıkavak ve Kırık tünellerinin yapımının tamamlanmasının ve çalışmaların hızlanmasının büyük bir ...

Kırık Tüneli nerede?

Erzurum-Rize Karayolu'nun Rize'nin İkizdere ilçesi ile Erzurum'un İspir ilçesi arasında yapımı süren, Türkiye'nin en büyük tünellerinden Ovit Tüneli'nin devamı olarak İspir ilçesinde yapımına başlanan Kırık Tüneli'nin inşaatı devam ediyor.

Salarha Tüneli kaç km?

Proje ile 40 köy ve 2 beldeyi bünyesinde bulunduran ve şehir içinden geçen 12 kilometrelik yolla ulaşılan Salarha Vadisi'ne, 2.

Bolu Dağı Tüneli istanbul arası kaç km?

İstanbul Bolu Tüneli arası mesafe : 247 kilometre.

Istanbul bolu dağı kaç kilometre?

bolu dağı İstanbul arası mesafe : 244 kilometre. bolu dağı İstanbul arası süre : 2 saat 54 dakika.

Türkiye’deki tüneller listesi; yapımı devam eden veya tamamlanmış, karayolu, demiryolu ya da su tünellerini içermektedir. Tünel uzunluğu, yapım yılı ve özelliklerine ait bilgiler eklenmiştir.


Karayolu tünelleri

  • Yeni Zigana Dağı Tüneli (yapım aşamasında) – 14,481 m
  • Ovit Dağı Tüneli (yapım aşamasında) – 14,000 m
  • Kop Dağı Tüneli (yapım aşamasında) – 6,500 m
  • Sabuncubeli Tüneli (yapım aşamasında) – 6,480 m
  • Avrasya Tüneli (sualtı – 2016) – 5.4 km
  • Ilgaz Dağı Tüneli (2016) – 5,370-5,391 m
  • Cankurtaran Tüneli (yapım aşamasında) – 5,228 m
  • Ilgar Dağı Tüneli (yapım aşamasında) – 4,980 m
  • Salmankaş Tüneli (yapım aşamasında) – 4,150 m
  • Ordu Nefise Akçelik Tüneli (2007)- 3,820 m
  • Orhangazi Tüneli (2014) – 3,417 m
  • Kağıthane-Piyalepaşa Tüneli (2009) – 3,186 m
  • Bolu Dağı Tüneli (2007) – 3,125–3,014 m
  • 75. Yıl Selatin Tüneli (2000) – 3,043–3,018 m
  • Kızlaç Tüneli (1999) – 2,851–2,819 m
  • Osmangazi Tüneli (2010) – 2,465–2,474 m
  • Dolmabahçe-Bomonti Tüneli (2010) – 2,390–2,360 m
  • Kuskunkıran Tüneli (2012) – 2,306 m
  • Tirebolu-1 Tüneli (2008) – 2,175 – 2,151 m
  • Dolmabahçe-Fulya Tüneli (yapım aşamasında) -2,127 m
  • Sarıyer-Çayırbaşı Tüneli (2012)- 2,025 m
  • Dranaz Tüneli (2009) – 2,016 m
  • 8 Ağustos Tüneli (2010) – 1950 m
  • Araklı Tüneli – 1,906–1,904 m
  • Bayraklı 2 (2007) – 1,865-1,876 m
  • Güvenlik Tüneli – 1,835 m
  • Erkenek Tüneli (2017) – 1,816 m
  • T-10 Tüneli – 1,767 m
  • Belkahve Tüneli (2017) – 1,747 m
  • Zigana Tüneli (1977) – 1,702 m
  • Konak Tüneli (2015) – 1,674 m
  • Karahan Tüneli (2016) – 1,600 m
  • Boğsak Tüneli (2014) -1,570–1,570 m
  • Çayeli-1 Tüneli – 1,391–1,112 m
  • Selimiye Tüneli – 1,366 m
  • Elceğiz Tüneli – 1,265 m
  • Pazar-1 Tüneli – 1,238–1,153 m
  • Selçukgazi Tüneli (2017) – 1,234 m
  • Aslanlı Tüneli – 1,230–1,225 m
  • Kopmuş Tüneli – 1,162 m
  • Kıyıcık Tüneli – 1,121–1,080 m
  • Orhan Büyükalp Tüneli – 1,100 m
  • Korutepe Tüneli – 1,088-1,028 m
  • Bartın-Amasra Tüneli (2014)- 1,075 m
  • T-6 Tüneli – 1,016 m
  • Arhavi Tüneli – 1,052-1,015 m
  • Sarayköy-1 – 1,004–949 m
  • Kasımpaşa-Sütlüce Tüneli –

Demiryolu tünelleri

  • Ayaş Tüneli (yapım aşamasında) – 10,064 m
  • Deliktaş Tüneli (2012) – 5.4 km
  • Şirinyer Tüneli (2010) – 2 km
  • Marmaray (2013) – 1.8 km

Su tünelleri

Prefabrik tünel

  • Karabet tüneli (2016) – 2 km

Dış bağlantısı

İlgili

izmir aydın otoyolunda bulunan muhteşem güzellikte bir tüneldir. yaklaşık 3km uzunluktadır. son derece modern gösterişli bir tüneldir. ışıklandırmasıyla ile kendinizi need for speed oynuyor hissetmenizi sağlar.

yapıldığı zaman türkiye'nin en uzun tüneliydi.ancak hizmete açılan bolu ve ordu bolaman tüneliyle uzunluk açısından 3. sıraya gerilemiştir.

selatin adı, tünelin eski yani işletmeye açılmadan önceki adıydı ve bu adı bulunduğu yerdeki köyden almıştı. Cumhuriyetin 75.yılında (1998) tünelin yapımı büyük ölçüde tamamlanmıştı ve tünelin ismi 75.yıl tüneli olarak değiştirilmiştir.

ekşi sözlükten alıntı:

"her iki yönde de başından sonuna kadar her 50 metrede bir, toplam 60 güvenlik kamerası bulunan tünel"
-güvenlik kameraları tünelde herhangi bir kaza olup olmadığını tespit etmek içindir. hız ihlali için değil.

ekşi sözlükten alıntı:

"tünel 2 tüpten oluşmaktadır bunlar izmir yönünden gelip aydına gidiş tüpü (güney tüp) bu tüpün çıkışına en yakın kavşak germencik kavşağıdır. diğer tüp aydın yönünden gelip izmire gidiş tüpüdür (kuzey tüp) bu tüpün çıkışına en yakın kavşak belevi - selçuk kavşağıdır.

tünelin izmire (konak merkez) olan uzaklığı 80 km; aydına olan uzaklığı 35 km olup yeri tam olarak izmir aydın il sınırındadır.

tünelde aydın yönüne doğru +%2,6 lık bir eğim olup izmir tarafının rakımı 164 m, aydın tarafının rakımı ise 243 m dir.

tünelin üzerinde 370m yüksekliğinde dağ vardır.

tünel içinde viraj vardır bu sebeple tüp uzunlukları eşit değildir. kuzey tüp 3018 m, güney tüp 3043 m dir.

her tüp üç şerittir ve tüp 12 m genişliğindedir.

tünelde araç maksimum hızı 80km/saat minimum hızı 30 km/saat olup tünelin araç kapasitesi 30692 araç/gün - çift yön dür.

tünel gabarisi 4,80 m dir."

-tünelde maksimum hız 80 değildir. aracınıza göre 220 km yi geçebilmeniz mümkün. bunun iki nedeni var:
1.si tünel kapalı bir ortam olduğu için açık havaya göre rüzgar katsayısı daha az olmaktadır.
2.si ise aydın'dan izmir yönüne istikamette eğim azaldığı için yokuş aşağı bir şekilde yol almaktasınız ve bu da hızınızı artırmaktadır.

içinden gecerken ister istemez bi ürperti hissettiren uzun mu uzun tünel.

her geçişimde hiç bitmeyecekmiş gibi gelen tünel.

içinden geçerken deprem olmamasını dilediğim tüneldir.

aydın tarafı girişinde bulunan dinlenme parkında şopar karılar cirit atar, orada durmayın.

gazlama yapılabilecek tüneldir.

An itibariyle geçmekte olduğum muhteşem tünel.

2014 yılı yaznıda izmirde; Selahattin Demirtaş adına yaptırılmış anıt tüneldir. Her yıl 4 Temmuzda tünel mumlarla ışıklanır, Türkiyenin aydınlık geleceğe giden yolunu temsil eder.

Izmir-aydin yolu üzerindedir.

Selatin sultanlar demekmis.

izmir - aydın yolu üzerindeki tünel, aydın - izmir yolu üzerindeki tünelden 25 m. Daha uzundur.

ödeneksizlikler yüzünden 10 yılda bitirilip 20 nisan 2000'de açılan mühendislik harikası.

Türkiye’nin En Uzun Tünelleri ( LİSTESİ )

1977 yılından bu tarafa geçen süre içerisinde Türkiye’de çok sayıda karayolu tüneli yapılmıştır. Ülkemizde ilk yapılan tünel olarak karşımıza Zigana Tüneli çıkmaktadır. 1977 yılında yapılan bu tünel; karayolu tünellerinin yapılması sürecine de öncülük yapmıştır. 1999’dan sonraki süreçte yapılan Kızlaç Tüneli de önemli bir dönüm noktası olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye’nin en uzun tünelleri söz konusu olduğu zaman karşımıza çok sayıda farklı seçenek çıkmaktadır. Zira ülkemizde sayısı 50’yi geçen karayolu tünelinin bulunduğu bilinmektedir.

Türkiye’nin En Uzun Tünellerinin Listesi (Güncel)

50’den fazla tünelin içerisinde uzunluğu 14 kilometreyi aşan tüneller de mevcuttur. Günümüz koşullarında ülkemizdeki güncel tünel listesini aşağıdaki gibi sıralama mümkün olmaktadır:

  • Yeni Zigana Dağı Tüneli 14.481 metre uzunluğundadır. (Henüz yapım aşamasındadır)
  • Ovit Dağı Tüneli 14.000 metre uzunluğundadır. (2018 yılında yapılmıştır)
  • Kop Dağı Tüneli 6.500 metre uzunluğundadır. (Henüz yapım aşamasındadır)
  • Sabuncubeli Tüneli 6.480 metre uzunluğundadır. (2018 yılında yapılmıştır)
  • Avrasya Tüneli 5.400 metre uzunluğundadır. Sualtında yapılmış bir tüneldir. (2016)
  • Ilgaz Dağı Tüneli 5.370 metre uzunluğundadır. (2018 yılında yapılmıştır)
  • Cankurtaran Tüneli 5.228 metre uzunluğundadır. (2016 yılında yapılmıştır)
  • Ilgar Dağı Tüneli 4.980 metre uzunluğundadır. (Henüz yapım aşamasındadır)
  • Salmankaş Tüneli 4,150 metre uzunluğundadır. (2013 yılında yapılmıştır)
  • Ordu Nefise Akçelik Tüneli 3.820 metre uzunluğundadır. (2017 yılında yapılmıştır)
  • Orhangazi Tüneli 3.417 metre uzunluğundadır. (2014 yılında yapılmıştır)
  • Kağıthane-Piyalepaşa Tüneli 3.186 metre uzunluğundadır. (2009 yılında yapılmıştır)
  • Bolu Dağı Tüneli 3.125 metre uzunluğundadır. (2007 yılında yapılmıştır)
  • Yıl Selatin Tüneli 3.043 metre uzunluğundadır. (2000 yılında yapılmıştır)
  • Topçam Tüneli 3.000 metre uzunluğundadır. (2018 yılında yapılmıştır)
  • Kızlaç Tüneli 2.851 metre uzunluğundadır. (1999 yılında yapılmıştır)
  • Osmangazi Tüneli 2.474 metre uzunluğundadır. (2010 yılında yapılmıştır)
  • Dolmabahçe-Bomonti Tüneli 2.390 metre uzunluğundadır. (2010 yılında yapılmıştır)
  • Kuskunkıran Tüneli 2.306 metre uzunluğundadır. (2012 yılında yapılmıştır)
  • Tirebolu-1 Tüneli 2.175 metre uzunluğundadır. (2008 yılında yapılmıştır)
  • Dolmabahçe-Fulya Tüneli 2.175 metre uzunluğundadır. (Henüz yapım aşamasındadır)
  • Sarıyer-Çayırbaşı Tüneli 2.025 metre uzunluğundadır. (2012 yılında yapılmıştır)
  • Yunus Emre Tüneli 1.980 metre uzunluğundadır. (2013 yılında yapılmıştır)
  • Dranaz tüneli 2.016 metre uzunluğundadır. (2009 yılında yapılmıştır)
  • 8 Ağustos Tüneli 1.950 metre uzunluğundadır. (2010 yılında yapılmıştır)
  • Araklı Tüneli 1.906 metre uzunluğundadır. (2010 yılında yapılmıştır)
  • Bayraklı 2 (2007) 1.860 metre uzunluğundadır. (2007 yılında yapılmıştır)
  • Güvenlik Tüneli 1.835 metre uzunluğundadır. (2008 yılında yapılmıştır)
  • Erkenek Tüneli 1.806 metre uzunluğundadır. (2017 yılında yapılmıştır)
  • Belkahve Tüneli 1.774 metre uzunluğundadır. (2017 yılında yapılmıştır)
  • Zigana Tüneli 1.977 metre uzunluğundadır. (1977 yılında yapılmıştır)
  • Konak Tüneli 1.674 metre uzunluğundadır. (2015 yılında yapılmıştır)
  • Karahan Tüneli 1.600 metre uzunluğundadır. (2016 yılında yapılmıştır)
  • Boğsak Tüneli 1.570 metre uzunluğundadır (2014 yılında yapılmıştır)
blank

En Uzun Tüneller

Türkiye’nin En Uzun Demiryolu Tünelleri

Türkiye’nin en uzun tünelleri gündeme geldiği zaman demiryolu tünellerinden de söz etmek gerekmektedir. Bu noktada yapılış sırasına göre Türkiye’deki demiryolu tünelleri aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:

  • Toros Tünelleri; 1912 yılında yapılmıştır.
  • Ayran Demiryolu Tüneli; 1912 yılında yapılmıştır.
  • Soğucak Tüneli; ; 1912 yılında yapılmıştır.
  • Şirinyer Demiryolu Tüneli; 2010 yılında yapılmıştır.
  • Karşıyaka Demiryolu Tüneli; 2010 yılında yapılmıştır.
  • Deliktaş Demiryolu Tüneli; 2012 yılında yapılmıştır.
  • Marmaray Tüneli; 2010 yılında yapılmıştır.
  • Nurdağ Tüneli; 2021 yılında yapılmıştır.

Hem karayolu hem de demiryolu ulaşımı gündeme geldiği zaman tünellerin her zaman hızlı bir ulaşım noktasında önemli avantajları sağladığını ifade edebiliriz. Bununla birlikte ulaşım olanaklarının gelişmesi ve güvenli hale gelmesi noktasında tüneller her zaman etkili çözümler ortaya koymaktadır.

İzmir Çevre Yolu – Aydın Otoyolu projesi, T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü, 2.Bölge Müdürlüğünce yürütülen bir projedir. Projeyi Kutlutaş İnşaat ve Ticaret Sanayi Limited Şirketi’nin liderliğinde Kutlutaş – Dillingham Ortak Girişimi gerçekleştirmiştir.
Projenin inşaat kontrolü mühendislik hizmetleri de İdare adına EMG ( Erer Mayreder Geoconsult ) Ortak Girişimi tarafından yapılmıştır.
İzmir Çevre Yolu – Aydın Otoyolu, bağlantı yolları ve kavşak kolları hariç 149 km. uzunluğundadır. Otoyolun 53 km.’lik Çevre Yolu bölümü İzmir’in kent içi trafiğini rahatlatma amacına dönük olarak İzmir Körfezini kuzey ve güneyden çevrelemektedir.
Kuzey dalı Çiğli’den (Askeri Hava Üssü) başlayıp Yamanlar tepelerini iki tünelle geçerek Bornova üzerinden Işıkkent’e gelmekte, güney dalı ise İkiztepe’den başlayıp Uzundere ve Karabağlar üzerinden Işıkkent’e uzanıp kuzey dalı ile birleşmektedir.
Çevre yolunun güney dalını kullanarak 6 dakikada Karabağlar’dan Üçkuyulara inilebilmekte, 10 dakikada Üçkuyulardan Buca’ya ulaşılabilmektedir.
Çevre yolunun kuzey dalında ise, İstanbul, Ankara ve Muğla – Denizli – Aydın yönlerinden İzmir’e gelen şehirlerarası otobüslerin İzmir’in şehir içi trafiğine girmeden otogara girmesine imkan veren bağlantı sağlanmış,
Altındağ – Pınarbaşı – Ambarlar aksında yoğunlaşan ticari ve sınai kuruluşlara dönük trafiği de Işıkkent üzerinden otoyola alacak bağlantılar yapılmıştır.
İzmir Çevre Yolu Aydın Otoyolu Projesinin son etabı olan AOSB kavşağı havaüssü kavşağı arası son etapla Sasalı ve Menemen – Çanakkale devlet yoluna olan bağlantı sağlanmaktadır.
96 km. uzunluğundaki otoyol ise Tahtalıçay, Torbalı, Belevi, Germencik üzerinden, mevcut karayolundan 21 km. daha kısa bir güzergahla Aydın’a gelerek Aydın-Muğla karayolu güzergahına kadar uzanmaktadır.
Yolun 21 km. kısalması 75 Yıl (Selatin) tüneli ile sağlanmaktadır. Son ilavelerle Muğla devlet yolu üzerinde ve Koçarlı ayrımına kadar olan kısmın 1.sınıf devlet yolu formunda inşa edilmek üzere kapsam alanına dahil edilmiştir.
Gerek çevre yolu gerekse otoyol 3 şerit gidiş, 3 şerit geliş olmak üzere 6 şeritli olarak projelendirilmiştir. Ayrıca 3 m. genişliğinde acil park şeridi hem geliş hem de gidiş yolunda bulunmaktadır.
Orta refüj genelde 8 m.dir, bazı kesimlerde 4 m.ye kadar azaltılmıştır. 2’şerden 4 şeritli olarak otoyol standartlarında toplam 21 Km Örnekköy - Girne, Torbalı, Germencik - Söke bağlantı yolları bulunmaktadır. İnşa edilen Devlet ve yan yollarının uzunluğu 89,685 km, kavşak kollarının uzunluğu 73,58 km. olup toplam 333 km yol hizmete açılmıştır.
İzmir – Aydın arasındaki otoyol bağlantısı 75.Yıl – (Selatin) tüneli vasıtasıyla çift yönlü olarak sağlanmış, İzmir – Aydın arası otoyolla 45 dakikaya inmiştir.
Otoyolda 3026 m.lik 75 Yıl Selatin Tüneli, 317 m.lik Bayraklı (Karşıyaka) K1 1875 m.lik Bayraklı (Karşıyaka) K2 tünelleri mevcuttur.
Tünellerin hepsi 3 gidiş, 3 geliş olmak üzere altışar şeritli ikişer tüpten oluşmaktadır.
Proje kapsamında 3 adet bakım ve işletme merkezi, 2 adet servis alanı, 7 adet park alanı, 6 adet ücret toplama merkezi bulunmaktadır.
Otoyolda 39 kavşak, 9 viyadük, 95 köprü, 51 kutu kesitli alt geçit, 295 kutu menfez, 223 büz menfez mevcuttur. Projenin çevre yolu bölümü ücretsiz, otoyol bölümü ise ücretli olarak hizmet vermektedir.
İZMİR – AYDIN OTOYOLU GENEL

İzmir – Aydın Otoyolu bölgenin ihracat ve ithalat potansiyeli yanında, yoğun turizm potansiyeline de hizmet verecek Çanakkale – İzmir – Denizli – Antalya ana arteri üzerinde ilk etabı oluşturmaktadır.
Ücretli yol niteliğindeki İzmir – Aydın Otoyolu, bu iki şehir arasındaki mevcut E87/D550 devlet yoluna daha kısa, daha yüksek standartlı ve daha güvenli bir alternatiftir.
Gidiş ve geliş yönlerinde üçerden altı trafik şeridi ve birer emniyet şeridi bulunan bu otoyol, özellikle Belevi – Germencik arasını mevcut devlet yolunun engebeli araziden izlediği Selçuk – Efes ayrımı – Çamlık Ortaklar güzergahından farklı bir şekilde 75.Yıl (Selatin) Tüneli ile kestirmeden geçerek İzmir – Aydın mesafesini 21 km. kısaltmaktadır.
Otoyol ücretsiz çevre yolunun kuzey ve güney dallarının düğüm noktası olan Buca – Kaynaklar Beldesi civarındaki Işıkkent gişelerinde başlamakta, Tahtalıçay, Torbalı, Belevi, Germencik, Aydın/Kuzey ve Aydın/Güney kavşaklarındaki 6 istasyondan devlet yolu güzergahı üzerindeki tüm önemli yerleşim birimleri ile bağlantı sağlanmaktadır.

OTOYOLUN HİZMETE GİRME AŞAMALARI

Kavşak kolları, devlet ve bağlantı yolları ile 173 km.yi bulan 96 km.lik İzmir – Aydın Otoyolu, iş programı ve ödenekler çerçevesinde aşamalı olarak tamamlanmış ve hizmete açılmıştır.
Bugüne kadar 24.12.1993’te otoyolun 12 km.lik Işıkkent – Tahtalıçay kesimi 08.06.1996’da 36 km.lik Tahtalıçay – Belevi kesimi
01.07.1998’de 42 km.lik Belevi – Germencik – Aydın/Kuzey (Şevketiye) kesimi (Belevi – Germencik arası sadece Aydın – İzmir yönünde olmak üzere) hizmete girmiş, 10.04.2000 tarihinden itibaren de her iki yönde hizmet
sağlanarak İzmir – Aydın arasında 90 km.’lik bir otoyol bağlantısı tesis edilmiştir.
Otoyolun 6 km.lik son bölümünü oluşturan Aydın/Kuzey – Aydın/Güney kavşakları arasındaki kesim 08.04.2004 tarihinde hizmete açılmıştır.

OTOYOL ÜZERİNDEKİ YAPI ve TESİSLER
Çevre yolu bitiminden ücretli yola ilk giriş noktası olan Işıkkent gişelerinden itibaren Aydın’dan Denizli ve Muğla yönlerine ayrılma noktası olan Aydın/Güney kavşağına kadar 96 km.lik İzmir – Aydın Otoyolu üzerinde ;
11’i köprülü, 3’ü hemzemin olmak üzere 14 kavşak İzmir – Aydın yönündeki tüpü 3043,
Aydın – İzmir yönündeki tüpü 3018 m. uzunluğundaki 75.Yıl-Selatin Tüneli
Toplam 2x1172 m. uzunluğunda 3 adet viyadük
4’ü üstgeçit, 38’i yol, akarsu ve DDY altgeçiti, 16’sı da kavşak köprüsü olmak üzere toplam 58 adet kirişli köprü
35 adet kutu kesitli altgeçit 169 adet kutu kesitli drenaj ve altyapı menfezi
92 adet F1000 mm boyutlu büz menfez 6 yerde ücret toplama istasyonu
İdare için 2 yerde işletme ve bakım merkezleri Sürücü ve yolcular için 1 yerde genel hizmet alanı, 5 yerde dinlenme alanları Otoyol boyunca acil haberleşme sistemi Kavşaklarda, servis ve hizmet alanlarında aydınlatma sistemi bulunmaktadır.
75.YIL SELATİN TÜNELİ
75.Yıl – Selatin Tüneli, İzmir – Aydın Otoyolunun en önemli sanat yapısıdır. İzmir – Aydın yönünde üç trafik şeridini içeren 3043 m.lik bir tüp ile Aydın – İzmir yönünde yine 3 trafik şeridini içeren 3018 m.lik diğer bir tüpten oluşan toplam 6061 m.lik iki paralel tünel bulunmaktadır. Bu iki paralel tünel, bir kısmı bazı işletme birimlerini içeren, acil hallerde de yaya geçişine imkan veren 6 enine geçiş vasıtasıyla birbiriyle irtibatlandırılmıştır. Bu altı enine geçişin ikisinden acil hallerde araç geçişi de mümkün olmaktadır.
Anadolu’nun ilk demiryolu hattı olan ve imtiyazı 23.09.1856’da alınıp 01.07.1866’da hizmete giren İzmir – Aydın hattında da planlanan ilk güzergahın yolu kısaltmak için aynı kesimde bir tünel içerdiğini, bu tünelde 1860’larda inşaata başlanıp bir miktar ilerledikten sonra o dönemin yetersiz teknolojisi ile başarı sağlanamadığı için güzergahın değiştirildiğini biliyoruz.
Tünel inşaatı sırasında hemen hemen aynı güzergahı takip eden, 75. Yıl ( Selatin ) Tünelinin yaklaşık 2.5 m. altında 200 m. açılmış demiryolu tüneli tesadüfen bulunmuştur.
Ancak günümüzün modern teknolojisi ve mühendislik bilinci ile 140 yıl önceki sorunlar artık aşılmış, İzmir ve Aydın 75.Yıl – Selatin Tüneli ile birbirine “daha yakın” olmuştur.
10 Nisan 2000’de çift yönlü olarak hizmete açılan 75.Yıl Selatin Tünelinde her tüpte 12 m. genişlik içinde üçer trafik şeridi bulunmaktadır. Tünel içinde maksimum araç hızı 80 km/saat olup, maksimum gabari de 4.80 m.dir. Tünelde bir yatay kurp ve Aydın yönüne doğru +%2.6 eğim vardır.
75.Yıl Selatin Tünelinde çağdaş teknolojinin işletmeye dönük tüm verileri kullanılarak çeşitli elektronik ve elektromekanik kontrol sistemleri tesis edilmiştir. Tünelde, tümüyle merkezi bir kontrol sistemi içinde
Enerji temin ve besleme sistemleri Aydınlatma sistemi Havalandırma kontrol sistemi Havalandırma ve hava dağıtım sistemi Yangın için algılama ve müdahale sistemleri Acil çağrı algılama sistemi Acil durum servis telefonu sistemi Trafik yönlendirme ve kontrol sistemi Tünel için radyo ve telsiz sistemi Kapalı devre TV sistemi SCADA sistemi bulunmaktadır.
VİYADÜKLER
İzmir – Aydın Otoyolunda Belevi geçişinde 1 ve tünelden sonra Kızılcapınar yöresinde 2 olmak üzere toplam üç viyadük bulunmaktadır.
Otoyolun Küçük Menderes havzasında bulunan ve Cumhuriyet döneminde kurutulup tarıma kazandırılmış bir bataklık olan Belevi kesimini geçişi, yöredeki antik kalıntıları da dikkate alan bir güzergah optimizasyonu ile Belevi viyadükü vasıtasıyla sağlanmıştır.
Otoyolun İzmir – Aydın arasındaki en apik arazi olan ve Torbalı ovası ile Aydın ovası arasında Ege denizine dikey uzanan
dağlarla engebelenen Belevi – Germencik kesiminde, 75.Yıl – Selatin tünelinden sonraki kesimde Kızılcapınar 1 ve Kızılcapınar 2 viyadükleri ile otoyolun eğim standartları korunarak, Aydın ovasına iniş sağlanmıştır.

İzmir Çevre Yolu Aydın Otoyolunda ( 9 ) adet viyadük bulunmaktadır. Yol kesimi ve bölümlerine, KM’lerine göre viyadükler şunlardır:

 

Sıra No

Viyadük Adı

Bölüm No

Yapı No

Km si

 

1

Belevi

4.1

VS-1

81+333-81+893

 

2

Kızılcapınar 1

4.2

VS-1

96+017-96+372

 

3

Kızılcapınar 2

4.2

VS-2

97+423-97+680

 

4

Balçova

2.1

VS-1

201+543-202+258

 

5

Çiğli

1.1

VS-1

9+466-10+755

 

6

Yamanlar

1.2A

VS-1

15+147-15+374

 

7

Doğançay

1.2T

VS-1

15+820-16+014

 

8

Osmangazi

1.3

VS-1

20+643-20+903

 

9

Bornova

1.3

VS-2

22+352-24+680

           
KIZILCAPINAR 1 VİYADÜĞÜ
KIZILCAPINAR 2 VİYADÜĞÜ
SAĞLIK GEÇİŞİ
Otoyolun Torbalı ovası ile Keçikale arasındaki “Sağlık” kesimini geçişinde özel bir mühendislik çözümü uygulanmıştır. Otoyol güzergahında km (170+700 ) – (172+300) arasında, mevcut demiryolunun batısında yer alan peşpeşe üç tepeyi, eteklerindeki Sağlık köyünü de koruyarak otoyol standartlarında geçmek için yarmalara özel çözüm getirmek gerekmiştir.
Jeolojik yapı olarak genelde metamorfik karakterli ve granatlı mikaşist ağırlıklı olan, ancak ince daneli muskovit, kuarz şist, tamamıyle bozuşmuş klorit-muskovit-albit ve kristalize kalker döküntülerini de içeren tepelerdeki yüksek yarmaların statik ve depremsel stabitesi için çeşitli alternatifler incelenmiştir.
Çeşitli şev eğimleri ve ankraj türlerini içeren alternatifler arasından (0.75:1) gibi dik bir eğimde öngerilmeli ankraj ağıyla ve gereğinde püskürtme beton, tek veya çift tabakalı hasır çelik gibi ilave yüzey koruma işlemleriyle takviyeyi içeren optimal bir çözüm Mühendis ve İdarece benimsenerek uygulanmıştır.
“Dwidag” patentli bir öngerme sistemi uygulanarak yapılan ve derinliği 35 m.yi bulan öngermeli bulonlarla yüksek yarma şevlerinin stabilitesi sağlanmıştır. Diwidag ankrajları teknik bilgileri bölüm 8.1.1 de verilmiştir.
Sonuçta, otoyolun yaklaşık 1.7 km.lik bir kesimi mevcut demiryolu ve Sağlık öyü yerleşimi korunarak, kademeli yol olarak inşa edilmiştir.
YOL BOYU TESİSLERİ

İzmir – Aydın Otoyolu üzerinde İdare’nin kullanımına dönük işletme ve bakım tesisleri bulunduğu gibi, sürücü ve yolcuların istifadesine sunulan çeşitli tesisler bulunmaktadır.
Bu tesisler otoyolun tamamlanıp hizmete açılan kesimleriyle birlikte bitirilip işletmeye alınmaktadır.
İdare kullanımı için yapılan işletme ve bakım tesisleri şunlardır :


Tahtalıçay Otoyol İşletme ve Bakım Merkezi :

Otoyolun Tahtalıçay kavşağında, İdarenin bölgedeki tüm otoyolların işletme ve bakımına dönük, başmühendislik binası,
yemekhane, merkez atölye, ambar, tamirhane, akaryakıt depo ve pompaları gibi birimler içeren,
yaklaşık 38 700 m2 alan üzerine kurulmuş komple tesis ikincil işler kapsamında inşaa edilmiştir.

75. Yıl – Selatin Tüneli İşletme ve Bakım Merkezi :

Bu merkez tünel işletme ve bakıma dönük tüm kontrol sistemlerinin yönetimi için inşa edilmiş olup merkez bina ile sosyal bina
ve bu merkezin ihtiyacına dönük tamirhane – atölye, koltuk ambarı ile akaryakıt depo ve pompalarını içermektedir.
Scada merkezi 75.Yıl – Selatin Tünelinin kuzey portalini görecek şekilde konumlanmıştır.

Dinlenme Alanları :

Bu tesisler otoyol üzerinde sürücü ve yolcuların dinlenme ve tuvalet ihtiyacını gidermesine yönelik (D) tipi tesislerdir.
Genelde bir tuvalet, bir büfe – çayhane’den oluşmaktadır. Otoyolun manzaraya hakim kesimlerine ve imkan nisbetinde
iki yönde karşılıklı olarak konumlandırılmıştır. İzmir – Aydın yönünde Oğlananası, Selatin – Güney ve Germencik
kesimlerinde Aydın – İzmir yönünde de Selatin – Kuzey ve Oğlananası kesimlerinde birer dinlenme alanı bulunmaktadır.
İZMİR ÇEVRE YOLU GENEL

İzmir Çevre Yolu, İzmir’in kent içi trafiğini rahatlatma amacına dönük, 2x3 şeritli, 53 km uzunluğunda ücretsiz bir otoyoldur. Toplam uzunluğu çeşitli bağlantı yolları, kavşak kolları, toplayıcı yollar ve imar yolu ıslahları ile 160 km.yi bulmaktadır.
Çevre yolu İzmir körfezini güneyden ve kuzeyden kuşaklayan iki daldan oluşmaktadır. Güney dalı İzmir – Çeşme otoyolunun başlangıcı olan Şehitlik gişelerine İkiztepe kavşağı vasıtası ile bağlanmakta, İkiztepe’den Balçova, Limontepe, Uzundere, Karabağlar ve Buca üzerinden Kaynaklar mevkiine kadar uzanmaktadır. Karabağlar kavşağı vasıtasıyla da E87 üzerinden güney Ege’den gelen devlet yolu trafiğini Otogar, Ankara ve İstanbul yönlerine şehir trafiğine sokmadan aktarmaktadır.

ÇEVRE YOLU ÜZERİNDEKİ YAPI ve TESİSLER

Kaynaklar mevkiindeki otoyol gişeleri çıkışından sonra güney ve kuzey dallarına ayrılan çevre yolu üzerinde:br 23 köprülü, 2 hemzemin olmak üzere toplam 25 kavşak
2x317 m. uzunluğunda Bayraklı ( 1 ) ve 2x1875 m, uzunluğunda Bayraklı ( 2 ) tünelleri olmak üzere, toplam 4384 m, tünel
Ana aksta toplam 2*5014 m, uzunluğunda 6 adet viyadük
20’si yol, dere ve DDY altgeçiti, 17’si de kavşak köprüsü olmak üzere, toplam 37 adet kirişli köprü
16 adet kutu kesitli altgeçit
113 adet kutu kesitli drenaj ve altyapı menfezi
52 adet Ø 1000 mm. Boyutlu büz menfez
İdare için Karşıyaka Tünelleri işletme ve bakım merkezi
BAYRAKLI (KARŞIYAKA) TÜNELLERİ

Çevre yolunun kuzey dalında bugün için İzmir şehrinin adeta izole iki kesimini oluşturan, sadece Çanakkale ve İstanbul – Ankara devlet yolları üzerinden zorlayıcı şartlar içinde birbirine bağlanabilinen
üç büyük ilçenin , Bornova, Bayraklı ve Karşıyaka’ nın çevre yolu ile sağlıklı ve güvenli bir bağlantıya kavuşturulması
Bayraklı ( 1 ) ve Bayraklı ( 2 ) tünelleri ile mümkün olmaktadır.
Bornova – Osmangazi sırtlarından Bayraklı tepelerini 1875 m. lik Bayraklı ( 2 ) ve 317 m. lik Bayraklı ( 1 )
tünelleriyle geçen çevre yolu, Örnekköy ve Girne kavşakları ile Karşıyaka’yı Bornova’ya ve Bayraklı’ya bağlamaktadır.
Bayraklı Tünelleri Yeni Avusturya Tünel Açma Yöntemi Kullanılarak tamamlanmıştır.
VİYADÜKLER

İlke olarak ücretsiz bir otoyol niteliğindeki çevre yollarına şehir içi yollardan mümkün olduğu kadar çok noktadan
katılma sağlanması ve çevre yollarından şehir içi yollara ayrılma sağlanması, genelde çevre yolunun işlevi açısından
benimsenmektedir. Bu bakımdan çevre yollarında viyadükler her zaman arazi şartlarının zorladığı çözümler olarak ortaya çıkmaktadır.
Ayrıca, çevre yolunda yapılaşmaların yoğun olduğu yerlerde gerek sosyal fayda ve ekonomi açısından kamulaştırmayı
dar bir koridor içinde tutmak, gerekse şehir içinde yüksek dolgularla çevredeki yerleşimlere yapay bölünmeler
getirmemek ve çevre dokusunu bozmamak için, belli kesimlerin yükseltilmiş yol olarak viyadükle geçilmesi tercih edilen bir çözüm olmuştur.
Dolayısıyla İzmir Çevre Yolu güzergahında da ikisi apik arazi şartlarının zorladığı, diğer dördü de işlevsel olarak belirlenen 6 viyadük inşa edilmiştir.
ÇİĞLİ VİYADÜĞÜ
ANA İŞ KALEMLERİNDE MİKTARLAR

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede