renksiz kokusuz su gibi akıntı / VAJİNAL AKINTI: Bedenimizin salgıladığı sıvılarla barışalım | Ekmek ve Gül

Renksiz Kokusuz Su Gibi Akıntı

renksiz kokusuz su gibi akıntı

Beyaz Vajinal Akıntı

Vajina, hava alması gereken, ortalama bir sıcaklık ve nemde bulunması gereken bir organdır. Bunu sağlayan vajinal florada, bir takım yararlı organizmaların baskın halde bulunması gerekir. Vücudumuzun ellerimiz,  burnumuz, kulağımız gibi dışarıya açık her ortamında olduğu gibi vajina içinde de bir takım bakteriler, mikroorganizmalar olabilir. İşte bu dengenin bozulması vajinal akıntıya veya akıntısız vajinal kokuya neden olur.

Vajina, doğası gereği akıntı yapabilen bir organdır. Sağlıklı vajinal akıntı vajinayı korur ve temizler. Sağlıklı fizyolojik akıntılar; kokusuz, saydam, renksiz, adetin belirli zamanlarına göre miktarı artıp azalan akıntılardır. Rahim ağzından gelen sümüksü ve saydam renkli bu akıntılar hormonlar ile ilgili olduğundan belirli zamanlarda artış gösterir. Muayenede bulgu yoksa normal kabul edilir.

Ancak her akıntı sağlıklı vajinal akıntı değildir. Kadınların cinsel sağlığını ve yaşamını olumsuz etkileyen enfeksiyon kaynaklı akıntılar, vajinada olumsuz bir durumun geliştiğine işaret eder. Vajinal akıntıyla beraber koku da gelişebilir.


*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Normal Vajina Akıntısı


Jinekoloji kliniklerinde sıklıkla görünen sorun vajina akıntısıdır. Ancak her vajina akıntısı anormal veya bir enfeksiyonun semptomu olarak kabul edilmemelidir. Tipik olarak, normal vajina akıntı ya farkedilmez ya da çamaşırda hafif bir renk değişikliğine neden olabilir. Normal akıntı renksiz, kokusuz, beyaz, kimi zaman yumurta akı kıvamında bir akıntıdır ve pH ’ı dan küçüktür. vajina akıntısının miktarı ve şekli çeşitli faktörlere bağlı olarak farklılıklar gösterebilir; örneğin, menstrüel siklusun fazına göre niteliği değişebilir. Ovulasyon öncesi endoservikal glandlardan salgılanan ince, servikal mukus artarak vajinal akıntısının artışına neden olur. Bu artış ovulasyon sırasında doruk noktasına ulaşır, bir sonraki menstürasyona kadar giderek azalır.


Normal vajina akıntısına neden olan faktörler:

Yaş:
Cinsel aktif yaşlardaki kadınlarda vajen akıntısı ileriki yaşlardaki kadınlara göre daha fazladır.


Parite:
Doğumu izleyerek vajinal akıntı artabilir ve yıllarca devam edebilir.


Kontraseptif yöntem:
Bariyer öntemler, spermisit kremler, köpükler vajina akıntısını arttırabilir. Kombine oral kontraseptif veya mini hap kullananlarda ise normalden daha az vajen akıntısı vardır ve bu kişilerde siklus gününe göre değişilkik olmaz.


Vajinal duş:
Vajinal duş her ne kadar başlangıçta vajen akıntısını azaltır gibi görünse de kimyasal irritasyon ile normal ve patojen mikrofloranın tekrar gelişmesine neden olarak akıntıyı arttırır.



Vajinal akıntısı olan kadınlarda, pelvik muayene esnasında dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

Spekulum muayenesi sırasında, akıntının vajinadan mı serviksten mi yoksa üretradan mı geldiği ayırt edilmelidir.


Akıntının niteliği ( su gibi veya yapışkan), miktarı ( az orta veya çok miktarda) ve rengi (temiz, bulanık veya sarı) kaydedilmelidir.


Serviks ve vajinada bu akıntı ile birlikte görülen, frajil doku, kanama, kızarıklık, irritasyon gibi karakteristik noktalar not edilmelidir.


Hemen yapılabilecek testler için (pH, taze preparat, KOH ve Gram boyama için servikal ve üretral smear gibi) örnekler alınmalıdır.



Vajina ortamını bozan koşullar:

Gebelik, oral kontraseptif kullanımı, Antibiyotik tedavisi ve Kortikosteroid kullanımı.





Benzer Aramalar




Kadınlarda ergenlik döneminin başlaması ile büyük bölümünde hiç bir hastalık söz konusu olmamasına karşın akıntı oluşur.

Vajinanın ıslaklığı kadının sağlığı açısından gereklidir. Böylelikle cinsel ilişki sırasında vajen kayganlığı sağlanır, yürüme ya da egzersiz esnasında sürtünmeye karşı dudak kısımları tahriş olmaz, vajinada bulunan mikroplar dışarı atılır.

Aslında tüm vajinal akıntı yakınmalarının altında bir problem yoktur, bu nedenle akıntı fizyolojik (normal) mi, yoksa patolojik ( hastalığa bağlı) mi ayırt edilmelidir.

Fizyolojik Akıntılar:
Vücudumuzun dışa açılan bölümlerinde, bu bölgeyi kaplayan mukoza dokusunun kurumaması ve işlev görebilmesi için mutlaka salgı ile beslenmesi ( ağızdatükrük, burunda burun salgısı, gözde göz yaşı gibi) gereklidir. Fizyolojik akıntı diye tariflediğimiz vajinal salgının özelliği akıntının uzun zamandan beri var olması, hemen her gün bulunması, kokusuz olması ( ancak gün içinde beklendiğinde terle karışıp koku yapabilir), renginin şeffaf-beyaz veya açık sarı renkli olması, beraberinde ağrı, idrar yaparken yanma, kanama ve diğer belirtilerden hiç birinin bulunmamasıdır.

Fizyolojik akıntı, rahim ağzı salgılarıyla birlikte kendini sürekli olarak yenileyen vajina dokusundaki artıkların atılmasından ibarettir. Bu açıdan bakıldığında fizyolojik akıntının aslında önemli bir işlevi olduğu söylenebilir. Bu akıntının miktarı rahim ağzında bulunan salgı hücrelerinin sayısı, rahim içi araç kullanımı, kadındaki östrojen ( kadınlık hormonu) miktarı ile doğru orantılıdır.

Bazen fizyolojik akıntı ped kullanımı gerektirecek kadar fazla olabilir. Kadınlar kendi aralarındaki söyleşilerde akıntı düzeyine göre yorum yapmaktadır ancak yukardaki kriterlerdeki vajinal akıntıya bağlı, yıllık rahim ağzı smear kontrolunu yaptıran kişilerde ciddi rahatsızlık beklenmez.

Fizyolojik akıntı adet döngüsünün her gününde var olabileceği gibi yalnızca belli günlerde ortaya çıkabilir. Yumurtlama döneminde rahim ağzından yumurta akı kıvamında, lastik gibi uzayabilen berrak bir sıvı salgılanır ve bu sıvı kadın tarafından çoğunlukla hissedilerek &#;akıntı&#; olarak nitelendirilir.

Fizyolojik Olmayan Akıntılar
Yeni ortaya çıkmış, koyu sarı, yeşil, kahverengi renkli, kanlı, köpüklenen, kötü kokulu, beyaz, peynir kesiği şeklinde beraberinde ağrı, idrar yaparken yanma, ilişki sırasında yanma ve ağrı, normal dışı kanama gibi belirtilerle seyreden bir akıntı çoğu durumda bir genital sistem sorununa işaret eder ve mutlaka doktor değerlendirmesi gerektirir. Çoğu durumda neden bir genital enfeksiyondur.

Akıntının kaynağı olan genital enfeksiyon çoğu durumda vajinaya sınırlı iken (vajinit), bazı durumlarda rahim ağzı enfeksiyonu (servisit) veya genital sistemin daha üst bölgelerini tutan bir pelvik enfeksiyon söz konusu olabilir.

Normal / anormal akıntı farkı nasıl anlaşılır?
Doğal (fizyolojik) akıntılar berrak ve sıvı yumurta akını andırır yapıda, kokusuzdur. Kaşıntı şikayeti yaratmaz ve cinsel ilişkide ağrı, yanma hissi oluşturmaz. Fizyolojik akıntılar aktif hormon üretiminin devam ettiği üreme çağında görülür. Örnek olarak;

  • Adet kanaması öncesi
  • Cinsel uyarı sonucu
  • Gebelikte rahim ağzındaki bezlerin salgıları gebeliği ve bebeği korumak için tüm hamilelik boyunca görülen akıntıları verebiliriz.

Eğer akıntı normale göre artmış ise, görüntüsünde, yapısında, kokusunda değişiklik olmuş ise mikrobik vajiniti anlayabilmek için vajinal muayene ve kültür yapılmalıdır. Koyu sarı, yeşil, kahverengi, kanlı, köpüklü, kötü kokulu, beraberinde ağrı, idrar yaparken yanma, normal dışı kanama gibi belirtilerle seyreden bir akıntı çoğu durumda genital enfeksiyona işaret eder.

Hamilelikte Vajinal Akıntı

Hamilelikte Vajinal Akıntı Neden Olur?

“Hamilelikte vajinal akıntı normal mi?” çokça sorulan bir sorudur. Hamilelikte vajinal akıntı normaldir. Ancak vajinal akıntının rengine, yoğunluğuna, kıvamına ve kokusuna göre durum değişiklik gösterebilir. Aslında hamilelikte vajinal akıntı, ilk dönemlerde anne adaylarının çoğunda, saydam renkli veya beyaza yakın formda görülmektedir.

“Hamilelikte vajinal akıntı normal mi?” sorusuna cevap vermek için öncelikle akıntının rengine ve kıvamına bakmak gerekmektedir.

Orkid eşsiz konforu ve üstün korumasıyla hamilelik sürecinde de yanında. Kuruluk hissi ve nefes alan üst yüzeyi sayesinde her an her yerde kesintisiz özgüven sunan Orkid Günlük Pedler ile hamileliğin keyfini çıkar.

Hemen Orkid Ürünlerini keşfet.
Hemen kampanyaları keşfet.

Hamilelikte Vajinal Akıntı Neden Olur?

1_Enpx_shutterstock_

Hamilelikte beyaz akıntı lökorea olarak adlandırılır. Gebelik döneminde hormonal yapı ile birlikte; östrojen ve progesteron salgılanma miktarı değişir. Böylece hamilelikte beyaz akıntı karşımıza çıkmaktadır. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde genişleyen rahim, idrar kesesine baskı uygular ve bu da hafif idrar kaçırmaya neden olur. Esasen hamilelerin çoğuna vajinal akıntı gibi gelen bu idrar kaçağıdır. Bu akıntı hamilelikte beyaz sümüksü akıntı kıvamına gelebilir, bu bebeğin yerleşmesi ve hormonların tavan yapmasından kaynaklanmaktadır. Bebek büyüdükçe, ihtiyaçları değişir ve vücut buna uyum sağlamak için, hormon salgısını güncel tutmalıdır. Hamilelikte beyaz sümüksü akıntı da bu güncellemenin bir sonucudur. Ancak gebelikte normal olmayan vajinal akıntılar da yaşanabilmektedir. Bir sonraki başlıkta “hamilelikte akıntı nasıl olur?” sorusunu cevaplandıracağız.

Hamilelikte Akıntı Nasıl Olur?

2_Enpx_shutterstock_

“Hamilelikte akıntı nasıl olur?” pek çok kadının cevabını merak ettiği bir soru. Gebelikte saydam veya hafif beyaz renkte akıntı normal kabul edilir. Ancak farklı renklerdeki akıntı da yanlış bir şey olduğu anlamına gelmeyebilir. Örneğin, hamilelikte pembe akıntı veya açık kırmızı akıntı yaşamak normaldir, buna implantasyon kanaması veya yerleşme kanaması denir ve hamileliğin ilk haftalarında görülür. Döllenmiş yumurta rahim duvarında kendine bir yer edinmeye çalışırken, hafif kanama görülmektedir. Bu da hamilelikte pembe akıntı yaşanmasına sebebiyet verir. Fakat kanama normal görünmüyorsa veya iç çamaşırda belirgin bir kırmızı leke oluşuyorsa, mutlaka doktorunuza görünmeniz gerekmektedir.

Hamilelikte Akıntı Ne Zaman Başlar?

3_Enpx_shutterstock_

Hamilelikte bir akıntı, dönemin erken zamanlarında başlar. Üstelik bir akıntı başladıktan sonra doğuma kadar da devam eder. Burada akıntının özellikleri önem arz eder.

Gebeliğin özellikle son aylarında anne adayları; su kesesinin açılarak su gelmesi durumunu, akıntı ile karıştırabiliyor. Hamilelik dönemi içerisinde su gelmesi önemli bir durumdur ve bazı durumlarda akıntıdan ayrılması mümkün olmayabilir. Eğer şüpheli bir durumla karşılaşırsanız doktora başvurmanız gerekir. Peki hangi durumda şüphelenmek gerekir?

Bir akıntı genellikle küçük miktarlarda ve belirsiz aralıklarla ortaya çıkar. Amnion suyu ise sürekli olarak dışarıya sızar. Amniyotik sıvı genellikle berrak ya da hafif sarımtırak bir renkte olur. Su kıvamında, kokusuz ya da tatlı kokulu bir yapıya sahiptir.

Bu su, sızıntı gibi damla damla ya da aşırı fışkırma biçiminde gelebilir. Suyun gelmesine yönelik bir kuşku duyuluyorsa, gebeliği takip eden doktor ile iletişime geçmek gerekir. Doktor bu sayede doğumun başlayıp başlamayacağına karar verebilir.

Hamilelikte Akıntı Rengi Önemlidir

Hamilelik döneminde akıntı rengi sarı ise, bu bir  enfeksiyon işaretidir. Sarı akıntı, kaşınma veya hafif sızı; mantar enfeksiyonu işaretidir. Ayrıca hamilelikte akıntı rengi koyu ise, klamidya veya trikomoniyaz gibi bir cinsel yolla bulaşan hastalık (CYBH) belirtisi de olabilir. Sarı akıntı, kaşınma veya akıntı kokusunda artış fark ediyorsanız, mutlaka doktora görünmek gerekmektedir. Akıntı rengi koyu sarıya dönüyorsa veya yeşilimsi ise, kötü kokuyorsa veya pütürlü bir kıvam aldıysa; daha ciddi bir problemi işaret ediyor olabilir. Hamilelik zamanında yeşil akıntı önemli bir bakteriyel enfeksiyon veya cinsel yolla bulaşan hastalık ihtimalini akla getirmektedir. Bu ihtimalleri göz ardı etmemek adına hamilelikte yeşil akıntı görüldüğü vakit doktor kontrolü sağlanmalıdır. Hamilelik sürecinde pembe akıntı, ilk dönemlerde normaldir. Sonraki dönemlerde vajinal tahrişe bağlı olarak görülebilir. Ancak pembe renk koyulaşırsa veya kanlı olmaya başlarsa, özellikle ağrı eşlik ediyorsa, doktor kontrolüne ihtiyaç duyulabilir. Hamilelik sürecinde gri akıntı normal değildir ve sıklıkla Bakteriyel Vajinozis (BV) adı verilen, bakteriyel bir enfeksiyona işaret etmektedir. Akıntı ile birlikte aşağıdaki belirtiler de görülmektedir: Kaşınma Tahriş Keskin kötü koku Vulva veya vajinal açıklıkta kızarıklık, kızarma Eğer vajinal akıntı, griye veya kahverengiye dönüyorsa, mutlaka doktora görünmek gerekir. Bakteriyel Vajinozis tedavisi ilaç kullanımı gerektirebilir.

Vajinal Akıntı Renkleri ve Nedenleri

Vajinal akıntı renkleri genellikle farklı anlamlara sahiptir. Beyaz, süt kıvamında ve hafif kokulu bir akıntı normal kabul edilirken, sarı veya yeşilimsi renkte ve kötü kokulu bir akıntı enfeksiyonun belirtisi olabilir. Bunun yanı sıra, gri renkte veya balık benzeri bir kokuyla birlikte olan akıntı, bakteriyel vajinozun bir belirtisi olabilir. Bu nedenle, vajinal akıntının rengi ve kokusu da önemli bir değerlendirme faktörüdür.

Vajinadan idrar gibi su gelmesi

Vajinal akıntı, kadınların genital bölgesinden gelen normal bir fizyolojik süreçtir. Bununla birlikte, bazı durumlarda vajinadan idrar gibi su gelmesi, kişide endişe yaratabilir. Vajinadan idrar gibi su gelmesi, genellikle idrar kaçırma veya inkontinansın bir belirtisi olabilir. Özellikle öksürme, hapşırma veya egzersiz sırasında ortaya çıkabilen bu durum, pelvik taban kaslarının zayıflığından kaynaklanabilir.

4_Enpx_shutterstock_

Kırmızı Akıntı:

Regl dönemi başlangıcı Genital enfeksiyon Polip Rahim içi veya rahim ağzı kanseri

Pembe Akıntı neyin belirtisi?

Diğer bir vajinal akıntı türü ise pembe akıntıdır. Pembe akıntı, genellikle hafif bir kanama veya lekelenmenin belirtisi olabilir. Menstrüel döngünün başlangıcında veya sonunda ortaya çıkabilir ve hormonal değişikliklerle ilişkilendirilebilir. Ancak, pembe akıntı sürekli ve şiddetli ise bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir, çünkü bazı enfeksiyonlar veya hastalıkların belirtisi olabilir.

  • Servikal kanama -  Adet dönemi dışında menopoz döneminde veya hastalık belirtileri olarak ortaya çıkabilir. Bu akıntıdan sonra doktorunuza görünmeniz önemli olacaktır.

  • Vajinada tahriş – Mantar rahatsızlıkları, cinsel ilişki, kimyasal içerikleri temizlik ürünleri vajinada tahrişe sebep olabilir. 

  • Yerleşme kanaması (İmplantasyon kanaması) – Regl başlamadan gün önce görünen pembe renkli kanamadır. Genellikle gebelikten hemen önce görülse de gebe olmayan kişilerde de rastlanır. 

Beyaz Akıntı:

Mantar enfeksiyonu  - Kandida mantar hücrelerinin vajinada çoğalması ile tahriş, kaşınma, yanma gibi semptomlara sebep olur. 

Sarı Akıntı:

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH) – Korunmasız cinsel ilişki ile bulaşan tüm hastalıklar sarı akıntıya sebep olabilir. Eğer sarı akıntıyla karşı karşıya kalıyorsanız, akıntı sonrası doktora görünmeniz gerekir.

Renksiz Akıntı:

Hamilelik – Gebelikte renksiz ve sıvı akıntı olabilir.   Yumurtlama – Ovulasyon yani yumurtlama evresinde de renksiz akıntı görülebilir.  Hormonal değişiklik – Ayrıca hormonal değişiklikler de akıntı miktarında artışa sebep olabilir. Gebeliğin süreci ile ilgili olan bu akıntı hakkında endişelenmenize gerek yoktur.

Gri Akıntı:

Bakteriyel Vajinozis (BV) – Vajinadaki floranın değişerek kötü bakterilerin üremesine sebep olan bir bakteri türüdür ve gri akıntının da genellikle sebebidir. Hamilelik sürecinde normal olmayan akıntı yaşayan anne adayları, mutlaka kendi doktorlarına danışmalıdır. Bazı durumlar, annenin vücut yapısına ve hormonlarına bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, kesin bir yargıya varmak için mutlaka doktor kontrolü gerekmektedir. Ancak renksiz ve kokusuz akıntı yaşanıyorsa, herhangi bir tahriş veya kaşıntı yoksa, akıntı son derece normaldir. Bebek büyürken, vücut ikinci bir insanın varlığını sürdürebilmesi için, kendine yeni bir sistem oluşturmaktadır. Bu da gebelikte normal akıntıya neden olabilir.

Akıntı ne zaman azalır?

Akıntı miktarı ve zamanı kadından kadına değişebilir. Genellikle menstrüel döngünün ortasında veya ovülasyon sırasında akıntı miktarı artabilir. Hamilelik sürecinde de vajinal akıntı artabilir ve bu durum normal kabul edilir. Ancak, şiddetli veya anormal bir şekilde artan, sürekli devam eden veya rahatsızlık yaratan akıntılar durumunda bir sağlık uzmanına başvurmak önemlidir.

Hamilelikte vajina kokusu

Hamilelikte vajina kokusu da normal bir durumdur. Hormonal değişiklikler nedeniyle vajinal akıntının kokusu değişebilir. Ancak, rahatsız edici bir koku, yanma veya kaşıntı gibi belirtiler varsa bir doktora başvurulması gerekmektedir.

Vajinal akıntı, her kadının yaşadığı bir durumdur ve genellikle normal kabul edilir. Ancak, şiddetli veya anormal belirtiler varsa veya kişide endişe yaratan durumlarolsa bile, doktorunuzla görüşmek önemlidir. Doktorunuz, semptomları değerlendirebilir, gerektiğinde testler yapabilir ve uygun tedaviyi önererek kişinin sağlığını korumasına yardımcı olabilir. Vajinal akıntı konusunda açık ve dürüst bir iletişim sağlamak, doğru teşhis ve tedavi için önemlidir. Kendi kendine teşhis ve tedavi yerine, doktorunuzun uzmanlığından faydalanmak her zaman daha güvenli ve daha sağlıklı bir yaklaşımdır.

Hamilelikte Akıntı Durumunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

5_Enpx_shutterstock_

Kadınlarda hamilelik döneminde akıntı yaşandığında dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunur. Bu unsurlara özen göstermek, sağlık açısından önem arz eder. İşte hamilelik döneminde yaşanan akıntı nedeni ile dikkat edilmesi gereken tıbbi unsurlar:

  • Mutlaka pamuklu iç çamaşırları tercih etmek gerekir.

  • Enfeksiyon riskinin artmasına neden olabilecek, kimyasal içeren temizlik ürünlerini kullanmamak önemlidir.

  • Vajinal bölgenin her duş ve tuvalet sonrası kurulanması gerekir.

  • Gebelik dönemi boyunca dar kıyafetlerden uzun durulması önemlidir.

  • Hamilelik döneminde mantar enfeksiyon oluşumunu destekleyecek şekerli gıdalardan uzak durulması gerekir.

  • Hamilelik süreci boyunca çamaşırları deterjan yerine sabunla yıkayabilirsiniz.

  • Hamilelik dönemince iç çamaşırların özellikle ağ kısımlarının ütülenmesi önem taşır.

Yerleşme Kanaması Nedir?

6_Enpx_shutterstock_

Çoğunlukla pembe renkli vajinal akıntı olarak yaşanan yerleşme kanaması veya diğer adıyla implantasyon kanaması, normal bir süreçtir ve her hamile kadın yaşamak zorunda değildir. Bazı kadınlarda kanama fark edilemeyebilir çünkü kanama miktarı çok azdır. Özellikle hamile bir kadın, gebeliğin ilk birkaç haftası içinde, renksiz akıntının içine karışmış pembelik gördüğünde telaşlanmasına gerek yoktur. Döllenmiş yumurta, rahime ulaştığında kendini bir yere yerleştirmek zorundadır. Bu yerleştirme sırasında rahim duvarında hafif bir kanama olur ve vajinal akıntı ile dışarı atılır. Gayet normaldir ve gebeliğin sıradan bir belirtisidir. Ancak kanama artarsa, çok ağrılıysa veya rengi koyulaşıp kırmızıya dönüyorsa, doktora görünmek gerekmektedir.

Kaynaklar:  

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir