tırnak mantarı için hangi bölüm / Tırnak Mantarı Nedir ve Tedavisi Nasıldır? - Medicana

Tırnak Mantarı Için Hangi Bölüm

tırnak mantarı için hangi bölüm

TIRNAK MANTARI VE LAZER

 

BU YAZI BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR, KLİNİĞİMİZDE LAZER İLE TIRNAK MANTARI TEDAVİSİ YAPMAMAKTAYIZ.

Tırnak mantarı; el veya ayak tırnaklarının mantar mikrobu ile ortaya çıkan bir enfeksiyonudur. El veya ayak tırnaklarında kalınlaşma, renk ve şekil değişikliği ve kırılmaya neden olur. Tırnak mantarına birkaç farklı mantar tipi neden olabilir. Mantarlar ayakkabıların içindeki nemli ve havasız ortamda gelişir. Ayak mantarı tırnak mantarı için uygun ortamı hazırlayabilir.

 

Tırnak mantarı bulguları nelerdir?

Tırnak rengi sarı veya kahverengiye dönüşür. Tırnak kalınlaşır ve aşırı büyür. Tırnak altında kötü kokulu bir birikim olabilir. Enfeksiyon ilerledikçe tırnak gitgide ufalanıp dökülebilir ya da ayakkabı içerisinde rahatsızlık veya ağrıya neden olacak kadar kalınlaşabilir.

 

Tırnak mantarı hastalığının tanısı nasıl konur?

Dermatoloğunuz el ve ayak tırnaklarını görünümüne bakarak tanı koyabilir. Bazen tırnaklarınızdan küçük örnekler alınabilir. Bu örnekler test edilmesi için laboratuvara gönderilir ve tanı kesin konulabilir.

 

Tırnak mantarı riskinizi arttırabilecek faktörler nelerdir?

 

• Ayakları uzun süre nemli kalan meslekler (asker, atlet, madenci vb.)

• Enfeksiyona direncinizi azaltabilecek veya ayak parmaklarınıza kan akımını engelleyebilecek hastalık hikayesi (diabet, dolaşım bozukluğu, HIV)

• Tırnakta zedelenme, travmalar

• Parmakları sıkıştıran dar ve ucu sivri ayakkabı giyilmesi,

• Soyunma odaları, yüzme havuzu ve duş gibi ortak kullanım alanlarının kullanımı

• Aynı ayakkabıları üst üste giymek

• Hijyenik olmayan ortamda, sterilizasyonu sağlanmamış aletlerle yapılan manikür ve pedikür

• Çıplak ayakla toprağa basılması

• Ayakların aşırı terlemesi sonucu oluşan nemli ortam

• Kötü ayak hijyeni

 

Tırnak mantarı hastalığının beklenen süresi ne kadardır?

Tırnak mantarı nadiren kendiliğinden iyileşir. Genellikle kronik (uzun-süren) bir durumdur. Giderek kötüleşerek diğer tırnakları etkileyebilir. Etkilenen tırnak düşse de yeni tırnakta mantar ile enfekte olabilir.

 

Tırnak mantarı hastalığından nasıl korunulur?

Tırnak mantarından korunmak için:

• Ayağınızın hava almasına izin veren rahat ayakkabı ve çoraplar giymelidir.

• Ortak kullanılan duş ve soyunma odalarında başkalarına ait ayakkabı, sandalet veya terlik giyilmemelidir.

• Ayaklarınızı her gün yıkayın. Tamamen kurulayın ve kaliteli bir ayak pudrası kullanın.

• Her gün temiz çorap giyin.

• Tırnaklarınızı kısa tutun.

• Pedikür aletlerini kullanmadan önce dezenfekte edin.

 

Tırnak mantarı hastalığı nasıl tedavi edilir?

Tedavi enfekte olmuş tırnağın hekiminiz tarafından mümkün olduğunca uzaklaştırılması ile başlayabilir. Bu şu şekilde yapılabilir:

• Tırnağın makas ile kesilmesi

• Törpülenmesi

• Üre içerikli bir krem ile eritilmesi

Eğer enfeksiyonunuz hafif ve tırnağınızda küçük bir alana sınırlıysa, dermatoloğunuz antifungal bir krem veya ilaçlı bir tırnak cilası verebilir. Eğer enfeksiyon tırnağınızın geniş bir alanında veya birkaç tırnakta ise hekiminiz terbinafin veya itrakonazol gibi bir oral antifungal tedavi verebilir. Her iki ilaç da bazen sıkıntılı yan etkilere neden olabilir. İtrakonazol ciddi ilaç etkileşimlerine neden olabilir. Çok şiddetli olgularda tırnak mantarı tedaviye dirençli ise tırnağın tümünü cerrahi olarak çıkarmak gerekli olabilir.

 

Tedavi sonrası tırnak nasıl görünür?

Birçok birey birkaç ay süreli oral antifungal ilaç ile tedavi edilebilir. Ancak mantar öldükten sonra bile tırnak normal görünümüne dönemeyebilir. Bazı bireylerde oral antifungal ilaç ile başarılı bir tedavi sonrası bile tekrar nüks edebilir.

 

TIRNAK MANTARINDA LAZER TEDAVİLERİ

Tırnak mantar hastalığı – onikomikoz   deri mantar hastalıklarının 3 Te 1'ini, tırnak hastalıklarının da % 50 sini oluşturmaktadır. Sıklıkla erişkinlerde gözlenmektedir. Tırnak plağını (tınağın kendisi), tırnak yatağını ve tırnak yapım merkezi olan tırnak matrixini (kök) etkilemektedir. Tırnak mantar hastalıkları ağrı gelişimi, başka enfeksiyonlara yol açması ve bulaşıcı olması nedeni ile ciddi bir sağlık problemidir. Özellikle yaşlı hastalarda, şeker hastalarında ve savunma sistemi problemli olan hastalarda daha dikkatli olunmalıdır. Ayrıca el ve ayak tırnaklarında ciddi  estetik problemlere de neden olmaktadır.

Tırnak mantar hastalıklarında tedavileri 4 gurupta toplayabiliriz.

Mekanik yöntemler ve/veya ilaçlar ile mantarlı tırnak alanlarının tırnaklardan uzaklaştırılması. Bu tedavilerin uzun sürmesi ve zahmetli olması nedeni ile hasta uyumu çok iyi değildir. Tedavi başarısı düşük ve hastalığın aynı tırnakta tekrarlama oranı yüksektir.

ay süre ile tırnaklara mantar ilaçlarının sürülmesi; ilaçların tırnak gibi sert bir dokudan emilimi oldukça düşüktür. Tedavi süresi ve her gün kullanımı hasta uyumunu azaltmaktadır. Ayrıca tedavi başarısı düşük ve hastalığın tekrarlama oranı yüksektir.

ay süre ile ağızdan mantar ilaçlarının kullanımı; tedavi boyunca günlük yada haftalık ilaçlar kullanılmaktadır. Yan etkilerinin ve diğer ilaçlar ile birlikte kullanımının uyumsuzlukları nedeni ile kullanımı kısıtlıdır.

Lazer ve ışık tedavileri; sistemik ve lokal tedavilere dirençli tırnak mantar hastalıklarında yada sistemik tedavi alamayacak hastalarda (yaşlılarda, çocuklarda, karaciğer problemleri olanlarda vb) tercih edilmektedir. CO2 lazerler, Nd:YAG lazerler, /nm IPL sistemleri, UV ve fotodinamik tedaviler gibi.

Tırnak yavaş uzayan bir deri ekidir. Tırnak mantarında tedavi ile yeni sağlıklı tırnak gelişimi sağlanmaktadır. Bu nedenle uygulanan tedavi ne olursa olsun tırnağın klinik olarak düzelmesi tırnak tutulumuna bağlı olarak değişmekle birlikte ay sürmektedir.

Lazer tedavileri; her yaş döneminde düşük risk ve geniş güvenli kullanım özelliği, yüksek hasta uyumu ve klinik iyileşmesi ile tırnak mantarlarında ilk tedavi seçenekleri arasına yer almaktadır.

Tırnak mantarlarında ilk kullanılan lazer sistemi uzun atımlı Nd :YAG lazerdir. Lazer ışınımı tırnağa uygulandığında tırnak ve tırnak yatağında dokular tarafından emilmekte ve ısı ortaya çıkmaktadır. Yapılan klinik çalışmalarda tırnakta lazerin uygulama sonrası C bir ısı artışı yaptığı ve bu ısının da mantar etkenlerini ve bakterileri yok ettiği gösterilmiştir. Lazer bu etkisini tırnak yatağına, tırnak ve etrafındaki yumuşak dokuya  zarar vermeden yapmaktadır.

Lazer mantar enfeksiyonu olan tırnak üzerine tırnağın tüm alanını  kaplayacak şekilde uygulanır. Bu uygulama tırnak mantar kliniğine göre aynı seansta dakika aralar ile kez tekrarlanır. Aşağıdaki resimde  lazerin uygulanması, uygulama sırasında termal kamera ile tırnakta C ısı artışı gösterilmektedir.

 

Tırnak mantarı lazer tedavisi 2

Uygulama sırasında ortaya çıkan bu ısı seans sırasında birçok hastada tırnakta ısınma ve tırnakta sızlama duyusuna neden olmaktadır. Uygulama sırasında hastanın rahat tolere edebileceği hafif bir ağrı olmaktadır. Lokal anesteziye gerek kalmaksızın soğuk hava desteği ile lazer yapılabise de amacımızın tırnağı ısıtmak olduğu düşünüldüğünde soğutma sistemleri çoğunlukla tercih edilmemektedir. Ancak ısıyı tolere edemeyecek kişilerde kullanılabilmektedir. Sonrasında ağrı kesici, pansuman ve ilaç kullanımına gerek yoktur. Seans sonrasındaki günlerde  ağrı ve günlük aktivite de kısıtlama olmadığı için istirahate de gerek yoktur. Lazer tedavisi sonrasında tırnak için manikür ve pedikür ve oje kullanımı yönünde kısıtlama bulunmamaktadır.

Tedavi sırasında ve hemen sonrasında tırnak mantar kliniğinde bir  değişiklik meydana gelmemektedir. Lazer sonrası mantar etkenlerinin tırnakta yok edilmesi ile sağlıklı tırnak uzaması zamanla gerçekleşmektedir. Lazer tedavisi sonrası el tırnaklarında ay ayak tırnaklarında ayda klinik değişim olmaktadır.

Seanslar bir tırnak için 1 hafta ara ile seans şeklindedir.

Lazer uygulama süresi tedavi edilecek tırnak sayısına bağlı olarak değişmekle birlikte dakika kadardır.

Tırnak mantarı tedavilerinde lazer uygulamanın üstün tarafı hem mantar etkenlerine hem de bakterilere karşı etkili olmasıdır. Çünkü tırnak mantar hastalıklarında bazı bakterilerde tırnakta çoğalabilmektedir.

Tırnak mantar hastalıklarında bir diğer kullanılan lazer sistemi Q switched lazerlerdir. Tırnakta mantar ve bakteriler yerleştiğinde salgıladıkları bazı pigment maddeleri tırnağa yeşil , siyah hatta sarı bir renk verebilmektedir. Bu pigment maddeleri hedeflenerek Q switched lazerler de kullanılabilmektedir.

Hasta sonrasında mantar yönünde koruyucu önlemler almadığında hastalık aynı tırnakta yada diğerlerinde tekrarlayabilmektedir.

Son zamanlarda fraksiyonel Co2 lazerlerde tırnak mantarlarının tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır. Klinik olarak mantar tanılı tırnakların mantar alanlarına 4 hafta ara ile 3 seans fraksiyonel Co2 lazer uygulanmaktadır. Bu uygulama ağrılı olduğu için öncesinde lokal anesteziye ihtiyaç vardır.

Seans aralarında ise hasta bu tırnaklara kremler yada tırnak solüsyonları kullanmalıdır. Bu uygulamada amaç tırnak üzerinde Co2 lazer ile mikro tüneller açılması ve tünellerden ilaçların emiliminin arttırılmasıdır.

Tırnak mantarında lazer tedavisi; son 6 ay içerisinde isotretionin kullanmış hastalarda, damar genişletici ilaç kullananlarda, tırnağında kalıcı yada yarı kalıcı boya kullananlarda(ojeler çıkarılsa bile tırnakta boya kalmaktadır), tırnak yatağında beni, sedef hastalığı, liken hastalığı olanlarda ve gebelerde yapılmamalıdır.

Dermatoloji Uzm. Dr. Berkant Oman

Denizli, estetik, kozmetik, dermatoloji, tırnak mantarı, lazer


Tırnak Mantarı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Tırnak mantarları, en sık karşılaşılan cilt hastalıklarından biridir. Yaş ve cinsiyet ayırt etmeksizin her yaş grubunda görülebildiği gibi, mutlaka bir dermotoloji (cildiye) uzmanına başvurulması gerekmektedir. Çünkü egzama ve mantar hastalıklarının semptomları birbirlerine oldukça benzerler ve teşhis için mutlaka bir doktorun yardımına ihtiyaç duyulur.

Tırnak Mantarı Belirtileri

Yine de tırnak mantarıyla karşı karşıya olduğunuzu bazı belirtilerden anlayabilirsiniz. Genel olarak tırnaklarda renk değişimi görülür. Özellikle ayak baş parmağını saran mantar, tırnağın kalınlaşmasına, sararmasına ve üzerindeki plakların soyulmasına neden olur. Nadir olarak el tırnaklarında da görülebilir. Tırnak altında başlar, ilerlediğinde de tırnağın gevşemesine ve yerinden ayrılmasına neden olur. Ayakkabı rahat giyilemediği için ayaklarda ağrı da görülebilir.

Tırnak Mantarından Nasıl Korunulur ?

Tüm mantar türleri özellikle sıcak yaz aylarında çoğalır. Sürekli kapalı ayakkabı giyen ve aşırı terleyen insanların yakalanma olasılığı daha fazladır. Bunun yanında hamam, sauna, soyunma odaları gibi yerlerle sık haşır neşir olan insanlar da kendilerini tırnak mantarından korumalıdır. Dikkat edilmesi gereken başka hususlar da vardır. Örneğin kişi çoraplarını sık sık değiştirmelidir. Giyilen çoraplar da yüzde yüz pamuklu olmalıdır. Mümkünse kapalı ayakkabılar yerine, hava geçirgenliği olan ayakkabılar tercih edilmelidir. Ayaklar da sık sık yıkanmalı ve ardından tamamen kurulanmalı, ıslak kalmamasına dikkat edilmelidir. Unutulmaması gereken en önemli husus da mantarın bulaşıcı olmasıdır. Bu nedenle aile bireyleri ortak ayakkabı ya da terlik kullanımından kaçınmalıdırlar.

Tırnak Mantarı İ&#;in Hangi Doktora Gidilir? Tırnak Mantarına Hangi B&#;l&#;m Bakar?

Tırnak Mantarı Nedir?

Tırnak mantarının diğer ismi onikomikoz olarak bilinmektedir. Kişinin el veya ayak tırnaklarının uç kısmının alt taraflarında beyaz veya sarı bir nokta olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Tabi başladığı noktanın ardından iyice ilerlemesi de mümkündür. Yani bir çeşit mantar enfeksiyonu olduğu görülmektedir. Birçok kişide görüldüğü için sık karşılaşılan bir hastalık olarak dikkat çekmektedir.

Tırnak Mantarı Hakkındaki Ayrıntılar

Tırnak mantarına neden olan tek bir durum yoktur. Çünkü birçok farklı durumun bu hastalığı tetiklediği bilinmektedir. Özellikle dermatofit adı verilen bir mantar türü sıklıkla tırnak mantarı sorununa yol açmaktadır. Ayrıca çeşitli küf ve maya türleri de bu hastalığa yol açmaktadır.

Tırnak mantarı bazen tek bir parmakta bazen ise daha çok parmakta görülebilir. Yani hastalığın belirli bir sınırı yoktur.

Tırnak Mantarı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Tırnak mantarı için gidilmesi gereken bölüm dermatoloji bölümüdür. Dermatoloji bölümü cildiye bölümü olarak da bilinmektedir. Bu bölümün cilt hastalıkları karşı çözüm bulmak adına önemli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Tırnak mantarı içinde gereken çözümler bu bölümde belirlenmektedir.

Tırnak Mantarına Hangi Bölüm Bakar?

Cildiye veya dermatoloji olarak bilinen bölümün tırnak mantarına karşı gereken tedaviyi uyguladığı bilinmektedir. Bunun için bu bölüme gittikten sonra ilk muayene yapılır ve tanı konulur. Daha sonrasında ise hastalığın yayılma durumuna göre en uygun tedavi şekli seçilir. Yapılan işlemlerin ardından tırnak mantarı sorunundan kurtulabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir