hapşırma taktikleri / Sinüzit Nasıl Boşaltılır? Evde Sinüzit Boşaltma ve Temizleme Yolları Nelerdir? - Sağlık Haberleri

Hapşırma Taktikleri

hapşırma taktikleri

hapşırmak isteyip hapşıramamak

  • (bkz: allah baska dert vermesin)

  • ha ha ha ha ymm gecti seklinde gelisebilir misalen.

  • gören kişinin "hapşu" diyerek hapşurmak isteyen kişiyi iyice sinirlendirmesine neden olay.

  • (bkz: hapşırmak)

  • agizin acik kalip binbir turlu hedenin girmesine sebep olacak hadise.

  • arabayı calıssın diye arkadan itme misali,genelde yasayanların hap hap diye hapsırmak icin kendi kendine gaz verip,hapsırma oncesi olanları tekrarlayıp kurtulmaya kasdıgı eylemsizlik.

  • böyle durumlarda ayrıca ışığa bakmak (tercihen güneşe) ya da karabiber koklamak, olumlu sonuçlar verecektir.

  • yani bir başarsan dünyanın en mutlu insanı sen olacakmışsın, içindeki hastalığı, kötülüğü dışarı atacakmışsın hissi uyandıran başarsızlık anı.

  • (bkz: umut sarıkaya tipi mutsuzluk tanımları)

  • güneşe, o yoksa eğer ışığa bakılması durumunda kolaylaşacak olan durumdur. mutlaka denenmelidir böyle durumlarda.

  • Hapşırmak

    Hapşırmak veya Türk Dil Kurumu'nun önerdiği şekli ile aksırmak, (Hapşırık, aksırık) genellikle burun mukozasını atmosferde bulunan yabancı parçacıkların tahriş etmesi neticesinde, burun ve ağız yoluyla akciğerlere doldurulan havanın yarı bağımsız olarak sarsıcı şekilde dışarıya hızla atılmasıdır.[1] Hapşırma büyük olasılıklarla parlak ışığa maruz kalındığında, mevsimsel veya bulunulan ortamdaki ani sıcaklık değişimlerinde, soğuk rüzgâr esintisine maruz kalındığında veya snatiation adı verilen yemeğin ardından görülen doygunluk hissine müteakip oluşabilir. Hapşırma aynı zamanda, hastalık taşıyan vektörleri de (taşıyıcı) havaya taşıyarak, hastalığın diğer insanlara yayılmasına neden olabilir. Hapşırma eylemi sonucunda, burun boşluğunu tahriş eden vücuttaki yabancı partikülleri içeren balgam çıkartılmış olur. Hapşırma esnasında ağız tavanının arkasını oluşturan yumuşak damak ve küçük dil üzerindeki baskı artar. Akciğerlere alınan havanın önemli bir miktarı ağızdan, diğer geriye kalan kısmı ise burundan dışarıya atılır. Havanın burundan dışarıya atılma kuvvet ve ölçüsü değişiklik gösterir.

    REM (Rapid eye movement - Hızlı göz hareketi) uykusu adı verilen uykudaki rüya görme esnasında; motor nöronları uyarılamadığı ve refleks işaretleri beyine iletilemediği için hapşırma eylemi gerçekleşmez. Yeterli miktarda dış uyarıcı kişinin hapşırmak amacıyla uyanmasına neden olur ve bunun ardından gelecek olan herhangi bir hapşırma esnasında da kişi uyanık kalır.[2]

    Hapşırığın oluşabilmesi için yeterli oranda dış uyarıcılar veya yabancı parçacıklar burun mukozasına ulaşabilmek amacıyla burun kıllarının üzerinden geçer. Böylece burundaki sinir hücreleri tahriş olarak histamin salınımını tetiklemiş olur. Daha sonra ise hapşırmanın başlaması amacıyla trigeminal sinir ağı yoluyla beyine gerekli sinyaller gönderilir. Beyin aldığı sinyal ile ilişkili olarak, yutak (farinks) ve nefes borusu (trakea) kaslarını harekete geçirerek burun ve ağız boşluklarının geniş bir şekilde açılmasını sağlar. Akciğerlere ani alınan hava ve biyoparçacıkların güçlü bir şekilde serbest bırakılması ile olay son bulur. Hapşırma refleksif bir tepki olup, kuvvetli yapısı nedeniyle vücudun üst gövde bölümünde yüz, boğaz ve göğüs kafesi kaslarını da içeren sayısız organların ilişkisini doğurur. Hapşırmaya yukarıda belirtilen nedenler dışında sinüs sinir sisteminin uyarılmasını ve tetiklenmesini sağlayan burun tıkanıklığı veya alerji de neden olabilir.

    Hapşırık refleksinde genellikle göz kapakları da dahil olmak üzere vücuttaki farklı kaslarda ve kas gruplarında bir dizi kasılma meydana gelir. Kişinin gözleri açık olarak hapşırmasının imkânsız olduğuna dair sık bir önerim bulunsa da; bu yanlış bir bilgidir. Halk arasında güneş hapşırması olarak da bilinen fotik hapşırık refleksi, parlak ışığa maruz kalındığında oluşur. Dünya nüfusunun %18 ila %35'ini kapsayan bu hapşırmaya neyin neden olduğu bu güne kadar tam olarak anlaşılmış değildir.

    Ancak bunun genetik bir baskınlık (dominantlık) olduğu değerlendirilmektedir. Nadir olarak görülen bir başka neden ise, yemeğin ardından midede oluşan doygunluğun ardından hapşırmadır. Bu snatiation olarak bilinir ve yine dominantlıktan kalan genetik tıbbî bir bozukluk olarak kabul edilir. Ayrıca bazı insanlarda cinsel uyarılmanın da hapşırmaya neden olduğuna dair araştırma sonuçları yayınlanmıştır.[3]

    Epidemiyoloji[değiştir

    Sinüzit Nasıl Boşaltılır? Evde Sinüzit Boşaltma ve Temizleme Yolları Nelerdir?

    Sinüsler, yüz ve kafa bölgesinde bulunan boşluklar içerisinde yer alır. Bu sinüsler enfeksiyon sebepleriyle sinüzitleri oluşturuyor. Sinüzit, genellikle soğuk algınlığı ve alerjik nedenlerden dolayı ortaya çıkıyor. Soğuk kış aylarının gelmesiyle birlikte, kişilerde sinüzit belirtileri ortaya çıkıyor. Sinüzit genellikle sıvı akıntısı oluşturur. Bu hastalıkta erken tedavi, hastalığın ilerlememesi için çok önemli bir konudur.

    Sinüzit Nasıl Boşaltılır?

    Bu hastalığa sahip olan kişiler nasıl kurtulacağı hakkında bilgi sahibi olamayabiliyor. Sinüzit problemlerine bazı bitkisel çözümler aranabiliyor. Fakat bu gibi durumlarda her zaman doktorlara görünmek daha sağlıklı bir durum olacaktır. Sinüzit ağrıları ve burun tıkanması için doktorlar özel spreyler verebiliyor. Bu spreyler belirlenen zamanlarda kullanılarak, sinüzit etkileri ortadan kaldırılabiliyor. Geçmeyen ve uzun süren sinüzit hastalığı için, cerrahi operasyonlar tercih edilebiliyor.

    Sinüzit boşaltmak için bazı yöntemler bulunuyor. En çok tercih edilen ve yaygın olarak kullanılan Balon Sinüsoplasti yöntemidir. Bu yöntem ağrı ve kanama oluşturmayan bir yöntemdir. Hastalarda herhangi bir yan etki oluşturmamasından dolayı çok fazla tercih edilerek uygulanıyor.

    Sönmüş bir balkon tıkanmış sinüs bölgesine röntgenlerin yardımıyla yerleştiriliyor ve bu balon daha sonra şişiriliyor. Tedavi uygulamasının bir sonraki günü kişiler normal yaşantısına kaldığı yerden devam edebiliyor. Bu tedavi yöntemi yaklaşık olarak 20 dakika sürüyor. Bu tedavi yöntemi sadece 17 yaş üzerinde olan kişiler için yapılıyor.

    Evde Sinüzit Boşaltma Ve Temizleme Yolları Nelerdir?

    Sinüzit hastaları, sinüzit boşaltmak için birçok doğal yönteme başvurabiliyor. Sinüzit sıvı birikmesi ve akması olarak bilinen bir sağlık sorunudur. Bu sağlık sorunu kişilerin yaşam kalitesini şiddetli ağrıların yaşanmasıyla birlikte düşürebiliyor. Özellikle burun tıkanıklığı nefes almada güçlük yaşanmasına neden oluyor. Evde uygulanabilen bazı sinüzit boşaltma yöntemleri bulunuyor. Sinüzit hastaları tuzlu suları çok sever. Yaz aylarında denize girildiğinde bu hastaların kendini daha iyi hissettiği görülmüştür.

    Sinüslerde oluşan tıkanıklığı gidermek için kullanılan bir yöntem, tuzlu sudur. Belirli miktarda bir su kaynatılır ve daha sonra soğumaya bırakılır. Soğuyan su içerisine bir bardak kadar ılık su eklenir. Bu suların içerisine karbonat ve bir tatlı kaşığı deniz tuzu eklenir. Daha sonra iğnesi çıkmış olan bir enjektörden yardım alınarak, buruna sıkılabilir. Fakat tüm bu durumların doktor kontrolünde yapılması ve doktorların önermediği tedavi yöntemlerinin uygulanmaması gerekir. 

    Sinüzit Nasıl Boşaltılır Evde Sinüzit Boşaltma ve Temizleme Yolları NelerdirSinüzite Ne İyi Gelir?

    Sinüzit kış aylarında daha çok tetiklenen bir hastalıktır. Özellikle grip gibi hastalıklar sinüziti daha fazla arttırır. Sinüzite iyi gelen bazı durumlar bulunuyor. Sinüzit kişilerin baş ağrısı ve burun tıkanıklığı yaşamasında çok etkili oluyor. Sinüsler sürekli olarak dolarak, insanları olumsuz olarak etkileyebiliyor. Sinüziti iyileştirmek veya bir süre rahatlamak için şu yöntemler uygulanabilir;

    Kuru papatya ile buhar banyosu yapmak

    Pamuğa okaliptüs yağı damlatılarak burun içine sürülmesi

    Zencefili sıcak suda demleyerek içilmesi

    Soğanı sıcak suda kaynatarak içilmesi

    Sinüzit Tedavi Yöntemleri

    Sinüzit olan kişiler doktorlar tarafından muayene ediliyor ve seviyesi tespit ediliyor. Bu seviyelere göre farklı tedavi yöntemleri uygulanabiliyor. Pek çok kişi sinüzit sorununa bitkisel çözümler arayarak, bu sorundan kurtulmayı hedefliyor. Fakat mutlaka bu durumlarda doktorlara muayene olmak önemlidir.

    Sinüzitten dolayı oluşan ağrı ve burun tıkanıklıkları doktorların vereceği spreyle azaltılabilir. Fakat sinüzitin devamlı olması ve ağrıların şiddetini arttırması durumunda doktorlar bu kişiler için ameliyat işlemlerini gerçekleştirerek hastaların iyileştirilmesini sağlayabilir.

    Hapşırmayı durdurmanın 8 yolu

    Hapşırmayı durdurmanın 8 yolu

    Özel İçerik

    Hapşırma bir reflekstir ve burun mukozasının tahrişine yanıt olarak doğar. Akciğerlerden ani, güçlü hava çıkışına neden olabilir.

    Hapşırmanın nedenleri genel olarak şunlardır:

    - Toz veya diğer hava kirliliği,

    - Parlak ışık,

    - Soğuk algınlığı ya da grip,

    - Bazı burun spreyleri,

    - Küf, polen alerjisi,

    - Kuru hava,;

    - Baharatlı yemekler,

    - Güçlü duygular,

    Hapşırmayı durdurmak için, nedene bağlı olarak farklı davranmanız gerekir.

    Hapşırmayı durdurmanın 8 yolu

    HAPŞIRMAYI DURDURMANIN 8 YOLU

    Aşağıdaki basit ve etkili ipuçlarını deneyerek hapşırmayı kısa süre içinde durdurabilirsiniz.

    1. Burnunuzu sıkıştırın

    Hapşırma dürtüsü yanlış zamanda ortaya çıkarsa, burnunuzu parmaklarınızla birkaç saniye yanlardan tutun veya burun köprüsünü kaşların yakınında sıkıştırmaya çalışın.

    2. Dilinizi dişlerinize bastırın

    Hapşırmak istemiyorsanız dilinizin ucuyla damağınızı gıdıklayın. Veya dilinizi ön dişlerinize sertçe bastırın. Her şey 5-10 saniye içinde geçmelidir.

    3. Burnunuzu temizleyin

    Bazen hapşırmak burun akıntısı ve burunda mukus birikmesi nedeniyle ortaya çıkar. Ondan kurtulmak için burnunuzu sümkürmeniz yeterlidir.

    4. Işığa bakmayın

    Birçok insan refleks olarak parlak ışığa maruz kalma nedeniyle hapşırmaya başlar. Böyle bir reaksiyon, göze giden trigeminal sinir dalının uyarılabilirliği arttığında, tehlikeli olmayan bir genetik kusur ile ilişkilendirilebilir. Öyle ya da böyle hapşırmayı durdurmak için güneşe ve parlak ışıklara bakmamak yeterlidir.

    5. Temiz hava soluyun

    Tozlu bir odadaysanız, bir ortamda dumanı içinize çekiyorsanız veya sadece güçlü bir koku alıyorsanız hapşırmaya başlayabilirsiniz. Reaksiyonu durdurmak için dışarı çıkın veya odayı havalandırın.

    6. Havayı nemlendirin

    Özellikle soğuk havalarda ortamı ısıtma nedeniyle odadaki havalar kurur. Bulunduğunuz yeri nemlendirmek için özel cihazlar kullanabilir veya peteklere ıslak havlu asabilirsiniz.

    7. Soğuk algınlığı tedavisi

    Bunun için daha sıvı için, dinlenin, ateşiniz yükselirse ateş düşürücü alın. Burnunuzu tuzlu su solüsyonları veya damlalar kullanılarak temizleyin.

    8. Alerjileri tedavi edin

    Alerji varlığında burun şişer, gözler kızarır ve hapşırmak istersiniz. Belirtiler genellikle ilkbaharda, bitkilerin çiçeklenmesi sırasında veya hayvan kılı veya diğer alerjenlerle temastan sonra ortaya çıkar. Neredeyse tüm alerjiler hapşırmaya neden olur ve tedavi edilmeden bu hapşırma sürekli devam eder.

    Alerjidilpolen

    Google News ile Takip Et

    nest...

    batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

    © 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.