uyku apnesi tedavisi için hangi bölüme gidilir / Uyku Apnesi İçin Hangi Doktora Gidilir? Uyku Apnesi Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Uyku Apnesi Tedavisi Için Hangi Bölüme Gidilir

uyku apnesi tedavisi için hangi bölüme gidilir

Uyku Apnesi İ&#;in Hangi Doktora Gidilir? Uyku Apnesine Hangi B&#;l&#;m Bakar?

Uyku Apnesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Birkaç saniye süren geçici boğulmalar yaratabilecek olan uyku apnesi, özellikle düzenli uykunun önüne geçebilir. Böyle durumlarda ise ilgili doktor ve poliklinik de halinde tanı ve tedavi yöntemleri ele alınmalıdır. Bu bağlamda konusunda tecrübe sahibi bir kulak burun boğaz doktoruna görünmek gerekir. Böylece erken tanı ile birlikte gerekli tedavi yöntemleri sorunu giderebilir. Aynı zamanda probleme bağlı olarak yönlendirme üzerinden farklı poliklinikler de süreçte yer alabilir.

Uyku Apnesine Hangi Bölüm Bakar?

Uyku apnesi söz konusu olduğu zaman poliklinik olarak kulak burun boğaz bölümü geliyor. Bu bölüm üzerinden uzman kulak burun boğaz doktoru ilgili teşhis ve tetkik işlemini gerçekleştirir. Tabii aynı zamanda hastanelerin KBB polikliniklerine de yine bu konuda başvurma şansı bulunuyor. Zaten bu poliklinikler uyku apnesi konusunda sorunu için karşılıklı yönlendirme gerçekleştirmektedir. Mutlaka ciddiye alınması ve tedavi edilmesi gereken önemli sağlık sorunlarından biridir.

Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir?

Belli başlı belirtiler uyku apnesinin yaşanıp yaşanmadığına dair bilgi vermektedir. Öne çıkan bu bilgiler doğrultusunda ilgili poliklinik üzerinden doktora başvurmak gerekir.

- Yüksek sesle horlama
- Başkalarının şahit olduğu solunum durması atakları
- Uykudan anı uyanma
- Kişinin sabahları uyandığında yaşamış olduğu boğaz ağrısı ve ağız kuruluğu

Genel çerçevede yukarıdaki belirtiler kişinin uyku apnesi olduğuna yönelik bilgi verebilir. Tabii kesin bir cevap alabilmek için kulak burun boğaz polikliniği doğrultusunda uzman bir doktora başvurmak gerekir.

Uyku testi için hangi bölüme gidilir?

Uyku testi için hangi bölüme gidilir?

Uyku testi, kişinin uyku bozukluğunu gidermek için yapılan işlemin adıdır. Kişi bir gece boyunca uyku merkezinde istirahat eder ve bu sırada hastaya bağlanan elektrotlar sayesinde veri alınır ve sorun tespit edilir. Tıp dilindeki adı Polisomnografi olan uyku testi, uyuma sırasında yaşanan anormal durumların ortaya çıkartıldığı bir yöntemdir. Uyku bozuklukları kişinin sosyal ve ruhsal yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir. Dolayısıyla bu türden rahatsızlığı olan kişiler testi kesinlikle yaptırmalıdır. Hastaya bağlanan elektrotlar yaklaşık olarak 7 saat boyunca bağlı kalır. Bu süre zarfında uyku problemi yaşayan kişi aynı zamanda kayıt altına da alınır. Böylece fiziksel sorunların dışında yaşanan problemler de ortaya çıkartılmış olur.

Uyku testi birçok hastalıktan dolayı yapılmaktadır. Uyku bozuklukları, nefes tıkanması, uyku apnesi gibi rahatsızlıkların teşhisi için Kulak Burun Boğaz ve Nöroloji bölümlerine gidilebilir. Bu birimler testin seyrine göre gerekli birime yönlendirme yapabilmektedir.

Uyku testi neden yapılır?

Sürekli olarak uyuklama hali varsa, sabah yataktan kalkarken kişinin kendisini sürekli olarak yorgun hissetmesi, gece nefes almakta güçlük çekme ve bunun sonucunda sürekli olarak uyanma gibi problemleri varsa bu test yapılır. Ayrıca horlama, huzursuz uyku, geceleri terleme problemleri gibi yine hem kendinizi hem de çevrenizi etkileyecek durumlar söz konusu ise bu sorunların ortadan kaldırılması için uyku testi yapılır.

Bunun dışında uyku sebepli rahatsızlıklar da bu test sırasında tespit edilebilir. Örneğin huzursuz bacak sendromu, REM davranış bozuklukları da testin yapılması için sebep olabilir.

Uyku laboratuvarı nedir?

Uyku laboratuvarı, hastanın uyku ile ilgili sorunlarının tespiti için fiziksel verilerinin kaydedildiği ortama verilen isimdir. Uyku laboratuvarı kişinin rahatsızlığını tespit edebilmek için özel olarak düzenlenir. Veriler, çeneye ve parmağa takılan elektrotlar aracılığı ile toplanır. Bunun dışında buruna takılan cihazla da nefes takibi yapılır. Bu noktada hasta aynı evdeki gibi doğal uykuya geçer ve odanın başındaki kişi tarafından tüm veriler kayıt altına alınır.

Uyku laboratuvarında kişinin beyin elektrosu, göz hareketleri, çene kas gerilimi elektrosu, soluk alıp verirken burundan giren hava akımı, solun sırasında oluşan göğüs ve karın hareketleri, kan oksijen seviyesi, Kalp grafisi (EKG), Bacak kas kasılmaları elektrosu gibi birçok veri kaydedilir. Tüm bu işlemlerden sonra doktorun kayıtları incelemesiyle uykusunun mimari yapısı ortaya konur. Ortaya çıkan sorunlara yönelik gerekli adımlar atılır. Daha sonra sürekli olarak takip edilir.

İstanbul Uyku Testi

İstanbul’da uyku testi yapan hastaneler arasında özel ve devlet seçenekleri bulunmaktadır. Metropol olan İstanbul, uyku testi için uyku laboratuvarı olan sağlık kuruluşları ile sorun ortadan kaldırılabilir. Bu test merkezlerinde bir gece geçirilir ve gerekli veri toplanır.

Uyku Testi Fiyatları

Uyku testi fiyatları hastaneden hastaneye değişim göstermektedir. Bu süreci etkileyen en önemli etken gittiğiniz sağlık kuruluşunun özel mi devlet mi olduğudur. Dolayısıyla uyku laboratuvarına gireceğiniz kurumda kullanılan ekipmanların kalitesi de fiyatı doğrudan etkilemektedir. Bunun dışında uzman doktor ekibi ve uygulanacak tedavi yöntemi de bir diğer değişkendir.

Polisomnografi olarak tıp dünyasında bilinen uyku testi, nörolojik tarama için yapılan uygulamadır. Yaşamın üçte birini oluşturan ve günde belirli bir vakit ayırmamız gereken uykuda yaşadığımız sorunların tespiti ve çözümü için yapılan testte birçok rahatsızlık ortaya çıkartılabilmektedir.

Uyku bozukluğu yaşayan kişiler ertesi güne yorgun ve halsiz bir şekilde başlayabilir. Bu sorun tüm günü kapsayan ve hatta yaşamın devamlılığını da etkileyen düzeye gelebilir. Bu tip sorunlar yaşayan ve kaliteli uyku düzeni yakalamak isteyen kişiler genellikle uyku testine tabi tutulur.

Uyku laboratuvarı adı verilen bölgede kişinin uykusu takip edilir ve sonuçlarına göre nörolog bir tedavi programı başlatabilir. Uyku testi için özel bir odada bir gece misafir edilen hastanın hem gece uykusunda yaptığı hareketler kamera ile kayıt altına alınır hem de EKG gibi cihazlarla vücut ritimleri ve hareketleri takip edilir. Böylece tüm sorunlar bir arada çözüme kavuşmuş olur. Uyku testi sırasında şu rahatsızlıklar özellikle takip edilir:

  • Uyku apnesi (nefes durması)
  • Gündüz yorgunluk hali nedenleri
  • Uyku sorunu yaşama
  • Huzursuz bacak sendromu
  • Öğrenilmiş uykusuzluk
  • Uyurgezerlik

Uyku testi sonucunda hangi hastalıklara bakılır?

Uyku testi sırasında bakılanlar haricinde bu testin sonucuna dayanarak ortaya çıkartılan hastalıklar da oldukça önemlidir. Laboratuvar ortamında değerlendirilen hastalıklar ise şu şekilde verilebilir:

  • Horlama
  • Uykuda nefes kesilmesi
  • Ağız kuruluğu
  • Narkolepsi (Uyku dışında kendini yorgun hissetme)
  • Geceleri uyku esnasında boyun terlemesi
  • Gece meydana gelen kalp ritmi düzensizlikleri
  • Göğüs ağrısı
  • Gündüz uykulu olmaya neden olan ve gece yapılan bacak hareketleri

Özel Hastanede Uyku Testi

Özel hastanelerin büyük çoğunluğunda uyku sorunlarını izleyen laboratuvarlar bulunmaktadır. Bu noktada uyku sorunu yaşayan biriyseniz en yakınınızdaki hastaneden bu konuda randevu alarak uyku testine girebilirsiniz. Özel sağlık kuruluşundan alacağınız uyku testi yardımı devlet tarafından karşılanmamaktadır. Bu kapsamda mutlaka birden çok yere danışarak en iyi fiyatı alın ve buna göre hareket edin. Uyku testinde fiyatlar hastalığınızın durumu ve ekibin tecrübesine göre değişiklik göstermektedir. Buna bir de hastanenin fiyat politikasını eklerseniz bu size daha sağlıklı bir rakam sağlar.

Devlet Hastanesinde Uyku Testi

Devlet hastanesinde de uyku testi yapılmaktadır. Ancak her devlet hastanesinde olup olmadığı konusunda araştırma yapmalısınız. Bu konuda mutlaka araştırma yapmanız gerekmektedir. Devlet hastanesinde yaptırdığınız uyku testi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır.

Uyku testi ne kadar sürer?

Uyku testinde hasta bir gece boyunca takip edilir. Gün başlarken hastanın uyanması gereken saatte hastanın raporlama süreci de başlar. Yaklaşık olarak bir ila iki saat içerisinde hastanın tüm raporlarını hazırlayan ve hastalığın temelini oluşturan faktörleri tespit eden uzman doktor, gerekli açıklamayı ve izlenecek tedavi yöntemlerini de paylaşır. Kişi bu noktadan sonra iyileşme süreci içerisinde doktorun tavsiye ettiği ilaçları kullanır ve buna ek olarak tedaviye etki edecek yöntemleri uygular.

Uyku apnesi tedavisi, belirtileri ve ameliyatı

Uyku apnesi bazı belirtiler dahilinde kendisini gösterir. Bu belirtilerden başlıcaları şunlardır;
  • Horlama
  • Sabah yorgunluğu
  • Uykuda nefes kesilmesi
  • Sabah oluşan baş ağrısı
  • Dikkat bozukluğu
  • Sosyal hayatın kötü bir şekilde etkilenmesi
  • Gün içerisinde uyuklama, uyuma isteği
  • İş yerinde veya okulda başarısızlık
  • Kalp sorunları görülmesi, hipertansiyon ortaya çıkışı
  • Trafik kazaları
  • Cinsel yönden isteksizlik
  • Gastroözofageal ve larengofarengeal röflü gibi belirtiler uyku apnesinin ortaya çıktığını akla getirmektedir.  

Nasıl Anlaşılır?

Uzman doktorun soracağı 3 soru ve yanıtları dahilinde uyku apnesinin tanısı koyulabilir. Bunlar;

  1. Geceleri horlama oluyor mu?
  2. Uyku esnasında nefesiniz kesiliyor mu?
  3. Gün içerisinde uyuklama ve uyuma isteği oluyor mu?

Uyku apnesinden şikayetçi biri yataktan hep yorgun kalkar. Sabahları baş ağrısı görülür. Sürekli gün içerisinde uykulu durumdadır, uyumaya meyillidir. Araç kullanırken uyuyakalma, geceleri televizyon izlerken uyuklama uyku apnesinin en belirgin özellikleridir. Yapılan araştırmalar ve istatistikler ortaya koyuyor ki yaşanan trafik kazalarının üçte birlik bir kısmı bu hastalar tarafından yapılmaktadır.  Ayrıca bu hastalarda enfarktüs ve felç riski artmıştır. Uykuda ani ölümlerin de uyku apnesi nedeniyle olduğu düşünülmektedir.

Uyku Apnesini Hangi Bölüm Tedavi Eder?

Uyku apnesi tedavisi Nöroloji biriminde tedavi edilmektedir. Ancak diğer bölümlerle ortak bir çalışma yürütürler. Örneğin şayet hasta hafif apne şikayeti ile hekime başvurmuş ise ve obezite sorunu ön plandaysa diyetisyen takibi ile yürütmelidir. Ancak üst solunum yollarında belirgin bir şekilde, anatomik darlıklar söz konusu ise KBB (Kulak Burun Boğaz) uzmanları tarafından cerrahi yöntem ön planda tutularak değerlendirmesi yapılır.

Orta ya da ileri dereceli uyku apnesi olan hastalarda ise CPAP yani pozitif hava basıncı uygulaması gerekir. Hastanın tercihi veya tedavi etkisine göre otomatik ayarlarda bir düzenlemeye gidilebilir. Veya sabit basınçlı bir cihaza geçilerek takip edilir. CAPAP dediğimiz cihazın kullanımında zorluk çeken veya hafif dereceli durumlarda ağız içi aparey ile alt çene öne doğru alınır. Bu şekilde dilin geriye doğru düşüp solunum yolunu kapamasının önüne geçilir.

İnsanları oldukça sıkıntıya sokan uyku apnesi İstanbul ilinde bulunan Meltem Hastanesi'nde uzman doktorlar tarafından tedavi edilebilmektedir. Uyku apnesi tedavi fiyatları ise hastanın durumuna göre değişiklik gösterebilir. Bunun için öncelikle hastanın kuruma giderek gerekli muayeneleri yaptırmaları ve apnenin ne derecede olduğunun ortaya konması için doktorlar iş birliğinde olması gerekmektedir. Ancak yapılacak muayene ve tetkikler neticesinde uyku apnesi tedavi fiyatları hakkında gerekli bilgilendirme hastaya yapılacaktır. 

Uykuda Terleme, Hormala ve Huzursuzluk varsa Dikkat!

Uyku esnasında solunum durması oldukça sık görülen bir durumdur. Uykuda horlama, huzursuzluk, terleme, tuvalet için sıkça uyanma, reflü, ağız kuruluğu ve solunum durmaları auyku apnesinin başlıca ve en önemli uyku apnesi belirtileridir. Unutkanlık, konsantrasyon eksikliği, baş ağrısı, sabah dinç kalmama, depresyon, sabahları sürekli uykulu olma, yorgunluk varsa mutlaka tanı için bir hekime başvurulmalıdır.

Uyku Esnasında Ortaya Çıkan Belirtiler

Kesilme sayısı ve süresine bağlı olarak uykuda nefesin kesilmesi kandaki oksijen miktarında düşmeye sebep olur. Karbondiyoksit miktarında artış olur. Bu kişi hastanın beynini uyarır ve kişinin gece uyanmasına sebebiyet verir. Bir kişi sabah kalktığında dinç ve enerjik hissediyorsa bu onun gece derin evrelere sağlıklı bir şekilde girdiğinin göstergesidir. Fakat nefes kesilmeleri yaşandığı takdirde gece sıklıkla uyanma meydana gelir ve o derin evrelere girilemez. Bu şekilde vücut ve beyin dinlenmemiş olur. Sabah yorgunluğu, gün boyu uyuklamalar ve baş ağrısı şeklinde kendisini gösterir. Hasta kişi bu genellikle gün içerisindeki yoğunluğuna verir. Genellikle hastalar uyku apnesi belirtilerini görmezden gelirler ve eşlerinin şikayeti ile kişi büyük oranda doktora başvurur.

Tanıda Yararlanılan Yöntemler

Öncelikle tanı ile tedavi süreci başlatılmalıdır. Uyku apnesi tedavisi yapan hastaneler genel olarak tanılarını şu maddelerle ortaya koyarlar.  Uyku apnesi teşhisi için;

  1. KBB muayenesi
  2. Anamnez
  3. Müller manevrası
  4. Epworth Uyuklama Skalası
  5. Uykuda solunum rahatsızlıkları dediğimiz SDB skorunun belirlenmesi yani Friedman sınflaması+ tonsil hacmi + beden kitle endeksi belirlemeleri.
  6. Sefalometrik analize başvurulur ve gerekli görülürse manyetik rezonans ile dil hacmi, ağız tabanı yüzeyinin ve arka farenks duvar yüzeyi hesaplanması

Uygulanacak olan bu adımlar uyku apnesi tedavisinin ne şekilde gidileceğini ve şemasını belirlemede önemlidir. Fakat kesin tanı için uyku apnesi tedavisi yapan hastanelerin birinde uyku testi dediğimiz polisomnografi ile konur. Hasta bir gece boyunca uyku laboratuarında kalır ve gece boyunca izlemeye alınır.

Tıkayıcı uyku apnesi ise bu değerlere göre 3 sınıfa ayrılır. Bunlar hafif, orta ve şiddetli şeklindedir. Tıkayıcı uyku apnesinin sınıflaması şu şekildedir:

  • apne-hipopne/saat: Hafif tıkayıcı uyku apnesidir
  • apne-hipopne/saat: Orta tıkayıcı uyku apnesidir
  • 31 ve üzeri apne-hipopne/saat: Ağır tıkayıcı uyku apnesidir

Buradaki asıl problem üst solunum yolunda meydana gelen tıkanmanın vuku bulduğu yerin saptanmasıdır. Bu sorunun belirlenmesi için fibroskopik muayene oldukça önemlidir. Şayet iskelet yapısı ile ilgili bir sorun düşünülmekteyse MRI ile dil hacmi, sefalometrik analiz, posterior faren-geal yüzey alanında saptama gerçekleştirilir. Karar verilmesi gerekecek husus tıkanmanın yumuşak doku kaynaklı mı yoksa iskelet yapısı ile ilgili bir problem mi olduğudur. Buradaki ayrım cerrahi girişimi de belirleyecek bir husustur.

Evde Yapılacak Kardiyorespiratuvar Uyku Testi ile Uyku Apnesi Tanısı Koyulabilir

Uyku apnesi teşhisinde Kardiyorespiratuar ile uyku ve kalp sağlığı arasında da bir bağ mevcuttur. Bu bağlantıyı ortaya koyan en bariz tetkik uyku testidir. İlk olarak Kardiyorespiratuvar uyku merkezinde hasta muayene edilir, hastalık öyküsü dinlenir. Bu test evde kişinin kendi odasında, alışık olduğu düzende uykuya dalınarak yapılır. Gece boyunca hastanın solunum ve kalp fonksiyonları sensör ve elektrotlarla kaydedilir.  Daha sonra veriler bilgisayara aktarılır. Uzman doktor bu verileri inceler. Uyku apnesi ile farklı ve açıklanamayan bir tanı varsa hastanın bir gece hastanede kalması istenir. Polisomnografi vasıtasıyla uyku evreleri incelenir. Daha sonra gerekli değerlendirmeler yapılır ve hasta Uyku Bozukluğu Merkezi'ne yönlendirilir.

Uyku Apnesi Kalp Krizine ve Depresyona Sebebiyet Verir

Uyku apnesinin günlük yaşamda ortaya çıkardığı pek çok olumsuz netice vardır. Bunlar; uykuda ani ölüm, kalp krizi, inme, hasta obez ise kilo vermede güçlük çekme, kalp yetmezliği, akciğer rahatsızlığı olanlarda solunum yetmezliği, cinsel isteksizlik veya iktidarsızlık, diyabet gibi olumsuz sonuçlardır. Bunlarla beraber kişinin günlük yaşamda sürekli uykulu ve yorgun olması, konsantrasyon eksikliği ve buna bağlı olarak gerçekleşecek trafik kazaları örnek gösterilebilir. Bu gibi olumsuz durumların üstesinden gelmek için mutlaka uyku apnesi tedavisi yapan hastanelerden birinde uygun teste girilmelidir. 

Uyku Apnesinde Uygulanacak Tedavi Yöntemleri

Tedavi sürecinde ilk olarak uzman hekim hastanın kilo vermesini ve hayat koşullarında değişikliğe gitmesini isteyecektir. Alkol ve sigaranın bırakılması ve spor yapılması önemlidir. Bu hastalığın son 20 yılda daha iyi tanındığı ve bu süre boyunca değişik tedavi yöntemlerine başvurulduğu görülmüştür. Uyku apnesi tedavisi ile ilgili uygulanan cerrahi yöntemler ilk olarak 'da uygulanmaya başlanmıştır.

Uyku apnesinde hafif veya orta dereceli tipler cerrahi yöntem ile tedavi edilebilmektedir. Ancak hastalığı ileri seviyeye ulaşmış kişilere genel olarak hava maskesi tavsiye edilir. Başarı oranı % gibi bir payı bulunan yöntem sürekli pozitif hava basıncı yani CPAP denilen maske yöntemidir. Bu yöntemi sadece hastaların %50`si uzun bir müddet kullanabiliyor. 20 sene önce bulunan yöntem bu süre boyunca farklı şekillerde geliştirilmiş, değişik pozitif basınç vererek hastalarda apne ve horlama sorununu ortadan kaldırmıştır. Fakat hastada bu rahatlama durumu ancak maske kullanıldığı müddetçe geçerli olabilmektedir. Maske kullanımı bırakıldığı takdirde hasta eski durumuna yeniden döner. Uykuda nefes durması, horlama ve yorgunluk yeniden ortaya çıkar. 

Farz edelim  30`lu yaşlarında birisi hayatı boyunca bu maskeyi takmak zorunda kalacak. Maskenin kullanımı ile birlikte oluşacak komplikasyonlar az ve kolaydır. Bunlar maske kenarından kaçan havanın gözde tahriş yapması veya deride tahriş oluşması gibi ufak durumlardır. Bu sebepten dolayı arayışlara devam edilmiştir. Hastada nefes kesilme sayısı saatte 30`un altındaysa cerrahi yöntem önerilmektedir.

Uyku Apnesi Tedavisinde Uygulanacak Cerrahi Yöntemler

Uyku apnesinde tedavi için cerrahi yöntemler uygulanabilir. Uyku apnesi tedavi sürecinde cerrahi müdahale yapılır ve burun sorunları ortadan kaldırılır. Bademciğe ve yumuşak damağa uvulopalato-farengoplasti yani UPPP uygulanır. Şayet dil kökünde bir sorun mevcut ise dil kökünü öne çeken ya da küçülten teknikler uygulamak gerekecektir. UPPP dediğimiz ameliyat başarısı horlama nedeniyle uygulanan hastalarda %90 başarı gösterirken apne için bu oran %50 civarındadır.

Uygulanacak olan dil kökü cerrahisinde başarı şansı belirgin bir şekilde artış gösterir. UPPP'de yumuşak damağın ve küçük dilin birer kısmı ile bademcikler alınacaktır. Tıpkı yüz gerdirme ameliyatlarında olduğu gibi uyku apnesi ameliyatında da boğaz bölgesine bir gerdirme işlemi uygulanır. Bu şekilde dokuların titreşiminin önüne geçilir. Havanın geçidi de yine bu şekilde kolaylaşacaktır. Uyku apnesi ameliyatı süresi ortalama 1 saat kadar sürecektir. Operasyon sonrası yaşanacak en büyük problem birkaç hafta sürecek boğaz ağrısı ve birkaç ay sürecek boğazda yabancı bir cismin takıldığı hissidir. Bir süre sonra bu his kendiliğinden kaybolacaktır. Uyku apnesi ameliyatı sonrasında kanama oldukça nadir görülen bir durumdur.

Dil Köküne Uygulanan Sleep In Tekniği Nedir?

Önce prolen bir ip dil kökünden geçirilir ve alt çeneye bağlanır. Dil kökü öne çekilerek solunum yolu açılır. Bu oldukça basit bir uygulamadır. Bu uygulama sonrasında yutkunma, konuşma ve dil hareketleri ile ilgili herhangi bir sorun ile karşılaşılmaz. Dil kökünü öne çekme işlemi diğer ameliyatlarla birlikte kombin olarak yapıldığında başarı oranında artış görülür. Genel olarak tıp dilinde hastalık değil, hasta vardır yaklaşımı mevcuttur. Bu sebepten ötürü kişinin durumuna göre iki ya da üç seviyeli ameliyatları aynı seansta uygulama yoluna gidilebilir. Kısaca yumuşak damak, burun, dil kökü elemanları aynı seansta ameliyat edilebilmektedir.

Şayet ortada kemik yapısına bağlı olarak ortaya çıkmış bir sorun var ise uyku apnesi tedavisinde ileri cerrahi teknikleri ile yüz kemiklerine müdahale edilebilir. Bununla birlikte ileri seviyede olup maske kullanamayan durumlarda da cerrahi işlemler uygulanabilmektedir. Buradaki işlem alt ve üst çeneyi öne çeken operasyonlardır. Dil kökü dokusunda fazlalık varsa boyundan yaklaşımla dil kökündeki yumuşak kısımların birazı çıkarılabilmektedir.

Üst ve alt çenenin birlikte öne çekildiği uyku apnesi ameliyatları ağır ameliyatlar olarak geçer. Bunların başarı şansı oldukça yüksektir. Hafif apne ya da horlama gibi durumlarda ağız için protez de kullanılabilmektedir. Protezler ve ağız içi uygulamalar dil veya çeneyi öne çekip o pozisyonda tutmaya yardımcıdır. Bu şekilde hava yolu açılır. Bu protezlerin her gece kullanılması gerekmektedir.

Uyku Apnesinde Radyofrekans Somnoplasti'nin Tanımı

Radyofrekans dalgalarıyla çalışan ve adına somnoplasti denilen bir yöntem son zamanlarda oldukça sık kullanılmaya başlanmıştır. Bu uygulamada doku içerisine özellikle yumuşak damak dokusuna radyofrekans dalgaları verilmektedir. İyileşme esnasında oluşan nedbe dokusundan faydalanılmaktadır. Damak kısmına 3 değişik noktadan joules enerji verilmektedir. Bu uygulamaların her biri 2 dakika sürer. Bu şekilde yumuşak damak yukarı çekilir, solunum rahatlar. Bu yöntem günümüzde sadece hafif apne veya basit horlama yaşayan hastalarda kullanılmaktadır. Bu yöntem muayenehane ortamında oldukça acısız sancısız şekilde uygulanır. Bu yönteme dair araştırmalar hala devam etmektedir. Bu uygulamanın henüz orta veya ileri derecedeki apne hastaları açısından kullanımı mevcut değildir.

Yumuşak damağa uygulanacak olan cerrahilerde lazer veya bıçak gibi sert aletler kullanılmıştır. Lazer dendiğinde insanların akıllarında oluşan imge bir sihirli değnek gibidir. Fakat lazer ile tedavi yöntemine başvurulan hastalarda iyileşme sürecinde büyük ağrı sorunları ile karşılaşılmış bu sebeptendir ki kullanımı azaltılmıştır. Lazer ve somnoplasti apneyi ortadan kaldırma adına aynı dreecede etkili bulunmuş ancak lazerin somnoplastiden ortalama 4 kat daha fazla ağrıya sebep verdiği görülmüştür. 

Hastalara somnoplasti iki ya da üç kez uygulanmakta ve alının sonuçlara göre horlama düzeyi değerlendirmesi 10 üzerinden 4'e kadar düşmüştür. Uygulama sonrası kanama veya enfeksiyona rastlanmaz. Sadece operasyon sonrası gün boğazda dolgunluk hissi yaşanır. Bu uygulamanın ağrısız olması uygulamayı cazip kılan en önemli etkendir.  Aynı seansta burun etleri de alınarak burun tıkanıklığı gibi problemlerin de önüne geçilmektedir. Yani kısaca belirtebiliriz ki tıkayıcı tipte olan uyku apnesi ciddi riskleri bulunan ve ölüme varan sonuçları ile dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Uyku apnesi tedavi aşamasında da bir standardı bulunmamaktadır. Bu hastalık tanındıkça ve gün geçtikçe tedavisindeki gelişmeler ortaya konmaktadır.

Uyku Apnesinde Yüksek Tansiyon Tedaviyi Güçleştiriyor

Yüksek tansiyon şikayeti olan hastaların çoğunda uyku apnesi ile karşılaşılmaktadır. Şayet hastada tansiyon kısa zamanda düşmüyorsa, pek çok farklı tansiyon ilacı kullanmasına rağmen tansiyonu kontrol altına alınamıyorsa %80 oranda uyku apnesi problemi yaşanmaktadır. Kişinin uykusunu iyi alması, sağlıklı bir şekilde uyuması günlük yaşantısını yakından ilgilendiren bir durumdur. Vücut bu uyku döneminde kendisini yenilemektedir ve psikolojik, fiziksel ve zihinsel sağlığın olmazsa olmazıdır.

Uyku bozukluğu için hangi bölüme/doktora gidilir?

Uyku bozuklukları, uyku biçiminizde değişikliklerle sonuçlanan durumlardır. Uyku bozukluğu genel sağlığınızı, güvenliğinizi ve yaşam kalitenizi etkileyebilir. Peki, uyku bozukluğu için hangi bölüme/doktora gidilir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…

seafoodplus.info

Yayınlanma: - 04 Kasım Güncellenme:

Uyku bozukluğu için hangi bölüme/doktora gidilir?

Uyku bozukluğu uykuya dalma veya sürdürme güçlüğüne yol açarak, yaşam kalitesinin düşmesine ve kişinin sağlığının bozulmasına neden olur. Bir sağlık probleminden veya aşırı stresten kaynaklanıp kaynaklanmadıklarına bakılmaksızın, uyku bozuklukları günümüzde giderek yaygınlaşmaktadır. Peki, Uyku bozukluğu için hangi bölüme/doktora gidilir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik…

UYKU BOZUKLUĞU HAKKINDA

Uyku bozukluğunun türüne bağlı olarak, insanlar uykuya dalmakta zorlanabilir ve gün boyunca aşırı yorgunluk hissedebilirler. Uyku eksikliği enerji, ruh hali, konsantrasyon ve genel sağlık üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Horlama, uyku apnesi, uykusuzluk, uyku yoksunluğu ve huzursuz bacak sendromu gibi uyku problemleri yaygındır.

Bazı durumlarda uyku bozuklukları, başka bir tıbbi veya zihinsel sağlık durumunun belirtisi olabilir. Bu uyku problemleri, altta yatan nedenin tedavisi ile ortadan kalkabilir. Uyku bozuklukları başka bir durumdan kaynaklanmadığında, tedavi normalde tıbbi tedavilerin ve yaşam tarzı değişikliklerinin bir kombinasyonunu içerir.

UYKU BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ

Belirtiler uyku bozukluğunun ciddiyetine ve türüne bağlı olarak değişebilir. Ayrıca uyku bozuklukları başka bir durumun sonucu olduğunda da değişebilir.

Bununla birlikte, genel uyku bozuklukları belirtileri şunlardır:

– Uykuya dalma veya uykuda kalma zorluğu
– Gündüz yorgunluğu
– Gün boyunca kestirmek için güçlü bir dürtü
– Sinirlilik veya kaygı
– Konsantrasyon eksikliği
– Depresyon

UYKU BOZUKLUĞU NEDENLERİ

Uyku rahatsızlıklarına neden olabilecek birçok koşul, hastalık ve rahatsızlık vardır. Birçok durumda, uyku bozuklukları, altta yatan bir sağlık sorununun bir sonucu olarak gelişir.

– Alerjiler ve Solunum Sorunları

Alerjiler, soğuk algınlığı ve üst solunum yolu enfeksiyonları gece nefes almasını zorlaştırabilir. Burnunuzdan nefes alamamanız uykuda zorluklara da neden olabilir.

– Noktüri

Nokturi veya sık idrara çıkma, gece uyanmanıza neden olarak uykunuzu bozabilir. Hormonal dengesizlikler ve idrar yollarının hastalıkları bu durumun gelişmesine katkıda bulunabilir. (Sık idrara çıkma kanama veya ağrı eşlik ederse derhal doktorunuzu aradığınızdan emin olun.)

– Kronik ağrı

Sürekli ağrı uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Uykuya daldıktan sonra sizi uyandırabilir.

Kronik ağrının en yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:

– Artrit
– Kronik yorgunluk sendromu
– Fibromiyalji
– Enflamatuar bağırsak hastalığı
– Sürekli baş ağrıları
– Sürekli bel ağrısı

Bazı durumlarda, kronik ağrı uyku bozuklukları ile daha da kötüleşebilir. Örneğin, doktorlar fibromiyalji gelişiminin uyku problemleriyle ilişkili olduğunu düşünmektedir.

– Stres ve kaygı

Stres ve anksiyete genellikle uyku kalitesi üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Uykuya dalmak veya uykuda kalmak zor olabilir. Kabuslar, uyku konuşması veya uyurgezerlik de uykunuzu etkileyebilir.

UYKU BOZUKLUĞU TÜRLERİ

Çok çeşitli uyku bozuklukları vardır.

Bazıları diğer altta yatan sağlık koşullarından kaynaklanabilir.

Uykusuzluk hastalığı

Uykusuzluk uyuyamama veya uykuda kalmama anlamına gelir. Stres ve endişe, hormonlar veya sindirim problemlerinden kaynaklanabilir. Aynı zamanda başka bir durumun belirtisi olabilir.

Uykusuzluk aşağıdakilere neden olabilir:

– Depresyon
– Konsantrasyon zorluğu
– Sinirlilik
– Kilo almak
– İş yaşamının ve okul performansının bozulması

Uyku apnesi

Uyku apnesi, uyku sırasında solunumdaki duraklamalar ile karakterizedir. Bu, vücudun daha az oksijen almasına neden olan ciddi bir tıbbi durumdur. Aynı zamanda gece uyanmanıza neden olabilir.

Parasomniler

Parasomnialar, uyku sırasında anormal hareketlere ve davranışlara neden olan uyku bozuklukları sınıfıdır.

Bunlar:

– Uyurgezerlik
– Sayıklamak
– İnleme
– Kabuslar
– Yatak ıslatma
– Diş gıcırdatma veya çene sıkma

Huzursuz bacak sendromu

Huzursuz bacak sendromu (RLS) bacakları hareket ettirmek için büyük bir dürtüdür. Bu dürtüye bazen bacaklarda karıncalanma hissi eşlik eder. Bu semptomlar gündüzleri ortaya çıksa da, en çok geceleri görülür. RLS genellikle DEHB ve Parkinson hastalığı da dahil olmak üzere belirli sağlık koşullarıyla ilişkilidir, ancak kesin nedeni her zaman bilinmemektedir.

Narkolepsi

Narkolepsi, gün boyunca meydana gelen “uyku atakları” ile karakterizedir. Bu, aniden aşırı derecede yorgun hissedeceğiniz ve herhangi bir uyarıcı olmadan uyuya kalacağınız anlamına gelir. Hastalık ayrıca, uykudan hemen sonra fiziksel olarak hareket edememenize yol açabilecek uyku felcine neden olabilir. Narkolepsi kendi başına görülebilmesine rağmen, aynı zamanda multipl skleroz gibi bazı nörolojik bozukluklarla da ilişkilidir.

UYKU BOZUKLUĞU İÇİN HANGİ BÖLÜME/DOKTORA GİDİLİR?

Tedavi edilmediğinde, uyku bozukluklarının olumsuz etkileri daha ileri sağlık sonuçlarına yol açabilir. Ayrıca işteki performansınızı etkileyebilir, ilişkilerin zorlanmasına neden olabilir ve günlük aktiviteler gerçekleştirme yeteneğinizi zedeleyebilir.

Uyku bozukluğunuz olduğundan şüpheleniyorsanız teşhis ve tedavi için hastanelerin Nöroloji polikliniklerine başvurmanız gereklidir.

Uykusuz kalanlar için pratik çözüm!İlginizi ÇekebilirUykusuz kalanlar için pratik çözüm!Uykusuzluk inme nedeni olabilir!İlginizi ÇekebilirUykusuzluk inme nedeni olabilir!Genetik olarak uykusuzluğa yatkın olanlarda kalp hastalığı riski artıyorİlginizi ÇekebilirGenetik olarak uykusuzluğa yatkın olanlarda kalp hastalığı riski artıyor

Ağrıanksiyetebacakbel ağrısıbeyindepresyongenetikokulparkinsonSağlıkSağlık Bilimleri Üniversitesisoğuk algınlığı

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir