4 aylık bebeğin kakasında kan / Kanlı-mukuslu kaka - Prof. Dr. Ersoy Civelek Çocuk Alerji Uzmanı

4 Aylık Bebeğin Kakasında Kan

4 aylık bebeğin kakasında kan

Bebeklerde kaka rengi ve türleri neyin habercisi? Bebeğinizin dışkısında kan varsa

Bebeklerde kaka rengi ve türleri neyin habercisi? Bebeğinizin dışkısında kan varsa

Yeni doğan bebeğin kakasının rengi, miktarı ve kıvamı hiç bilmediğiniz yönlerle bebeğin genel sağlığı hakkında bazı ipuçları verebilir. Bebeğinizin siyahımsı, sarı ya da yeşil kakasının ne anlama geldiğini öğrenmek için haberimizin detaylarını inceleyebilirsiniz. Peki yeni doğan bebek günde kaç defa kaka yapmalı? Bebeklerde kaka rengine göre tespitler

İlk duyduğunuzda çok şaşıracağınız ama gerçekten gözünüzle de görüp ipuçlarını takip ettiğinizde doğru sonuçlara ulaşabileceğiniz bilgilerle sizde bilinçli bir ebeveyn olabilirsiniz. Özellikle de ilk defa anne ve baba olacak çiftlerin bebekleriyle ilgili keşfettikleri en enteresan bilgilerden birisi de, bebeğin dışkı özellikleri ve miktarı ile genel sağlık durumunu öğrenmeleridir. Bebeklerde kaka yapamama durumu yani kabızlık oldukça rahatsız edici olsa da sürekli kaka yapması da herhangi bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Bebek bakımına dair yeni yeni bilgilenmeye başlıyorsanız, sizlere bilinçli bir ebeveyn olmak yolunda işinize yarayacak ve dışkı problemleri ile birlikte merak ettiğiniz bilgileri sizler için düzenledik.

  • Bebeğin kakasında ki kıvam, renk, koku ve miktarının altında yatan farklı nedenler olabilir.
  • Her zamankinden daha farklı çıkan bir dışkı bebeğin tükettiği besine karşılık alerjisinin olduğunun habercisi olabilir. Bu yüzden özellikle de bebeğin altını değiştirirken anne ve babalar, dikkatli bir şekilde inceleyerek bakımını gerçekleştirmelidir.

BEBEKLER GÜNDE KAÇ DEFA KAKA YAPMALI?

bebekler günde kaç kere kaka yapmalı

bebekler günde kaç kere kaka yapmalı

Bebeklerin ilk kakası siyah ile yeşil arasında bir renkte olup yapışkan bir kıvamdadır. İlk kaka olarak nitelendirdiğimiz bu dışkı tıp dilinde'Mekonyum'olarak geçmektedir. Tamamına yakını sudan oluşan mekonyum, bebeğin henüz doğmadan önce anne karnında beslendiği yiyeceklerden oluşur. Doğum eyleminin gerçekleşmesiyle ilk iki gün içerisinde mekonyumun, saat içinde de çişin yapılması gerekir. Eğer bu iki durumdan bir tanesi görünmezse bağırsaklarda, idrar yollarında ya da böbreklerde bir sıkıntı var demektir.

Bebeğin anne karnında çok uzun durması ile dışkı doğmadan önce yani anne karnındayken yapılırsa, doğum sonrası bebeğin mekonyumu ciğerine çekmemesi için aspirasyon uygulaması yapılır.

MEKONYUMUN ÖZELLİKLERİ

Mekonyumu vücudundan atan bebekler daha sonra bağırsaklarında geçici dışkılarını atarlar. Bu kaka koyu renk ve kıvamlı mekonyuma göre daha sulu partiküllüdür. Anne sütü alan bebeklerin kakası daha çok bu şekilde görülür. gün boyunca devam eden geçici dışkılarda tüketilen besine göre kaka miktarı ve rengi farklılık gösterir.

BEBEĞİN KAKASI HANGİ RENK OLMALI? KAKA RENGİNE GÖRE

Bebeklerde kaka rengi ne anlama geliyor?

Bebeklerde kaka rengi ne anlama geliyor?

Yeni doğan bir bebeğin gün içerisinde kez kaka yapması normal bir durumdur. İlerleyen günlerde daha da azalacak olan kaka miktarı için anne sütü alan yeni doğanda günlük 3 kez kaka yapması idealdir. Sindirimi çok kolay olmasının yanı sıra anneye ve bebeğe mucizevi faydaları olan anne sütü, ilk altı ay boyunca muhakkak tüketilmesi gereken en zengin kaynaktır. Anne sütü alan bebeklerde bile görülebilen kabızlık, çok sık olmamakla beraber bazı sıkıntıları doğurabilir.

Ancak uygulanacak bazı basit ama etkili yöntemlerle bu problemi gidermekte mümkündür. Bebeğinizin kakasının renginde farklılıklar gözlemliyorsanız hangi rengin neyin habercisi olabileceğini de bilmelisiniz.

Bebeğin kaka rengi yeşilse: 

Bebeğiz yeşil renkte bir kaka yaptıysa üşütme ihtimalinden kaynaklanıyor olabilir. Safralı kakanın oluşması kaka rengini yeşile döndürebilir. Anne sütü alan bebeklerde emzirme yoluyla anneden bebeğe geçen besinlerin kak rengini değiştirmede etkisi olabilir.

Bebeğin kaka rengi siyahsa:

Dışarıdan demir takviyesi alınıyorsa kakanın renginde siyahlık görülebilir. Sindirim sisteminde oluşan sorunlarında işareti olabilir.

Bebeğin kaka rengi sümüksü sarıysa:

Yeni doğan bebeğin kakasında ki sümüksü yapı inek sütüne alerjisi olduğunun belirtileridir. Diğer bir belirtide bebekte oluşan sümüksü kaka enfeksiyondan kaynaklanıyor olabilir.

bebeklerde kanlı kaka

bebeklerde kanlı kaka

MAMA KULLANIMINA GÖRE KAKANIN RENGİ DEĞİŞİYOR!

Yalnızca anne sütü alan bebeklerde kakanın rengi çoğunlukla altın sarısı veya hardalımsı olur iken kıvamı sulu ya da gevşek olabiliyor. Formül mama tüketiliyorsa kakanın rengi açık sarıdan kahverengiye doğru farklılaşabilir. Demir yoğunluklu formül mama tüketiliyorsa kakanın rengi yeşil, yeşilimsi, koyu kahverengi veya siyah olabilir.

BEBEKLERDE KANLI KAKA TEHLİKELİ Mİ? DIŞKIDA KAN VARSA

Kabızlık, alerjik durumlar, çeşitli enfeksiyonlar ya da makat tarafındaki tahriş bebeğin kakasında kanlı görünüme neden olabilir. Çoğunlukla enfeksiyon kapmanın sonucu olan kanlı kaka, karşılaşıldığı durumlarda mutlaka doktora gösterilmelidir. Kanlı kakanın nedeni enfeksiyonsa antibiyotik tedavisine başlatılır. Enfeksiyondan değilse inek sütü alerjisinden kaynaklanıyor olabilir.  

Kıl dönmesi neden olur? Kıl dönmesi belirtileri nelerdir? Kıl dönmesinin doğal tedavisi var mı?

İLİŞKİLİ HABER

Kıl dönmesi neden olur? Kıl dönmesi belirtileri nelerdir? Kıl dönmesinin doğal tedavisi var mı?

Bebeğimin kakasında kan varsa ne yapmalıyım?

Bebeğinizin kakasında kan varsa hemen panik yapmayın. Bu kan çok fazla mı yoksa toplu iğne başı kadar küçük mü oluyor ona dikkat edin. Diğer dikkat edeceğiniz durum kakada mukus yani sümüklenme var mı bakın. Kakada sümüklenme ve kan birlikte ise besin alerjisi olma olasılığı çok yüksektir. Ciltte kaşıntılı kızarıklık, egzama gibi cilt belirtileri olması; ailede alerjik hastalıkların olması besin alerjisi olasılığını artırmaktadır. Bebeğinizi çocuk alerji uzmanına götürmenizde fayda vardır. Çünkü çocuk alerji uzmanları besin alerjisi ve diğer alerjik hastalıklar konusunda deneyimli olan uzmanlardır. Çocuk alerji uzmanı besin alerjisi yönünden inceleyecek ve gerek görülürse; diğer kakada kanama yapan nedenler araştırılacaktır. Çocuk alerji uzmanına gitmeden önce mümkünse 1 hafta öncesinden alerji testini etkileyebilecek alerji ilaçlarını, öksürük şurupları veya soğuk algınlığı ilaçlarını kesmeniz faydalı olacaktır.

Bebek Kakasında Kan Neden Olur, Tehlikeli Midir? Bebeklerde Kanlı Kaka Nasıl Tedavi Edilir?

 Bebek kakasında kan görülmesinin bazı nedenleri bulunmaktadır. Buna göre alerjik gıda tüketimi kalın bağırsakta iltihap oluşturduğu takdirde bebek kakasında kan da görülebilir.

Bebek Kakasında Kan Neden Olur, Tehlikeli midir?

 Bebeklerin sağlıklı beslenmesi ve anne sütünün besleyici olması çok önemlidir. Çünkü alerjik besinlerin tüketilmesi bebeklerin kanlı kaka yapmasına neden olabilir. Özellikle alerjik gıdalar tüketildiğinde ve ya alerjik gıdalar anne sütü ile birlikte alındığında kalın bağırsakta iltihap oluşur. Bu iltihap sonucunda ise bebeklerin kakasında kırmızı renkli kan görülebilir. Bu kanlı kaka genellikle hafif görülmektedir. Bu durum sebebi ile bebeklerde kansızlık görülmez.

 Bebek kakasında kan görülmesi proktokolit hastalığına neden olmaktadır. Bu hastalık kendini bebek kakasında kan ve ya mukus olarak göstermektedir. Bu durumda bebekte huzursuzluk ve meme emmede isteksizlik de oluşabilir. Bu durumda bebeğin genel durumu değerlendirilmelidir. Bebeğin kakasında kan miktarı az ise bu tehlikeli bir durum değildir. Bebeğin kakasında kan miktarı yüksek olduğu takdirde zaman kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.

Bebeklerde Kanlı Kaka Nasıl Tedavi Edilir?

 Bebeklerde kanlı kaka görüldüğünde mutlaka uzman bir hekime gitmek gerekir. Doktor tarafından gerekli testler yapıldıktan sonra hastalık tanısı konulur. Bu sorunun nedeni alerjenler ise bebekte alerjiye sebep olan nedenler tespit edilir. Bebeklerde en fazla inek sütü alerjik reaksiyonlar göstermektedir. Bazı durumlarda soya, yumurta, buğday, sebze ve kırmızı et alerjik olabilir. O nedenle besin alerjileri tespit edilmelidir.

 Bebeklere alerji testi yapıldığında daha net sonuçlar ortaya çıkabilir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde annenin beslenme düzeni göz önünde tutulmalıdır. Buna göre annenin beslenme düzenine bakılarak alerji yapan besinler anne diyetinden çıkarılmalıdır. Bebeğin kakasında kan devam eder ise mutlaka bir doktora başvurmak gerekir. Ayrıca bu noktada doğru tanı ve tedavi için de alerji ve ya klinik immünoloji uzmanına danışılmalıdır.

Çocuklarda Görülen Kabızlık Problemini Hafife Almayın!

Çocuklarda Görülen Kabızlık Problemini Hafife Almayın!

En basit tanımı ile dışkılamada zorluk ya da gecikme olarak tanımlanan kabızlık bebeklerde ve çocuklarda sık görülen bir rahatsızlık.. Özellikle sosyal hayatı büyük ölçüde etkileyen kabızlığın nedenleri ve korunma yöntemleri hakkında Hisar Hospital Intercontinental Çocuk Cerrahisi Bölümü Uzmanı Op. Dr. Ali Gözüküçük bilgi verdi.

İnek sütü veya mama ile beslenen bebeklerde kabızlık daha fazla görülüyor

Bebeklerin kaka alışkanlıkları çok farklı olabilir. Normal olarak bazı bebekler günde kez kaka yapabildikleri gibi günde bir kez de yapabilirler. Eğer bebek; zorlanmadan, yumuşak kıvamda kaka yapıyorsa, beslenmesi ve kilo alması uygunsa, karnında şişkinlik olmuyorsa 5 gün bile kaka yapmaması kabızlık olarak değerlendirilmez. Kabızlık demek için bebeğin veya çocuğun normal sıklığının dışında birkaç gün kaka yapmaması, kakasının sert çıkması, keçi pisliği şeklinde kaka yapması, karnının şişmesi, kaka yaparken zorlanması ve taze kan gelmesi gibi bulguların bir ya da birkaçının birlikte olması gerekir. Normal kıvamda kaka yaparken sadece çocuğun yüzünün kızarması kabızlık olarak kabul edilmez. Anne sütü alan bebeklerde genellikle kabızlık fazla görülmez. İnek sütü veya formül mama alan bebeklerde kabızlık daha fazla görülür.

Peki kabızlık neden meydana geliyor?

  • Çocukların %95’inden fazlasında sebep fonksiyoneldir, yapısal bir bozukluk yoktur.
  • Anne sütü alan bebeklerde annenin ağırlıklı olarak kabızlığa yol açan diyetle beslenmesi.
  • Çocuğun yeterli besin almaması, lifli (posalı) gıdalar almaması veya az su içmesi.
  • Bazı enfeksiyöz, metabolik ve hormonal hastalıklar (hipotiroidi gibi).
  • Ek besinlere geçiş ve diş çıkarma.
  • Bebekte ve çocukta hareketsizlik.
  • Tuvalete gitme isteksizliği.
  • Tuvalet korkusu, erken tuvalet eğitimi veya sinirli, gergin annelerin çocuklarında psikolojik olarak kabızlık gelişebilir.
  • Bağırsaklarda doğuştan yeterli sinir olmaması (Hirschbrung hastalığı).

Kabızlık meydana geldiğinde zaman geçirmeden tedaviye başlanılmalı

Çocuklarda kabızlık ciddiye alınarak erken tedavi edilmelidir. Tedavi edilmez ise zaman geçtikçe tedavisi güçleşseafoodplus.infoızlık tedavi edilmezse kronikleşir, kaka gittikçe sertleşir. Sert kaka yapılırken çocuğun canı yanar. Canı yanan çocuk, kakasını yapmak istemez. Yapılmayan kaka içeride bekledikçe sertleşir ve sert kaka dışarı çıkarken anüste gerginliğe bağlı çatlak, fissür, kanamaya ve ağrılı kaka yapmaya yol açar. Ağrılı kaka yapan çocuk kaka yapmak istemez, tuvalette oturmak istemez. Bir köşeye çekilerek ayakta kendini kaka yapmamak için kasarak, bacaklarını birbirine çekerek, taşar tarzda az az kaka yapar. Çocuk ve aile için kaka yapmak bir işkence olur.

 

 

 

İlerleyen durumlarda hayati tehlikeye yol açacak mikrop üretimi oluşabilir

Çocukta karın ağrısı, çok pis kokulu kaka ve bol gaz çıkarma görülür. Kaka yapamayan çocukta beslenme bozukluğu ve gelişme geriliği ortaya çıkar. Her gün bu sıkıntıyı yaşayan çocuk ve aile de psikolojik sorunlar ortaya çıkar. İçerde bekleyen kaka da anormal mikrop üretimi olur ve hayati tehlikeye yol açabilecek enterokolit denen ishal tablosu ortaya çıkabilir.

Tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi

Öncelikle bilinmesi gereken tedavi edilemeyen kabızlık olmaz. Ancak kabızlık tedavisi bazen diyette yapılacak değişiklikle olabileceği gibi bazen de bir dizi ameliyat gerektirebilir. Buradaki en önemli nokta ailenin ‘doktora gittik, reçete aldık sadece ilaçları kullanarak hastalık geçecek ‘ düşüncesinde olmamasıdır. Tedavi bir süreç gerektirir ve bu sürede doktorla aile sıkı iletişimde bulunmalıdır. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa sonuç o kadar iyi olur. Tıbbi ve psikolojik yaklaşım birlikte olmalıdır.

Hafif kabızlık durumunda aşağıdaki önlemleri mutlaka dikkate alın!

  • Bol sıvı verilmeli.
  • Küçük bebeklerde vücut egzersizleri faydalı olabilir.
  • Aşağıda listelenen kabızlığa yol açan gıdalardan kaçınılmalıdır.
  • Aşağıda listelenen kabızlığı engelleyen gıdalardan daha çok verilmelidir.
  • Yeni bir mamaya geçişte kabızlık görülüyorsa mama değiştirilmelidir.
  • Tedavi süresince inek sütü kesilmelidir.
  • Tuvalet ihtiyacı ertelenmeden, her gün belli bir saatte (kahvaltı ve yemek sonrası)çocuk tuvalete oturtularak tuvalet alışkanlığı kazandırılmalıdır.
  • Bir günlük tutularak günlük dışkı sayısı ve oluyorsa gaita kaçırmasının işaretlenmesi çocukta teşvik edicidir ve tedavinin takibi açısından önemlidir.
  • Çocuk cezalandırılarak değil teşvik edilerek sorun giderilmeye çalışılmalıdır.

Tedavi için uygun tuvalet eğitimi mutlaka sağlanmalı

Kabızlık çeken çocuğun kakası sert olduğu için kaka yaparken canı yanar ve bu yüzden kaka yapmak istemez. Fakat kaka yapmadıkça da kaka sertleşir ve gaita yaparken daha çok rahatsızlığa sebep olur. Tedavi de amaç bu kısır döngüyü kırmaktır. Kalın bağırsakta bol miktarda sert ve taşlaşmış kakası olan çocuklarda ağızdan kaka yaptırıcı vermek karın ağrısı, kramp, karında şişkinlik ve kusmaya sebep olabilir. Bu yüzden böyle çocuklarda öncelikle rektal yoldan kakanın boşaltılması sağlanmalıdır. Sonra idame tedavi olarak ağızdan kolay kaka yaptırıcı ilaçlar vermek gerekir. Günlük alınan lif miktarı artırılır. Uygun tuvalet eğitimi için de sabah akşam yemeklerden sonra çocuk tuvalete getirilerek en az 10 dakika tuvalete oturması sağlanmalıdır.

Kabızlığa yol açan gıdalara dikkat!

  • Muz, elma suyu, ayva, havuç, kestane,
  • Patates,
  • Pirinç,
  • Formül mamalar,
  • Hamurlu gıdalar,
  • Fast food tarzı yiyecekler,
  • Kolalı kafeinli içecekler, asitli ve gazlı içecekler,
  • İnek sütü,
  • Sucuk, salam, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünleri,
  • Dalak, dil, işkembe, beyin, kokoreç, ciğer gibi sakatatlar,
  • Margarin, tereyağı, kuyruk yağı, içyağı gibi katı yağlar.

Kabızlığı önlemek için bu besinleri tüketmeye özen gösterin

  • Lahana, kereviz, pırasa, bamya, enginar, brokoli, karnıbahar, fasülye, kabak, salatalık gibi sebzeler,
  • Kurufasülye, mercimek, bezelye, nohut gibi baklagiller,
  • Elma, armut, erik(özellikle mürdüm eriği), kayısı, üzüm, şeftali, kiraz gibi meyveler,
  • Kepekli un, çavdar unu, yulaf unu, mısır unu,
  • Sızma zeytin yağı, mısırözü yağı, soya yağı, fındık yağı,
  • Keten tohumu.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir