rumi takvimde aylar / Tarih Çevirme Kılavuzu – Türk Tarih Kurumu Başkanlığı

Rumi Takvimde Aylar

rumi takvimde aylar

Rumi Takvim &#;zellikleri Nelerdir? Rumi Takvim Ayları Nelerdir?

Yani Hz Muhammed'in Mekke'den Medine'ye göç edişi tarihi olan Rumi takvim konusunda başlangıç olarak ele alınmaktadır. O tarihi üzerinden ele alındığı vakit günümüzde değil, daha düşük bir tarih söz konusu olur.

Rumi Takvim Özellikleri Nelerdir?

Rumi takvim diğer takvime bağlı olarak farklı özellikler öne çıkarır. Bu özellikler başlangıç tarihi ile birlikte birçok farklı unsur açısından değişkenlik gösterebilir.

- Rumi takvim başlangıcı Güneş yılı esasına göre ele alır.

 - Hicret başlangıç olarak ifade edilir. Yani Hz Muhammed'in Mekke'den Medine'ye göç etmesi üzerinden, tarihi başlangıç olarak öne çıkmaktadır.

 - Aynı şekilde Rumi takvimde 1 yıl gün olarak ifade eder.

 - Bu bağlamda ilk aydan son aya doğru farklı ay isimleri ile ifade edilir.

Bu ve benzer özellikleri doğrultusunda bu takvim günümüze birçok farklı alanda değişik amaçlar altında kullanılmaktadır. Yine aynı şekilde 30 ya da 31 gün üzerinden ay bazında ele alınarak kullanıldığını ifade etmek mümkün.

Rumi Takvim Ayları Nelerdir?

Rumi takvim ayları yine aynı şekilde günümüzde kullanılan isimler üzerinden ele alınır ve genel olarak aynı gün sayısı ile değerlendirilir.

 - Mart 31 gün

 - Nisan 30 gün

 - Mayıs 31 gün

 - Haziran 30 gün

 - Temmuz 31

 - Ağustos 31 gün

 - Eylül 30 gün

 - Teşrin-i evvel Ekim 31 gün

 - Kasım 30 gün

 - Aralık 31 gün

Bu şekilde yukarıda verilen isimler ile beraber Rumi takvim tarihi başlangıç olmak suretiyle ele alınır ve kullanılır. Özellikle Ortadoğu ile beraber aynı zamanda birçok farklı İslam ülkesinde yaygın olarak değerlendirilen takvimler içerisinde geldiğini ifade etmek mümkündür.

Rumi Takvim Kaç Aydır? 

Rumi takvim her yıl Mart ayında başlamak suretiyle devam eder. Genel olarak gün başlar ve diğer ayın günü biter. Bağlandı Zemheri, gücük, Mart, abrul, mayıs, Kiraz, Ocak, Ağustos, ilk güz, son güz ve karışık isimleri üzerinden değerlendirilir.

Miladi takvim ile beraber dünya çapında birçok farklı ülkede önemli yere sahip olan takvimler arasında geldiğini söylemek mümkün. Özellikle İslamiyet açısından değişik amaçlar altında değerlendirilir.

Rumi Takvim Nedir? Rumi Aylar ve Mevsimler Nelerdir?

İnsanlık tarihi boyunca o kadar farklı takvim çeşitleri kullanılmış ki birçoğunun adını bile duymamış olabiliriz, örneğin Tûfan takvimi ya da Filip takvimi veya Kıptî takvimi gibi. Rumi takvim ise Cumhuriyet’in hemen öncesine kadar bizlerin kullandığı bir takvim çeşidiydi. Dünya’nın Güneş etrafında dönüşünü esas alan fakat başlangıç tarihi olarak Hicret’in gerçekleştiği yılı, yani ’yi kabul eden bir takvim… Yakın zamana kadar hayatımızda olan bu takvim hakkında daha fazla bilgi istiyorsanız lütfen ekranınızı aşağı doğru kaydırın.

Rumi takvim Osmanlı döneminde Hicri takvimle birlikte kullanılmaya başlandı, bu da Miladi takvime göre 13 Mart tarihine denk geliyor. Aynı tarihin Rumi takvimdeki karşılığı ise 1 Mart ’dır. Anladığınız üzere Rumi takvim için yılbaşı 1 Mart’tır.

Kullanılan bu ikili takvim sisteminde her yıl sonu 11 günlük fark ortaya çıkar. Bu farkın karışıklığa neden olmasını önlemek için ’de Hicri takvim bırakılarak sadece Rumi takvim kullanılmaya başlanır. Ta ki Cumhuriyet’in kuruluşuna ve ’te yapılan değişikliğe kadar&#;

Zemheri, Gücük, Mart, Abrul, Mayıs, Kiraz, Ocak, Ağustos, İlk Güz, Orta Güz, Son Güz ve Karakış. Bunlar Rumi takvimin ayları&#; Ve her yeni ay 14’üncü günle başlayıp bir sonraki ayın 13’üyle bitiyor.

Zemheri ayı Miladi takvime göre 14 Ocak Şubat’a karşılık gelirken, gücük 14 Şubat Mart dönemini ifade ediyor. Bu arada “zemheri”nin kelime anlamı “kış ortası” iken “gücük” şubat ayı anlamına geliyor. Ve size eskilerden bir deyiş: Gücük çıkmayacağım, mart da ben gireceğim diye dövüşüyor!

Mevsimlere gelince&#; Rumi takvime göre iki mevsimden söz edebiliriz; Kasım Günleri yani Kış Günleri, Hızır Günleri yani Yaz Günleri. Kasım Günleri 8 Kasım’da başlayıp 5 Mayıs’ta biterken, Hızır Günleri 6 Mayıs’ta başlayıp 7 Kasım’da bitiyor.

Cemre düşmesi, Kocakarı Soğukları gibi halkın gözlemleri ve ifadelerinde yer bulan dönemlere bakalım biraz da. Örneğin Kocakarı Soğukları Rumi takvime göre Mart’ın 4’üne denk geliyor. Gündönümü Fırtınası Mart’ın 8’ine, Sitte-i Sevr Soğukları ise Rumi Abrul’a yani Nisan’a karşılık gelmekte.

 17, okunma

akin aksoy

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir