altın en çok nerede bulunur / Altın nerede bulunur? Hammaddesi nedir? - Pratik Bilgiler

Altın En Çok Nerede Bulunur

altın en çok nerede bulunur

Son Güncellenme:

Türkiye’de de altın yatakları olmasına rağmen, çıkarılan altın tüketime yetmediği için Türkiye, önemli bir altın ithalatçısıdır. Son 20 yılda Türkiye yıllık ton altın ithal etmektedir. Altın madenlerini genellikle özel ve tüzel kişiler işletiyorlar.

Haberin Devamı

Türkiye Altın Madeni Haritası(Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.)
Kaynak: seafoodplus.info



Altın Nasıl Çıkartılır?

Altın, magmanın (erimiş kaya) zamanla katmanlaşması sonucunda toprağın belirli katmanları arasında oluşuyor. Dere yataklarında da rüzgâr ve suyun etkisiyle oluşabiliyor. Altın, diğer maddelerin arasında olduğundan ayrıştırma tekniğiyle ortaya çıkarılıyor.

Madenlerde toprağın ve katmanın kazılması şeklinde altın yatağı bulunuyor. Bazı durumlarda, kepçelerle büyük kaya parçaları koparılıp, mikserlerde öğütülüp, elenerek altın ortaya çıkarılıyor.

Öğütme sonucunda küçük parçalara ayrılan cevherler, liç tanklarına aktarılıyorlar. Liç tanklarının içinde sodyum siyanür ve hafif oksitleyici çözeltiler bulunuyor. Siyanürlü uygulama sayesinde en küçük altın tanecikleri ortaya çıkarılıyor. Siyanür uygulaması altın kalitesinin düşük olduğu durumlarda kullanılıyor.

Türkiye'de Nerelerde Altın Madeni vardır?

Türkiye altın yatakları bakımından dünya altın rezervinin %0,5’ini kapsıyor. Fakat altın tüketimi fazla olduğu için yeteri kadar altın üretilemiyor ve önemli miktarda altın ithal ediliyor. Türkiye’de özel işletme sayısının artması sonucunda yılında ton olan altın üretimi yılında %40 artarak 38 tona çıkmıştır.

Türkiye’de faal olan ve işletilen altın madenleri şunlardır;
1- Artvin; Hot
2- Balıkesir; Çoraklık, Kubaşlar, Kızıltepe, İvrindi
3- Çanakkale; Lapseki, Kirazlı, Akbaba
4- Erzincan; Çöpler
5- Eskişehir; Kaymaz, Sivrihisar
6- Fatsa; Altıntepe
7- Gümüşhane; Mastra, Midi, Mescitli
8- İzmir; Ovacık, Çukuralan, Efemçukuru, Seferihisar
9- Kayseri; Himmetdede, Kaş, Öksüt
Konya; İnlice
Manisa; Sart
Niğde; Bolkardağ
Sivas; Bakırtepe
Uşak; Kışladağ (Avrupa’nın en büyük altın madenidir.)

Çanakkale’de Küçükdere, Madendağ; Ankara’da Gicik; Hatay’da Kisecikköy / Akıllıçay madenleri pasif durumdadır.

İnsan vücudunda altın bulunur mu?

Sorulara Dön
Carl Sagan’ın “hepimiz bir yıldız tozuyuz” cümlesinden yola çıkarak insanın vücudunda daha bilindik elementlerden ziyade altın gibi elementler bulunur mu?

2, görüntülenme

Cevap Ver

  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Evet, insan vücudunda eser miktarda altın da bulunur.[1] Ancak miktar konusu net değil, 70 kilogramlık bir vücutta miligram altın olduğunu iddia eden, çok da güvenilir olmayan kaynaklar var.[2]

Daha genel sorunuza ise şu görseli bırakıyorum, fikir verecektir:

İnsan vücudunda bulunan elementler ve yaklaşık oranları.

Sonuç olarak evet, insan vücudunda çok daha az bilinen, nadir elementlerden de azar azar var.

görüntülenme

Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.

  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Daha Fazla Cevap Göster

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Kafana takılan neler var?

Evrim Ağacı ekibine her ay 1 kahve ısmarlamak ister misiniz?

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Yeni yıl, yeni fırsatlar demek ve 'ten beklentimiz, bilimin Türkiye'nin her köşesine yayılması ve daha erişilebilir olması. Evrim Ağacı olarak, bu görevi yerine getirmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bizim milyarder sahiplerimiz yok, koca koca şirketler arkamızda durmuyor, herhangi bir elçilikten fon almıyoruz. Bizim sorumlu olduğumuz tek kişi var: Sizsiniz! Ve tabii ki sizin gibi yüz binlerce bilimsever. Biz, siz gibi bilimseverlerin maddi destekleri sayesinde Türkiye'nin en büyük popüler bilim platformu olduk ve aynen bu çizgide devam etmek istiyoruz. Eğer bize destek olursanız, bu yıl da bilimin Türkiye geneline yayılmasına katkı sağlamış olacaksınız. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ Hayatta korkulacak hiçbir şey yoktur. Sadece anlaşılacak şeyler vardır. Şimdi, anlamak zamanıdır. Böylelikle daha az sayıda şeyden korkabiliriz.”
Marie Curie

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları

Yıllardan Beri Dünya Ekonomisini Şekillendiren Altın Nasıl Oluşur, Nerelerde Bulunur? İşte Dünyanın Altın Zengini Ülkeleri

Uzman olmaya gerek yok; şöyle dikkatli bir gözle doğaya baktığımız zaman bazı şeylerden bol bol, bazılarından ise epey az olduğunu görürüz. Az olan her şey kıymetlidir ve bu nedenle bazı madenler, yaygın görülen madenlere göre çok daha önemli kabul edilir. Altın ve gümüş, bunlardan bazıları. İnsanlığın var olduğu ilk günlerden beri altın, her zaman değer verilen bir maden olmuştur.

Altının değişmez değeri nedeniyle ABD doları altına ve dünya paraları da dolara endekslenmiştir. Yani altın, düğünde çeyrek mi taksak gram mı taksak sorusundan çok daha büyük öneme sahiptir. Peki, bu maden nasıl ortaya çıkıyor? Gelin altın nasıl oluşur, nerede bulunur, en çok altın üreten ülkeler hangileri gibi merak edilen soruları yanıtlayalım ve ülkemizdeki altıncılık hakkında biraz detaylı bilgi görelim.

altın

Altın nasıl oluşur?

Dünyamızın çekirdeğinin biraz üstünde magma adı verilen çok sıcak ve eriyik halde bir alan bulunur. İşte bu alanda eriyik halde bulunan onlarca farklı bileşenden biri de altındır. Magmada patlamalar olur, basınç düşmeleri yaşanır, depremler olur ve o eriyik maddeler zaman zaman yüzeye yaklaşır. Yüzeye yaklaştıkça da soğur ve katı hale gelir.

İşte tam bu noktada insanlar devreye giriyor. Muhtemelen bazı altınlar o kadar yukarı çıkmıştı ki gözle görülür yerlerde geziniyorlardı. Bunu fark eden insanlar, biraz da şurayı kazayım diye düşünerek kayaçların arasında bulunan altınları fark ettiler. İşte bu noktadan sonra altına hücum başladı.

Altın madenleri bazen yerin epey altında olabilir. Ancak bazı dış etkenler ve deprem gibi doğa olayları nedeniyle yüzeye oldukça yakın altın madenleri de vardır. Elbette yüzlerce yıldır altın kovaladığımız için artık yüzeyde pek altın bulunmaz. Bu nedenle son teknoloji kullanılarak özel altın madenleri oluşturulur ve kayaçlar arasına gizlenmiş altınlar keşfedilir.

Altın nerelerde bulunur?

altın madeni

Dünyanın hemen her yerinde altın vardır ancak bazılarında milyonlarca ton, bazılarında birkaç gram. Doğanın takdiri. Uzmanlar; toprak değerlerine, toprak rengine, çevredeki bitki örtüsüne ve pek çok farklı bilgiye göre değerlendirme yaparak altın yoğunluğunu keşfederler. Demiri çok olan toprakta, altın da çok olur. Bu çalışmalar eskiden çok daha zorlu süreçlerden oluşuyordu ancak artık teknoloji sayesinde nokta atışı keşifler yapılabiliyor.

Altın yaygın olarak, içinde pek çok mineral bulunan kara kum toprak türünün olduğu bölgelerde ve kuvars kayaların arasında bulunur. Altın madeni çoğu zaman büyük kütleler halinde bulunmaz. Toprak arasında ince pullar şeklinde ya da kayaçlar arasında şeritler halinde bulunur. 

Altın tespit edildikten sonra kazı yapılarak tonlarca toprak çıkarılır. Maden yoğunluğuna göre değişse de 1 ton topraktan 10 grama kadar altın çıktığı görülmüştür. Çıkarılan altın, karbon ve siyanür gibi kimyasallar kullanılarak saf hale getirilir. Özel ocaklarda erilir ve sonra artık kaynınızın düğününde geline takmak için hazır hale gelir. 

Altın nasıl yapılır?

altın

Altın nasıl yapılır sorusu pek doğru değil çünkü anlattığımız gibi altın yapılmaz, bulunur. Ancak bu soruyu sarı altın, beyaz altın ve hatta pembe altın nasıl yapılır şeklinde sormak mümkün. Altının doğal rengi sarıdır. Altını sarartmak için herhangi bir işlem yapılmaz. Altını beyazlatmak için nikel ve platin ile, altını pembe yapmak için ise bakır ile karıştırmak gereklidir. Elbette bu karışımların oldukça hassas değerleri vardır.

Dünyada en çok altın üreten ülkeler hangileri?

altın madeni

Türkiye Altın Madencileri Derneği internet sitesini incelediğimiz zaman karşımıza dünyada en çok altın üreten ilk 20 ülkenin listesi çıkıyor. Listedeki rakamlar yılına ait. Ancak bunlar zaten ortalama değerler oldukları için güncel rakamlar olarak kabul etmek de mümkün. İşte dünyanın en çok altın üreten ülkeleri;

Türkiye’deki altın yatakları:

altın madeni

Türkiye’de işletilmekte olan altın madenleri:

kazdağları

Yüzlerce yıldır dünya ekonomisini şekillendiren altın nasıl oluşur, nerede bulunur, dünyanın en çok altın üreten ülkeleri hangileri gibi merak edilen soruları yanıtladık ve bu kıymetli maden hakkında bilmeniz gereken bazı önemli detaylardan bahsettik.

Emoji İle Tepki Ver

39

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir