kızamık kaç yaşında çıkar / Kızamık Hastalığı

Kızamık Kaç Yaşında Çıkar

kızamık kaç yaşında çıkar

Kızamık hastalığı çocukluk yaş grubunda daha sık olmak üzere her yaşta görülebilen bulaşıcı bir hastalıktır. 

Kızamık hastalığına kızamık virüsü neden olur.

İnsanlar bilinen tek kaynaktır.

Hastalık, solunum yoluyla bulaşmakta, ateş, döküntü ile seyretmektedir. Beraberinde öksürük, burun akıntısı, halsizlik ve gözde kızarıklık gibi belirtiler bulunabilir. 

Kızamığın kesin tanısı laboratuvar doğrulamasıyla konur.

Kızamık Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Daha önce kızamık geçirmemiş veya kızamık aşısı ile korunur hale gelmemiş birisi kızamık ile karşılaşırsa, neredeyse % hastalanır ve bu bir hasta ile karşılaşıldığında o hastalığı geçirme riskinin ve bulaştırıcılığın en yüksek olduğu hastalıklardan biridir.

Virüs, hava yollarındaki damlacıkların solunmasıyla ya da enfekte kişilerin burun ve boğaz salgılarının doğrudan ya da dolaylı olarak (bulaşmış nesneler aracılığıyla vb) temasıyla bulaşır. Bu özellikleri nedeni ile de toplum içerisinde çok kolay yayılır. 

Dünya genelinde, her gün aşıya ulaşamayan, çocuk kızamıktan ölmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)  tarafından; gerçek vaka ve ölüm sayılarının bildirilen sayılardan yaklaşık kat daha fazla olduğu tahmin edilmektedir. 

Kızamık Hastalığı için Bulaştırıcılık Dönemi Nedir?

Kızamık hastası bir kişiyle temas sonrası hastalığın gelişmesi için gereken süre ortalama gündür. 

Kızamık hastalığı olan kişiler döküntünün başlamasından dört gün öncesine kadar, döküntünün başlamasından itibaren ise dört gün boyunca bulaştırıcı kabul edilmektedir.

Kızamık hastalığından korunmak neden önemlidir? 

Bildirilen kızamık vakalarının yaklaşık %30’unda bir ya da daha fazla komplikasyon gelişmektedir. 

Bir yaş altı çocuklarda ve erişkinlerde ciddi komplikasyon riski daha yüksektir. Kızamık geçirenlerin %1 ile 6’sında zatürre, %6’sında ishal, %’unda ciddi orta kulak enfeksiyonu, vakada bir körlük ve beyin iltihabı görülür. 

Gelişmekte olan ülkelerde her 20 kızamık vakasından biri kaybedilmektedir.

SSPE Hastalığı Nedir?

SSPE, santral sinir sisteminin kalıcı kızamık virus enfeksiyonu nedeni ile oluşan ilerleyici kronik seafoodplus.infoikle, kızamık hastalığının geçirilmesinden yıl sonra görüseafoodplus.info hastalarında moleküler tanı yöntemleri ile yapılan incelemelerde de hastalığa neden olan kızamık virüsü gösterilmiştir. 

Kızamık aşısı SSPE’ye neden olmaz.

SSPE sıklığının kızamık enfeksiyonunun yaşamın erken dönemlerinde geçirilmesiyle yükseldiği bilinmektedir. 

Kızamık Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir?

Hastalıktan korunmanın tek yolu aşılamadır.

Kızamık Hastalığının Tedavisi Nasıldır?

Kızamık hastalığın tedavisinin esasını destek tedavisi (istirahat, sıvı tedavisi, A vitaminive komplikasyonlara yönelik müdahaleler) oluşturmaktadır.

Hastaların döküntülerin başlamasından sonraki bir hafta boyunca evden çıkmaması ve sağlam kişilerle temasının kısıtlanması hastalığın yayılımını azaltacaktır.

Kızamık Aşısı Uygulama Takvimi Nasıldır?

Kızamık aşısı, çocukluk dönemi aşı takviminde KKK (Kızamık- Kızamıkçık- Kabakulak) şeklinde, ayda ve (1 Temmuz tarihinde doğanlardan başlamak üzere) ayına girmiş olan tüm çocuklara iki doz olarak ücretsiz uygulanmaktadır.

1 Temmuz tarihinden önce doğmuş ve halen ilköğretime başlamamış olan çocukların KKK ikinci dozu ise , ve eğitim ve öğretim dönemlerinde okul aşılamaları şeklinde uygulanacaktır.

Kızamık aşısının yan etkileri nelerdir?

Canlı zayıflatılmış bir aşı olan kızamık aşısı sonrasında %10 aşı uygulanan yerde ağrı-şişlik-kızarıklık ve hafif ateş, %5 hafif döküntü görülebilmektedir.

Gösterim:

Kızamık nedir, belirtileri nelerdir? (Kızamık nasıl ortaya çıkar ve nasıl tedavi edilir?)

Aşı ile önlenebilen kızamık son yıllarda birçok ülkede salgın boyutunda görülüyor ve çok sayıda can alıyor. Aşı karşıtlığındaki artış yüzünden Türkiye’de de kızamık salgını riski var. Bu nedenle sık sorulan sorular arasında kızamık nedir, neden olur, kızamık nasıl bulaşır ve kızamıktan korunmak için neler yapılmalı gibi başlıklar öne çıkıyor.

K&#x;zam&#x;k nedir, belirtileri nelerdir? (K&#x;zam&#x;k nas&#x;l ortaya ç&#x;kar ve nas&#x;l tedavi edilir?) - 1

Kızamık hastalığı ABD ve Avrupa’dakiler de dahil birçok ülkenin önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. DSÖ’ye göre arasında küresel olarak %30 artan aşı reddi sonrasında ’de bin kişi, ’de bin kişi kızamıktan öldü. ’da ise en fazla vaka Madagaskar, Filipinler, Ukrayna, Nijerya, Kazakistan ve Hindistan’da görüldü, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde 4 bin, Nijerya’da , Ukrayna’da 17 kişi kızamık nedeniyle öldü.

İÜC Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD öğretim üyesi Doç. Dr. İlker İnanç Balkan, kızamığı önlemenin tek yolunun aşı oranlarını %95 ve üzerinde tutmak olduğuna vurgu yaptı. Dünyada ölümlere neden olan kızamığın ülkemizde de salgın riski yarattığının altını çizen Doktor İlker İnanç Balkan, kızamık ile ilgili sık sorulan soruları şöyle yanıtladı: 

Kızamık nedir, neden olur?

Kızamık; çocukluklarda daha sık olmak üzere her yaşta görülebilen, solunum yolu ile kolayca bulaşıp salgınlara yol açabilen, komplikasyonları ile ölümlere neden olabilen bir hastalıktır. Hastalığa kızamık virüsü neden olur, kızamık virüsü için bilinen tek kaynak insandır.

Kızamık hangi belirtilere yol açar ve klinik seyri nasıldır?

Ateş, halsizlik, iştahsızlık, gözlerde kızarma ve öksürükle başlar. Henüz deride tipik kırmızı döküntülerin belirmediği ve gün süren bu safhada yanağın iç yüzeyinde tuz atılmış görünümü veren beyaz-grimsi renkli Koplik lekeleri görülebilir. Kızamık teşhisinde özgül olan bu lekeler, deride döküntü başladıktan sonra kaybolur.

Kızamığın klinik seyri bebeklerde ve yetişkinlerde aynı mıdır, farklılıklar görülür mü?

Kızamık; bebeklerde ve ileri yaşlarda daha ağır seyredebilir. Komplikasyonlar yaştan bağımsız olarak, bağışıklık yetmezliği bulunanlarda, gebelerde, A vitamini eksikliği veya beslenme yetersizliği bulunanlarda daha sıktır. Bu gruplarda ağır seyirli zatürre, beyin iltihabı görülebilir. Gebelikte kızamık geçiren kadınların %60’ında en az bir komplikasyon görülür (düşük, bebeğin anne karnında ölmesi, prematür doğum gibi) ve annenin ölüm riski %12’lere çıkar.

Kızamık nasıl bulaşır?

Kızamık virüsüne maruz kalan kişi, aşısı yoksa veya daha önce kızamık geçirmediyse %90 oranında kızamığa yakalanır. Virüs solunum yoluna yerleşir ve hasta kişiden mikro damlacıklar halinde havaya saçıldığında iki saate yakın havada asılı kalarak bulaşmaya devam eder. Hasta kişiyle doğrudan temas edilmese bile, aynı ortamda bulunmak bulaşma için yeterlidir.

Kızamık aşısı ne zaman yaptırılmalı?

Kızamık aşısı, ülkemizde çocukluk dönemi aşı takviminde (kızamıkçık ve kabakulak ile aynı aşı içinde) ayda ve ayda (veya ana sınıfı veya ilköğretim 1. sınıfta) iki doz şeklinde ücretsiz olarak uygulanmaktadır. İki doz aşı yapılanlarda oluşan bağışıklık ömür boyu sürer. Çocukluğunda iki doz aşılanmamışlar risk grubundaysa erişkin aşı programı kapsamında aşılanır.

Kızamık aşısının yan etkileri nelerdir?

Kızamık aşısı canlı-zayıflatılmış bir aşıdır ve uygulanan kişilerin %10’unda aşı yerinde ağrı-şişlik-kızarıklık ve hafif ateş, %5’inde hafif döküntü dışında yan etki beklenmez. Kızamık aşısı ile otizm arasında herhangi bir ilişki yoktur. Ülkemizdeki kızamık aşılarının içinde vücuda zehirli etki edebilecek bir madde ve domuz jelatini bulunmaz. Aşı içeriklerine seafoodplus.info adresinden erişim mümkündür. 

Kızamık nasıl tedavi edilir?

Kızamıklı hastanın tedavisinde kullanılan özel bir ilaç yoktur. Ateş düşürücüler ve sıvı takviyesi genellikle yeterlidir. Bazı çocukların tedavisinde A vitamini kullanılır. Kızamık seyri sırasında bakterilere bağlı bir komplikasyon (zatürre, kulak iltihabı gibi) gelişirse antibiyotik verilir.
 
Kızamık tedavi edilmezse ne gibi sonuçlara yol açar?

Kızamık vakalarının %30’unda komplikasyon görülür. Orta kulak iltihabı, zatürre en sık görülenlerdir. Kalp ve beyin ile ilgili komplikasyonlar daha nadirdir.

Kızamıktan korunmak için neler yapılmalıdır?

Kızamıktan korunmanın tek yolu aşılanmaktır. Aşılanma ile oluşan bağışıklık ömür boyu sürer. Aşısız birinin kızamıktan korunması oldukça zordur. Bu durumdaki kişinin kızamıklı bir hasta ile temas etmesi halinde kızamıktan koruyucu standart antiserum uygulanır. Kızamıklı bir hastanın takibinde, solunum izolasyonu önlemleri alınmalıdır. Kızamık teşhisi konulan kişi, döküntüler belirdikten sonraki 5 gün süre ile bulaştırıcıdır, zorunlu olmadıkça toplum içine çıkmaması, aşısız gebeler ve risk grubundaki kişilerle temas etmemesi önemlidir. Zorunlu hallerde evden çıktığında ise mutlaka maske takması önerilir. Kızamık vakalarının önlenmesi için ülke genelinde aşı kapsayıcılık oranının %95’in altına düşürülmemesi gerekir.

Kızamıktan korunmak için aşı olmak yerine “kontrollü bir şekilde kızamık geçirmek” önerilebilir mi?

Kesinlikle hayır. Kızamık genellikle hafif geçirilmekle birlikte öldürücü olabilen bir hastalıktır. UNICEF verilerine göre, aşılamanın etkin şekilde yapılamadığı Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde yılının ilk 9 ayında gerçekleşen 4 bin ölümün çoğunluğunu beş yaş altındaki çocuklar oluşturmaktadır. Afrika’nın beslenme, hijyen ve sağlık hizmeti alt yapısı bu rakamda bir dereceye kadar etkili olabilir lakin kızamık virüsünün Avrupa’da son bir yılda kişide hastalığa yol açtığı ve 18 kişinin hayatını kaybettiği de not edilmelidir.

VİDEO: KIZAMIK BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ TAHRİP EDİYOR ()

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Bebek ve Çocuk Sağl&#x;ğ&#x;
  • aş&#x;
  • aş&#x; reddi
  • &#x;stanbul
  • Salg&#x;n
  • k&#x;zam&#x;k

SAĞLIK HABERLER&#x;

Kızamık Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kızamık, çoğunlukla çocukluk dönemlerinde görülen çok yaygın ve bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Bağışıklığı ve direnci azalttığı için zatürre, orta kulak enfeksiyonu ve menenjite kadar ilerleyebilir. Bir defa geçirilmesi durumunda ömür boyu bağışıklık kazandırır. Dünya üzerinde yaygın olan bu hastalığa karşı aşı yaptırmak hayati önem taşır. Ateş ve öksürük gibi semptomları vardır. Tedavi olarak bir yöntem bulunmazken, zaman içerisinde kendiliğinden geçebilir.

Hastalığın kuluçka dönemi 1 ila 2 hafta arasındadır. Şikayetlerin ortaya çıkması ve döküntülerin başlamasından sonraki ilk hafta en bulaşıcı dönem olarak bildirilir. Bebeklerde ve çocuklarda aşının yaptırılması, bulaşma riskini ve enfeksiyon gelişme riskine karşı önlem alınmasını sağlar. Ayrıca aşılama işleminin yapılması ve aşılamanın artmasıyla hastalığın görülme ihtimali yüzde azalmıştır.
Virüsün bireye bulaşmasından sonra yaklaşık hafta içinde şikayetler ve belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Kişilerde genellikle üst solunum yolu hastalıkları, grip ya da nezle benzeri şikayetler ve semptomlar görülmektedir. Hastalığın semptomları ilerleyen günlerde farklılaşma gösterebilir. 
Kızamık belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Ateş
  • Öksürük
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Gözlerde kızarıklık
  • Işığa karşı hassasiyet
  • Burun akıntısı
  • Diş etlerinde ya da yanak içinde beyaz noktalar
  • Döküntü

Belirti ve şikayetlerin başlamasının 2 ila 3 gün sonrasında yüz ve saç çizgilerinde döküntüler görülür. Sonrasında kollara, bacaklara ve gövdeye yayılır. Yüz ve boyun bölgesindeki döküntüler birleşebilir.
Deride ödem oluşabilirken yüzde şişme olabilir. Bazı durumlarda avuç içlerinde veya ayak tabanlarında da döküntü görülebilir. Döküntülerin yaygınlık durumuna bağlı olarak hastalığın şiddeti artabilir. 
3 ila 4 gün sonunda döküntüler azalır ve ortadan kalkar. Aynı şekilde kafadan ayaklara doğru bir düzelme görülür. Deride pullanmalar başlar. 
Döküntülerin yaşandığı sıralarda ateş yükselir. Kişide aynı zamanda iştah kesilir, kırılganlık, halsizlik ve lenf bezlerinde şişmeler görülebilir. 
Haftalığın 2. haftasından sonra vücut virüse karşı bağışıklık kazanarak hastalığı kontrol altına alır. Bağışıklık sisteminin çok zayıf olduğu kişilerde hastalığa karşı antikor üretemeyen vücutta ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.

Kızamık Nasıl Bulaşır?

Çok fazla bulaşıcı özelliği olan ve virüsün kişiden kişiye bulaşması sonucunda ortaya çıkan bir enfeksiyon hastalığıdır. Genellikle çocukluk dönemlerinde görülse de yetişkinlerde de ortaya çıkabilir. Bulaşıcılığı dönemlerine bağlı olarak yüksek olan hastalığın yayılması enfekte kişiye direk temas edilmesi durumunda veya solunum yoluyla gerçekleşebilir.
Havada kalabilen belli bir süre kalabilen virüs bulunduğu ortamda bir saatten fazla süreyle kalabilir. Kişinin bu havayı solumasıyla virüs kişiye bulaşabilir. Hastaların, döküntülerin ortaya çıkmadan önceki ilk bir hafta ve başladıktan sonraki hafta hastalığı bulaştırma ihtimali yüksektir.
Bulaşma durumunun en fazla olduğu dönem, yüksek ateş ve kuru öksürük gibi semptomların yaşandığı dönemlerdir. Hasta olan bireye temas edilmesi sonucunda kişilerde 8 ila 12 sonra belirtiler görülebilir.
Kızamığı bir kez geçiren kişilerde bağışıklık kazanılır ve bir ömür boyu bu bağışıklık devam eder.

Kızamık Tanısı Nasıl Konur?

Kızamık tanısı, hastalarda yaşanan şikayetlere be semptomlara bağlı olarak belirlenmektedir. Kişilerde yaşanan semptomlar ve bulgular üst solunum yolu hastalıklarında görülen belirtilerle benzer durumda olsa da ilerleyen zamanlarda değişiklik gösterebilir.
Kişilerde yüksek ateş, öksürük, halsizlik ve döküntü durumları görüldüğü durumlarda teşhis edilebilir. Bunların yanı sıra kesin bir teşhis ve tanı konulması istenen durumlarda kişinin kanındaki antikor seviyesini ölçen serolojik testler, kan testleri, idrar tahlilleri ile birlikte değerlendirme yapılarak belirlenebilir.

Kızamık Nasıl Geçer? Tedavisi Nedir?

Farklı hastalıklara neden olmadığı durumlarda kızamık tedavisi gerek görülmeyen bir hastalıktır. “Kızamık nasıl geçer?” sorusuna cevap olarak ise çoğunlukla kendiliğinden geçen ve iyileşme durumlarında vücudun bir ömür bağışıklık kazandığı durumdur.
Doktor tarafından kişiye önerilebilecek tavsiyeler arasında dinlenme, istirahat, sulu ve yumuşak gıdaların tüketilmesi yer alabilir. Ayrıca bol bol sıvı alınması gereken bir durumdur. 
Viral bir enfeksiyon durumudur ve genellikle antibiyotik önerilmemektedir. Göz kapaklarını ılık su ile temizlenmesi, yüksek ateşin yaşandığı durumlarda doktorunuzun önerdiği ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. 
Kişinin istirahat halinde veya kaldığı odanın sık sık havalandırılması ve nemli kalması önemlidir. Nadir olarak da olsa bazı vakalarda bu durum ağır ve şiddetli ilerleyebilir. Hayati tehlikenin olduğu bu vakalara doktorun önerdiği vitaminler ve A Vitamini takviyesi alınabilir.

Kızamık Aşısı Ne Zaman Yapılmalı?

Genellikle çocuklarda sık olarak görülen ve yayılma riski çok fazla olan virüse karşı aşılama yapılarak korunmak mümkündür. Çocukların yanı sıra bu durum yetişkinlerde de görülebildiği gibi kızamık aşısı her yaştan kişiye yapılabilir. 
Ancak sağlık bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre ayda çocuğun doğum tarihine bağlı olarak ayın sonunda ya da ilkokul 1. sınıfta Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak üçlü aşılama olarak yapılmaktadır.

Kızamık Virüsü

Dünya üzerinde en yaygın virüsler arasında yer almaktadır. Çok fazla çocuğa aynı anda bulaşabilen bir virüstü. Bağışıklık sisteminin durumuna bağlı olarak kişileri etkileyebilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin vücutları daha fazla etkilenirken, bu duruma bağlı olarak kişilerde ciddi farklı hastalıklarda görülebilir. 
Özellikle kız ve ilkbaharda görülen bu hastalık, eğitim ve okul dönemlerindeki çocuklara daha fazla bulaşma riski taşır. Bu nedenle eğitim dönemlerinde çocuklara yapılan aşılama, vücudun bu duruma karşı bağışıklık kazanması bakımından çok önemlidir.

Kızamık Tehlikeli Mi?

1 yaş ve altında olan çocuklar açısından hayati riske neden olabilir. Aşılama işlemi ile birlikte hastalığın görülme sıklığı azalmıştır. Bağışıklığın zayıf olduğu durumlarda kişileri güçsüz ve zayıf düşürebilirken, bazı ciddi ve tehlikeli hastalıklara da neden olabilir.

Kızamık Geçiren Çocuğa Ne Yapılmalı?

Hastalığa özel bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Şikayetlerin ve bulguların hafiflemesi ve ortadan kaldırılmasına yönelik doktor tarafından verilen bazı ilaç ve vitaminler bulunmaktadır. Bazı ateş düşürücülerin kullanımı doktor tarafından önerilebilir. Ayrıca bol bol sıvı tüketimi ve kişinin dinlenmesi bu süreçte önemlidir.

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık

Yayınlama Tarihi: 05 Aralık

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir