elektrikli araba 100 km de ne kadar yakar / Elektrikli Araçlar Ne Kadar Elektrik Tüketiyor? | Elektrikli Araç Dolum Ücreti - Dolubatarya

Elektrikli Araba 100 Km De Ne Kadar Yakar

elektrikli araba 100 km de ne kadar yakar

Elektrikli araçlar, dünyada hızla benzinli ve dizel otomobillerin yerini alıyor. Yakıt deposu yerine lityum batarya, fosil yakıt yerine elektriğe ihtiyaç duyan bu araçlar, hem daha çevreci hem de daha verimli. Elektrikli araç dolum ücretinin ne kadar olduğu sorusu da potansiyel elektrikli araba kullanıcıları tarafından giderek daha sık soruluyor.

Benzinli/dizel otomobillerde %20-30 seviyesinde verimliliğe sahip içten yanmalı motorlar kullanılıyor ve egzoz emisyonu hava kalitesini ciddi şekilde etkiliyor. Bununla birlikte sıfır emisyona sahip tamamen elektrikli araçlar ise, %90’ın üzerinde verimlilikle çalışan elektrik motorlarıyla depolanan elektriği en verimli şekilde harekete dönüştürebiliyor. Böylece elektrik üretiminde fosil yakıtlar kullanılsa dahi verimlilik konusunda büyük bir ilerleme kaydedilmiş oluyor.

Elektrikli Araçların Yakıt/Elektrik Tüketimi

Bilindiği üzere elektrikli araçlar benzin, dizel ya da LPG tüketmiyor. Tâbiri caizse elektrikli araçlarda yakıt olarak bataryada depolanan elektrik kullanılıyor. Bu otomobillerin yakıt/elektrik tüketimi ise aracın aerodinamik verimliliği, elektrik motorlarının düşük ve yüksek RPM’deki tüketim değerleri, aracın toplam ağırlığı, rejeneratif frenlemenin uygulanma oranı gibi farklı parametrelerden etkilenebiliyor.

İçten yanmalı motora sahip otomobillerde aerodinamik dizaynın yakıt tüketimine etkisi çok fazla tartışılan bir mevzu değildi. Ancak verimliliğin had safhada olduğu elektrikli araçlar için aerodinamik verimliliği yüksek bir tasarım oldukça önemli. Bu nedenle elektrikli otomobillerin neredeyse tamamı ön tarafta hava girişi minimuma indirilmiş bir ızgara tasarımı ve kapalı teker jantlarıyla geliyor.

Tesla Model S, sadece sürtünme katsayısındaki 0,08’lik azalma ile 80 kilometre daha uzun menzil elde edebiliyor. Aynı şekilde Mercedes de EQS için 0,01’lik düşüşün menzile 15 kilometre katkı sağladığını belirtiyor. (Kaynak: Autoblog; Automotive News) 

Tasarımın yanı sıra elektrik motorunun farklı RPM seviyelerindeki tüketim değerleri de toplam enerji sarfiyatını ciddi şekilde etkileyebiliyor. Yüksek hızlarda enerji tüketimi büyük oranda artan bu motorlar, elektrikli araçların genelde 70 km/saat üstü hızlarda daha fazla elektrik harcamasına ve ortalamanın yükselmesine sebep oluyor. Bu durumu değiştirmek için Tesla ve diğer üreticilerin yüksek hızda daha verimli çalışan motorlar geliştirdiği, farklı tipte iki motor kullanarak yüksek hızda en verimli motorun çalıştığı güç sistemleri tasarladıkları biliniyor.

Elektrikli Araç Dolum Ücreti Ne Kadar? 100 Kilometrede Elektrik Tüketimi Nedir?

Elektrikli araçlar 100 kilometrede ortalama 15-23 kWh elektrik harcamaktadır. Yukarıda ifade edildiği gibi elektrik harcaması otomobilin tasarımı, ağırlığı ve elektrik motor verimliliğine göre değişmektedir. Gerçek yol şartlarında kullanıldığında bu elektrik tüketim değerleri %25’e kadar artış gösterebilmektedir.

Skoda Enyaq iV, Nissan Ariya gibi orta segment SUV modellerde tüketim 14 kWh seviyesine kadar düşmektedir. Tesla Model 3 ve Model Y ise 15-16 kWh bandında yer almaktadır. Porsche Taycan gibi yüksek performanslı araçlarda ortalamanın 29 kWh seviyelerine çıkması da mümkün.

Elektrikli araç dolum ücreti ise otomobilin batarya büyüklüğüne göre değişmektedir. Örneğin; Renault ZOE modeli 52 kWh bataryası ile evden şarjda tahmini 75 lira (52 x 1,44 ₺ birim elektrik maliyeti), 22 kW AC şarj istasyonunda ise yaklaşık 250 liraya (52 kWh batarya kapasitesi x 4,82 ₺ kWh maliyeti) tamamen dolmaktadır.

Elektrikli Araçlar Kaç Kuruş Yakıyor?

Türkiye’de Haziran 2022 itibarıyla vergiler dahil 1 kWh elektriğin fiyatı 1,44 lira. Bu birim fiyat üzerinden hesaplanacak olursa evde şarj edilen bir elektrikli otomobil kilometrede ortalama 22-33 kuruş arasında elektrik tüketecektir. Bu elektrik harcaması tahmininde ortalama bir elektrikli aracın 100 kilometrede 15 kWh ile 23 kWh arasında enerjiye ihtiyaç duyduğu varsayılmıştır.*

Kompakt elektrikli araçlarda kilometre maliyeti 20 kuruşun altına düşebilmektedir. Yüksek performanslı, lüks ya da segmentine kıyasla ağır kalan elektrikli otomobillerde ise evde şarj durumunda bir kilometrede maliyet 40 kuruşa kadar çıkabilmektedir. Eğer ev elektriğinde yüksek kademe fiyat olan 2,14 üzerinden hesaplanacak olursa bu maliyetler yaklaşık %50 artacaktır.

Hızlı Şarj Edilen Elektrikli Araçlarda Kilometre Maliyeti Ne Kadar?

Mercedes EQC DC Şarj

Yukarıda gerçekleştirilen maliyet hesaplaması, bir elektrikli otomobilin evde Seviye 1 ya da Seviye 2 şarj cihazlarıyla şarj edilmesi halinde geçerlidir. Ancak aracın bir şarj istasyonunda hızlı şarj edilmesi durumunda maliyetler üç katına kadar çıkabilmektedir.

Elektrikli Araç Şarj Fiyatları adlı yazımızda bahsettiğimiz tarifeler dikkate alındığında Türkiye’de bir elektrikli otomobil hızlı şarj edildiği takdirde ortalama kilometre maliyeti 58 kuruş ile 98 kuruş arasında değişmektedir.** Kış şartları, performanslı kullanım, bataryanın yeterince sıcak olmaması vb. sebeplerle bu maliyet daha da yukarı çıkabilmektedir.

Ülkemizde hızlı şarj altyapısı henüz yeterince yaygınlaşmadı. Bu nedenle DC şarj soketlerinde fiyatlar oldukça yüksek. İlerleyen yıllarda daha fazla hızlı şarj ünitesinin hizmete girmesiyle DC şarj maliyetinin de belirgin şekilde azalması beklenmektedir.

Türkiye’de Satılan Elektrikli Otomobillerin Ortalama Tüketim Değerleri

Türkiye’de satılan elektrikli otomobillerin 100 kilometrede şehir içi/şehir dışı karma tüketim değerleri ve evde şarj edilmesi durumunda kilometre maliyetlerine aşağıdaki tablodan göz atabilirsiniz. kWh maliyeti hesaplanırken ev elektriğinin yüksek kademe fiyatı olan 2,14 ₺ baz alınmıştır. (Güncelleme: Haziran 2022 Elektrik Tarifesi)

Araç ModeliOrt. TüketimKM Maliyet
Mercedes EQS18,4 kWh0,39 ₺
BMW iX19,8 kWh0,42 ₺
Skywell ET517,2 kWh0,36 ₺
Renault ZOE17,2 kWh0,36 ₺
Hyundai Kona Elektrik14,7 kWh0,31 ₺
Volvo XC40 Recharge23,8 kWh0,51 ₺
MG ZS EV18,6 kWh0,39 ₺
XEV iEV7s15 kWh0,32 ₺
BMW iX318,5 kWh0,39 ₺
Porsche Taycan28,5 kWh0,61 ₺
SERES 315,8 kWh0,33 ₺
Mercedes EQA17,5 kWh0,37 ₺
Mercedes EQC20,8 kWh0,44 ₺

*Şarj sırasında yaşanacak dönüşümler ve şarj ünitesinin verimlilik oranına göre bataryada depolanacak enerjiden düşük bir oran da olsa daha fazla elektrik tüketilmektedir.

**Elektrikli araçların hızlı şarj maliyeti ortalaması, Sharz.net’in 120 kW şarj için 6,61 ₺/kWh tarifesi baz alınarak oluşan ücret ve elektrikli araçlarda ortalama elektrik tüketimi kullanılarak hesaplanmıştır.

Elektrikli Araba Kaç Saatte Şarj Olur?

Elektrikli Araba Kaç Saatte Şarj Olur?

Her geçen gün elektrikli araçlara olan merak ve ilgi artmaktadır. Karbon salınımı nedeniyle ortaya çıkan çevre kirliliğine yönelik oldukça etkili bir çözüm olan elektrikli araçların yaygın olarak üretilmeye başlaması ile bir çok kişinin aklında kimi soru işaretlerinin olması sıklıkla rastlanan bir durum. Elektrikli araç ne kadar zamanda şarj olur? diye merak edenlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Öte yandan elektrikli araçların kaç saatte şarj olduğunu bilmek bir elektrikli araç sahibi olmak isteyen kişiler için önemlidir.

Elektrikli Arabayı Şarj Etmenin Kaç Saat Sürdüğü Nasıl Hesaplanır?

Elektrikli aracınızı şarj etmek uzun ve meşakkatli bir süreç olmak zorunda değil. Pilin boyutuna, şarj cihazının türüne ve diğer faktörlere bağlı olarak, şarj olması 30 dakikadan bir kaç saate kadar sürebilir. Çoğu ev prizinin (seviye 1 şarj cihazı) tipik bir elektrikli aracı tamamen şarj etmesi yaklaşık 40 saat sürerken, çoğu halka açık şarj cihazı (seviye 2 şarj cihazı) saatte 15-25 mil menzil sunabilir. Hızlı şarj istasyonları (seviye 3 şarj cihazları) giderek daha yaygın hale geliyor ve 31 dakika gibi kısa bir sürede %80'e kadar kapasite sağlayabilirler. Sonuç olarak elektrikli araçların şarj süresi kullandığınız şarj cihazının türüne ve aracınızın aküsünün boyutuna bağlıdır.

Elektrikli Arabayı Şarj Etmenin Kaç Saat Sürdüğü Nasıl Hesaplanır?

Elektrikli bir arabayı şarj etmek için gereken süre, pil boyutuna ve şarj hızına bağlı olarak değişebilir. Genel olarak, 60 kWh bataryaya sahip tipik bir elektrikli arabanın 7kW şarj noktası kullanılarak boştan tama şarj edilmesi yaklaşık 8 saat sürer. Ancak çoğu sürücü, pillerinin tam kapasiteye ulaşmasını beklemek yerine ihtiyacı kadar şarjı tamamlamayı tercih edecektir. Elektrikli araba 100 km'de ne kadar yakar? sorusu da sıklıkla merak edilmektedir. Birçok elektrikli otomobil için, yaklaşık 35 dakikada 100 km’e kadar menzil ekleyebilirsiniz. Elektrikli otomobil aküleri sürekli olarak gelişmektedir, bu nedenle en iyi şarj süreleri için kendi modelinizin teknik özelliklerini kontrol etmeniz önemlidir.

Bir elektrikli aracı şarj etmek, şarj etmeye başladığınızda pilinizin ne kadar dolu olduğuna ve şarj etme hızınıza bağlı olarak 30 dakika ile 10 saat arasında değişebilir. Elektrikli araçlar, genel olarak gazdan daha ucuz olan elektrikle çalıştıkları için gazla çalışan arabalardan daha yakıt verimlidir.

Elektrikli Araç Şarj Süresini Hangi Faktörler Etkiler?

Elektrikli Araç Şarj Süresini Hangi Faktörler Etkiler?

Elektrikli araç şarj süresi çeşitli faktörlere bağlıdır. Akünün boyutu, şarj istasyonunun türü ve elektrikli arabanın aküsünün yaşı, arabanızı şarj etmenin ne kadar süreceğini etkileyebilir. Pil ne kadar büyük olursa, tamamen şarj olması o kadar uzun sürer. Ek olarak, halka açık elektrikli araç şarj istasyonları genellikle ev tipi duvar kutularından veya özel ev tipi şarj cihazlarından daha hızlı bir şarj oranı sağlar.

İster elektrikli araç ister benzinli yada dizel otomobillerinizde periyodik bakım dönemlerini aksatamamanız önemlidir. Otopratik aracınızla ilgili tüm ihtiyaçlarınızda yanınızda olarak birkiminizi ve aracınızla ilgili tasarrufunuzu en yüksek seviyede sunar. Söz konusu aracınızda verimliliği en üst seviyede tutmak için oto bakım işlemlerini aksamamalısınız. Öte yandan bu işlemlerin Otopratik gibi kurumsal firmalar tarafından verilmesi de çok önemlidir. Verdiği hizmetin kalite ve güvenilirliğini açıkça paylaştığı oto servis ücretleri ile ortaya koyan Otopratik fark yaratan hizmet sunar. Siz de hemen oto servis online randevusu alarak Otopratik profesyonellerinden hizmet alabilirsiniz.

Türkiye’deki elektrikli araçların 100 kilometre maliyeti benzinlilerle karşılaştırıldı

23Oy Ver
Tam Boyutta Gör

Elektrikliler sanıldığı kadar cazip değil

Oluşturulan tablo, elektrikli Tesla Model S vb benzer tip araçların kWh/100 km (WLTP) sarfiyatı ve elektrik dağıtım şirketlerinin elektrik satış fiyatları ile benzer tip, sınıfta benzinli ve dizel araçların ortalama yakıt tüketimi (WLTP) ve Opet İstanbul fiyatları temel alarak oluşturulmuş durumda. Bu bilgilere göre Türkiye’deki elektrikli otomobiller DC olarak ifade edilen hızlı şarj istasyonlarından şarj edildiğinde 100 kilometredeki maliyetleri benzinli araçlardan biraz daha düşük, dizel araçlardan ise daha yüksek. Elektrikli araçlar AC olarak ifade edilen standart, yavaş şarj istasyonlarından şarj edildiğinde ise maliyetler dizel ve benzinlilerin gerisine düşüyor ancak fark çok cazip değil.

Ev ve iş yerinde şarj büyük avantaj

Ancak elektrikli otomobillerin çok büyük fark yarattığı senaryolar da var. Örneğin elektrikli otomobil evde duvar tipi şarj aletiyle veya iş yerinde şarj edildiğinde maliyetler yarı yarıya, hatta evden şarj edildiğinde üçte biri fiyatına düşüyor. Zira bilindiği gibi ev ve iş yerlerindeki elektrik Türkiye ve dünyanın geri kalanında olduğu gibi erişilebilen en ucuz elektrik konumunda. Elbette apartmanlarda yaşayan vatandaşların araçlarını evlerindeki prizden şarj etmesi çok kolay olmayacaktır ancak buna uygun olan sürücüler çok ciddi bir maliyet avantajı elde etmiş olacak.

Şarj istasyonu ücretleri ne kadar?

Türkiye'de 122 firma, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) şarj ağı lisansı almış durumda. Yollarda toplam şarj ünitesi sayısı ise 6 bin 500 dolayına erişmiş vaziyette. Togg'un Trugo markası ve Tesla'nın kendi ağının da katkısı ile yıl sonunda 15 bin adede yaklaşacağı düşünülüyor. Öte yandan EPDK lisanlı alıp şarj istasyonu kuran firmaların fiyatları markaya göre değişiyor. Bu fiyatlar dakika cinsinden değil kilovat-saat (kWh) cinsinden hesaplanıyor. Bu hesaplama AC ve DC tip şarj istasyonlarında da farklılık gösteriyor. AC tip istasyonların yatırım maliyeti düşük olduğundan daha ucuz olurken DC tip istasyonlar maliyetleri yüksek olduğundan biraz daha pahalılar. Buna göre aşağıdaki tablodan Türkiye’deki DC şarj istasyonlarının kWh başına ücretlerini görebilirisiniz.

ŞirketkWh başına ücret (TL)
Trugo7,99 TL
Eşarj7,79 TL (31 Mayıs'a kadar 7,40 TL)
ZES9,80 TL (31 Mayıs'a kadar 7,49 TL)
Sharz.net7,70,9,00 TL
GIO7,77 TL
EnYakıt8,00 TL
OnCharge8,50 TL
CV Charging8,00-10,00 TL
Neva Şarj9,8 TL
Tesla Supercharger8,66 TL
VZX8,50 TL
Beefull7,99 TL

Buradaki değerler elektrik fiyatlarıyla birlikte ilerleyen tarihlerde değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte firmaların sunduğu DC şarj istasyonları birbirleriyle denk değil ve aktarım kapasiteleri farklı. Örneğin, TOGG'un Trugo istasyonlarında iki seçenek bulunuyor: 180 kW ve 300 kW. Benzer şekilde CV Charging tarafında 60 kW ve 180 kW seçenekleri mevcut. Bunlar fiyatlandırmayı etkiliyor. Tesla Supercharger istasyonlar bir süre öncesine kadar sadece Tesla araçlara hizmet veriyordu. Şimdi ise tüm araçlar kullanabiliyor, fakat ücretlendirme biraz daha yüksek. Yani, Tesla Model Y ile Supercharger istasyonunu kullanırsanız kW başında 6,9 ile 7,7 TL ücret ödeyeceksiniz. Sonuç olarak Tesla aracınız varsa en iyi seçenek Supercharger, yoksa Trugo diyebiliriz. Bu arada Trugo istasyonlarının tamamının DC olduğunu da belirtelim.

Kaynakçahttps://www.haberturk.com/sarjda-en-pahali-cv-en-ucuz-trugo-3579353-ekonomihttps://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7051930328285741056/Eposta ile Paylaşın başlıklı bu arkadaşınıza postalayın.Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:DH Android Uygulamasını İndirDH iOS Uygulamasını İndir

Benzinli bir aracın düz yolda kesintisiz 100 kilometre mesafe katedebilmesi için ortalama yedi litre yakıt harcaması gerekiyor. Dizel araçlarda ise bu değer aşağı yukarı beş litre oluyor. Dizel araçların yakıt bakımından benzinli araçlara göre daha bütçe dostu olduğu, zaten bilinen bir gerçek. Ama siz bir de elektrikli araçları görün!

Elektrikli araçlar (Electric Vehicles: EV), düz bir yolda ara vermeden 100 kilometre yol katettiğinde ortalama olarak sadece 18 kWh değerinde elektrik tüketiyor. Elektriğin fosil yakıttan çok daha uygun fiyatlı olduğu düşünüldüğünde, bu durum EV kullanıcılarını fazlasıyla avantajlı kılıyor. Ayrıca elektrikli araçlar karbon salınımı yapmadığı için yüzde 100 doğa dostu ulaşım sağlıyor. Benzinliye göre düşük yakıt maliyeti ile öne çıkan dizel araçlar ise maalesef karbon salınımı en yüksek otomobil türünü oluşturuyor.

1. kWh Nedir?

kWh, Türkçesi “kilovatsaat” olan “kilowatt/hour” ifadesinin kısaltmasını oluşturuyor. Bu değer, bir saat içerisinde üretilen veya sarf edilen elektrik enerjisini tanımlamak için kullanılıyor. Elektrikli cihazların harcadıkları toplam enerjiyi belirtmek için kWh birimi kullanılıyor. Tıpkı hızı belirtmede olduğu gibi enerjinin gücünü belirtilirken de harcanan veya üretilen miktar saat başına hesaplanıyor.

2. kWh - TL Hesaplaması: 1 kWh Kaç TL?

Kilovatsaat başına faturalandırılan tutarlar haneler ve iş yerlerine göre değişiklik gösteriyor. EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu)’nın belirlediği tutarlar ise 2022 yılının ilk çeyreği için şu şekilde:

  1. Haneler için kilovatsaat başına enerji maliyeti: Günlük 5 kWh’ye kadar olan tüketimlerde 1,37 TL, günlük 5 kWh üzeri tüketimlerde 2,06 TL
  2. İş yerleri için kilovatsaat başına enerji maliyeti: Sabit 1,89 TL

2.1. Elektrikli Araba 100 Km’de Ne Kadar Yakar? (TL)

100 kilometrelik yol için bir elektrikli araç bataryasının ev tipi prizle 18 kW’lik doldurulması, haneler için düşük tarifeden hesaplanırsa 24,66 TL tutuyor. Yüksek tarifede bu değer 37,8 TL oluyor. Aracın şarjı iş yeri olarak kayıtlı bir yerde ev tipi prizle doldurulduğunda ise tutar 34,02 TL’ye denk düşüyor.

Buna karşılık benzinin 7 litresi Şubat 2022 rakamlarına göre 106,33 TL iken, motorinin 5 litresi 77,05 TL tutuyor. Bu da evde veya iş yerinde şarj edilen elektrikli aracın çok daha uygun bir enerji maliyetine sahip olduğunu rakamlarla bir kez daha kanıtlıyor.

Editörün Notu: Elektrikli araç şarj istasyonlarında dolum maliyeti kWh başına değil, dakika başına hesaplanıyor. İstasyondan araca dakika başına aktarılan elektrik enerjisi ise istasyonun tipine göre farklılık gösteriyor. Detaylı bilgi için Elektrikli Araçlarda Yakıt Tüketimi ve Şarj Maliyeti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Elektrikli araçlarda şarj hakkında temel bilgileri öğrenin!

3. Elektrikli Araçların Elektrik Harcamasına Etki Edebilecek Faktörler Nelerdir?

Elektrikli araçların tükettiği enerji, tıpkı akaryakıtlı araçlarda olduğu gibi şehir içi sürüşte artıyor. Çünkü yoğun trafik koşullarında araç kullanmak, fosil yakıtlı veya elektrikli fark etmeksizin daha fazla enerji sarfına yol açıyor. Bununla birlikte hava şartları, yol koşulları, sürüş şekli, lastik basıncı ve araçtaki klima, multimedya gibi ek cihazların kullanımı da elektrik tüketimini önemli ölçüde etkileyebiliyor. Konu ile ilgili detayları “Elektrikli Araba Kaç Km Gider?” başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır