krup tedavisi / Krup Hastalığı ve Tedavisi - Büyük Anadolu Hastanesi

Krup Tedavisi

krup tedavisi

Krup Hastalığı Nedir?

Krup, genellikle 6 ay ile 3 yaş arası çocuklarda görülen bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Üst solunum yolunu tahriş ederek kabarıklık ve şişliğe sebep olan bir hastalıktır. Hastalığa sahip çocuklar, solunum yollarının daralmasından ötürü nefes almakta zorluk çeker. Nefes alışları tiz, yüksek sesli bir hale gelir ve öksürürken köpek havlamasını andıran sesler çıkarabilirler. Krup enfeksiyonu olan çocukların sesleri daha boğuk ve kısık olabilir. Bu durum özellikle ağladıkları esnada daha belirgin hale gelir.

Sonbahar, kış ve bahar aylarında normalden daha sık görülen krup, bulaşıcı bir hastalıktır. Krup hastalığının bulaşma riski, ilk günlerinde daha yüksektir. Krup hastalığına neden olan virüslerin başında parainfluenza virüsü gelir. Ancak üst solunum yoluna veya ses tellerine bulaşan herhangi bir virüs de krup enfeksiyonuna yol açabilir. Krup hastalığının yaygın semptomlarını kontrol ederek çocuğunuzda krup olup olmadığını anlayabilirsiniz. Semptomlar başlangıçta hafif olabilir fakat zaman geçtikçe ciddileşir. Krup hastalığı hızlıca kötüye gidebilir. Dolayısı ile çocuğunuz nefes alıp vermede zorluk çekiyorsa, vakit kaybetmeden doktor müdahalesine başvurulmalıdır.

Krup Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Krup hastalığı normal bir soğuk algınlığı gibi başlayabilir. Fakat kısa süre sonra çocukta havlamayı andıran bir öksürük gelişir. Ayrıca nefes alıp verirken hırlama ile karışık tiz bir ses çıkarabilirler. Krup hastalığının öncesinde hafif burun akıntısı ile birlikte ateş görülebilir. Krup hastalığı her ne kadar basit bir soğuk algınlığı gibi başlasa da zaman içerisinde kendi semptomlarını ortaya çıkaracaktır.

Krup Semptomları:

  • Sesli ve şiddetli öksürük
  • Sesli ve hızlı nefes alma
  • Yüksek ateş
  • Burun akıntısı
  • Yutkunmakta zorluk çekme
  • Salya akıntıları
  • Bitkinlik
  • Boğuk ve hırıltılı ses
  • Cildin gri veya soluk bir renge bürünmesi

Bu gibi semptomların görülmesi üzerine çocuğunuzun doktoru ile iletişime geçmeniz gerekir. Eğer çocuğun nefes almakta güçlük çektiği fark edilirse vakit kaybetmeden acil servise başvurmak önemlidir. Krup, zaman zaman öncesinde semptom göstermeden de başlar. Semptomlar, hastalığın vücuda girmesinden 2 ile 3 gün sonra ortaya çıkabilir. Genellikle geceleri ağırlaşan semptomlar, hastalığa müdahale edilmediği takdirde birkaç hafta devam edebilir. Hafif geçirilen durumlarda tüm semptomlar görülmez ancak şiddetli semptomlar ile karşılaşılır ise ertelemeden doktor yardımına başvurmak gerekir.

Krup Hastalığı Neden Olur?

Krup hastalığının ana nedenleri arasında parainfluenza virüsü yer alır. Virüsün sebep olduğu krup, üst solunum yoluna bulaşarak enfeksiyona yol açar. Krup, çoğunlukla bebeklerde ve küçük yaş çocuklarda görülen bir hastalıktır. Fakat erkek çocukların krup hastalığı kapma riski, kız çocuklara nazaran daha yüksektir. Hastalığın en sık rastlandığı yaşlar 1,5 ile 2 yaş aralığıdır. Krup hastalığı, bir çocuktan diğerine hava yoluyla geçebilir. Krup hastalığı taşıyan çocukların öksürüğü aracılığıyla havaya yayılan virüs partiküllerinin solunması, hastalığın bulaşmasını kaçınılmaz hale getirecektir ancak virüs partikülleri oyuncak ve benzeri yüzeylerde de hayatta kalabilir. Dolayısı ile ortak kullanılan oyun alanları, oyuncaklar ve diğer eşyalar virüsün bulaşmasına yol açabilen etkenler arasında yer alır. Viral bir virüs olan krup, belirli aylarda bulaşma oranı artan bir hastalıktır. Özellikle kış aylarında çocuğunuzu hastalıklara karşı korumaya özen göstererek krup gibi virüslerin bulaşmasını da önleyebilirsiniz. Bu dönemlerde parklara ve ortak alanlara yapılan ziyaretleri azaltmakta fayda vardır. Çocuğunuzu hasta olduğunu düşündüğünüz diğer çocuklardan koruyarak da hastalığın yayılma riskini azaltabilirsiniz.

Krup Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Hafif geçirilen krup hastalığı için herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Hafif seyreden krup, genellikle 3 ile dört gün içerisinde etkileri azalarak iyileşecektir. Bu süreçte çocuğunuzu sakinleştirmek ve rahatlatmak için çabalamalısınız. Çocuklar, her ne kadar hafif geçiriyor olsalar da panik yapabilir. Bu durumda çocuğunuzu sakinleştirmeli ve nefes alışverişlerini yavaşlatmalısınız. Krup hastalığının semptomları, çocuğunuz nefes yolunu zorladıkça ciddileşebilir. Bu nedenle şiddetli öksürüklerden kaçınmak ve boğazı rahatlatacak ılık içecekler tüketmek yararlı olacaktır. Çocuğunuzun ateşi yükselirse ve panik hali artarsa doktorunuza danışarak ateş düşürücü ilaçlara başvurabilirsiniz. Herhangi bir ilaç kullanımından önce doktor onayı almanız çok önemlidir.

Hastalığın semptomları 4 günün ardından devam ediyor ve şiddetleniyor ise doktora görünmeniz mühimdir. 4 günden fazla süren hafif krup hastalıkları için de aynı durum geçerlidir. Krup, atlatıldıktan sonra tekrar ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Böyle bir durum yaşanması halinde doktor yardımına başvurmak en doğru olandır. Doktora görünülmesi gereken bir diğer durum ise 6 aydan küçük çocuklarda krup semptomlarının gözlemlenmesidir. Bu durumda doktorunuz ile iletişime geçmeyi kesinlikle ertelememelisiniz.

Kruptan Nasıl Korunulur?

Çocukları krup gibi virüslerden korumak için dikkat edilebilecek birkaç püf noktası vardır. Bu püf noktaları krup hastalığının yanı sıra birçok bulaşıcı virüsten korunmak için uygulanan adımlardır. Hastalığın bulaşma seviyesini arttıran etkenlerden biri bilinçsiz davranmaktır. Soğuk algınlığı semptomları ile başlayan krup hastalığı, bilinçli davranışlar ile bulaşması önlenebilen bir hastalıktır. Çocuğunuzda soğuk algınlığı semptomları görürseniz, park gibi ortak oyun alanlarından bir süre uzak kalmanız sağlıklı olacaktır. Bu sayede diğer çocuklara krup bulaşma riski azalır. Çocuğunuza krup bulaşmasını önlemek için dışarıdan eve geldiğinizde ellerini yıkamalı ve oyuncaklarını dezenfekte etmelisiniz. Ayrıca çocuklara öksürürken ağızlarını dirseklerinin içi ile kapatma alışkanlığı kazandırmak da yararlı olacaktır. Hijyene dikkat ederek çocuğunuzu kruptan koruyabileceğiniz gibi soğuk algınlığı ve grip benzeri diğer hastalıklardan da korumuş olursunuz.

Krup Hastalığı Nedir?

Nefes almayı engelleyen krup hastalığı, üst solunum yolunun bir enfeksiyonudur. Gırtlak, nefes borusu ve bronş tüplerinin etrafındaki şişmenin sonucu meydana gelen öksürük, bu hastalığın en belirgin semptomlarından biridir. Genellikle küçük çocuklarda görülen bu hastalık, sonbahar sonu, kış ve bahar aylarında ortaya çıkar. Peki krup hastalığı nedir? Krup hastalığı belirtileri? ve Krup hastalığı tedavisi nasıl olmalıdır? Hepsi ve daha fazlası için Avicenna Hastanesi olarak ele aldığımız bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Krup Hastalığı Belirtileri

  • Ağlama ve öksürmenin dışında endişe ve ajitasyon ile beraber yüksek sesle havlama şeklinde öksürük
  • Boğuk ses
  • Ateş
  • Gürültülü ya da zahmeti nefes alma
  • Burun akıntısı gibi semptomlar krup hastalığı belirtileri arasındadır.

Ne Zaman Doktora Görünmeli?

  • Hem nefes alırken hem de verirken, gürültülü ve tiz nefes sesleri çıkarması
  • Ağlamıyorken veya ajitasyon yapmıyorken, tiz solunum sesleri çıkarması
  • Salya akması ve yutma güçlüğü çekmesi
  • Endişeli ve heyecanlı ya da yorgun ve kayıtsız görünmesi
  • Normalden daha hızlı nefes alması
  • Nefes almak için mücadele etmesi
  • Burun, ağız ya da tırnak etrafında mavi veya grimsi bir cilt meydana gelmesi gibi durumlarda doktora gitmeniz gerekmektedir.

Krup Hastalığı Neden Olur?

Çoğunlukla viral bir enfeksiyon, parainfluenza virüsü, neden olur. Çocuğunuz öksürdüğünde veya hapşırdığında enfekte solunum damlacıklarını soluyarak bir virüse yakalanabilirler. Bu damlacıklarda yer alan virüs parçacıkları, oyuncaklarda ya da diğer yüzeylerde yaşayabilme potansiyeline sahiptirler. Çocuğunuz ise, kirlenmiş bir yüzeye dokunduktan sonra elini gözüne, burnuna ya da ağzına dokundurursa rahatlıkla bir enfeksiyon kapabilir.

Krup Hastalığı Kimlerde Daha Çok Görülür?

Bu hastalık için en riskli grup 6 ay 3 yaş grubudur. Bu grupta bulunan bebeklerde krup hastalığı daha şiddetli semptomlar gösterebilir. Çünkü bebeklerin hava yolu dardır ve enfeksiyona bağlı olarak meydana gelen şişlik, hava yolunun tıkanmasına neden olur.

Krup Tanısı

Doktora gittiğinizde, hastada ne gibi belirtilerin olduğu, ne zaman devam ettiği ve hangi durumlarda şiddetlenip azaldığı sorulur. Hasta hikayesi ve fizik muayene tanı için gayet yeterlidir. Hastanın solunum esnasındaki hareketleri izlenir, göğsü steteskopla dinlenir ve hastaya boğaz muayenesi yapılır. Gerekli görüldüğü takdirde akciğer grafisi gibi çeşitli görüntüleme tekniklerine de başvurulabilir.

Krup Tedavisi

Viral bir enfeksiyon olduğundan dolayı etkene göre bir tedavisi yoktur ancak bazı uygulama yöntemleri ile çocuklar rahatlatılabilir. Örneğin nemli hava ve buhar verilebilir. Eğer evde buhar makinesi yoksa, banyoda sıcak suyu açabilir ve kapıyı kapatabilirsiniz. Burada oluşan buhar, çocuğun içeride 5 – 10 dakika kalmasına yetecektir. Serin gecelerde pencereye açarak dışarının havasını solumak da rahatlatıcıdır. Ateşi varsa, ateş düşürücüler kullanılabilir. Aynı zamanda dik pozisyonda oturması daha rahat nefes almasını sağlayacaktır. Bunun dışında bol sıvı tüketilmesi de gerekmektedir.

Krup Hastalığı Nasıl Geçer?

  • Sık sık eller yıkanmalı
  • Çocuklar hasta olan herkesten uzak tutulmalı
  • Dirseğinin içine doğru öksürmesi ya da hapşırması teşvik edilmeli
  • Bu hastalığa yakalanan çocuklar en az 3 gün okul ya da kreş gibi kalabalık ortamlarda bulunmamalıdır.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Krup tekrarlar mı?

Bu hastalığa neden olan birçok sayıda virüs olduğu için tekrarlayabilir. Ancak bir çocuk çok sık aralıklar ile bu hastalığı geçiriyorsa, bu durumun alerji ya da reflüden kaynaklı olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır.

Krup hastalığına ne iyi gelir?

Hafif düzeyde seyreden vakalar olduğundan dolayı çoğunlukla 20 – 30 dakikalık bir soğuk buhar uygulaması, bol sıvı tüketimi ve ağrı kesici tüketmek yeterlidir.

Krup hastalığı bulaşıcı mıdır?

Evet, bulaşıcıdır ve enfekte olmuş çocuklar tarafından hapşırma ya da öksürük yoluyla bulaşır.

Yetişkinlerde krup hastalığı görülür mü?

Daha çok çocuklarda ve ergenlik dönemlerinde görülür. Yetişkinlerde oldukça nadir meydana gelir.

 

Avicenna Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktorları

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir