Hdl kolesterol yüksekliği ne anlama gelir

Hdl Kolesterol Yüksekliği Ne Anlama Gelir

hdl kolesterol yüksekliği ne anlama gelir

HDL ve LDL Kolesterol Ne İfade Ediyor?

HDL ve LDL Kolesterol Ne İfade Ediyor?

Kolesterol nedir?

Kanda bulunan ve en başta karaciğerdeki olmak üzere pek çok hücre tarafından doğal olarak üretilen kolesterol; mumsu bir yapıya sahiptir ve lipid, yani yağ türüdür. Vücudun sağlıklı hücreler oluşturabilmesi için; bazı hormonlar ve D vitaminin oluşumuna destek olması için belli miktarda kolesterole ihtiyaç duyulmaktadır. Fakat, kolesterol suda çözünmediği için kana kendiliğinden geçemez ve yalnız başına vücuda yayılamaz. Bu taşınmaya yardımcı olması için karaciğer tarafından lipoproteinler üretilir. Vücuttaki kolesterolü taşıyan lipoproteinler; düşük yoğunluklu lipoprotein yani LDL ve yüksek yoğunluklu lipoprotein yani HDL olarak ikiye ayrılmaktadır.

  • HDL: HDL kolesterol, diğer adıyla “iyi kolesterol” olarak bildiğimiz bu tür; LCD kolesterolün, vücuttan atılabilmesi için karaciğere geri dönmesine yardımcı olur. Böylelikle, atardamarlarda kolesterol plağı birikimi önlenmiş olur.
  • LDL: “Kötü kolesterol” olarak adlandırılan LDL kolesterolün görevi; kolesterolü ve vücudun enerji için kullanmakta olduğu yağ türündeki trigliseritleri atardamarda iletmektir. LDL kolesterolün yüksek olması ile arter duvarlarında meydana gelecek birikmeler, parçalanarak pıhtı atımına yol açabilir. Bu durum kalp başta olmak üzere, pek çok organdaki kan akışı düzenini bozmaya sebep olabilir.

Kısacası; LDL olan tür, kan dolaşımı içindeki kolesterolün dağılımını sağlarken; HDL, karaciğer ve dokular içindeki kolesterolün taşınmasında rol oynar. Toplam kolesterol veya diğer adı ile total kolesterol ise kandaki mevcut her iki kolesterol çeşidinin toplam değeridir.

Kolesterol değerim yüksek çıkarsa ne olur?

Kolesterol değerlerinin yüksek seviyelerde gözlemlenmesi; damarlarda sertleşmeye neden olabilirken, kan damarlarında yağ birikintilerinin gelişmesine de yol açabilir. Sözünü ettiğimiz bu birikintiler, kolesterol plakları olarak da adlandırılır. Zaman geçtikçe büyüyebilen bu plaklar, damarlardaki kan akışını zorlar ve farklı sağlık sorunlarına kapı aralar.

Yüksek kolesterol değerimi nasıl azaltabilirim?

Yüksek kolesterolün nedeni kalıtsal olabilir; fakat daha yaygın olarak sağlıksız yaşam tercihlerinin sonucunda meydana gelir. Sağlıklı bir diyet programı uygulamak, düzenli aktivitelerde bulunmak, egzersiz yapmak ve gerekli görülmesi durumunda ilaç desteğine başvurmak; yüksel kolesterol değerinin azaltılmasına destek olabilir.

HDL kolesterol yüksekliği nedir, neden olur?

Kolesterol, vücudun hücreler oluşturmak, vitaminler ve diğer hormonları üretebilmek için ihtiyaç duyduğu mumsu bir yapıdır. Vücutta karaciğer tarafından üretilen kolesterol, hayvansal gıdalar aracılığıyla dışardan alınabilir ancak bu yağlar, karaciğerde fazla kolesterol üretmesine neden olabilir ve fazla kolesterol birçok hastalığa kapı aralar. 

Kanınızdaki kolesterol miktarı arttıkça kalp hastalığı ve felç gibi daha yüksek kardiyovasküler hastalık riskine katkıda bulunur. Bununla birlikte vücudunuzun da bununla savaşmak için bazı yöntemleri var. 
İki tür kolesterol vardır: Kötü olan LDL kolesterol ve iyi olan HDL. 
Peki, HDL kolesterol yüksekliği nedir, neden olur? HDL kolesterol yüksekliği kaç olmalıdır?

HDL KOLESTEROL NEDİR?

Yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterol, "iyi" kolesterol olarak bilinir çünkü kötü kolesterol olarak bilinen diğer kolesterol formlarını kan dolaşımınızdan uzaklaştırmaya yardımcı olur.

HDL kolesterol, fazla kolesterolün vücuttan uzaklaştırılmasına imkân sağlar. Kolesterolün kanda yüksek çıkmasının kan damarlarına zarar verir. Vücutta bulunan yüksek kolesterolün uzaklaştırılmasına olanak sağlayan HDL kolesterol, damar sağlığının korunmasında oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bununla birlikte HDL kolesterol, LDL kolesterolü tamamen ortadan kaldırmaz. Kan kolesterolünün sadece üçte biri ila dörtte biri HDL tarafından taşınır. Bu nedenle kötü kolesterolün yükselmemesi için dengeli beslenme son derecek önemlidir. 

HDL kolesterolün açılımı ise High Density Lipoprotein olarak bilinir. 
HDL kolesterolün yüksek çıkmasının, kalp sağlığının iyi bir şekilde korunduğuna dair bir gösterge olduğu söylenebilir. Kalp hastalıklarıyla mücadele edilmesinde de HDL kolesterol oldukça etkilidir. 
Ayrıca vücutta D vitamininin sentezlenmesinde HDL kolesterol rol alır.
HDL kolesterolünün sağlıklı bir vücutta bazı proteinlerin üretiminde de görev aldığı bilinmektedir. 

HDL KOLESTEROL YÜKSEKLİĞİ NEDEN OLUR?

HDL kolesterol seviyeleri bazen yüksek çıkabilir ve iyi kolesterolün yüksek olmasında bir sakınca görülmez. HDL kolesterol veya "iyi" kolesterol söz konusu olduğundan genellikle daha yüksek seviyeler hedeftir ancak elbette bunun da bir sınırı var. 

Sağlık uzmanları, erkeklerin desilitre (dL) başına 40 ila 60 miligram (mg) HDL seviyesini hedeflemesi gerektiğini ve kadınların kalp hastalıklarına ve felce karşı korunmak için 50 ila 60 mg/dL'yi hedeflemesi gerektiğini belirtiyor. 
Birkaç şey HDL seviyenizi 60 mg/dL'nin üzerine çıkarabilir. Genetik yapı, beslenme, hormonal bazı sorunlar ve HDL seviyelerini yükselten bazı ilaçlar HDL seviyenizin daha yüksek olmasına neden olabilir. Bunlardan bazıları HDL seviyelerinizi dengelemeye yardımcı olur. 

Bununla birlikte HDL kolesterol seviyelerinin yüksek olması genellikle sağlıklı ve iyi kabul edilir ve yüksek HDL seviyeleri de genellikle endişe konusu değildir ancak bunun da bazı zararları olabileceğine dair yeni araştırmalar olduğunu biliniyor. Damar içinde meydana gelebilecek olan daralmaların HDL kolesterolün yükselmesinin nedenlerinden birisi olarak ifade edilebilir.

Çok yüksek HDL seviyeleri için endişe etmeseniz de, HDL seviyelerinizi de genel kabul görmüş sınırlarda tutmak sağlığınız için daha faydalı olacaktır. Kötü kolesterolü yükselten kırmızı et, kızarmış yiyecekler ve sağlıksız yağlar iyi kolesterolün fazla yüksek çıkmasının nedenleri arasındadır. 

Düşük HDL, iyi kolesterolün vücutta düşük miktarda bulunmasının ise ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. HDL seviyesinin düşük olması; iç organlarda, kalp ve damar sağlığında hatta genel sağlık durumunda sorunlara yol açabilmektedir.

HDL değerleri düşük olan kişilerin yaşam kalitesini yükseltmek için zararlı alışkanlıklardan uzak durulması gerekir. 

HDL KOLESTEROL YÜKSEKLİĞİ KAÇ OLMALIDIR?

Kolesterolün kanda yüksek miktarlarda bulunmasının sağlık için tehlikelidir. HDL, vücutta bulunan fazla kolesterolün uzaklaştırılmasında ve damar sağlığının korunmasında etkilidir. HDL kolesterolün yüksek olmasının endişelenmeyi gerektirecek bir duruma neden olmadığı bilinmektedir.


HDL kolesterolün normal değerlerinde bulunması kalp ve damar sağlığının oldukça iyi bir durumda olduğunun göstergesidir.

Sağlıklı yetişkinlerde HDL kolesterol değerinin kadınlarda ve erkeklerde farklı değerlere sahiptir.

Erkeklerde HDL kolesterol değeri, 50 mg/dL'nin üzerinde olmalıdır
Kadınlarda ise HDL kolesterol değerinin 40 mg/dL üzerinde olmalıdır
HDL kolesterol düzeyinin 40 mg/dL değerinin altında bulunması durumunda önlem alınması gerekecektir. 

HDL Kolesterol Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Haberler

Sağlık

Hastalıklar

HDL Kolesterol Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Kolesterol, insan vücudunda tüm hücrelerde bulunan yağ türü bir maddedir. Kan dolaşımında bulunan kolesterolün yaklaşık %75'i hücreler tarafından üretilirken, geri kalanı ise yiyeceklerden karşılanır. Sağlıklı doku oluşumunda ve bazı hormonların sentezlenmesinde de kolesterol oldukça önemlidir. Ancak kolesterol, suda çözünmediği için kana kendiliğinden karışamaz ve bazı maddeler üretilir. Bu maddeler, karaciğer tarafından meydana getirilerek kan dolaşımına taşınır. Kolesterolü taşıyan maddeler, düşük yoğunluklu olan LDL ve yüksek yoğunluklu olan HDL olmak üzere ikiye ayrılır. Peki HDL kolesterol nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Değerleri kaç olmalıdır? İşte detaylar...

Kolesterolün, kan dolaşımında yüksek miktarda bulunması damarlarda olumsuz durumlara yol açar. Bundan dolayı HDL, kolesterolü kandan uzaklaştırdığı için iyi kolesterol olarak tanımlanır. Eğer damarlarda gerekenden fazla kolesterol birikirse, kolesterol molekülü atar ve damar çeperinde başka bir madde ile birleşir. Bununla birlikte halk arasında damar sertliği olarak da bilinen aterosklerotik plak oluşur. Bu plaklar ise damarların esnekliğine zarar vererek damarları daraltır. Kolesterolün birikmesi sonucunda ise damarlardan organlara beslenme gerçekleşemez ve kalp, beyin gibi organlar zarar görür. Dünyada en yaygın ölüm sebeplerinin başında kolesterolün neden olduğu kalp damar hastalıkları gelir. Hastalıkların tanısı için HDL kolesterolü tek başına değerlendirilmemelidir. Bundan dolayı LDL, total kolesterol de HDL ile birlikte ele alınmalıdır. İnsan sağlığı için oldukça önemli olan HDL kolesterol ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

HDL Kolesterol Nedir?

HDL Kolesterol Nedir?

Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Değerleri Kaç Olmalıdır?

Değerleri Kaç Olmalıdır?

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Hdl Kolesterol Nedir? Hdl Kolesterol Kaç Olmalı? Yüksekliği Ve Düşüklüğü Nedenleri

Kolesterol insanlar da dahil olmak üzere bütün memeli canlıların hücrelerinde ve kan dolaşımında bulunan ve bütün memeli canlılar için gerekli olan yağımsı bir maddedir.

HDL Kolesterol Nedir?

HDL, lipoproteinlerin yüksek yoğunluğunu ifade etmektedir. Bu durum iyi kolesterol anlamına gelmektedir. Bunun sebebi dokulardaki fazla kolesterolleri alıp metabolize ederek vücuttan atılması için karaciğere taşır. HDL bir tıbbı terimin kısaltılmasıdır. Açılımına ise high density lipoprotein denmektedir.

LDL ise lipoptroteinlerin düşük yoğunluğu anlamına gelmektedir. Bu duruma ise kötü kolesterol denmektedir. İnsan vücudundaki atardamarlarda kolesterol birikmesine LDL seviyesi sebep olmaktadır.

HDL Kolesterol Kaç Olmalıdır?

Normal insanlarda HDL kolesterol değerleri erkeklerde ve kadınlarda farklılık göstermektedir. Erkeklerde 40 mg/dl altı HDL kolesterol değerinin düşük olduğu anlamına gelmektedir. 40 mg/dl ile 60 mg/dl arası HDL kolesterol değeri ise iyi anlamına gelmektedir. 60 mg/dl ve üstü HDL kolesterol değeri ise daha iyi anlamına gelmektedir.

Kadınlarda HDL kolesterol değerleri ise 50 mg/dl altı HDL kolesterol değeri düşük anlamına gelmektedir. 50 mg/dl ile 60 mg/dl arası HDL kolesterol değeri iyi anlamına gelmektedir. 60 mg/dl ve üstü HDL kolesterol değeri ise çok iyi anlamına gelmektedir.

Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedenleri

HDL düşüklüğü olan kişiler kalp ve damar hastalıkları riski bulunmaktadır. Vücutta yeteri kadar HDL bulunamaz ise kandan kolesterol temizlenemez ve böylece damarlarda sertleşmeye ve plak oluşumuna neden olur. HDL kolesterol düşüklüğü nedenleri aşağıda belirtilmiştir.

- Beslenmede düzensizlik
- Fazla kilo alınması
- Diyabet hastalığının tedavi edilmemiş olması
- Fiziksel aktivite yapmamak
- Genetik etkenler
- Kullanılan bazı ilaçların yan etkileri

HDL yüksekliği ise kişilerin endişelenmelerini gerektirecek bir durum değildir. Bu durum insan sağlığı için iyi bir durumdur. HDL seviyesinin yüksek olması kişilerde kalp sağlığının çok iyi olduğu anlamına gelir. HDL seviyesinin çok yüksek çıkması ise damar içi duvarların daralması söz konusudur. Fakat bunun nedeni hakkında çalışmalar bulunamamıştır.

HDL Düşüklüğünde Yapılması Gerekenler

- Haftanın belirli günlerinde 30 dakika ile 60 dakika arasında egzersiz yapılmalıdır.
- Tütün kullanımı kolesterol seviyesini düşürür. Bu sebeple sigara kullanımı bırakılmalıdır.
- Kolesterol seviyesinin iyi duruma gelmesi için kilonun kontrollü olması gerekir. Ayrıca HDL seviyesine etkisi dışında fazla kilolu olmak başta kalp olmak üzere birçok hastalığı da beraberinde getirir.

HDL Kolesterol nedir? HDL yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

HDL KOLESTEROLÜ NEDİR?

HDL kolesterolü iyi kolesterol olarak tanımlanan ve düşük olması durumunda ciddi sağlık problemlerine yol açan bir proteindir.

Sağlıklı bir vücutta birtakım proteinlerin üretimi ile birlikte özellikle D vitamininin sentezlenmesinde görev alan HDL kolesterolü aynı zamanda kalp hastalıkları ile mücadele etmeye de yardımcı olmaktadır. Bu nedenle HDL kolesterol seviyesinin yüksek olması gerekmektedir.

HDL kolesterolü olarak tanımlanan moleküller damarlardaki kötü kolesterolü karaciğere taşımakla görevlidirler. Damarlarda plak oluşumunu engellemekte ve böylece damar sertliği ve tıkanıklığı problemlerinin önüne geçilmektedir.

LDL ise, düşük yoğunluklu lipoproteinler anlamına gelir. Buna “kötü” kolesterol denir, çünkü yüksek LDL seviyesi, atardamarlarınızda kolesterol birikmesine neden olur.

KOLESTEROL DEĞERLERİ KAÇ OLMALIDIR?

Günümüzde bireyler için yüksek kolesterol olup olmadığını belirleyen kolesterol seviyeleri tek başına göz önüne alınmaz. Bu kolesterol değerlerinin yanı sıra kalp hastalığı için başka risk faktörlerinin varlığı da durumun değerlendirilmesinde kullanılır. 

Günümüzde kullanılan kılavuzlara göre başka bir kalp rahatsızlığı riski olmayan bireylerde açlık sonrası gerçekleştirilen lipid testinden elde edilen kan kolesterol düzeyi değerleri içinde toplam kolesterol 200 mg/dl altında ise ideal, 200-239 mg/dl arası sınırda, 240 mg/dl üzeri ise yüksek olarak değerlendirilir.

Yine aynı testte görülen LDL kolesterol düzeyi 130 mg/dl altında iken ideal, 130-159 mg/dl arası sınırda, 160 mg/dl üzeri ise yüksek olarak nitelendirilir. Buna karşılık testte HDL kolesterol düzeyi 40 mg/dl altında görüldüyse, bu durum tehlikeli olarak görülür.

HDL kolesterol düzeyinin sağlıklı ortalamasının kadınlarda 40 mg/dl ve erkeklerde 50 mg/dl üzeri olduğu kabul edilmektedir.

Nadir durumlarda, yüksek kolesterol, kalıtsal olarak aileden gelen hiperkolesterolemiden kaynaklanır. Bu genetik bozukluk karaciğerin LDL'yi temizlemesini önler. Yapılan araştırmalara göre bu durumdan etkilenen yetişkinlerin çoğunun toplam kolesterol seviyeleri 300 mg/dL üzerinde ve LDL seviyeleri ise 200 mg/dL üzerindedir.

İYİ KOLESTEROL NASIL YÜKSELTİLİR VE KÖTÜ KOLESTEROL NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Kolesterol düzeyinizi iyileştirmek için yapabileceğiniz birçok şey bulunmaktadır.

Diyet: İyi yağlara odaklanarak, lif alımınızı artırarak ve kırmızı et tüketiminizi azaltarak kalp-sağlıklı bir beslenme tarzı benimseyin. Trans yağları kesmek uygundur.

Egzersiz: Hareketsiz bir yaşam tarzına veda edin ve haftada en az beş gün 30 dakika orta ila yüksek yoğunluklu egzersiz yapmaya çalışın.

LDL düşürücü ilaçlar: Doğal çabalar işe yaramazsa, doktorunuz kolesterol sayılarınızı olması gereken yere getirmenize yardımcı olacak ilaçlar yazabilir.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

HDL kolesterol nedir? HDL kolesterol yüksekliği veya düşüklüğü ne demek? HDL normal değer aralığı kaç olmalı?

Bütün farklı memeli canlılar için kolesterol hayati bir değer taşımaktadır. Yağımsı bir madde olan kolesterol farklı organlarda yer alır. Özellikle hücre ve kan dolaşımında bulunan kolesterol, sağlıklı bir yaşamın temel taşlarından biri olarak öne çıkmaktadır. Bu sebepten mutlaka belirli bir değer aralığında bulunması önemli potansiyel teşkil ediyor. Yapılan testler sonucu belirlenmiş referans aralığında bulunan kişi, bu konuda herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığını anlatır. Ancak düşüklüğü karşısında farklı problemler ortaya çıkabilir.

HDL kolesterol nedir? HDL normal değer aralığı kaç olmalı?

HDL kolesterol değeri normal insanlar açısından erkek ve kadınlarda farklılık yaratabilmektedir. Erkekler açısından ilk olarak ele alındığında 40 mg/dl altında çıkan değerlerin risk taşıdığını söylemek mümkün. Bu doğrultuda 40 mg/dl ila 60 mg/dl aralığının erkekler konusunda sağlıklı bir değeri gösterdiği dile getirilebilir. Diğer taraftan 60 mg/dl üzerinde değerler ise kişinin çok daha sağlıklı olduğunu anlatan bir gösterge olarak öne çıkıyor.

Kadınlar açısından kolesterol olarak HDL değeri ele alındığı zaman 50 mg/dl altında çıkan değerler sağlıksız bir durumu göstermektedir. Bu noktada kadınlar için sağlıklı bir değer olarak 50 mg/dl ila 60 mg/dl miktar aralığı referans olarak ele alınabilir. Aynı şekilde erkeklerde olduğu gibi kadınlar adına 60 mg/dl üzerinde çıkan değerler, çok daha sağlıklı bir durum yaşandığını anlatan göstergedir.

Çocuklar konusunda ise bu gösterge yaş aralığına ve cinsiyete bağlı olarak farklılık yaratabilmektedir. Böyle durumlarda yapılacak olan değer uzman doktor kontrolü altında standarda bağlı olarak yaş grubuna göre ele alınır. Her ne kadar çocuklarda pek öne çıkması bile yine de belli bir standart değerinin yer aldığını söylemek mümkün.

HDL kolesterol yüksekliği veya düşüklüğü ne demek?

Kolesterol yani HDL değeri açısından ele alındığında standardın üzerinde yüksek çıkmasının aksine, bu değerin düşük olması tehlike arz etmektedir. Özellikle HDL düşüklüğü olan kişiler kalp ve damar hastalıkları ile karşı karşıya kalabilir. Özellikle yeterli oranda HDL değeri ölçümü yapılamaz ise kan üzerinden kolesterol temizlenemez. Bu doğrultuda damarlar sertleşmeye başlar ve zaman içerisinde plak oluşumu meydana gelir. HDL yani kolesterol düşüklüğüne belli başlı bazı etmenler sebep olabilmektedir.

- Aşırı kilo,

- Dengesiz ve sağlıksız beslenme,

- Egzersiz ve fiziksel aktiviteden uzak durma,

- Genetik etkenler,

- Diyabet hastalığı bulunan kişiler,

- Kullanılan birtakım ilaçların ortaya çıkardığı yan etkileri,

Bu tür durumlar yapılan test çözümleri ile beraber HDL değerinin altında çıkmasına neden olmaktadır. Erken zamanda ele alınacak olan test ve tedavi ile beraber sorundan kurtulma şansı bulunmaktadır. Tabii öncelikle gerekli tahliller üzerinden sorunun kökenine inilmeli ve buna göre çözüm üretilmelidir.

Diğer taraftan yapılan test çözümü ile beraber HDL değerinin yüksek çıkması herhangi bir endişe edecek durum değildir. Aksine insan sağlığı açısından önemli bir potansiyel teşkil ettiğini söylemek mümkündür. Ele alınan test üzerinden HDL değerinin yüksek çıkması kişinin kalp sağlığının yüksek olduğunu gösterir. Diğer taraftan HDL değerinin yüksek çıkması ise duvar içi damarlarda bazı daralmalar yaratmaktadır. Ancak bunun neden kaynaklandığını dair henüz kesin bir sonuç bulunmuyor. Bu konuda ele alınmış olan çalışmalar hala günümüzde devam etmektedir.

HDL değerinin istenilen standart içerisinde kalması için günlük yaşamda ele alınması gereken belli başlı bazı hususlar bulunmaktadır. Öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenmek büyük öneme sahiptir. Her türlü yiyecek ve sebze meyveden belirli oranlarda alınması gerekir. Aynı zamanda bol su içilmeli ve düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır. Gün içerisinde hareketsiz kalmamak adına, yarım saat ya da 1 saat yürüyüş ve koşu önemli bir potansiyel teşkil ediyor. Böyle durumlarda kolesterol vücut içerisinde dengeli ve sağlıklı biçimde tutulabilmektedir. HDL değerini dengede ya da yüksek tutmak için sağlıklı yaşam en önemli unsurdur.

Hdl Kolesterol Nedir, Kaç Olmalıdır? Hdl Kolesterol Yüksekliği Ve Düşüklüğü Neden Olur?

 HDL Kolesterol Nedir?

 HDL kolesterolü iyi kolesteroldür. Görevleri arasında kötü LDL kolesterol moleküllerini karaciğere taşımak bulunur. Düşük olması durumunda ciddi sayılabilecek sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle ideal seviyede kalması gerekir. D vitamini üreticisi olan HDL kolesterolü düşüklüğü durumunda damar sorunları görülebilir. Bu durum damar sağlığı açısından zararlı olduğu gibi kalp sağlığını etkileyebilir.

 HDL Kolesterol Kaç Olmalıdır?

 HDL kolesterolünün kadınlarda en az 40 mg/dL, erkeklerde 50 mg/dL seviyesinin üzerinde olması gerekmektedir. HDL kolesterolünün bu seviyenin üzerinde olması yetmez. LDL kolesterol seviyesinin 130 mg/dL, totalin ise 200 mg/dL'nin olması gerekecektir.

 HDL Kolesterol Yüksekliği Neden Olur?

 HDL kolesterol seviyesinin normalin çok fazla üstünde olması haricinde yükselmesi herhangi bir soruna neden olmamaktadır. Damar içi daralmalar meydana geldiği durumlar, HDL kolesterolünün yükselmesine neden olarak gösterilir. Ancak nedeni hakkında kesin bilgi söz konusu değildir. HDL kolesterol seviyesinin normal yüksekliği, kalp sağlığının iyi korunduğu anlamına geldiği belirtilmektedir.

 HDL Kolesterol Düşüklüğü Neden Olur?

 HDL kolesterolü düşüklüğünde genellikle beraberinde LDL kolesterol seviyesinin yüksekliği eşlik etmektedir. Çeşitli bazı nedenlere bağlı düşüşler yaşanabilir.

Yüksek tansiyon durumu HDL kolesterolünün düşüklüğüne neden olabilir.

Tiroit bezinin yetersiz olması durumlarında düşüş görülebilir.

Karaciğer ve böbreklerde rahatsızlıklara HDL düşüklüğüne yol açabilir.

Kan yağı yüksekliği ve diyabet HDL kolesterol düşüklüğü nedenleri arasında sayılabilir.

HDL Kolesterolü Nasıl Yükseltilir?

 HDL kolesterol seviyesinin düşmesi insan sağlığı için tehdit oluşturabilen durumdur. Bu nedenle yüksek seviyede tutulması gerekir. HDL kolesterolünü yüksekte tutmak için beslenme alışkanlığına dikkat edilmesi gerekir. Yağlı ve hazır ürünler yerine, taze ve sebze-meyve ağırlıklı beslenilmelidir. Doymuş yağ oranı yüksek olan gıdalardan uzak durulması HDL kolesterolünü yükseltmek için gereklidir.

 HDL Kolesterolü Düştüğüne Neler Yapılmalı?

 HDL kolesterolü düşüklüğünün anlaşılması için kan testlerinin yapılması gerekir. Tetkik sonrası uzmanların tavsiyelerine dikkat edilmelidir. Belirtilen beslenme düzenine uyulmalı, kullanılması gereken ilaçlar varsa mutlaka kullanılmalıdır.

HDL kolesterol nedir, değeri kaç olmalıdır? HDL kolesterol düşüklüğü ile yükseliği nedenleri ve belirtileri

Sağlıklı yetişkin bir bireylerde kalp ve damar hastalılarının oluşum riskini azaltmak için HDL kolesterolünün kandaki seviyesi kadınlarda 40 mg/dL ve erkeklerde 50 mg/dL’nin üzerinde olmalıdır. HDL düzeyinin kanda tek başına yüksek olması yeterli değildir. Aynı zamanda LDL kolesterolünün 130 mg/dL ve total kolesterol seviyesinin de 200 mg/dL altında bulunması gerekir.

HDL kolesterol düşüklüğü nedenleri;

HDL kolesterolün kandaki seviyesinin düşük olmasıyla birlikte, kanda LDL kolesterol seviyesi yükselir. LDL kolesterol kanda kolesterolün depolanmasını sağlayan kolesterol çeşididir. LDL kolesterolün kanda yükselmesi birçok ciddi kalp damar hastalığının oluşmasını sağlar. HDL kolesterolün düşük çıkmasının çeşitli nedenleri olabilir. Bunlar:

- Ailesel olarak hiperlipidemi yani kan yağlarının yüksek olması durumu,

- Şeker hastalığı,

- Yüksek tansiyon,

- Pankreas iltihabı,

- Tiroit bezinde yetersiz çalışma,

- Çeşitli karaciğer ve böbrek hastalıkları,

- Sigara tüketimi,

- Yaşlılık,

- Yanlış beslenme alışkanlıkları,

- Fazla kilolar şeklinde sıralanabilir. Ayrıca Türkiye’de genel olarak HDL kolesterol seviyesi düşüktür.

HDL kolesterol yüksekliğinin nedenleri;

Kanda HDL kolesterol seviyesinin yükselmesi beraberinde LDL kolesterol seviyesinde düşüklük meydana getirir. Bu sebeple kalp damar sağlığı korunmuş olunur. HDL kolesterolün yüksek çıkması iyi bir durumdur. Birazdan sıralayacağımız HDL kolesterol yüksekliğinin nedenlerini, HDL kolesterolü düşük olan kişiler uyguladığında HDL kolesterol seviyeleri yükselecektir. İşte nedenler:

- Sigara tüketiminin olmaması

- Vücudun fazla kilosunun bulunmayıp ideal şeklinde olmasıdır.

- Hareketli yaşam tarzı

- Omega-3 yönünden zengin beslenme

EOS nedir? EOS kan değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri

HDL kolesterol düşüklüğü belirtileri;

HDL kolesterolün düşük olması ile birlikte LDL kolesterol yükselir bu nedenle ortaya kalp damar sistem ile ilgili belirtiler ortaya çıkar.

Göz kapaklarının alt kısmında kolesterolün birikmesinden dolayı oluşmuş olan yapılar görülebilir.

- Göğüs ağrısı

- Bulantı

- Aşırı yorgunluk

- Nefes darlığı

- Sırt, üst karın boşluğu, çene ve boyun bölgelerinde ağrı

- Ayaklarda ve ellerde uyuşukluk, soğukluk hissi

- Aktivite ya da egzersiz yapıldığında ayaklarda ağrı hissi

- Ayak tırnaklarında kalınlaşma

- Ciltte solgunluk

- Yaraların geç iyileşmesi

HDL kolesterol yüksekliğinin belirtileri;

HDL kolesterolünün yüksek olması istenilen bir durumdur. HDL kolesterolünün yüksek olması halinde vücudun bir ihtiyacı olan kolesterol damarlarda birikmeden karaciğere gönderilir. Kanda birikmesine izin vermeyen ise HDL kolesteroldür. HDL kolesterolü yüksek olan kişiler rahat bir şekilde hareket edebilir, kalp damar hastalıkları ve bu hastalıklara bağlı olan rahatsızlıkları yaşamazlar. Sağlıklı ve rahat hareket edebilirler. Elbette bunun sürdürülebilir olması için hareketi yaşam tarzı benimsenmelidir. Doğru ve yeterli beslenme sağlanmalı ve sigara tüketilmemelidir.

False

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede