sadece tc kimlik no ile ne yapılabilir / T.C kimlik no kısıtlama nasıl yapılır?

Sadece Tc Kimlik No Ile Ne Yapılabilir

sadece tc kimlik no ile ne yapılabilir

Vatandaşlık numarasıyla y&#;zlerce bilgi

Haberin Devamı

“E-devlet” uygulaması sayesinde pek çok bilgiye ulaşılması mümkün hale geldi. Vatandaşların ya da iş dünyasının devlet kurumlarıyla olan ilişki ve işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleştirilmesi olarak tanımlanan e-devlet uygulaması, internetin yaşamımızda daha etkin rol üstlenmesiyle kamu hizmetlerini, vatandaşın daha kolay ulaşabileceği bir konuma getirdi.

Devleti vatandaşına yakınlaştırmada önemli bir fırsat sunan internet, aynı zamanda kişisel ve özel bilgilere de ulaşılabilmesine olanak sağlıyor.

Bir kişinin internet ortamında sadece TC kimlik numarasını kullanarak o kişiyle ilgili yüzlerce bilgiye ulaşılabiliyor.

Örneğin bir kurumun internet sitesinin ilgili kısmına yazılacak TC Kimlik numarası ile o kişinin adı, soyadı, doğum tarihi gibi bilgilere erişilebiliyor. Doğum tarihi ve ad soyad bilgilerini bir başka kurumun internet sitesinde kullanarak bu kez o kişinin ikametgah adresi elde ediliyor. Adres bilgileriyle bir başka kurumun internet sitesinden nüfus cüzdanı bilgilerine, vergi numarasına, SSK veya Bağ-Kur numarası gibi bilgilere ulaşılabiliyor.

ZİNCİRLEME SİSTEM

Bunun gibi “zincirleme şeklinde” elde edilen her yeni bilgi ile bir başka kurumun internet sitesinden öteki kişisel bilgilere ulaşılabiliyor.

Elde edilen bu bilgilerle de söz konusu kişinin telefon numarasından, aldığı maaşın miktarına, maaşına ne oranda zam yapıldığına, kaç yıldır çalıştığına, Bağ-Kur maaşını hangi bankanın şubesinden çektiğine, diploma notunun kaç olduğuna, su, elektrik ve telefon faturalarına ve ÖSS'den aldığı puana kadar pek çok bilgiye ulaşmak mümkün hale geliyor.

KEY ÖDEMESİ ALMIŞ MI?

Örneğin Sosyal Güvenlik Kurumu'nun “seafoodplus.info” adresinden, kişinin sosyal güvencesinin olup olmadığı, adı, soyadı, doğum tarihi, kızlık soyadı, işe giriş tarihi, aldığı maaş ve zam oranları, kaç yıldır sigortalı olarak çalıştığı, ilgili aylar içinde kaç gün işe gittiği, ne kadar devamsızlık yaptığı, kaç değişik iş yerinde çalıştığı, prim ödeme gün sayısı, SSK sicil numarası gibi bilgilere kolayca ulaşmak mümkün.

Buradan alınan bilgiler ışığında, SSK sicil numarası ya da TC kimlik numarası ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş'ye ait “seafoodplus.info” adresine girilerek kişinin ne kadar Konut Edindirme Yardımı aldığı da bulunabiliyor.

Aynı şekilde, TC kimlik numarası kullanılarak Sosyal Sigortalar Kurumunun internet sitesinden anne ve baba adı ile gün ay yıl olarak doğum tarihi bilgileri elde edilebiliyor.

Kişinin anne ve baba adı bilgileri ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün internet sitesindeki kimlik numarası sorgulama sayfasından nüfus cüzdanında yer alan aile sıra no, cilt no, birey sıra no, mahalle ve köy bilgilerine de erişilebiliyor.

MESLEĞE NE ZAMAN BAŞLADI?

TC kimlik numarası ile kişinin Bağ-Kur Genel Müdürlüğünün web sayfasından Bağ-Kur'lu olup olmadığını da öğrenmek mümkün.

Bağ-Kur'lu ise mesleğe kabul tarihi, emekli olup olmadığı, Bağ-Kur'a olan borcu, kaç gün hizmet verdiği, Bağ-Kur aylığını hangi bankanın hangi şubesinden aldığı, en son maaşını hangi tarihte aldığı, mesleğini hangi ilde icra ettiği, vergi numarası, Bağ-Kur sağlık hizmetinden yararlanıp yararlanmadığı, sağlık priminin kesilip kesilmediği de ortaya çıkıyor.

Elde edilen bilgilerle Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinden söz konusu kişinin evinin bulunduğu cadde, sokak, kapı numarası gibi açık adresine ulaşılabiliyor. Buradaki adres bilgileri kullanılarak ise Türk Telekom'un internet sitesinden kişinin telefon numarası varsa mail adresi, fatura borcu ve faturanın son ödeme tarihi öğrenilebiliyor.

BAŞARILI BİR ÖĞRENCİ Mİ?

İnternetten edinilen bilgilerle, kişinin okul hayatında başarılı olup olmadığı da ortaya çıkıyor. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin internet sitesinde TC kimlik numarası girilerek kişinin lise diploma notu, ÖSS'den aldığı puanı, LES ve KPSS öğrenim süresince burs alıp almadığı, mezun olduğu okulu ve bölümü öğrenilebiliyor.

Bazı şehirlerin su ve kanalizasyon idarelerinin internet sitelerinde ise ilgili kısıma sadece ad ve soyad yazarak su borcu olup olmadığına, kullanılan su miktarına erişilebiliyor.

“BİLGİLERE BU KADAR KOLAY ULAŞILABİLMESİ ÇOK SAKINCALI”

Yazılım Geliştirme Uzmanı Yusuf Çakır yaptığı açıklamada, e-devlet uygulamasını desteklediğini ancak, kişisel ve özel bilgilere bu kadar kolay ulaşılabilmesinin çok sakıncalı olduğunu söyledi.

Vatandaşların kişisel bilgilerinin parça parça değişik kurumların internet sitelerinde bulunduğunu anlatan Çakır, bir bilgiye ulaşmaya çalışan kişi, x kurumundan bulamasa da y kurumundan o bilgiyi buluyor. Yani kişinin elimizde sadece birkaç bilgisi varken adı soyadı, yaşı gibi, o bilgilerden yola çıkıp kişinin yüzlerce bilgisine ulaşılıyor” diye konuştu.

Kişisel bilgilerin kötü niyetli insanlar tarafından farklı amaçlarla kullanılabileceğine işaret eden Çakır, şunları söyledi:

“İnternetten elde edilen bu bilgilerle sahte nüfus cüzdanı yapılabilir. Bir bankaya telefon açıp 'kredi kartımı kaybettim adresime yeni gönderin' dediğim zaman bana sorulacak sorular belli. Adı, soyadı, annenizin kızlık soyadı, adresi vs. Bu bilgilerin hepsine ulaşabiliyorsunuz. Kötü niyetli olan bir kişi, vatandaşlık numarasını öğrendiği kişilerin tüm özel bilgilerine ulaşabilir ve illegal işlerde kullanabilir. Bu bilgilerle kredi kartı sahteceliği de dahil birçok yasa dışı iş yapılabilir.”
Çakır, bütün bu riskleri ortadan kaldırmak için elektronik imza uygulamasına geçilmesi gerektiğini ve kişisel bilgilerin tek bir noktada toplanması gerektiğini belirtti.

TC Kimlik Numaralarındaki İnanılmaz Algoritma

TC kimlik numaralarının çift rakamla bitmesinden tutun, sizden bi önce kütüğe kayıtlı olan kişinin TC kimlik numarasını bulmaya kadar birçok algoritma mevcut. Sözlük yazarı "beachouse" aydınlatıyor.

tüm tc kimlik numaralarının çift rakamla bitmesi

11 haneden oluşan numaraların iki bölümü bulunuyor. aslında kimlik numarası ilk 9 hane. numaranın son iki hanesi ise, ilk dokuz hanenin “sağlamasını” yapıyor. çeşitli algoritma hesaplarıyla ortaya çıkan bu rakamın “tek sayı” olması, “matematik” olarak mümkün değil.

kimlik numaralarının son 2 harfi, sadece ilk 9 rakamının doğrulayıcısı konumundadır. yani asıl numaramız ilk 9 rakamdadır. t.c. kimlik numaraları 11 basamaktan oluşmaktadır. ilk 9 basamak arasında kurulan bir algoritma bize basamağı, ilk 10 basamak arasında kurulan algoritma ise bize basamağı verir.

+ ilk hane 0 olamaz.
* t.c. kimlik numaralarımızın 1. 3. 5. 7. ve 9. hanelerinin toplamının 7 katından, 2. 4. 6. ve 8. hanelerinin toplamı çıkartıldığında, elde edilen sonucun 10'a bölümünden kalan, yani mod10'u bize haneyi verir.

* 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. ve hanelerin toplamından elde edilen sonucun 10'a bölümünden kalan, yani mod10'u bize haneyi verir.

örneğin rakamı bulalım:
bu numaraya uygulayalım.
1+5+2+7+2=17 17*7= = 'u 10'a böldüğümüzde kalan 9 çıkar ve bu da rakamı bize doğrular.

şimdi geldik rakama:
1+0+5+6+2+2+7+2+2+9=36 36'nın 10'a bölümünden kalan 6'dır. bu da bize son rakamı doğrular.

siz de, kendi kimlik numaranızda uygulayarak sonuca varabilirsiniz. kesinlikle doğrudur.
mustafa kemal atatürk'ün t.c. kimlik numarası ise bu yol ile yapılarak bulunabilmekte.

0 ile başlamayacağı için 1 ile başlamıştır. ilk kimlik numarası ona verildiği için, ilk 9 rakamı 'dur. son 2 rakamın doğrulaması yapıldığında ise sayısı ortaya çıkar ve bu da mustafa kemal atatürk'ün kimlik numarasını verir.

gelelim kütükte ardışık 2 kişinin t.c. kimlik numaraları arasındaki bağıntıya;

11 basamaklı t.c kimlik numaramızın son 2 hanesini atıyoruz. 9 rakamlı bu sayıdan çıkarttığımızda kütükte bizden 1 önceki birey numarasına sahip olan kişinin t.c. kimlik numarasının ilk 9 basamağını buluruz. az önce anlattığım taktik ile de son 2 rakamı bulabiliyorduk. böylece bizden bir önceki kişinin t.c. kimlik no'sunu bu şekilde bulabiliriz. yine aynı taktiği uygulayarak bizden sonrakileri ve öncekileri kolaylıkla bulabiliriz.

yani işin özeti şu: her ne kadar karışık gibi görünse de, kütükte sizden sonra gelen kişi sizin t.c. kimlik numaranızın fazlasına denk geliyor. son 2 rakamı kurulan algoritma ile buluyoruz tabii ki.
 

Kaynağı Gör

Endişeniz Haklı mı: TC Kimlik Numaranız Ele Geçirilirse Ne Olur?

Haberler

Teknoloji

Endişeniz Haklı mı: TC Kimlik Numaranız Ele Geçirilirse Ne Olur?

Sosyal medya, ne kadar keyifli ve kullanışlı bir medya olsa da, çoğu zaman verilerimiz için adeta kurtlar sofrası olabiliyor. Hoşumuza giden veya gitmeyen şeyleri çevremizle ve çoğu zaman tüm dünyayla paylaşırken, bizi görebilenlerin kötüniyetli kimseler olabileceğini de hesaba katmakta fayda var, çünkü çok düşünmeden yaptığınız bir paylaşım oldukça ciddi ve yıkıcı sonuçlara vesile olabilir.

Sosyal mecralarda paylaşım yapmaya bayılıyoruz. Ancak paylaşımlarımızın sınırını nerede çizmeliyiz?

Sosyal mecralarda paylaşım yapmaya bayılıyoruz. Ancak paylaşımlarımızın sınırını nerede çizmeliyiz?

Ancak hayatımızın her alanını bu mecralara açarak kendimizi bazı tehlikelerle karşı karşıya getiriyor olabiliriz.

Ancak hayatımızın her alanını bu mecralara açarak kendimizi bazı tehlikelerle karşı karşıya getiriyor olabiliriz.

Görsel medya paylaşımlarında adres, kredi kartı vb. bilgilerimizin görünmemesine özen göstermemiz gerektiğini hepimiz zaten biliyoruz. Ancak TC kimlik numaramızı herkesle paylaşırsak neler olacağına dair pek fikrimiz yok.

Görsel medya paylaşımlarında adres, kredi kartı vb. bilgilerimizin görünmemesine özen göstermemiz gerektiğini hepimiz zaten biliyoruz. Ancak TC kimlik numaramızı herkesle paylaşırsak neler olacağına dair pek fikrimiz yok.

Yalnız şuraya dikkat çekmek gerekir ki, olası bir bilgi sızıntısında kimlik numaranıza ek olarak başka vatandaşlık bilgileriniz de, belki adresiniz veya baba adınız, suçluların eline geçtiyse tehlikede olabilirsiniz.

''Editör, uzatma da kimlik numaramızı Insta'ya atarsak adımıza kredi çekebilirler mi, onu söyle bize!'' diyor olabilirsiniz.

''Editör, uzatma da kimlik numaramızı Insta'ya atarsak adımıza kredi çekebilirler mi, onu söyle bize!'' diyor olabilirsiniz.

Oldu da kimlik bilgileriniz üzerinden sizin zararınıza işlem yapıldı, umutsuzluğa düşmeyin ve kendinizi adaletin kollarına bırakın.

Sonuç olarak Her şeyinizi yabancılarla paylaşmayın diyebilir miyiz?

Sonuç olarak Her şeyinizi yabancılarla paylaşmayın diyebilir miyiz?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

T.C. Kimlik Numarası

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün uzun yıllardır yürüttüğü MERNİS uygulamasının hayata geçmesiyle her vatandaşın nüfus cüzdanında bulunan bir numaradır.

28 Ekim 'de her Türk vatandaşına tek bir Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası verilerek uygulamaya alınmıştır.

Uygulamanın amaçları:

  • Vatandaşlar arasında yaygın olarak kullanılan isim benzerliğinden (ad ve soyadı) ortaya çıkan sorunların ortadan kaldırılması.
  • Birey kimlik tespitinin hızlı bir şekilde yapılmasının sağlanması.
  • Bireyin doğumundan itibaren tüm işlemlerinin ortak bir numara ile yürütülmesinin sağlanması.
  • Kamu kuruluşları arasında bilgi alışverişinin kolaylaştırılması, vatandaşa daha hızlı ve güvenli hizmet verilmesinin sağlanması gibi amaçları kapsamaktadır.

T.C. Kimlik No, on bir (11) haneden oluşan, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Türk vatandaşlarına verilmiş 11 rakamdan oluşan ve son rakamı bir çift sayı olan kişiye özgü bir sayıdır.

Üzerinde basit bir pariteyle hata bulma özelliği bulunmaktadır; ilk 10 rakamın toplamının birler basamağı, rakamı vermektedir. Bu algoritmayı kullanan oluşturucularla yaklaşık milyon kadar geçerli T.C. kimlik numarası üretilebilmektedir.[1]

Ayrıca; 1, 3, 5, 7 ve 9. rakamın toplamının 7 katı ile 2, 4, 6 ve 8. rakamın toplamının 9 katının toplamının birler basamağı rakamı; 1, 3, 5, 7 ve 9. rakamın toplamının 8 katının birler basamağı rakamı vermektedir.

Ayrıca bakınız[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir