ders çalışırken uykunun gelmemesi için ne yapılır / Uykuyu Ne Açar? Uyku Açma Yöntemleri Neler? - Trendyol Blog

Ders Çalışırken Uykunun Gelmemesi Için Ne Yapılır

ders çalışırken uykunun gelmemesi için ne yapılır

Ders çalışma insanı zihinsel olarak yoran bir eylemdir. Bu tür eylemlerde zihin dinlenmek için uyku ihtiyacı duyar. Bu nedenle ders çalışma döneminde olan birinin verim alabilmesi için uykusunu tam olarak alması gerekir.

Sizin durumunuz ise biraz daha farklı. Dersin başına oturduÄŸunuz gibi uykunuz geliyorsa bunun bazı nedenleri vardır. Bu nedenleri ÅŸöyle sıralayalım:

  • Hiç bilmediÄŸiniz konulara çalışıyorsunuz.
  • Ders sizde ilgi ve heyecan uyandırmıyor.
  • Ders çalışma size uykuyu hatırlatıyor.
  • Ders çalışmayı sevmiyorsunuz.
  • Uykunuzu yeterince almıyorsunuz.

Ders çalışırken uyku gelmemesi için listelenen faktörleri irdelemek gerekir. Bunlardan en önemlisi dersin sizde heyecan uyandırmasıdır. Heyecan derken de dersi ciddi bir ÅŸekilde öÄŸrenme isteÄŸi kast edilmektedir. ÖÄŸrenmeyi gerçekten isterseniz o heyecanı duyarsınız ve uykunuz gelmez.

Ders çalışırken uykunuz geliyorsa buna karşı savaÅŸarak çözüm üretebilirsiniz. ÖrneÄŸin ders süreniz bitmeden dersten kalkmamak bir çözüm olabilir. Çok uykunuz geldiÄŸinde uykunuzun açılması için yüzünüzü yıkayıp derse kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Bu sayede uykunun gelmesi zamanla azalacaktır.

Ayrıca heyecan düzeyinizin artması için 5 dakika kadar yürüyüÅŸ ya da merdiven çıkmaz iÅŸe yarayabilir. Ders çalıştığınız odanın havasız olmamasına dikkat edin. Cama yakın durun ve içinize temiz hava çekin. Bunlar iÅŸe yaramazsa eÄŸer uyku ihtiyacınız var demektir. GereÄŸinden fazla uyku ihtiyacı için tıbbi destek almanız gerekebilir.

 

Bütün Öğrencilerin en muzdarip olduğu şeydir, dersin başına oturunca gelen uyku. Yarım bıraktırır. Önemli şeyleri görmememize neden olur. İllet lanet bir şeydir aslında tatlı tatlı bizi yastığımıza, yorganımıza sürükleyen bu dert. Ama uykunun da 'bug' ı var. Şimdi sizlere anlatacağım birkaç çözümle artık uykuya yenilmeyeceksiniz.

1)Ağır Yemekler Yemekten kaçının.

uyku ders 2

Çoğumuz şöyle güzelce bir yemek yiyeyim de öyle oturayım dersin başına der ve yiyip içer kitabı defteri elimize alırız. Sonrasında bir uyku bir uyku bastırır ki tadından yenmez. Genellikle 'beynime kan gitsin' diye yenilen o yemek, beyninize kandan ziyade size güzel bir şekerleme isteği getirir. O yüzden size tavsiyem, eğer sınav haftasında iseniz daha hafif sindirimi kolay, içinde yoğurt, laktoz, laktik asit bulunan gıdalar tüketmemeniz, sindirimi kolay hafif yemekler tercih etmeniz yönünde olacaktır

2) Kafein Patlaması

uyku ders 3

Bunu tavsiye etmekle iyi mi yapıyorum kötü mü yapıyorum bilmiyorum fakat diyelim çok önemli bir sınavınız var, deli gibi uykunuz geldi, 'Uyursanız Ölürsünüz'. Böyle bir durum işte. Bu durumda kolanın içine kahve veya nescafe atın, için. Uykunuzu yarım saat içinde tamamen yok edecektir ve normal kahveden daha etkilidir. Cin gibi gezersiniz birkaç saat. Yalnız uyarmam gerek biraz çarpıntı yapıyor, bu sebeple kalp hastalığı olan öğrencilere tavsiye etmiyorum.

3)Soğuk Su

uyku ders 7

Soğuk su için gibi bir şey tabii ki demeyeceğim :) Ders çalışıyorsunuz. Uykunuz geldi. Hemen kalkıyorsunuz, tuvalet/banyonun yolunu tutuyorsunuz,soğuk suyu açıyorsunuz, en buz gibi olduğu seviyeyi bekliyorsunuz ve sonrasında başlıyorsunuz yüzünüze çarpmaya. Hiç yoktan sizi dakika daha ayakta tutacaktır bu yöntem.

4) Duş

uyku ders

Sabahlamanız gereken bir sınav/ödev var. Soğuk suyla yüzünüzü yıkamak yetmedi. Ben genelde sabahlayacağım zamanlar yapıyorum bunu. Saat 3'e kadar bekliyorum. Diğer yöntemlerle kendimi tutuyorum ama 3'ten sonra ne yaparsam yapayım fayda etmiyor. Uykum deli gibi bastırıyor. İşte tam bu noktada 10 dklık kısa bir duş alıyorum çarçabuk. O duş beni sabaha kadar ayık ve dinç tutmuş oluyor.

5)Temiz Hava

uyku ders 5

Hepimizin unuttuğu en önemli şey. Ders çalışırken genelde kapalı ve sıcak bir ortamda oluyoruz. Bu da haliyle uykumuzu getiriyor. Camı açıp nefes almak, balkona çıkıp çayımızı kahvemizi orda içmek temiz havayı içimize çekmek, sandığınızdan daha efektif olacaktır. Yapınca göreceksiniz:)

(Bonus)

uyku ders 6

Müzik dinleyin. Evet kesinlikle uykuyu kaçırıyor ama en önemli handikapı dikkatimizi dağıtıyor. Öğrenme algılarımızın yüzde yüz derse yönelmesine engel oluyor. Bunun için tavsiyem mimarlık öğrencileri için çizim falan yaparken veya lise öğrencileri için geometri çalışırken müzik dinlemeleri yönünde olacaktır.

Sizin ders çalışırken uykunuzu kaçıran şeyler neler? Aşağıda yorum olarak yazabilir bu yazıyı okuyanlara sizlerde tavsiye verebilirsiniz :)

Bu yazı ÖğrenciKariyeri Ailesinden Merve Evşan tarafından özel hazırlanmıştır.

Uykunun gelmemesi için ne yapmalı?

Bedenimizi ve zihnimizi dinlendirmede uyku en iyi ilaçtır. Tabi ki herkes geceleri uyumak isteyebilir, bazı durumlarda yaparım diyipte tamamlamak için son güne bıraktığınız işiniz sizi uykusuz bırakabilir. Uzun saatler boyunca araç kullanmak zorunda kalabilirsiniz, dönem ödevi yetiştirmek zorunda olan öğrenci ya da vardiya sisteminde çalışan bir vatandaş olabilirsiniz. Size söyleyecek olduğumuz birkaç öneriyle uykuya yenik düşmeden zamanınızı istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

Uyku kaçırmak için neler yapılır ?

Kendinizi sürekli motive edecek şeyler düşünmek.

Suratınızı, ensenizi ve kollarınızı soğuk su ile yıkamak.

Zorunlu olmadıkça kesinlikle loş ortamlarda çalışmamak.

Açık havada 10 dakikalık bir yürüyüş uykunuzu kaçırmak için iyi bir yöntemdir.

Müzikle ders çalışabiliyorsanız müzik açmak veya yolculuk yapıyor iseniz radyonuz hep açık kalması.

Yolculuk yapıyorsanız sizi konuşturacak bir yol arkadaşı, masa başında iseniz sizinle çalışacak bir arkadaş uykunuzu kaçırmada yardımcı olur.

Uyku kaçırmak için diğer öneriler

Taze sıkılmış meyve suları uyku kaçırmada birebirdir.

Kola hepimizin rahatça evinde bulacağı etkili bir uyku kaçırıcıdır.

Şekersiz sade kahve içilmesi bilinen en etkili uyku kaçırma yöntemidir.

Kafeini yüksek içecekler tüketilmesi uyku kaçırmak için en iyi yöntemlerdendir.

Sakız çiğnemek mideyi uyarıp çalışmasını sağladığı için vücudun uykuya düşmesini engeller.

UYKU BOZUKLUĞUNUN SEBEPLERİ

YAŞINIZA GÖRE İDEAL UYKU SAATİNİZ

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır