2019 lgs fen bilimleri / LGS Çıkmış Sorular | monash.pw

2019 Lgs Fen Bilimleri

2019 lgs fen bilimleri

\n

T24 Haber Merkezi

\n

Millî Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) liselere yerleştirmede bu yıl ikinci kez uygulanan ve isteğe bağlı girilen Liselere Geçiş Sınavı’nın (LGS) fen bilimleri bölümündeki bir soru öğrenciler, aileler ve eğitimciler arasında tartışma yarattı. Veliler ile eğitimcilerin bir kısmı elektriklenmenin boyama alanındaki kullanımına dair soruda iki cevabın da doğru olduğunu iddia ederken; bir diğer kısmı ise MEB'in açıkladığı cevabın doğruluğunu savundu. 

\n

MEB’in yayınladığı A kitapçığındaki 9. soruda, öğrencilere elektriksel yüklerin sorulduğugörülüyor. Soruya göre, genç girişimci Ali, beyaz eşyaların metal yüzeylerini boyama işine giriyor ve ilk denemesinde negatif (-) yükle yüklediği beyaz eşyanın metal yüzeyine nötr boya tanecikleri püskürttüğünde boyanın meyal yüzeye düzgün dağılmadığını görüyor. Ali, ikinci denemesinde ise metal yüzeyi negatif (-) yüklüyor ve pozitif (+) yüklü boya püskürttüğünde yüzeye düzgün dağıldığını görüyor.

\n

Soruda, “İkinci denemede beyaz eşyanın metal yüzeyine boyanın düzgün dağılmasının sebebinin nasıl açıklanacağı” soruluyor ve şu şıklar veriliyor:

\n

A) Nötr cisimlerin yüklü cisimler tarafından çekilmesi
B) Zıt yüklü cisimlerin birbirini çekmesi
C) Aynı yüklü isimlerin birbirini itmesi
D) Nötr bir cismin başka bir nötr cisim tarafından etkilenmemesi

\n

MEB’in yayınladığı cevap anahtarına göre doğru şık, ‘C’ ancak bazı eğitimciler, hem B hem de C şıkkının doğru olduğunu düşünüyor. Doğru cevabın 'B' olduğunu savunanlar, her iki ihtimalde de yüzeyin negatif kalması ve boyanın yükünün değişmesi sebebiyle sorunun gelişinden 'zıt yüklerin birbirini çekmesi'nin cevabı karşıladığına dikkat çekerken; MEB’in dağıttığı okul kitaplarında da elektriklenmenin teknoloji alanındaki kullanımına dair şu bilgi veriliyor:

\n

“Otomotiv ve beyaz eşya sanayisinde cisimler boyanırken elektriklenmeden faydalanılır. Yüzeyler sprey boya kullanılarak boyanır. Spreyler, içindeki boyayı elektrik yüküyle yükler. Yüklü boya ile zemin arasında oluşan çekim kuvveti sayesinde yüzey boyanır.”

\n

\n

\"Boya pozitif yüklendiğinde tanecikler birbirini iter ve daha düzgün bir dağılım sağlanır\"

\n

Sorunun tek bir doğru cevabı bulunduğu, bunun da C şıkkı olduğunu savunanlar ise boyanın değişen elektrik yüküne dikkat çekiyor ve pozitif yüklü boyadaki taneciklerin nötr boyadakilere göre birbirlerine uyguladıkları itme kuvvetinin yüzeye tutunmayı sağladığını söylüyor.

\n

MEB tarafından Mayıs ayında yayınlanan örnek soruda da konu hakkındaki kazanımlar tekrar ediliyor. Örnek soru içinde \"Boya damlacıkları püskürtme sırasında birbirini iter, böylece üst üste yapışmaz\" ve \"Boya damlacıkları ile yüzeyin elektrik yükleri birbirine zıt olduğundan boya tanecikleri yüzeye yapışır\" denilerek konuya açıklık getiriliyor. Böylece boyanın zıt yükle yüklenmesinin nedeni \"yüzeye yapışma\", eşit miktarda dağılmasının nedeni de \"aynı yüklerin birbirlerini itmesi\" olarak belirtiliyor. 

\n

\n

Bilfen Okulları’nın sınavın çözümüne dair yayınladığı videoda da sorunun ilk bölümü yerine ikinci bölüme odaklanılıyor. Boyanın yükünün nötr’den pozitife çevrilmesine dikkat çeken kurum, pozitif yüklenmesi sebebiyle boya taneciklerinin birbirini ittiği ve bu sayede de beyaz eşyanın tamamen boyandığı yorumunda bulunuyor. Sorunun tartışmaya açık olmadığı ve cevabın C olduğu belirtilen videoda şu ifadeler kullanılıyor:

\n

“Birinci denemede, negatif yükle yüklediği beyaz eşyaya nötr boya gönderdiğinde beyaz eşya boyayı çeker ancak tam düzgün bir boyama sağlanamaz. İkinci denemede ise negatif yükle yüklediği beyaz eşyaya bu kez pozitif yüklü boya göndermiş. İkinci denemede yüzeyin düzgün boyanabilmesinin sebebi şudur: Boya pozitif yüklendiğinde tanecikler birbirini iter ve daha düzgün bir dağılım sağlanır. Yani, aynı yüklü cisimler, burada isim dediğimiz boya tanecikleri, birbirini iter, düzgün bir boyama sağlanabilir.”

\n

\n

MEB açıkladı: LGS soru ve cevapları yayınlandı! LGS Türkçe, Matematik, Fen, İngilizce cevap anahtarı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Merakla beklenen LGS soru kitapçığı ve cevap anahtarını yayınladı. Yaklaşık 2 milyon öğrenci 1 Haziran Cumartesi günü LGS sınavı için ter döktü. Milli Eğitim Bakanlığı bugün LGS sorularını ve cevaplarını resmi internet sayfasından erişime açtı. Sayısal ve Sözel soru ve cevap kitapçığına ulaşabileceksiniz. LGS soru kitapçığına ulaşan öğrenciler LGS puan hesaplamalarını da yapabilecekler. İşte MEB LGS Sayısal ve Sözel soru ve cevap anahtarı

LGS SORU VE CEVAP ANAHTARI!

LGS kapsamında dün gerçekleştirilen merkezi sınavın soru kitapçığı ve cevap anahtarı "monash.pw" internet adresinden yayımlandı.

LGS SÖZEL SORU VE CEVAP ANAHTARI

LGS SAYISAL SORU VE CEVAP ANAHTARI

LGS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

1- Öğrencilerin Ham Puanının Hesaplaması

Standart puan ve toplam ağırlıklı standart puan hesaplama formülü aşağıda verilmiştir.

2- Öğrencilerin Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) Hesaplaması

Hesaplanan Toplam Ağırlıklı Standart Puan, kendi içinde en küçüğü ve en büyüğü olan bir puan dağılımına dönüştürülecektir.

Bu puanların bulunmasında aşağıdaki formül uygulanacaktır.

LGS SINAV İTİRAZLARI

a. Sorulara, cevap anahtarlarına ve sonuçlara yapılacak itirazlar, soruların, cevap anahtarlarının ve sonuçların monash.pw internet adresinde yayımlanmasından itibaren en geç 5 (beş) iş günü içinde ÖDSGM resmî internet sayfasında yayımlanan sınav itiraz bölümünden elektronik olarak
yapılabilecektir.

b. Elektronik ortamda yapılan itirazların incelenebilmesi için T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankası şubelerinden herhangi birine, “Kurumsal Tahsilât Programı” veya T.C. Ziraat Bankası için; bankamatik, internet bankacılığı Türkiye Halk Bankası için; bankamatik, internet bankacılığı Türkiye Vakıflar Bankası için; bankamatik, internet bankacılığı ya da şubeden, ayrıca; monash.pw adresinden tüm bankaların kredi kartları aracılığıyla 20 TL (KDV
dâhil) yatırılması gerekmektedir.

c. sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 20/B maddesi uyarınca, sorulara ve cevap anahtarına yapılacak itirazlar, soruların ve cevap anahtarlarının monash.pw internet adresinde yayımlanmasından itibaren başlayan 10 (on) günlük dava açma süresini durdurmamaktadır.

ç. sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 20/B maddesi uyarınca, sonuçlara yapılacak itirazlar, sonuçların e-Okul sistemi veya monash.pw internet adresinde yayımlanmasından itibaren başlayan 10 (on) günlük dava açma süresini durdurmamaktadır.

d. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile öğrencinin T.C. kimlik numarası belirtilmeyen, banka dekontu/ATM fişi eklenmemiş, imza ve adres bilgisi olmayan dilekçeler dikkate alınmayacak ve
cevaplandırılmayacaktır.

e. Faksla ve e-posta yoluyla yapılan itirazlar dikkate alınmayacak ve cevaplandırılmayacaktır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır