yeni imar affı taslağı 2021 / İmar affında son durum: imar barış affı çıkacak mı, ne zaman çıkacak?

Yeni Imar Affı Taslağı 2021

yeni imar affı taslağı 2021

İMAR AFFI SON DURUM İmar barışı &#;ıkacak mı, ne zaman &#;ıkacak? TBMM tarafından komisyona g&#;nderilmişti

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 18,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

İmar barışı çıkacak mı sorusunun yanıtı kamuoyunun gündeminde yer almaya devam ediyor. Yeni yasama dönemiyle Meclis'te ekonomiye yönelik çalışmalar ile torba teklif yasalaşırken, imar affı için de beklentiler arttı. Büyük Birlik Partisi (BBP) tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan imar barışı yasa teklifi, 11 Ekim tarihinde TBMM Başkanlığı tarafından komisyona sevk edilmişti. Gözler şimdi Meclis'ten gelecek açıklamalarda. Peki, İmar affı ne zaman çıkacak? İşte, imar barışında son durum gelişmeleri.

1/4İMAR AFFI SON DURUM İmar barışı çıkacak mı, ne zaman çıkacak TBMM tarafından komisyona gönderilmişti
2/4İMAR AFFI KANUN TEKLİFİ MECLİS KOMİSYONUNDA
3/4SON İMAR BARIŞI YILINDA
4/4İMAR AFFI NEDİR

'de imar affı çıkacak mı? İmar barış affından son durum

Meclis yeni dönemde birçok konuyu değerlendiriyor ki bunlardan biri de imar barışı olarak da bilinen af yasası. Torba yasayla beraber gündeme gelen bu yasa teklifiyle ilgili olarak " İmar affı barışı nedir, çıktı mı, gelecek mi, ne zaman?" soruları yanıt aramaya başladı. Teklife göre; 30 Temmuz öncesi ruhsatsız yapılmış olan kaçak yapılar için yeni bir af düzenlemesi uygulaması istendi.

İmar affı yasa teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunuldu. Önümüzdeki günlerde konuya ilişkin yeni gelişmelerin yaşanması bekleniyor.

BBP Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici tarafından TBMM'ye sunuldu. Teklif gerekçesinde şu ifadelerde verildi:

"Yüzbinlerce vatandaşımız ve binlerce aile iptal edilen yapı kayıt belgeleri neticesinde; idari para cezaları, yıkım kararları ve haklarında açılan ceza davaları sebebiyle telafisi güç mağduriyetler yaşamaktadırlar. Barınma ihtiyacını karşılamak üzere özel mülkiyetler üzerine yapılmış ve yapı kayıt belgesi almış, bir kısım yapı kayıt belgesi iptal olmuş ve iptal olma aşamasında olan yapılar; kamu zararı, iskan ve imar yönünden incelenmek sureti ile yapı sahiplerinin yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi amaçlanmaktadır.

Gecekondu ve imar mevzuatına göre yapılmayan ve inşa edilmeyen yapıların mülkiyet ve uygulanma sorunlarını düzenleyen kanuna imar affı ya da imar barışı adı verilir. İmar affı, ilk defa yılında çıkarılmıştır. İmar affı, kaçak ve çarpık yapılaşmayı engellenmek için çıkarıldı.

İmar affı bir daha çıkacak mı? İmar affı en son ne zaman çıktı? İmar barış affı ne zaman çıkacak, kimler faydalanabilecek?

İmar barışı düzenlemesi en son ’de gelmişti. Bu düzenleme, 31 Aralık tarihinden önce inşa edilen kaçak ve ruhsata aykırı yapılarla ilgiliydi. Mevzuata uygun yapı inşa etmeyen ve aftan yararlanamayan binlerce vatandaşın gündeminde BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’nin TBMM’ye sunduğu imar barış affı düzenlemesi var. Eski aftan yararlanamayanlar, “İmar affı bir daha çıkacak mı?” ya da “İmar barış affı ne zaman çıkacak?” soruları yakından takip ediyor. 

İMAR AFFI BİR DAHA ÇIKACAK MI?

BBP Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici, imar barış affı teklifini TBMM’ye sundu. Destici teklifte şu gerekçeleri gösterdi:

"Yüzbinlerce vatandaşımız ve binlerce aile iptal edilen yapı kayıt belgeleri neticesinde; idari para cezaları, yıkım kararları ve haklarında açılan ceza davaları sebebiyle telafisi güç mağduriyetler yaşamaktadırlar. Barınma ihtiyacını karşılamak üzere özel mülkiyetler üzerine yapılmış ve yapı kayıt belgesi almış, bir kısım yapı kayıt belgesi iptal olmuş ve iptal olma aşamasında olan yapılar; kamu zararı, iskan ve imar yönünden incelenmek sureti ile yapı sahiplerinin yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi amaçlanmaktadır.”

İMAR AFFI EN SON NE ZAMAN NE ZAMAN ÇIKTI?

31 Aralık tarihinden önce, ruhsatsız ve ruhsata aykırı imar ve iskan sorununun çözülmesi için imar barış düzenlemesi en son yılında çıkmıştı. Bu uygulamada yapı kayıt belgesi almak için, bedelin en az yüzde 25’inin yatırılması gerekiyordu. Geri kalan ödeme için verilen süre ise 31 Aralık tarihinde sona erdi. Fakat bu düzenlemeden yararlanmayan binlerce vatandaş vardı. TBMM’ye sunulan yeni imar barış affı teklifinin kabul edilmesi durumunda afttan, kaçak yapı inşa eden fakat imar barışından yararlanamayan yapı sahiplerinin yararlanması bekleniyor. Konu şimdilik değerlendirme sürecinde.

İMAR AFFI NEDİR, NELERİ KAPSIYOR?

İmar affı, gecekondu ve imar mevzuatına göre imar ve iskan edilmeyen yapıların, mülkiyet ve uygulanma sorunlarının çözümünü içeren bir kanundur. Bu af, ilk kez yılında çıkarıldı.  İmar affı kapsamına, izinsiz inşa edilen pek çok gayrimenkul girer. Bu aftan yararlanma hakkı olanlara sayılı kanun uygulanır. Kanuna göre, B bendi dışında mücavir ve belediye alan içindeki pek çok alanı kapsar. İmar affı kapsamı dışında yer alanlar dışında ise; depolama, sanayi, tarımsal, turistik, alanlarda ve askeri bölgelerde yer alan yapılar ve boğaz hattındaki bölgeler yer almaktadır.

İmar barış affından, imara ve ruhsata aykırı inşa edilmiş yapılar yararlanabilir. Bunlar; hisse tapulu yerler ve iskan belgesi olmayan Binalardır.

Borç yapılandırma paketi nedir, neleri kapsıyor? (Borç yapılandırma düzenlemesi hakkında ayrıntılar)

HANGİ BORÇLAR KAPSAMDA?

Yapılandırma kapsamına aşağıdaki borçların girmesi bekleniyor:



- Belediyelere olan borçlar (Emlak vergisi, ilan ve reklam vergisi, haberleşme vergisi, çevre temizlik vergisi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, belediyelerin ücret ve pay alacakları ile bunlara bağlı fer’i alacaklar , su, atık su ve katı atık ücreti alacakları ile bunlara bağlı fer’i alacakları (sözleşmelerde düzenlenen her türlü ceza ve zamlar dâhil), büyükşehir belediyelerinin katı atık ücreti alacakları ile bunlara bağlı fer’i alacakları (sözleşmelerde düzenlenen her türlü ceza ve zamlar dâhil), su ve atık su bedeli alacakları ile bu alacaklara bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer’i alacakları (sözleşmelerde düzenlenen her türlü ceza ve zamlar dâhil)

- YİKOB’larca takı̇p edilen alacaklar ( sayılı Kanun kapsamında takip edilen asli ve fer’i alacakları)

- SGK’ya olan borçlar (Sigorta primi, genel sağlık sigortası primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, ödeme imkânı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi, SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, idari para cezaları, iş kazası, meslek hastalığı ve vazife malullüğü sonucunda doğan rücu alacakları, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar, Bağ-Kur sigortalılarının daha önce dondurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak alacaklar, / maddesi kapsamında taksitlendirilen alacaklar)

- Ticaret Bakanlığı’na olan borçlar (Gümrük vergisi ile buna bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı, idari para cezaları)

- TOBB’a olan borçlar (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu hükümlerine göre, üyelerin oda ve borsalara olan aidat, navlun hasılatından alınacak oda payları ve borsa tescil ücreti ile oda ve borsaların Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine olan aidat borçları, bunlara ait faiz, gecikme faizi, gecikme zamları)

- Diğer Birliklere Olan Borçlar (TÜRMOB, TESK, Türkiye Barolar Birliği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birliğine olan aidat borçları ile bunlara ilişkin faiz, gecikme faizi, gecikme zamları.

Meclis görüşmeleri sırasında kapsamın daha da genişlemesi bekleniyor.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir