sedir adası gökova / Sedir Adası Nerede, Nasıl Gidilir | Muğla @yoldaolmak

Sedir Adası Gökova

sedir adası gökova

CENNETTEN BİR KÖŞE

Kedrai Antik Kenti ya da en yaygın adıyla “Sedir Adası”, Ula ilçesi sınırlarındaki Gökova ( Keramos )Körfezinin doğusunda yaklaşık seafoodplus.info kıyı uzunluğuna sahip, kumsalı, çoğu ayakta kalmış arkeolojik kalıntılarla bütünleşmiş zengin doğal dokusuyla seafoodplus.info Arkeolojik ve seafoodplus.info Doğal Sit Alanı , aynı zamanda Özel Çevre Koruma Bölgesidir. Antik kalıntılarla dolu üçlü bir ada grubunun en büyüğü olan Sedir Adası, şaşırtıcı güzelliğiyle hem tarih hem de doğaya meraklı olanlara sesleniyor. Adanın ismi sedir ağacından gelse de bugün adada sedir ağacı yoktur. Kleopatra plajı olarak bilinen kumsalında, jeolojik oluşumlarla ortaya çıkan ve koruma altında olan kumlar, aslında özel bir biçimde oluşmuş kalker damlacıklarıdır. Ege ve Akdenizde SedirAdası dışında sadece Girit Adasında görülen bu nadir kumun kumsal dışına çıkarılması yasaktır.

Günümüzde idari açıdan Ula ilçesine bağlı olan adaya en yakın yerleşim Marmaris ilçesine bağlı Çamlı Köyüdür. Günümüzde de adaya en hızlı ulaşım Çamlı Köyü limanından sağlanmaktadır. Sedir Adasına ulaşım Muğla İli, Ula İlçesi, Akyaka Mahallesinden günü birlik gezi tekneleri ile ya da Marmaris İlçesi, Çamlı Köyünde bulunan teknelerle sağlanmaktadır.

Gökova körfezine hakim bir konumda bulunan Kedreai antik kenti anakaraya yakın ama aynı zamanda güçlü surlarla çevrelenmiş sadece denizden ulaşılabilir konumuyla her zaman önemli bir merkez olmuştur. Korunaklı limanlara sahip adanın Rhodos egemenliğinde ticari açıdan da önemli bir üs olduğu anlaşılmaktadır. Sedir Adası Kedreai kentinin ana yerleşimini oluşturmaktadır. Hemen yakınındaki Orata Adası ve Küçük Ada kent yerleşimine ait olup, az sayıda kalıntı görülebilir durumdadır. Kentin nekropolü ise adanın doğusundaki anakara üzerinde yer almaktadır. Nekropolis alanında ve deniz kıyısında bazı yapı kalıntıları görülebiliyor oluşu yerleşimin de kısmen anakaraya yayılmış olabileceğini düşündürmektedir.

Tarihsel gelişimini M.Ö. 6. yüzyıldan başlayarak izleyebildiğimiz Kedrai, Karya’nın önemli kentlerindendi. Bazı kaynaklara göre Karya kral aileleri yazlarını bu adada geçirirdi. Ada sonraki yüzyıllarda Rodos Peria'sının (karşıyakasının) önemli kasabalarından oldu. M.Ö. yıllarında Karya Birliği’ne katılan Kedrai, ardından Attika-Delos DenizBirliği’ne girdi. Sedir Adasında yerleşim adayı ikiye ayıran isthmos’un( kıstak) doğu tarafında oluşmuştur. Kentin tiyatrosu, kutsal alanları, konut, liman ve diğer pek çok önemli sivil ve dinsel yapıları, surlarla çevrili bu alan üzerindedir. Nekropol alanı, liman ve diğer sivil yapıların bir bölümü ise Adanın doğu yakasındaki ana kara da yer alır. Bugün hem ana karada hem de adalarda izlenen ayakta kalmış kalıntıların büyük çoğunluğu Doğu Roma Dönemindendir. Karia Bölgesine yönelik Türk akınlarının M.S. yüzyıl sonlarından itibaren yoğunlaşmasının ardından Kent, M.S. yüzyılın ilk çeyreğinde kesin olarak Osmanlı egemenliğine girmiştir.

Örenyerinin görülmeye değer yerleri arasında; düzgün kesme taştan çok sayıda kule ile sur duvarları, Apollon Kutsal Alanı,en büyüğü antik malzemeler kullanılarak inşa edilmiş MSyüzyıllara tarihlendirilen Büyük Bazilika olmak üzere kilise ve şapel kalıntıları, hâla ayakta duran iyi korunmuş kişilik tiyatro,kentteki ticari etkinliklerin merkezi olan agora,çok sayıda sarnıç ve antik liman kalıntıları bulunuyor.

Sedir Adası, Kedrai Antik Kentinin kalıntıları, eşsiz doğası, altın sarısı kumu ve mavinin farklı tonlarını bir arada yansıtan büyüleyici denizi ile

Sedir Adası

Sedir Adası (eskiden Sideyri, Grekçe: Κλεοπάτρα Kleopatra), Kerme Körfezi'nde (Gökova Körfezi) bulunan görülmeye değer güzellikte, antik kalıntılarla dolu üçlü bir ada grubunun en büyüğüdür.[1]Muğla'nın Marmaris ilçesi sınırları içinde yer alır.[2] Antik Çağ'daki ismi Kedrai olup, adada bu dönemden kalma kentin kalıntıları bulunmaktadır.

Tarihi[değiştir

Coast Guide TR

Çapa Burnu ile Domuz Burnu arasında yer alan üç adaya Şehir Adaları denir. Bir birinden farklı büyüklükteki bu adaların en büyüğü Sedir Adasıdır.

Sedir adasının metre kuzeyinde bulunan Orta Ada üzerinde, fener bulunur (Fl 10s 15m 9M). Sedir ve Orta adaların arasında 5 metre su vardır.

Orta adanın güney doğusunda Küçük Ada bulunur. Orta Ada ile Küçük Ada arası sığdır. Orta Adanın doğusundaki küçük koy melteme korunaklıdır ama solugan alır. Orta Adanın metre kuzeyinde 4 metre dipte bir kaya döküntüsü vardır.

Sedir adası kıyısında bir iskele bulunur. Bu iskeleyi adayı ziyarete gelen ticari tekneler kullanır. Barınma değil, transfer iskelesidir. İskele önünde 3 metre su vardır. Zor durumlarda, özellikle gece bu iskeleye kıçtan kara olunabilir.

Sedir Adasının bu mevkii görünüm açısından mükemmel olmasına karşılık, demirle açısından çok dikkat edilmesi gereken bir alandır. Dip tamamen kumdur. Ancak kuvvetli rüzgarların estiği zamanlarda demirin zor tuttuğu görülür. Adanın yüksekliği rüzgarlara engel olmaya yetmez. Bu sebeple, Sedir Adasından kuzeye uzanan dil şeklindeki kıyısına-iskeleye yakın- kıçtan kara olmak gerekir. Dilin uç kısımları, rüzgarlı, dalgalı havalarda solugan alır. Koy melteme korunaklı ancak kuzey ve doğu rüzgarlarına açıktır ve kesinlikle barınılmaz.

Adayı ziyaret gelen yatlar genelde koy ortasında alargada kalırlar. İskeleye doğru derinlik hemen alçalır. Kuzeye çıkan dilin önleri de sığdır. Derinliğin metre olduğu yerler güvenlidir. İskeledeki teknelerin demirleri, alargadaki teknelerin demir alanları, sığlık alanlar bu küçük koyu demir atmada zorlaştırıyorsa, adanın doğu kısmına (36°59’34”K°12’35”D) metrelere demir atıp kıçtan kara olmakta, içinizi rahat tutmakta fayda var. Ancak koydan, doğudaki kıyıya geçerken, burundan 75 metre uzanan eski mendirek suların altındadır, dikkatli geçiş gerekir. Adanın güneyinde Metre arası demir atılıp kıçtan kara kalınabilecek kuzey rüzgarlarına kapalı bir demirleme yeri (36°59’28”K°12’26”D) daha vardır.

Sedir Adasının batısında, kıyıdan metreye uzanan bir alanda Ördek Kayası vardır. Üstünde YBY KARDİNAL(Batı) Şamandıra bulunur.

Sedir Adası’da Helenistik-Roma döneminden kalma Kedreai ören yeri bulunmaktadır. Zeytin ağaçları ile kaplı adada surlar, tiyatro görülebilir. Adanın en önemli yeri, küçük plajıdır. Buradaki plaj kumu çok farklı özelliklere sahip ve koruma altına alınmıştır. Efsanelere göre bu küçük koy, Kleopatra ile Mark Antonius’un deniz banyosu yaptığı yermiş. Antonius, Kleopatra’nın bu plajı çok sevdiğini görünce, Mısırdan gemilerle plajı için kum getirtmiş. Bu kumun aynisi sadece Tunus’ta varmış. Bu sebeple plaja, Kleopatra plajı denirmiş.

Aslında “Oolitik” denen bu kum, Anadolu iklim kuşağında ve denizlerinde rastlanmayan ve çok uzun zamanlarda oluşan bir kum türüdür. Bu sebeple koruma altındadır.

Ada Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altındadır. Adada, bir restoran WC ve duşlar bulunur. En sıcak günlerde bile bunaltmayan bir havası vardır.

Kedreai önemli bir Caria yerleşim merkezi idi. Mykenai uygarlığının M.Ö yılında ilk burada kurulduğu, Knidos ve Halikarnasla birlikte Heksapolis konfederasyonunu kurduğu bilinmektedir. Şehir, kale duvarları ve kulelerle çevrilidir. Apollo ve Dor tapınağı daha sonra kiliseye dönüşmüştür. Tiyatro ve şehir surları günümüze ulaşabilmiş kalıntılardır.

Akyaka'dan tekne turu .. Sedir Adası ve Kleopatra Plajı

Sabah 'da Kuşadası Egemed Polikliniği önünden,'da Söke Tariş Market önünden, de Aydın Kadın Doğum Hastanesi karşısından siz misafirlerimizi alarak Çine yol güzergahını takip ederek  ilerliyoruz. Yolda alacağımız sabah kahvaltımızın ( extra ) ardından Akyaka'ya doğru devam ediyoruz. Sakar geçidine geldiğimiz zaman muhteşem Gökova manzarası karşılıyor bizi. Bir tarafı Bodrum yarımadası , bir tarafı Reşadiye yarımadası. Akyaka Limanda bizi bekleyen teknemize binerek Gökova Körfezinin muhteşem koylarına doğru ilerliyoruz.

İncekum Plajı , Gelibolu Sualtıo Mağraları , Zeytinlik Koyu , Sedir Adası Kleopatra Plajı ve Lacivert Koy , mola vereceğimiz koylarımız. ( Hava şartlarına değişiklik gösterebilir ) 

Sedir Adası Kedrai Antik kentini ve özel koruma alanı olan Kleopatra Plajını bünyesinde barındırmasından dolayı Kültür Bakanlığımızın bünyesindedir. O nedenle giriş ücretlidir. Müze kart'ı olan veya 65 yaş üstü misafirlerimizin kart ve kimliklerini yanında bulundurması gerekmektedir.

Gökova Körfezinin tertemiz , masmavi , berrak sularında bol bol denize girip D vitaminlerimizi aldıktan sonra Akyaka'ya dönüyoruz ve bizi bekleyen kayıklarımızla Azmak turumuza ( extra ) başlıyoruz. Tam bir akvaryumun üzerinde geziyor hissi yaşayacağımız bu turumuzda buz gibi suya dileyen misafirlerimiz ayaklarını sokabilirler. Daha sonra Azmak kenarında yapacağımız balık keyfimizin ardından dönüş yolculuğumuza başlıyoruz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.