gökhan durmaz / İdari Personel - Güngören Anadolu Lisesi

Gökhan Durmaz

gökhan durmaz

Mühendislik Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Gökhan Durmaz ile Söyleşi

Bu hafta İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Sayın Gökhan Durmaz ile meslek tanıtımı ve akademik kariyer üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik. Değerli hocamız meslek seçimi ve kariyer planlaması yapmak isteyen öğrenciler için bizimle altın değerinde bilgiler paylaştı.

-Sizi biraz tanıyabilir miyiz?
Ben Gökhan Durmaz, yılında Malatya&#;da Öğretmen bir baba ve ev hanımı bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldim. İlk ve orta öğrenimimi Malatya&#;nın farklı okullarında tamamladım. Malatya Ziraat Meslek Lisesi'nden yılında mezun oldum. Aynı yıl Tarım Bakanlığı'nda Ziraat Teknisyeni olarak çalışma hayatına atıldım. Bir yıl sonra İnönü Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünü kazandım ve yılında bu bölümden mezun oldum. yılında açılan araştırma görevlisi sınavını kazanarak üniversite kadrosuna geçtim. Yüksek lisansımı Gıda Mühendisliği, doktoramı ise İnönü Üniversitesi Kimya bölümünde tamamladım. Yılında Yardımcı Doçent, yılında Doçent ve yılında Profesör unvanını aldım. Misafir araştırmacı olarak Hacettepe Üniversitesi, University of Masacchusetts (ABD), University of Reading (Birleşik Krallık) üniversitelerinde çalıştım. Evliyim ve 2 çocuk babasıyım, iyi derecede İngilizce bilmekteyim.
-Meslek seçiminizi nasıl yaptınız? Sizi bu mesleğe yönlendiren kişi veya olay oldu mu?
Çalışma hayatımda ilk mesleğim Ziraat Teknisyenliği oldu. Bu mesleğe beni yönlendiren kişi aynı okuldan mezun olan teyzemin oğluydu. Sonrasında ziraat ile yakından ilgili olan Gıda Mühendisliği mesleğini seçtim. Bu seçimimde; Ziraat Meslek Lisesi'nde gördüğüm gıda derslerine olan ilgim önemli rol oynadı diyebilirim. Üniversiteden mezun olduktan sonra akademisyenliği seçmemde ise ilk girdiğim yüksek lisans sınavında bana yapılan haksızlık ile bende oluşturduğu motivasyonun etkili olduğunu söyleyebilirim.
-Yapılan haksızlığı fırsata çevirebilmek çok büyük bir başarı hocam. Eminim bu konuda da sizi örnek alacak birçok öğrenci olacaktır. Peki iyi bir mühendisin sahip olması gereken özellikler nelerdir? Bu mesleği seçmek isteyen öğrencilere ne gibi tavsiyelerde bulunmak istersiniz?
Bu soruya 'hangi mühendislik?' sorusunun cevabına göre yanıt vermem gerekir. Çünkü farklı mühendislik alanları farklı beceri ve ilgi alanlarını gerektirmektedir. Sözgelimi Gıda ve Kimya Mühendisliği gibi alanlarda iyi bir kimya altyapısı çok önemliyken Bilgisayar ve Elektrik Elektronik Mühendisliği gibi alanlarda matematik ve fizik temeli çok daha önem taşımaktadır. Ama bir genelleme yapacak olursak, mühendislik alanlarından birini seçecek bir öğrencinin sayısal derslere yatkınlığının yüksek olması ve analitik düşünme yeteneğine sahip olması gerekir diyebiliriz. Yine Kimya, Makine, İnşaat, Maden Mühendisliği gibi bazı bölümlerden mezun olan mühendislerin büyük oranda maden ocağı, baraj, fabrika gibi fiziki olarak zorlu sayılabilecek saha koşullarında çalışmaları gerektiğini de bilerek tercih yapmaları gerektiğini düşünüyorum.
-Gıda Mühendisliği çalışma alanları, iş ve staj imkanları nelerdir, bizleri bu konuda bilgilendirir misiniz?
Gıda mühendisliğinden mezun olan öğrencilerimizin önemli bir kısmı özel sektörde gıda üretimi yapan işletme ve fabrikalarda çalışmaktadır. Buralarda gıdaların hammaddeden son ürüne kadar işlenmesi, paketlenmesi, kalite kontrol analizleri, kalite güvence sistemlerinin uygulanması gibi konularda görev almaktadırlar. Gıda mühendislerinin iş bulabildiği diğer bir alan da kamu kurumlarıdır. Özellikle tarım bakanlığının taşra ve merkez teşkilatlarında çok sayıda gıda mühendisi istihdam edilmektedir. Gıda mühendisleri bu bakanlıkta çoğunlukla işletmelerin denetimi ve satış yerlerinin denetiminde görev almaktadır. Yine kamu ve özel sektöre ait gıda kontrol laboratuvarlarında da çok sayıda gıda mühendisi görev yapmakta ve piyasadan toplanan gıdaların kalite kontrol analizlerini yapmaktadırlar. Gıda mühendislerinin çalışabildikleri tüm bu sektörlerde staj imkanları da bulunmaktadır. Ayrıca bazı üniversitelerimizin mühendislik fakültelerinde intörn mühendislik uygulaması kapsamında öğrenciler 1 ders dönemini bir işletmede çalışarak teorik bilgilerini uygulamayla destekleme olanağına sahiptirler.
- Pandemi süreci birçok sektörde köklü değişimlere yol açtı. Bu anlamda mühendislik mesleğinin geleceğini nasıl görüyorsunuz, sizce akademisyenleri ve öğrencileri neler bekliyor?
Pandemi dönemi tüm dünyada köklü değişikliklere yol açan bir süreç oldu. Bu süreçte ulaştırma gibi kimi sektör büyük zarar görürken gıda sektörü ve bilişim sektörü gibi kimi alanlar da tam tersine daha hızlı büyüdü. Dolayısıyla bu sorunuza da farklı mühendislik alanları için tek bir cevap vermek çok mümkün değil. Ancak kendi mesleğim açısından şunu söyleyebilirim ki pandemiyle birlikte tedarik zincirinin, özellikle de gıda arzının sürekliliğinin önemi çok daha iyi anlaşıldı. Yerli üretimin ne kadar önemli olduğu, dışa bağımlı olduğumuz kalemlerin yerli alternatiflerinin geliştirilmesinin hayati önem taşıdığı anlaşılmış oldu.
Pandemi döneminin bize dayattığı en önemli zorunluluklardan biri de uzaktan eğitim ve çalışma oldu. Bu da eğitimde ve çalışma hayatında uzaktan erişimin yazılımsal ve donanımsal altyapısının öneminin anlaşılmasını sağladı. Bu alanda yatırım yapan ve pratik çözümler üreten firmalar ve ülkeler ciddi farklar yarattı. Özellikle sanal gerçeklik kullanılarak ders ve uygulamaların uzaktan yapılmasının önemi bu dönemde anlaşıldı diyebiliriz. Dolayısıyla yazılım alanının pandemi ve sonrasında en öne çıkan mühendislik alanı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
- Kariyerinde akademisyenliği hedefleyen öğrencilere ne gibi tavsiyelerde bulunmak istersiniz?
Akademisyenlik oldukça özveri gerektiren bir meslek. Akademik kariyer yapmak isteyen öğrencilere bu sürecin sıkı bir çalışma ile özel hayatlarından fedakarlık yapmalarını gerektireceğini söylemem lazım. Ancak diğer taraftan bilimsel bilgiyle yoğrulmak, insanlığın yararına olabilecek buluşlar yapmak suretiyle ülke ve dünya refahına katkı sağlamak ve belki de en önemlisi öğrenci yetiştirerek bilginin çoğalarak geleceğe aktarılması gibi yönleri akademisyenik mesleğini cazip kılan unsurlardır. Özetle idealist olan ve çalışmayı seven gençleri akademisyen olarak aramızda görmek isteriz.
-Değerli hocam kıymetli bilgilerinizi bizimle paylaşıp öğrencilere yol gösterdiğiniz için teşekkür ederiz.
Ben teşekkür ediyor, iyi çalışmalar diliyorum.

Institutional Information: M&#;hendislik Fak&#;ltesi, Gıda M&#;hendisliği, Gıda Bilimleri

Research Areas: Food Engineering, Food Science, Food Chemistry, Engineering and Technology

Metrics

Publication

71

Open Access

3
UN Sustainable Development Goals

seafoodplus.info Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu Olarak 31/08//08/ tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 17/08/ tarih ve sayılı karar uyarınca nolu belge ile faaliyet göstermektedir. sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Diğer iller için tıklayın. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 90 26

Copyright © seafoodplus.info

Tez NoİndirmeTez KünyeDurumu
Kayısı meyvesinin ve kavrulmuş kayısı çekirdeğinin antioksidan özellikleri / Antioxidant properties of apricot fruit and roasted kernel
Yazar:GÖKHAN DURMAZ
Danışman: DOÇ.DR. MEHMET ALPASLAN
Yer Bilgisi: İnönü Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Konu:Gıda Mühendisliği = Food Engineering
Dizin:Antioksidanlar = Antioxidants ; Kayısı = ; Kayısı = Apricot ; Meyve çekirdeği = Stone Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe

95 s. ÖZET Yüksek Lisans Tezi KAYISI MEYVESİNİN VE KAVRULMUŞ KAYISI ÇEKİRDEĞİNİN ANTİOKSİDAN ÖZELLİKLERİ Gökhan Durmaz İnönü Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Bölümü 84+viii sayfa Danışman; Doç. Dr. Mehmet Alpaslan Bu tezde, Şam ve Paşa Mişmişi kayısı türlerinin ve farklı sürelerde kavrulmuş kayısı çekirdeklerinin antioksidan özellikleri ve toplam fenolik madde içerikleri araştırılmıştır. Ayrıca kavrulmuş çekirdeklerin esmerleşme derecesi spekrofotometrik olarak belirlenmiştir. Bu araştırmada, örneklerin antioksidan özellikleri; DPPH (Diphenyl Picryl Hydrazyl) radikalini süpürme gücü, p-karoten bleaching oranı ve indirgeme gücünün ölçülmesi ile belirlenmiştir. Toplam fenolik madde miktarı Folin metoduyla belirlenmiştir. Kabukları ayıklanmış ve yağı alınmış kayısı çekirdekleri, etüvde °C'de 5, 10, 15 ve 20 dakika ısıtılarak kavrulmuş örnekler elde edilmiştir. Meyve örnekleri dondurarak kurutulmuş bir şekilde kullanılmıştır. Tüm analizlerde 5 konsantrasyon kullanılmış ve karşılaştırması yapılmıştır. Çekirdek örneklerinin esmerleşme derecesi, kavurma süresi ile doğrusal olarak artarken, antioksidan özellikler; DPPH metodu, indirgeme gücü ve toplam fenolik içerik için doğrusal olarak artmamış, 10 dakika kavrulmuş örnek için maksimum olmuştur, p-karoten bleaching metodu için ise durum farklı olmuştur. Bu metotta en yüksek sonuçlar kavrulmamış örnekden elde edilmiştir. Meyve örneklerinden Şam türü, tüm deneylerde Paşa Mişmişine oranla daha yüksek sonuçlar vermiştir. ANAHTAR KELİMELER: Kayısı, çekirdek, kavurma, antioksidan aktivite ABSTRACT Thesis of Postgraduate Education ANTIOXIDANT PROPERTIES OF APRICOT FRUIT AND ROASTED KERNEL Gökhan Durmaz İnönü University Scientific Studies Institute Food Engineering Department 84+viii pages Supervisor; Assoc. Prof. Dr. Mehmet Alpaslan In this thesis, antioxidant properties and total phenolic content of apricot kernels which roasted different times and apricot fruits including Şam and Paşa Mişmişi cultivars were investigated. Browning degree of roasted kernels was also determined spectrophotometrically. In this research, antioxidant properties of samples was determined by measuring DPPH radical scavenging power, p-carotene bleaching rate and reducing power. Total phenolic content was determined by Folin method. Peeled and defatted apricot kernels were heated in oven at 5, 10, 15 and 20 minutes at °C to obtain roasted samples. Fruit samples used as freeze-dried. Five concentrations was used for all analysis and compared. While the browning of the kernel samples increased almost linearly with the heating time, antioxidant properties however did not increase linearly but a maximum for the 10 minutes roasting for DPPH method, reducing power and total phenolic content. For beta-carotene bleaching method, it wasn't the case. In this method, the best results were obtained from raw apricot kernels. In fruit samples, Şam cultivar showed better results than Paşa Mişmişi in all experiments. KEY WORDS: Apricot, kernel, roasting, antioxidant activity

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir